-
Θεσσαλονίκη-Αθήνα-Αστυπάλαια-Κάλυμνος: 8,9 λ/100 μέση
(στην ΕΟ με 150 σταθερά με CC, στα νησιά ταυτότητα στο στόμα στο 99% των περιπτώσεων)Κάλυμνος-Θεσσαλονίκη: 0 λ/100, να 'ναι καλά ο Διαγόρας.
Beat that
-
Σήμερα, με τους ήχους των U2 στ' αυτιά μου ακόμη, ταξίδι για Γιάννενα...
Μπήκα Αττική Οδό στις 7. Στις 9 ήμουν Στην Γέφυρα με στάση για ανεφοδιασμό και καφέ-νερό-κατούρημα!
Μέχρι την Ακράτα 150χλμ μέση ωριαία και μέση κατανάλωση λίγο πριν τα 14 λτ/100. Μέχρι την Γέφυρα η ΜΩΤ είχε πέσει στα 130 χλμ/ώρα, λόγω των έργων!Μετά την Γεφυρα, είχαμε βροχούλα, και χειρότερο δρομο, με αποτέλεσμα να πέσει κι άλλο η ΜΩΤ στα 109 χλμ/ώρα αν θυμάμαι καλά, έφτασα στην πόλη στις 11:10, ενώ κατάφερα να μπω στο κέντρο μετά από 15 λεπτά!
Και μετά σου λέει πως στην επαρχία τα πάντα είναι στο 5άλεπτο!
Η κατανάλωση παρέμεινε στα 13.9 λίτρα/100!
Η βροχή μπαίνοντας στο νομό Ιωαννίνων ήταν κατά τόπους έντονη, ενώ αν δείτε ένα λευκό Golf GTI VI με πινακίδες πρέβεζας, να ξέρετε πως παίζει να είναι χοντρό@@ρας!Δεδομένης της ώρας , των καιρικών συνθηκών , νομίζω συμπαθητικός χρόνος. Πληρώνεις κάτι παραπάνω σε βενζίνη βέβαια... (όταν έφτασα, μου έλεγε πως έχω βενζίνη για... 5 χλμ ακόμη! )
-
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
Μέχρι την Ακράτα 150χλμ μέση ωριαία και μέση κατανάλωση λίγο πριν τα 14 λτ/100. Μέχρι την Γέφυρα η ΜΩΤ είχε πέσει στα 130 χλμ/ώρα, λόγω των έργων!
-
Παλαιότερη κατανάλωση με το Rav4 του πατέρα μου:
Αθήνα-Βόλος (οδηγός ο πατέρας μου)
Μ.Ω.Τ. 139 χλμ/ώρα
Κατανάλωση: 9.6 λ/100χλμ
Βόλος-Αθήνα (οδηγός εγώ)
Μ.Ω.Τ. 120 χλμ/ώρα
Κατανάλωση: 9.4 λ/100χλμ
-
...Έχεις ΠΟΛΥ βαρύ πόδι!
Εγώ τη μέση τη διατηρούσα στα 10-10.5 με 100άρα βεβαίως.
Γενικώς πόση μέση έχεις? ...το start/stop το χρησιμοποιείς? Προσπαθείς να αλλάξεις εκεί που σου λέει?
Σε ταξίδι πάνω στη Βόρεια Ελλάδα με την 1, φορτωμένος με 4 άτομα και κλιματισμό καλοκαιριάτικα ήμουν στα 12-13.
13.3 μου καίει η si τώρα μέση...και η 1 πρέπει να είναι περίπου 20% κάτω από αυτό...γύρω στο 10-11.
Μάλλον το κόλλημά με το στροφάρισμα οφείλεται στην εικόνα που έχουν από τους νταλικιέριδες που προκειμένου να τραβήξουν το τεράστιο φορτίο τους έχουν πολλές ταχύτητες που αλλάζουν συχνά. Μόνο έτσι μπορώ να το δικαιολογήσω...
Παιδιά οποιοδήποτε diesel κι αν έχω οδηγήσει σε στροφοδιαδρομή στο εξωτερικό έπρεπε να αλλάζω συνέχεια ταχύτητες για να 'μπω' στις ροπές του που είναι σε περιορισμένο αριθμό στροφών. Στην Εθνική τραβάει από χαμηλά και δε χρειάζεσαι αλλαγές. Αυτό ήταν το μοναδικό παράπονό μου σχετικά με το diesel.
-
Αγρίνιο ,Λευκάδα σε 45 λεπτα ,30 λίτρα βενζίνη 100ρα με 1,69 το λίτρο .
-
Ο χρήστης sv2 έγραψε:
Κοιτάω στο νέο τεύχος την 4Τ την κατανάλωση στο τεστ του Opel Insignia 2.0 T. Μέση 14,0 ελάχιστη 12,5 και μέγιστη 18,8.... δηλάδή πάνω κάτω η κατανάλωση του μικρού Cayenne των 290 ίππων και των 2.300 κιλών .αυτη η παρατηρηση μου φερνει στο μυαλο μια συζητηση που ειχα με ενα φιλο ο οποιος μου ελεγε κατα ποσο μπορουμε να εμπιστευθουμε τους νεους κινητηρες τουρμπο που βγηκαν στη φορα μετα την vw και την fiat οι οποιες ειναι πρωτοποροι.
το γεγονος οτι ξαφνικα προεκυψαν τουρμπο απο πολλες εταιρειες μηπως δειχνει βιαστικες κινησεις απο μερους τους για να καλυψουν το κενο που δημιουργηθηκε??και μηπως αυτοι οι κινητηρες δεν ειχαν τον αναλογο χρονο για εξελιξη? -
Πάντα οι τούρμπο κινητήρες της Opel καίγανε κατιτίς παραπάνω..
Βέβαια σκέψου ότι είναι δημοσιογράφοι με πληρωμένες βενζίνες και αμάξι που δεν τους καίγεται καρφί αν θα ξεχαρβαλωθεί, οπότε το γκάζι είναι στο πάτωμα. -
Καίει ο GM πολλά αλλα έχει γκάζι καλό και επίσης με 30 χιλιάρικα τιμής αγοράς μην περιμένεις πολλά!
-
Διόρθωση / Ακριβείς τιμές, για την τελευταία μου μέτρηση.
2580 Km με 168 L καύσιμο. Μέση κατανάλωση 6,6 L / 100 Km με αρκετό γκάζι, βάρος και στροφές.Και ένα χτεσινό. 1/4+ του ρεζερβουάρ (υπολογίζω ~15 L) στο Πειραιάς-Γαλάτσι-Κιάτο με AC ανοιχτό και με κίνηση στην παλιά Ε.Ο. και στην Ελευσίνα και μετά την έξοδο για Αρχ. Κόρινθο. Πήγα βέβαια σε 20 min Πειραιά-Γαλάτσι και το υπόλοιπο το έκανα 1:25 με στάση για ανεφοδιασμό, οπότε είναι λογικό να κάψει τόσο (~75 Km/h ΜΩΤ).
Ευχαριστώ.
-
Για να βγάλεις συμπέρασμα για την κατανάλωση, πρέπει να ξεκινήσεις από την διαδρομή... Η συγκεκριμένη διαδρομή, είναι ό,τι χειρότερο για χαμηλή κατανάλωση, ειδικά αν βιάζεσαι κιόλας, οπότε πρέπει να προσπερνάς συνέχεια στα αργά κομμάτια, ν' αναγκάζεσαι να πας για ώρα με 60 χλμ/ώρα λόγω κίνησης, να έχεις πολλά κομμάτια των 90 χλμ/ώρα, να περνάς από κατοικημένες περιοχές κλπ κλπ...
Επιπλέον, σημαντικό κομμάτι του ταξιδιού ήταν υπό βροχή, οπότε εύκολα καταλαβαίνουμε πως για να πετύχεις μέση ταχύτητα πάνω από 100 χλμ/ώρα, θα σου βγει η πίστη (και θα κάψεις πολλά... ).
Δεν συγκρίνεται η Πατρών-Κορίνθου με την ΠΑΘΕ, ούτε σε μέση ταχύτητα, ούτε σε κατανάλωση... Το ίδιο ισχύει και για την Ανατολική Εγνατία που είναι επίπεδη, σε σχέση με την Δυτική που είναι ανηφόρα-κατηφόρα διαρκώς...
Το ότι έχω βαρύ πόδι, το ξέρω, αλλά στους ρυθμούς που πήγαινα χθες, νομίζω ο καθένας θα έκαιγε! Με πέρασε μόνον ένα αυτοκίνητο χθες, μια Ε46 που ο οδηγός της έπαιζε με τις πιθανότητες... Εγώ κι όταν βιάζομαι, τέτοια ρίσκα ΔΕΝ παίρνω.
Το Rav4 που ανέφερε ο Angel, τέτοιους ρυθμούς πχ απλούστατα δεν θα μπορούσε να τους ακολουθήσει.
Α, έκανα κι ένα ταξίδι μια μέρα προς Τρίπολη και πίσω με ένα GrandVitara 2.0 τελευταίας γενιάς. Με συνεχή χρήση cruise και μέγιστη ταχύτητα 120χλμ/ώρα, έκαψε σχεδόν 11 λίτρα/100!
Έτσι που πηγαίναμε ήμουν σίγουρος πως θα κάψει λιγότερο από 10! Τελικά SUV ΜΟΝΟΝ diesel, γιατί όπως είπε κι ένας μεγάλος ανήρ, diesel rulezzz!
-
Α, έκανα κι ένα ταξίδι μια μέρα προς Τρίπολη και πίσω με ένα GrandVitara 2.0 τελευταίας γενιάς. Με συνεχή χρήση cruise και μέγιστη ταχύτητα 120χλμ/ώρα, έκαψε σχεδόν 11 λίτρα/100!
Έτσι που πηγαίναμε ήμουν σίγουρος πως θα κάψει λιγότερο από 10! Τελικά SUV ΜΟΝΟΝ diesel, γιατί όπως είπε κι ένας μεγάλος ανήρ, diesel rulezzz!
Το cruise control για την Ελλάδα δεν είναι ό,τι το καλύτερο. Μόνον σε ορισμένα κομμάτια της ΠΑΘΕ και στην Ανατολική Εγνατία ίσως. Οπουδήποτε αλλού οι συνεχείς μεταβολές της κλίσης οδηγούν το όχημα να γκαζώνει στις ανηφόρες και να φρενάρει στις κατηφόρες μία σίγουρη συνταγή για αύξηση της κατανάλωσης.
Χωρίς CC θεωρώ ότι το
-
Για την κατηφόρα θα συμφωνήσω, χωρίς cc πας πιο οικονομικά, στην ανηφόρα όμως γιατί;
Εγώ χθες πάντως cc ελάχιστα χρησιμοποίησα , όπως στην κλασική παράκαμψη του Αγρινίου, με κλείδωμα στα 210 αρχικά και στα 220 στην συνέχεια!
Και ναι, αυτή τη φορά παρατήρησα την... έντονη κινητικότητα του δεικτη βενζίνης!
Γενικά, δεν είδα κάποια ιδιαίτερη οικονομία όμως!
-
Για να βγάλεις συμπέρασμα για την κατανάλωση, πρέπει να ξεκινήσεις από την διαδρομή... Η συγκεκριμένη διαδρομή, είναι ό,τι χειρότερο για χαμηλή κατανάλωση, ειδικά αν βιάζεσαι κιόλας, οπότε πρέπει να προσπερνάς συνέχεια στα αργά κομμάτια, ν' αναγκάζεσαι να πας για ώρα με 60 χλμ/ώρα λόγω κίνησης, να έχεις πολλά κομμάτια των 90 χλμ/ώρα, να περνάς από κατοικημένες περιοχές κλπ κλπ...Επιπλέον, σημαντικό κομμάτι του ταξιδιού ήταν υπό βροχή, οπότε εύκολα καταλαβαίνουμε πως για να πετύχεις μέση ταχύτητα πάνω από 100 χλμ/ώρα, θα σου βγει η πίστη (και θα κάψεις πολλά... ).
Δεν συγκρίνεται η Πατρών-Κορίνθου με την ΠΑΘΕ, ούτε σε μέση ταχύτητα, ούτε σε κατανάλωση... Το ίδιο ισχύει και για την Ανατολική Εγνατία που είναι επίπεδη, σε σχέση με την Δυτική που είναι ανηφόρα-κατηφόρα διαρκώς...
Το ότι έχω βαρύ πόδι, το ξέρω, αλλά στους ρυθμούς που πήγαινα χθες, νομίζω ο καθένας θα έκαιγε! Με πέρασε μόνον ένα αυτοκίνητο χθες, μια Ε46 που ο οδηγός της έπαιζε με τις πιθανότητες... Εγώ κι όταν βιάζομαι, τέτοια ρίσκα ΔΕΝ παίρνω.
εγω αναφερομουν στις πολυ υψηλες μεσες που εγραψες και οχι στη καταναλωση!
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
Για να βγάλεις συμπέρασμα για την κατανάλωση, πρέπει να ξεκινήσεις από την διαδρομή... Η συγκεκριμένη διαδρομή, είναι ό,τι χειρότερο για χαμηλή κατανάλωση, ειδικά αν βιάζεσαι κιόλας, οπότε πρέπει να προσπερνάς συνέχεια στα αργά κομμάτια, ν' αναγκάζεσαι να πας για ώρα με 60 χλμ/ώρα λόγω κίνησης, να έχεις πολλά κομμάτια των 90 χλμ/ώρα, να περνάς από κατοικημένες περιοχές κλπ κλπ...
Επιπλέον, σημαντικό κομμάτι του ταξιδιού ήταν υπό βροχή, οπότε εύκολα καταλαβαίνουμε πως για να πετύχεις μέση ταχύτητα πάνω από 100 χλμ/ώρα, θα σου βγει η πίστη (και θα κάψεις πολλά... ).
εγω αναφερομουν στις πολυ υψηλες μεσες που εγραψες και οχι στη καταναλωση!
Α, ΟΚ τότε! Δεν είχε πολλή κίνηση είναι η αλήθεια εκείνη την ώρα και ακριβώς επειδή τζόγαρα λίγο, δεν έκοβα πολύ στα σημεία των μπλόκων!
Φυσικά, είχε μέσα και ΑΟ, όπου κι εκεί έκοβα μόνον στα σημεία των καμερών και στα υπόλοιπα του έδινα κλπ κλπ...Πάντως το πόσο έπεσε η μωτ μετά την Ακράτα, ήταν απίστευτο!
Είναι τραγικό να πληρώνεις διόδια σε τέτοιο δρόμο! -
τα εργα που γινονται κοβουν παρα πολυ την μωτ. Το θεμα ειναι οτι οταν καποια στιγμη παραδωθει ο δρομος, πιθανοτατα να τον γεμισουν καμερες, οποτε θα πηγαινουμε πιο αργα απο οτι τωρα...
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
τα εργα που γινονται κοβουν παρα πολυ την μωτ. Το θεμα ειναι οτι οταν καποια στιγμη παραδωθει ο δρομος, πιθανοτατα να τον γεμισουν καμερες, οποτε θα πηγαινουμε πιο αργα απο οτι τωρα...Σε καμία εργολαβία δεν περιλαμβάνεται στο κόστος τοποθέτηση τέτοιου 'τύπου' καμερών, μόνον για παρακολούθηση της κυκλοφορίας μπαίνουν. Τις κάμερες που γράφουν τις τοποθετεί η αστυνομία με δικά της έξοδα και πρέπει και να τις εγκρίνει ο λειτουργός του έργου (πως δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην κυκλοφορία κλπ κλπ).
Κοινώς, κάμερες θα βάλουν, αλλά όχι τόσες πολλές.
Εξάλλου, αν συνυπολογίσεις και το κόστος των διοδίων, δεν θέλουν να χάνουν καμία διέλευση... -
Για την κατηφόρα θα συμφωνήσω, χωρίς cc πας πιο οικονομικά, στην ανηφόρα όμως γιατί;Εγώ χθες πάντως cc ελάχιστα χρησιμοποίησα , όπως στην κλασική παράκαμψη του Αγρινίου, με κλείδωμα στα 210 αρχικά και στα 220 στην συνέχεια!
Και ναι, αυτή τη φορά παρατήρησα την... έντονη κινητικότητα του δεικτη βενζίνης!
Στην ανηφόρα με constant throttle* πρακτικά αναγκάζεις τον κινητήρα να δουλεύει στο μέγιστο φορτίο με την πεταλούδα τελείως ανοιχτή οπότε και μειώνεις στο ελάχιστο τις ροϊκές απώλειες. Αυτό εφόσον βλέπεις την ταχύτητα να μειώνεται ελαφρά.
Το CC από την άλλη επιλέγει μία πολιτική ή kick down ή με το γκάζι να είναι στα 3/4 ή 4/5 της διαδρομής ώστε ο κινητήρας να παράγει την απαιτούμενη ανά πάσα στιγμή ισχύ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι και η πεταλούδα παίζει μεταξύ της πλέον ανοιχτής ως και κλειστή 50%.
Αν δεν έχεις πεταλούδα και μιλάμε για άμεσο ψεκασμό και πάλι το CC πετά χωρίς λόγο και αιτία καύσιμο στο θάλαμο καύσης για να διατηρήσει σταθερή την ταχύτητα κινούμενος πολύ κοντά στο στοιχειομετρικό ή ακόμα χειρότερα και σε πλούσιο μείγμα.
ΥΓ. Στα 220 km/h πρακτικά δηλαδή στην τελική ταχύτητα είτε είναι ενεργοποιημένο το CC είτε όχι δεν έχει καμία σημασία. Έτσι και αλλιώς το όχημα είναι με το γκάζι εντελώς ανοιχτό οπότε είτε το κάνεις εσύ μέσω του πεντάλ είτε ένας ηλεκτρονικός ρουφιάνος το ένα και το αυτό.
- Η Constant Throttle είναι εξ ορισμού η πλέον ενδεδειγμένη τακτική μείωσης της κατανάλωσης. Απαιτεί βέβαια γερά νεύρα και καλό βενζινά.
ΥΓ (2) Στο κύκλο Diesel δεν υφίσταται λόγος για αύξηση της κατανάλωσης με το CC στο βαθμό τουλάχιστον που βλέπουμε στο κύκλος Otto. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η απόδοση του diesel ελάχιστα επηρεάζεται από τη θέση του γκαζιού καθώς ο κινητήρας δουλεύει πάντα με περίσσια αέρα και φυσικά δεν υπάρχουν πεταλούδες και άλλα διαβολικά εξαρτήματα που να αυξάνουν τις αντιστάσεις.
-
Ο χρήστης christos.dimou έγραψε:
Για την κατηφόρα θα συμφωνήσω, χωρίς cc πας πιο οικονομικά, στην ανηφόρα όμως γιατί;
Εγώ χθες πάντως cc ελάχιστα χρησιμοποίησα , όπως στην κλασική παράκαμψη του Αγρινίου, με κλείδωμα στα 210 αρχικά και στα 220 στην συνέχεια!
Στην ανηφόρα με constant throttle* πρακτικά αναγκάζεις τον κινητήρα να δουλεύει στο μέγιστο φορτίο με την πεταλούδα τελείως ανοιχτή οπότε και μειώνεις στο ελάχιστο τις ροϊκές απώλειες. Αυτό εφόσον βλέπεις την ταχύτητα να μειώνεται ελαφρά.
Το CC από την άλλη επιλέγει μία πολιτική ή kick down ή με το γκάζι να είναι στα 3/4 ή 4/5 της διαδρομής ώστε ο κινητήρας να παράγει την απαιτούμενη ανά πάσα στιγμή ισχύ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι και η πεταλούδα παίζει μεταξύ της πλέον ανοιχτής ως και κλειστή 50%.
Αν δεν έχεις πεταλούδα και μιλάμε για άμεσο ψεκασμό και πάλι το CC πετά χωρίς λόγο και αιτία καύσιμο στο θάλαμο καύσης για να διατηρήσει σταθερή την ταχύτητα κινούμενος πολύ κοντά στο στοιχειομετρικό ή ακόμα χειρότερα και σε πλούσιο μείγμα.
ΥΓ. Στα 220 km/h πρακτικά δηλαδή στην τελική ταχύτητα είτε είναι ενεργοποιημένο το CC είτε όχι δεν έχει καμία σημασία. Έτσι και αλλιώς το όχημα είναι με το γκάζι εντελώς ανοιχτό οπότε είτε το κάνεις εσύ μέσω του πεντάλ είτε ένας ηλεκτρονικός ρουφιάνος το ένα και το αυτό.
- Η Constant Throttle είναι εξ ορισμού η πλέον ενδεδειγμένη τακτική μείωσης της κατανάλωσης. Απαιτεί βέβαια γερά νεύρα και καλό βενζινά.
ΥΓ (2) Στο κύκλο Diesel δεν υφίσταται λόγος για αύξηση της κατανάλωσης με το CC στο βαθμό τουλάχιστον που βλέπουμε στο κύκλος Otto. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η απόδοση του diesel ελάχιστα επηρεάζεται από τη θέση του γκαζιού καθώς ο κινητήρας δουλεύει πάντα με περίσσια αέρα και φυσικά δεν υπάρχουν πεταλούδες και άλλα διαβολικά εξαρτήματα που να αυξάνουν τις αντιστάσεις.
Κοινώς, diesel rulezzzz!
Άμεσο ψεκασμό έχω και νομίζω πως στην ανηφόρα δεν ισχύει αυτό που λες. Βέβαια, ΔΕΝ είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος, γιατί δεν πολυασχολούμαι με την οικονομία κλπ, αφού και το cc όπως κατάλαβες το χρησιμοποιώ για να ξεκουράζομαι και όχι για οικονομία!
-
Το Ν43 μοτέρ της 120i του HF δεν έχει ΚΑΝ πεταλούδα...ή μάλλον έχει, αλλά είναι πάντα ανοιχτή...έχει valvetronic και μοτέρ το οποίο στις μεσσαίες δουλεύει με φτωχότερο μείγμα για χαμηλότερη κατανάλωση.
Έρευνα Κατανάλωσης