-
O aserf τα ειπε πολυ λογικα
Επισης να προσθεσω οτι....μποϋκοταζ στο ρευμα...και μετα πηγαινουμε να πιουμε καφε με 5Ε,να αγορασουμε το πιο ακριβο γαλα στην ΕΕ κ.ο.κ. χωρις να τρεχει τιποτα,αυτα δεν μας πειραζουν. -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Θα συμφωνούσα, αν γίνονταν επενδύσεις στους τομείς της καθαρής ενέργειας, στη βύθιση των καλωδίων για να μην περνάνε πάνω από τα δάση, στη σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη και στην απεξάρτηση από το πετρέλαιο.
Αντ' αυτών έχουμε Tellas και προσλήψεις. Ούτε νέα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, ούτε ανεμογεννήτριες, ούτε κέντρα ηλιακής ενέργειας. Το χειρότερο: ούτε καν πρόβλεψη για τέτοιες επενδύσεις στο ορατό μέλλον.Η Tellas επωληθει.
Και υπαρχει σχεδιο για την κατασκευη του πιο μεγαλου φωτοβολταϊκου παρκου στον κοσμο.(αν και δεν ειμαι πολυ αισιοδοξος επ'αυτου) -
Κι εγώ θεωρώ πως οι αυξήσεις δεν είναι παράλογες, κάποια στιγμή το ρεύμα πρέπει ν'ακριβύνει, παραθέτω τους λόγους:
-Το ρεύμα είναι φθηνό, γιατί καίμε λιγνίτη σε παλιά εργοστάσια. Αυτό πρέπει ν'αλλάξει σταδιακά. Πρέπει να δοθούν χρήματα για ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, που κοστίζουν παραπάνω, σε τιμή ανά κιλοβατώρα. Είναι παράλογο να παίρνουμε το 70% από λιγνίτη και να πληρώνουμε πρόστιμα. Είμαστε ανεπτυγμένο κράτος και πρέπει να στραφούμε στην ηλιακή, αιολική και τα υδροηλεκτρικά (μια χαρά είναι, μην ακούτε τους οικολόγους).
-Πρέπει το ρεύμα να κοστίζει, για να πεισθεί ο ελληνάρας να βάλει λάμπες οικονομίας επιτέλους στο σπίτι του, να βάλει ηλιακό αν γίνεται και να βάλει και μπόιλερ. Επίσης, επειδή ΔΕΝ πρόκειται να μην ανοίξει το κλιματιστικό, ακόμη κι αν το ρεύμα δεν φτάνει, πρέπει να ξέρει πως κοστίζει κάτι! Και πως και ένας ανεμιστήρας κάνει μια χαρά δουλειά όταν δεν έχει πολύ ζέστη και είναι πιο οικολογικός. Οι καταναλωτές ν' αποκτήσουν συνείδηση επιτέλους, να αγοράζουν συσκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης και ν' αποφεύγει την αλόγιστη χρήση ρεύματος (πλύσιμο ρούχων στους 60 και άνω βαθμούς, ή θερμοσίφωνα συνεχώς αναμένο...)
-Πρέπει να μπει τέλος στην απολύτως ενιαία τιμή, όσες περιοχές κοστίζουν πολύ στην ΔΕΗ, ΠΡΕΠΕΙ να πληρώνουν ρήτρα για να πεισθούν να ακολουθήσουν ανανεώσιμες πηγές και να κάνουν και λίγη οικονομία. Στα νησιά πρέπει να καταργηθούν οι πετρελαιογεννήτριες και να παίζουν αποκλειστικά επικουρικό ρόλο. Να μην ξαναδούμε φαινόμενα Σερίφου.
-Οι τιμές πρέπει να αυξηθούν σταδιακά και παράλληλα να υπάρχει δέσμευση της ΔΕΗ πως τα παραπάνω χρήματα θα πάνε ΚΑΙ σε επενδύσεις, αλλιώς πάπαλα! Αν είναι να γίνουν διορισμοί, το καράβι θα μπατάρει και μετά θα τρέχουμε.
-Είμαι σφόδρα απογοητευμένος από τον πολυδιαφημισμένο κ. Αθανασόπουλο, περίμενα ΠΟΛΥ περισσότερα, μεχρι στιγμής είδα μια από τα ίδια ή και χειρότερα (βλ. 'κρυφή' σύμβαση με τους Γερμανούς...) -
Ο χρήστης aserf έγραψε:
Εγώ πάντως συνεχίζω να μην το βρίσκω παράλογο να κάνει αυξήσεις η ΔΕΗ... άσχετα με το ότι δε συμφέρει τη τσέπη μου.Από κάπου πρέπει να βρει λεφτά για επενδύσεις, επενδύσεις που αν δε γίνουν σε λίγα χρόνια η ΔΕΗ δε θα μπορεί να υποστηρίξει τις απαιτήσεις σε ρεύμα. Οι εγκαταστάσεις της έχουν παλιώσει, έχουν γίνει μη αποδοτικές και χρειάζονται ανανέωση. Χωρίς λεφτά αυτό δε μπορεί να γίνει.
Συμφωνώ,να γίνουν επενδύσεις και αν χρειαστεί και αυξήσεις.
ΑΛΛΑ,γιατί σ'αυτό το μπ@υρδέλο ο πολίτης πρέπει να πληρώνει ΠΑΝΤΑ τα κλεψιμέικα και την ανικανότητα των εκάστοτε κυβερνόντων?
Πότε επιτέλους θα κάτσει κάποιος υπέυθυνος στο σκαμνί?Οι επενδύσεις δε γίνονται εν μια νυκτί.
Δε ξυπνάει ένα πρωί ο μάνατζερ και λέει 'τώρα πρέπει να τα αλλάξουμε όλα'.
Τώρα ανακάλυψαν τις όποιες αδυναμίες?
Οι επενδύσεις γίνονται συνέχεια όπου χρειάζεται και σιγά σιγά σε βάθος ετών για να είναι ανταγωνιστική η εταιρία.
Τι να το κάνω αν σήμερα εκσυγχρονιστεί και μείνει έτσι για....100 χρόνια?Αλλά αλλού είναι το πρόβλημα.
Θα πληρώσει ο κόσμος ένα κάρο λεφτά για να γίνει η ΔΕΗ άρτια και σύγχρονη και μετά θα τη δώσουμε έτοιμη στον ιδιώτη να μας ρουφάει το αίμα.
Και αφού ο ιδιώτης τη δουλέψει για καμιά 30 ετία και την κάνει για άλλες μπίζνες θα την ξαναπαραδώσει ερίπειο στο κράτος να ξαναβγάλει τα κάστανα απ τη φωτιά.Αυτοί είναι οι πολιτικοί μας.
Ναι να πληρώσω για τη ΔΕΗ,παρ'όλη την κυβερνητική ανικανότητα,αλλά να παραμείνει στο κράτος.
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Θα συμφωνούσα, αν γίνονταν επενδύσεις στους τομείς της καθαρής ενέργειας, στη βύθιση των καλωδίων για να μην περνάνε πάνω από τα δάση, στη σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη και στην απεξάρτηση από το πετρέλαιο.
Αντ' αυτών έχουμε Tellas και προσλήψεις. Ούτε νέα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, ούτε ανεμογεννήτριες, ούτε κέντρα ηλιακής ενέργειας. Το χειρότερο: ούτε καν πρόβλεψη για τέτοιες επενδύσεις στο ορατό μέλλον.Η Tellas επωληθει.
Και υπαρχει σχεδιο για την κατασκευη του πιο μεγαλου φωτοβολταϊκου παρκου στον κοσμο.(αν και δεν ειμαι πολυ αισιοδοξος επ'αυτου)Η Tellas επωλήθη ενώ κόστισε πολλά λεφτά και ήταν για καιρό ζημιογόνα. Το πως έγινε ζημιογόνα μια επιχείρηση με τέτοιο οικονομικό, τεχνολογικό και κτιριακό υπόβαθρο είναι κάτι που μόνο μια ΔΕΚΟ μπορεί να κατορθώσει.
Όσον αφορά το φωτοβολταϊκό πάρκο, ήδη το μεγαλύτερο το έχει φτιάξει μια πάμφτωχη ως τη δεκαετία του 80 χώρα, η Πορτογαλία (αν δεν κάνω λάθος). Για τα αιολικά πάρκα μόνο προβλήματα έχει δημιουργήσει η ΔΕΗ και το κράτος σε όσους προσπάθησαν να κάνουν σημαντικές επενδύσεις.Όσον αφορά τον Αθανασόπουλο, νομίζω ότι είναι ο πρώτος πρόεδρος της ΔΕΗ που αντιμετώπισε τόσο έντονη αντιπαλότητα. Το αναπτυξιακό σχέδιο της επιχείρησης το πολεμούν διαρκώς εκ των έσω και δεν το βλέπω να περπατάει.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Όσον αφορά τον Αθανασόπουλο, νομίζω ότι είναι ο πρώτος πρόεδρος της ΔΕΗ που αντιμετώπισε τόσο έντονη αντιπαλότητα. Το αναπτυξιακό σχέδιο της επιχείρησης το πολεμούν διαρκώς εκ των έσω και δεν το βλέπω να περπατάει.
Το είχα καταλάβει πως είσαι κρυφός οπαδός της Toyota!
Eμ βέβαια, αφού πήρες Accent (=δεν φτάνουν τα λεφτά για Corolla( )
-
Η ΔΕΗ έμεινε πολύυυυ πίσω, μήπως όμως δεν πληρώνουμε τα σπασμένα (τουλάχιστον από άποψη οικονομική και όχι από άποψη διοικητικής ανικανότητας-καθυστέρησης) στο βαθμό που νομίζουμε; Μήπως δηλαδή όντως τα τιμολόγια στο παρελθόν ήταν τόσο χαμηλά που δεν υπήρχαν λεφτά για επενδύσεις και έτσι η ΔΕΗ έμεινε πίσω τεχνολογικά;
Είμαι 1000% σίγουρος ότι λεφτά φαγώθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, όσο καταδικαστέο όμως και αν είναι αυτό (και μακάρι μια φορά να τους κάθιζατν στο σκαμνί όπως είπε ο G60), μήπως τα λεφτά αυτά ήταν ελάχιστα σε σχέση με τα λεφτά που χρειάζονται για την ανανέωση των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ;
Μήπως δηλαδή η επιφοίτηση για επενδύσεις τους ήρθε τώρα λόγω της πίεσης από την ΕΕ και των συνεχών προστίμων; Μήπως δηλαδή ήταν ανίκανοι οι προηγούμενοι διοικούντες και απλά καθυστερούσαν το αναπόφευκτο, την ανάγκη επενδύσεων και αναζήτησης κεφαλαίων γι' αυτές;
Ίσως δηλαδή αν οι επενδύσεις ξεκινούσαν στο παρελθόν και πάλι η ΔΕΗ να έπρεπε να αναζητήσει πρόσθετες πηγές εσόδων. Ακόμα δε και να μην ήταν εισηγμένη πάλι εμείς θα τα πληρώναμε, ίσως όχι μέσω των λογαριασμών, αλλά μέσω των φόρων.
Τέλος, όσον αφορά την Tellas υπάρχει κάποιος που να ξέρει πόσα επένδυσε η ΔΕΗ μέσα στα χρόνια σ' αυτή και πόσα τελικά την πούλησε; Άλλο είναι δηλαδή να επένδυσε αρχικά 50.000.000
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=854870&lngDtrID=252Μποϊκοτάζ. Κλείσιμο του γενικού το Σάββατο 15/12 για 15 λεπτά στις 12 το μεσημέρι.
Το έβαλα ως υπενθύμιση στο κινητό μου.Κάθε μέρα να το κάνουμε αυτό, δεν χάνουμε τίποτα! Αυτοί θα χάσουν. Για μία φορά δεν θα τους πειράξει....
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=854870&lngDtrID=252Μποϊκοτάζ. Κλείσιμο του γενικού το Σάββατο 15/12 για 15 λεπτά στις 12 το μεσημέρι.
Το έβαλα ως υπενθύμιση στο κινητό μου.Σιγά το πράγμα.
Μου θυμίζει όσους κατέβαιναν στο Σύνταγμα για τις πυρκαγιές μερικές εβδομάδες προ των εκλογών.
Κινήσεις χωρίς καμία απολύτως ουσία.
-
Ανανέωση στη ΔΕΗ με αυξήσεις 30% κάνω κι εγώ , δε βλέπω το λόγο να πληρώνουμε υπερ-μάνατζερ. Σπιτάκι του.
-
Ο χρήστης mousatos έγραψε:
Ανανέωση στη ΔΕΗ με αυξήσεις 30% κάνω κι εγώ , δε βλέπω το λόγο να πληρώνουμε υπερ-μάνατζερ. Σπιτάκι του.Συνυπογράφω και το σκεφτόμουν έντονα το ίδιο πράγμα.
Εάν συγκεντρώθηκαν οι υπερ-manager για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι χρειάζονται υπερ-αυξήσεις, τότε προσφέρω τις ίδιες υπηρεσίες με τα μισά χρήματα που παίρνουν.
Η εύκολη λύση είναι πάντα η ίδια. Ανεβάζουμε τις τιμές.
-
Σωστά, οι υπερμάνατζερ φημίζονται για την ικανότητα τους να γεννούν λεφτά, αν δεν μπορεί να τα γεννήσει, να πάει σπιτάκι του.
-
Ο λιγνίτης είναι τζάμπα και το ρεύμα της ΔΕΗ πάμφθηνο. Οι αυξήσεις χρειάζονται για να έχουν κέρδος οι ιδιώτες που (θα) παράγουν ρεύμα.
Αν δεν υπήρχε η άθλια διαχείριση της ΔΕΗ (για την οποία καλοπληρώνονται οι μάνατζερς) εμείς θα είχαμε ρεύμα στη μισή τιμή (και πιο κάτω).
-
Ο χρήστης Kid έγραψε:
Σωστά, οι υπερμάνατζερ φημίζονται για την ικανότητα τους να γεννούν λεφτά, αν δεν μπορεί να τα γεννήσει, να πάει σπιτάκι του.Δε με λες, πως έσωσε ο Ghosn τη Νissan; Αύξησε τις τιμές των αυτοκινήτων της 30% ; 'LE cost killer' σου λέει τίποτε;
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Ο λιγνίτης είναι τζάμπα και το ρεύμα της ΔΕΗ πάμφθηνοΗ ΔΕΗ πρέπει σταδιακά να απεμπλακεί από το λιγνίτη ή τέλος πάντων να φτιάξει σύγχρονα εργοστάσια καύσης λιγνίτη γιατί υπό τις παρούσες συνθήκες τα εργοστάσιά της μολύνουν ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ. Μας το επιβάλει δε και η ΕΕ, η οποία τιμωρεί τη ΔΕΗ συνεχώς με πρόστιμα.
Δυστυχώς τα νέα εργοστάσια θα στοιχίσουν δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία ΔΕ διαθέτει η ΔΕΗ, οπότε από κάπου πρέπει να τα βρει.Ανανέωση στη ΔΕΗ με αυξήσεις 30% κάνω κι εγώ , δε βλέπω το λόγο να πληρώνουμε υπερ-μάνατζερ. Σπιτάκι του.
Δε με λες, πως έσωσε ο Ghosn τη Νissan; Αύξησε τις τιμές των αυτοκινήτων της 30% ; 'LE cost killer' σου λέει τίποτε;
Μάνατζερ είναι, δεν είναι η χήνα που γεννάει χρυσά αυγά. Και είναι μάλιστα μάνατζερ στην ΕΛΛΑΔΑ. Ξέρετε καλά τι σημαίνει αυτό...
Αν απολύσει κόσμο θα γίνει χαμός, αν παγώσει τις αυξήσεις για κάποια χρόνια θα γίνει χαμός, αν... θα γίνει χαμός. Ούτε μπορεί βέβαια να μεταφέρει εργοστάσια στην Κίνα ή δε ξέρω και γω πού αλλού που είναι πιο φτηνά τα εργατικά χέρια.Μη συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα λοιπόν.
Καλός μάνατζερ απέδειξε ότι είναι στην Toyota, ίσως λοιπόν οι αυξήσεις να είναι ΕΝΑ από τα μέτρα που θα πάρει για την εξυγίανση της ΔΕΗ, απλά είναι το ΜΟΝΟ που θα γίνει γνωστό στον κόσμο.
Θα ξαναπώ δε ότι το να μιλάμε για αυξήσεις 30% είναι απλά Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ. Μέχρι τις 800 KWh η αύξηση σε πρώτο στάδιο είναι ΜΗΔΕΝΙΚΗ και πάνω από αυτές είναι 10%. Στο σπίτι μου π.χ. δηλαδή σε πρώτο στάδιο η αύξηση θα είναι της τάξεως του 4% και όχι 10%.
Μένοντας μάλιστα σταθερό το ποσό που δίνεται για το Δήμο και την ΕΡΤ η αύξηση στους λογαριασμούς σε πρώτο στάδιο θα είναι της τάξεως του 4/2= 2 %.
Από την τσέπη τους δηλαδή οι γονείς μου θα πρέπει να πληρώνουν 2 % περισσότερα και όχι 10 %.
Αν για κάτι θα έπρεπε να διαμαρτύρεται ο κόσμος είναι για τα λεφτά που δίνει για την ΕΡΤ, τα οποία πάνε σε συμβούλους που ξύνονται και τρώνε με χρυσά κουτάλια, όχι για το ότι θα πρέπει να πληρώσει κάτι περισσότερο για το ρεύμα, το οποίο είναι αγαθό πρώτης ανάγκης.
-
Τα εργοστάσια θα έπρεπε να εξυγχρονιστούν σταδικά.
Αν μολύνουν να φτιάξουμε πυρηνικής ενέργειας που είναι 'καθαρά'.
Δηλ. τα χρήματα που παίρνει η ΔΕΗ κάθε δίμηνο δεν επαρκούν για επενδύσεις; Μόλις που επαρκούν για μισθούς και υποτυπόδη συντήρηση;
Να φύγει , να διώξουν κόσμο. Χαμός δε θα γίνει από μένα πάντως.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_arti ... 007_214347.
-
ΑΠΑΠΑΠΑ
Χίλιες φορές να πληρώνω και 50% παραπάνω (που λέει ο λόγος) το ηλεκτρικό και να κάνω οικονομία κάπου αλλού παρά να αποκτήσουμε πυρηνικό εργοστάσιο.
Όπως φαίνεται τα χρήματα που παίρνει η ΔΕΗ κάθε δίμηνο δεν επαρκούν για επενδύσεις. Φαίνεται δηλαδή ότι επαρκούν όντως μόνο για μισθούς, υποτυπώδη συντήρηση και κόστος καυσίμων (είτε πρόκειται για την εξόρυξη λιγνίτη, είτε για αγορά πετρελαίου, κτλ).
Και γω συμφωνώ να φύγει όσος κόσμος περισσεύει και να γίνει πιο ορθολογική διαχείριση των εσόδων της ΔΕΗ, κάτι μου λέει όμως ότι σε ενδεχόμενη μαζική μείωση προσωπικού θα ξεσηκωνόταν όλη η εργατική τάξη. Και την πίτα ολάκερη και το σκύλο χορτάτο...
-
Που ήταν η εργατική τάξη να διαμαρτηρηθεί για μένα όταν άλλαζα 2 δουλειές ή όταν έμεινα 5 μήνες δίχως εργασία;
Η εργατική τάξη κοιμάται, όπως και εκείνοι που ξαναψήφισαν Κωστάκη . Φαίνεται ξέχασαν οτι το 2004 το σύνθημα ήταν 'όχι νέοι φόροι' ..http://www.bbc.co.uk/greek/domesticnews ... ufis.shtml
Τέλος εδώ από εμένα, δε βγαίνει άκρη σ'αυτή τη χώρα.
-
Ο χρήστης mousatos έγραψε:
Τα εργοστάσια θα έπρεπε να εξυγχρονιστούν σταδικά.
Αν μολύνουν να φτιάξουμε πυρηνικής ενέργειας που είναι 'καθαρά'.
Δηλ. τα χρήματα που παίρνει η ΔΕΗ κάθε δίμηνο δεν επαρκούν για επενδύσεις; Μόλις που επαρκούν για μισθούς και υποτυπόδη συντήρηση;
Να φύγει , να διώξουν κόσμο. Χαμός δε θα γίνει από μένα πάντως.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_arti ... 007_214347.
Τα εργοστάσια της ΔΕΗ που χρησιμοποιούν σαν καύσιμο το λιγνίτη, σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα πάντα, βρίσκονται δεκαετίες πίσω.
Αυτό δεν αφορά μόνο τις εκπομπές ρύπων (τομέας όπου η κατάσταση είναι, χωρίς υπερβολή, απελπιστική), αλλά και την ευρύτερη διαχείριση του περιβάλλοντος γύρω από τα ορυχεία. Αυτή σε γενικές γραμμές περιλαμβάνει την επανακάλυψη των ορυχείων και στη συνέχεια δεντροφύτευση, τη μέριμνα για τη προστασία των επιφανειακών υδάτων κατά την απόρριψη του νερού ψύξης, το σεβασμό τυχόν αρχαιοτήτων και απολιθωμάτων (δεν είναι δυστυχώς πάντοτε εφικτό) κτλ. Για τα παραπάνω η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού αδιαφορεί επιδεικτικά. Το αποτέλεσμα αυτής της αδιαφορίας είναι φυσικά μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η αναγκή για εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ είναι επιτακτική και οφείλει να ξεκινήσει αμέσα και όχι σταδιακά.Σχετικά με τις αυξήσεις, θα περίμενα ο ιδιαίτερα φημισμένος διευθύνων σύμβουλος να προσπαθήσει αρχικά να μειώσει τις σπατάλες και την άθλια διαχείριση στο εσωτερικό της επιχείρησης που διοικεί, να ελέγξει τις αποδόσεις των επενδύσεων της και να προσπαθήσει να μειώσει το τυχόν υπεράριθμο προσωπικό. Αν η οικονομική της κατάσταση δεν βελτιωνόταν, να προχωρούσε στις αναγκαίες αυξήσεις, ανακοινώνοντας φυσικά στο κοινό τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρία και τις επενδύσεις που υποχρεούται να πραγματοποιήσει, τι προσπάθεια έχει γίνει και γιατί αναγκάστηκε να καταφύγει στην αύξηση των τιμολογίων. Φυσικά στην επαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τα παραπάνω ανήκουν στο βασίλειο του φανταστικού.
Στο θέμα των πυρηνικών εργοστασίων, με λύπη διαπιστώνω πως η προπαγάνδα των οικολογικών (και ως επί το πλείστον, απύθμενου ηλιθιότητας) οργανώσεων καλά κρατεί. Τα πυρηνικά εργοστάσια είναι, μετά την αιολική και γεωθερμική ενέργεια και μόνο, η καθαρότερη πηγή ηλεκτρικής που διαθέτει η ανθρωπότητα σήμερα. Τα σύγχρονα σχέδια εργοστασίων είναι ασφαλέστατα (και να επιχειρήσει κάποιος την πρόκληση ατυχήματος είναι μάλλον απίθανο να επιτύχει), εξαιρετικά αποδοτικά και η σχετικά νέα τεχνολογία των αντιδραστήρων τύπου breeder λύνει το μακροπρόθεσμο πρόβλημα αποθήκευσης των αποβλήτων. Μία αναζήτηση στο διαδίκτυο με χρήση των όρων 'nuclear safety' και 'breeder reactor technology' θα πείσει και τους πλέον δύσπιστους.
Κουΐζ: που ανιχνεύονται υψηλότερα επίπεδα ραδιενέργειας; γύρω από ένα πυρηνικό εργοστάσιο ή γύρω από ενά σταθμό που λειτουργεί με λιγνίτη και γιατί;Να σημειωσώ εδώ, πως μεγάλωσα στην Αρκαδία, και συγκεκριμένα στη Μεγαλόπολη, οι δικοί μου άνθρωποι είτε εργάζονται στη ΔΕΗ (ορισμένοι σε ιδιαίτερα υψηλές θέσεις) είτε εξαρτώνται από αυτή και πως θα υποστήριζα θερμά την αντικατάσταση των υπάρχοντων μονάδων με ένα πυρηνικό εργοστάσιο.
Ιστορίες από την κρύπτη σχετικά με το πως λειτουργεί μία επιχείρηση κοινής ωφέλειας, ίσως σε επόμενο μήνυμα. -
Ο χρήστης aserf έγραψε:
ΑΠΑΠΑΠΑΧίλιες φορές να πληρώνω και 50% παραπάνω (που λέει ο λόγος) το ηλεκτρικό και να κάνω οικονομία κάπου αλλού παρά να αποκτήσουμε πυρηνικό εργοστάσιο.
Με δεδομένο το κόστος της πυρηνικής ενέργειας, το ένα δεν αποκλείει το άλλο. (όχι ότι αυτοί που απέκτησαν έπαθαν και τίποτα, ούτε ότι από πλευράς ασφάλειας κάνει κάποια διαφορά, από τη στιγμή που οι βούλγαροι έχουν μερικά)
Περί μποϊκοτάζ στη ΔΕΗ: καλή ιδέα μου φαίνεται. Ειδικά αν κάνει συναυλία και ο Νταλάρας με τον Παπακωνσταντίνου και γίνει τζερτζελές. Φυσικά το να πάρουμε απλά μέτρα για να εξοικονομήσουμε ενέργεια και να είμαστε διπλά κερδισμένοι δε μας περνάει από το μυαλό. Αυτά είναι για τους κουτόφραγκους που είναι ματζίρηδες. Εμείς είμαστε αγωνιστικοί τύποι και γουστάρουμε θεαματικές κινήσεις (των 15 λεπτών πάντα, όχι παραπάνω).
Ελαφρά σχετικό: στη Ζυρίχη ο τοπικός ΔΕΣΜΗΕ (η εταιρεία που διαχειρίζεται το δίκτυο) σου δίνει τη δυνατότητα να επιλέξεις από ποιες πηγές θες να παράγεται το ρεύμα που καταναλώνεις (και φυσικά, να πληρώσεις ανάλογα). Έτσι ο καταναλωτής έχει 4 επιλογές ως προς το ρεύμα που θέλει να καταναλώνει:
- ρεύμα από συμβατικές πηγές
- ρεύμα που παράγεται κυρίως από υδροηλεκτρικά (η default επιλογή)
- ρευμα που παράγεται κυρίως από πιο καθαρά υδροηλεκτρικά
- ρεύμα από φωτοβολταϊκά
τα 3 πρώτα χρεώνονται 11-14 λεπτά η κιλοβατώρα, τα φωτοβολταϊκά στα 48 λεπτά η κιλοβατώρα. μάλιστα μπορείς να επιλέξεις αν θέλεις να καταναλώνεις ετησίως ένα ορισμένο αριθμό κιλοβατωρών από φωτοβολταϊκά, και τις υπόλοιπες από κάποια από τις άλλες 3 επιλογές.
Μια τέτοια ιδέα έχει ενδιαφέρον γιατί μεταθέτει το θέμα της επιλογής πηγών ενέργειας στον καταναλωτή, με πολύ δημοκρατικό τρόπο.
Περί ΔΕΗ