Η δεκάτη πήγαινε στους Τούρκους, ή μήπως πήγαινε και στον Κλήρο; Αυτοί ήταν οι πρώτοι δημόσιοι υπάλληλοι (κυρίως οι ανώτεροι κληρικοί...). Η Εκκλησία άλλαξε την ιστορία υπερ της , προσπαθώντας να αποδείξει πως είχε κάποιο ρόλο στην επανάσταση. Δεν είχε... Οπως προσπάθησε να παραχαράξει την ιστορία με τα 'κρυφά σχολειά'... Δεν υπήρχαν όμως... Τα σχολεία ήταν ανοιχτά, αρκεί να υπήρχαν πόροι. Στα Γιάννενα ('Πρώτα σε γρόσια και σε γράμματα', αυτό είναι από την Τουρκοκρατία ή μάλλον την Αλη Πασά διακυβέρνηση...), υπάρχει (και καλά...) κρυφό σχολειό στο Νησάκι της Παμβώτιδας... Ενώ λειτουργούσαν κανονικά σχολεία και σχολές την ίδια περίοδο!
Το ότι ήταν καλό που είχαμε μια θρησκεία που μας διαχώριζε τότε δεν το αρνούμαι... Σημαίνει ταυτόχρονα και πολιτισμική διαφορά, το ίδιο ισχύει και στους Εβραίους κλπ κλπ (παρεπιπτόντως, εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους ανθρώπους, απλά τα Εβραϊκά ονόματα έχουν γίνει πολύ κοινότυπα...Το 10% των αντρών στην Ελλάδα λέγονται 'Γεώργιος'...).
Αλλά μην μας τρελάνουν κιόλας οι καλοί μας κληρικοί ε; Ακόμη κι αν δεχτούμε τον όποιο σημαντικό ρόλο τότε (που δεν ήταν έτσι...), τώρα ποιοι λόγοι συντρέχουν; Τα όσα λέει ο Χριστόδουλος τα λέει για τους ιθαγενείς του, κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν θα έπαιρνε σοβαρά την....απειλή που επικρεμάται άνωθεν της κεφαλής μας!
Τα περί 'θαυματοποιού' Παϊσιου που διέδωσαν κάποιοι ανόητοι ή απατεώνες (οι ίδιοι που πιστεύουν κατά καιρούς σε ομάδες 'Ε' και πράσσειν άλογα...) δεν αντέχουν σε σχολιασμό... Ο Αινστάιν είχε πει πως ο Θεός δεν παίζει ζάρια με τον κόσμο... Αυτό οι θρησκόληπτοι το έχουν κάνει σημαια: 'Το μεγαλύτερο μυαλό του 20ου αιώνα πίστευε στο Θεό' κλπ κλπ ... Ο θείος Αλμπερτ το είπε αυτό για να δείξει τις αντιρρήσεις του για τα κβάντα και την νεα φυσική... Δεν είχε ιδέα ότι θα ήταν στα χείλη του Χριστόδουλου! Πάντως κανείς δεν κάνει θαύματα (του Θεου συμπεριλαμβανομένου...) και προφανώς ούτε και ο κάθε Παϊσιος... Δεν είναι δυνατόν να κρατάει αυτή η καραμέλα 21 αιώνες τώρα, μόνο και μόνο για να τα χώνουν κάποιοι στην Παναγιά της Τήνου ή στο Αξιον Εστι...
Ο καθένας να πιστεύει ό,τι θέλει ελεύθερα... Να κτίζει λατρευτικό χώρο ελεύθερα. Να μην προσυλητίζει ανήλικους (αρα να καταργηθούν τα θρησκευτικά στα σχολεία, είναι απαράδεκτο που τόσα χρόνια ασκεί προσυλητισμό η Εκκλησία με την ανοχή του επίσημου κράτους). Εννοείται να μην αναγραφεται πουθενά και ποτέ το θρήσκευμα. Ν' απαγορευτούν τα μεγάφωνα σε εξωτερικούς χώρους εκκλησιών. Οι καμπάνες να χτυπούν όταν πρέπει και να μην ενοχλούν χωρίς λόγο (έχω ζήσει δίπλα σε εκκλησία για 3 χρόνια και ήταν απλά αφόρητο κάθε Κυριακή...). Και πάνω απ' όλα, να αντιμετωπίζουν οι Χ.Ο. κάθε άλλον άνθρωπο (και κυρίως όλους εμάς τους άθεους μεν, ευσεβείς απέναντί τους δε...) με τον ίδιο σεβασμό και όχι σαν εξωγήινους... Υπάρχουμε και δεν είμαστε όσοι θέλει να πιστεύει ο Χριστόδουλος και η....Διαρκής Ιερά Σύνοδος (αυτό το 'διαρκής' μου θυμίζει διανυκτερεύον φαρμακείο...).
Τέλος....ειρήνην ημίν!!