Ζητώ συγνώμη από τους συμφορουμίστες για την παραπληροφόρηση στην από μου επιδόθηκα
Μετά τη χτεσινή μας συζήτηση έριξα μια ματιά στο εκκαθαριστικό της εισφοράς αλληλεγγύης (και των λοιπών, 3 σε 1 )
Στη γυναίκας μου, που είναι μισθωτή, η εισφορά υπολογίστηκε επί του συνολικού καθαρού ατομικού εισοδήματος δηλ. μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών και της παρακράτησης φόρου. ΟΚ.
Σε μένα που είμαι ΕΕ, η εισφορά υπολογίστηκε επί του καθαρού ατομικού εισοδήματος, δηλ. μετά την αφαίρεση των επαγγελματικών εξόδων κτλ. (μέχρι εδώ ΟΚ) αλλά ΠΡΙΝ την αφαίρεση των ατομικών ασφαλιστικών εισφορών
(Στο μεταξύ η γυναίκα μου έχει και μπλοκάκι ΕΕ αλλά με 0 έσοδα εδώ και χρόνια -ε, ξεχάσανε να της βάλουν το άλλο κεφαλικό χαράτσι, το €300 των ΕΕ )
Επιπλέον δε σε καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν επιβλήθηκε η εισφορά επί του φορολογητέου εισοδήματος δηλ. μετά την αφαίρεση τυχόν εκπτώσεων από το εισόδημα για πχ. παιδιά, ιατρικές δαπάνες κτλ.
Ιδού τι λέει η σχετική διάταξη:
1.Επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα άνω των δώδεκα χιλιάδων (12.000) ευρώ των φυσικών προσώπων, που προέκυψαν κατά τις διαχειριστικές χρήσεις 2010 έως και 2014 και δηλώνονται με τις δηλώσεις των αντίστοιχων οικονομικών ετών 2011 - 2015.
- Για την επιβολή της εισφοράς, λαμβάνεται υπόψη το ετήσιο συνολικό καθαρό ατομικό εισόδημα, πραγματικό ή τεκμαρτό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο του φυσικού προσώπου ή σχολάζουσας κληρονομιάς. Tο τεκμαρτό εισόδημα λαμβάνεται υπόψη πριν από τις μειώσεις του άρθρου 19 του Κ.Φ.Ε.. Εξαιρούνται και δεν προσμετρώνται τα εισοδήματα της περίπτωσης θ΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 6, της παραγράφου 1 του άρθρου 14 και της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 4 του άρθρου 45 του Κ.Φ.Ε.. Επίσης, εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής ειδικής εισφοράς οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, καθώς και όσοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον εν λόγω οργανισμό, εφόσον κατά το χρόνο της βεβαίωσης δεν έχουν πραγματικά εισοδήματα.
3.Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, που επιβάλλεται στο συνολικό καθαρό εισόδημα της προηγούμενης παραγράφου, υπολογίζεται ως εξής:
α) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από δώδεκα χιλιάδες ένα (12.001) ευρώ έως είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή ένα τοις εκατό (1%) επί ολόκληρου του ποσού.
β) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από είκοσι χιλιάδες ένα (20.001) ευρώ έως και πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή δύο τοις εκατό (2%) επί ολόκληρου του ποσού.
γ) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από πενήντα χιλιάδες ένα (50.001) έως και εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή τρία τοις εκατό (3%) επί ολόκληρου του ποσού.
...
http://www.forologikanea.gr/pages/display/arthro-29-eidiki-eisfora-allilegguis-sta-fusika-prosopa/
Τίθενται εδώ 2 σημαντικά ζητήματα:
-
Σε μένα τον ΕΕ επεβλήθη εισφορά αλληλεγγύης σε εισόδημα που περιελάμβανε τις ασφαλιστικές μου εισφορές, ενώ στη μισθωτή γυναίκα μου όχι. Δεν είναι αυτό διακριτική μεταχείριση σε βάρος των ΕΕ ?
-
Οι συντελεστές 1%, 2% κτλ. εφαρμόζονται επί του συνόλου του ποσού και όχι με λογική κλίμακας (1% ως 20000, 20000-30000 2% κτλ.) όπως στη φορολογία εισοδήματος. Δεν αντίκειται αυτό στην αρχή της αναλογικότητας ? (το είχαμε ξανασυζητήσει εδώ το θέμα).
Να πάω μια βόλτα από τη ΔΟΥ ή θα χάσω το χρόνο μου ? Υπόψην ότι την εισφορά την έχω ήδη πληρώσει μέσω Internet Λέω να πάω να κάνω μια αίτηση έτσι για την πλάκα... Το μόνο που φοβάμαι είναι μη θυμηθούν το 300άρι της γυναίκας μου και βγω και κερατάς και δαρμένος στο τέλος