-
Άλλο η θρησκεία, άλλο η Εκκλησία.
Η θρησκεία είναι μια έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου για την πίστη σε μη προσδιορίσιμες δυνάμεις.
Η Εκκλησία είναι ο τρόπος που σκέφτηκαν κάποιοι άνθρωποι να εκμεταλευτούν αυτή την ανάγκη και να βγάλουν χρήμα. Έπιασε επειδή οι άρχοντες κατάλαβαν ότι μέσω της Εκκλησίας μπορούν να ελέγχουν το πόπολο αλλά να αποκτούν και σημαντικά έσοδα. -
Αμ' έτσι είναι τα πράγματα. Τυχαία ήταν ο μάγος ο ισχυρότερος της φυλής και τυχαία θρησκευτικοί ηγέτες είχαν (κάπου ακόμα έχουν) και την πολιτική / δικαστική / διοικητική εξουσία;
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Η θρησκεία είναι μια έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου για την πίστη σε μη προσδιορίσιμες δυνάμεις.
Aυτό το 'έμφυτη' πάλι από που προκύπτει??
Καμία έμφυτη ανάγκη για θρησκεία δεν έχει ο άνθρωπος, η μόνη έμφυτη ανάγκη που έχει είναι να τραφεί και να πηδάει (επιβίωση & αναπαραγωγή). -
''Εμφυτη' υπό την έννοια ότι χρειάζεται κάτι που να αιτιολογεί όλα εκείνα που δεν μπορεί, ακόμα, να αιτιολογήσει. Και από τον πρωτόγονο άνθρωπο μέχρι και σήμερα, αυτό είναι ο 'θεός'.
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
:lol:''Εμφυτη' υπό την έννοια ότι χρειάζεται κάτι που να αιτιολογεί όλα εκείνα που δεν μπορεί, ακόμα, να αιτιολογήσει. Και από τον πρωτόγονο άνθρωπο μέχρι και σήμερα, αυτό είναι ο 'θεός'.
Kαλά πότε πρόλαβες και απάντησες κιόλας? Με το δάχτυλο στη σκανδάλη...
Με την έννοια που το λες συμφωνώ... από τη στιγμή που ανέπτυξε τη νοημοσύνη του ο άνθρωπος και σαν επακόλουθο και την περιέργειά του και την ανάγκη να ανακαλύψει και να εξηγήσει τα φαινόμενα που παρατηρούσε, αλλά και τα υπαρξιακά του ερωτήματα, ναι κατέφυγε συχνά στη θρησκεία, ακριβώς για να αποδώσει κάπου αυτό που δεν καταλαβαίνει.
Και βέβαια όλο αυτό είναι τελείως διαφορετικό από την αστεία άποψη ότι η θρησκεία είναι 'έμφυτη' [δεν εννοώ τη δικιά σου προφανώς, άλλωστε το εξήγησες].
ΑΛΛΑ, όπως ακριβώς κάποτε πίστευαν πως τους κεραυνούς τους στέλνει ο Δίας και τώρα ξέρουμε πως είναι ηλεκτρικές εκκενώσεις, έτσι και τώρα η θρησκεία δεν έχει να προσφέρει τίποτα στον άνθρωπο στις παραπάνω αναζητήσεις του.. το αντίθετο μάλιστα, αποτελεί τροχοπέδη και μάλιστα σχεδόν πάντα επικίνδυνο όπλο εναντίον οποιασδήποτε κοινωνικής και επιστημονικής προόδου, όπως μας έχει διδάξει η ιστορία.
Μια παιδική αρρώστια της ανθρωπότητας είναι για μένα η θρησκεία, που πρέπει κάποια στιγμή επιτέλους να ξεπεραστεί. -
Ο χρήστης ililias έγραψε:
]
Και η πίστη στον Θεό έχει σωματικές, οργανικές και ψυχικές αντιδράσεις, φίλε. Άλλοι περπατάνε στα κάρβουνα, άλλοι κάθονται στα καρφιά, άλλοι αφιερώνουν τη ζωή τους στον διπλανό τους, άλλοι τον σκοτώνουν, ...Ολες αυτες οι αντιδρασεις,δεν οφείλονται καθόλου στη θρησκεια.Ανθρωποι εχουνε κανει χειροτερα απο την πυροβασία,απλα και μονο επειδη ειναι cool κ.λ.π.
Φυσικα,τα πάντα μπορεις να τα ερμηνεύεις οτι εχουν θεικη προέλευση,έτσι όπως συνηθως γινεται.για το έμφυτο,νομιζω οτι υπάρχει ενα ποσοστο μεταφυσικής 'αναγκης' σε όλους μας.
Μολις (π.χ) χασεις εναν ανθρωπο θα απευθυνθεις σε αυτον σαν αυτος να ζει ακομα.'Καλο ταξιδι ρε Βασίλη','να ειναι καλα εκει που πήγε' (να ειναι καλα ο....πεθαμενος ) κ.λ.π,αλλα αμεσως συνειδειτοποιεις τη μπούρδα που ξεστόμισες.
Αυτη η μεταφυσικη αναγκη,μαλλον χρησιμοποιήθηκε απο όσους αρεσκονταν να διηγούνται και να διαδιδουν εντυπωσιακα (ακατανόητα,τρομακτικα,φανταστικα,θεικα) περιστατικα,για να κερδιζουν την προσοχη και τον θαυμασμο των γυρω τους,και γεννησανε τις θρησκειες.
Προσωπικη μου αποψη και μονο -
Ο χρήστης kovathe έγραψε:
...Μια παιδική αρρώστια της ανθρωπότητας είναι για μένα η θρησκεία, που πρέπει κάποια στιγμή επιτέλους να ξεπεραστεί.Φοβάμαι αυτό που θα 'εφευρεθεί' τότε, για να κάνει την ίδια δουλειά...
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Δεν ειναι φυσικο μεγεθος για να το μετρησεις με μοναδες αριθμητικες,παρ'όλα αυτα ο ερωτας ειναι όντως γεννετησια ορμη,εχει σωματικές και οργανικες αντιδρασεις (οι οποίες μπορούν να μετρηθούν με εκρισεις ορμονων,θερμοκρασιες,καύσεις κ.λ.π),και αποτελει ενα εκ των ολίγων βασικών ενστίκτων όλων των ζωντανων οργανισμων.
Ούτε τα ένστικτα είναι μετρήσιμα και σίγουρα ο έρωτας με την ευρύτερή του έννοια, δεν απαντάται σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς, παρα μόνο στον άνθρωπο... Μπερδεύεις το συναίσθημα (απαραίτητο συστατικό του έρωτα), με τη κάβλα-απόλαυση- αναπαραγωγή. Oι διάφορες μετρήσιμες, σωματικές και οργανικές αντιδράσεις που αναφέρεις παραπάνω, παρατηρούνται και σε οποιοδήποτε κοινό καβλωμένο ανθρώπο, χωρίς απαραίτητα να είναι ερωτευμένος....Επίσης, περαν αυτού χαρακτηριστικό παράδειγμα, αν και τραβηγμένο, οι νυμφομανείς....
-
Ολα τα ενστικτα εχουν σαν αφετηρια ορμόνες και σωματικες αντιδρασεις.Το ενστικτο της επιβίωσης ξεκινάει με την εκδηλωση του φόβου,ο οποίος εχει σαν αφετηρια καποιες συγκεκριμενες ορμόνες και αποτελέσματα σωματικα,όπως εφιδρωση,ταχυπαλμία,οξυνση αισθησεων κ.λ.π
Το ενστικτο της αυτοσυντηρησης ξςκινα και πάλι ορμονικα,προκαλει το αισθημα της πείνας και της διψας,προκαλει γουργούρισμα του στομαχου και το στεγνωμα του στόματος
το ενστικτο της αναπαραγωγης,ξεκινα απο τα αισθητηρια,συνεχιζει ορμονικα,επιφερει μια σειρα οργανικών αντιδρασεων,όπως το να μην πεινάς (εχει την εξελικτικη του βαση στο να μην αποσπάται το αρσενικο μεχρι να ξε-ερωτευτει )το να αιματωνονται περισσότερο καποια σημεια του σωματος (χειλια,θηλές,τσουτσού) τις αυπνίες κ.λ.π.
Ολα αυτα που συμβαινουνε σε εμας οταν ερωτευόμαστε,μας τα εδωση η φυση για εναν και μονο λογο.Για να αναπαραγόμαστε με επιτυχία.
Σορρυ που γίνομαι πεζός,αλλα πίσω απο το ευκολο 'ειμαι ερωτευμενος' κρυβεται ενα βιολογικο εργαστηριο αναπαραγωγης
Οπως ολα τα ζωα πεινανε και φοβούνται σαν κι'εμας,έτσι και όλα τα ζωα ερωτεύονται σαν κι'εμας.Αλλα αποφεύγουν αυτο ακριβως που προκαλει σε εμας συγχιση λογω της δυνατότητάς μας να σκεφτόμαστε 'λογικα',οπότε δεν τα ενδιαφερει το ολόγιομο φεγγαρι,τα λουλουδιασμενα λειβαδια,οι ειδυλιακες ακρογιαλιές και οι βολτιτσες χερακι-χερακι.
Ανθρωποι-Ζωα,σημειώσατε....ΔΥΟ. -
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Αυτη η μεταφυσικη αναγκη,μαλλον χρησιμοποιήθηκε απο όσους αρεσκονταν να διηγούνται και να διαδιδουν εντυπωσιακα (ακατανόητα,τρομακτικα,φανταστικα,θεικα) περιστατικα,για να κερδιζουν την προσοχη και τον θαυμασμο των γυρω τους,και γεννησανε τις θρησκειες.
Προσωπικη μου αποψη και μονογενικως το μεταφυσικο χρησιμοποιηθηκε για πολλους λογους και με πολλους τροπους και στους περισσοτερους λαους οπως ειναι φυσικο. ενας απο τους λογους ηταν φυσικα για εντυπωσιασμο οπως λες.
στην ελλαδα χρησιμοποιηθηκε και για εντυπωσιασμο, αλλα δεχτηκε μεγαλη κριτικη αυτου του ειδους το 'θεαμα' τοσο απο τους σοφιστες οσο και απο τον σωκρατη, πλατωνα κλπ. ο πλατωνας παντως, χρησιμοποιησε και αυτος το μεταφυσικο στοιχειο και την θεωρια της υπαρξης μιας αλλης ζωης στην οποια τιμωρουνται οι τυραννοι και οσοι δεν κανουν καλες πραξεις, ενω οσοι κανουν καλες πραξεις τους ανταποδιδονται σε 10πλασιο βαθμο. του πλατωνα η φυση ηταν μεν 'ποιητικη', αλλα δεν ειναι τοσο οτι ηθελε να εντυπωσιασει ουτε χρησιμοποιουσε τετοια μοτιβα για να στηριξει τα φιλοσοφικα του θεωρηματα. το εκανε επειδη ηταν αηδιασμενος απ'την διεφθαρμενη πολιτικη ζωη και ηθελε να αποτρεψει τους τυραννους αλλα και τους ανθρωπους απ'το να κανουν κακες πραξεις.
(μαλλον ψιλο-οφ τοπικ ολα αυτα αλλα τεσπα)Ούτε τα ένστικτα είναι μετρήσιμα και σίγουρα ο έρωτας με την ευρύτερή του έννοια, δεν απαντάται σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς, παρα μόνο στον άνθρωπο... Μπερδεύεις το συναίσθημα (απαραίτητο συστατικό του έρωτα), με τη κάβλα-απόλαυση- αναπαραγωγή. Oι διάφορες μετρήσιμες, σωματικές και οργανικές αντιδράσεις που αναφέρεις παραπάνω, παρατηρούνται και σε οποιοδήποτε κοινό καβλωμένο ανθρώπο, χωρίς απαραίτητα να είναι ερωτευμένος....Επίσης, περαν αυτού χαρακτηριστικό παράδειγμα, αν και τραβηγμένο, οι νυμφομανείς....
υπαρχει μεγαλο.. debate περι ερωτος. εβλεπα πριν 3-4 μερες ενα ντοκιμαντερ πανω σ'αυτο. γενικως πολλοι υποστηρικτες της εξελιξης υποστηριζουν οτι ο ερωτας ΜΠΟΡΕΙ να μετρηθει, οσο απιστευτο κ αν ακουγεται. ελεγε στο ντοκιμαντερ οτι οι γυναικες διαλεγουν ενστικτωδως τους ανδρες οι οποιοι απο καποια χαρακτηριστικα (φυσικη μυρωδια, αναλογιες προσωπου) φαινεται πως εχουν υψηλοτερη γονιμοτητα, υγεια κλπ. αυτο φαινεται οτι εχει παραμεινει στην ανθρωπινη συμπεριφορα απο τα.. προιστορικα χρονια, οταν ηταν και απαραιτητο (υπαρχουν και αλλα τετοια στην ανθρωπινη συμπεριφορα τα οποια δεν εχουν αφανιστει αν και σε γενικες γραμμες ειναι αχρηστα σημερα, οπως το fight-flight response). διαφορα τεστ εχουν γινει, τοσο με γυναικες που επιλεγουν ανδρικα προτυπα μεσω η/υ, οσο και οσον αφορα την φυσικη μυρωδια ενος ανδρα. ολα δειχνουν πως δεν ειναι τοσο τυχαιο οσο φαινεται το θεμα επιλογη αρσενικου και το ταιριασμα, φαινεται οτι η καθε γυναικα διαλεγει ενστικτωδως χαρακτηριστικα τα οποια σε συνδιασμο με τα δικα της εχουν καλυτερες πιθανοτητες επιβιωσης και υγειας για τα παιδια. το εκπληκτικο ειναι οτι φαινεται πως οι γυναικες επιλεγουν διαφορετικα μια μακροχρονια σχεση απο μια σχεση για σεξ. υπαρχει παρομοια συμπεριφορα και σε αλλα ειδη, οπου τα θηλυκα κανουν ξεπετες με αρσενικα που θεωρουν ικανοτερα για απογονους ενω μενουν με καποιο αρσενικο επειδη ειναι... 'καλυτερο για οικογενεια', ή επειδη τα ικανοτερα για απογονους αρσενικα ειναι πιασμενα.
α! επισης θεωρειται αρκετα πιθανο σεναριο απο τους οπαδους της εξελιξης ο ανθρωπινος εγκεφαλος να χρωστα την εξελιξη του στην αναγκη για αναπαραγωγη -
Ο χρήστης skye έγραψε:
(μαλλον ψιλο-οφ τοπικ ολα αυτα αλλα τεσπα)
Δεν μπορούσες απλα να κρατηθεις ε;
πάντως εγω τα παραπάνω τα εγραφα εχοντας στο μυαλο μου εποχες πολυ-πολυ παλιώτερες
Τοτε με τα ροπαλα,που το καρούμπαλο ηταν πραξη ερωτικη. -
Ο χρήστης skye έγραψε:
υπαρχει μεγαλο.. debate περι ερωτος. εβλεπα πριν 3-4 μερες ενα ντοκιμαντερ πανω σ'αυτο. γενικως πολλοι υποστηρικτες της εξελιξης υποστηριζουν οτι ο ερωτας ΜΠΟΡΕΙ να μετρηθει, οσο απιστευτο κ αν ακουγεται. ελεγε στο ντοκιμαντερ οτι οι γυναικες διαλεγουν ενστικτωδως τους ανδρες οι οποιοι απο καποια χαρακτηριστικα (φυσικη μυρωδια, αναλογιες προσωπου) φαινεται πως εχουν υψηλοτερη γονιμοτητα, υγεια κλπ. αυτο φαινεται οτι εχει παραμεινει στην ανθρωπινη συμπεριφορα απο τα.. προιστορικα χρονια, οταν ηταν και απαραιτητο (υπαρχουν και αλλα τετοια στην ανθρωπινη συμπεριφορα τα οποια δεν εχουν αφανιστει αν και σε γενικες γραμμες ειναι αχρηστα σημερα, οπως το fight-flight response). διαφορα τεστ εχουν γινει, τοσο με γυναικες που επιλεγουν ανδρικα προτυπα μεσω η/υ, οσο και οσον αφορα την φυσικη μυρωδια ενος ανδρα. ολα δειχνουν πως δεν ειναι τοσο τυχαιο οσο φαινεται το θεμα επιλογη αρσενικου και το ταιριασμα, φαινεται οτι η καθε γυναικα διαλεγει ενστικτωδως χαρακτηριστικα τα οποια σε συνδιασμο με τα δικα της εχουν καλυτερες πιθανοτητες επιβιωσης και υγειας για τα παιδια. το εκπληκτικο ειναι οτι φαινεται πως οι γυναικες επιλεγουν διαφορετικα μια μακροχρονια σχεση απο μια σχεση για σεξ. υπαρχει παρομοια συμπεριφορα και σε αλλα ειδη, οπου τα θηλυκα κανουν ξεπετες με αρσενικα που θεωρουν ικανοτερα για απογονους ενω μενουν με καποιο αρσενικο επειδη ειναι... 'καλυτερο για οικογενεια', ή επειδη τα ικανοτερα για απογονους αρσενικα ειναι πιασμενα.
α! επισης θεωρειται αρκετα πιθανο σεναριο απο τους οπαδους της εξελιξης ο ανθρωπινος εγκεφαλος να χρωστα την εξελιξη του στην αναγκη για αναπαραγωγηΦυσικά και είναι έτσι.
Μάλιστα έχουν δείξει ότι η ερωτική έλξη δεν είναι συνειδητή, δλδ δεν διαλέγουμε ποιος θα μας αρέσει, αλλά βασίζεται σε αρχέγονα αναπαραγωγικά ένστικτα και ένστικτα επιβίωσης, εξελικτικά κατάλοιπα παλιότερων περιόδων της ανθρώπινης ιστορίας.
Έτσι οι άντρες γουστάρουμε όμορφες με μεγάλα βυζιά (ένδειξη γονιμότητας) και ωραίους πωπούς (γενικά η ομορφιά θεωρείται ένδειξη υγείας και άρα υγιών απογόνων), ενώ οι γυναίκες έλκονται περισσότερο από την κοινωνική και οικονομική κατάσταση του αρσενικού (που εξασφαλίζει σίγουρη επιβίωση για τους απογόνους τους).
Σίγουρα μπαίνουν κι άλλοι παράγοντες και περιπλέκονται κι άλλο τα πράγματα, αλλά σε γενικές γραμμές αυτά ισχύουν, όσο εξελιγμένους και να θεωρούμε τους εαυτούς μας, ακόμη οδηγούμαστε από τα βασικά μας ένστικτα (επιβίωση, αναπαραγωγή).. -
Eγώ που δε γουστάρω τα μεγάλα βυζιά, έχω πρόβλημα γιατρέ μου ?
Πάντως με τα αντισυλλιπτικά, όλα τα περι όσφρησης ανατρέπονται
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEn ... gDtrID=252
τις γκόμενες θα τις χτυπάνε οι 'χαρούμενοι', απο δω και πέρα, τρέμετε macho -
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
τις γκόμενες θα τις χτυπάνε οι 'χαρούμενοι', απο δω και πέρα, τρέμετε macho
βρε,λεφτα να εχει το παιδι.
-
Εγώ πάντως αυτό με την όσφρηση ποτέ δεν το κατάλαβα... Μάλλον είμαι οπτικός τύπος (τι μάλλον, σίγουρα, αν το μωρό δεν είναι όμορφο, ΔΕΝ ... ).
Εντάξει, πάνω στο κρεβάτι , που αλλάζεις ζουμιά με την καλή σου, παίζει η μυρωδιά πολύ, μυρίζει κι αλλιώς ένα κρεβάτι που πάνω του έγινε σεξ, αλλά ΠΡΙΝ, μου φαίνεται σήμερα δύσκολο να μας...τραβάνε από την μύτη!Με τόσα αρώματα ένθεν κακείθεν , δεν ξέρω... Μήπως να σταματήσω να πλένομαι και να βάζω αποσμητικό, για να δω αν θ'αλλάξουν τα...τυχερά μου;
-
Πλένεσαι ?
-
Μ@λακία ε;
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
...Λογοδιαρροια μας επιασε ε?
θεωρω ανυπαρκτο το θεικο αντικείμενο της θρησκείας,και υπαρκτο το υλικο ατης αντικείμενο.Αυτο που την κανει αγαπητη στους ιερείς
Δεν μπορω να βρω τιποτα το υπερβατικο.Μια καλοστημενη 'μπίζνα' βλέπω μονο.Και γαμώ τις επιχειρησεις όμως
Εαν εσυ δεν ειχες ποτε εμπειρικη επαφη με το θειο(οπως το οριζει οποιαδηποτε θρησκεια,ή πιστη ),δεν μπορεις να την αποκλεισεις συνολικα για ολους.
Κι ετσι μονοδιαστατα που τα βλεπεις ισως εχεις πεισει τον εαυτο σου πως εχεις δικιο.Αν εβγαζες τις παρωπιδες ομως θα ανακαλυπτες χιλιαδες ατομα πνευματικα,απο διαφορετικες θρησκειες με εργο μετρησιμο και υλικο.Μπιζνες υπαρχουν παντου,και στην πολιτικη και στην κοινωνια,και στην εκπαιδευση και στην ερευνα.Αυτο ομως δεν αποκλειει την υπαρξη ιδεολογιας,και της αλληλεπιδρασης με το θειο σε προσωπικο επιπεδο.Ειναι ζητημα προσωπικης επιλογης να το δεις ετσι η αλλιως.
Παλια κουβεντα,την εξαντλήσαμε.Θα σου ζητησω να μου βρεις μια τετοια αλληλεπίδραση,και επειδη δε θα βρεις θα μου λές πραματα που γραφτηκαν εκατονταδες φορες στο φορουμ.Ψαξτα,και βρες τα.Οταν διαφωνησεις με εκεινα,πές το μας.
Αλήθεια,οταν λές 'εν μερει' τι εννοείς;Ακούγεται σαν να λες οτι καποια ειναι 'λιγο εγγυος'Προσωπικα δεν εξαντλω τις πηγες μου σε 'πραγματα που εχουν γραφτει 100δες φορες στο φορουμ',ουτε τα επιχειρηματα μου σε πιασαρικες ατακες.Υπαρχουν 100δες ερευνες ολοκληρωμενες και εν εξελιξει και προκαλω εσενα να τις βρεις και να διαφωνησεις μια προς μια μαζι τους Πως το λεει και ια πιασαρικη ατακα?O εχων ωτα ακουειν ακουετω
Οσο για το εν μερει εχει να κανει με το οτι πολλες απο αυτες διεξαγονται στα πλαισια της παραεπιστημης.Θα μπορουσαμε να μιλησουμε και για τουλπες και σκεπτομορφες αλλα θα πρεπε να καλεσουμε και τον Λιακοπουλο στη συζητηση.
Δεν ειναι φυσικο μεγεθος για να το μετρησεις με μοναδες αριθμητικες,παρ'όλα αυτα ο ερωτας ειναι όντως γεννετησια ορμη,εχει σωματικές και οργανικες αντιδρασεις (οι οποίες μπορούν να μετρηθούν με εκρισεις ορμονων,θερμοκρασιες,καύσεις κ.λ.π),και αποτελει ενα εκ των ολίγων βασικών ενστίκτων όλων των ζωντανων οργανισμων.
Τωρα,το αν σου φερνει στο μυαλό τιποτα λουλουδακια και μελισσούλες,δεν μπορω να βοηθήσω.και παλι περιοριζεσαι σε βιολογικα φαινομενα που σχετιζονται με τη γενετησια πραξη .Δεν βλεπω πως εξηγειται συνολικα η συνθετη συμπεριφορα ενος 'ερωτευμενου' που εμφανιζουν τα ανωτερα θηλαστικα(κι οχι ολα τα εμβια).Φανταζομαι οτι καταλαβαινεις τη διαφορα μεταξυ του 'ειμαι ερωτευμενος' και του 'εχω κ@υλες'
-
Ο χρήστης paulgiot έγραψε:
Λογοδιαρροια μας επιασε ε?
Oχι οτι τρελαίνομαι να εξηγω οτι η γη δεν ειναι επίπεδη,αλλα εφ'όσων υπάρχουν ανθρωποι που το πιστεύουν
Εαν εσυ δεν ειχες ποτε εμπειρικη επαφη με το θειο(οπως το οριζει οποιαδηποτε θρησκεια,ή πιστη ),δεν μπορεις να την αποκλεισεις συνολικα για ολους.
Ειχες εσυ καποια οποιαδηποτε επαφη με το θεό;Αν μου πεις 'ναι' η συζητηση τελειώνει.Να πάς στο γιατρο.
Κι ετσι μονοδιαστατα που τα βλεπεις ισως εχεις πεισει τον εαυτο σου πως εχεις δικιο.Αν εβγαζες τις παρωπιδες ομως θα ανακαλυπτες χιλιαδες ατομα πνευματικα,απο διαφορετικες θρησκειες με εργο μετρησιμο και υλικο.Μπιζνες υπαρχουν παντου,και στην πολιτικη και στην κοινωνια,και στην εκπαιδευση και στην ερευνα.Αυτο ομως δεν αποκλειει την υπαρξη ιδεολογιας,και της αλληλεπιδρασης με το θειο σε προσωπικο επιπεδο.Ειναι ζητημα προσωπικης επιλογης να το δεις ετσι η αλλιως.
Επειδη μεγαλωσα κι'εγω μεσα σε μια κοινωνια που ψαχνει απεγνωσμενα 'στηρήγματα' υπερφυσικα,φυλακες αγγελους,προστατες θεούς και κακους διαβόλους (ολα αυτα για να δικαιολογησει τις πραξεις του) και όμως δεν εμεινα σε οσα 'πρέπει' να πιστεύω,θεωρω οτι τις παρωπίδες μου τις εχω ήδη ξεφορτωθει.Σειρα σου
Η ιδεολογία των θρησκειών αλλαζει και ακολουθει τις εποχες,διότι διαφορετικα θα χασει τα φραγκα.Αυτο και μονο μας δειχνει το κατ'εξοχην κίνητρο των θρησκειών.Αν δεν μπορεις να το παραδεχτεις,τουλαχιστον μην προσπαθεις να μου το δικαιολογήσειςΠροσωπικα δεν εξαντλω τις πηγες μου σε 'πραγματα που εχουν γραφτει 100δες φορες στο φορουμ',ουτε τα επιχειρηματα μου σε πιασαρικες ατακες.Υπαρχουν 100δες ερευνες ολοκληρωμενες και εν εξελιξει και προκαλω εσενα να τις βρεις και να διαφωνησεις μια προς μια μαζι τους Πως το λεει και ια πιασαρικη ατακα?O εχων ωτα ακουειν ακουετω
Εγω τις εχω (εγω ο ίδιος,σε αυτον εδω τον χωρο) εξαντλήσει.Εαν καθε φορα που καποιος μπαινει και ξαναρωταει ξαναγραφω ολόκληρες σελίδες με 'μια απο τα ίδια',τοτε οι παλιώτεροι χρηστες θα με πάρουν με τις πέτρες.Ηδη η συμμετοχη (αρα το ενδιαφερον) ειναι ελάχιστη.Ψαξε και βρες τα
Οσο για το εν μερει εχει να κανει με το οτι πολλες απο αυτες διεξαγονται στα πλαισια της παραεπιστημης.Θα μπορουσαμε να μιλησουμε και για τουλπες και σκεπτομορφες αλλα θα πρεπε να καλεσουμε και τον Λιακοπουλο στη συζητηση.
'Ραβδος εν γωνία,άρα βρεχει'
και παλι περιοριζεσαι σε βιολογικα φαινομενα που σχετιζονται με τη γενετησια πραξη .Δεν βλεπω πως εξηγειται συνολικα η συνθετη συμπεριφορα ενος 'ερωτευμενου' που εμφανιζουν τα ανωτερα θηλαστικα(κι οχι ολα τα εμβια).Φανταζομαι οτι καταλαβαινεις τη διαφορα μεταξυ του 'ειμαι ερωτευμενος' και του 'εχω κ@υλες'
Κι'εγω σου ειπα οτι,ο ερωτας ειναι μια φυσικη διαδικασία και βιολογικα εξηγήσιμη.Ερχεται απο μεσα μας.Ευθύνεται το μυαλο μας και το σωμα μας,και δεν προέρχεται απο τις σαίτες του θεού Ερωτα ή οτιδηποτε αλλο UFOλογικο θελεις να πιστεύεις
-
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
Μ@λακία ε;Για υπολόγισε πόσο κοστίζει κάθε μπάνιο και θα το διαπιστώσεις νερό+σαμπουάν+αφρόλουτρο/σαπούνι+φθορά σφουγγαριού+πετσέτες κλπ
Ειχες εσυ καποια οποιαδηποτε επαφη με το θεό;Αν μου πεις 'ναι' η συζητηση τελειώνει.Να πάς στο γιατρο.
Διαφωνώ. Δεν ξέρω πως εννοεί ο καθένας τον θεό του και ούτε τι σόι επαφή μπορεί να έχουν. Σίγουρα δεν περιορίζεται στο στυλ του 'ο θεός μου μίλησε και μου είπε να σφάξω τον θείο Τάκη'
Περί εκκλησίας