-
Ο χρήστης nasok έγραψε:
Καλησπερα και χρονια πολλα
Θα ήθελα να ρωτήσω και εγω σχετικά με το θέμα. Αγόρασα διαμέρισμα σε συγκρότημα 3 πολυκατοικιών χωρίς κάποιο δικαίωμα χρήσης σταθμεσης στην πυλωτή. Ο χώρος του συγκροτήματος είναι κλειστός με τηλεχειριζόμενες γκαραζόπορτες και χειριστήρια έχουν μόνο οι ιδιοκτήτες με παρκινγκ. Με το τρόπο αυτό εγώ δεν έχω τη δινατότητα να προσεγγίσω στην είσοδο της πολυκατοικίας μου ούτε για να ξεφορτώσω ,την ίδια στιγμη που υπάρχουν ελεύθεροι χώροι στάθμεσης . Είναι νόμιμο αυτό και τι μπορώ να κάνω για να μπορώ να βάζω το αυτοκίνητό μου στον εσωτερικό χώρο του συγκροτήματος? ( όλλ αυτά γιατί αρνήθηκα να πληρώσω ένα υπερβολικό ποσό κατά τη γνώμη μου για αγοράσω αέρα οπως ειπώθηκε και πιο πάνω)
ευχαριστώΑν θελεις απλα να ξεφορτωσεις κατι βαρυ μια στο τοσο δε νομιζω οτι ειναι δυσκολο να συνενοηθεις με καποιο αλλο ιδιοκτητη ωστε να σε εξυπηρετησει.
-
Ο χρήστης nasok έγραψε:
Θα ήθελα να ρωτήσω και εγω σχετικά με το θέμα. Αγόρασα διαμέρισμα σε συγκρότημα 3 πολυκατοικιών χωρίς κάποιο δικαίωμα χρήσης σταθμεσης στην πυλωτή. Ο χώρος του συγκροτήματος είναι κλειστός με τηλεχειριζόμενες γκαραζόπορτες και χειριστήρια έχουν μόνο οι ιδιοκτήτες με παρκινγκ. Με το τρόπο αυτό εγώ δεν έχω τη δινατότητα να προσεγγίσω στην είσοδο της πολυκατοικίας μου ούτε για να ξεφορτώσω ,την ίδια στιγμη που υπάρχουν ελεύθεροι χώροι στάθμεσης . Είναι νόμιμο αυτό και τι μπορώ να κάνω για να μπορώ να βάζω το αυτοκίνητό μου στον εσωτερικό χώρο του συγκροτήματος? ( όλλ αυτά γιατί αρνήθηκα να πληρώσω ένα υπερβολικό ποσό κατά τη γνώμη μου για αγοράσω αέρα οπως ειπώθηκε και πιο πάνω)
ευχαριστώΚαταρχάς διάβασε το καταστατικό αν προβλέπει κάτι τέτοιο. Από την άλλη, αν η τηλεχειριζόμενη πόρτα δίνει πρόσβαση σε κοινόχρηστο χώρο ή σε πυλωτή (απο αυτές που έχει γίνει το γνωστό θέμα με τις θέσεις πάρκινγκ) τότε όλοι οι ιδιοκτήτες πρέπει να έχουν τηλεχειρισμό και όχι μόνο αυτοί που ΄χρησημοποιούντην είσοδο για τα αγορασμένα πάρκινγκ τους.
Δες λοιπον το καταστατικό και το σχεδιο της οριζόντιας σύστασης για να δεις πως είναι χαρακτηρισμένος ο χώρος και αν ειναι κονόχρηστος τότε πρέπει να απαιτήσεις απο τον διαχειρηστή να σου δώσει τηλεχειριστήριο. Αν αρνηθεί μπορείς να ξεκινήσεις με εξώδικα.
( Είναι σαν να σου αρνουνται κλειδί στην εξώπορτα αν δεν είσαι ιδιοκτήτης διαμερίσματος αλλα ενοικιαστής.)
από Karas » 05/03/10 10:17 stam69 έγραψε: Greek έγραψε: Αν χτυπησεις κάποιο δεν καλύπτεσαι απο ασφάλεια γιατί δεν θεωρειται δρόμο (κατι ανάλογο με καραβια ΄ή πεζοδρόμια. Οπότε φαντάζομαι οποια αξίωση θα γίνει με εκατέρωθεν μυνησεις. Όσο αφορά τις θέσεις που ειναι τα μηχανάκια , αν ειναι κοινόχρηστος χώρος δεν μπορεις να κάνεις κάτι εκτός και αν αποφασιστεί σε Γενική συνελευση κάτι που το απαγορευει ώστε νε δικαιωθείς σε περίπτωση περιοριστικών μέτρων ή αλληλομυνήσεων. Όχι βέβαια, δεν απαιτείται απόφαση της συνελευσης για το προφανές. Το παρκάρισμα σε κοινόχρηστο χώρο συνιστά κατάληψή του και τον στερεί μόνιμα από τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες - άρα δεν επιτρέπεται. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορείς να επιβάλεις την απαγόρευση, αφού η Αστυνομία δεν έχει δικαιοδοσία και δηλώνει αναρμόδια να επέμβει σε ιδιωτικής φύσης διαφορές, όπως αυτή. Ο φίλος moufas μπορεί είτε να ζητήσει περιοριστικά μέτρα από το δικαστήριο (οπότε η Αστυνομία επεμβαίνει ) είτε να πάρει ένα χρέπι παπάκι και να το παρκάρει εκεί που παρκάρει ο άλλος το δικό του...
Απόφαση δεν απαιτείται γαι το προφανές αλλά μπορεις με εμμεσο τρόπο να απαγορεύσεις την πρόσβαση με το να τοποθετήσεις πχ ζαντινιέρες και παγκάκια στο ΄χωρο ή στο διάδρομο πρόσβασης ώστε να αποτρέψεις την πρόσβαση σε οχήματα. Από την στιγμή που θα υπάρξει πλειψηφία για την απόφαση και μιας και είναι κοινόχρηστός χωρος οπότε μπορει να αξιοποιηθεί όπως αποφασίσουν οι ιδιοκτήτες αν φυσιά δεν απαιτείται αλλαγή στην περιγραφή (πχ πάρκινγκ). Απλά με την γενική συνέλευση αποφασίζεις χωρίς καυγάδες αν θα μπαίνουν όλοι οι κανένας στο χώρο.
Εγω σε παρόμοιο τσαμπουκά γιατί κάποιος ήθελε να κάνει το μοναδικό κοινόχρηστο χώρο πάρκινγκ για το αυτοκινητο του αλλα όχι και για τα μηχανάκια μας κατάφερα με αποφαση γενικής συνέλευσης να βαλουμε 3 ωραιότατες ζαρντινιέρες με πανσέτες και 2 παγκάκια για να απολαυμβάνουμε το καφέ μας και ο τύπος έμεινε με τον πέουλα στο χέρι να ψάχνει για πάρκινγκ έξω. -
Ο χρήστης nasok έγραψε:
ευχαριστώΤα κοντρολ αυτά αντιγράφονται. Ζήτα ένα μια μέρα απο κάποιο φίλο ιδιοκτήτη και πήγαινε σε κλειδαρά.Problem solved
-
Και το προφανές βέββαια, απο την στιγμή που είναι κοινόχρηστη η πόρτα , έχεις δεν έχεις αμάξι ή χώρο πάρκινγκ , η χρήση της πρέπει να είναι δυνατή από όλους του ενοικους στην πολυκατοικία ......
-
Κοινόχρηστο το πάρκινγκ στις πιλοτές
Σημαντική απόφαση του Αρείου ΠάγουΤης Ιωαννας Mανδρου
Οι ακάλυπτοι χώροι στα ισόγεια των πολυκατοικιών, οι γνωστές πιλοτές, αιτία διενέξεων και σκληρών αντιδικιών ανάμεσα στους ενοίκους, αποτέλεσαν αντικείμενο μιας σημαντικής απόφασης του Αρείου Πάγου.
Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, το οποίο πολλές φορές χρειάστηκε να λύσει θέματα σχετιζόμενα με τη χρήση πιλοτών, κλείνοντας κάθε «παράθυρο» παρανομίας και απαγορεύοντας ρητά το χτίσιμό τους, με τη νέα απόφαση, ξεκαθάρισε ένα εξίσου σημαντικό θέμα. Τις προϋποθέσεις και τη νομιμότητα στάθμευσης αυτοκινήτων στις πιλοτές.
Με άλλα λόγια, ξεκαθάρισε κάτι, που απασχολεί χιλιάδες ενοίκους πολυκατοικιών, οι οποίοι συνήθως εμπλέκονται σε αντιδικίες «για το ποιος μπορεί να παρκάρει στην πιλοτή και ποιος μπορεί να έχει νόμιμη θέση στάθμευσης».
Σύμφωνα με την απόφαση του Αρείου Πάγου, οι ανώτατοι δικαστές δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας για το ότι στην πιλοτή δεν μπορεί κανείς, ούτε ιδιοκτήτης διαμερίσματος ούτε ενοικιαστής, ούτε τρίτος, να έχει ιδιόκτητη θέση σταθμεύσεως για το αυτοκίνητό του. Μάλιστα, στην απόφαση, κατηγορηματικά αναφέρεται, ότι αν τυχόν κάποιος ιδιοκτήτης διαμερίσματος ή τρίτος έχει συμβόλαιο που να του δίνει κυριότητα σε θέση στάθμευσης στην πιλοτή, το συμβόλαιο αυτό είναι δίχως άλλο, άκυρο.
Και κάτι ακόμα. Την ακυρότητά του μπορεί να προσβάλει ενώπιον των δικαστικών αρχών ο οιοσδήποτε έχει έννομο συμφέρον.
Χρήση θέσεων
Κι ενώ για τη θέση στάθμευσης στην πιλοτή δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να θεμελιωθεί δικαίωμα ιδιοκτησίας, -καθώς είναι και παραμένει κοινόχρηστος χώρος- μπορούν ωστόσο να υπάρξουν ρυθμίσεις που να αφορούν μόνο τη χρήση της.
Οπως αναφέρεται ρητά στην απόφαση του Αρείου Πάγου, τη χρήση θέσεων στάθμευσης μπορούν να έχουν μόνον ιδιοκτήτες διαμερισμάτων ή καταστημάτων της πολυκατοικίας όχι όμως και ιδιοκτήτες αποθηκών.
Το δικαίωμά τους αυτό πρέπει να ορίζεται ρητά στη σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας, το σχετικό συμβόλαιο δηλαδή ή σε μεταγενέστερη τροποποίηση αυτού.
Το δικαίωμα που έχει κάποιος ιδιοκτήτης διαμερίσματος να σταθμεύει στην πιλοτή δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να το μεταβιβάσει σε τρίτο. Δεν μπορεί δηλαδή να πωλήσει τη θέση σε άλλον εκτός πολυκατοικίας γιατί το συμβόλαιο, είναι απολύτως άκυρο.
Σημαντικό είναι και το σκέλος της απόφασης που ορίζει ότι σε τρίτο δεν μπορεί ούτε να παραχωρηθεί η χρήση θέσεως σταθμεύσεως σε πιλοτή πολυκατοικίας μιας και το δικαίωμα αυτό -της χρήσης- μόνο ιδιοκτήτες διαμερισμάτων ή καταστημάτων μπορούν να έχουν ή οι ενοικιαστές τους αν τα ακίνητά τους τα μισθώνουν.
Οχι σε τρίτο
«Δεν είναι δυνατή» αναφέρεται στην απόφαση, μεταξύ άλλων, «ούτε η αυτοτελής διάθεση των θέσεων σταθμεύσεως ούτε η παραχώρηση της αποκλειστικής τους χρήσεως σε τρίτο, μη ιδιοκτήτη...».
Η υπόθεση που έφθασε ώς τον Αρειο Πάγο αφορούσε πολυκατοικία στον δήμο της Αθήνας όπου η εταιρεία που ανέλαβε την κατασκευή της και είχε και την ιδιοκτησία του οικοπέδου, μεταβίβασε με συμβόλαιο θέσεις σταθμεύσεως σε συγκεκριμένους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, συμβόλαια που κρίθηκαν άκυρα από το ανώτατο δικαστήριο.
Οπως επίσης άκυρα κρίθηκαν συμβόλαια που έδιδαν δικαίωμα χρήσεως σε τρίτους, μη ιδιοκτήτες, για να σταθμεύουν τα αυτοκίνητά τους στην πιλοτή. Για τα όποια κενά στην απόφαση του Εφετείου για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ο Αρειος Πάγος, έκρινε πως η δίκη όφειλε να γίνει εκ νέου στο Εφετείο, αλλά από άλλους δικαστές.
Hμερομηνία : 26/12/10
Copyright: http://www.kathimerini.grhttp://news.kathimerini.gr/4Dcgi/4Dcgi/ ... 010_426752
-
Σιγά το συνταρακτικό νέο! Αυτό έχει ξεκαθαρίσει εδώ και πού καιρό. Απλά ντόρος να γίνεται...
-
Δηλαδη αν καταλαβα καλα, δεν μπορεις να 'αγορασεις' το κομματι της πυλωτης, αλλα μπορεις να εχεις αποκλειστικη χρηση του?
Αρα, ποιο το προβλημα? Αν οσο εχεις στην ιδιοκτησια σου το διαμερισμα, οριζεται κ ο Χ χωρος ως δικαιωματικα δικος σου για σταθμευση, κ οταν πουλησεις το διαμερισμα τοτε προφανως με το νεο συμβολαιο δινεις κ τον χωρο στον επομενο ιδιοκτητη (κ εδω οχι ως ιδιοκτησια αλλα ως αποκλειστικο δικαιωμα χρησης), δεν ειναι το ιδιο πραγμα?
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Δηλαδη αν καταλαβα καλα, δεν μπορεις να 'αγορασεις' το κομματι της πυλωτης, αλλα μπορεις να εχεις αποκλειστικη χρηση του?Αρα, ποιο το προβλημα? Αν οσο εχεις στην ιδιοκτησια σου το διαμερισμα, οριζεται κ ο Χ χωρος ως δικαιωματικα δικος σου για σταθμευση, κ οταν πουλησεις το διαμερισμα τοτε προφανως με το νεο συμβολαιο δινεις κ τον χωρο στον επομενο ιδιοκτητη (κ εδω οχι ως ιδιοκτησια αλλα ως αποκλειστικο δικαιωμα χρησης), δεν ειναι το ιδιο πραγμα?
Οπως αναφέρεται ρητά στην απόφαση του Αρείου Πάγου, τη χρήση θέσεων στάθμευσης μπορούν να έχουν μόνον ιδιοκτήτες διαμερισμάτων ή καταστημάτων της πολυκατοικίας όχι όμως και ιδιοκτήτες αποθηκών.
πχ εγω που εχω δικο μου ιδιοκτητο διαμερισμα (αλλα δεν εχω 'αγορασει' θεση) μπορω χωρις καμια κυρωση να παρκαρω στην θεση που αγορασε καποιος παρανομα στην πυλωτη...
-
Τα πράγματα είναι απλά.
Αν στην αρχική σύσταση της πολυκατοικίας παραχωρείται η αποκλειστική χρήση (αλλά όχι ιδιοκτησία) του κοινόχρηστου χώρου της πυλωτής για θέση στάθμευσης σε συγκεκριμένα διαμερίσματα τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Πρόβλημα υπάρχει στις παρακάτω περιπτώσεις:
- Όταν εγώ που έχω το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης κλείσω με οποιοδήποτε τρόπο (πχ κάγκελα) τον κοινόχρηστο χώρο της θέσης μου.
- Όταν 'πουλήσω' τη θέση μου χωριστά από το διαμέρισμα μου.
- Όταν υπάρχουν μη ορισμένες θέσεις από την αρχική σύσταση της πολυκατοικίας και πουληθούν ξεχωριστά ως θέσεις στάθμευσης.
Μπορεί να ξεχνάω κάποια περίπτωση αλλά σε γενικές γραμμές ισχύουν τα παραπάνω.
-
Οι θέσεις στάθμευσης στην πιλοτί είναι παρακολουθήματα των διαμερισμάτων και αυτό ισχύει δεκαετίες τώρα .
Το πρόβλημα υπάρχει σε πολυκατοικίες του 60 , 70 και λίγες του 80 σε πυκνοκατοικημένες περιοχές που δεν έχει ακολουθηθεί η διαδικασία . -
σε οικοδομη του 97 με 5 διαμερισματα υπαρχουν καποιοι κοινοχρηστοι χωροι παρκινγκ και 2 κλειστες πυλωτες οι οποιες πουληθηκαν ξεχωρα απο τον εργολαβο οταν εγινε η οικοδομη. μπορουμε οι ιδιοκτητες νομικα να παρουμε πισω τα 2 παρκινγκ τα οποια πουληθηκαν χωρις να ειναι ιδιοκτητες διαμερισματων οι κατοχοι των πυλωτων?
-
Αν στην οριζόντια ιδιοκτησία αναφέρονται σαν Πυλωτές και οχι σαν χωρος σταθμευσης , ναι τα συμβόλαια ειναι άκυρα και δεν έχουν κανένα δικαιώμα ατομα εκτος ιδιοκτητων να τα χρησιμοποιούν.
-
Δεν ξέρω αν γράφω στο σωστό topic αλλά δεν είδα κάτι άλλο.Ξέρει κάποιος αν μπορεί μια πολυκατοικία να δεσμεύει πάνω από το 50% της πρόσοψης για είσοδο και έξοδο αυτοκινήτων ?Στην πρόσοψη της πολυκατοικίας δεσμεύεται μια θέση για είσοδο στο υπόγειο,τέσσερεις για την πυλωτή και δύο μένουν ελεύθερες για άλλα αυτοκίνητα.Είναι νόμιμο αυτό?
-
Eξαρτάται από το πόσο παλιά είναι η άδεια της και από το μήκος της πρόσοψης της .
-
Η πρόσοψη είναι καμιά 15αριά μέτρα και η άδεια του 2008.
-
Ο χρήστης criuser έγραψε:
Eξαρτάται από το πόσο παλιά είναι η άδεια της και από το μήκος της πρόσοψης της .Μπορείς να παραθέσεις σε παρακαλώ κάποιο link όπου να αναφέρεται ο νόμος που καθορίζει το μέγιστο μήκος μιας πρόσοψης που μπορεί να δεσμευθεί για είσοδο/έξοδο σε χώρο στάθμευσης; Έχω ψάξει αρκετές φορές και δεν έχω καταφέρει να βρω κάτι σχετικό.
Ευχαριστώ!
-
http://www.minenv.gr/1/13/131/13108/g13108322.html (παραγραφος 4γ
και:
ΠΔ/3-8-87. (ΦΕΚ-749/Δ/10-8-87) Άρθρο 4
'3. Σε κάθε κτίριο που προβλέπεται χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων η πρόσβαση σ' αυτόν πρέπει να επιτυγχάνεται με είσοδο - έξοδο πλάτους τουλάχιστον 2,25 μ.Το άθροισμα των ανοιγμάτων εισόδων εξόδων των χώρων στάθμευσης σε κάθε πρόσωπο του οικοπέδου, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ήμισυ του μήκους του προσώπου, το οποίο πάντως δύναται να φθάνει τα 6 μέτρα εάν το προκύπτον άθροισμα είναι μικρότερο από τον αριθμό αυτόν. Κατ' εξαίρεση και ύστερα από έγκριση της αρμόδιας Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ), το ανωτέρω άθροισμα μπορεί να είναι μεγαλύτερο, όταν τούτο επιβάλλεται για λόγους κτιριοδομικής διαμόρφωσης του κτιρίου ή κυκλοφοριακούς λόγους'.
Αυτά μέχρι σήμερα έχω βρεί, γιατί με είχαν απασχολήσει σε διπλανή πολυκατοικία.
-
Ο χρήστης dbekos έγραψε:
http://www.minenv.gr/1/13/131/13108/g13108322.html (παραγραφος 4γ
και:
ΠΔ/3-8-87. (ΦΕΚ-749/Δ/10-8-87) Άρθρο 4
'3. Σε κάθε κτίριο που προβλέπεται χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων η πρόσβαση σ' αυτόν πρέπει να επιτυγχάνεται με είσοδο - έξοδο πλάτους τουλάχιστον 2,25 μ.Το άθροισμα των ανοιγμάτων εισόδων εξόδων των χώρων στάθμευσης σε κάθε πρόσωπο του οικοπέδου, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ήμισυ του μήκους του προσώπου, το οποίο πάντως δύναται να φθάνει τα 6 μέτρα εάν το προκύπτον άθροισμα είναι μικρότερο από τον αριθμό αυτόν. Κατ' εξαίρεση και ύστερα από έγκριση της αρμόδιας Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ), το ανωτέρω άθροισμα μπορεί να είναι μεγαλύτερο, όταν τούτο επιβάλλεται για λόγους κτιριοδομικής διαμόρφωσης του κτιρίου ή κυκλοφοριακούς λόγους'.
Αυτά μέχρι σήμερα έχω βρεί, γιατί με είχαν απασχολήσει σε διπλανή πολυκατοικία.
Πολύ διαφωτιστικό.Πώς μπορώ να μάθω αν υπάρχει έγκριση της αρμόδιας Επιτροπής για συγκεκριμένη πολυκατοικία?Μπορώ ως ιδιώτης να ενημερωθώ απ'την πολεοδομία?
-
Θα ηθελα να εκθεσω ενα προβλημα.
Εχω αγορασει μια θεση σταθμευσης στη πυλωτη.
Οι θεσεις φαινονται εδω
Ειμαι ιδιοκτητης της θεσης νο.1.
Η θεση 3 μεχρι τωρα ειναι απουλητη απο τοτε που φτιαχτηκε η πολυκατοικια (15+ χρονια) και ο ιδιοκτητης της πολυκατοικιας θελει να την πουλησει.
Εδω αρχιζει το προβλημα.
Οι θεσεις 1 και 2 ειναι πολυ μικρες και αναγκαστικα ο ενας απο τους δυο μας, βαζει το αυτοκινητο πιο μπροστα και ο αλλος πιο πισω (ξεπερνωντας το κατω οριο του κουτακιου που οριζεται με τη γραμμη με τον αριθμο 12), ωστε να μπορουν να ανοιγουν οι πορτες μας.
Επισης στα δεξια μου εχω ολα τα ρολογια της ΔΕΗ οποτε δε μπορω να κολλαω το αυτοκινητο στο τοιχο γιατι ερχονται και μετρανε τις καταναλωσεις.
Αν η θεση 3 πουληθει, θα πρεπει εγω αλλα και ο διπλα μου να βαζουμε τα αυτοκινητα τερμα μπροστα γιατι αλλιως δε χωραει να μπει το αυτοκινητο στη θεση 3.
Και τερμα μπροστα να ειναι αμφιβαλω οτι θα τα καταφερνει, εχοντας ανοιγμα 2.4 μετρα για να ισιωσει το αυτοκινητο.
Με αυτη την εξελιξη πολυ απλα δε χωρανε 2 αυτοκινητα στις θεσεις 1 και 2.
Οποτε ερωτω:
Σε μια τετοια περιπτωση τι γινεται?
Οι διαστασεις ειναι νομιμες?
Πως μπορω να χειριστω το θεμα? -
Δυστυχώς δεν μπορεί να κάνεις πολλά μιας και βάσει της οριζόντιας ιδιοκτησίας ορίζεται ο χώρος παρκαρίσματος. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να στραφείς κατά του κατασκευαστή ή να καλέσεις Πολεοδομία ...
ΑΓΟΡΑ ΘΕΣΗΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΕ ΠΥΛΩΤΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ - ΠΡΟΣΟΧΗ