-
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
περιεργο, δεν ηξερα οτι στα κεντρο/πισω μηχανα πρεπει να μπαινεις φρεναριστοςIδεωδώς, τη στιγμή του turn-in αρχίζεις και αφήνεις φρένο (έχοντας ήδη φρενάρει στο μέγιστο) και αφήνεις πια τελείως φρένο στην κορυφή της στροφής (άπεξ), αντιστρόφως προοδευτικά (degressive braking).
Κυρίως στα πισωμήχανα (δηλαδή 911). Στα κεντρομήχανα θέλει λιγότερο φρένο με τροχούς στριμένους, θα τείνουν να γυρίσουν στο πλάι πιο εύκολα από τις 911.Όταν όλο αυτό πρέπει να το συνδυάσεις με προηγούμενο κατέβασμα (πόσο μάλλον κατεβάσματα) σχέσης /σχέσεων με μύτη-τακούνι, καταλαβαίνεις ότι, αν δεν είσαι χεράς και έχεις φτάσει σε κάποια ηλικία χωρίς να κατέχεις την τεχνική αυτή, πας για PDK.
Όχι ότι και ο χεράς με χειροκίνητο κιβώτιο θα είναι πιο αποτελεσματικός από τον εαυτό του με PDK (σε καμία περίπτωση). -
Και μια που τέθηκε ερώτημα περί τιμονιού, να αναδημοσιεύσω την εμπειρία μου (από το 'Οδήγησα', σελίς 276):
'Έναν σύντομο φόρο τιμής να αποτίσω στην ΤΙΜΟΝΑΡΑ της 911 Carrera GTS.
To απολύτως ανώτερο, από πλευράς αίσθησης, πληροφορίας και διάδρασης (interaction ελληνηστί) τιμόνι, από αυτά που έχω πιάσει στα χέρια μου (ήτοι, κατά φθίνουσα κατάταξη: Carrera 2S, Mazda MX5 NBFL, Renault 21 1.7 του '87 χωρίς υποβοήθηση (ΝΑΙ!), Peugeot 106 Rallye, BMW M3 E46, Carrera4, BMW M3 E92, Skoda Octavia 4x4 [suspension-tuned], BMW 325 E92).Η λίστα και η κατάταξη είναι προσωπική, για όση αξία μπορεί να έχει.
H αίσθηση στα χέρια σου αλλάζει με το που αλλάζει η υφή της ασφάλτου. Σε πολύ άγρια γαρμπιλωτή άσφαλτο, μαζί με τα P Zero που βουίζουν σα σειρήνα αεροπορικού συναγερμού, συντονίζεται και βουίζει και η στεφάνη του τιμονιού (πράγμα υποθέτω απρεπές πλέον για κυριλέ κατασκευές, ακόμα και αν λέγονται Μερσεντέ SLS ή F599 (δεν τις έχω οδηγήσει - υποθέτω / ρωτάω).
Από πλευράς πληροφορίας, το τιμόνι της 'νορμάλ' Carrera 2S δεν ήταν κατώτερο της GTS. Απλώς, της 2S συνήθως μετέφερε με μέγιστη πιστότητα μεν, λυπητερές πληροφορίες δε , ότι δηλαδή χάνεις την πρόσφυση εμπρός, είτε γιατί δεν φρέναρες αρκετά καθυστερημένα και degressively στην είσοδο, ώστε να μεταφέρεις βάρος μπροστά, είτε γιατί γκάζωσες νωρίς και απότομα στην έξοδο, με το αποτέλεσμα της 'σούζας'.
H GTS, πισωκίνητη μεν, αλλά με τα φαρδύτερα καπούλια των 4κίνητων και το πολύ αυξημένο πίσω μετατρόχιο, και τα κατά τι φαρδύτερα λάστιχα (305), άπερ μεθερμηνεύονται σε τερατωδώς περισσότερη πίσω πρόσφυση, επέτρεψε την τοποθέτηση πολύ σκληρότερης πίσω αντιστρεπτικής δοκού (που μειώνει την πρόσφυση πισω προς όφελος της εμπρός), και την αύξηση (αναλογικά) και του μπροστινού μετατροχίου.
Αυτό σημαίνει, ότι έχουμε επιτέλους, μετά 48 χρόνια, μια 911 που ΔΕΝ ρέπει προς την υποστροφή!
Συναφώς με τα παραπάνω, έξτρα ωραίο στοιχείο στη συγκεκριμένη GTS και το μπλοκέ διαφορικό.Επιπλέον, τα μαλακότερα κατά τι ελατήρια της GTS έναντι της S, σε συνδυασμό με τα δυνατότερων, όμως, ρυθμίσεων αμορτισέρ PASM της πρώτης, επιτρέπουν τη διέλευση επί ατελειών του οδοστρώματας σε τρελές ταχύτητες (αυτό το έζησα), όπου η ανάρτηση της Carrera S 'just runs out of ideas' (αυτήν την ωραία αγγλικούρα την έχω απλώς διαβάσει- την Carrera S την έχω οδηγήσει μόνον σε καλό οδόστρωμα πίστας, ενώ την GTS σε πάσης φύσεως οδοστρώματα).
Να 'ναι καλά οι αθρώποι στο Τσουφφενχάουζεν (οι Γερμανοί είναι φίλοι μας!) '
Και να προσθέσω ότι είναι τόσο πιστό και 'γραμμικό' το τιμόνι, που λόγω και φάρδους πέλματος ελαστικών, τείνει προς στιγμήν να ακολουθήσει (αλλά δεν ακολουθεί) τις ατέλειες του οδοστρώματος. Νιώθεις για απειροελάχιστη στιγμή να σε τραβάει προς τα όπου πάει η όποια ατέλεια, οπότε θέλει (συν τοις άλλοις) πολλή σκέψη και γνώση του οδοστρώματος το ερώτημα σε ποιο δρόμο θα τρακοσαρίσεις...
-
Αντε πάλι με αυτά τα τιμόνια....
-
Ο χρήστης dim8 έγραψε:
το τιμονι της 997 ς πως θα το συγκρινες με ενος ραλλυ 1,3-1,6 16βολτου? με ενος φοκους 1,4 μκ1? με ενος 306? ενος μοντεο?
κουραστικη βρηκες την αναρτηση στην σκληρη σκαλα? δεν την βρηκες επικινδυνη να ακολουθησεις ενα μπροστοκινητο 150 ιππων σε οχι χαλί δρομο?σε εθνικη τυπου κορινθου πατρων με την σκληρη σκαλα δοκιμασες να φρεναρεις δυνατα να δεις εαν θα σταματησει ποτε το abs να επεμβαινει γιατι οι τροχοι δεν μπορουν να βρουν προσφυση επειδη ειναι λες και εχεις ηλεκτροκολησει τα αμορτισερ?ελαχιστη υποστροφη βρηκες? ουτε αποτομη υπερστροφη βρηκες μετα απο την ελαφρα υποστροφη?Ηταν βελτιωμενη πολυ σε σχεση με του 996? Ναι συμφωνω ειναι οντως πολυ βελτιωμενη η 997 σε συγκριση με 996.Μου βρισκεις ενα τεστ με 996 οταν πρωτοβγηκε που να λεει οτι το τιμονι της ειναι ρδελο,και οτι ειναι απαραδεκτο να το φοραει αυτοκινητο τετοιας αξιας και προσανατολισμου?Εγω παντως ολα αυτα τα ειδα.
Ραλλυ 1.3-1.6 δεν εχω οδηγησει, εχω οδηγησει κατι αρκετα κοντινο, ενα 106XSI 1.4/95ps. Aλλο πραγμα, αλλη αισθηση, σε σχεση με το τιμονι στις Porsche.
Εξαιρετικο και αυτο, απειρως καλυτερο απο τον τοτε ανταγωνισμο, βαρυ, 'αντρικο' και ακρως πληροφοριακο και αυτο, αλλα οχι στο επιπεδο της ακριβειας του υποβοηθουμενου τιμονιου της 997S.
Δεν ειχα καποιο αλλο αυτοκινητο-φιλο μπροστα μου για παιχνιδι, οποτε δεν μπορω και να ξερω τι θα γινοταν σε σχεση με ενα καλοστημενο προσθιοκινητο οπως αναφερεις. Παντως με τα τεραστια πισω καπουλια, υπο πιεση, το μονο που ηθελα και ειχα αγχος για αυτο, ηταν να εχω το απαιτουμενο...φαρδος του δρομου, στην περιπτωση που ελθει η υπερστροφη (λιγες φορες με το PSM κλειστο, αλλα 'ηρθε'). Κατα τα αλλα, παροτι χρειαζοταν να εχω υποψιν μου σε εντονο φρεναρισμα το πισω μερος να ειναι σχεδον πληρως...ευθυγραμμισμενο με το εμπρος στον δρομο, ηταν τοσο εκπληκτικα τα φρενα, και ενεπνεαν για τελευταιας στιγμης φρεναρισμα γενικοτερα, που ανα πασα στιγμη, σε συνδυασμο με την θηριωδη ροπη (για τα 1350κιλα βαρους περιπου) ο χρονος που σε εκτοξευε το αυτοκινητο απο την μια στροφη, μεχρι την αλλη, μου φανταζε ιδανικος για να θεωρησω οτι θα μπορουσα να 'κοροιδεψω' σχεδον οτιδηποτε αλλο κινειται στο δρομο. Απλως χρειαζοταν υπομονη και συνεση στο γκαζι στην εισοδο, να σταθεροποιηθει-γατζωθει το ελαφρυτερο-εμπρος μερος πρωτα, και μετα προοδευτικα γκαζι μεχρι πατωμα, απο την κορυφη της στροφης και επειτα.
Ελαφρυτατη υποστροφη, στην εισοδο, κυριως αν 'βιαζομουν' να πατησω λιγο παραπανω γκαζι, πριν την κορυφη της στροφης, σαφως, αρκετα λιγοτερη ομως απο το πιο 'χλιαρο' μπροστινο των 996.
Το τιμονι στις 996 αντιστοιχα δεν το βρηκα πολυ διαφορετικο, απο αυτο της 997S. Μπορει και ακριβως τα ιδια. Το στησιμο στο μπροστινο συστημα ηταν διαφορετικο, και αυτο οσο να ναι επηρεαζει στο αποτελεσμα. Σε αισθηση ομως το τιμονι της 996 δεν μου φανηκε υποδυεστερο της 997, περιπου το ιδιο μου φανηκε. Εγω συγκρινα το φαινομενο μειωσης/εξαλειψης της υποστροφης, στην αρχικη συζητηση καπου εκει που τοποθετηθηκε και ο cavallino, οχι την αισθηση τιμονιου 996 vs 997...P.S Το ιδανικο σεταρισμα της αναρτησης για εμενα ηταν στην πιο μαλακη ρυθμιση, σε συνθηκες πιεσης.
-
Ο χρήστης Κίκιζας Γρηγόρης έγραψε:
το τιμονι της 997 ς πως θα το συγκρινες με ενος ραλλυ 1,3-1,6 16βολτου? με ενος φοκους 1,4 μκ1? με ενος 306? ενος μοντεο?
κουραστικη βρηκες την αναρτηση στην σκληρη σκαλα? δεν την βρηκες επικινδυνη να ακολουθησεις ενα μπροστοκινητο 150 ιππων σε οχι χαλί δρομο?σε εθνικη τυπου κορινθου πατρων με την σκληρη σκαλα δοκιμασες να φρεναρεις δυνατα να δεις εαν θα σταματησει ποτε το abs να επεμβαινει γιατι οι τροχοι δεν μπορουν να βρουν προσφυση επειδη ειναι λες και εχεις ηλεκτροκολησει τα αμορτισερ?ελαχιστη υποστροφη βρηκες? ουτε αποτομη υπερστροφη βρηκες μετα απο την ελαφρα υποστροφη?Ηταν βελτιωμενη πολυ σε σχεση με του 996? Ναι συμφωνω ειναι οντως πολυ βελτιωμενη η 997 σε συγκριση με 996.Μου βρισκεις ενα τεστ με 996 οταν πρωτοβγηκε που να λεει οτι το τιμονι της ειναι ρδελο,και οτι ειναι απαραδεκτο να το φοραει αυτοκινητο τετοιας αξιας και προσανατολισμου?Εγω παντως ολα αυτα τα ειδα.
Ραλλυ 1.3-1.6 δεν εχω οδηγησει, εχω οδηγησει κατι αρκετα κοντινο, ενα 106XSI 1.4/95ps. Aλλο πραγμα, αλλη αισθηση, σε σχεση με το τιμονι στις Porsche.
Εξαιρετικο και αυτο, απειρως καλυτερο απο τον τοτε ανταγωνισμο, βαρυ, 'αντρικο' και ακρως πληροφοριακο και αυτο, αλλα οχι στο επιπεδο της ακριβειας του υποβοηθουμενου τιμονιου της 997S.Της Porsche ήταν καλύτερο; Γιατί τα 1.4 XSi αν τα λέω καλά, είχαν απλή κρεμαγιέρα, χωρίς υποβοήθηση (ηλεκτρουδραυλική θυμίζω.. ), οπότε, γι' αυτό και το βαρύ και αντρικό να υποθέσω...
Είσαι σίγουρος πως θυμάσαι σωστά;Δεν ειχα καποιο αλλο αυτοκινητο-φιλο μπροστα μου για παιχνιδι, οποτε δεν μπορω και να ξερω τι θα γινοταν σε σχεση με ενα καλοστημενο προσθιοκινητο οπως αναφερεις. Παντως με τα τεραστια πισω καπουλια, υπο πιεση, το μονο που ηθελα και ειχα αγχος για αυτο, ηταν να εχω το απαιτουμενο...φαρδος του δρομου, στην περιπτωση που ελθει η υπερστροφη (λιγες φορες με το PSM κλειστο, αλλα 'ηρθε'). Κατα τα αλλα, παροτι χρειαζοταν να εχω υποψιν μου σε εντονο φρεναρισμα το πισω μερος να ειναι σχεδον πληρως...ευθυγραμμισμενο με το εμπρος στον δρομο, ηταν τοσο εκπληκτικα τα φρενα, και ενεπνεαν για τελευταιας στιγμης φρεναρισμα γενικοτερα, που ανα πασα στιγμη, σε συνδυασμο με την θηριωδη ροπη (για τα 1350κιλα βαρους περιπου) ο χρονος που σε εκτοξευε το αυτοκινητο απο την μια στροφη, μεχρι την αλλη, μου φανταζε ιδανικος για να θεωρησω οτι θα μπορουσα να 'κοροιδεψω' σχεδον οτιδηποτε αλλο κινειται στο δρομο. Απλως χρειαζοταν υπομονη και συνεση στο γκαζι στην εισοδο, να σταθεροποιηθει-γατζωθει το ελαφρυτερο-εμπρος μερος πρωτα, και μετα προοδευτικα γκαζι μεχρι πατωμα, απο την κορυφη της στροφης και επειτα.
Ελαφρυτατη υποστροφη, στην εισοδο, κυριως αν 'βιαζομουν' να πατησω λιγο παραπανω γκαζι, πριν την κορυφη της στροφης, σαφως, αρκετα λιγοτερη ομως απο το πιο 'χλιαρο' μπροστινο των 996.
Το τιμονι στις 996 αντιστοιχα δεν το βρηκα πολυ διαφορετικο, απο αυτο της 997S. Μπορει και ακριβως τα ιδια. Το στησιμο στο μπροστινο συστημα ηταν διαφορετικο, και αυτο οσο να ναι επηρεαζει στο αποτελεσμα. Σε αισθηση ομως το τιμονι της 996 δεν μου φανηκε υποδυεστερο της 997, περιπου το ιδιο μου φανηκε. Εγω συγκρινα το φαινομενο μειωσης/εξαλειψης της υποστροφης, στην αρχικη συζητηση καπου εκει που τοποθετηθηκε και ο cavallino, οχι την αισθηση τιμονιου 996 vs 997...P.S Το ιδανικο σεταρισμα της αναρτησης για εμενα ηταν στην πιο μαλακη ρυθμιση, σε συνθηκες πιεσης.
Όλες τις Porsche στο RoadShow τις οδήγησες; Πώς γράφεσαι εκεί; Είναι τόσο παλιά μοντέλα αυτές οι Porsche;
-
Ο χρήστης sv2 έγραψε:
Αντε πάλι με αυτά τα τιμόνια....Ρε μπας και εχουν μεταφυτευσει τιποτα ηλεκτρονικους αισθητηρες στα δαχτυλα συνδεδεμενους στον εγκεφαλο?
-
-
Ο χρήστης stefan147 έγραψε:
Καταπιείτε τώρα το πληκτρολόγιό σας γατάκια!!Και μην βρεθεί κανείς έξυπνος και κοροϊδέψει ότι είναι αδύνατον από ένα World Roadshow να έχουν βγει συμπεράσματα αυθεντίας, γιατί θα έχουμε άλλα!
...όλοι έχουν τον δάσκαλό τους, μερικοί όμως δεν ανήκουν στους όλους και δασκαλεύουν τους υπόλοιπους εμάς που έχουμε στα χέρια μας ένα σωρό αυτοκίνητα εδώ και χρόνια, είτε από οικογένεια ή εταιρία ή από ιδιοκτησία, κατηγορία που είναι και η σημαντικότερη σε εμπειρία γιατί πολλοί δίνουμε αυτοκίνητα αλλά ο καθε niki lauda δεν μπρολαβαίνει και μπολλά... ειδικά επειδή όλες οι εμπειρίες τέτοιων ανθρώπων είναι ούτως ή άλλως ανάλογες, μικρές σε διάρκεια και χωρίς παιδία στον χώρο...
αμα αρχήσουμε να ανεβάζουμε φωτογραφίες φοβάμαι ότι θα γίνει του... photoshop κάποια στιγμή και μετά αφού θα τρέχουν μερικοί συνήθεις ύποπτοι να βγάλουν κι άλλες στην φόρα, προσπαθόντας να δείξουν ότι τα έχουν κλάνει όλα και πριν καν γεννηθούν...
-
Ο χρήστης vellerefontis έγραψε:
Καταπιείτε τώρα το πληκτρολόγιό σας γατάκια!!
Και μην βρεθεί κανείς έξυπνος και κοροϊδέψει ότι είναι αδύνατον από ένα World Roadshow να έχουν βγει συμπεράσματα αυθεντίας, γιατί θα έχουμε άλλα!
...όλοι έχουν τον δάσκαλό τους, μερικοί όμως δεν ανήκουν στους όλους και δασκαλεύουν τους υπόλοιπους εμάς που έχουμε στα χέρια μας ένα σωρό αυτοκίνητα εδώ και χρόνια, είτε από οικογένεια ή εταιρία ή από ιδιοκτησία, κατηγορία που είναι και η σημαντικότερη σε εμπειρία γιατί πολλοί δίνουμε αυτοκίνητα αλλά ο καθε niki lauda δεν μπρολαβαίνει και μπολλά... ειδικά επειδή όλες οι εμπειρίες τέτοιων ανθρώπων είναι ούτως ή άλλως ανάλογες, μικρές σε διάρκεια και χωρίς παιδία στον χώρο...
αμα αρχήσουμε να ανεβάζουμε φωτογραφίες φοβάμαι ότι θα γίνει του... photoshop κάποια στιγμή και μετά αφού θα τρέχουν μερικοί συνήθεις ύποπτοι να βγάλουν κι άλλες στην φόρα, προσπαθόντας να δείξουν ότι τα έχουν κλάνει όλα και πριν καν γεννηθούν...
Καλά καλά...τον ήπιες κι εσύ από Κίκιζα και τώρα τρέχεις να μαζέψεις τα ασυμμάζευτα! Εδώ το λέει ξεκάθαρα: Πορσσσα Γουρλντ Ροντσόου! Τι δεν καταλαβαίνεις δηλαδή? Έχεις να επιδείξεις κάτι ανώτερο από αυτό ως προς την εμπειρία σου στα Πορσσσα? Το βιντεάκι που έβαλα το είδες? Έχεις κάνει εσύ τέτοια κόλπα χειρουργικής ακρίβειας ανάμεσα στους κώνους? Έχεις αλλάξει πορεία με το μισό αμάξι στο βρεγμένο και μισό στο στεγνό? Όταν τα κάνεις όλα αυτά έλα να μας πεις. Εσύ νομίζεις ότι αυτό που μετράει είναι η καθημερινή τριβή με το αμάξι και τα πολλά χιλιάδες χλμ αρκούν για να μπορείς να εκφέρεις με ασφάλεια άποψη για το πόσο λιγότερη υποστροφή έχει η 997 από την 996 και τι διαφορές έχουν τα τιμόνια τους??
Ρε που έχουμε μπλέξει...
-
Ο χρήστης stefan147 έγραψε:
Έχεις να επιδείξεις κάτι ανώτερο από αυτό ως προς την εμπειρία σου στα Πορσσσα?Μπορει και να έχει, που το ξέρεις εσύ?
-
Ο χρήστης mikegr έγραψε:
Αντε πάλι με αυτά τα τιμόνια....
Ρε μπας και εχουν μεταφυτευσει τιποτα ηλεκτρονικους αισθητηρες στα δαχτυλα συνδεδεμενους στον εγκεφαλο?
Ελα ντε....νιώθω ευτυχής που εγώ τα βρίσκω όλα εξαιρετικά .
-
Δεν θυμάμαι να τον πέτυχα εκεί.
-
Γιώργο πίστεψε με πως αν οδηγήσεις το Corolla μου που έχει χάλια και μετά πάρεις το Swift της αδερφής μου η το Fiat Strada της δουλειάς μου θα δεις μεγάλη διαφορά!!
-
Ο χρήστης Nick-K έγραψε:
Γιώργο πίστεψε με πως αν οδηγήσεις το Corolla μου που έχει χάλια και μετά πάρεις το Swift της αδερφής μου η το Fiat Strada της δουλειάς μου θα δεις μεγάλη διαφορά!!Εγώ είμαι κουλομαρία και τα βρίσκω όλα ίδια.....
-
Εγώ μέχρι τώρα νόμιζα πως το βλέπεις σε ξεχωριστό context το κάθε τιμόνι, ie 430/gallardo ή 320/c-class. Εννοείς όμως πως δεν βλέπεις διαφορές μεταξύ του accent σου και της 430;
-
Υπάρχουν και κουλομαρίες, αποδεχτείτε το.
-
και τιμονιέρηδες
-
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
και τιμονιέρηδεςΜεταξύ σκούνας, τράτας και Avensis τι διαφορές βλέπεις εσύ;
-
Είτε δεν ξανακάνεις άλλο ποστ, είτε κάνεις γρήγορα άλλα 100.000
Διαλέγεις και παίρνεις
Porsche Forum