-
Γιώργο, τα έχω σκεφτεί όλα αυτά που λες. Στο μνημόσυνο, από κόλλημα των γονιών μου δεν πήγαμε αλλού. Στα υπόλοιπα, 99,9% συμφωνώ μαζί σου
-
Γιατί λέτε για οικονομική επιβάρυνση για τα μυστήρια; Όταν παντρεύτηκα εγώ δεν πλήρωσα τίποτα (μόνο ένα συμβολικό δωράκι για το καλό, αλλά τελείως οικιοθελώς). Τα φράγκα τα πήραν οι λουλουδάδες, οι μπομπονιεράδες και οι ξενοδόχοι.
Για βάπτιση επίσης δεν προβλέπεται αμοιβή. -
Ο χρήστης skullone έγραψε:
Θυμήσου αυτό που έλεγε ο Ιωάννης ο 'Χρυσόστομος': να μη δίνετε στα παιδιά σας ελληνικά ονόματα, αλλά μόνον των πατέρων της Παλαιάς Διαθήκης (δηλαδή ΕΒΡΑΪΚΑ). Και ακόμα και τώρα, αν πας να δώσεις στο παιδί σου ΕΛΛΗΝΙΚΟ όνομα που δεν ανήκει στο χριcτιανικό εορτολόγιο, στην καλύτερη περίπτωση, ο τράγος ξινίζει.
Ο Χρυσόστομος είναι Χρυσόστομος όταν θες να το δεις αντικειμενικά.
Ο όρος 'ελληνικά' στην συγκεκριμένη εποχή αναφέρεται στα ειδωλολατρικά ονόματα, όπως π.χ. Δίας, Αθηνά, κτλ. Δεν λέει να βάζετε Εβραϊκά, λέει να βάζετε ονόματα αγίων/μαρτύρων. Το σκεπτικό αυτό, το οποίο έχει υιοθετήσει η Εκκλησία το αναφέρω στο προηγούμενο post μου. Απόδειξη αυτού είναι ότι υπάρχει π.χ. Άγιος Δίας στο αγιολόγιο της Εκκλησίας. -
Ο χρήστης georgemv έγραψε:
Όχι ρε παίδες, ΚΑΙ γι'αυτό θα τσακωθούμε δλδ?
Προσοχή, ΔΕΝ απαξίωσα τον κλήρο βασιζόμενος στο περιστατικό των μεγαφώνων. Απαξίωσα ΤΟΥΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ τράγους.
Ο τράγος είναι το αρσενικό τις κατσίκας. Θα το εκτιμούσα πάρα πολύ αν αναφερόσουν σε σε 'ιερείς' ή 'παπάδες'.
Υπαρχει καποιο προβλημα με τον Τραγο;
-
Ο χρήστης skye έγραψε:
Υπαρχει καποιο προβλημα με τον Τραγο;
Ναι.
Αν θες να το χρησιμοποιείς βέβαια δικαίωμά σου, εσύ εκτίθεσαι, εγώ μια παράκληση έκανα. -
πλακα εκανα βασικα..
αλλο εννοουσα.. αστο.. συνενοηση μπουζουκι καναμε -
Ο χρήστης georgemv έγραψε:
Θυμήσου αυτό που έλεγε ο Ιωάννης ο 'Χρυσόστομος': να μη δίνετε στα παιδιά σας ελληνικά ονόματα, αλλά μόνον των πατέρων της Παλαιάς Διαθήκης (δηλαδή ΕΒΡΑΪΚΑ). Και ακόμα και τώρα, αν πας να δώσεις στο παιδί σου ΕΛΛΗΝΙΚΟ όνομα που δεν ανήκει στο χριcτιανικό εορτολόγιο, στην καλύτερη περίπτωση, ο τράγος ξινίζει.
Ο Χρυσόστομος είναι Χρυσόστομος όταν θες να το δεις αντικειμενικά.
Ο όρος 'ελληνικά' στην συγκεκριμένη εποχή αναφέρεται στα ειδωλολατρικά ονόματα, όπως π.χ. Δίας, Αθηνά, κτλ. Δεν λέει να βάζετε Εβραϊκά, λέει να βάζετε ονόματα αγίων/μαρτύρων. Το σκεπτικό αυτό, το οποίο έχει υιοθετήσει η Εκκλησία το αναφέρω στο προηγούμενο post μου. Απόδειξη αυτού είναι ότι υπάρχει π.χ. Άγιος Δίας στο αγιολόγιο της Εκκλησίας.Διάβασε τον τον 'Χρυσόστομο' πρώτα. Και ξέφυγε λίγο από την ανθελληνική προπαγάνδα περί... 'παρηκμασμένων' και 'ειδωλολατρών'. Ειδικά στο τελευταίο, καλά θα κάνει η εκκληcία Α.Ε. να κοιτάξει την καμπούρα της με τα ΑΙΣΧΗ που κάνει για να τ'αρπάζει απ'τον κοσμάκη που ψάχνει αποκούμπι (π.χ. Παναγία της Τήνου - ολόκληρη βιομηχανία ταμάτων, που πάει κι ο κάθε φουκαράς-απελπισμένος κι αυτοεξευτελίζεται... - , 'αγία ζώνη', πτωματολατρείες όπως στον Άγιο Γεράσιμο κ.ο.κ.).
-
Διάβασε τον τον 'Χρυσόστομο' πρώτα. Και ξέφυγε λίγο από την ανθελληνική προπαγάνδα περί... 'παρηκμασμένων' και 'ειδωλολατρών'. Ειδικά στο τελευταίο, καλά θα κάνει η εκκληcία Α.Ε. να κοιτάξει την καμπούρα της με τα ΑΙΣΧΗ που κάνει για να τ'αρπάζει απ'τον κοσμάκη που ψάχνει αποκούμπι (π.χ. Παναγία της Τήνου - ολόκληρη βιομηχανία ταμάτων, που πάει κι ο κάθε φουκαράς-απελπισμένος κι αυτοεξευτελίζεται... - , 'αγία ζώνη', πτωματολατρείες όπως στον Άγιο Γεράσιμο κ.ο.κ.).
Θα σου πρότεινα να ξεφύγεις λίγο από το newage στυλάκι του 'η εκκλησία φταίει για όλα', 'οι παπάδες θέλουν τα λεφτά μας', 'οι πιστοί είναι θύματα', 'ο διαφωτισμός μας έσωσε, το newage συνεχίζει', 'αν δεν κάνω DNA ανάλυση στο Θεό δεν πιστεύω' κτλ.
Δικαίωμά σου να πιστεύεις ότι θες για όποιον θες, αλλά όπως εσύ έχεις την γνώμη σου, έτσι την έχουν και όλοι οι άλλοι. Οπότε αυτό μου δίνει το δικαίωμα να θεωρώ ότι απλά δογματίζεις , χωρίς να βλέπεις κάτι άλλο πέρα από αυτό που σου επιβάλει ο μοντερνισμός του 2006. Αν θες να δεις και λίγο περα από αυτό ξεκίνα ανοίγοντας π.χ. κανα βιβλίο περί Παϊσίου που είναι και αρκετά κοντά μας χρονολογικά ώστε να μην μπερδεύσαι με τις συνθήκες της εποχής και κάνε μια κριτική επί της ουσίας. -
Σε παρακαλώ, όχι ΠΑΛΙ με τον 'θαυματοποιό' Παΐσιο. Και επίσης, τα όσα μου αποδίδεις περί... new age στα επιστρέφω. Δεν πιστεύω σε ούφο, Νταίνικεν και Rei Ki. Και θα σου πρότεινα να διαβάσεις - από το πρωτότυπο παρακαλώ και χωρίς τα 'επεξηγηματικά' σχόλια του Τρεμπέλα - αυτά που με τόσο φανατισμό υπερασπίζεσαι.
-
georgemv, μην γενικεύεις ότι αυτό που εκφράζει ο skullone είναι κατανάγκη μοντενρισμός.
-
Κι επίσης, καλό θα είναι να διαβάσουμε λίγο και την 'Ελληνική Νομαρχία'...
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Στην Κομοτηνή που έζησα 2 χρόνια...βγάζουν όμως παρότι το 55% των κατοίκων είναι ορθόδοξοι.Ίσως στην Κομοτηνή λόγω του μεικτού πληθυσμού οι άνθρωποι είναι πιό ανοιχτόμυαλοι.
Δυστυχώς οι ώς τώρα εμπειρίες μου μου δείχνουν οτι η ελληνική κοινωνία είναι απο τις πλέον συντηρητικές στην Ευρώπη και δύσκολα ανέχεται άλλες θρησκείες/δόγματα.
Δοκίμασε πχ να πείς στους ανθρώπους του περιβάλλοντός σου οτι είσαι άθεος και θα δείς όλων των ειδών τις νοσηρές αντιδράσεις.
-
Λόγω του δόγματος της 'ελληνορθοδοξίας'. Αν δεν είσαι ορθόδοξος, δεν θεωρείσαι Έλληνας. Συνεπώς, οι Έλληνες πολίτες που τυγχάνει να είναι προτεστάντες, ρωμαιοκαθολικοί, άθεοι, μωαμεθανοί, δωδεκαθεϊστές κλπ ΔΕΝ θεωρούνται Έλληνες. Ο Παπαρρηγόπουλος τελικά έκανε ΠΟΛΥ μεγάλο κακό στη χώρα με τις βλακείες του.
-
ενα αλλο απιστευτο ηταν αυτο με τις ταυτοτητες..
που ακουστηκε ταυτοτητα να γραφει το θρησκευμα
ελεος
λες και ειναι στοιχειο για να αναγνωρισεις τον αλλο ξερω γωμας τα πρηξανε και τοτε
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ 666
χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα πωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωω
μετανοειτε ευλογητος η φασηπαλι καλα που δεν εγραφε και ιδεολογια
που μαλλον το θρησκευμα ηταν ακομα χειροτερο, αν σκεφτεις οτι σε ΟΛΟΥΣ εγραφε Χ.Ο
τραγικα ακραιο, τριτοκοσμικο και απιστευτο -
Ναι και έβγαλε τους ταλιμπάνους του στους δρόμους ο χριστόδουλος και γέμισε η Ελλάδα ΑΠΛΥΣΙΑ.
-
Με το λάβαρο της επανάστασης παρέα...
-
Που για να το ευλογήσει (το αναθεματισμένο από τον 'ήρωα' Γρηγόριο τον Ε') ο Παλαιών Πατρών Γερμανός του βάλανε το πιστόλι στον κρόταφο... Αλήθεια, τους αφορισμούς του Κολοκοτρώνη και της Μπουμπουλίνας πότε θα τους άρει η εκκληcία;
Αλλά ξέχασα... Όπως είπε κι ο χριστόδουλος, μπροστά στο συμφέρον της εκκληcίας, πάει περίπατο κι αυτό της ίδιας της πατρίδας. Κάπως έτσι σκέφτηκαν και οι αγυρτορείτες κι έστειλαν συγχαρητήρια στον ΧΙΤΛΕΡ, στα οποία κατέληγαν 'έπεσεν το Ζιτομίρ και εσώθη η χριστιανοσύνη'... Κάπως έτσι σκέφτηκε κι ο Σχολάριος όταν άνοιγε την κερκόπορτα στους Τούρκους...
-
Λόγω του δόγματος της 'ελληνορθοδοξίας'. Αν δεν είσαι ορθόδοξος, δεν θεωρείσαι Έλληνας. Συνεπώς, οι Έλληνες πολίτες που τυγχάνει να είναι προτεστάντες, ρωμαιοκαθολικοί, άθεοι, μωαμεθανοί, δωδεκαθεϊστές κλπ ΔΕΝ θεωρούνται Έλληνες. Ο Παπαρρηγόπουλος τελικά έκανε ΠΟΛΥ μεγάλο κακό στη χώρα με τις βλακείες του.Στην κρίσιμη σκοτεινή περίοδο της τουρκοκρατίας αυτός ήταν ο μοναδικός πραγματικός διαχωρισμός.
Η γλώσσα, ο τόπος, τα έθιμα και άλλα χαρακτηριστικά δεν αρκούσαν για να θεωρηθεί κάποιος Έλληνας. Μόνο η θρησκεία έπαιζε διαχωριστικό ρόλο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία - γι' αυτό άλλωστε μόνο οι χριστιανοί (όχι οι ελληνόφωνοι ή οι κατοικούντες πχ στην Τρίπολη ή το Ναύπλιο) πλήρωναν τον κεφαλικό φόρο.
Από το γεγονός αυτό πηγάζει η αίσθηση των Ελλήνων που διαρκεί ακόμα ότι Έλληνας είναι ο χριστιανός.
-
Η δεκάτη πήγαινε στους Τούρκους, ή μήπως πήγαινε και στον Κλήρο; Αυτοί ήταν οι πρώτοι δημόσιοι υπάλληλοι (κυρίως οι ανώτεροι κληρικοί...). Η Εκκλησία άλλαξε την ιστορία υπερ της , προσπαθώντας να αποδείξει πως είχε κάποιο ρόλο στην επανάσταση. Δεν είχε... Οπως προσπάθησε να παραχαράξει την ιστορία με τα 'κρυφά σχολειά'... Δεν υπήρχαν όμως... Τα σχολεία ήταν ανοιχτά, αρκεί να υπήρχαν πόροι. Στα Γιάννενα ('Πρώτα σε γρόσια και σε γράμματα', αυτό είναι από την Τουρκοκρατία ή μάλλον την Αλη Πασά διακυβέρνηση...), υπάρχει (και καλά...) κρυφό σχολειό στο Νησάκι της Παμβώτιδας... Ενώ λειτουργούσαν κανονικά σχολεία και σχολές την ίδια περίοδο!
Το ότι ήταν καλό που είχαμε μια θρησκεία που μας διαχώριζε τότε δεν το αρνούμαι... Σημαίνει ταυτόχρονα και πολιτισμική διαφορά, το ίδιο ισχύει και στους Εβραίους κλπ κλπ (παρεπιπτόντως, εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους ανθρώπους, απλά τα Εβραϊκά ονόματα έχουν γίνει πολύ κοινότυπα...Το 10% των αντρών στην Ελλάδα λέγονται 'Γεώργιος'...).
Αλλά μην μας τρελάνουν κιόλας οι καλοί μας κληρικοί ε; Ακόμη κι αν δεχτούμε τον όποιο σημαντικό ρόλο τότε (που δεν ήταν έτσι...), τώρα ποιοι λόγοι συντρέχουν; Τα όσα λέει ο Χριστόδουλος τα λέει για τους ιθαγενείς του, κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν θα έπαιρνε σοβαρά την....απειλή που επικρεμάται άνωθεν της κεφαλής μας!
Τα περί 'θαυματοποιού' Παϊσιου που διέδωσαν κάποιοι ανόητοι ή απατεώνες (οι ίδιοι που πιστεύουν κατά καιρούς σε ομάδες 'Ε' και πράσσειν άλογα...) δεν αντέχουν σε σχολιασμό... Ο Αινστάιν είχε πει πως ο Θεός δεν παίζει ζάρια με τον κόσμο... Αυτό οι θρησκόληπτοι το έχουν κάνει σημαια: 'Το μεγαλύτερο μυαλό του 20ου αιώνα πίστευε στο Θεό' κλπ κλπ ... Ο θείος Αλμπερτ το είπε αυτό για να δείξει τις αντιρρήσεις του για τα κβάντα και την νεα φυσική... Δεν είχε ιδέα ότι θα ήταν στα χείλη του Χριστόδουλου! Πάντως κανείς δεν κάνει θαύματα (του Θεου συμπεριλαμβανομένου...) και προφανώς ούτε και ο κάθε Παϊσιος... Δεν είναι δυνατόν να κρατάει αυτή η καραμέλα 21 αιώνες τώρα, μόνο και μόνο για να τα χώνουν κάποιοι στην Παναγιά της Τήνου ή στο Αξιον Εστι...
Ο καθένας να πιστεύει ό,τι θέλει ελεύθερα... Να κτίζει λατρευτικό χώρο ελεύθερα. Να μην προσυλητίζει ανήλικους (αρα να καταργηθούν τα θρησκευτικά στα σχολεία, είναι απαράδεκτο που τόσα χρόνια ασκεί προσυλητισμό η Εκκλησία με την ανοχή του επίσημου κράτους). Εννοείται να μην αναγραφεται πουθενά και ποτέ το θρήσκευμα. Ν' απαγορευτούν τα μεγάφωνα σε εξωτερικούς χώρους εκκλησιών. Οι καμπάνες να χτυπούν όταν πρέπει και να μην ενοχλούν χωρίς λόγο (έχω ζήσει δίπλα σε εκκλησία για 3 χρόνια και ήταν απλά αφόρητο κάθε Κυριακή...). Και πάνω απ' όλα, να αντιμετωπίζουν οι Χ.Ο. κάθε άλλον άνθρωπο (και κυρίως όλους εμάς τους άθεους μεν, ευσεβείς απέναντί τους δε...) με τον ίδιο σεβασμό και όχι σαν εξωγήινους... Υπάρχουμε και δεν είμαστε όσοι θέλει να πιστεύει ο Χριστόδουλος και η....Διαρκής Ιερά Σύνοδος (αυτό το 'διαρκής' μου θυμίζει διανυκτερεύον φαρμακείο...).
Τέλος....ειρήνην ημίν!! -
Το Γεώργιος δεν είναι εβραϊκό.
Περί εκκλησίας