Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Την ίδια γνώμη έχω κι εγώ. Ο Χριστιανισμός έχει πλέον ξεπεράσει το στάδιο του θρησκευτικού φανατισμού και τώρα δεν καίμε τις μάγισσες στην πυρά. Οι Μουσουλμάνοι βρίσκονται ακόμη σε πρώιμα στάδια της θρησκείας τους και κάνουν παρόμοιες αγριότητες.
Εγώ δεν θα το ενετόπιζα στη θρησκεία όσο στην κοινωνική (+πολιτική +οικονομική, να μην τα επαναλαμβάνω κάθε φορά) ανάπτυξη.
Εσύ δλδ για τις εξελίξεις στο 'χριστιανισμό' κρίνεις ότι έχουν έρθει 'εκ των έσω' ως μια διαδικασία της θρησκείας καθ' αυτής ή ως αποτέλεσμα της κοινωνικής πίεσης υπό το βάρος της εξέλιξης της τελευταίας;
Εγώ χαλαρά βλέπω το δεύτερο, κι αν θες το συζητάμε βλέποντας τόσο θεωρητικά -στη βάση του χριστιανισμού δλδ- όσο και πρακτικά -ποια γεγονότα δλδ ώθησαν στο ξεπέρασμα του καψίματος μαγισσών-.
Ας τρώγαμε κι εδώ κανά &@^)! όπως τρώνε τα 'μουσουλμανικά κράτη' -από εμάς- και θα το συζητάγαμε ξανά περί του θρησκευτικού φανατισμού και των αντίστοιχων ελευθεριών.
Να ξεκαθαρίσουμε κάτι :
Το τι κάνουν οι πολίτες, ή - ακόμη χειρότερα - η εκάστοτε εξουσία, που αυτοπροσδιορίζονται ως Χριστιανοί, δεν σημαίνει ότι είναι σύμφωνο με τον Χριστιανισμό.
Τι σχέση μπορεί να έχουν τα βασανιστήρια οι καύσεις, οι πόλεμοι και οι πάσης φύσεως καταπιέσεις των ανθρώπων με τον Χριστιανισμό;
Επειδή όμως έχουμε όμως άγνοια (εμού συμπεριλαμβανομένου) για τις αρχές του Χριστιανισμού, δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε πότε κάποιος συμπεριφέρεται σύμφωνα με τον Χριστιανισμό και πότε όχι.
Μπορεί κάποιος να μου απαντήσει τα ερωτήματα που παραθέτω, σχετικά με το τι πρεσβεύει ο Χριστιανισμός;
Ερώτηση : Τι στάση πρέπει να κρατάμε προς τους εχθρούς μας;
Ερώτηση : Ποια η θέση του Χριστιανισμού για τον πόλεμο;
Ερώτηση : Ο Θεός τιμωρεί; Και αν ναι, πώς;
Ερώτηση : Είναι σωστή η άποψη ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή στις δυσκολίες της ζωής (αρκεί να ζούμε Χριστιανικά), αλλά την αμοιβή μας θα την πάρουμε στην άλλη ζωή, στον Παράδεισο;
Ερώτηση : Μπορούν να συμβούν θαύματα σε μη Χριστιανούς, όπως πχ σε Μουσουλμάνους;
Ερώτηση : Οι πυροβάτες, που πατάνε σε αναμμένα κάρβουνα (κρατώντας εικόνες αγίων) αποδεικνύουν τη δύναμη της πίστης στο Χριστό;
Ερώτηση : Μπορεί να προβλεφθεί το μέλλον από τους ανθρώπους;
Ερώτηση : Μερικές φορές, χωρίς να κάνουμε κακό σε κάποιον, αυτός προσπαθεί να μας βλάψει. Ακόμα και όταν του κάνουμε καλό, με αποτέλεσμα να υπάρχει αγανάκτηση από μέρους μας λόγω της αδικίας που μας γίνεται και να προσπαθούμε να εκδικηθούμε. Η εκδίκηση του αδικημένου θεωρείται αμαρτία;
Ερώτηση : Η εικόνα ενός ευσεβούς γέροντα, ο οποίος συναρπάζει με τα λόγια του τον κόσμο και δημιουργεί ομάδα οπαδών που τον ακολουθεί τυφλά, είναι σωστή Χριστιανικά εικόνα;
Ερώτηση : Το «Πίστευε και μη ερεύνα» είναι Χριστιανικό;
Ερώτηση : Το μάτιασμα (βασκανία) είναι υπαρκτό; Τι ισχύει για τη μαγεία;
Ερώτηση : Είναι η τεχνολογία αντιχριστιανική;
Ερώτηση : Βλέπουμε κάποιον να συμπεριφέρεται άσχημα και τον κατακρίνουμε, Πράττουμε σωστά;
Ερώτηση : Πολλές φορές στον ύπνο μας βλέπουμε όνειρα, τα οποία έχουμε διαπιστώσει ότι οδηγούν σε άσχημες εμπειρίες ή τουλάχιστον έτσι λένε αυτοί που τα ερμηνεύουν. Είναι σωστό που ανησυχούμε όταν βλέπουμε άσχημα όνειρα;
Ερώτηση : Ο δεσμός του γάμου είναι πιο δυνατός από τον δεσμό μεταξύ γονέων και τέκνων;
Ερώτηση : Η πειθαρχία και η αυστηρότητα προς τα παιδιά είναι σωστά παιδαγωγικά μέτρα;
Ερώτηση : Αναφέρεται από κάποιους ότι η Εκκλησία είναι εναντίον της ερωτικής πράξης, θεωρεί την ηδονή σαν αμαρτία και δεν επιτρέπει τα παντρεμένα ζευγάρια να «συνευρίσκονται» παρά μόνο για την γέννηση παιδιού και αποδέχεται μία συγκεκριμένη ερωτική στάση. Ισχύει;
Ερώτηση : Ποια είναι η μεγαλύτερη αρετή για κάθε Χριστιανό;
Ερώτηση : Θαύματα μπορεί να κάνει ο διάβολος;
Ερώτηση : Αν είμαστε τυπικοί, κάνοντας πάντα μετάνοιες και τον σταυρό μας, σημαίνει ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε ποτέ δύσκολες καταστάσεις;