-
Στην πραγματικότητα Antiriad, το Firestone Scandal ήταν εξυπνάδα της Ford. Το Explorer είναι ένα φορτηγάκι με μακρύτερη καμπίνα, απηρχαιωμένες αναρτήσεις, κάκιστο στήσιμο. Όταν ο άλλος το παίρνει κι αρχίζει να το οδηγεί σα να'ταν αυτοκίνητο, καταλαβαίνεις ποιες είναι οι συνέπειες των κακών αναρτήσεων, του υψηλού κέντρου βάρους, του υψηλού κέντρου περιστροφής: ΤΟΥΜΠΑ. Και όχι μία, αλλά πολλές. Και σε συνδυασμό με τις μαλακές (προδιαγραφή NHTSA 216) A-pillars, πολλοί επιβάτες αποκεφαλίσθηκαν στο βωμό της αύξησης των περιθωρίων κέρδους ($4Κ ανά SUV περίπου, τη στιγμή που υπάρχουν πολλά αυτοκίνητα που αφήνουν μόνον $1 ανά πωλούμενη μονάδα).
Τι έκανε λοιπόν η Ford; Αποφάσισε να επιβραδύνει τους οδηγούς, μειώνοντας τα περιθώρια πλευρικής πρόσφυσης. Πώς; Απλά όρισε ότι τα λάστιχα θα φουσκώνονται στα 26 psi ( ), 4 πιο κάτω από ό,τι συνιστά ο κατασκευαστής του ελαστικού. Σκέψου τώρα κάτω από τι συνθήκες λειτουργεί το λάστιχο: ξεφούσκωτο και μ'ένα θεόβαρο χρέπι από πάνω του. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ και καταστροφικό κλατάρισμα-διάλυση του ελαστικού, οπότε το όχημα πάει πλέον με τις ζάντες στο οδόστρωμα και ο έλεγχος χάνεται... Και πάλι καταλήγουμε σε τούμπες, τούμπες, τούμπες.
Ως εξιλαστήριο θύμα βρέθηκε η Firestone, ενώ κανονικά έπρεπε να μιλάμε για Ford Explorer Scandal, που σημαίνει ότι η διοίκηση της Ford, οι bean counters του τμήματος κοστολόγησης (αυτές οι κατώτερες μορφές ζωής που ονομάζονται ΛΟΓΙΣΤΕΣ) και οι μηχανικοί που, καίτοι γνώριζαν τι επρόκειτο να συμβεί, έκαναν τουμπεκί, έπρεπε να βρίσκονται πίσω απ'τα σίδερα.
-
Ο χρήστης dimsabas έγραψε:
Όχι ρε παιδιά, μη μου το κάνετε αυτό. Τι θα τα κάνω μετά αυτά;θες πραγματικά να σου πούμε τι να τα κάνεις;
-
Ο χρήστης Antiriad έγραψε:
Το θέμα είναι οτι η κατάσταση με τα SUVs στην Ελλάδα έχει φτάσει στο απροχώρητο.Εμείς εδώ δεν έχουμε πολλά SUV, στην Αμερική όμως τα περισσότερα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν είναι SUV και μάλιστα με πολύ μεγαλύτερο μέγεθος από τα 'δικά μας'. Για παράδειγμα, εκεί το Honda CRV θεωρείται mini-SUV (προσφέρεται με 2,4λτρ. ως μικρότερο κινητήρα).
-
-
Συγγνώμη ρε παιδιά... και πως θα πηγαίνουν οι κυρίες στον Βασιλόπουλο και τα παιδιά στο σχολείο? ? ?
Αν αποκλειστεί η Κηφησίας ή η Βουλιαγμένης από τα χιόνια? ? ? Να χάσουν τα παιδάκια το μάθημά τους και η γιαγιά να μήν έχει κάποιον να της φέρει τα φάρμακά της ? ? ?
Νομίζω είστε υπερβολικοί
-
Ο χρήστης SPITFIRE έγραψε:
Συγγνώμη ρε παιδιά... και πως θα πηγαίνουν οι κυρίες στον Βασιλόπουλο και τα παιδιά στο σχολείο? ? ?Αν αποκλειστεί η Κηφησίας ή η Βουλιαγμένης από τα χιόνια? ? ? Να χάσουν τα παιδάκια το μάθημά τους και η γιαγιά να μήν έχει κάποιον να της φέρει τα φάρμακά της ? ? ?
Νομίζω είστε υπερβολικοί
Φίλε SpitFire γιατί ενοχλούν παραπάνω τα jeep από τις mercedes s600 ?
-
Ο χρήστης Kid έγραψε:
Συγγνώμη ρε παιδιά... και πως θα πηγαίνουν οι κυρίες στον Βασιλόπουλο και τα παιδιά στο σχολείο? ? ?
Αν αποκλειστεί η Κηφησίας ή η Βουλιαγμένης από τα χιόνια? ? ? Να χάσουν τα παιδάκια το μάθημά τους και η γιαγιά να μήν έχει κάποιον να της φέρει τα φάρμακά της ? ? ?
Νομίζω είστε υπερβολικοί
Παντως αν στηθεις μιση ωρα στην Κηφησιας, θα δεις καμια 10 αρια Grand Cheroki και ισως 1 S600......
-
Ο χρήστης GFON έγραψε:
Νομίζω είστε υπερβολικοί
Παντως αν στηθεις μιση ωρα στην Κηφησιας, θα δεις καμια 10 αρια Grand Cheroki και ισως 1 S600......
Και καμιά πενηνταριά Smart. Διώχνουμε τους πολυπληθέστερους?
-
Ο χρήστης Kid έγραψε:
Καλά, δεν είναι και το ίδιο. Η ΜΒ και στρίβει και φρενάρει αν χρειαστεί, το τζιποειδές μπορεί να γίνει και επικίνδυνο σε παρόμοιες καταστάσεις...
Ακόμα απο μια S600 βλέπεις μια χαρά τα μηχανάκια γύρω σου, από ένα καγιέν δε βλέπεις τίποτα.
Είναι πολλοί οι λόγοι για τους οποίους προσωπικά δε θεωρώ καλά αυτοκίνητα τα SUV, αλλά όπως προείπα δε συνιστά λόγο αυτό για να 'καταργηθεί' το δικαίωμα του καθενός να πάρει οτι αυτοκίνητο γουστάρει. Ίσως θα ήταν προτιμότερο να τους επιβάλλονται (στα μεγάλου κυβισμού) άλλοι περιορισμοί (έξτρα τέλη, περιορισμοί ταχύτητας κλπ κλπ) ώστε να μην είναι ελκυστικά στην αγορά τους... -
Ο χρήστης Kid έγραψε:
Και καμιά πενηνταριά Smart. Διώχνουμε τους πολυπληθέστερους?Μακάρι, όσοι δεν έχουν παραπάνω από έναν συνεπιβάτη καθημερινά στην Αθήνα να κυκλοφορούσαν με smart.
-
Το ότι δεν στρίβουν σαν elise με το δεν στρίβουν έχει μια τεράστια διαφορά.. Σε πληροφορώ ότι τα μεγάλα SUV και στρίβουν, και φρενάρουν και τα κάνουν όλα. Σίγουρα όχι σαν κάποια sportscars αλλά αρκετά καλά..
-
Ο χρήστης Kid έγραψε:
Το ότι δεν στρίβουν σαν elise με το δεν στρίβουν έχει μια τεράστια διαφορά.. Σε πληροφορώ ότι τα μεγάλα SUV και στρίβουν, και φρενάρουν και τα κάνουν όλα. Σίγουρα όχι σαν κάποια sportscars αλλά αρκετά καλά..Δεν στρίβουν ούτε φρενάρουν σαν S και πίστεψέ με έχω και προσωπική εμπειρία.
('αργός οδηγός' είμαι και καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις, δυστυχώς όμως αν είσαι 'αργός οδηγός' και δεν το ξέρεις, ( ) όταν αγοράζεις αυτοκίνητο με 450 ίππους δεν είναι λίγο πρόβλημα αυτο; ) -
Ενα ceicento ή Αtos στρίβει καλύτερα απο ενα Vitara, RAV ή έστω ενα Jimny?
Τωρα μετα τις διαστάσεις φταίει το κράτημα?
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
Ενα ceicento ή Αtos στρίβει καλύτερα απο ενα Vitara, RAV ή έστω ενα Jimny?Το sei ναι. Το Atos μάλλον όχι.
-
Διαφωνώ και για το sei. Και τα έχω οδηγήσει και τα 3 για αρκετό καιρό, όχι πως είναι η ουσία αυτό βέβαια γιατι θα έπρεπε οι οδηγοί smart όχι απλώς να απορευεται να μπούν στο κέντρο αλλα να εκτελούνται με συνοπτικές διαδικασίες.
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
Ενα ceicento ή Αtos στρίβει καλύτερα απο ενα Vitara, RAV ή έστω ενα Jimny?Τωρα μετα τις διαστάσεις φταίει το κράτημα?
Συγκρίναμε την S-Klasse με ένα jeep... και τα τρία 'τζιπάκια' που αναφέρεις δεν είναι 2.5 τονάκια και 450 άλογα και δε νομίζω οτι χαρακτηρίζονται από κανέναν SUV. Τέτοιου είδους 'τζιπακια' του στυλ παχέρο, rav κλπ είναι καθόλα σεβαστά και χρήσιμα (άσε που κάτι μου λέει τους ρίχνουν στα αυτιά των SUV σε 'δύσκολες' καταστάσεις).
Παιδιά, εγώ, προσωπικά, διαφωνώ με το μέτρο το δήλωσα εξ'αρχής. Η προβολή των μεγάλων διαστάσεων ως δικαιολογία για απαγόρευση της κυκλοφορίας τους μου φαίνεται γελοία. Απλά θεωρώ οτι σαν αυτοκίνητα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα (σε σχέση με τα άλλα) αν βρεθούν στα χέρια ένος άσχετου (που δυστυχώς συνήθως έτσι γίνεται). -
Ο χρήστης IKE έγραψε:
οι οδηγοί smart όχι απλώς να απορευεται να μπούν στο κέντρο αλλα να εκτελούνται με συνοπτικές διαδικασίες.Ευχαριστούμε πολύ.
(την επόμενη φορά που θα δεις 2 τόνων καγιέν να κόβει την εθνική με 200, σκέψου οτι τα σμαρτάκια έχουν κόφτη στα 130). -
Ο χρήστης D-Jet έγραψε:
οι οδηγοί smart όχι απλώς να απορευεται να μπούν στο κέντρο αλλα να εκτελούνται με συνοπτικές διαδικασίες.
Ευχαριστούμε πολύ.
(την επόμενη φορά που θα δεις 2 τόννων καγιέν να κόβει την εθνική με 200, σκέψου οτι τα σμαρτάκια έχουν κόφτη στα 130).Μάλλον αστειευόταν.
Δεν τα πάει καλά με τα smiley ο IKE.
-
To γενικότερο πρόβλημα με τα SUV είναι ότι ενώ -υποτίθεται ότι- συνδυάζουν τα καλύτερα στοιχεία από κάθε κατηγορία, ταυτόχρονα συνδυάζουν και τα χειρότερα:
-
Είναι παρόμοια γρήγορα με ένα αντίστοιχο σπορ GT, όμως κι αυτά καίνε τον άμπακο, ενώ ταυτόχρονα είναι πολύ πιο ψηλά από ένα GT, εμποδίζοντας την ορατότητα
-
Περνάνε άνετα τα χαντάκια όπως κάθε τζιπ, όμως συνήθως είναι αρκετά ογκωδέστερα από ένα τζιπ, τη στιγμή μάλιστα που ως 'καθαρόαιμα' τους βάζουν τα γυαλιά κάτι Lada Niva και Land Rover 20ετίας.
-
Παρέχουν την ίδια άνεση με μία λιμουζίνα, αλλά ένα αρκετά μικρότερων εξωτερικών διαστάσεων πολυμορφικό έχει μακράν καλύτερη εκμετάλλευση χώρων.
-
Διαθέτουν τις χειρότερες δυνατές αναλογίες: εξωτερικού μεγέθους/ωφέλιμο χώρο, κυβισμού/αποδιδόμενες επιδόσεις, ύψους/ορατότητα, μεγέθους ελαστικών-φρένων/απόδοση φρεναρίσματος.
Παρόλα αυτά ξαναλέω, το μέτρο είναι απαράδεκτο, όπως κάθε άλλη απαγόρευση ελεύθερης κίνησης φορολογούμενων πολιτών.
-
-
Ο χρήστης D-Jet έγραψε:
οι οδηγοί smart όχι απλώς να απορευεται να μπούν στο κέντρο αλλα να εκτελούνται με συνοπτικές διαδικασίες.
Ευχαριστούμε πολύ.
(την επόμενη φορά που θα δεις 2 τόνων καγιέν να κόβει την εθνική με 200, σκέψου οτι τα σμαρτάκια έχουν κόφτη στα 130).και κατασκηνώνουν στην αριστερή σε ΑΟ, Κηφισσό και αλλού (η πλειοψηφία πάντα όχι όλοι) άρα σύμφωνα με το 'σκεπτικό' πολλών, επειδή είναι αργά, να απαγορευτούν (αφού οι ΟΔΗΓΟΙ τους ρίχνουν άγκυρα στην αριστερή, κάνουν συνεχώς σφήνες κλπ)
Aνάβει «κόκκινο» για τα τζιπ και στην Αθήνα