-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Ο ρόλος του γονιού είναι ο ρόλος της πλωτής άγκυρας στα καράβια.
Μερικές φορές θα χρειαστεί να πεις 'Οχι'.
Η ανατροφή είναι άμεση συνυφασμένη με τα όρια. Μην συγχέουμε τα όρια με την ασυδοσία.
Το 'όχι' έχει εφαρμογή σε ανηλίκους, κατόπιν το 'όχι' μετατρέπεται σε παράκληση, πρόταση ή συμβουλή και με μέτρο για να μη μπουχτίσουμε κιόλας
Καλώς ή κακώς πρέπει να μπει ένα όριο, δεν μπορούμε να πηγαίνουμε επ' άπειρο έτσι με το ηλίθιο επιχείρημα 'εγώ θα σε βλέπω πάντα παιδί' ...Ε αυτό το όριο το δίνει ο νόμος και το υιοθετώ όχι γιατί πιστεύω ότι είναι το βέλτιστο αλλά γιατί κάπου πρέπει να μπει τελεία με το θέμα της εποπτείας...Αν αύριο το πάει 21 θα υιοθετήσω αυτό και θα λήξει πάλι η υπόθεση...Προφανώς μιλάμε για ανήλικους. Σε ένα 18άρη δεν μπορείς να του επιβάλεις το ΟΧΙ. Μόνο να του εξηγήσεις.
Και το όριο, φυσικά, ισχύει αμφίδρομα.
Το 'δώσε θάρρος στον χωριάτη, να σ' ανέβει στο κρεβάτι' ισχύει παντού στις ανθρώπινες σχέσεις. -
Ο χρήστης Pai Mei έγραψε:
Δεν ήξερα ότι ακολουθείς γονεϊκή πολιτική βάζοντας τη γειτονιά να ψηφίσει τι θέλει
Εσφαλμένης ετυμολογίας νεολογισμός.
Επί της ουσίας τα είπες άριστα.
Σωστό
Άλλωστε ουσιαστικά χρησιμοποείται μόνο στο 'μονογονεϊκός' από όπου και παρασύρθηκα -
Δεν ήξερα ότι ακολουθείς γονεϊκή πολιτική βάζοντας τη γειτονιά να ψηφίσει τι θέλει
Σωστό
Άλλωστε ουσιαστικά χρησιμοποείται μόνο στο 'μονογονεϊκός' από όπου και παρασύρθηκαΌταν τελειώσετε να τη λέτε ο ένας στον άλλο, πείτε μας κι εμάς το σωστό ρε.
-
Παρ'όλα αυτά koutsan νομίζω οτι εκφράζεσαι λίγο..απόλυτα! Μέσα στις επιλογές ενός 18 χρονου είναι και πολύ σοβαρότερα ρίσκα: έχει πρόσβαση σε ναρκωτικά, μπορεί να κ΄τσει να μαζέψει λεφτά και να πάρει μια CBR1000 και να τρέμεις όταν θα την καβαλά, είναι πράγματα και ιδέες που μπορεί να σου φέει μια μέρα σπίτι και να μην ξέρεις τι να κάνεις. Τι θα κάνεις άμα τον βρεις τρυπημένο;;Θα σεβαστείς τις επιλογές του;;
Σεβασμό δεν νομίζω ότι έχω σε κάνενα, μόνο ειρωνεία μου περισσεύει
Εσύ που υποθέτω ότι δεν θα τις σεβαστείς θα μου πεις και τι θα κάνεις ? Εγώ μόνο κουβέντα βλέπω, πως θα του επιβάλλεις να μην καβαλάει τη CBR1000 ?
καταρχήν πρέπει να το μάθεις από νωρίς τι θα κάνει και πώς, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος να την πάρει τη 1000άρα
από κει και πέρα, θα του πώ τα απλά: Βγάλε δίπλωμα (για όσα κυβικά δικαιούσαι και με δικά σου χρήματα) , θα κοιτάξω να τον βοηθήσω να πάρει κάτι στα μέτρα του και θα του κάνω δώρο και 2 κράνη να βάζει και στη γκόμενα, κολλητό του , οποιονδήποτε, μην φάει το κεφάλι του και μην πάρει και κανέναν στο λαιμό του και το χει κρίμα στη ζωή του. Ατάκες του τύπου 'θα την κάψω την πουτάνα τη μηχανή και τέτοια' απλά θα τον κάνω εχθρό μου
Δεν διαφωνώ πουθενά, βλέπω πάντως ότι σέβεσαι απόλυτα τις επιλογές του, όπως ακριβώς κι εγώ...Γιατί λοιπόν με ρώτησες αν θα τις σεβαστώ ?
συμφωνούμε δηλαδή επί της ουσίας...οκ τότε!
Η ερώτηση 'αν θα τις σεβαστείς' ήταν γενική περισσότερο... -
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
Σωστό
Άλλωστε ουσιαστικά χρησιμοποείται μόνο στο 'μονογονεϊκός' από όπου και παρασύρθηκαΌταν τελειώσετε να τη λέτε ο ένας στον άλλο, πείτε μας κι εμάς το σωστό ρε.
Αυτοί οι δύο μαζί με τον highFidelity μου θυμίζουν τον Τσουκάτο που , κατά τον Χάρυ Κλυν , έστελνε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στην μητέρα του όταν είχε γενέθλια....
Κατά τα λοιπά , η μπέμπα μας σήμερα γίνεται τριών μηνών. Την επέτειο αυτή τη γιόρτασε με περίπου 500γρ γάλα από τις 05.00 το πρωί έως τις 09.30 περίπου.
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Να το ξαναπάρουμε απ' την αρχή;
Το ερώτημα είναι ακριβώς αν πρέπει να του πάρεις αυτοκίνητο κ εξοπλισμό (που είναι δικά σου) κ να τον αφήσεις, σκεπτόμενος ότι αν το κάνεις μπορεί να πάει έτσι κι αλλιώς κ να βρεθεί σε χειρότερη κατάσταση, με δανεικό κ ίσως ακατάλληλο εξοπλισμό.
Γιατί, λόγω ίσως του ότι 45άρισες, με τέτοιες καιρικές συνθήκες κ έλλειψη οργάνωσης (ανοιχτές παραλίες και δίπλα βράχια) εσύ δεν θα πήγαινες ποτέ κι έτσι δεν θα ήθελες / συμφωνούσες να πάει κι αυτός.
Από την άλλη, ό, τι κι αν του πεις, όταν η παρέα του πάει θα θέλει να πάει κι αυτός. Εντάξει, χθες πνίγηκε άλλος και τα 'δικά μας' θα το ξανασκεφτούν. Αλλά είναι όλα καλά, έτσι;Δεν έχω άποψη για το τι πρέπει να κάνεις ως προς την αγορά, εξαρτάται από την περίπτωση...Βάσει προσωπικών γενικών αρχών και ιδιοσυγκρασίας μάλλον θα έλεγα
'Εγώ λεφτά γι αυτοκτονία (αν το θεωρώ τέτοιο) δεν δίνω. Αν βρεις μόνος σου καλώς θα πράξεις, εγώ θα έρθω για αναγνώριση στο νεκροτομείο, τόσο μπορώ να κάνω'...
Αλλιώς αν θεωρείς ότι μπορεί και να εισακουστείς (σπάνιο αλλά λέμε τώρα¨Κάνουμε συμφωνία κυρίων, εγώ δίνω λεφτά κι εσύ τηρείς τα ακόλουθα, συμφωνείς?'
-
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
Σωστό
Το σωστό είναι να έχεις τους γονείς σου στην τσίτα από μικρός γιατί μετά δε σέβονται τίποτα
Γονικός-η φυσικά είναι το σωστό γιατί το θέμα είναι γον- από το γονή και όχι γονε- από το γονεύς...
-
το καλυτερο σ'αυτες τις περιπτωσεις ειναι για το παιδι να παει χωρις να το πει.
επειδη ξερω κατι ψιλα απο surf, στην ελλαδα, αν και εχουμε θαλασσα ατελειωτη, αυτη δεν προσφερεται για surf. υπαρχουν ελαχιστα hot spots, και πρεπει να'σαι πολυ τυχερος αν βρεις ιδανικες συνθηκες 10 φορες το χρονο. εκτος αν μιλαμε για windsurfing, το οποιο ειναι σε μακραν καλυτερη μοιρα. αλλα επειδη εγινε λογος για surf (δηλαδη χωρις πανι οπου απλα εκμεταλλευεσαι τα κυματα κ οχι τον αερα) και το να αρπαξεις τοπ κυματα στην ελλαδα ειναι σπανιο, εγω προσωπικα και 14 να ημουν δεν θα ημουν διατεθειμενος να ανεχτω τις φοβιες των γονεων. θα τους ελεγα ενα ψεμα να τους ξεφορτωθω και αντε γειαακομα και σημερα το ιδιο θα εκανα. δεν θα τους ελεγα τιποτα. οχι επειδη θα μου ελεγαν οχι φυσικα σ'αυτη την ηλικια , αλλα επειδη ειναι μεγαλοι ανθρωποι και τους λυπαμαι να ανησυχουν... αυτο το σκεπτικο το ειχα απο την εφηβικη ηλικια, θεωρουσα οτι ειναι κριμα να ανησυχουν αλλα δεν θα εκανα και υποχωρησεις σ'αυτα που ηθελα. οποτε ολοι ημασταν χαρουμενοι ετσι *
*εκτος απ'οταν τα πραγματα πηγαιναν στραβα, οποτε και τα μαθαιναν... κατοπιν εορτης
-
+1 καρμπόν
-
Ο χρήστης odyssey έγραψε:
+1 καρμπόνΠάνω κάτω τις ίδιες μλκιες κάνουμε βλέπω..
Πχ κατέβηκα στη πορεία τη Δευτέρα, ενώ μου είχε πει η μάνα μου να μη κατεβώ (στο οποίο δεν απάντησα οπότε μπορεί να θεωρηθεί οτι δεν την άκουσα.. Το παθαίνω συχνά) οπότε το είπα στην αδελφή μου σε περίπτωση που γίνει κάτι και επικοινώνουσαμε καθε ώρα. -
Wind surf, εννοείται...
Εμείς πάλι προτιμάμε να το συζητάμε με τα παιδιά μας. Ακόμα κι αν τσακωθούμε, ακόμα κι αν κάνει μετά ο καθένας του κεφαλιού του...
Το ότι είναι αδύνατον να πάει ο φιλαράκος για σερφ χωρίς να το καταλάβει ο πατέρας του κ φίλος μου [αφού θέλει μια ώρα να φορτώσει τον εξοπλισμό στο αυτοκίνητο + ... το αυτοκίνητο για να τον μεταφέρει στη θάλασσα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μένει ακόμα με τον μπαμπά κ τη μαμά (18 χρόνων είπαμε ότι είναι)] δεν σας πέρασε από το μυαλό, έ; Μόνο πως να το κάνει χωρίς να πει τπτ.
-
Wind surf, εννοείται...Εμείς πάλι προτιμάμε να το συζητάμε με τα παιδιά μας. Ακόμα κι αν τσακωθούμε, ακόμα κι αν κάνει μετά ο καθένας του κεφαλιού του...
Το ότι είναι αδύνατον να πάει ο φιλαράκος για σερφ χωρίς να το καταλάβει ο πατέρας του κ φίλος μου [αφού θέλει μια ώρα να φορτώσει τον εξοπλισμό στο αυτοκίνητο + ... το αυτοκίνητο για να τον μεταφέρει στη θάλασσα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μένει ακόμα με τον μπαμπά κ τη μαμά (18 χρόνων είπαμε ότι είναι)] δεν σας πέρασε από το μυαλό, έ; Μόνο πως να το κάνει χωρίς να πει τπτ.
στη δικη μου περιπτωση, ο εξοπλισμος θα ηταν σε σπιτι φιλου για να μην ξερουν οι γονεις ποτε πηγαινω για σερφ και ποτε για καφε . και βιαζεσαι να βγαλεις συμπερασματα. και'γω συζηταω ακομα και σημερα με τους γονεις, αλλα καποια πραγματα ειναι καλυτερο για ολους να τα κραταμε για τον εαυτο μας, οπως ακριβως με τις γυναικες
να τους πω οτι θα κινδυνευσω (στο δικο τους μυαλο τουλαχιστον γιατι ετσι θα το δουν) σε καποια δραστηριοτητα στην οποια εχω ΗΔΗ αποφασισει οτι θα λαβω μερος δεν βλεπω κανενα νοημα ηλια μου.
συζηταω πραγματα που θεωρω διαπραγματευσιμα... τι θα αλλαξει αν τους πω οτι θα παω πχ για σερφ; θα μου δωσουν συμβουλες να προσεχω; θα με πεισουν να μην παω; θα ξερουν καλυτερα απο μενα που λαμβανω μερος στη δραστηριοτητα στην οποια ειναι ασχετοι; ΟΧΙ. το μονο που θα γινει ειναι να τους γεμισω με αγωνια. ε δε βλεπω κανενα λογο.... -
Διαφωνώ τρισδιάστατα, αλλά ok.
Βέβαια δεν είσαι 18 και το παιδί που πνίγηκε χθες βράδυ αποδεικνύει ότι δεν ήταν χωρίς λόγο η ανησυχία. -
Βέβαια δεν είσαι 18 και το παιδί που πνίγηκε χθες βράδυ αποδεικνύει ότι δεν ήταν χωρίς λόγο η ανησυχία.Το ίδιο και το αεροπλάνο που έπεσε προχτές και επιβεβαίωσε την ανησυχία μιας μαμάς, της οποίας το παιδί επέβαινε σε αυτό
Μου θυμίζεις ανθρώπους που αφού πάρουν ένα κακό - κάκιστο στοίχημα, κατόπιν φωνάζουν θριαμβευτικά εφόσον εκπληρωθεί, κάποια φορά, η ισχνή τους προσδοκία : 'Είδες που στα 'λεγα?'
Αυτοί είναι οι καλύτεροι πελάτες
-
Βέβαια δεν είσαι 18 και το παιδί που πνίγηκε χθες βράδυ αποδεικνύει ότι δεν ήταν χωρίς λόγο η ανησυχία.Το ίδιο και το αεροπλάνο που έπεσε προχτές και επιβεβαίωσε την ανησυχία μιας μαμάς, της οποίας το παιδί επέβαινε σε αυτό
Μου θυμίζεις ανθρώπους που αφού πάρουν ένα κακό - κάκιστο στοίχημα, κατόπιν φωνάζουν θριαμβευτικά εφόσον εκπληρωθεί, κάποια φορά, η ισχνή τους προσδοκία : 'Είδες που στα 'λεγα?'
Φυσικά, αντιλαμβάνεσαι ότι αυτό που λες είναι εύκολο επειδή δεν είσαι στην θέση που περιγράφεις ε?
Αυτό που υποστηρίζεις είναι απολύτως λογικό, αλλά σε κατάσταση εργαστηρίου. -
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Φυσικά, αντιλαμβάνεσαι ότι αυτό που λες είναι εύκολο επειδή δεν είσαι στην θέση που περιγράφεις ε?
Αυτό που υποστηρίζεις είναι απολύτως λογικό, αλλά σε κατάσταση εργαστηρίου.ΟΦΕΙΛΕΙΣ να αντιδράς 100% λογικά...Αλλιώς απλά αντιδράς λάθος με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Αν τρέμεις και κάνεις καβγά όταν το παιδί σου πάει να κάνει bungy jumping και είσαι πολύ πιο ψύχραιμος κάθε πρωί που παίρνει τη μηχανή, γιατί απλά το 2ο είναι ένα καθημερινό γεγονός, είσαι απλός ΒΛΑΚΑΣ και τίποτα λιγότερο...Σε αυτές τις καταστάσεις οι πιθανότητες οφείλουν να ρυθμίζουν κατά τρόπο απόλυτο τις αντιδράσεις μας...
Θα τολμήσω επίσης να σου πω ότι με πιθανότητες ασχολούμαι από την εφηβεία μου (ήτοι κάπου 20 χρόνια) και είναι ΠΑΝΤΟΥ στη ζωή μου, έχω παίξει με αυτές λεφτά που ίσως άλλοι θα φοβόντουσαν και να τα βάλουν στην τράπεζα και δεν νομίζω να σταματήσω να τις χρησιμοποιώ λόγω συναισθηματικής φόρτισης...Είμαι ταυτισμένος με τις πιθανότητες και γι αυτό πολύ 'ξερός' και κυνικός σαν άνθρωπος -
Όταν δεις όμως τις πιθανότητες να αυξάνονται? Πχ. Πάω για καφέ στα Εξάρχια (όχι σήμερα, την δευτέρα που πέρασε...) ή τα 10 μποφόρ? Δεν αντιδράς?
-
Σωστή η παρατήρηση του γιατρού.
Δεν είναι όλα τα ενδεχόμενα ισοπίθανα, κάτι που θα γνωρίζει φυσικά και ο koutsan.
-
Ο χρήστης cmarin έγραψε:
Όταν δεις όμως τις πιθανότητες να αυξάνονται? Πχ. Πάω για καφέ στα Εξάρχια (όχι σήμερα, την δευτέρα που πέρασε...) ή τα 10 μποφόρ? Δεν αντιδράς?Τότε ο koutsan θα ασχοληθεί με τις πιθανότητες να εισακουσθεί απο το παιδί του
-
ΟΦΕΙΛΕΙΣ να αντιδράς 100% λογικά...Αλλιώς απλά αντιδράς λάθος με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Αν τρέμεις και κάνεις καβγά όταν το παιδί σου πάει να κάνει bungy jumping και είσαι πολύ πιο ψύχραιμος κάθε πρωί που παίρνει τη μηχανή, γιατί απλά το 2ο είναι ένα καθημερινό γεγονός, είσαι απλός ΒΛΑΚΑΣ και τίποτα λιγότερο...Σε αυτές τις καταστάσεις οι πιθανότητες οφείλουν να ρυθμίζουν κατά τρόπο απόλυτο τις αντιδράσεις μας...
Θα τολμήσω επίσης να σου πω ότι με πιθανότητες ασχολούμαι από την εφηβεία μου (ήτοι κάπου 20 χρόνια) και είναι ΠΑΝΤΟΥ στη ζωή μου, έχω παίξει με αυτές λεφτά που ίσως άλλοι θα φοβόντουσαν και να τα βάλουν στην τράπεζα και δεν νομίζω να σταματήσω να τις χρησιμοποιώ λόγω συναισθηματικής φόρτισης...Είμαι ταυτισμένος με τις πιθανότητες και γι αυτό πολύ 'ξερός' και κυνικός σαν άνθρωποςΣυνεχίζεις να απαντάς ... προσωπικά.
Προσωπικά λοιπόν, απ' όταν κατάλαβαν τον εαυτό τους τους πιπιλίζω το μυαλό με βλακείες τύπου 'εσύ θα πάρεις τη μηχανή, εγώ θα σου κάνω δώρο κράνος κ στολή', 'βάλε ζώνη αλλιώς δεν ξεκινάει το χαζοάμαξο', 'πάμε όποτε θέλεις (ή μάθε που έχει σχολή κ πήγαινε μόνος/η σου) για μπάντζι τζάμπινγκ ή αλεξίπτωτο πλαγιάς ή...' και άλλα τέτοια. Τα πήγα για καρτ πριν πάνε νήπιο, κρυφά από τη μάνα τους (και πήρα κ ανίψια μου μαζί, επίσης κρυφά). Προσπαθώ να τους σπάω τ' @@ όσο γίνεται λιγότερο, αυτό δεν αναιρεί το φόβο μου για κάτι που κάνουν και είναι επικίνδυνο. Ο μεγάλος μου είναι από προχθές με μπανταρισμένα χέρια (και του αλλάζω τους επιδέσμους), η κόρη μου έχει σημάδια στο πρόσωπο από πέσιμο στο τραμπολίνο, ο δεύτερος έχει σκίσει κ ράψει δυο φορές το σαγόνι του κι ο μικρός έχει σημάδι κάτω απ' το αριστερό μάτι από χτύπημα σε ξύλο, σε προπόνηση.
Αν ο γιός μου ήταν ο Κακλαμανάκης κ μου έλεγε ότι θα βγει με την σανίδα με 10 μποφόρ, δεν θα είχα πρόβλημα. Θα ανησυχούσα, αλλά μέχρι εκεί. Αλλά για τον συνηθισμένο, ελαφρόμυαλο Μήτσο του Χρήστου (ή τον δικό μου Χρήστο) ... κρατάω την ανάσα μου.Με πιθανότητες παίζω κι εγώ στη ζωή κ τη δουλειά μου, καθημερινά. Σε μια 20αριά χρόνια θα ξέρω αν έκανα τπτ καλά.
FORUM Γονεων και Κηδεμονων...