-
Προκαταλείψεις του παρελθόντος. Η πλάκα είναι πως πριν 30 χρόνια ακούγαμε τους κατασκευαστές κι αλλάζαμε λάδια κάθε 5000. Παρότι η εξέλιξη στα τα λάδια αλλά και στους κινητήρες επέτρεψαν αλλαγή στις 20.000, εμείς επιμένουμε πως ξέρουμε καλύτερα από τους κατασκευαστές γιατί παλιά αλλάζαμε πιο συχνά λάδια, ακολουθώντας τις τότε οδηγίες των ίδιων κατασκευαστών. Πάω στοίχημα πως ένα παιδί που θα μπει σήμερα στον κόσμο της αυτοκίνησης και μάθει να αλλάζει λάδια κάθε 20.000 χλμ, σε 30 χρόνια θα λέει τα ίδια και δεν πιστεύει τους κατασκευαστές (και ας είναι το τότε αυτοκίνητό του ίδια μάρκα με το τωρινό) που θα του προτείνουν αλλαγή στα 50.000 χλμ!
-
Έχουν αλλάξει και τα αυτοκίνητα (κινητήρες) και τα λάδια και οι διαδρομές. Στη σημερινή εποχή τα λάδια ζούνε σε πολύ καλύτερα σχεδιασμένους και καθαρότερους κινητήρες, σε πολύ πιο ευχάριστες για τα λάδια σταθερές σχετικά θερμοκρασίες και πιέσεις. Τα λάδια είναι πολύ πιο ανθεκτικά και σταθερά με πολύ καλύτερα πρόσθετα κλπ κλπ.
Συμφωνώ όμως ότι σε κάμποσα χρόνια θα αλλάζουμε ακόμα πιο σπάνια λάδια.Πολύστροφο δεν θεωρώ απλά έναν κινητήρα που μπορεί να στροφάρει στο Θεό αλλά έναν κινητήρα που δεν αποδίδει επαρκώς στο κάτω τμήμα του εύρους λειτουργίας του. Νομίζω ότι κάπως έτσι προέκυψε και ο όρος (βασικά ήταν τα ιταλικά πολύστροφα και τα γερμανικά αργόστροφα). Δηλαδή αν λειτουργεί μέχρι τις 6500 και έχει τη ροπή του στις 4000 πάει για πολύστροφος ενώ αν την έχει στις 2500 όχι. Στο πολύστροφο ο κινητήρας θέλει να ανεβάζει στροφές γιατί αλλιώς πνίγεται, στους άλλους λειτουργεί μια χαρά στις χαμηλές και ανεβάζεις μόνο αν θέλεις το κάτι παραπάνω. Ένας ντίζελ που φτάνει τις 4000 με ροπές στις 2500 μάλλον για πολύστροφος μου μοιάζει.
Με βάση το παραπάνω ένας κινητήρας που φτάνει 8000 αλλά έχει ροπές στις 2500 δεν είναι πολύστροφος.... είναι απλά εξαιρετικός! -
Κι όμως το πολύστροφος-αργόστροφος ήταν συγκριτικά μεγέθη. Όταν ένας κινητήρας ανέβαζε ψυχωμένα 7000 ΣΑΛ ήταν πολύστροφος, καθώς οι αργόστροφοι ψοφούσαν στις 5000. Αυτό δεν σημαίνει πως ένας πολύστροφος δεν μπορεί να έχει δύναμη παντού (π.χ. λόγω υψηλού κυβισμού και συμπίεσης), αλλά σαφώς το καλό του φάσμα θα είναι στα κόκκινα.
-
Ο χρήστης kostis20 έγραψε:
H πραγματικότητα άλλα λέει..Και το δικό μου το είχε τεστάρει αλλά άρχισε να βγάζει προβλήματα απο τις 20000χμ
Και φυσικά και η Audi τα τέσταρε και καίγανε 1 λίτρο λάδι στα 1000χμ και προσπαθούσε να μας πείσει ότι είναι και φυσιολογικό...
Η πραγματικότητα είναι οτι οι κατασκευαστες βάζουν κάτω τα οικονομικά δεδομένα και βλέπουν τι τους συμφέρει και αναλόγως πράττουν.Ιστορίες Γνώσης Μαστοριάς Συμμετοχηκότητας
Σε κάτι που αποτελείται απο εκατοντάδες κινούμενα μέρη πολλά είναι αυτά που μπορούν να πάνε στραβά και μπορεί να βρίσκονται εκτός της ευθύνης του σχεδιαστή/εξελικτή του κινητήρα.
Πέρα απο αυτό για να φτάσει ενα προϊόν στην αγορά τεστάρεται διεξοδικά. Μπαίνουν μέσα διάφοροι παράμετροι που θα επηρεάσουν την διάρκεια ζωής (ναι αυτό περιλαμβάνει και κακή/ζόρικη χρήση) του και ο σχεδιαστής σου λέει πως θα το συντηρείς.
Βέβαια ο ΕΛ πάντα ξέρει καλύτερα γι αυτό γαμεί και δέρνει και δεν τον πιάνουν ποτέ κορόιδο. (NOT)
-
Την NASA ξέχασες!
-
Ο χρήστης j.marr έγραψε:
H πραγματικότητα άλλα λέει..Και το δικό μου το είχε τεστάρει αλλά άρχισε να βγάζει προβλήματα απο τις 20000χμ
Και φυσικά και η Audi τα τέσταρε και καίγανε 1 λίτρο λάδι στα 1000χμ και προσπαθούσε να μας πείσει ότι είναι και φυσιολογικό...
Η πραγματικότητα είναι οτι οι κατασκευαστες βάζουν κάτω τα οικονομικά δεδομένα και βλέπουν τι τους συμφέρει και αναλόγως πράττουν.Ιστορίες Γνώσης Μαστοριάς Συμμετοχηκότητας
Σε κάτι που αποτελείται απο εκατοντάδες κινούμενα μέρη πολλά είναι αυτά που μπορούν να πάνε στραβά και μπορεί να βρίσκονται εκτός της ευθύνης του σχεδιαστή/εξελικτή του κινητήρα.
Πέρα απο αυτό για να φτάσει ενα προϊόν στην αγορά τεστάρεται διεξοδικά. Μπαίνουν μέσα διάφοροι παράμετροι που θα επηρεάσουν την διάρκεια ζωής (ναι αυτό περιλαμβάνει και κακή/ζόρικη χρήση) του και ο σχεδιαστής σου λέει πως θα το συντηρείς.
Βέβαια ο ΕΛ πάντα ξέρει καλύτερα γι αυτό γαμεί και δέρνει και δεν τον πιάνουν ποτέ κορόιδο. (NOT)
Καλά, για στείλε το λάδι σου στο blackstone μετά από 20.000κμ να δεις τι θα βγάλει...
To πως τεστάρεται δεν είσαι εκεί για να γνωρίζεις.
Αν ίσχυε αυτό που λες ούτε τα Μ3 και Μ5 θα είχαν τα προβλήματα που είχαν, ούτε τα 2λτ των Ε90, κλπ, κλπ...
Δεν είναι θέμα μαστοριάς ή αν ξέρει καλύτερα ο ΕΛ, και στην Αμερική και Ευρώπη το ίδιο πράγμα κάνουν. Δεν είμαστε μόνο εμείς που αλλάζουμε λαδάκι κάθε 10-12.000κμ.
Επαναλαμβάνω, η καλή συντήρηση του κινητήρα δε βλάπτει.
-
Βασικά μιας και το έχω σαν μωρό του ρίχνω και ταλκ...
-
-
Ο χρήστης Nikos! έγραψε:
Καλά, για στείλε το λάδι σου στο blackstone μετά από 20.000κμ να δεις τι θα βγάλει...To πως τεστάρεται δεν είσαι εκεί για να γνωρίζεις.
Αν ίσχυε αυτό που λες ούτε τα Μ3 και Μ5 θα είχαν τα προβλήματα που είχαν, ούτε τα 2λτ των Ε90, κλπ, κλπ...
Δεν είναι θέμα μαστοριάς ή αν ξέρει καλύτερα ο ΕΛ, και στην Αμερική και Ευρώπη το ίδιο πράγμα κάνουν. Δεν είμαστε μόνο εμείς που αλλάζουμε λαδάκι κάθε 10-12.000κμ.
Αφού ξέρεις εσύ καλύτερα απο τον κατασκευαστή ποιος είμαι εγώ που θα πω το αντίθετο.
-
Ο χρήστης j.marr έγραψε:
Καλά, για στείλε το λάδι σου στο blackstone μετά από 20.000κμ να δεις τι θα βγάλει...
To πως τεστάρεται δεν είσαι εκεί για να γνωρίζεις.
Αφού ξέρεις εσύ καλύτερα απο τον κατασκευαστή ποιος είμαι εγώ που θα πω το αντίθετο.
Άργησες, αλλά το βρήκες...αυτό ακριβώς ήθελα να αποδείξω!
Πόσο γαμάτος είσαι?
-
Ο χρήστης j.marr έγραψε:
Επειδή δε συνηθίζω να γράφω πράγματα τυχαία σε πληροφορώ οτι αυτά που γράφεις περί διεξοδικών δοκίμων και σκληρής χρήσης άπλα δεν ισχύουν στην αυτοκινητοβιομηχανία .Οι αυτοκινητοβιομηχανίες δουλεύουν με οικονομικά κριτήρια πλέον. Με λίγα λόγια υπολογίζουν τι είναι το πιο συμφέρον οικονομικά για αυτούς και αναλόγως αποφασίζουν .Ακόμα και να ξέρουν οτι ένα σύστημα εχει πρόβλημα πριν τη παρουσίαση ενός μοντέλου για παράδειγμα,θα υπολογίσουν αν τους συμφέρει οικονομικά να καθυστερήσουν τη παραγωγή ή τους συμφέρει να αρχίσουν τη παράγωγη κι να πληρώνουν εγγυήσεις σε όσους παραπονεθούν. Μάντεψε ποια τακτική ακολουθούν τις περισσότερες φορές.... Είναι δυνατόν η BMW πχ να δοκίμασε τόσο διεξοδικά τους κινητήρες της και να μην κατάλαβε ότι οι πολλαπλασιαστές εχουν πρόβλημα και στα αυτοκίνητα παραγωγής αυτοί να σκάνε σε κάθε στενό ?Είναι δυνατόν η audi να μη κατάλαβε οτι οι TFSI καίνε τοσο λάδι όταν το πρόβλημα ήταν τόσο μεγάλο σε όλο το κόσμο και προσπαθούσε να πείσει ότι ήταν φυσιολογικό?Ανάκληση έκανε μόνο όταν έγιναν αγωγές στην Αμερική μετά από τρία χρόνια παραγωγής.
Η συνηθισμένη απάντηση στον προμηθευτή που ζητάει χρόνο για να βελτιώσει ενα προβληματικό εξάρτημα είναι 'Παρέδωσε μας το εξάρτημα και σε περίπτωση προβλήματος θα τα βρούμε εμεις με τους αγοραστες μας'....
Επίσης να σας πω οτι στην Αμερική ηδη η BMW εχει αλλάξει τα διαστήματα αλλαγής λαδιών στα 10000μιλια ή ενα χρόνο και αυτο επίσημα. Ενω και η vw σε μερικα μοντέλα εχει δώσει οδηγία για τερματισμό χρήσης του longlife service.Εγω σε οποιο συνεργείο BMW έχω πάει και οχι μονο στην Ελλάδα μου εχουν πει να αλλάζω λάδια τουλάχιστον στις 15000 .Το λαδι δε χρησιμοποιειται μόνο για λίπανση των μετάλλων αλλά και από το Vanos το οποίο ειναι λιγάκι ευαίσθητο και τα βγάζει τα προβληματάκια του.
Ακόμα θα ήθελα να πω ότι η συζήτηση που κάνουμε είναι λίγο ανούσια γιατί το κόστος αλλαγής λαδιών σε ενα αυτοκίνητο που αγοράστηκε 50000 ευρώ σαν τη 5αρα ας πούμε,είναι πολύ μικρο και ουσιαστικά ισούται με ένα γέμισμα του ρεζερβουάρ οπότε δε βλέπω το λόγο καν να μη τα αλλάζει κανείς στα 12000-15000 χμ. Τα 5000 χμ που γράφετε μερικοί δε καταλαβαίνω από που τα είδατε?
Την έχουμε κάνει αυτή τη συζήτηση χιλιάδες φόρες εδώ μέσα Μεγάλοι άνθρωποι είμαστε ,νομίζω ότι μπορεί ο καθένας να κάνει ότι θέλει στο αυτοκίνητο του σε λογικά πλαίσια .Οι ειρωνείες και τα κλισέ -αστειάκια δε νομίζω ότι προσθέτουν κάτι στη συζήτηση.Οπότε j.marr επειδή δεν είσαι σε θέση να ξέρεις από που έχω τη πληροφόρηση μου,περί σύγχρονης αυτοκινητοβιομηχανίας και της τεχνολογίας της, εσύ άλλαζε λάδια στο αμάξι σου στα 23000 χμ αφού τους έχεις τόσο τυφλή εμπιστοσύνη ... -
Σιγά μην έχει χρόνο η bmw και η κάθε bmw να τεστάρει διεξοδικά κιόλας σε όλες τις συνθήκες, κάθε μοτέρ που βγάζει.
Με τον ρυθμό που τα βγάζει πρακτικά δεν προλαβαίνει και δε τη συμφέρει να μπαίνει σε τέτοια διαδικασία.
Δοκιμές γίνονται, αλλά δε νομίζω σε όλα τα μοτέρ και διεξοδικά, αλλιώς δε θα υπήρχαν τα χαζά προβλήματα που έχουν/είχαν...
-
Ο πατερας μου ειναι Α'μηχανικος του εμπορικου ναυτικου,λεει οτι στις μεγαλες ναυτικες μηχανες δεν αλλαζουν σχεδον ποτε λαδια,απλα συμπληρωνουν.Το καθαριζουν ομως με φυγοκεντρικο διαχωριστηρα.Στην δικητου 520 Ε39 του 2000 αλλαζει λαδια συμφωνα με τον κατασκευαστη και μετα απο 14 χρονια και 250000 χλμ το αυτοκινητο ειναι ΑΠΟΛΥΤΑ αξιοπιστο.Η αληθεια βεβαια ειναι οτι τα πολλα χιλιομετρα εγιναν σε ταξιδια. Μου λεει και στο προσφατα αγορασμενο Χ1 2,0L xdrive παρα την μεγαλη ιπποδυναμη που αποδιδει να μην φοβαμαι να αλλαζω λαδια στα συνιστουμενα χιλμτρ αρκει το λαδι να δινει απο την εταιρεια του αυτη την δυνατοτητα.Τα instruction books των κατασκευαστων για τους μηχανικους ειναι 'ευαγγελια'.Βεβαια και μενα αλλαγη στα 30000χλμ με προβληματιζει.-
-
Ο χρήστης Nikos! έγραψε:
Και τα μπουζι κάνει καλο να τα αλλάζεις συχνά, γιατι δεν τα αλλάζεις κάθε 15κ;
Σχετικό άσχετο, νούμερα 1 παράγων καμμενου πολ/στη ειναι τα ταλαιπωρημενα μπουζι
Τώρα είναι απάντηση αυτή, μηχανολόγος άνθρωπος? (τέτοιο δεν είσαι? )
Μου συγκρίνεις την σωστή λίπανση του μοτέρ με τα μπουζί? Τι σχέση έχουν τα ηλεκτρικά στη κουβέντα μας?
Έχει να κάνει με την υπερβολή.
Φροντίδα για το μοτεράκι θα το έλεγα.
για την υπερβολή ήταν το ποστ, και κρίνοντας από τα θέματα που είχες με τους πολ/τες μάλλον λανθασμένες υπερβολές κάνεις...
Μάλλον με μπερδεύεις με κάποιον άλλον.
Ποτέ δεν είχα θέματα με πολλαπλασιαστές.
Τώρα το αν κάνω λανθασμένες υπερβολές ή όχι νομίζω δε θα το κρίνεις εσύ.
Το έγραψα και πριν, μπορεί να είμαι υπερβολικός αλλά στο μοτέρ μου με τις ιδιαιτερότητες, τη κατασκευή του και τη λειτουργία του, λάδι πάνω από 10.000κμ ΔΕΝ αφήνω.
Ας πάμε σε άλλο θέμα, η BMW λέει 20.000κμ και στα Μ3...πιστεύεις ότι οι κάτοχοι που τα αλλάζουν στα 8 και στα 10 είναι υπερβολικοί?
Ακόμα μια ερώτηση, είναι δυνατόν να βλάψει η νωρίτερη από το προγραμματισμένο αλλαγή λαδιών?
Μιράγκε, δε διαφωνώ, ο κατασκευαστής λέει 60, τα άλλαξα στα 40. Εσύ θα κράταγες λάδι για 20.000κμ στο μοτέρ σου?
η 120ι είχε θέματα μόνο στα χέρια του ακαεφ?
κάποιος κάτι σου είπα και αποφάσισες να αλλάζεις λάδια τόσο νωρίς βαφτίζοντας το λογικό και την αντίστοιχη κίνηση αλλαγής μπουζί υπερβολή αλλά ναι τα μπουζί είναι ηλεκτρικά -τι σχέση έχουν με το μοτέρ- ενω το άλλο είναι 'φρέσκα λαδάκια να κυλάει στο μοτερ'
να βλάψει δεν βλάπτει, αλλά είναι μάλλον άχρηστη, και όχι το si δεν είναι τόσο ειδικό κατασκεύασμα όσο νομίζεις...
-
Τι λετε ρε παιδια; Καθε αυτοκινητο πριν βγει σε παραγωγη γραφει εκατομμυρια χλμ σε δοκιμες!!!
Sent from my Neo V using Tapatalk.
-
Ο χρήστης Nikos! έγραψε:
Σιγά μην έχει χρόνο η bmw και η κάθε bmw να τεστάρει διεξοδικά κιόλας σε όλες τις συνθήκες, κάθε μοτέρ που βγάζει.Με τον ρυθμό που τα βγάζει πρακτικά δεν προλαβαίνει και δε τη συμφέρει να μπαίνει σε τέτοια διαδικασία.
Δοκιμές γίνονται, αλλά δε νομίζω σε όλα τα μοτέρ και διεξοδικά, αλλιώς δε θα υπήρχαν τα χαζά προβλήματα που έχουν/είχαν...
γιατί η μπιεμ είναι γνωστή κατσιβελοεταιρία
-
και εγώ που λέτε όταν πάω στον οδοντίατρο για νέα σφραγίσματα αλλάζω και τα παλιά που κρατάνε ακόμα 2-3 χρόνια, αλλά εδώ που τα λέμε, κάνει κακό να τα ανανεώνεις πιο νωρίς?
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Τι λετε ρε παιδια; Καθε αυτοκινητο πριν βγει σε παραγωγη γραφει εκατομμυρια χλμ σε δοκιμες!!!Sent from my Neo V using Tapatalk.
Όχι πλέον.
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Τι λετε ρε παιδια; Καθε αυτοκινητο πριν βγει σε παραγωγη γραφει εκατομμυρια χλμ σε δοκιμες!!!
Sent from my Neo V using Tapatalk.
Όχι πλέον.
-
Ο χρήστης Nikos! έγραψε:
Καλά, για στείλε το λάδι σου στο blackstone μετά από 20.000κμ να δεις τι θα βγάλει...Εσύ το έχεις στείλει ?
BMW FORUM