-
Να κάνω μια πιο γενική ερώτηση μήπως μπορεί να μου λύσει κάποιος μια απορία.
Έστω π.χ. μια ΕΠΕ με 3 εταίρους, με 33% ποσοστό ο καθένας.
Έστω λοιπόν ότι τα έσοδα της είναι 110.000 ευρώ τον χρόνο και έχει έξοδα 10.000.
Τότε το κέρδος είναι 110.000-10.000=100.000Η φορολογία είναι 100.000 * 0,25 = 25.000
Οπότε μένουν 75.000. (οκ σε όλο το παράδειγμα ας υποθέσουμε ότι δεν υπάρχουν ασφαλιστικές εισφορές καθώς και διάφορα χαρτόσημα κ.λπ.)
Αυτά στην συνέχεια τα μοιράζονται /3 οι εταίροι εάν θέλουν (και εάν θέλουν αφήνουν κάποιο κεφάλαιο στην εταιρία) ή υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος που γίνεται ο καταμερισμός των κερδών; Επίσης αυτά στην συνέχεια εάν τα πάρουν οι εταίροι είναι αφορολόγητα ή υπόκεινται στην συνέχεια σε φόρο ανάλογα με την κλίμακα του εισοδήματος του καθένα;
Τέλος τι ισχύει για αμοιβές των εταίρων για δουλειές που κάνουν στην ΕΠΕ; Κόβουν π.χ. κανονικά μπλοκάκι και αυτά πάνε στα έξοδα, ή δεν γίνεται αυτό; Πρέπει να έχουν μισθό ή μπορούν απλά να κόβουν μπλοκάκι κατα βούληση;
Ένας λογιστής σίγουρα θα με κατατοπίσει πλήρως, απλά θέλω να είμαι λίγο πιο ενημερωμένος απο πρίν.
-
Κάποτε τα κέρδη μετά φόρων έμεναν υποχρεωτικά τα μισά από τα κέρδη στην εταιρεία και τα υπόλοιπα στους εταίρους δια του ποσοστού που είχε ο καθένας. Αλλά τώρα πλέον τα μοιράζουν όπως θέλουν, μπορούν να τα πάρουν όλα δικά τους -με την υποχρέωση όμως να υπάρχουν στην εταιρεία τα απαραίτητα αποθεματικά κτλ.
Μπλοκάκι να κόψεις στην εταιρεία απαγορεύεται. Ούτε μισθό (αν θυμάμαι καλά). Ούτε μπορείς να πάρεις ό,τι προβλέπεται για 'έξοδα παραστάσεως ΔΣ' όπως στις ΑΕ. Μόνο το μέρισμα. Οπότε προσοχή στη συμβολή του καθενός από τους εταίρους, να είναι αντίστοιχη με το ποσοστό του (έχω καεί και ξέρω )
Στη συνέχεια πάντως ό,τι σου μένει είναι αφορολόγητο (γιατί έχει ήδη φορολογηθεί με 25% 'στην πηγή') και το βάζεις στο σκέλος της φορολογικής δήλωσης που λέει 'πληροφοριακά στοιχεία κτλ.' με σκοπό να μπορείς να το επικαλεστείς αργότερα για το πόθεν έσχες.
-
Πλέον ξαναφορολογείται, σαν μέρισμα.
(θα πουν μερικοί)...
-
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Πλέον ξαναφορολογείται, σαν μέρισμα.(θα πουν μερικοί)...
νομίζω όχι των ΕΠΕ αλλά μόνο των ΑΕ εισηγμένων στο ΧΑ -δεν είμαι σίγουρος...
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Πλέον ξαναφορολογείται, σαν μέρισμα.
(θα πουν μερικοί)...
νομίζω όχι των ΕΠΕ αλλά μόνο των ΑΕ εισηγμένων στο ΧΑ -δεν είμαι σίγουρος...
Δηλαδή εάν κάποιος είναι ΕΕ και έχει υψηλό εισόδημα τότε π.χ. αξίζει να φτιάξει μια ΕΠΕ, καθώς η φορολογία θα είναι tops 25%
Σωστά;Btw εμένα περαίωση δεν ήρθε... Υπάρχουν και άλλοι στους οποίους δεν ήρθε κάτι;
-
Ούτε εμένα ήρθε κάτι (και να ερχόταν δηλαδή...)
Το αν αξίζει η 'μονοπρόσωπη ΕΠΕ' (έτσι λέγεται και πρέπει να φαίνεται και στην επωνυμία, σφραγίδες κτλ. ) εξαρτάται και από άλλους παράγοντες όπως επιπλέον κόστος (λογιστές για βιβλία Γ κατηγορίας πχ.), σταθερότητα φορολογικών συντελεστών και πολιτικής , το αν είναι μηχανικός (οπότε φορολογείται επί ποσοστού των ακαθάριστων εσόδων του) κτλ. Μίλα με το λογιστή σου
-
Πληρώνω αυτές τις μέρες, υποχρεωτικά, ένα ποσόν στην εφορία λόγω ... αναπροσαρμογής αξίας ακινήτων.
Δλδ, οι εγκαταστάσεις μου στήθηκαν με (ας πούμε) 400.000 Ε (πραγματικές αξίες, με τιμολόγια). Σήμερα αξίζουν (λέει η εφορία) 600.000 Ε. Άρα πρέπει, λέει, εγώ να πληρώσω φόρο επί των 200.000 Ε της διαφοράς. Είμαι πλουσιότερος κατά 200.000 Ε!
12,5 χιλιαρικάκια και κάτι ψιλά. Κι ότι μου περίσσευαν κ δεν ήξερα τι να τα κάνω... -
Εμενα η περαιωση μου ηρθε απο τα μεσα Δεκεμβριου και πηγα και εκλεισα τη χρηση με την περαιωση καθως μου ζητουσε τα μισα απο τις προηγουμενες χρονιες που ηρθε ο εφοριακος και τα πηρε.
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Πληρώνω αυτές τις μέρες, υποχρεωτικά, ένα ποσόν στην εφορία λόγω ... αναπροσαρμογής αξίας ακινήτων.
Δλδ, οι εγκαταστάσεις μου στήθηκαν με (ας πούμε) 400.000 Ε (πραγματικές αξίες, με τιμολόγια). Σήμερα αξίζουν (λέει η εφορία) 600.000 Ε. Άρα πρέπει, λέει, εγώ να πληρώσω φόρο επί των 200.000 Ε της διαφοράς. Είμαι πλουσιότερος κατά 200.000 Ε!
12,5 χιλιαρικάκια και κάτι ψιλά. Κι ότι μου περίσσευαν κ δεν ήξερα τι να τα κάνω...Είναι κάτι τρύπες στον προϋπολογισμό που πρέπει να κλείσουν.
Και πάλι όμως, εσύ φταις. Ας είχες ζημίες να συμψήφιζες την υπεραξία [ ]
-
Αν είχα ζημιές, στα κλεισίματα των χρήσεων θα μου ζητούσαν πολλαπλάσια κ δεν θα μου έδιναν το δάνειο του τεμπμε με την εγγύηση του Ελ. Δημ. που (υποτίθεται ότι) θα μου δώσουν, για να βγω από την κρίση.
Είναι πάντα ένα βήμα μπροστά, άσ' το. -
ιλιλιας, μήπως έβαλαν εσένα να πληρώσεις αυτά που γλίτωσε ο τσάρδας?
απίστευτοι οι τύποι. -
Ο χρήστης PeterPan έγραψε:
ιλιλιας, μήπως έβαλαν εσένα να πληρώσεις αυτά που γλίτωσε ο τσάρδας?
απίστευτοι οι τύποι.Η εν λόγω ανά τετραετία αναπροσαρμογή υφίσταται εδώ και πολλάαααααα χρόνια. Ο τρέχον νόμος είναι ο Ν.2065/1992.
Το άλλο ενδεχόμενο είναι να μην πληρώσεις, και να περιμένεις την επόμενη φορά που θα στριμωχθεί το ΥΠΟΟ και να βγάλει περαίωση τριετίας (ή οτιδήποτε). Κλείνεις τη χρονιά με ποσό -
Δυστυχώς (ή ... ευτυχώς ) ο δικός μου οικονομικός σύμβουλος αυτά δεν τα κάνει.
Είναι Νομοταγής! -
Επαναφορά του αφορολογήτου των 10.500
Η κυβέρνηση αποφάσισε να επαναφέρει το αφορολόγητο όριο των 10.500 ευρώ, για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις.
«Η κυβέρνηση επαναφέρει το αφορολόγητο των 10.500 ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο κ. Παπαθανασίου ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει την φορολόγηση τσιγάρων και ποτών σε μια προσπάθεια να τονώσει τα δημόσια έσοδα.
'Εντάξει, κάνουμε την περαίωση, κάτι θα τσιμίσουμε από εκεί.. Αλλά πάλι εκτός είμαστε, τι κάνουμε;'
'Βάλε μια αύξηση στα τσιγάρα μωρέ, να πούμε κιόλας οτι στηρίζουμε την αντικαπνιστική εξτρατεία, ποιός θα παραπονεθεί; ' -
Μια και πλησιάζει ο καιρός που θα φτιάξουμε ξανά τη φορολογική μας δήλωση, μήπως έχει κυκλοφορήσει κανένα από εκείνα τα προγραμματάκια που σε βοηθούν να την φτιάξεις και σου βγάζουν και την εκκαθάριση;
-
Ο χρήστης EMMANOYHL έγραψε:
Μια και πλησιάζει ο καιρός που θα φτιάξουμε ξανά τη φορολογική μας δήλωση, μήπως έχει κυκλοφορήσει κανένα από εκείνα τα προγραμματάκια που σε βοηθούν να την φτιάξεις και σου βγάζουν και την εκκαθάριση;Καλημέρα,
Κατά παράδοση κυκλοφορούν με τα 2 μεγάλα περιοδικά Η/Υ, στα τεύχη Φεβ 09 δεν έχουν βάλει τπτ ακόμα άρα να τα περιμένουμε στα επόμενα τεύχη Μαρ 09 σίγουρα....κι εγώ είμαι άμεσα ενδιαφερόμενος
-
Αν και δεν έχω δει ακόμα τις διαφορές στο νέο έντυπο με το προηγούμενο, σε γενικές γραμμές δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί ιδιαίτερα η δήλωση σε σχέση με την περσινή οπότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το προηγούμενο πρόγραμμα, τουλάχιστον σαν γενική εκτίμηση για το που βρίσκεστε.
-
Ο χρήστης StavrosG έγραψε:
Αν και δεν έχω δει ακόμα τις διαφορές στο νέο έντυπο με το προηγούμενο, σε γενικές γραμμές δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί ιδιαίτερα η δήλωση σε σχέση με την περσινή οπότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το προηγούμενο πρόγραμμα, τουλάχιστον σαν γενική εκτίμηση για το που βρίσκεστε.Λες να είναι όπως τα λες???
-
Λέτε να δοθεί καμια παράταση στις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων εισοδήματος? Κλασικά δεν μου έχουν έρθει ακόμα μερικές βεβαιώσεις όπως αυτή της παρακράτησης φόρου και καταβολής ασφαλίστρων
TAXIS NET - φορολογία εισοδήματος