-
Έχει μέλλον, μακροπρόθεσμα, αυτή η χώρα; Δεν μιλάω για τα επόμενα 5 ή 10 χρόνια, αλλά για τα επόμενα 100 ή 200 χρόνια.
Συλλογιστείτε ότι ακόμα δεν έχουμε συμπληρώσει 200 χρόνια απελευθέρωσης της νεώτερης Ελλάδας(κάποιες περιοχές δεν έχουν συμπληρώσει ούτε 100 χρόνια απελευθέρωσης).
Τι έχουμε καταφέρει από τότε;
Πού βρισκόμαστε σήμερα;
Πού θα πάει η κατάσταση με την υπογεννητικότητα; Θα αφανιστούμε τελείως; Θα ήμαστε μια χώρα ΕΦΙΑΛΤΗΣ για τις νεότερες γενιές, μια χώρα υπέργηρων;;;
Τι θα γίνει με το έλλειμμα του κράτους; Για πόσο ακόμα θα μας ανέχεται η Ευρώπη να μην είμαστε αποδοτικοί και να μην μπορούμε να αυτοσυντηρηθούμε σαν χώρα;Είναι βιώσιμο ένα κράτος όπου ο μισός του πληθυσμός είναι συγκεντρωμένος μόνο σε μια πόλη(πολιτικά, στρατηγικά, οικονομικά);
Είναι ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ να παίρνουμε σαν ΔΕΔΟΜΕΝΟ ότι αυτή η χώρα θα συνεχίσει να υπάρχει για πάντα: όσο και να το θέλουμε, δυστυχώς, υπάρχουν παράγοντες ισχυροί που εξαρτόμαστε από τη θέλησή τους για πολλά πράγματα. Επειδή κάποιοι επωφελήθηκαν που βοήθησαν τους Έλληνες(για δικούς τους λόγους) να απελευθερωθούν, δεν σημαίνει ότι στο μακρύ μέλλον αποκλείεται να αλλάξουν τα πράγματα χάριν εξωτερικών παραγόντων(και διαφόρων εσωτερικών, φυσικά).
Θα αποκτήσει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Άμεση Δημοκρατία αυτή η χώρα(για εμένα, έχουμε εκλεγόμενη Μοναρχία); Αξιοκρατία; Θα αποβάλλουμε το 'κοιτάω την πάρτη μου και οι άλλοι να $%^#@@#'; Τι μέτρα πρέπει να πάρουμε για να τιμωρούμε τους διάφορους μ@λ@κες που το παίζουν έξυπνοι και δεν περιμένουν στη σειρά(υπηρεσίες, ή στο δρόμο στα φανάρια);
Θα πάει ποτέ κανένας στη φυλακή για κακοδιαχείριση του Ελληνικού κράτους;(ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΛΕΥΡΕΣ)Υ.Γ.: το παρόν θέμα δεν επιχειρεί μόνο να βρει απαντήσεις μόνο με οικονομικά πλαίσια, αλλά και με πολιτικά, κοινωνικά, κλ.π., γι'αυτό θα παρακαλούσα, αν δεν υπάρχει παρόμοιο θέμα, να μην γίνει συγχώνευση με τίποτα 'ελληνικές οικονομίες' και παρόμοια θέματα.
-
Έχει μέλλον, μακροπρόθεσμα, αυτή η χώρα; Δεν μιλάω για τα επόμενα 5 ή 10 χρόνια, αλλά για τα επόμενα 100 ή 200 χρόνια.
Συλλογιστείτε ότι ακόμα δεν έχουμε συμπληρώσει 200 χρόνια απελευθέρωσης της νεώτερης Ελλάδας(κάποιες περιοχές δεν έχουν συμπληρώσει ούτε 100 χρόνια απελευθέρωσης).
Πού βρισκόμαστε σήμερα;
Πού θα πάει η κατάσταση με την υπογεννητικότητα; Θα αφανιστούμε τελείως; Θα ήμαστε μια χώρα ΕΦΙΑΛΤΗΣ για τις νεότερες γενιές, μια χώρα υπέργηρων;;;
Τι θα γίνει με το έλλειμμα του κράτους; Για πόσο ακόμα θα μας ανέχεται η Ευρώπη να μην είμαστε αποδοτικοί και να μην μπορούμε να αυτοσυντηρηθούμε σαν χώρα;Είναι βιώσιμο ένα κράτος όπου ο μισός του πληθυσμός είναι συγκεντρωμένος μόνο σε μια πόλη(πολιτικά, στρατηγικά, οικονομικά);
Είναι ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ να παίρνουμε σαν ΔΕΔΟΜΕΝΟ ότι αυτή η χώρα θα συνεχίσει να υπάρχει για πάντα: όσο και να το θέλουμε, δυστυχώς, υπάρχουν παράγοντες ισχυροί που εξαρτόμαστε από τη θέλησή τους για πολλά πράγματα. Επειδή κάποιοι επωφελήθηκαν που βοήθησαν τους Έλληνες(για δικούς τους λόγους) να απελευθερωθούν, δεν σημαίνει ότι στο μακρύ μέλλον αποκλείεται να αλλάξουν τα πράγματα χάριν εξωτερικών παραγόντων(και διαφόρων εσωτερικών, φυσικά).
Θα αποκτήσει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Άμεση Δημοκρατία αυτή η χώρα(για εμένα, έχουμε εκλεγόμενη Μοναρχία); Αξιοκρατία; Θα αποβάλλουμε το 'κοιτάω την πάρτη μου και οι άλλοι να $%^#@@#'; Τι μέτρα πρέπει να πάρουμε για να τιμωρούμε τους διάφορους μ@λ@κες που το παίζουν έξυπνοι και δεν περιμένουν στη σειρά(υπηρεσίες, ή στο δρόμο στα φανάρια);
Θα πάει ποτέ κανένας στη φυλακή για κακοδιαχείριση του Ελληνικού κράτους;(ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΛΕΥΡΕΣ)Υ.Γ.: το παρόν θέμα δεν επιχειρεί μόνο να βρει απαντήσεις μόνο με οικονομικά πλαίσια, αλλά και με πολιτικά, κοινωνικά, κλ.π., γι'αυτό θα παρακαλούσα, αν δεν υπάρχει παρόμοιο θέμα, να μην γίνει συγχώνευση με τίποτα 'ελληνικές οικονομίες' και παρόμοια θέματα.
-
Πού βρισκόμαστε σήμερα;
-
Αν μετά από 100 ή 200 χρόνια υπάρχουν ακόμα κράτη και έθνη, θα έχουμε αποτύχει σαν ανθρωπότητα.
Σε 200 χρόνια θα πρέπει να έχουμε αποικίσει άλλους πλανήτες και να θεωρούμαστε όλοι Γήινοι.
Αυτή είναι η γνώμη μου.BTW, πολύ καλό θέμα, αναρωτιεμαι γιατί δεν απάντησε κανείς τόσο καιρό...
-
Μην κοιτάς τόσο μακριά από την στιγμή που το έτος 2012 όλοι ξέρουμε τι θα γίνει
-
Εχουμε κανει πολλα σε σχετικα μικρο χρονικο διαστημα.
Με την απελευθερωση δεν υπηρχε τιποτα περισσοτερο απο το ... τιποτα.
Τριαντα χρονια μετα το 1864 κι ενω ακομα η κρατικη οντοτητα ακομα σχηματιζοταν ενσωματωσαμε αλλο ενα κοματι χωρις καμμια ουσιαστικη υποδομη (Θεσσαλια).
Πριν βγει ο 19ος αιωνας προλαβαμε να χασουμε ενα πολεμο και να δοργανωσουμε μια Ολυμπιαδα πραγμα που μας οδηγησε στη πτωχευση.
Το πρωτο τεταρτο του 20ου αιωνα αντιμετωπισαμε εναν δεκαετη πολεμο (1912-1922) που διπλασιασε την εκταση της χωρας με οτι αυτο συνεπαγεται.
Ακολουθησε η Μικρασιατικη καταστροφη και η επακολουθη ανθρωπιστικη κριση.
Μολις αρχισαμε να στεκομαστε στα ποδια μας ηρθε ο Β' ΠΠ και ο εμφυλιος και φτου κι απο την αρχη.Ουσιαστικα ειμαστε ενα 'οργανωμενο' κρατος μολις 56 χρονια.
Με βαση τα παραπανω εχουμε κανει αλματα τη στιγμη που αλλοι εκαναν βηματα.
Και οτι εχουμε πετυχει το εχουμε πετυχει σχεδον μονοι μας αφου ποτε δεν ειχαμε ουτε τεραστιες πλουτοπαραγωγικες πηγες ουτε αποικιες ουτε αγορες μεγαλες σε κοντινη αποσταση και η χωρα μας ειναι ενα ματσο βουνα.
Σιγουρα οπως ολοι γνωριζουμε υπαρχουν και στραβα (περισσοτερα ισως απ'οσα επρεπε) και στρεβλωσεις στην προοδο αυτης της εδω της χωρας.
Αν αναλογιστουμε ομως απο που ξεκινησαμε και που εχουμε φτασει εχουμε πετυχει παρα πολλα.Και οπως καταφεραμε να επιβιωσουμε σαν εθνος τα τελευταια 5000 χρονια με τα στραβα που κουβαλαμε στο DNA μας δεν βλεπω το λογο να μη το κατορθωσουμε και στο μελλον.
Εχουμε εξαλλου δυο βασικα προσοντα να το καταφερουμε.
Υψηλο αισθημα αυτοσυντηρησης και τρομερη ικανοτητα προσαρμοστικοτητας.... -
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Ίσως τελικά να μην είναι και τόσο ακατόρθωτο να προβλέψει κάποιος το μέλλον σε ικανοποιητικό βαθμό, παίρνοντας ως βάση ότι μας δίδαξε η Ιστορία(συν το γεγονός ότι επαναλαμβάνεται, που συνεπάγεται επίσης ότι και τα λάθη των ανθρώπων επαναλαμβάνονται).
Ναι, αν αναλογιστεί κανείς σε τι κατάσταση ήμασταν μερικές δεκαετίες πριν, κάναμε μεγάλα βήματα.
-
Το μεγαλύτερο μειονέκτημα μας (σε σύγκριση με άλλες χώρες) τις τελευταίες δεκαετίες ήταν η μόρφωση.
Σήμερα πλέον αυτό δεν ισχύει οπότε οι μελλοντικές γενεές μας έχουν τις ίδιες πιθανότητες να πάνε καλά ή όχι όσο και οι άλλες χώρες.
Τα προβλήματα που αναφέρεις δεν είναι μόνο δικά μας αλλά σχεδόν όλες οι ευρωπαικές χώρες τα έχουν, θα πρέπει να βρεθεί συλλογική λύση -
Ο χρήστης Theofaman έγραψε:
Μην κοιτάς τόσο μακριά από την στιγμή που το έτος 2012 όλοι ξέρουμε τι θα γίνειE ;
-
Ο χρήστης kiloMeater έγραψε:
Το μεγαλύτερο μειονέκτημα μας (σε σύγκριση με άλλες χώρες) τις τελευταίες δεκαετίες ήταν η μόρφωση.
Σήμερα πλέον αυτό δεν ισχύει οπότε οι μελλοντικές γενεές μας έχουν τις ίδιες πιθανότητες να πάνε καλά ή όχι όσο και οι άλλες χώρες.
Τα προβλήματα που αναφέρεις δεν είναι μόνο δικά μας αλλά σχεδόν όλες οι ευρωπαικές χώρες τα έχουν, θα πρέπει να βρεθεί συλλογική λύσηΌχι. Δεν είμαστε περισσότερο αμόρφωτοι από τους Άγγλους ή τους Ισπανούς.
Τα τεράστια προβλήματα της χώρας μας είναι:- Η διαφθορά
- Ο απαράδεκτα μεγάλος και νωθρός δημόσιος τομέας
- Η έλλειψη βιομηχανίας (υψηλής) τεχνολογίας
- Η ενεργειακή μας υποτέλεια σε άλλα κράτη
Αν αυτά δεν αλλάξουν, τότε απλά είμαστε κλα(σ)μένοι.
-
Καλημέρα σας...
Εμένα δεν με προβληματίζει τόσο το μέλλον της χώρας ως διοικητική οντότητα, όσο το μέλλον του λαού ως πολιτισμικό σύνολο... Αν σκεφτείτε ότι Αλβανοί και Τσιγγάνοι γεννούν 3-6 φορές περισσότερα παιδιά από εμάς (με τους Τσιγγάνους βέβαια να έχουν πολύ χαμηλό life expectancy - αλήθεια, έχετε δει γέρο Τσιγγάνο ποτέ; Εγώ όχι... ), και δεδομένου ότι 15 χρόνια περίπου μετά την πρώτη εισροή Αλβανών στην Ελλάδα έχουν πληθυσμό 1 εκατ. περίπου, μου φαίνεται αρκετά δυσοίωνη η μελλοντική πληθυσμιακή δομή αυτού του τόπου... Τι λέτε κι εσείς;
(Που είναι ο Πανούσης, να πει πάλι το ηρωικό: Μαμάτε γιατί χανόμαστε;;; )
-
Χαίρομαι για τις (εθνικές) ανησυχίες του φίλου μας 'Βασιλειά Αλέξανδρου' !
Και μόνο το ότι κάποιοι από εμάς ανησυχούν , **υπάρχει μέλλον **!
Γενικά συμφωνώ με τον φίλτατο Krieza. Η αλήθεια είναι ότι μετά από 400 χρόνια (εθνικής, πολιτικής, ηθικής, πολιτισμικής, κτλ κτλ) σκλαβιάς, και βγαίνοντας από έναν μεσαίωνα (ακόμα βγαίνουμε...) μην έχοντας *καν *εθνική ταυτότητα - οι πρόγονοί μας δεν ήξεραν ΚΑΝ πως θα έπρεπε να λέγονται ... Ελληνες, Ρωμιοί, Βυζαντινοί;; - καταφέραμε αρκετά καλά να σταθούμε και να αντιμετωπίσουμε μάλιστα όλα αυτά που προανέφερε ο φίλος, συλλογικά ως έθνος Ελλήνων!
Κατά τα λοιπά , η σημερινή μας (τελευταία 30 χρόνια) καταστάση εν μέρει δικαιολογείται (ψυχολογικά) , καθότι είναι λογικό ο Ελληνας να έχει αποθημενα και πολλά κόμπλεξ.
Ελπίζω, παράλληλα με την καλοζωία, το αραλίκι, το ξεφάντωμα να μην χάσουμε την εθνική μας ταυτότητα και να διατηρήσουμε την γλώσσα μας, να **γνωρίσουμε **την ιστορική μας υπόσταση και ταυτότητα έτσι ώστε να μπορέσουμε να πορευθούμε στο μέλλον...Τέλος, διαφωνώ κάθετα με τον φίλο dpurpler και στους δύο άξονες:
- Δεν νομίζω ότι σε 100 χρόνια ο άνθρωπος θα έχει 'ξεπεράσει' τις εθνικές - φυλετικές ταυτότητες και
- ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να το ξεπεράσει, γιατί ΟΛΟΙ είμαστε ΓΗΙΝΟΙ ως γενικώτερη κατηγορία και επιπλέον Ελληνες, Φράγκοι, Κινέζοι κτλ κτλ. Αυτή η ουτοπική προσέγγιση που χρησιμοποιείται και από τους υποστηρικτές της 'παγκοσμιοποίησης' είναι αυτή που έχει οδηγήσει σε αυτή την παγκόσμια αναταραχή. Ειναι λάθος αυτου του είδους η προσέγγιση (κατ'εμέ)
Εγώ δεν θέλω να ξεχάσω ότι είμαι ΕΛΛΗΝΑΣ - με τα ιδιαιτερα χαρακτηριστικά μου. ΜΠΟΡΩ όμως να ΜΑΘΩ να συμπεριφέρομαι ως ΓΗΙΝΟΣ και ως συνΑΝΘΡΩΠΟΣ και να ΣΕΒΟΜΑΙ τους ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ (διαφορετικους) από μένα.
Συμπέρασμα;
Σίγουρα υπάρχει μέλλον ΚΑΙ για την Ελλάδα αλλά ΚΑΙ για την ανθρωπότητα. Μέσα από τις αντιθέσεις έρχεταιη αρμονία (Συμπαντικός νόμος!)Ευχές σε όλους
Δημ.
-
Ο χρήστης dpurpler έγραψε:
E ;
-
Λοχία, είμαι στο γραφείο και ρίχνω κλεφτές ματιές στα posts.
Μπορώ να επιχειρηματολογήσω αλλά δυστυχώς όχι από το γραφείο.
Υπόσχομαι να επανέλθω! -
Ο χρήστης kiloMeater έγραψε:
Τα προβλήματα που αναφέρεις δεν είναι μόνο δικά μας αλλά σχεδόν όλες οι ευρωπαικές χώρες τα έχουν, θα πρέπει να βρεθεί συλλογική λύσηΗ Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό πτυχίουχων ανέργων παγκοσμίως
Δηλαδή υπάρχουν ικανά άτομα, με γνώσεις αντικείμένου, με διάθεση
για δουλεία ... και πάνε χαμένα ....Στη δουλειά μου τους βλέπω κάθε μέρα.... οι μισοι φευγουν τελικά στο εξωτερικό
-
Ο χρήστης hrdoukas έγραψε:
E ;
κατά τη διάρκεια της εισβολής Ούφο της Ομάδας Ε κατέστρεψαν Τουρκικά τανκς αποτρέποντας τους Τούρκους από την κατάκτηση ολόκληρου του νησιού.
Χρήστο, παραλίγο να γίνω ρεζίλι στο γραφείο!!!
Προς στιγμήν σκέφτηκα να το βάλω στα ανέκδοτα... Πολύ καλό, πάρα πολύ καλό! Δεν κάνουν τίποτα και με τον Bush;;;
-
Ο χρήστης Montecarlo έγραψε:
Τα προβλήματα που αναφέρεις δεν είναι μόνο δικά μας αλλά σχεδόν όλες οι ευρωπαικές χώρες τα έχουν, θα πρέπει να βρεθεί συλλογική λύσηΗ Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό πτυχίουχων ανέργων παγκοσμίως
Δηλαδή υπάρχουν ικανά άτομα, με γνώσεις αντικείμένου, με διάθεση
για δουλεία ... και πάνε χαμένα ....Στη δουλειά μου τους βλέπω κάθε μέρα.... οι μισοι φευγουν τελικά στο εξωτερικό
Μή συγχέουμε την καλλιέργεια (που προκύπτει μέσω της μόρφωσης) με την επαγγελματική αποκατάσταση
Ο καλλιεργημένος άνθρωπος έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να σκεφτεί τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των πράξεών του, είτε στη δουλειά του, είτε στο να πετάξει τα σκουπίδια απο το παράθυρο όταν οδηγάει.Όσο για τα θέματα διαφθοράς, αξιοκρατείας, όλα νομίζω οτι εντάσσονται στο πλαίσιο της καλλιέργειεας. Αν έχεις τελειώσει το δημοτικό και έχεις περάσει τα πρώτα 30 χρόνια στο χωριό σου, με τι κριτίρια θα προωθήσεις ή θα συνεργαστείς με κάποιον στην εργασία σου αλλά και στην κοινωνία;
(Θέλω να) ελπίζω οτι ένας απόφοιτος πχ πανεπιστημίου με ευρεία αντίληψη της σημερινης κοινονικοπολιτικής κατάστασης στη χώρα του αλλά και παγκοσμίως μπορεί να κρίνει καλύτερα το βάρος των επιλογών του. -
Νομίζω ότι πριν απαντήσουμε στο αρχικό ερώτημα, που είναι αν θα επίβιώσει το εθνικό μας κράτος σε έναν κόσμο αποτελούμενο από άλλα εθνικά κράτη, θα πρέπει να δούμε το θέμα σε λίγο πιο ευρεία διάσταση.
Στην Ευρώπη τα παλιότερα εθνικά κράτη έχουν ιστορία 200-300 ετών και τα νεότερα μόλις λίγων ετών. Με την τάση που παρατηρείται στην Ευρώπη για σταδιακή οικονομική (και πιθανώς και πολιτική) ενοποίηση, καθώς και με την αιώνια και παγκόσμια τάση μαζικής μετανάστευσης των φτωχότερων λαών προς πλουσιότερες περιοχές, θα πρέπει να αναρωτηθούμε πρώτα αν θα υπάρχουν εθνικά κράτη σε 100-200 χρόνια και αν όχι, ποια θα είναι η μορφή της Ευρώπης και του κόσμου.
Πολύ δύσκολο ερώτημα σε κάθε περίπτωση, και πολύ ριψοκίνδυνες οι προβλέψεις.
-
ΚΑΖΑΜΙΑΣ μέχρι το 2080
- Στην Κυβέρνηση θα είναι πάλι κάποιος Μητσοτάκης, Καραμανλής ή Παπανδρέου, αλλά η αποχή από τις εκλογές θα είναι στο 70%
- Η Πανεπιστημίου θα έχει ζητηθεί να μετονομαστεί σε Λ. Άννας Βίσση και η πλατεία Κρύας στην Λειβαδιά σε πλατεία Γιάννη Πλούταρχου
- Το ΠΑΘΕ θα είναι αυτοκινητόδρομος και θα γίνονται μελέτες για το Αντίρριο - Ιωάννινα με παράλληλη σιδηροδρομική γραμμή
- Ο Βισαρίωνας θα αναστηθεί αλλά κανείς δεν θα ασχολείται μαζί του καθώς δεν θα υπάρχουν γιαγιάδες για να πάνε εκδρομές με πούλμαν!!!!
- Τα αυτοκίνητα θα πετάνε στα 50 εκατοστά πάνω από το έδαφος και τα ραλλυ θα αντικατασταθούν από αγώνες διάσχισης φαραγγιών
- Θα έχει ανέβει η θάλλασα κανα μέτρο και θα αρχίσουν να ανησυχούν οι καταπατητές γιατί το κύμα θα μπαίνει μέσα στο σπίτι και θα χαλάει τον κήπο
- ο Δήμος Αραχώβης θα καταθέσει αίτηση για τραμ
- Δεν θα ψήνουμε αρνιά το πάσχα
- Οι κοσμικοί δεν θα πηγαίνουν Μύκονο αλλά Μεγίστη
- Τα ηφαίστεια σε Σαντορίνη και Νίσυρο θα έχουν ενεργοποιηθεί
- Θα έχει γίνει σεισμός 7.3R κάπου στην Ελλάδα και θα έχει προβλεφθεί από τρεις γενιές σεισμογράφων Παπαζάχου (πατέρας, γιος και εγγονός)
- Οι Κινέζοι θα έχουν Autoban με 10 λωρίδες ανα κατεύθυνση
- Θα υπάρχουν υδρογονάδικα
και άλλα πολλά
-
Συγχαρητήρια για το πραγματικά έξυπνο ποστ !
Το Μέλλον της Ελλάδας;