-
Ο χρήστης nasos έγραψε:
Νασο αν καταλαβα καλά δηλαδη θα φορολογηθεί ΞΑΝΑ για εισόδημα που έχει βγάλει τα προηγούμενα χρόνια αλλά δεν μπορεί να το αναλώσει λόγω του τεκμηρίου διαβίωσης του αυτοκινήτου, για το οποίο εισόδημα όμως έχει φορολογηθεί νόμιμα και το έχει στα χέρια της??
Στην πράξη είναι ακριβώς έτσι. Στη θεωρία όμως, δεν σου έχει μείνει φράγκο από το εισόδημα για το οποίο φορολογήθηκες επειδή τα χρησιμοποιήσες για να συντηρήσεις το αυτοκίνητό σου. Αρα λοιπόν σου λέει, 'που βρήκες μεγάλε τα 200.000 ν'αγοράσεις σπίτι αφού δεν είχες τίποτα στην άκρη και έβγαλε μόλις 40.000 φέτος';
Μάλιστα.. Δηλαδή για ενα αυτοκινητο 2000 κεκ το κράτος θεωρεί οτι ξοδεύει κάποιος 20500 ΕΥΡΩ το χρόνο...
(το οποίο βέβαια μπορεί να ειναι απο Fiesta ST μεχρι BMW Z4 ή Audi A6 )
Τα οποία του ΤΑ ΣΤΕΡΕΙ από το εισόδημα για το οποίο ΗΔΗ τον έχει φορολογήσει, όταν μετά από λίγα χρόνια αυτός αγοράσει άλλο αυτοκίνητο ή πάρει σπίτι..
Κατά τα άλλα σε κράτος δικαίου ζούμε..Νασο στην απάντησή σου δεν θα έπρεπε και για το έτος αγόρας ('φέτος') να αφαιρέσεις το τεκμήριο του αυτοκινήτου?
Δηλαδή για το έτος που γίνεται η αγορά πχ του διαμερίσματος δεν αφαιρείται το τεκμήριο διαβίωσης του αυτοκινήτου? -
Ο χρήστης D-Jet έγραψε:
..... Άλλο τεκμαρτή δαπάνη και άλλο τεκμήριο διαβίωσης!!.... -
αντε βρε, θα σας σωσει η VW: με τους νεους 1400ρηδες απο 110-170 αλογα!
-
Ο χρήστης GFON έγραψε:
Μια φοροελεφρυνση καναν μονο μεχρι 2000 κυβικα και τιποτα παραπανω....Ποιός σου είπε πως αυτό δεν πιάνει τους κατόχους αυτοκινήτων κάτω από 2000cc; Μπορεί τα νούμερα να είναι μικρότερα, αλλά δεν παύουν να είναι υπολογίσιμα!
Παιδιά, αν θυμάμαι καλά, οι τεκμαρτές δαπάνες αναφέρονται στα έξοδα αγοράς του αυτοκινήτου (άπαξ έξοδο δλδ με την απόδειξη αγοράς). Άλλο τεκμαρτή δαπάνη και άλλο τεκμήριο διαβίωσης!!
Η αγορά δεν είναι καθόλου τεκμαρτή (virtual), αλλά πλήρως πραγματική και αποδεικτέα. Ομως τεκμαρτή δαπάνη = Virtual δαπάνη που είχες για να συντηρήσεις το αυτοκίνητο = τεκμήριο κυκλοφορίας = τεκμήριο διαβίωσης.
Δεν αντιλαμβάνομαι στο κείμενο που παράθεσε ο NikoS3 που ακριβώς αναφέρεται ότι θα χρεώνεσαι ως τεκμαρτή δαπάνη ετησίως το τεκμήριο διαβίωσης που αναλογεί στο αυτοκίνητό σου!
'ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΤΑΙ ότι κατά τον προσδιορισμό του κεφαλαίου κάθε έτους και πιο συγκεκριμένα κατά την αφαίρεση των τεκμαρτών δαπανών των άρθρων 16 και 17, θα αφαιρούνται οι δαπάνες των άρθρων αυτών ανεξάρτητα από το αν απαλλάσσονται της εφαρμογής του τεκμηρίου. Έτσι, για παράδειγμα, αν κατά τη χρήση 2004 φυσικό πρόσωπο ήταν κύριος αυτοκινήτου που απαλλάσσονταν του τεκμηρίου (π.χ. εργοστασιακή αξία μικρότερη των 50.000 ευρώ) και κατά τη χρήση 2005 επικαλείται ανάλωση κεφαλαίου προηγουμένων ετών, η τεκμαρτή δαπάνη του εν λόγω αυτοκινήτου θα αφαιρεθεί, ανεξάρτητα από το ότι κατά τη χρήση 2004 δεν είχε εφαρμογή το τεκμήριο.'
για όσα χρόνια εχω ενα τέτοιο αυτοκίνητο,δεν θα μπορώ να κάνω αλλη αγορά ακινήτου,γιατί δεν θα δικαιολογηθεί, με το σκεπτικό ότι χρησιμοποιούσα τα εισοδήματα μου για να καλύψω τις δαπάνες του αυτοκινήτου?
Yeap... Βέβαια δεν στο απαγορεύει κανείς να το κάνεις, αρκεί να έχεις να πληρώσεις τον επιπλέον φόρο.
Νασο στην απάντησή σου δεν θα έπρεπε και για το έτος αγόρας ('φέτος') να αφαιρέσεις το τεκμήριο του αυτοκινήτου?
Δηλαδή για το έτος που γίνεται η αγορά πχ του διαμερίσματος δεν αφαιρείται το τεκμήριο διαβίωσης του αυτοκινήτου?Σωστή η παρατήρησή σου... Αν πάρουμε κατά γράμμα τι λένε οι οδηγίες όμως, αναφέρονται στην περίπτωση 'αναλώσεως κεφαλαίου παρελθόντων ετών'. Αρα για τα τρέχοντα τη γλυτώνουμε, προς το παρόν.
-
Ο χρήστης nasos έγραψε:
Η αγορά δεν είναι καθόλου τεκμαρτή (virtual), αλλά πλήρως πραγματική και αποδεικτέα. Ομως τεκμαρτή δαπάνη = Virtual δαπάνη που είχες για να συντηρήσεις το αυτοκίνητο = τεκμήριο κυκλοφορίας = τεκμήριο διαβίωσης.Δεν αντιλέγω οτι η αγορά κανονικά δεν είναι 'τεκμαρτή' αλλά πραγματική.
Η γλώσσα της εφορίας, όμως, δεν είναι ιδιαίτερα σαφής. Δαπάνη μεν (που σημαίνει ένα ποσό συγκεκριμένο όχι εικονικό ή ενδεικτικό), 'τεκμαρτή' δαπανη δε διότι συνυπολογίζονταν στα ετήσια 'θεωρητικά' κόστη διαβίωσης, τα τεκμήρια διαβίωσης, αλλα όχι αυτούσια.
Θυμάμαι καθαρά ότι τα έξοδα αγοράς αυτοκινήτου εμπίπτουν στις 'τεκμαρτές δαπάνες' και μάλιστα γινόταν κάποιος καταμερισμός βάσει του μήνα αγοράς (που πάντα μου φαινόταν παράλογο γιατί υπολογίζονταν με συντελεστή ανάλογο του μήνα, οπότε συνέφερε να αγοράσεις Δεκέμβρη). Το ποσό που προέκυπτε του προσθέταμε στο άθροισμα των τεκμηρίων διαβίωσης για τον καθορισμό του συνολικού συνολικού τεκμηρίου που αποτελούσε και το minimum δηλωτέο εισόδημα.
Αν είναι έτσι όπως τα περιγράφετε (εγώ νομίζω ότι έχει γίνει παρανόηση των όρων τεκμαρτής δαπάνης αγοράς και τεκμηρίου διαβίωσης_χρήσης_), πράγμα που μου φαίνεται απίθανο,
ΘΑ ΓΕΛΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΔΑΛΛΟ ΚΑΤΣΙΚΙ!Πάντως, αν το σκεφτείτε όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, το κείμενο είναι απολύτως λογικό...
-
Ο nasos τα έχει αναλύσει πάρα πολύ καλά τα πράγματα & νομίζω ότι έχουν γίνει πολύ κατανοητά από όλους!!!
Το θέμα είναι ότι προσπαθούν να τα περάσουν όλα αυτά στο ντούκου!!!
**Μέχρι στιγμής κανένα ΜΜΕ δεν έχει ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα, και φοβάμαι ότι θα το καλύψουν και θα περάσει από την πίσω πόρτα!!! **Είναι αρκετός κόσμος που δεν έχει πάρει χαμπάρι ακόμη του τι έχει γίνει, αλλά δυστυχώς αργά ή γρήγορα θα μας περιλάβει η εφορεία...Και εγώ, όπως και αρκετός κόσμος, με την λογική ότι δεν υπάρχουν τεκμήρια, αποφάσισα να κάνω μια υπέρβαση και να πραγματοποιήσω ένα όνειρό μου. Έτσι, πούλησα το πολυαγαπημένο μου Audi S3, και έφερα από την Γερμανία μια καταπληκτική & σε άριστη κατάσταση 996 Carrera 4 (3.6)! Το αυτοκίνητο είναι καταπληκτικό, τα έξοδά του όχι πολύ μεγαλύτερα σε σχέση με το S3 (ούτε το S3 ούτε το Carrera είναι τα κυρίως αυτοκίνητά μου) αλλά μόλις διάβασα το βιβλιαράκι συμπλήρωσης της Δήλωσης έμεινα ξερός!
Να φανταστείτε ότι αυτήν την στιγμή φτιάχνω & το σπίτι μου, οπότε από έξοδα είμαι φουλ! Προς το παρών προσπαθώ να την γλιτώσω & ίσως τα καταφέρω με τόυς λίγους φορολογήσιμους ίππους που είχε το S3!
Αν τυχόν όμως χρειαστώ κάτι στο μέλλον?
Και μην ξεχνάτε ότι τα τεκμήρια πηγαίνουν αθροιστικά αν έχουμε περισσότερα από ένα αυτοκίνητα!!!Η μόνη λύση μας από εδώ και πέρα για σημαντικές αγορές είναι ο Δανεισμός από τράπεζες!!! Μήπως εκεί κοιτάνε να μας σπρώξουν όλους, ώστε να μας έχουν στο χεράκι τους μια ζωή???
Φιλικά
Νίκος. -
Το ποσό της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνηες, εξαρτάται:
α) Τετραγωνικά, έτος, τιμή ζώνης κλπ κύρια/δευτερεύουσας/εξοχικής κατοικίας.
β) Κυβικά εκατοστά αυτοκινήτου, έτος απόκτησης.
γ) Μήκος σκαφών αναψυχής και αμοιβές πληρωμάτων.
δ) Ιπποδύναμη ΙΧ ελικοπτέρου και αεροσκάφους.
ε) Τετραγωνικά μέτρα εσωτερικής/εξωτερικής πισίνας.
ζ) ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΑΛΕ ΚΑΠΟΙΟΣ για αγορά οχημάτων, σκαφών, ελικοπτέρων, ανέγερση οικοδομών/πισινών, γονικές παροχές, δόσεις δανείων κλπ.Τα (α) εώς (ε) επηρεάζονται από τους μήνες κατοχής/κατοικίας/κλπ. Το (ζ) ΟΧΙ. Συνέφερε λοιπόν να αγοράσεις ΜΕΤΡΗΤΟΙΣ τον Δεκέμβριο το αυτοκίνητο πχ, γιατί τη χρονιά εκείνη θα έπρεπε να καλύψεις μόνο την αγορά, και από τις επόμενες μόνο το τεκμήριο κυκλοφορίας. Η αγορά πάει ΟΛΟΚΛΗΡΗ το έτος αγοράς, αναλόγως βέβαια αν είναι μετρητοίς ή με δόσεις.
Ο χρήστης D-Jet έγραψε:
Αν είναι έτσι όπως τα περιγράφετε (εγώ νομίζω ότι έχει γίνει παρανόηση των όρων τεκμαρτής δαπάνης αγοράς και τεκμηρίου διαβίωσης_χρήσης_), πράγμα που μου φαίνεται απίθανο, ΘΑ ΓΕΛΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΔΑΛΛΟ ΚΑΤΣΙΚΙ!Προσωπικά αν έχω κάνει παρανόηση των όρων, θα πρέπει ν'αλλάξω επάγγελμα.
-
Ο χρήστης nasos έγραψε:
Αν είναι έτσι όπως τα περιγράφετε (εγώ νομίζω ότι έχει γίνει παρανόηση των όρων τεκμαρτής δαπάνης αγοράς και τεκμηρίου διαβίωσης_χρήσης_), πράγμα που μου φαίνεται απίθανο, ΘΑ ΓΕΛΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΔΑΛΛΟ ΚΑΤΣΙΚΙ!
Προσωπικά αν έχω κάνει παρανόηση των όρων, θα πρέπει ν'αλλάξω επάγγελμα.
Αν α) είσαι εφοριακός ή φοροτεχνικός και
β) το κείμενο έχει τεθεί σε ισχύ
τότε:
Πετάγομαι να πάρω πασατέμπο και έρχομαι...
Δλδ για να συντηρήσει κανείς την ηλικίας 30 ετών ΜΒ των 4500cc και 2000 χιλιομέτρων το χρόνο (που αποδεδειγμένα χρειάζεται όχι παραπανω από 1500 ευρώ το χρόνο με ασφάλειες και τέλη μέσα) απαιτούνται 66Κ ή παραπάνω, σύμφωνα με αυτούς;(αν και δε με αγγίζει το θέμα καθότι μικροκυβιστής, πραγματικά είναι για να βάλει κανείς τα γέλια μέχρι δακρύων με τις απίστευτες μ@λακίες, τις οποίες σκαρφίζονται κατά καιρούς. Δε σας κρύβω οτι μετά το στρατό σκέφτομαι σοβαρά να εγκαταλείψω την Ελλάδα διότι από κάποιο σημείο και πέρα η κατάσταση γίνεται υπερβολικά αποπνικτική...)
-
Ο χρήστης nasos έγραψε:
Το ποσό της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνηες, εξαρτάται:α) Τετραγωνικά, έτος, τιμή ζώνης κλπ κύρια/δευτερεύουσας/εξοχικής κατοικίας.
β) Κυβικά εκατοστά αυτοκινήτου, έτος απόκτησης.
γ) Μήκος σκαφών αναψυχής και αμοιβές πληρωμάτων.
δ) Ιπποδύναμη ΙΧ ελικοπτέρου και αεροσκάφους.
ε) Τετραγωνικά μέτρα εσωτερικής/εξωτερικής πισίνας.
ζ) ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΑΛΕ ΚΑΠΟΙΟΣ για αγορά οχημάτων, σκαφών, ελικοπτέρων, ανέγερση οικοδομών/πισινών, γονικές παροχές, δόσεις δανείων κλπ.Τα (α) εώς (ε) επηρεάζονται από τους μήνες κατοχής/κατοικίας/κλπ. Το (ζ) ΟΧΙ. Συνέφερε λοιπόν να αγοράσεις ΜΕΤΡΗΤΟΙΣ τον Δεκέμβριο το αυτοκίνητο πχ, γιατί τη χρονιά εκείνη θα έπρεπε να καλύψεις μόνο την αγορά, και από τις επόμενες μόνο το τεκμήριο κυκλοφορίας. Η αγορά πάει ΟΛΟΚΛΗΡΗ το έτος αγοράς, αναλόγως βέβαια αν είναι μετρητοίς ή με δόσεις.
Καλημέρα.
Νασο αυτο που λες ομως αν δεν κανω λαθος ισχυει με την προϋποθεση οτι στο τελος του ετους (Δεκεμβριο) θα εχεις καθαρο εισοδημα (εσοδα μειον εξοδα) που θα καλυπτει εξ'ολοκληρου το κοστος αγορας του αυτοκινητου ωστε να μη χρειαστεις να κανεις αναλωση κεφαλαιου απο προηγουμενα ετη ετσι δεν ειναι?
Αλλιως ή πρεπει να το παρεις με χρηματοδοτηση (με προκαταβολη που παλι θα καλυπτεται απο το εισοδημα σου το ετος αυτο) ή αναγκαστικα θα κανεις αναλωση κεφαλαιου απο προηγουμενα ετη.Και μια ερωτηση ακομα. Σε περιπτωση που για να 'γλιτωσεις' ολα αυτα γραψεις ποσοστο του αυτοκινητου (πχ 70%-30%) σε συγγενικο σου προσωπο, τι γινεται με το τεκμηριο διαβιωσης που θα αφαιρεται απο το εισοδημα για μελλοντικες αγορες για δικαιολογηση του ποθεν εσχες? Πολλαπλασιαζεται και αυτο ποσοστιαια με το συνολικο τεκμηριο που αντιστοιχει στους φορολογησιμους ιππους? Η πολλαπλασιαζονται ποσοστιαια τα κυβικα του οχηματος και απο εκει προκυπτουν οι 'εικονικοι' φορολογησιμοι ιπποι που αντιστοιχουν στον καθενα απο τους ιδιοκτητες αρα και το αντιστοιχο τεκμηριο?
Νασο τα εχεις εξηγησει πολυ καλα και μας εχεις βοηθησει πολυ να καταλαβουμε καποια πραγματα...
Σε ευχαριστουμε πολυ γι'αυτο! -
Ο χρήστης D-Jet έγραψε:
α) είσαι εφοριακός ή φοροτεχνικός και β) το κείμενο έχει τεθεί σε ισχύΤο κείμενο δεν τέθηκε σε ισχύ τώρα. Ανέκαθεν ίσχυε, απλά τα τελευταία δύο χρόνια το τονίζουν στο βιβλίο με τις οδηγίες. Πιο παλιά όμως δεν μας απασχολούσε και ιδιαίτερα, αφού θα έπρεπε να καλύπτουμε ούτως ή άλλως το τεκμήριο κυκλοφορίας κάθε χρόνο, ακόμα και για smart ή CBR 600.
Δλδ για να συντηρήσει κανείς την ηλικίας 30 ετών ΜΒ των 4500cc και 2000 χιλιομέτρων το χρόνο (που αποδεδειγμένα χρειάζεται όχι παραπανω από 1500 ευρώ το χρόνο με ασφάλειες και τέλη μέσα) απαιτούνται 66Κ ή παραπάνω, σύμφωνα με αυτούς;
Στη συγκεκριμένη περίπτωση και αν έχουν περάσει τα 30 χρόνια, οπότε και θεωρείται αντίκα, το τεκμήριο έχει μείωση 60% δηλαδή από 112.900 (όλα με κινητήρα >= 4000cc) πέφτει στα 45.160.
Νασο αυτο που λες ομως αν δεν κανω λαθος ισχυει με την προϋποθεση οτι στο τελος του ετους (Δεκεμβριο) θα εχεις καθαρο εισοδημα (εσοδα μειον εξοδα) που θα καλυπτει εξ'ολοκληρου το κοστος αγορας του αυτοκινητου ωστε να μη χρειαστεις να κανεις αναλωση κεφαλαιου απο προηγουμενα ετη ετσι δεν ειναι?
Ναι, έτσι είναι. Το εισόδημα συνήθως είναι ψιλοκαθαρό αν έχεις ένα αυτοκίνητο και το πουλήσεις για να πάρεις άλλο. Προσθέτεις στα εισοδήματά σου, χωρίς να φορολογηθεί (πάλι καλά), τα χρήματα από διάθεση περιουσιακών στοιχείων (=πόσο πούλησες το παλιό).
Και μια ερωτηση ακομα. Σε περιπτωση που για να 'γλιτωσεις' ολα αυτα γραψεις ποσοστο του αυτοκινητου (πχ 70%-30%) σε συγγενικο σου προσωπο, τι γινεται με το τεκμηριο διαβιωσης που θα αφαιρεται απο το εισοδημα για μελλοντικες αγορες για δικαιολογηση του ποθεν εσχες? Πολλαπλασιαζεται και αυτο ποσοστιαια με το συνολικο τεκμηριο που αντιστοιχει στους φορολογησιμους ιππους? Η πολλαπλασιαζονται ποσοστιαια τα κυβικα του οχηματος και απο εκει προκυπτουν οι 'εικονικοι' φορολογησιμοι ιπποι που αντιστοιχουν στον καθενα απο τους ιδιοκτητες αρα και το αντιστοιχο τεκμηριο?
Ωραίο θα ήταν αυτό, το τελευταίο... Ολα τα παραπάνω παραδείγματα, έχουν άμεση σχέση με το ποσοστό ιδιοκτησίας που έχεις. Βγάζουν λοιπόν ΠΡΩΤΑ το κουστούμι αναλόγως κυβικών, και ΜΕΤΑ κοιτάνε πόσο ποσοστό έχει ο καθένας. Αυτό ισχύει σε ΟΛΕΣ περιπτώσεις με τα τεκμήρια.
Αν έχεις δηλαδή ένα αυτοκίνητο με 60.000 τεκμήριο και ποσοστό 30% εσύ και 70% ο πατέρας σου, θα έχεις να αφαιρείς κάθε χρόνο (αν χρειαστεί να μεταφέρεις χρήματα από παλαιότερα έτη) 18.000 εσύ, και 42.000 ο πατέρας σου.
-
Ο χρήστης nasos έγραψε:
Δλδ για να συντηρήσει κανείς την ηλικίας 30 ετών ΜΒ των 4500cc και 2000 χιλιομέτρων το χρόνο (που αποδεδειγμένα χρειάζεται όχι παραπανω από 1500 ευρώ το χρόνο με ασφάλειες και τέλη μέσα) απαιτούνται 66Κ ή παραπάνω, σύμφωνα με αυτούς;
Στη συγκεκριμένη περίπτωση και αν έχουν περάσει τα 30 χρόνια, οπότε και θεωρείται αντίκα, το τεκμήριο έχει μείωση 60% δηλαδή από 112.900 (όλα με κινητήρα >= 4000cc) πέφτει στα 45.160.
Ανακουφίστηκα τώρα! Μονο 45.160; τρίχες...
-
Έκατσα και διάβασα όλες τις τοποθετήσεις σας και ομολογώ ότι έχω μείνει άφωνος!!! Δεδομένου ότι δέχομαι τις απόψεις των ειδικών ως σωστές και θεωρώ ότι ο Νάσος ως ειδικός και οι υπόλοιποι που το έχετε ψάξει έχετε πολύ δίκιο, αρχίζω να πιστεύω ότι τελικά η Ελλάδα θέλει σκλάβους αντί για πόλίτες που να δουλεύουν για το κράτος!
Η αμέσως επόμενη σκέψη μου είναι η εξής:
Να ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΩ ποτέ ξανά φόρο, να κάνω τη ζωούλα μου, να βάζω τα λεφτά μου σε τράπεζες του εξωτερικού και, δεδομένου ότι δεν έχω τάσεις γάμου, παιδιών κτλ, να τα ΦΑΩ ΟΛΑ πριν πεθάνω και μετά να τους αφήσω να ψάχνουν να βρουν άκρη! Οι παλιοαλήτες!!!
Αυτό, ή να αλλάξω υπηκοότητα, να αλλάξω χώρα και να ρίξω μαύρη πέτρα στο μπορδέλο που λέγεται Ελλάδα!!!
Άντε πια, απατεώνες!!! :angry2: :angry2: :explotar:
(Συγγνώμη για το -εν μέρει- offtopic, αλλά έχω εκνευριστεί πολύ!!!)
-
Nasos είναι αλήθεια αυτό που μου είπαν ότι δηλ. το συγκεκριμένο άρθρο του οδηγού συμπλήρωσης,δεν είναι νομοθετημένο και αποτελεί εσωτερική εγκύκλιο;Και ότι στο δικαστήριο μπορεί να καταπέσει από κάποιον που θίγεται πολύ άρα μπορεί να το κυνηγήσει;
-
Ο χρήστης athanasios έγραψε:
Nasos είναι αλήθεια αυτό που μου είπαν ότι δηλ. το συγκεκριμένο άρθρο του οδηγού συμπλήρωσης,δεν είναι νομοθετημένο και αποτελεί εσωτερική εγκύκλιο;Και ότι στο δικαστήριο μπορεί να καταπέσει από κάποιον που θίγεται πολύ άρα μπορεί να το κυνηγήσει;Αφού ίσχυε πάντα βρε παιδιά αυτό το πράγμα, και για να μην το ξεχάσουμε μας το έχουνε σαν επισήμανση στο βιβλίο! Θεωρητικά, άλλο ο τρόπος υπολογισμού της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης, και άλλο ο τρόπος υπολογισμού των μη αναλωθέντων κεφαλαίων. Σε δικαστήριο δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει, αφού είναι τελείως ηλίθιο και κοροϊδευτικό όλο το θέμα που συζητάμε, και θα είχε ενδιαφέρον να δούμε τις αντιδράσεις αν γίνει ευρέως γνωστό.
-
Ο χρήστης D-Jet έγραψε:
ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΤΑΙ ότι κατά τον προσδιορισμό του κεφαλαίου κάθε έτους και πιο συγκεκριμένα κατά την αφαίρεση των τεκμαρτών δαπανών
Παιδιά, αν θυμάμαι καλά, οι τεκμαρτές δαπάνες αναφέρονται στα έξοδα αγοράς του αυτοκινήτου (άπαξ έξοδο δλδ με την απόδειξη αγοράς). Άλλο τεκμαρτή δαπάνη και άλλο τεκμήριο διαβίωσης!!
Δεν αντιλαμβάνομαι στο κείμενο που παράθεσε ο NikoS3 που ακριβώς αναφέρεται ότι θα χρεώνεσαι ως τεκμαρτή δαπάνη ετησίως το τεκμήριο διαβίωσης που αναλογεί στο αυτοκίνητό σου!Την απάντηση την έδωσε ο Νάσος πιο πάνω, εγώ αυτό που θα ήθελα να ξέρω είναι με ποιά λογική μπορεί ΕΠΙΣΗΜΑ να μην έχει πλέον 'τεκμήριο διαβίωσης' ένα αυτοκίνητο ως 2000cc / 50.000 ευρώ (= τα κυβικά του κλπ ΔΕΝ συνεπάγονται, πλέον, κάποιο 'ελάχιστο ετήσιο εισόδημα') ΑΛΛΑ όταν υπολογίζεται το 'πόθεν έσχες' για κάποια αγορά με βάση προηγούμενα εισοδήματα, ξαφνικά, ως δια μαγείας, το συγκεκριμένο αυτ/το να θεωρείται και πάλι πως ΕΧΕΙ 'τεκμήριο διαβίωσης' το οποίο υπολογίζεται ανάλογα με τα κυβικά του (και καμία σχέση δεν έχει με το κόστος συντήρησής του)...
Εντελώς κουτοπόνηρο μου φαίνεται.
Αν είναι δυνατόν να ισχύει κάτι τέτοιο και το αποδεχτούμε σιωπηλά, ΚΑΤΟΠΙΝ κατάργησης 'τεκμηρίων διαβίωσης' (για τα αυτ/τα για τα οποία καταργήθηκαν), πραγματικά είμαστε για τα πανηγύρια. Στα δικαστήρια καλύτερα....
-
Ο χρήστης nasos έγραψε:
το αυτοκίνητο = τεκμήριο κυκλοφορίας = τεκμήριο διαβίωσης.Δεν αντιλαμβάνομαι στο κείμενο που παράθεσε ο NikoS3 που ακριβώς αναφέρεται ότι θα χρεώνεσαι ως τεκμαρτή δαπάνη ετησίως το τεκμήριο διαβίωσης που αναλογεί στο αυτοκίνητό σου!
'ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΤΑΙ ότι κατά τον προσδιορισμό του κεφαλαίου κάθε έτους και πιο συγκεκριμένα κατά την αφαίρεση των τεκμαρτών δαπανών των άρθρων 16 και 17, θα αφαιρούνται οι δαπάνες των άρθρων αυτών ανεξάρτητα από το αν απαλλάσσονται της εφαρμογής του τεκμηρίου. Έτσι, για παράδειγμα, αν κατά τη χρήση 2004 φυσικό πρόσωπο ήταν κύριος αυτοκινήτου που απαλλάσσονταν του τεκμηρίου (π.χ. εργοστασιακή αξία μικρότερη των 50.000 ευρώ) και κατά τη χρήση 2005 επικαλείται ανάλωση κεφαλαίου προηγουμένων ετών, η τεκμαρτή δαπάνη του εν λόγω αυτοκινήτου θα αφαιρεθεί, ανεξάρτητα από το ότι κατά τη χρήση 2004 δεν είχε εφαρμογή το τεκμήριο.'
Ποια είναι η υποτιθέμενη 'τεκμαρτή δαπάνη' για ένα αυτ/το που πλέον ΔΕΝ εμπίπτει στο καθεστώς των 'τεκμηρίων' και από που προκύπτει αυτή;
Δε μπορεί ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ τη μια να μην ισχύει το 'τεκμήριο' και την άλλη να ισχύει. ΕΙΤΕ θεωρεί το κράτος ότι εγώ που έχω ένα αυτ/το που το αγόρασα -έστω- 30.000 βγάζω τουλάχιστον Χ χρήματα ανά έτος για να το έχω, ΕΙΤΕ όχι. Δε μπορεί από τη μια να θεωρεί πως το ότι έχω το τάδε αυτ/το ΔΕΝ προϋποθέτει και ότι έχω το 'αντίστοιχο' εισόδημα για τη διαβίωσή μου, και επομένως να μη με φορολογεί με βάση αυτό, και από την άλλη, όταν πάω να κάνω μια αγορά ακινήτου, μετά από π.χ. 5 χρόνια, να μου λέει ότι 'ΝΑΙ, είχες το τάδε τεκμαρτό εισόδημα με βάση το τουτού σου έστω κι αν δεν έχει τεκμήριο, και αυτό αφαιρείται επί 5!!!'. Καμία λογική δεν έχει (αν θεωρούσατε πως είχα το τάδε τεκμαρτό εισόδημα, κύριοι, για κάθε ένα από τα περασμένα 5 έτη, γιατί δε με φορολογούσατε βάση αυτού;;!! )...
-
παιδια οι γονεις μου ειναι λογιστες και τα πραγματα ειναι οπως ακριβως τα λεει ο νασος.μαλιστα το θεωρουν κατι οχι και τοσο περιεργο (αμα ειχαμε καμια πορσε βεβαια...).ειναι γνωστο εδω και καιρο και δεν εχει ξεσηκωσει αντιδρασεις.
τα τεκμηρια ουσιαστικα δεν καταργηθηκαν αλλα μονο για την αγορα.ρε λετε να ειναι κανα κολπο ωστε να αγοραζουμε υψηλου κιβυσμου και μετα να τους χρυσοπληρωνουμε??????
καταργηθηκαν για να γινουν πωλησεις αλλα....... μη χασουμε και τους φορους βρε αδερφε.αυτο που μπορειτε να κανετε ειναι να δηλωνετε οτι σας εκανε δωρεα π.χ.
5000ε η γιαγια σας και αλλα 5000ε ο θειος σας και παει λεγοντας.ΥΓ πρεπει να ειναι το θεμα με τα περισσοτερα δε το κλεινουμε λεω γω το μαγαζι 'Μπανανία' ???
-
Αναρωτιέμαι αν ολοι όσοι αγόρασαν αυτοκινητα υψηλου κυβισμου μετα την καταργηση των τεκμηριων διαβιωσης (και πολυ καλα εκαναν βεβαια) γνωριζουν ή οχι αυτο το οποιο λεμε εδωπερα και χρειαστει στο μελλον να κανουν αναλωση κεφαλαιου..
Προσωπικα εγω ΔΕΝ το γνωριζα και αν και ειχα στα πλανα μου την αγορα ενος 2λιτρου αυτοκινητου στο προσεχες μελλον τωρα εχω αρχισει να το σκεφτομαι πολυ σοβαρα αν θα το κανω...
Σαν μονη λυση για να αποφυγεις εν μερει την μελλοντικη 'περικοπη' του εισοδηματος που δηλωνεις βλεπω να 'φορτωνεις' οσους απο τους συγγενεις σου φορολογικα το αντεχουν με ενα ποσοστο του αυτοκινητου που ηθελες να αγορασεις. Συνιδιοκτησια δηλαδη.
Μονο ετσι βλεπω να μπορεις να 'σωσεις' το κεφαλαιο για το οποιο ΗΔΗ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΣΑΙ καθε χρονο για να μπορεις να το χρησιμοποιησεις μελλοντικα στο ποθεν εσχες. -
Ο χρήστης patro έγραψε:
παιδια οι γονεις μου ειναι λογιστες και τα πραγματα ειναι οπως ακριβως τα λεει ο νασος.μαλιστα το θεωρουν κατι οχι και τοσο περιεργο (αμα ειχαμε καμια πορσε βεβαια...).ειναι γνωστο εδω και καιρο και δεν εχει ξεσηκωσει αντιδρασεις.τα τεκμηρια ουσιαστικα δεν καταργηθηκαν αλλα μονο για την αγορα.ρε λετε να ειναι κανα κολπο ωστε να αγοραζουμε υψηλου κιβυσμου και μετα να τους χρυσοπληρωνουμε??????
καταργηθηκαν για να γινουν πωλησεις αλλα....... μη χασουμε και τους φορους βρε αδερφε.αυτο που μπορειτε να κανετε ειναι να δηλωνετε οτι σας εκανε δωρεα π.χ.
5000ε η γιαγια σας και αλλα 5000ε ο θειος σας και παει λεγοντας.ΥΓ πρεπει να ειναι το θεμα με τα περισσοτερα δε το κλεινουμε λεω γω το μαγαζι 'Μπανανία' ???
ΕΕΕΕΕΛΛΛΛΛΑΑΑΑΑΑΑΑΑ...Λες να ειναι ετσι? Λες να προσπαθουν να εξαπατησουν τους πολιτες ωστε να αγορασουμε ολοι κυβικα και μετα να κατσουμε στο μακρυτερο? ΛΕΣ?
-
Ο χρήστης patro έγραψε:
τα τεκμηρια ουσιαστικα δεν καταργηθηκαν αλλα μονο για την αγορα.ρε λετε να ειναι κανα κολπο ωστε να αγοραζουμε υψηλου κιβυσμου και μετα να τους χρυσοπληρωνουμε??????Και επαναλαμβάνω το ερώτημά μου:
Ποιο είναι το υποτιθέμενο 'τεκμαρτό εισόδημα' για ένα αυτ/το που πλέον ξέρουμε ότι ΔΕΝ εμπίπτει στο καθεστώς των 'τεκμηρίων' (και από που προκύπτει αυτό);
Έπειτα (και χωρίς να θέλω να διαφωνήσω με το φίλο 'patro'), τι σημαίνει ότι τα τεκμήρια καταργήθηκαν 'μόνο για την αγορά';;;
Είτε το ότι πήρες το τάδε αυτοκίνητο συνεπάγεται ότι (1) έχεις το αντίστοιχο τεκμαρτό εισόδημα ΚΑΙ ΑΡΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΣΑΙ ΒΑΣΗ ΑΥΤΟΥ ΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΥΤ/ΤΟ (2000+ κ.εκ. & 50.000+ Ευρώ), είτε ότι (2) δεν το έχεις (=αυτ/το κάτω από 2000 κ.εκ. / 50.000 Ευρώ) ΚΑΙ ΑΡΑ ΔΕ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΣΑΙ ΒΑΣΗ ΑΥΤΟΥ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟ ΚΡΑΤΑΣ (ασχέτως φυσικά του πόθεν έσχες).
Δεν είναι δυνατό από τη μια να μη θεωρείται ότι έχεις το τάδε 'τεκμαρτό εισόδημα' εφόσον δε σε πιάνει το καθεστώς του 'τεκμήριου' με το Fiesta που αγόρασες, και από την άλλη όταν πας να αγοράσεις διαμέρισμα σε 5 χρόνια τότε να σε πιάνει αναδρομικά, θεωρώντας ότι έχεις 'ξοδέψει' (τουλάχιστον) τόσα χρήματα ανά χρόνο όσo θα ήταν το 'τεκμήριο' του Fiesta... ΑΝ EIXE!!!!!!!! Είναι 100% παράλογο!!
Γιατί; Για να θεωρήσει το κράτος ότι ξόδευες τα χρήματα που αντιστοιχούν στο υποθετικό 'τεκμήριο διαβίωσης' του αυτ/του σου σε ετήσια βάση, θα πρέπει πρώτα να θεωρήσει ότι τα είχεις βγάλει (το πώς δεν έχει σημασία - ως συνήθως!). Αν θεωρούσε ότι τα έχεις βγάλει, ας στο έλεγε (=παλιό καθεστώς τεκμηρίων) κι ας σε φορολογούσε με βάση αυτά. Αν, πάλι, θεωρεί ότι τα έχεις βγάλει μεν αλλά ΔΕ θέλει να σε φορολογήσει με βάση αυτά, ακόμα και να βγάζεις λιγότερα εσύ (με βάση το μισθό σου) θα έπρεπε το κράτος να σε αφήνει να δικαιολογήσεις αγορά ακινήτου με βάση τα χρήματα που αντιστοιχούν στο υποθετικό 'τεκμήριο διαβίωσης' (που υπό το παλιό καθεστώς θα είχε το αυτ/σου και που μπορεί να είναι περισσότερα από όσα όντως βγάζεις!), κάτι που βέβαια ΔΕΝ τους συμφέρει!!...
Δηλαδή: 'Έχεις Fiesta 2.0; Δεν ξέρω τι έκανες, αν δούλευες τα τελευταία 5 χρόνια, αν σε φορολογούσα ή αν έμενες στους γονείς σου - εγώ θεωρώ ότι έβγαζες Χ Ευρώ το χρόνο (όπου Χ= τεκμήριο 2000cc) και άρα τα τελευταία 5 χρόνια πρέπει να έχεις βγάλει 5Χ. Άρα... ε, αγόρασε ό,τι θες μέχρι 5Χ (μείον τα δηλωμένα έξοδά σου των τελευταίων 5 ετών) συν ότι άλλο ποσό μπορείς να δικαιολογήσεις.
Αντί αυτού, το κράτος λέει το ....ανάποδο!!! Όταν έρθει η ώρα να αγοράσεις κάτι (διαμέρισμα κλπ) και να δικαιολογήσεις που βρήκες τα χρήματα, σου 'δηλώνει' ξαφνικά και ως δια μαγείας ετήσια 'έξοδα' που αντιστοιχούν στο υποθετικό 'τεκμήριο διαβίωσης' που θα είχε το αυτοκίνητό σου με το παλιό καθεστώς ΧΩΡΙΣ να έχει δεχτεί προηγουμένως (κάθε χρονιά που σε φορολογούσε και είχες το αυτ/το αυτό) ότι είχες αυτά τα 'έξοδα διαβίωσης'!!!..... ΤΟ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ δηλαδή....Αν πάντως ισχύει κάτι τέτοιο το θεωρώ καθήκον μου/μας να κάνουμε όσο περισσότερο 'θόρυβο' μπορούμε επί του θέματος (γράμματα σε περιοδικά, εφημερίδες, κλπ) για να έρθει στο προσκύνιο και να δείξουμε στους εξυπνάκηδες που το σκέφτηκαν ότι (1) δε μπορεί μια ζωή να μας έχουν για τόσο μ@λ@κες και να μας αρμέγουν κατ' αυτό τον τρόπο και (2) ότι το μόνο που καταφέρνουν με τέτοια παράλογα 'κόλπα' είναι να μας αναγκάζουν να προβούμε με τη σειρά μας σε 'έξυπνες λύσεις' για να μη μας ξεχειλώσουν την κωλ....ίδα (στην ουσία, να μας σπρώχνουν στις κομπίνες)....
Έμμεση επαναφορά των τεκμηρίων!!!