Πάρτε και ένα ενδιαφέρον συγκριτικό των τελευταίων 3 ημερών:
Polo 1.2 tsi vs Polo 1.4 tdi
Μιλάμε για ίδια διαδρομή, διαφορετικές βέβαια μέρες, με συνθήκες κίνησης εντελώς παραπλήσιες.
Οι τιμές που αναφέρονται είναι από το trip computer αλλά με βάση τις μετρήσεις βενζινάδικου που έχω κάνει, το trip computer έχει τρελή ακρίβεια, άρα το θεωρώ αξιόπιστο για τα παρακάτω.
Σε εθνική οδό όπως έχω ξαναγράψει εδώ με το 1.2 tsi πετυχαίνω 4.7lt/100χλμ αν οδηγώ προσεκτικά. Με γκάζι, προσπεράσεις και καμιά 120αριά χλμ/ώρα σε μεγάλο μέρος της διαδρομής όμως η κατανάλωση είναι γύρω στο 5.5
Με το tdi με προσεκτική οδήγηση είδα 4.5 lt/100χλμ στην ίδια διαδρομή. Ελάχιστα κάτω από το βενζινοκίνητο δηλαδή. Με παραπάνω γκάζια πάλι η κατανάλωση ανέβηκε στο 5.3 , πάλι ελάχιστα κάτω από το βενζινοκίνητο.
Η διαφορά: όταν έκανα μια διαδρομή 20χλμ με τρελή κίνηση κάποια στιγμή, το tdi έγραψε 6.3 lt/100 μέση κατανάλωση της διαδρομής, όταν το tsi έχω δει να ανεβαίνει στα 8.7 λίτρα σε αντίστοιχη κατάσταση.
Σημείωση: το tsi με DSG 7άρι , το diesel χειροκίνητο, αλλά οι αλλαγές γίνονταν χαμηλά όπως αρμόζει στο diesel.
Δικό μου συμπέρασμα: για σταθερές ταχύτητες αυτοκινητόδρομου η οικονομία από τον diesel κινητήρα δεν είναι κάτι άξιο αναφοράς σε σύγκριση με τον 1.2 tsi. Σε συνθήκες σταμάτα-ξεκίνα όμως μιλάμε για ~30% χαμηλότερη κατανάλωση.