-
Ο χρήστης sokos έγραψε:
Πρόσφατα Αποτελέσματα ΠΟΛΥ Σκληρής δικής μου χρήσης σε shell Helix Ultra 5-40 και Mobil 1 (europe) 5-40 βγάζουν 'νικητή' το δεύτερο.
Μοbil1 δεν υπάρχει 5-40, μόνο 0-40, 5-50, 15-50
Εγω προτιμώ τα 5-50 στο δικό μου.Φυσικά και υπάρχει:!!
Καινούριο λάδι, όχι made in USA...όπως παλιά -
Νομιζω οτι για το θεμα ποιοτητα καλυτερα να κοιταμε τη κατηγορια API στην οποια ανηκει.......
Οποτε πρωτα διαλεγουμε το SAE αναλογα με το κατασκευαστη και τις θερμοκρασιες οπου κανουμε χρηση του αυτοκινητου,μετα ψαχνουμε για το καλυτερο API με τη χαμηλοτερη τιμη και το αγοραζουμε.Για μενα αν κανεις καθημερινη χρηση και οχι πιστας καλυτερα να αγορασεις ενα φθηνοτερο λαδι με API:SL που θα το αλλαξεις πιο συχνα παρα να βαζεις το πιο ακριβο που υπαρχει και να το κρατας μεχρι να γινει Βαζελινη -
Ο χρήστης mousatos έγραψε:
Θα πάρω Τετάρτη πρωί τηλέφωνο τον αντιπρόσωπο στην Κομοτηνή και θα ρωτήσω τιμή και πόσο εύκολο είναι να βρεθεί.
Αυτό που θα υπάρχει σίγουρα είναι το mobil 1 delvac 5W40 που προορίζεται για μεικτούς στόλους οχημάτων, περισσότερο για light diesel αλλά δουλεύει μια χαρά σε βενζινοκινητήρες. Από όσο ξέρω είναι PAO μαζί με μπόλικους εστέρες(26%) , ό,τι καλύτερο δηλαδή.Μήπως αλλη χημική σύσταση έχει το λάδι για πετρελαιοκινητήρες και άλλη συσταση για βενζινοκινητήρες..δεν θα ήθελα να δοκιμάσω στο μοτέρ μου Delvac..
-
Ο χρήστης sokos έγραψε:
Θα πάρω Τετάρτη πρωί τηλέφωνο τον αντιπρόσωπο στην Κομοτηνή και θα ρωτήσω τιμή και πόσο εύκολο είναι να βρεθεί.
Αυτό που θα υπάρχει σίγουρα είναι το mobil 1 delvac 5W40 που προορίζεται για μεικτούς στόλους οχημάτων, περισσότερο για light diesel αλλά δουλεύει μια χαρά σε βενζινοκινητήρες. Από όσο ξέρω είναι PAO μαζί με μπόλικους εστέρες(26%) , ό,τι καλύτερο δηλαδή.Μήπως αλλη χημική σύσταση έχει το λάδι για πετρελαιοκινητήρες και άλλη συσταση για βενζινοκινητήρες..δεν θα ήθελα να δοκιμάσω στο μοτέρ μου Delvac..
Θα βαλετε λάδι για diesel;Μερικοι εχετε τρελαθεί τελείως
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Θα βαλετε λάδι για diesel;Μερικοι εχετε τρελαθεί τελείως
Βρε συ ,είπαμε κάνει και για τα δυο είδη κινητήρων.
Mobil Delvac 1 5W40
API CI-4 PLUS/CI-4/CH-4/CG-4/CF-4/CF/**SL/SJ **
ACEA E5/E4/E3Applications
Mobil Delvac 1 5W-40 is recommended for use in all super high performance diesel applications, including .....
High performance gasoline engines and mixed fleetsΒέβαια έχει και συνέχεια
'Περιγραφή προϊόντος
Το Mobil Delvac 1 5W-40 είναι ένα πλήρως συνθετικό, εξαιρετικής απόδοσης λάδι κινητήρων ντίζελ για βαριές εφαρµογές, που βοηθά στην παράταση της διάρκειας ζωής του κινητήρα, παρέχοντας ταυτόχρονα µεγαλύτερα διαστήµατα αλλαγής λιπαντικών και οικονοµία καυσίµου για τους µοντέρνους κινητήρες ντίζελ που λειτουργούν σε βαριές εφαρµογές. Το Mobil Delvac 1 χρησιµοποιεί κορυφαία τεχνολογία για να παρέχει εξαιρετική απόδοση σε µοντέρνους κινητήρες χαµηλής εκποµπής καυσαερίων, συµπεριλαµβανοµένων των µονάδων κατάψυξης, όπως και σε παλαιότερους κινητήρες που έχουν συντηρηθεί καλά. Το Mobil Delvac 1 5W-40 συνιστάται για χρήση σε πλατιά ποικιλία εφαρµογών βαριάς χρήσης και περιβαλλόντων λειτουργίας που συναντώνται στις βιοµηχανίες οδικών
µεταφορών** και εφαρµογών ορυχείων εκτός οδοστρώµατος!!**, τη βιοµηχανία κατασκευών και τη βιοµηχανία αγροτικών εφαρµογών. Το Mobil Delvac 1 καλύπτει επίσης τις προδιαγραφές API SL για κινητήρες βενζίνης που χρησιµοποιούνται σε µεικτούς στόλους οχηµάτων. 'Είναι πράγματι κάπως εξεζητημένη επιλογή και ΙΣΩΣ υστερεί σε πρόσθετα που ευνοούν την ευστροφία ενός μοτέρ.
-
Γιάννη το delvac είναι καλύτερο αλλά πολύ ακριβό. Εγώ θα προτιμούσα το 300V 5W40 ή το νέο αντίστοιχο της mobil (λόγω τιμής - ήδη αγοράζουμε πανάκριβα λάδια).
Σκέφτομαι όμως να βάλω το delvac μία ή δύο φορές μόνο. Επειδή είναι για ντίζελ περιέχει πολλά απορρυπαντικά και πρόσθετα που κρατούν σε αιώρηση βρωμιές, το θέλω για ένα καθάρισμα του κινητήρα. Ο κινητήρας είναι πολύ καθαρός (λόγω mobil 1) αλλά το delvac έχει παραπάνω καθαριστικά, ίσως καθαρίσει τα καμμένα λάδια και τις μαυρίλες από τα δακτυλίδια στα πιστόνια.
-
Για λαδια ριχτε μια ματια και απο εδω.Εχει και μετρησεις που εκαναν σε λαδια χρησιμοποιημενα
http://theoildrop.server101.com/ubb/ultimatebb.php -
και εδω μια ματια
http://www.trustmymechanic.com/motor-oil-bible.pdf -
Το 'motor oil bible' είναι ένα από τα καλύτερα 'εργαλεία' για να ενημερωθεί σφαιρικά κάποιος αν και περιέχει μερικές ανακρίβειες με χαρακτηριστικότερη την απέχθεια του συγγραφέα για κάθε τι που δεν είναι συνθετικό.
Είναι γραμμένο από αμερικανό αντιπρόσωπο της Amsoil ,κορυφαίας εταιρείας στο χώρο των συνθετικών λιπαντικών.
Τα συνθετικά λιπαντικά είναι όντως ανώτερα χωρίς όμως αυτό να σημαίνει οτι τα υπόλοιπα λιπαντικά, ημισυνθετικά και απλά ορυκτέλαια, δεν προστατεύουν ικανοποιητικά έναν κινητήρα. Αν το manual λέει συνθετικό χρησιμοποιούμε συνθετικό αν όχι δε χάλασε ο κόσμος.
Τα λιπαντικά diesel είναι συνήθως 15W40 απλά ορυκτέλαια και όλοι ξέρουμε οτι οι μηχανές αυτές αντέχουν για πολλές εκατοντάδες χιλιόμετρα.Το site που αναφέρεις παραπάνω είναι απλά the best.
Για κάποιον που θέλει να μάθει όλα τα μυστικά της τεχνολογίας που κρύβεται πίσω από ένα λιπαντικό , ας κάνει κλικ στο question of the day του http://theoildrop.server101.com/ubb/ultimatebb.php , φροντίζοντας παράλληλα να είναι ενεργοποιημένη η επιλογή show all topics πάνω δεξιά. -
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Σκέφτομαι όμως να βάλω το delvac μία ή δύο φορές μόνο.
Και εγώ το σκέφτομαι ,αν και ειδικά στην περίπτωσή σου γνωρίζεις πολύ καλά οτι είναι overkill.
-
Nα γραψω και εγω μια ερωτησουλα που εχω σχετικη με το θεμα λιπαντικα(και τα λαδια για τα οποια συζηταται).Τα γραφω εδω κυριως για να μην ανοιξω αλλο τοπικ για μια τοσο απλη ερωτηση...
Στο μοτερ μου,1.3 turbo-Starlet,χρησημοποιω λαδι Motul 300V 15-50.Το αμαξι κανει πολλα χιλιομετρα στην πιστα αλλα χρησημοποιειται και καθημερινα(σε πολυ ηρεμους ομως ρυθμους).Σκεφτομουνα τωρα το χειμωνα να παω σε ενα 10-40 λαδι(ισως παλι Motul)αλλα παρατηρω ηδη πολυ μεγαλη-και περιεργη- καταναλωση λαδιου(σε 2000 καθημερινης χρησης 0 γραμ. και σε 300 χλμ. πιστα 1 λιτρο )...
Δεν σκοπευω να κραταω το λαδι για πανω απο μερικους μηνες(ή πανω απο 5000 χλμ.)ομως φοβαμαι να δοκιμασω κατι πιο αραιο...Κακως?(Ο πινακας της TOYOTA για νορμαλ χειμωνιατικες θερμοκρασιες 'επιτρεπει' 10-40)
Υ.Γ.1:Δεν ξερω αν παιζει ρολο αλλα παρατηρω το φαινομενο που αναφερθηκε δλδ το λαδι μου ειναι πολυ μαυρο μετα απο λιγα(π.χ. 2500) χλμ. χρησης...
Υ.Γ.2:Επισης υπαρχει μεγαλη πιθανοτητα κομματι του λαδιου να 'φευγει' απο τις αναθυμασιεις(κρινοντας απο το λαδι που βλεπω στο μηχανοστασιο μιας και οι αναθυμιασεις δεν βγαινουν πια στην εισαγωγη...).
-
Εχει κανεις δουλεψει τα λαδια της Bardahl..Στους κυκλους των κοντροβιων με μηχανες φτιαγμενες μεχρι αηδιας ακουσα τα καλυτερα λογια...
Ειναι τακτικοι πελατες στη τραυματολογια ορθοπεδικη και τα λεμε που και που -
Συμπτωματικά μόλις εχθές έστειλα email στην BARDAHL Καναδά για να μου στείλουν Material Safety Data Sheet και Technical Data Sheet για το BARDAHL XTC 5W40.
Φίλε Μύθε πιθανότατα περνάει πολλη άκαυστη στο κάρτερ. Αυτό έχει σαν συνέπεια να οξειδώνεται πολύ γρήγορα το λιπαντικό, να πέφτει δραματικά το ιξώδες του και να μαυρίζει στο χρώμα. Η περιγραφή σου με την υπερκατανάλωση λιπαντικού, τις αυξημένες αναθυμιάσεις και το ταχύτατο μαύρισμα του λιπαντικού με οδηγεί σε αυτό το συμπέρασμα (fuel dilution effect).
Άλλη επιπλέον πιθανότητα είναι να καταναλώνεις λάδι μέσω της φτερωτής της τουρμπίνας αν έχει τζογάρει και θα στο πετάει κατευθείαν στην εξαγωγή (μπλε καπνό βγάζει; ).
Κάνε μία μέτρηση καυσαερίων. Μπορεί να χρειάζεσαι απλώς κάποια ρύθμιση, μπορεί όμως και να χρειάζεσαι από τσιμουχάκια βαλβίδων έως ελατήρια πιστονιών ή ακόμη και επισκευή (κινητήρα ή και τουρμπίνας).
Τέλος, ναι, επιτρέπεται να κατέβεις στο ιξώδες εάν ήδη σου καταναλώνει ένα 'παχύρευστο' λιπαντικό. Η υπερκατανάλωση λιπαντικού συμβαίνει είτε το λάδι είναι παχύτερο είτε λεπτότερο, για διαφορετικές αιτίες. Το περισσότερο παχύρευστο λιπαντικό του επιτρεπόμενου από τον κατασκευαστή μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε ταχύτατη φθορά-θραύση ελατηρίων ακόμη και βαλβίδων (αντίθετα από ότι πιστεύεται) καθότι το παχύ στρώμα μπορεί να οδηγήσει σε αναπηδήσεις των ελατηρίων στα τοιχώματα των κυλίνδρων (ή βαλβίδων στους δρομείς). Πολλοί γκουρού λένε ότι είναι χειρότερο να χρησιμοποιείς παχύτερο του κανονικού από ότι λεπτότερο. Γι αυτό και η ιδανικότερη λύση είναι η χρήση του προτεινόμενου από τον κατασκευαστή λιπαντικού σε όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα (το επικρατέστερο ιξώδες για ευρωπαϊκά-γιαπωνέζικα υψηλών επιδόεσων είναι το 5W40 - ειδικά για Ελλάδα και για όλο το χρόνο).
Και κάτι πολύ σημαντικό: Ποτέ πλάκωμα με το μοτέρ κρύο. Το λιπαντικό αρχίζει να δουλεύει σωστά μετά τους 80C (ίσως παίζει λίγο ανάλογα και με το 'κρύο' ιξώδες - 0-5-10W).
(Θα γνωρίζετε για το χτύπημα στροφάλου στα 1.8TS 192PS της Toyota και την σχετική οδηγία στους κατόχους τους να μην το ζορίζουν με κρύο μοτέρ - πολύ σχετικό αυτό το 'ζόρισμα'...). -
Ναι οσο για το ζεσταμα ειναι απαραιτητο,οχι τοσο για το λαδι επειδη ολα τα καλα λιπαντικα ρεουν σχετικα καλα σε θερμοκρασιες ελλαδος.Το προβλημα στα τελευταιας γενιας μοτερ ειναι οτι εχουν πολλα εξαρτηματα απο αλουμινιο ενω αλλα απο ατσαλι η δε ξερω και εγω τι....Η πιο επικινδυνη φαση να σου κολλησει ειναι αμεσως μολις η θερμοκρασια στο κυκλωμα ψυξης ανεβει.Σε αυτη τη φαση εχεις τα πιστονια εντελως ζεστα και τους κυλινδρους ακομα σφιχτους οποτε πρεπει να περιμενεις να ζεστανει ομοιομορφα το μοτερ.
Τωρα αν ζεις στη Σιβηρια μπορεις να βαλεις Φλατζες θερμαινομενες με αντισταση λες και ειναι Παιπερ
-
Στη πίστα έχεις μεγάλη κατανάλωση, πρέπει να καπνίζει αρκετά και να σου το λένε οι άλλοι. Εκτός αν φεύγει έξω με τις αναθυμιάσεις.
Οι αναθυμιάσεις είναι το πρώτο πράγμα που κοιτάς όταν έχεις κατανάλωση λαδιού (φυσικά και στα αμάξια που έχουν PCV).
Με το χρώμα του λαδιού (με το μάτι) δεν μπορείς να βγάλεις άκρη. Μπορεί να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα, για παράδειγμα στους ντίζελ μετά από 10 λεπτά λειτουργίας το καινούριο λάδι έχει ακριβώς το ίδιο χρώμα με το παλιό. Πάντως αν το αυτοκίνητο είχε σύστημα εξαερισμού των αναθυμιάσεων και εσύ το αφαίρεσες, να ξέρεις ότι τα λάδια σου χαλάνε (και λερώνονται - όχι απαραίτητα στο χρώμα) πολύ πιο γρήγορα από άλλα αυτοκίνητα.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
...Πάντως αν το αυτοκίνητο είχε σύστημα εξαερισμού των αναθυμιάσεων και εσύ το αφαίρεσες, να ξέρεις ότι τα λάδια σου χαλάνε (και λερώνονται - όχι απαραίτητα στο χρώμα) πολύ πιο γρήγορα από άλλα αυτοκίνητα.Ναι, λόγω του ότι είναι εκτεθειμένα στις εξωτερικές συνθήκες (υγρασία, σκόνη κλπ). Ταυτόχρονα, δεν λιπαίνεται το αξονάκι της πεταλούδας γκαζιού που οδηγεί στην ταχύτερη φθορά του (ασταθές ρελαντί κλπ).
-
Δεν λερώνεται από εξωτερικές συνθήκες το λάδι, το σύστημα εξαερισμού του κάρτερ (Positive Crankcase Ventilation) αφαιρεί (σιγά σιγά) τις αναθυμιάσεις του κινητήρα, την υγρασία και το καύσιμο που αλλιώς παραμένουν στο κάρτερ και μολύνουν το λάδι. Από τη μια δεν αφήνει στην ατμόσφαιρα τις αναθυμιάσεις του κινητήρα αλλά το σημαντικότερο είναι ότι αυξάνει κατά πολύ τη μακροζωία του κινητήρα (εκτός αν αλλάζεις λάδια κάθε 2-3.000 χλμ).
-
Ο χρήστης eker123 έγραψε:
Το προβλημα στα τελευταιας γενιας μοτερ ειναι οτι εχουν πολλα εξαρτηματα απο αλουμινιο ενω αλλα απο ατσαλι η δε ξερω και εγω τι....Η πιο επικινδυνη φαση να σου κολλησει ειναι αμεσως μολις η θερμοκρασια στο κυκλωμα ψυξης ανεβει.Σε αυτη τη φαση εχεις τα πιστονια εντελως ζεστα και τους κυλινδρους ακομα σφιχτους οποτε πρεπει να περιμενεις να ζεστανει ομοιομορφα το μοτερ.Σε αρκετά αυτοκίνητα που έχουν σφυρήλατα πιστόνια όταν είναι κρύα ακούγεται ένας θόρυβος από τα χαλαρά πιστόνια μέσα στο κύλινδρο (piston slap). Το σιβίκ μου άρχισε να κάνει αυτό το θόρυβο (μόνο το χειμώνα) μετά τις 30-40.000 χλμ. αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα στην αξιοπιστία (στα σιβικ) είναι απλά ενοχλητικό και σταματάει μετά από 1-2 λεπτά. Άλλες μάρκες λαδιού χτυπάνε περισσότερο άλλες λιγότερο, δεν έχει καμία σημασία παρά μόνο στο αυτί.
-
Να κάνω και ΄γω μια ερώτηση :
Όταν ο κινητήρας δουλεύει στο ρελαντί και εσύ βγάλεις το σωληνάκι που ξεκινά από τον χώρο των εκκεντροφόρων και καταλήγει στην πολλαπλή εισαγωγής (αν το βγάλεις από την πλευρά που καταλήγει στην πολλαπλή εισαγωγής), νιώθεις στο χέρι σου το φύσημά τών αναθυμιάσεων (βάζοντας το χέρι σου στην απόληξη της σωλήνας).
Όταν όμως ανοίξεις την πεταλούδα του γκαζιού, αυτό εξαφανίζεται και πλέον στο χέρι σου δεν νιώθεις κάτι το ιδιαίτερο...Γιατί;
Αυτές οι αναθυμιάσεις (ατμοί λιπαντικού με καυσαέρια, σωστά; ) προέρχονται από κάψιμο του λαδιού το οποίο λαμβάνει χώρα στα ελατήρια του λαδιού, στους οδηγούς των βαλβίδων και αλλού; Το σωληνάκι αυτό συλλέγει τις αναθυμιάσεις από όλον τον κινητήρα (κάρτερ/κυλινδροκεφαλή) ή μόνο από την κυλινδροκεφαλή;Στο Fiat 127 903cc 8v που είχα παλιά, σε κάποια φάση έβγαζε λαμνάζον λάδι στον παπά και το σκούπιζα με πανάκι. Έβγαλα το συμπέρασμα ότι οι αναθυμιάσεις είναι τόσες πολλές, που στην διαδρομή κυλινδροκεφαλή - παπάς, υγροποιούνται ξανά και μένουν στον παπά.
Σωστό; -
Καταρχην ευχαριστω παρα πολυ για την βοηθεια.
Να δωσω 2-3 απαντησεις οσον αφορα τα παραπανω...Το αμαξι δεν βγαζει καπνο(μπλε-ή αλλου χρωματος)στο ρελαντι,ουτε υπο πιεση(συμφωνα με οσους το παρατηρουν απ'εξω στην πιστα).Παρολαυτα ειμαι σιγουρος οτι καποια ποσοτητα βγαινει απο τις αναθυμιασεις μιας και το βλεπω στο χωρο του κινητηρα.(Η αναθυμιασεις πηγαινουν στην σκαστρα η οποια εκτονωνει στην εργοστασιακη εισαγωγη κανονικα αλλα στην περιπτωση μου,μιας και εχω αλλαξει την εισαγωγη,σκαστρα-και κατα συνεπεια αναθυμιασεις-βγαινουν στην ατμοσφαιρα...).
Μετριση καυσαεριων δεν ξερω αν θα μπορουσε να δειξει κατι μιας και το αυτοκινητο εχει τελειως ελευθερη εξαγωγη και φανταζομαι οτι το μηχανημα θα δειξει τιμες...
Εχω σιγουρα στο μυαλο μου οτι μπορει να αντιμετωπιζω καποιο μηχανικο προβλημα(ελατηρια πιστονιων κυριως ή κατι αλλο)απλα το μοτερ σε ελενχο συμπιεσης ειναι τελειο και ακουγεται(οσο σημαντικο μπορει να ειναι αυτο)σωστο.
Τελος,θα βαλω στο αυτοκινητο ενα δοχιο αναθυμιασεων(το εχω ηδη απλα δεν το εχω περασει)γιατι θελω να δω τι περιπου γινεται...
Υ.Γ:Εχω στην κατοχη μου ποσοτητα BP7000 0-40 φανταζομαι οτι σε καμια περιπτωση δεν θα πρεπει να τα δοκιμασω ή οχι???(Παντα εχοντας κατα νου οτι δεν με απασχολει να κραταω τα λαδια για μεγαλο χρονικο διαστημα και το μοτερ δουλευει παντα με σεβασμο αλλα κανει και αρκετα χλμ στην πιστα...)
Λαδια Συνθετικά (0/5)-40W