-
Καυστήρας κεντρικής θέρμανσης με μπόιλερ για ζεστό νερό vs. Κλασσικός ηλεκτρικός θερμοσίφωνας
Ποιό συμφέρει περισσότερο με τις σημερινές τιμές πετρελαίου vs. ηλεκτρικού ? -
Στον τελευταίο λογαριασμό της ΔΕΗ ( εκκαθαριστικό) , είχα για 4 μήνες χρέωση 124e αποκλειστικά για ρεύμα χωρίς τις επιπλέον χρεώσεις . Κι όλα αυτά με χρήση κλιματιστικών για το 80%-90% της θέρμανσης του σπιτιού ( με λίγη χρήση καλοριφέρ στα μεγάλα κρυα) + κλασσικό ηλ. θερμοσίφωνα για 2 άτομα.
Οπότε βγαίνει λίγο πάνω από 1e το μέρα ενώ το καλοριφέρ 4-4,5e την ώρα. Καμία σχέση . -
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
1,04 έβαλα σήμερα πετρέλαιο!!!
Τοσο εχει και εδω .
1,00 εγώ τη περασμένη εβδομάδα. Ευτυχώς ανοίγει ο καιρός και τον Απρίλη θα φουλάρω τη 2τονη δεξαμενή κι έχει ο Θεός.
-
Ερώτηση αδαούς : το πετρέλαιο που θα μείνει στη δεξαμενή τόσους μήνες δεν 'παθαίνει' κάτι ;
Μπορείς δηλ. να αποθηκεύεις πετρέλαιο τόσους μήνες, αφήνοντάς το να λιμνάζει στη δεξαμενή και αυτό δεν έχει κάποια επίπτωση στο καύσιμο ; -
Ο χρήστης mousatos έγραψε:
Στον τελευταίο λογαριασμό της ΔΕΗ ( εκκαθαριστικό) , είχα για 4 μήνες χρέωση 124e αποκλειστικά για ρεύμα χωρίς τις επιπλέον χρεώσεις . Κι όλα αυτά με χρήση κλιματιστικών για το 80%-90% της θέρμανσης του σπιτιού ( με λίγη χρήση καλοριφέρ στα μεγάλα κρυα) + κλασσικό ηλ. θερμοσίφωνα για 2 άτομα.
Οπότε βγαίνει λίγο πάνω από 1e το μέρα ενώ το καλοριφέρ 4-4,5e την ώρα. Καμία σχέση .Ναι αλλά μιλάω μόνο για θέρμανση νερού
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Οπότε βγαίνει λίγο πάνω από 1e το μέρα ενώ το καλοριφέρ 4-4,5e την ώρα. Καμία σχέση .Ναι αλλά μιλάω μόνο για θέρμανση νερού
Nass εγω ετσι το εχω(με πετρελαιο το μποιλερ) και απο Απριλιο που σβηνω την θερμανση μεχρι Νοεμβριο που θα ξανααναψω δεν εχει καψει τιποτα σχεδον.Σε δεξαμενη του τονου,ισα-ισα που βλεπεις την διαφορα.Να εχει καψει 40-50 λιτρα?
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Ερώτηση αδαούς : το πετρέλαιο που θα μείνει στη δεξαμενή τόσους μήνες δεν 'παθαίνει' κάτι ;
Μπορείς δηλ. να αποθηκεύεις πετρέλαιο τόσους μήνες, αφήνοντάς το να λιμνάζει στη δεξαμενή και αυτό δεν έχει κάποια επίπτωση στο καύσιμο ;οχι δεν εχεις προβλημα.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Καυστήρας κεντρικής θέρμανσης με μπόιλερ για ζεστό νερό vs. Κλασσικός ηλεκτρικός θερμοσίφωνας
Ποιό συμφέρει περισσότερο με τις σημερινές τιμές πετρελαίου vs. ηλεκτρικού ?Χωρίς να γνωρίζω την απάντηση (την οποία αναζητώ κι εγώ ) φέτος για πρώτη φορά, ενώ χρησιμοποιούσα για το ζεστό νερό μέχρι σήμερα αποκλειστικά πετρέλαιο (αυτόνομο όμως δεν συνδεόταν με τη λειτουργία των καλοριφέρ, το έβαζες σε λειτουργία με αυτόνομο διακόπτη) - άρχισα να χρησιμοποιώ ηλεκτρικό θερμοσίφωνα.
Υπέθεσα ότι με την τιμή του πετρελαίου στα ύψη μάλλον το ρεύμα θα είναι οικονομικότερο (έκανα και ένα προχειρο-υπολογισμό της κωλάρας πόσο περίπου πρέπει να καίει 1 ώρα ηλεκτρικού θερμοσίφωνα και μου φάνηκε τζάμπα ) οπότε χωρίς να έχω ιδέα τι πραγματικά γίνεται το γύρισα στο ρεύμα... -
Ο χρήστης dim8 έγραψε:
Μπορείς δηλ. να αποθηκεύεις πετρέλαιο τόσους μήνες, αφήνοντάς το να λιμνάζει στη δεξαμενή και αυτό δεν έχει κάποια επίπτωση στο καύσιμο ;οχι δεν εχεις προβλημα.
Και γιατί στο αυτοκίνητο στο ρεζερβουάρ δεν 'ενδείκνυται' (και για το ίδιο το καύσιμο, νομίζω) να αφήνεις τη βενζίνη για πολύ διάστημα ;
-
Ποιό συμφέρει περισσότερο με τις σημερινές τιμές πετρελαίου vs. ηλεκτρικού ?Χωρίς να γνωρίζω την απάντηση (την οποία αναζητώ κι εγώ ) φέτος για πρώτη φορά, ενώ χρησιμοποιούσα για το ζεστό νερό μέχρι σήμερα αποκλειστικά πετρέλαιο (αυτόνομο όμως δεν συνδεόταν με τη λειτουργία των καλοριφέρ, το έβαζες σε λειτουργία με αυτόνομο διακόπτη) - άρχισα να χρησιμοποιώ ηλεκτρικό θερμοσίφωνα.
Υπέθεσα ότι με την τιμή του πετρελαίου στα ύψη μάλλον το ρεύμα θα είναι οικονομικότερο (έκανα και ένα προχειρο-υπολογισμό της κωλάρας πόσο περίπου πρέπει να καίει 1 ώρα ηλεκτρικού θερμοσίφωνα και μου φάνηκε τζάμπα ) οπότε χωρίς να έχω ιδέα τι πραγματικά γίνεται το γύρισα στο ρεύμα...Ακριβώς την ίδια σκέψη έχω και γω.
Ομως ο γαμπρός μου και συγκάτοικος στην ίδια πολυκατοικία, όντας μηχανολόγος (μου έχει στείλει και τη σχετική μελέτη αλλά πρέπει να ασχοληθώ να τη διαβάσω και έχω και μεσάνυχτα στο θέμα ) επιμένει ότι, παρά την τρελλή αύξηση του πετρελαίου και τη σεμνή συγκριτικά αύξηση του ηλεκτρικού, το μπόιλερ εξακολουθεί να συμφέρει (πχ. μπορεί να είναι αυτό που λέει ο dim8 ότι το ζέσταμα του νερού καίει ελάχιστο πετρέλαιο που είναι ίσως λογικό ) -
Προχθες εβαλα σε μας 900ltr-900€ κ βγήκε γύρω στα 3,30 η ωρα!! Βεβαια απο τα 5 διαμερίσματα στη κατανάλωση υπήρχαν μεγαλες διακυμάνσεις!
Π.χ ο γκαντέμης του ρετιρε τη περίοδο των γιορτών ηταν ο μονος στη οικοδομή κ έκαψε συνολο 400€ για να υπερκαλυψη τις απωλιες που δεν θερμαίνονταν τα αλλα διαμερίσματα κλπ!! (η θέρμανση αυτη ηταν για 2 μήνες)
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Υπέθεσα ότι με την τιμή του πετρελαίου στα ύψη μάλλον το ρεύμα θα είναι οικονομικότερο (έκανα και ένα προχειρο-υπολογισμό της κωλάρας πόσο περίπου πρέπει να καίει 1 ώρα ηλεκτρικού θερμοσίφωνα και μου φάνηκε τζάμπα ) οπότε χωρίς να έχω ιδέα τι πραγματικά γίνεται το γύρισα στο ρεύμα...Ακριβώς την ίδια σκέψη έχω και γω.
Ομως ο γαμπρός μου και συγκάτοικος στην ίδια πολυκατοικία, όντας μηχανολόγος (μου έχει στείλει και τη σχετική μελέτη αλλά πρέπει να ασχοληθώ να τη διαβάσω και έχω και μεσάνυχτα στο θέμα ) επιμένει ότι, παρά την τρελλή αύξηση του πετρελαίου και τη σεμνή συγκριτικά αύξηση του ηλεκτρικού, το μπόιλερ εξακολουθεί να συμφέρει (πχ. μπορεί να είναι αυτό που λέει ο dim8 ότι το ζέσταμα του νερού καίει ελάχιστο πετρέλαιο που είναι ίσως λογικό )Δεν ξέρω και πως στο διάολο υπολογίζεται το κόστος θέρμανσης του νερού με το πετρέλαιο
Είναι δύο μετρητές νομίζω : 1 που μάλλον μετράει ώρες όταν ανοίγεις τον ξεχωριστό διακόπτη για τη θέρμανση του νερού και άλλος 1 που μετράει τι ; Λίτρα νερού που ξοδεύεις ; (ούτε ματιά δεν του έχω ρίξει )
Γάμα τα είμαι που είμαι άσχετος βαριέμαι και να ασχοληθώ, είμαι άξιος της μοίρας μου (αλλά έχω περιέργεια περισσότερο για το τι συμβαίνει παρά για να κάνω οικονομία).Πάντως επίσης φίλος πολιτικός μηχανικός (30 χρόνια στο κουρμπέτι κατασκευαστής) θυμάμαι που και αυτός διαρρήγνυε τα ιμάτιά του ότι είναι τζάμπα η θέρμανση νερού με το πετρέλαιο τόσο πολύ που - αν και δεν τον έχω ρωτήσει πρόσφατα - είμαι βέβαιος ότι και με τις σημερινές τιμές θα λέει το ίδιο
-
Και γιατί στο αυτοκίνητο στο ρεζερβουάρ δεν 'ενδείκνυται' (και για το ίδιο το καύσιμο, νομίζω) να αφήνεις τη βενζίνη για πολύ διάστημα ;
αλλο βενζινη,αλλο πετρελαιο.Ναι η βενζινη εχει θεμα οταν θα αποθηκευτει πολυ καιρο.Εδω στο αυτοκινητο εαν εχω να το κινησω πολλες ημερες(20-30 ημερες) βλεπω το knock να αναβει.Το πετρελαιο δεν εχει τετοιο θεμα,απο την στιγμη που η δεξαμενη ειναι στο εσωτερικο του σπιτιου και οχι εξω με χιονια κλπ για να εχεις θεμα παγωματος κλπ
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Ομως ο γαμπρός μου και συγκάτοικος στην ίδια πολυκατοικία, όντας μηχανολόγος (μου έχει στείλει και τη σχετική μελέτη αλλά πρέπει να ασχοληθώ να τη διαβάσω και έχω και μεσάνυχτα στο θέμα ) επιμένει ότι, παρά την τρελλή αύξηση του πετρελαίου και τη σεμνή συγκριτικά αύξηση του ηλεκτρικού, το μπόιλερ εξακολουθεί να συμφέρει (πχ. μπορεί να είναι αυτό που λέει ο dim8 ότι το ζέσταμα του νερού καίει ελάχιστο πετρέλαιο που είναι ίσως λογικό )Νασο οταν χρησιμοποιηται ο καυστηρας για να ζεστανει το μποιλερ,δεν ζεσταινει ολο το σπιτι,ζεσταινει μονο το μποιλερ.Αυτο σε 3-4 λεπτα ειναι οκ.Δεν ζεσταινει ολο το κυκλωμα του καλοριφερ.Φαντασου ποσο ευκολο ειναι για τον καυστηρα σου να ζεστανει 150-200? λιτρα νερο,οταν σε 15 λεπτα ζεσταινει το κυκλωμα για ενα σπιτι 100 τμ η μια μεζονετα 200 τμ
Εγω το τσεκαρω καθε χρονο(την σταθμη στη δεξαμενη κατα την διαρκεια Απριλιου-Νοεμβρη) και προσπαθεις να δεις την διαφορα στη σταθμη. -
nass έγραψε:
Ποιό συμφέρει περισσότερο με τις σημερινές τιμές πετρελαίου vs. ηλεκτρικού ?Δεν υπάρχει μονοσήμαντη απάντηση σε αυτό το ερώτημα.
Αν χρησιμοποιείς αποκλειστικά νυχτερινό ρεύμα για την παραγωγή ζεστού νερού από ηλεκτρικό θερμοσίφωνα ή και για τον ηλιακό όταν δεν έχει ηλιοφάνεια, τότε είναι ΜΑΚΡΑΝ ότι φθηνότερο υπάρχει. Το κάνω εδώ και χρόνια, δεν είναι δύσκολο.
Αν χρησιμοποιείς κανονικό ρεύμα, τότε τα πράματα είναι πιο περίπλοκα επειδή η χρέωση της ΔΕΗς στα οικιακά τιμολόγια είναι κλιμακωτή. Στα πρώτα κλιμάκια το ρεύμα είναι φθηνότερο από το πετρέλαιο, στα τελευταία (έχει 6 συνολικά) είναι ακριβώτερο.Παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι όταν δουλεύεις μπόιλερ για ζεστό νερό, δεν καις μόνο καύσιμο αλλά και λίγο ρεύμα για τον καυστήρα, τους αυτοματισμούς και τους κυκλοφορητές, πράγμα που σχεδόν κανείς από τους παπαρολόγους (πτυχιούχους ή σκιτζίδες) δεν λαμβάνει υπόψη στους υπολογισμούς του, η πρόσθεση είναι ως γνωστόν η πιο δύσκολη πράξη.
Γενικά ο καταφρονεμένος ηλεκτρικός θερμοσίφωνας είναι οικονομικότατος όταν τον χρησιμοποιείς σωστά, έχει αστείο κοστολόγιο αγοράς και εγκατάστασης, τεράστια αξιοπιστία, και σχεδόν μηδαμινές απαιτήσεις συντήρησης. Μην τον περνάτε για αναχρονισμό από τα σίξτις, είναι πολύ δύσκολος αντίπαλος.
-
Tιποτα δεν παθαινει.Τοσος κοσμος το κανει καθε χρονο για να γλυτωνει τις αυξησεις.
-
Νάσο το πετρέλαιο είναι λίγο φθηνότερο από το ηλεκτρικό και συμφέρει για το θερμοσίφωνο...
το χειμώνα.Το καλοκαίρι δεν συμφέρει να ζεστάνεις όλο το λέβητα για λίγο ζεστό νερό που θα χρειαστείς.
Χώρια που ζεσταίνονται και οι σωλήνες που φτάνουν μέχρι το θερμοσίφωνο και επιβαρύνουν το έργο του κλιματισμού.Γιάννη 6 μήνες (το πολύ 1 χρόνο) που θα μείνει το πετρέλαιο παλιώνει λίγο αλλά δεν έχω δει να δημιουργεί πρόβλημα. Το ίδιο και για την βενζίνη.
Πάντως υπάρχουν πρόσθετα για καύσιμα που θα αποθηκεύσεις για αρκετούς μήνες. Μια φορά που έβαλα όμως (πρέπει να έπεσε λίγο παραπάνω γιατί το ρεζερβουάρ είναι μικρό) η εξωλέμβια δεν τραβούσε και νομίζω χτυπούσε πιράκια - ξανά δεν βάζω κι ας θολώνει λίγο η βενζίνη μετά από 1 χρόνο. -
Και το πετρέλαιο χαλάει. Τα σωληνάκια πιάνουν βερνίκι και στον πάτο της δεξαμενής γίνεται σαν λάσπη. Η διαδικασία επιταγχύνεται όταν η δεξαμενή είναι εκτεθειμένη σε θερμοκρασίες πάνω απο 20 βαθμούς.
Απλά οι δεξαμενές συνήθως είναι σε υπόγεια οπότε δέν έχουν μεγάλες διακυμάνσεις στη θερμοκρασία, ενώ και το διάστημα που μένει το πετρέλαιο είναι μικρό (6-7 μήνες) και δεν προλαβαίνει να χαλασει.
Σε πελάτη μου που του είχα πάει 3 χρόνια πρίν πετρέλαιο κίνησης για γεννήτρια, τώρα που πήγε να την βάλει μπρός είχε γίνει χάλια. Χρειάστηκε καθάρισμα η μηχανή, τα φίλτρα η αντλία, τα μπέκ, όλα είχαν γίνει κώλος.
-
Καυστήρας και δεξαμενή πετρελαίου στην ταράτσα. Η δεξαμενή έξω να την χτυπάει ο καλοκαιρινός Κρητικός ήλιος. κανένα πρόβλημα, ούτε μούργες γλίτσες κλπ παρόλο που κάθε χρόνο αφήνω πετρέλαιο για τη νέα σεζόν. Καλά τσεκαρισμένο καθός φέτος μετά από 15 χρόνια άλλαξα τη δεξαμενή πετρελαίου.
-
Άμα είναι καθαρό το πετρέλαιο δεν αφήνει κατάλοιπα. Και δεν πέφτει και η θερμιδική του αξία από τον ένα χρόνο στον άλλο γιατί έχει χαμηλή σχετικά πτητικότητα. Άμα έχει μέσα τον κουνιάδο και την συμπεθέρα του, τότε βράσε ρύζι.
Πετρελαιο Θερμανσης