-
Ο χρήστης kon5 έγραψε:
Το επόμενο βήμα είναι να φορολογείται και το ποσό που θα δίνουμε στην εφορία.
Μήπως αυτό γίνεται ήδη με την εισφορά αλληλεγγύης (=έκτακτο χαράτσι) η οποία υπολογιζεται βάσει των μικτών αποδοχών?
Μικτές αποδοχές= αποδοχές+ασφαλιστικες εισφορές+παρακρατηθείς φόρος.Δεν ισχύει αυτό, η εισφορά αλληλεγγύης (τι όμορφο όνομα για άλλο ένα χαράτσι ) είναι (τελικά) επί των καθαρών.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Μήπως αυτό γίνεται ήδη με την εισφορά αλληλεγγύης (=έκτακτο χαράτσι) η οποία υπολογιζεται βάσει των μικτών αποδοχών?
Μικτές αποδοχές= αποδοχές+ασφαλιστικες εισφορές+παρακρατηθείς φόρος.Δεν ισχύει αυτό, η εισφορά αλληλεγγύης (τι όμορφο όνομα για άλλο ένα χαράτσι ) είναι (τελικά) επί των καθαρών.
Όσα εκκαθαριστικά ξέρω σε ΟΛΑ έχει υπολογιστεί το ποσοστό επί του συνολικά δηλωθέντος εισοδήματος. Που έχεις δει το αντίθετο ;
Μου κάνει φοβερή εντύπωση, ούτε 1 περίπτωση δεν ξέρω που να έχει υπολογιστεί επί των καθαρών. -
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Όσα εκκαθαριστικά ξέρω σε ΟΛΑ έχει υπολογιστεί το ποσοστό επί του συνολικά δηλωθέντος εισοδήματος. Που έχεις δει το αντίθετο ;
Μου κάνει φοβερή εντύπωση, ούτε 1 περίπτωση δεν ξέρω που να έχει υπολογιστεί επί των καθαρών.Είναι επί του καθαρού φορολογητέου ποσού. Έτσι ήταν σε εμένα και τον αδερφό μου. Οι κρατήσεις από ταμείο, χαρτόσημο, ΟΓΑ χαρτοσήμου (αντιγράφω από τη βεβαίωση αποδοχών) είχαν αφαιρεθεί.
-
Σε ένα σωρό μισθωτούς που ξέρω (και σε 2 συνταξιούχους) υπολογίστηκε επί του συνολικά δηλωθέντος εισοδήματος (στο οποίο ήταν μέσα και ο παρακρατηθείς φόρος), δεν είχε αφαιρεθεί τίποτα
-
Ό,τι λέει ο Ernani. Δλδ. Μικτά μείον ασφαλιστικές κρατήσεις = φορολογητέο εισόδημα.
-
Στη γυναίκα μου όπου το κύριο εισόδημα είναι μισθωτές υπηρεσίες (έχει κρατήσεις μόνο φόρου μισθωτών υπηρεσιών και τίποτα άλλο) αλλά έχει και εισόδημα ως ΕΕ και πληρώνει και ασφαλιστικές εισφορές ως δικηγόρος το εισόδημα πάνω στο οποίο υπολογίστηκε η εισφορά ήταν το συνολικά δηλωθέν εισόδημα και όχι το φορολογητέο από το οποίο έχουν αφαιρεθεί οι εισφορές που έχει καταβάλλει ως δικηγόρος στα ταμεία της.
-
Αν έχουν μπει και οι ασφαλιστικές εισφορές, έχει γίνει λάθος από την εφορία (και έχει συμβεί σε πολλά εκκαθαριστικά). Είχε αναφέρει ο nass περίπτωση φίλης του στο θέμα της φορολογίας εισοδήματος:
-
Πάντως σε κάθε περίπτωση, σε σχέση με αυτό που είπε ο nass και ο kon5, εφόσον μέσα στο φορολογητέο εισόδημα πάνω στο οποίο υπολογίζεται η εισφορά περιλαμβάνονται και οι παρακρατηθέντες φόροι, εν τέλει επιβάλλεται φόρος πάνω στο φόρο.
-
Έτσι ακριβώς. Μεγάλη αδικία.
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Μου κάνει φοβερή εντύπωση, ούτε 1 περίπτωση δεν ξέρω που να έχει υπολογιστεί επί των καθαρών.Στο δικό μου ήταν τελικά σωστό (επί του καθαρού). Βέβαια η περίπτωση της φίλης μου όπως και της γυναίκας σου δείχνει ότι 'λάθη γίνονται'
-
Εχει σημασια ισως πως εγιναν οι δηλωσεις ... ηλεκτρονικα η οχι... οποτε ενα λαθος πληκτρολογησις μετα να ειναι η αιτια...
-
Μα πως γινεται να ΜΗΝ κανουν λαθος και να αφαιρουν απο το φορολογητεο τον παρακρατηθεντα /πληρωθεντα φορο και εκει να υπολογιζουν το χαρατσι;
Ολα τα λαθη που εχω ακουσει και διαβασει ειναι εις βαρος του φορολογουμενου.Κοιτα συμπτωση..... -
Ζητώ συγνώμη από τους συμφορουμίστες για την παραπληροφόρηση στην από μου επιδόθηκα
Μετά τη χτεσινή μας συζήτηση έριξα μια ματιά στο εκκαθαριστικό της εισφοράς αλληλεγγύης (και των λοιπών, 3 σε 1 )
Στη γυναίκας μου, που είναι μισθωτή, η εισφορά υπολογίστηκε επί του συνολικού καθαρού ατομικού εισοδήματος δηλ. μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών και της παρακράτησης φόρου. ΟΚ.
Σε μένα που είμαι ΕΕ, η εισφορά υπολογίστηκε επί του καθαρού ατομικού εισοδήματος, δηλ. μετά την αφαίρεση των επαγγελματικών εξόδων κτλ. (μέχρι εδώ ΟΚ) αλλά ΠΡΙΝ την αφαίρεση των ατομικών ασφαλιστικών εισφορών
(Στο μεταξύ η γυναίκα μου έχει και μπλοκάκι ΕΕ αλλά με 0 έσοδα εδώ και χρόνια -ε, ξεχάσανε να της βάλουν το άλλο κεφαλικό χαράτσι, το €300 των ΕΕ )
Επιπλέον δε σε καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν επιβλήθηκε η εισφορά επί του φορολογητέου εισοδήματος δηλ. μετά την αφαίρεση τυχόν εκπτώσεων από το εισόδημα για πχ. παιδιά, ιατρικές δαπάνες κτλ.
Ιδού τι λέει η σχετική διάταξη:
1.Επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα άνω των δώδεκα χιλιάδων (12.000) ευρώ των φυσικών προσώπων, που προέκυψαν κατά τις διαχειριστικές χρήσεις 2010 έως και 2014 και δηλώνονται με τις δηλώσεις των αντίστοιχων οικονομικών ετών 2011 - 2015.
- Για την επιβολή της εισφοράς, λαμβάνεται υπόψη το ετήσιο συνολικό καθαρό ατομικό εισόδημα, πραγματικό ή τεκμαρτό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο του φυσικού προσώπου ή σχολάζουσας κληρονομιάς. Tο τεκμαρτό εισόδημα λαμβάνεται υπόψη πριν από τις μειώσεις του άρθρου 19 του Κ.Φ.Ε.. Εξαιρούνται και δεν προσμετρώνται τα εισοδήματα της περίπτωσης θ΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 6, της παραγράφου 1 του άρθρου 14 και της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 4 του άρθρου 45 του Κ.Φ.Ε.. Επίσης, εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής ειδικής εισφοράς οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, καθώς και όσοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον εν λόγω οργανισμό, εφόσον κατά το χρόνο της βεβαίωσης δεν έχουν πραγματικά εισοδήματα.
3.Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, που επιβάλλεται στο συνολικό καθαρό εισόδημα της προηγούμενης παραγράφου, υπολογίζεται ως εξής:
α) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από δώδεκα χιλιάδες ένα (12.001) ευρώ έως είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή ένα τοις εκατό (1%) επί ολόκληρου του ποσού.
β) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από είκοσι χιλιάδες ένα (20.001) ευρώ έως και πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή δύο τοις εκατό (2%) επί ολόκληρου του ποσού.
γ) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από πενήντα χιλιάδες ένα (50.001) έως και εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή τρία τοις εκατό (3%) επί ολόκληρου του ποσού.
...
http://www.forologikanea.gr/pages/display/arthro-29-eidiki-eisfora-allilegguis-sta-fusika-prosopa/
Τίθενται εδώ 2 σημαντικά ζητήματα:
-
Σε μένα τον ΕΕ επεβλήθη εισφορά αλληλεγγύης σε εισόδημα που περιελάμβανε τις ασφαλιστικές μου εισφορές, ενώ στη μισθωτή γυναίκα μου όχι. Δεν είναι αυτό διακριτική μεταχείριση σε βάρος των ΕΕ ?
-
Οι συντελεστές 1%, 2% κτλ. εφαρμόζονται επί του συνόλου του ποσού και όχι με λογική κλίμακας (1% ως 20000, 20000-30000 2% κτλ.) όπως στη φορολογία εισοδήματος. Δεν αντίκειται αυτό στην αρχή της αναλογικότητας ? (το είχαμε ξανασυζητήσει εδώ το θέμα).
Να πάω μια βόλτα από τη ΔΟΥ ή θα χάσω το χρόνο μου ? Υπόψην ότι την εισφορά την έχω ήδη πληρώσει μέσω Internet Λέω να πάω να κάνω μια αίτηση έτσι για την πλάκα... Το μόνο που φοβάμαι είναι μη θυμηθούν το 300άρι της γυναίκας μου και βγω και κερατάς και δαρμένος στο τέλος
-
το 300άρι επί τούτου δεν το έχουν βάλει, δεν το ξέχασαν.
Αν πας, πάρε μαζί σου εκκαθαριστικά, αποδείξεις, κλπ κλπ γιατί θα σου κάνουν πλήρη έλεγχο της φορολογικής δήλωσης [της κανονικής, όχι της έκτακτης] -
Μάλλον δεν προφταίνω να πάω έτσι και αλλιώς... Τι έλεγχο όμως, ήδη μου έχουν κάνει μία φορά τέτοιο, λόγω μεγάλης επιστροφής (αποδείξεις )
Για το 300άρι τι εννοείς ? Νόμιζα ότι αν είσαι ΕΕ, ασχέτως τζίρου, το πληρώνεις.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Μάλλον δεν προφταίνω να πάω έτσι και αλλιώς... Τι έλεγχο όμως, ήδη μου έχουν κάνει μία φορά τέτοιο, λόγω μεγάλης επιστροφής (αποδείξεις )Για το 300άρι τι εννοείς ? Νόμιζα ότι αν είσαι ΕΕ, ασχέτως τζίρου, το πληρώνεις.
Κι εγώ αυτό νόμιζα, αλλά τελικά πρέπει να υπάρχει κάτι τέτοιο Σε όσους ξέρω αντίστοιχες περιπτώσεις της γυναίκας σου, δεν τους το έβαλαν.
Περί ελέγχου, μλκίες Πρέπει να τους έχει δοθεί κάποια τέτοια οδηγία , γιατί σε όσους ξέρω που πήγαν να αιτηθούν το οτιδήποτε [εμού συμπεριλαμβανομένου], τους έκαναν επι τόπου έλεγχο Και καλά μάλλον για να αποτρέπουν κόσμο από το να πηγαίνει.
Όπως καταλαβαίνεις διαδραματίζονταν θεϊκά σκηνικά στις ΔΟΥ Πήγαινε κόσμος να γλυτώσει τπτ 50άρικα και 100άρικα από λάθη της εφορίας, και έφευγε με 500άρια και 700άρια χρωστούμενα
Είναι και το κλίμα ευφορίας που επικρατούσε στον κόσμο που πήγαινε στην εφορία, οπότε καταλαβαίνεις -
το 300αρι νομιζω οτι το πληρωνουν οσοι ειναι ΕΕ πανω απο 5 χρονια;
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
το 300αρι νομιζω οτι το πληρωνουν οσοι ειναι ΕΕ πανω απο 5 χρονια;Πρεπει γιατι εμενα δεν ηρθε κατι.Ειμαι ΕΕ 3 χρονια.
-
Το είμαι ΕΕ με μηδενικό τιμολογιο αρα η επιχειρηση μου ειναι Ok δεν παίζει αν δεν έχεις κανει παύση εργασιών σε εφορια και προηγουμένως κλεισιμο στο επιμελητηριο.
-
H γυναίκα μου είναι >5 χρόνια ΕΕ
Τους ετοίμασα μια ωραία επιστολή που θα υποβάλλω αύριο στο πρωτόκολλο, σιγά μην πάω να κάτσω στην ουρά. Εντός 50 ημερών θα πρέπει να μου απαντήσουν
TAXIS NET - φορολογία εισοδήματος