-
Ο χρήστης CptBill έγραψε:
Σε ΠΓΔΜ - Σερβια – Κροατια τι παιζει με συναλλαγμα; Μπορω να πληρωνω εξολοκληρου με ευρω; Η με χρηση χρεωστικης καρτα; Όπως επισης και στα βενζιναδικα;
Μπορει να γινει το ταξιδι με χρηση απλης αστυνομικης ταυτοτητας (με λατινικους χαρακτηρες φυσικα);
Και τελος, εχετε να προτεινετε ενδιαμεσο μερος για διανυκτερευση; Αν και ελεγα μηπως παρουμε κανα power nap στο αυτοκινητο σε ενδιαμεσο παρκινκγ/βενζιναδικο από το να ξοδευουμε λεφτα για ξενοδοχειο.H ταυτοτητα ειναι ΟΚ για αυτες τις χωρες
Στα βενζιναδικα πληρωνεις με καρτα κανονικα, καποιοι παιρνουν και € για τα ψιλοπραμματα, αλλα δε στο συνιστω
Καλυτερα να πληρωνεις με καρτα ακομη και τα νερακια.
Αν θελεις να μπεις σε μαγαζακια (κανα σάντουιτς, παγωτο κλπ) θα πρεπει να εχεις συναλλαγμαΣτα διοδια παιρνουν € κανονικα και αν θυμαμαι καλα στην Κροατια αναφερονται και οι τιμες σε € σε πινακιδες και σου δινουν και τα ρεστα σε €
Για τα Σκοπια να εχεις 4,5€ σε ψιλα (1,5 + 1,5 +1)
-
Ο χρήστης gmer έγραψε:
Προσωπικά θα επέλεγα την οδική διαδρομή. Από τα σύνορα των Ευζώνων ως το Augsburg είναι μόνο 100 περίπου χιλιόμετρα που δεν είναι Autobahn. Εύζωνοι-Νις-Βελιγράδι-Ζάγκρεμπ-Ljubljana-Villach-Salzburg-Μόναχο-Augsburg είναι η καλύτερη διαδρομή.Αυτη τη διαδρομη θα ακολουθησω κ εγω.
Αγορασα αυστριακη βιενετα online, αγοραστηκε ηλεκτρονικη βιενετα ουγγαριας (θα γινει απο ουγγαρια η επιστροφη) και βιενετα σλοβενιας θα αγορασω με το που μπω στη χωρα (ελεγξα μεσω street view, υπαρχει βενζιναδικο 500μετρα αφοτου μπεις στη χωρα )Θα υπαρχουν ψιλα σε ευρω για τα συνορα που προαναφερατε πριν. Οποτε ειναι ολα σχεδον ετοιμα αλλαχθηκε και η αδεια κυκλοφοριας απο το χαρτι υγειας Α4 κανονικη πρασινη αδεια κυκλοφοριας (αν κ υπαλληλος στο υπουργειο που πηρα ξίνισε οταν του ζητησα αλλαγη σε κανονικη απαντώντας μου 'και αυτη κανονικη ειναι').
Εχω κανει και ευχελαιο στον ιταλο με την ελπιδα να μην με εγκαταλειψει (με εχει εγκαταλεψει ηδη μια φορα απο κιβωτιο).
Το ερωτημα μου αφορα την ασφαλιστικη μου. Τους ζητησα να μου στειλουν τη πρασινη καρτα μεσω εμαιλ και μου την εστειλαν σε μορφη pdf. Μια χαρα φαινεται, αναγραφει πανω πρωτοτυπο απλα φοβαμαι μηπως ειναι ιδια φαση με τις αδειες κυκλοφοριας. Καταρχας δεν ειναι πρασινη αλλα μαυροασπρη
-
Φιλε μου απλως μιλα με τον ασφαλιστη σου γιατι η πρασινη σσ καλύπτει μονο για αστικη ευθύνη (ζημιες) και οχι κλοπή στο εξωτερικό νομιζω μπορεις να κανεις προσθετη πραξη για τις ημερες που είσαι εξω και για την κλοπη. Με επιφύλαξη.
Στάλθηκε από το Redmi Note 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
-
Ο χρήστης oasisAthens έγραψε:
Φιλε μου απλως μιλα με τον ασφαλιστη σου γιατι η πρασινη σσ καλύπτει μονο για αστικη ευθύνη (ζημιες) και οχι κλοπή στο εξωτερικό νομιζω μπορεις να κανεις προσθετη πραξη για τις ημερες που είσαι εξω και για την κλοπη. Με επιφύλαξη.Στάλθηκε από το Redmi Note 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
το γνωριζω αυτο Εγω ρωτησα για τη μορφη της πρασινης καρτας.
-
Όχι δεν έχεις κανένα πρόβλημα. Μια χαρά ισχύει.
Στάλθηκε από το Redmi Note 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
-
Πέρασε κανείς απο Σκόπια πρόσφατα;
Το χάλι στον δρόμο τους αμέσως μετά τα σύνορα με μας το έφτιαξαν;
Πέρυσι ήμασταν σταματημένοι γύρω στα 45' γιατί έκλειναν εναλλάξ τα δυο ρεύματα και τελικά πήγαμε απο παράπλευρο χωματόδρομο...
-
Το Πάσχα στο ρεύμα προς Ελλάδα είχε παράκαμψη και περάσαμε μέσα από κάποια χωριά. Στο ανέβασμα αν θυμάμαι καλά περάσαμε μέσα από φρεσκοστρωμένο αυτοκινητόδρομο αλλά μόνο μία λωρίδα με χαμηλά όρια ταχύτητας.
-
Πρασινης καρτας συνεχεια. Παρατηρω πως δεν υπαρχει το ΦΥΡΟΜ στις χωρες. Νομιζω το αναγνωριστικο τους ειναι το ΜΚ
Επισης καλεσα να ρωτησω εαν η πρασινη καρτα θα πρεπει να ειναι πρασινη κ μου ειπαν να παω σε ενα βιβλιοπωλειο και να παρω πρασινο Α4 και αν την εκτυπωσω στο πρασινο χαρτι
-
Λοιπόν εγώ που ζω Τσεχία και έχω ασφάλεια από εδώ, το ΜΚ είναι εκεί που είναι σε εσένα η τελεία, δίπλα από το MD. Μήπως δεν αναγνωρίζεται η συντομογραφία και το παραλείπουν εσκεμμένα?
-
Καλησπερα παιδια. Σκοπευω να κανω ταξιδι τις επομενες μερες στην Βουλγαρια με το αυτοκινητο μου και θα ηθελα ν με διαφωτισετε λιγο με το τι χαρτια πρεπει να εχω περα απο ταυτοτητα κτλπ κ αν χρειαζομαι πρασινη καρτα ή κατι αλλο για εκει... ευχαριστω εκ των προτερων
-
Πράσινη κάρτα και βινιέτα μόλις περάσεις τα σύνορα....8 ευρώ για μια εβδομάδα. Προσοχή,κάνουν συχνούς ελέγχους οι Βούλγαροι. Και μερικά ψιλά για μπαξίσι αν πέσεις στην περίπτωση...
-
Ο χρήστης CptBill έγραψε:
Πρασινης καρτας συνεχεια. Παρατηρω πως δεν υπαρχει το ΦΥΡΟΜ στις χωρες. Νομιζω το αναγνωριστικο τους ειναι το ΜΚΕπισης καλεσα να ρωτησω εαν η πρασινη καρτα θα πρεπει να ειναι πρασινη κ μου ειπαν να παω σε ενα βιβλιοπωλειο και να παρω πρασινο Α4 και αν την εκτυπωσω στο πρασινο χαρτι
Πρόσφατα που κατέβηκα οδικώς από Αυστρία, στα σύνορα Σκοπίων ήταν το μοναδικό σημείο που μου ζητήσανε να δούμε την πράσινη κάρτα.
-
Ποσταρω update απο τα διόδια μέχρι Γερμανία για να υπάρχουν.
(Για τα Σκόπια χρειάζεται να έχετε 3 μονόευρα και 3 50λεπτα (δεν παιρνουν πιο μικρα νομισματα), στη Σερβια και Κροατία πληρώνετε με οτι θέλετε και παίρνετε ρέστα σε €)Στο ανέβασμα πήγα απο Κροατία Σλοβενία:
Σκόπια: 3 Χ 1,5€ = 4,5€
Σερβία: 0,5€ Πρέσοβο, 1,5€ Λέτσκοβακ, 6,5€ Νισ, 3€ απο Βελιγραδι μεχρι Κροατια ---> 11,5€
Κροατία: 19,16€ (μεχρι Ζαγκρεμπ) και 1€ μετά το Ζάγκρεμπ
Σλοβενία: 15€ βινιετα
Αυστρια: 8,90€ βινιετα +(7,5€ Καραβάνκελ, 11,5€ στα επόμενα τούνελ και 9€ στο gerlospass)ΣΥΝΟΛΟ μεχρι το Salzburg σχεδόν 80€ (μετα δεν εχει αλλα διοδια)(χωρίς και το Gerlos που δεν ειναι 'υποχρεωτικό')
Επιστροφή μέσω Βουδαπέστης:
Αυστρία: 8,90€ βινιέτα
Ουγγαρία: 13€ βινιέτα (εχω την εντύπωση οτι αν πλήρωνα σε φιορίνια θα μου κόστιζε 10€)
Σερβία: 2,5€ Νόβι σαντ, 6,5€ Νισ, 1,5€ Λέτσκοβακ, 0,5€ Πρέσοβο ---> 11€
Σκόπια: 3 Χ 1,5€ = 4,5€Συνολο 37,5€
Η δεύτερη διαδρομή είναι λιγο πιο μεγάλη (καπου 60-70 χιλιομετρα), αλλά ειναι πιο εύκολη και σαφώς λιγότερο ενδιαφέρουσα απο την πρώτη.
-
Πολύ χρήσιμες πληροφορίες! Ευχαριστούμε!
-
καλημέρα σ' όλους,
ενδιαφέρομαι την πρωτοχρονιά να ανέβω οδικως Κροατία μέσω Αλβανίας, και να κατέβω απο Σερβία (Βελιγράδι) - ΦΥΡΟΜ
θα ήθελα να ρωτήσω αν η επιστροφή είναι δυνατή λόγω καιρού ( όχι 4χ4 αυτοκίνητο και χωρίς χειμερινά λάστιχα) ή θα πρέπει να ξανακατέβω από Αλβανία και που μπορώ στις παραπάνω χώρες να βάλω καλό πετρέλαιο.
Ευχαριστώ.
-
Καλησπέρα σε όλους,
Όποιος ξεθάψει παλιά μου post σε αυτό εδώ το θέμα, θα δει πως έφερα το αυτοκίνητό μου Αγγλία από Ελλάδα οδικώς (μου πήρε 3 μέρες) και τελικά το ταξινόμησα εδώ (άλλαξα φώτα και πίνακα οργάνων).
Αυτά όλα το 2015 όταν πρωτοξεκίνησα δουλειά εδώ πέρα. Ήρθε πλέον η ώρα να το επιστρέψω Ελλάδα και να αγοράσω κάτι από δω. Θέλω να κάνω ένα ωραίο road trip μιας βδομάδας στην επιστροφή και να περάσω από Κροατία μερικές μέρες. Όλα μέχρι την Κροατία είναι αρκετά εύκολα, αφού περνάω μόνο από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ασφάλειες κλπ είναι όλα ΟΚ με την πράσινη κάρτα.
Το ερώτημα είναι τώρα τι γίνεται από την Κροατία και πέρα για να επιστρέψω Ελλάδα. Ποια διαδρομή να πάρω; Τι γίνεται με τις ασφάλειες για το αυτοκίνητο που διαβάζω ότι πρέπει να αγοράζω στα σύνορα; Το έχει κάνει κανείς από Dubrovnik για να πει προσωπικές εμπειρίες και από πού να περάσω για να περάσω όσο πιο γρήγορα και ανώδυνα γίνεται; -
Αν φτάσεις τόσο χαμηλά στο Ντουμπρόβνικ,δεν έχεις πολλές επιλογές για να μπεις Ελλάδα. Η θα το κόψεις ευθεία κατω για να διασχίσεις Μαυροβούνιο και Αλβανία ή θα μπεις Μαυροβούνιο και μετά Σκόπια από Πρίστινα. Οποία διαδρομή και να επιλέξεις....καλο κουράγιο....
-
Λίγο περισσότερες πληροφορίες; Τι να περιμένω; Να το αποφύγω εντελώς και να μην περάσω από Κροατία αν είναι τόσο χάλια ρε παιδιά Η Σερβία και μετά τα Σκόπια αν έρθω από βόρεια είναι καλύτερα δηλαδή; Υπόψιν ότι το αυτοκίνητο είναι αριστεροτίμονο μεν αλλά με αγγλικές πινακίδες.
-
Ο χρήστης kkostask έγραψε:
Αν φτάσεις τόσο χαμηλά στο Ντουμπρόβνικ,δεν έχεις πολλές επιλογές για να μπεις Ελλάδα. Η θα το κόψεις ευθεία κατω για να διασχίσεις Μαυροβούνιο και Αλβανία ή θα μπεις Μαυροβούνιο και μετά Σκόπια από Πρίστινα. Οποία διαδρομή και να επιλέξεις....καλο κουράγιο....Aπο Ντουμπρόβνικ είναι 'μονόδρομος' η Αλβανία.
Πριν μερικά χρονια που εκανα τη διαδρομη μεσω Πρίστινα, το Κόσοβο δεν αναγνωριζε πρασινη καρτα και πληρωνες στα συνορα δικη τους.
Μεσω Αλβανιας ο δρομος πλεον ειναι καλός, εχει ενα μικρο μέρος μεχρι Σκόδρα στενο δρομο και μετα εχει καινούριο (δεν εχω παει πρόσφατα, ετσι μου ειπαν κάποιοι γνωστοί μου Αλβανοί).Προσωπικά θα σου πρότεινα σίγουρα να περάσεις Δαλματικές ακτες (και οι δυο παραθαλάσιες πόλεις του Μαυροβουνίου ειναι υπέροχες), ενω πριν αρχίσεις την κατηφόρα πολυ ωραία είναι η περιοχή των λιμνών Πλίτβιτσε.
-
Μισό λεπτό γιατί δεν μου λέει κανείς λεπτομέρειες και ίσως πρέπει να ρωτήσω πιο συγκεκριμένα: οι πληροφορίες που θα μου δώσετε όσοι το έχετε κάνει θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και το αν θα περάσω από Δαλματικές ακτές ή θα μπω από Σερβία και Σκόπια.
Φεύγοντας από Dubrovnik, πρέπει να μπω Μαυροβούνιο. Έχει συνοριακό σταθμό σε ένα μέρος που λέγεται Sutorina και μετά ξανά για να πω Αλβανία στο Shkoder (Σκόδρα??).
Τι γίνεται με το Μαυροβούνιο; Ξέρω σίγουρα ότι η ασφαλιστική μου παρά την πράσινη κάρτα δε με καλύπτει εκεί πέρα και θα πρέπει να βγάλω στα σύνορα. Με τελωνεία κλπ όμως επί του πρακτέου τι γίνεται; Κινδυνεύω να πέσω θύμα εκβιασμού εκεί και να μου ψειρίζουν το αυτοκίνητο με τις ώρες; Πώς είναι το Μαυροβούνιο για να περάσω από κει; Η είσοδος στην Αλβανία είναι εύκολη ή θα πρέπει να έχω κάτι ειδικό πέραν των ασφαλειών που θα βγάλω λογικά στα σύνορα;
Οδικώς στην Ευρώπη-Οδηγίες