-
Τι γινεται με το ΥΗΣ Κρεμαστων στην Αιτωλ/νια??? Η Λιμνη εχει γεμισει και απο οτι γνωριζω αδειαζουν το νερο τζαμπα χωρις να πολυπαραγουν.
-
προς n.dimou:
Αυτή τη στιγμή οι ΥΗΣ μπαίνουν με μηδενική τιμή στον ΗΕΠ. Γιαυτό και η ΔΕΗ έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιούσε τους ΥΗΣ για να χειραγωγεί την ΟΤΣ και να αφήνει εκτός ΗΕΠ τις μονάδες των ιδιωτών που δίναν μεγαλύτερες τιμές.Αυτό με την ΟΤΣ θα αλλάξει με το 3ο ενεργειακό πακέτο. Οι ΑΠΕ (και οι ΥΗΣ) δεν θα μπαίνουν με μηδενική τιμή, αλλά γενικά θα αναπροσαρμοστεί ο τρόπος υπολογισμού της ΟΤΣ ώστε να αντικατοπτρίζει όχι μόνο το μεταβλητό κόστος αλλά και την απόσβεση της αρχικής επένδυσης, γιατί όπως και να το κάνουμε ο ΥΗΣ έχει κάποιο κόστος διαφορετικό του 0.
Αντίστοιχα θα αλλάξει και η ιστορία των λιγνιτικών, που στην ΟΤΣ θα υπολογίζεται και το κόστος των ρύπων.
Μοιραία βέβαια όλα αυτά θα οδηγήσουν τουλάχιστον αρχικά σε αύξηση της τιμής χονδρικής άρα και τιμών λιανικής.
-
Ρύποι + κόστος λιγνίτη, αυτή τη στιγμή έχουμε φτηνό ρεύμα σε μεγάλο βαθμό επειδή είναι επιδοτούμενο από τη δωρεάν διάθεση λιγνίτη από το κράτος (κάτι που βολικά ξεχνάνε να αναφέρουν οι ΓΕΝΟΠίτες).
(Edit: Και νερού στους ΥΗΣ φυσικά) -
Ο χρήστης christos.dimou έγραψε:
Μετά θα έχεις το οξύμωρο κάποιος να πληρώνεται γιατί έχει το φράγμα κλειστό... Εκεί να δούμε τι θα λένε οι Δημοσιογράφοι.Ήδη γίνεται αλλού: http://www.bbc.co.uk/news/uk-scotland-13253876
Τουλάχιστον στα ΥΗΕ έχεις πιο προβλέψιμη παραγωγή και τη δυνατότητα να κλείσεις τις στρόφιγγες αποθηκεύοντας την ενέργεια για μετά (αν δεν έχεις φτάσει στο ύψος υπερχείλισης), ενώ στα αιολικά φυσάει και τα ευρουλάκια που θα έβγαζες πάνε gone with the wind...
-
@ zorz Με τους ΑΠΕ αυτό είναι το κύριο πρόβλημα.
Για τα ΥΗΕ τα πράγματα είναι πιο διαχειρίσιμα αλλά μπορούν να γίνουν και ιδιαίτερα πολύπλοκα. Σε ένα ποτάμι μπορεί να υπάρχουν 2 ή 3 ή και 5 φράγματα (βλ. Αλιάκμονα, Νέστο, Αχελώο). Κάθε φράγμα κατάντι έχει μία ελεγχόμενη grosso modo εισροή νερών στο ταμιευτήρα. Αντίστοιχα το πρώτο την τάξη φράγμα δέχεται το σύνολο της πλημμυρικής ροής.
Σήμερα το πλέον αποδοτικό μοντέλο όταν υπάρχουν N το πλήθος φράγματα είναι η διπλή τους χρήση ως παραγωγούς και αντλητικά. Οπότε και αναπτύσσονται βέλτιστες στρατηγικές με στόχο ακριβώς αυτό. Το πως θα διαχειριστείς καλύτερα τα ύδατα που έχεις διαθέσιμα.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πχ. ο Αχελώος δεν μπορεί να πουληθεί σε περισσότερους από έναν ιδιώτες καθώς έτσι θα χαθεί το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που έχουν τα σύγχρονα φράγματα να παράγουν ισχύ στην αιχμή. Οπότε πρακτικά θα πουλήσεις όλο το σετ των φραγμάτων σε έναν αγοραστή ή αν κάνεις το λάθος να πουλήσεις ένα φράγμα σε κάποιον έχεις σκοτώσει την αξία των υπολοίπων.
Καπού εδώ έχεις και το Υπουργείο Γεωργίας που έχει τις δικές του ανάγκες, το Υπουργείο Τουρισμού που έχει και αυτό τις δικές του, τους κατά τόπους Δημάρχους που έχουν ανάγκη για νερό και το πράγμα μπλέκεται πολύ. Προσωπικά δεν λέω ότι δεν υπάρχει λύση. Λύσεις υπάρχουν αρκεί να δεις την παγκόσμια εμπειρία. Αλλά ποιό μοντέλο θα ακολουθήσεις; Το Αμερικάνικο; Το Σουηδικό; Το Ελβετικό;
Συνεχίζω να παραμένω επιφυλακτικός όσον αφορά το όλο θέμα. Αν και κακά τα ψέματα εύχομαι να λυθούν τα όποια προβλήματα γιατί είναι κρίμα να έχεις 5 GW πράσινης ισχύος για μελλοντική χρήση και δις κυβικά μέτρα νερού να χάνονται ανεκμετάλλευτα.
-
Δεν ξέρω για τα φράγματα του άνω ρου του Αχελώου (Μεσοχώρα, Συκιά) αλλά αυτά του κάτω ρου (Κρεμαστά, Καστράκι, Στράτος) νομίζω δεν έχουν σχεδιαστεί για άντληση όπως η Σφηκιά στον Αλιάκμονα και ο Θησαυρός-Πλατανόβρυση στο Νέστο.
Αν δω την 'ιδιωτική' ΔΕΗ να χρεώνει και το νερό στους αγρότες
-
Προγραμματισμένες 5λεπτες διακοπές ρεύματος σε Νότια Προάστια της Αθήνας την Κυριακή 3.7.11
Η ΔΕΗ Α.Ε. ανακοινώνει ότι την Κυριακή 3 Ιουλίου 2011 στις 06:00 π.μ. και στις 08:00 π.μ. αντίστοιχα, θα γίνει από μία πεντάλεπτη διακοπή ηλεκτροδότησης στις περιοχές: Γλυφάδας , Βούλας , Βουλιαγμένης , Βάρης και Βάρκιζας λόγω αναγκαίων εργασιών αποκατάστασης βλαβών στο δίκτυο Υψηλής Τάσης ( 150 κιλοβόλτ ), από συνεργεία της Επιχείρησης.
Για λόγους ασφαλείας , καθ’ όλη τη διάρκεια της διακοπής τα δίκτυα και οι εσωτερικές εγκαταστάσεις πρέπει να θεωρούνται ότι βρίσκονται συνεχώς υπό τάση.
Η ΔΕΗ Α.Ε. σας ευχαριστεί εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.
-
Χθες μας εκανε 15λεπτη διακοπη
-
Ο χρήστης Thomas_C200K έγραψε:
Χθες μας εκανε 15λεπτη διακοπηγια διαφημισεις;
Σε εμας κολλησαν χαρτι οτι την Δευτερα θα εχει διακοπη λογω εργασιων -
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Χθες μας εκανε 15λεπτη διακοπη
για διαφημισεις;
Σε εμας κολλησαν χαρτι οτι την Δευτερα θα εχει διακοπη λογω εργασιωνΔιακοπη ρευματος και εχασα λιγο την Τσαπανιδου
-
-
DC vs AC στην μεταφορά
http://social.windenergyupdate.com/offs ... shore-wind
-
Μετά από έναν ζόρικο λογαριασμό 4/μηνου, αποφάσισα να παρακολουθήσω συστηματικά την κατανάλωση στο σπίτι.
Μετά από ένα περίπου μήνα συστηματικών καταγραφών (με βάση το μετρητή του σπιτιού), είδα ότι υπάρχει μια 'background' κατανάλωση της τάξης των 11 kWh ημερησίως. Κάτι που σημαίνει ότι και με 'κλειστό το σπίτι, θα έχω κατανάλωση 11*120=1320 kWh το τετράμηνο -που νομίζω ότι δεν είναι και λίγο.(Οι 'μεγάλες' συσκευές που είναι μόνιμα σε λειτουργία είναι ένας μεγάλος ψυγειοκαταψύκτης και ένας καταψύκτης, αμφότεροι ενεργειακής κλάσης Α. Ο πρώτος έχει, σύμφωνα με τον κατασκευαστή, ετήσια κατανάλωση κάτι λιγότερο από 470 kWh (για τον δεύτερο δεν ξέρω, αλλα είναι σίγουρα λιγότερο). Από εκεί και πέρα, πλην του ασύρματου τηλεφώνου και του ρολογιού της κουζίνας, καμμία άλλη συσκευή δεν μένει stand-by', αφού σε όλες πέφτει 'Off'.)
Είναι (φυσιο)λογική αυτή η κατανάλωση? Τα φώτα σας, παρακαλώ.
-
Μπορεί και να είναι φυσιολογική (έχω χάσει το αρχικό post )
Εν τάχει. α) Δες αν οι συσκευές κλείνουν σωστά (λάστιχα κ.λπ.) β) αν δεν είναι κοντά σε εστίες θερμότητες ή εκτεθειμένες στην ηλιάκη ακτινοβολία γ) μέτρα με τις συσκευές κλειστές για τυχόν διαρροές δ) έλεγξε συσκευές όπως φορτιστές, UPS, κουζίνα κ.λπ. γιατί καταναλώνουν ενέργεια όταν είναι στην πρίζα που ακόμα και με 1 W ισχύ είναι άλλα 8.76 kWh το έτος ε) έλεγξε για τυχόν προβλήματα με το συνήμιτονο φάσεις στις ηλεκτρονικές διατάξεις (φώτα led κ.λπ.) στ) δες μήπως υπάρχει ξεχασμένο κάποιο φως ζ) πάντα όλα πίσω από πολύπριζο με διακόπτη και όταν φεύγεις για μεγάλο ταξίδι τραβάς και το φις από την πρίζα για απόλυτη προστασία από υπερτάσεις (καλοκαίρι γαρ) η) θερμοσίφωνας αυτός ο άγνωστος αν είναι παλαιός μόνον μία μικροδιαρροή της τάξης των 15 W είναι 131.4 kWh το έτος.
Κάνε ενδελεχή έλεγχο μήπως υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το ρολόι. Έλα σε επαφή με την εταιρεία παροχής ηλεκτρικού.
-
Διαβάζοντας στο παρόν θέμα και στο internet προσπαθώντας να βρω τι μειονέκτημα μπορεί να έχει η μετάβαση στην Aegean Power δεν κατέληξα κάπου. Στο ρεύμα είμαι σίγουρος ότι δεν αλλάζει κάτι (π.χ. σε «ποιότητα» ή «ποσότητα» - βλ. διακοπές). Τι άλλο μειονέκτημα μπορεί να προκύψει;
-
Ο χρήστης dirtoulios έγραψε:
Μετά από έναν ζόρικο λογαριασμό 4/μηνου, αποφάσισα να παρακολουθήσω συστηματικά την κατανάλωση στο σπίτι.
Μετά από ένα περίπου μήνα συστηματικών καταγραφών (με βάση το μετρητή του σπιτιού), είδα ότι υπάρχει μια 'background' κατανάλωση της τάξης των 11 kWh ημερησίως. Κάτι που σημαίνει ότι και με 'κλειστό το σπίτι, θα έχω κατανάλωση 11*120=1320 kWh το τετράμηνο -που νομίζω ότι δεν είναι και λίγο.(Οι 'μεγάλες' συσκευές που είναι μόνιμα σε λειτουργία είναι ένας μεγάλος ψυγειοκαταψύκτης και ένας καταψύκτης, αμφότεροι ενεργειακής κλάσης Α. Ο πρώτος έχει, σύμφωνα με τον κατασκευαστή, ετήσια κατανάλωση κάτι λιγότερο από 470 kWh (για τον δεύτερο δεν ξέρω, αλλα είναι σίγουρα λιγότερο). Από εκεί και πέρα, πλην του ασύρματου τηλεφώνου και του ρολογιού της κουζίνας, καμμία άλλη συσκευή δεν μένει stand-by', αφού σε όλες πέφτει 'Off'.)
Είναι (φυσιο)λογική αυτή η κατανάλωση? Τα φώτα σας, παρακαλώ.
μεγάλος ψυγειοκαταψύκτης ενεργειακής κλάσης Α ετήσια κατανάλωση 470 kWh/365=1,28 kWh τη μέρα
καταψύκτης, ενεργειακής κλάσης Α ετήσια κατανάλωση αρκετά λιγότερο από 470 kWh, έστω 370 kWh/365=1 kWh τη μέρα
ασύρματο τηλέφωνο = μηδαμινό
ρολόι κουζίνας = μηδαμινόΣύνολο 2,28 kWh απέχει παρασάγγας από τις '11 kWh ημερησίως' που αναφέρεις. Η κατανάλωσή σου δεν είναι καθόλου φυσιολογική.
-
Δεν είναι και υπερβολικό Νέστο καταψυκτες νομίζω...
Σε κάθε περίπτωση βγαλε όλα τα stby απ τις πριζες και ξαναδες -
Οι καταναλώσεις που αναγράφονται στα προσπέκτους των ηλεκτρικών συσκευών, είναι σαν τις τυποποιημένες καταναλώσεις των αυτοκινήτων.
Μερικά φιλοσοφικά ερωτήματα : Με τι εσωτερικό φορτίο επιτυγχάνονται, σε τι θερμοκρασίες (εσωτερική, δηλαδή εντός του ψυγείου, και εξωτερική, ήτοι η θερμοκρασία απόριψης της σερπατίνας, όχι του δωματίου δηλαδή), με τι συνημίτονο, με πόσο συχνό άνοιγμα της πόρτας κ.α. -
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Οι καταναλώσεις που αναγράφονται στα προσπέκτους των ηλεκτρικών συσκευών, είναι σαν τις τυποποιημένες καταναλώσεις των αυτοκινήτων.
Μερικά φιλοσοφικά ερωτήματα : Με τι εσωτερικό φορτίο επιτυγχάνονται, σε τι θερμοκρασίες (εσωτερική, δηλαδή εντός του ψυγείου, και εξωτερική, ήτοι η θερμοκρασία απόριψης της σερπατίνας, όχι του δωματίου δηλαδή), με τι συνημίτονο, με πόσο συχνό άνοιγμα της πόρτας κ.α.Μετά από ένα περίπου μήνα συστηματικών καταγραφών (με βάση το μετρητή του σπιτιού), είδα ότι υπάρχει μια 'background' κατανάλωση της τάξης των 11 kWh ημερησίως. Κάτι που σημαίνει ότι και με 'κλειστό το σπίτι, θα έχω κατανάλωση 11*120=1320 kWh το τετράμηνο -που νομίζω ότι δεν είναι και λίγο.
.Εφόσον αναφέρεται σε μετρήσεις με 'κλειστό το σπίτι' νομίζω ότι θα έπρεπε οι πραγματικές καταναλώσεις να πλησιάζουν τις
τυποποιημένες. -
Ευχαριστώ όλους για τις απαντησεις. Ακολουθούν κάποιες διευκρινίσεις.
Ο χρήστης christos.dimou έγραψε:
Μπορεί και να είναι φυσιολογική (έχω χάσει το αρχικό post )Εν τάχει. α) Δες αν οι συσκευές κλείνουν σωστά (λάστιχα κ.λπ.)
Είναι ΟΚ.
β) αν δεν είναι κοντά σε εστίες θερμότητες ή εκτεθειμένες στην ηλιάκη ακτινοβολία
Οχι
γ) μέτρα με τις συσκευές κλειστές για τυχόν διαρροές
Θα το κάνω
δ) έλεγξε συσκευές όπως φορτιστές, UPS, κουζίνα κ.λπ. γιατί καταναλώνουν ενέργεια όταν είναι στην πρίζα που ακόμα και με 1 W ισχύ είναι άλλα 8.76 kWh το έτος
Εκτός της κουζίνας και του DECT, όλα τα υπόλοιπα βγαίνουν από την πρίζα, ή κλείνει ο διακόπτης του πολύπριζου.ε) έλεγξε για τυχόν προβλήματα με το συνήμιτονο φάσεις στις ηλεκτρονικές διατάξεις (φώτα led κ.λπ.)
Δεν έχω φωτα led.
στ) δες μήπως υπάρχει ξεχασμένο κάποιο φως
Οχι
ζ) πάντα όλα πίσω από πολύπριζο με διακόπτη και όταν φεύγεις για μεγάλο ταξίδι τραβάς και το φις από την πρίζα για απόλυτη προστασία από υπερτάσεις (καλοκαίρι γαρ)
Οπως παραπάνω**.
η) θερμοσίφωνας αυτός ο άγνωστος αν είναι παλαιός μόνον μία μικροδιαρροή της τάξης των 15 W είναι 131.4 kWh το έτος.
Δεν έχω ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, αλλά boiler.Κάνε ενδελεχή έλεγχο μήπως υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το ρολόι. Έλα σε επαφή με την εταιρεία παροχής ηλεκτρικού.
Εκεί πάω να καταλήξω. Αλλά πριν καλέσω τον πάροχο (εν προκειμένω τη ΔΕΗ), υπάρχει κάτι άλλο που να μπορώ να κάνω?
Περί ΔΕΗ