-
Kυριακή επισκέφτηκα και εγώ τα Μέγαρα για πρώτη φορά..Αυτοκίνητο:Clio 1,4 16v,εργοστασιακό χωρίς καμία μετατροπή...φρένα και ανάρτηση σε μέτρια κατάσταση(50000χλμ) και ελαστικά 185/60/14 potenza re720 σε μέτρια προς καλή κατάσταση..Δυστυχώς η πίστα είχε λάσπες στην δεξιά μετά την μεγάλη ευ8εία+μια γούβα με νερό πριν την Κ3...Τεσπα...Με συνοδηγό κατάφερα να σταθεροποιηθώ γύρω στο 1:22 με καλύτερο χρόνο 1:21 χαμηλό..Δυστυχώς είχα πρόβλημα με τα λάστιχα τα οποία μαγούλιαζαν πολύ(μάλλον λάθος πιέσεις)..Δεν ξέρω πως κρατή8ηκα και δεν μπήκα με τα 15αρια τα οποία χρησιμοποιώ στον δρόμο Πιστεύω οτι με καθαρή την πίστα+καλύτερη εκμάθηση της(ήταν η πρώτη μου φορά)+15αρια ο χρόνος μπορεί να πέσει αρκετά?Τι λέτε?
Υγ:jim01 στείλε πμ όταν ξαναπάς
EDIT:Το clio ,τουλάχιστον με εργοστασιακή ανάρτηση,ήταν ουδέτερο μέσα στην πίστα με μια λογική για προσθιοκίνητο υποστροφή στις κλειστές στροφές,ενώ στα γρήγορα εσάκια και στην είσοδο των κλειστών στροφών με τους κατάλληλους χειρισμούς μπορούσε να γίνει αρκούντως υπερστροφικό και εντυπωσιακό(με το ανάλογο τίμημα στον χρόνο βέβαια)
-
ClioDriver, το clio μου το κανω οτι θελω σε ολες τις στροφες εκτος απο αυτες τις 2 που ανεφερα. Το θεμα μου ειναι οτι ενω εχω κλειστει πολύ (μιλαμε παντα για τις 2 αυτες στροφες Κ9 Κ4) ο,τι και να κανω μεσα στην στροφη δεν λεει να μην πεταει μουτρα. Αλλο να μπω με υπερστροφη ή με τα 4 στην εισοδο και άλλο πως παει μετα το Apex. Παντος φαινεται οτι πρεπει να εχω εισοδο με λιγοτερα.
Αυτο που λες για μαλακωμα των εμπρος αμορτισερ φαινεται σωστο και θα το δοκιμασω, αρκει το μεγαλυτερο βυθισμα κατα το φρναρισμα στην στροφη να μην αλλάζει την γεωμετρια της μπροστινης αναρτησης με τετοιο τροπο που να μειωνεται η πλευρικη προσφυση των εμπροσ ελαστικών.
Επισης εχω παρατηρησει πως σε κατηφορικο δρομο (για μικρη κλιση μιλαμε) πάλι πεταει μουτρα, κατι που το διαβασα στους 4 τρ. για το clio 2.0 (στο τευχος με την πρωτη οδηγικη παρουσιαση του fiesta st στο πηλιο)
Kyan δοκιμασα αφημα γκαζιου, γκαζοφρενο με 1 ποδι (οχι να παταει και τα 2 πεταλια...) αλλα τιποτα. Το γκαζοφρενο με τα 2 ποδια δεν το εχω εξασκησει ετσι ωστε να ειμαι πιο γρηγορος απο το γκαζι -φρενο με το ενα. Αν και νομιζω οτι κανει ακριβως την ιδια δουλεια όπως και να κανεις το γκαζοφρενο, με την διαφορα οτι οταν το κανεις καλα με τα 2 ποδια απλα κερδιζεις τα καποια δεκατα που διαρκει να μεταφερεις το ποδι απο το ενα πενταλ στο αλλο (και βεβαια με τα 2 ποδια μπορεις να παιζεις εναλλαξ και οχι μονο μια φορα στα 2 πενταλ με μηδενικη υστεριση χρονου). Λες με το να πατω γκαζι φρενο ταυτοχρονα να αλλάξει κατι?
Πάντως για να ακριβολογουμε, λογικο ειναι το clio να υποστρεψει σε συγκεκριμενες συνθηκες, απλα η αισθηση μου ειναι οτι το κανει πιο πολύ σε αυτες τις συνθηκες αποσο θα...ηθελα και περιμενα. Αντε να δουμε την τριτη φορα τι θα κανουμε! johnch θα σου pm!
-
ClioDriver, το clio μου το κανω οτι θελω σε ολες τις στροφες εκτος απο αυτες τις 2 που ανεφερα. Το θεμα μου ειναι οτι ενω εχω κλειστει πολύ (μιλαμε παντα για τις 2 αυτες στροφες Κ9 Κ4) ο,τι και να κανω μεσα στην στροφη δεν λεει να μην πεταει μουτρα. Αλλο να μπω με υπερστροφη ή με τα 4 στην εισοδο και άλλο πως παει μετα το Apex. Παντος φαινεται οτι πρεπει να εχω εισοδο με λιγοτερα.
Αυτο που λες για μαλακωμα των εμπρος αμορτισερ φαινεται σωστο και θα το δοκιμασω, αρκει το μεγαλυτερο βυθισμα κατα το φρναρισμα στην στροφη να μην αλλάζει την γεωμετρια της μπροστινης αναρτησης με τετοιο τροπο που να μειωνεται η πλευρικη προσφυση των εμπροσ ελαστικών.
Επισης εχω παρατηρησει πως σε κατηφορικο δρομο (για μικρη κλιση μιλαμε) πάλι πεταει μουτρα, κατι που το διαβασα στους 4 τρ. για το clio 2.0 (στο τευχος με την πρωτη οδηγικη παρουσιαση του fiesta st στο πηλιο)
Kyan δοκιμασα αφημα γκαζιου, γκαζοφρενο με 1 ποδι (οχι να παταει και τα 2 πεταλια...) αλλα τιποτα. Το γκαζοφρενο με τα 2 ποδια δεν το εχω εξασκησει ετσι ωστε να ειμαι πιο γρηγορος απο το γκαζι -φρενο με το ενα. Αν και νομιζω οτι κανει ακριβως την ιδια δουλεια όπως και να κανεις το γκαζοφρενο, με την διαφορα οτι οταν το κανεις καλα με τα 2 ποδια απλα κερδιζεις τα καποια δεκατα που διαρκει να μεταφερεις το ποδι απο το ενα πενταλ στο αλλο (και βεβαια με τα 2 ποδια μπορεις να παιζεις εναλλαξ και οχι μονο μια φορα στα 2 πενταλ με μηδενικη υστεριση χρονου). Λες με το να πατω γκαζι φρενο ταυτοχρονα να αλλάξει κατι?
Πάντως για να ακριβολογουμε, λογικο ειναι το clio να υποστρεψει σε συγκεκριμενες συνθηκες, απλα η αισθηση μου ειναι οτι το κανει πιο πολύ σε αυτες τις συνθηκες αποσο θα...ηθελα και περιμενα. Αντε να δουμε την τριτη φορα τι θα κανουμε! johnch θα σου pm!
-
Ο χρήστης jim01 έγραψε:
Αν και νομιζω οτι κανει ακριβως την ιδια δουλεια όπως και να κανεις το γκαζοφρενο, με την διαφορα οτι οταν το κανεις καλα με τα 2 ποδια απλα κερδιζεις τα καποια δεκατα που διαρκει να μεταφερεις το ποδι απο το ενα πενταλ στο αλλοΌχι μόνο αυτό. Πατώντας φρένο εξαλείφεις το σπινάρισμα του εσωτερικού τροχού, αποφεύγοντας έτσι την απώλεια ισχύος σε αυτόν από το διαφορικό. Στην ουσία 'μιμείσαι' ένα μπλοκέ διαφορικό.
-
Ο χρήστης kyan έγραψε:
Λετε ενα διαφορικο στυλ μπουμπη εκει να μην πεταγε τοσα μουτρα?
Μέχρι να το βάλεις δοκίμασε να πατάς λίγο το φρένο με το αριστερό πόδι μαζί με το γκάζι στην έξοδο της στροφής.
Αυτό το κάνω αν κολλήσω σε χιόνια αλλά πατάω πολύ το φρένο (το ζορίζω αφάνταστα το αμαξάκι). Έχω διαπιστώσει ότι το κόλπο πιάνει μόνο σε πολύ χαμηλές ταχύτητες περιστροφής και για λίγο χρόνο, μετά είναι το ίδιο. Δεν το έχω κάνει ποτέ εν κινήσει.
-
Δυστυχως αυτη η υποστροφη δεν γλιτωνεται ευκολα.....
Χρειαζεται υπερβολικη υπομονη(στο γκαζι) που οι περισσοτεροι δεν την εχουν(με),λογικα.
Απο την αλλη δεν προκειται με ενα μετρια στημενο αμαξι να βγαλεις καναν υπερχρονο(σε σχεση με τι,αλλωστε?),οποτε διασκεδασε(στε) το!!!!!!
Το καλο ειναι να αναγνωριζεις τι συμβαινει και τι φταιει σε ενδεχομενο προβλημα που αντιμετωπιζεις(στην προκειμενη η υποστροφη).Το αν ηθελημενα δεν κανεις κατι για αυτο(προτιμας(με) την πιεση και το στριγγλισμα των ελαστικων),ειναι δευτερο σε προταιρεοτητα,αρκει να κατανοεις(ουμε) ο,τι συμβαινει,πραγμα πολυ καλο και για την καθημερινη μας οδηγηση. -
Ο χρήστης kyan έγραψε:
Μέχρι να το βάλεις δοκίμασε να πατάς **λίγο **το φρένο με το αριστερό πόδι μαζί με το γκάζι στην έξοδο της στροφής.Αν και νομιζω οτι κανει ακριβως την ιδια δουλεια όπως και να κανεις το γκαζοφρενο, με την διαφορα οτι οταν το κανεις καλα με τα 2 ποδια απλα κερδιζεις τα καποια δεκατα που διαρκει να μεταφερεις το ποδι απο το ενα πενταλ στο αλλο
Όχι μόνο αυτό. Πατώντας φρένο εξαλείφεις το σπινάρισμα του εσωτερικού τροχού, αποφεύγοντας έτσι την απώλεια ισχύος σε αυτόν από το διαφορικό. Στην ουσία 'μιμείσαι' ένα μπλοκέ διαφορικό.
Αν δεν έλεγες αυτό το 'λίγο το φρένο' θα έλεγα ότι τα μπέρδεψες...
Οπότε συνεχίζω αλλιώς:
Πόσο λίγο να το πατήσει ώστε να κόψει το σπινάρισμα στους εμπρός και να μην φρενάρει και τους πίσω προκαλώντας ακόμη περισσότερη υποστροφή; Να το χαϊδέψει; Ίσως... Πολύ προχωρημένη η τεχνική αυτή για να μείνει ασχολίαστη καθότι η παρενέργεια της ατυχής της χρήσης φέρνει αντίθετο αποτέλεσμα του επιθυμητού.
Όχι πιο εύκολο αλλά σίγουρα πιο χρήσιμο βρίσκω να μάθει κάποιος να αυτοσυγκρατείται και να πατάει όσο γκάζι χρειάζεται για να μην στραμπουλάει τη μούρη ή σπινάρει άσκοπα.Στον jim01 με το Clio θα τον συνιστούσα να μάθει εάν η Renault Sport δίνει κάποια λύση για αρνητικό κάμπερ εμπρός (πχ η Peugeot Sport για το 206 δίνει ακραξόνια για 2μοίρες αρνητικό). Επίσης, το φαινόμενο της έντονης υποστροφής μειώνεται αισθητά εάν φουσκώσει πολύ τα εμπρός ελαστικά (40psi+) ώστε να μην διπλώνει το μάγουλο χάνοντας το πέλμα την επαφή με το οδόστρωμα. Η λύση 4 ημισλίκ σχεδόν εξαλείφει αυτό το πρόβλημα. Το μπλοκέ είναι λύση ακριβή που θα χρειαστεί σε μεταγενέστερο χρόνο, αλλά αν κάνεις αυτά που σου προτείνω δεν θα αισθάνεσαι και τόσο την ανάγκη του στην πίστα.
Η λύση της μαλακότερης αντιστρεπτικής ακούγεται λογική αλλά εάν ήδη έχεις τοποθετήσει σκληρότερα ελατήρια χαμηλώματος (που υποθέτω ότι το έχεις ήδη κάνει) τότε απλά μπορεί να μην πιέζεται ιδιαίτερα η υπάρχουσα αντιστρεπτική και να μην δεις διαφορά με μαλακότερη, οπότε να χρειάζεσαι μαλακότερα ελατήρια κι όχι αντιστρεπτική. Στην περίπτωση αυτή μπορείς να βάλεις σκληρότερη αντιστρεπτική πίσω (ή και σκληρότερα ελατήρια πίσω ή μαλακότερα εμπρός) ώστε όταν γέρνει το αμάξωμα να ελαφρώσεις το φορτίο του εμπρός άξονα μειώνοντας την υποστροφή και αυξάνοντας την υπερστροφή (περισσότερο το φορτίο πλέον για τον πίσω άξονα). Το θέμα είναι το αν δίνει η Renault τέτοιες πρακτικές λύσεις (πχ αλλάζει μόνο η πίσω αντιστρεπτική ή πρέπει να αλλαχτεί όλος ο άξονας; ). Για να μην φτάσουμε και στο τί θα γίνει και με τα αμορτισέρ (τα σκληρά ελατήρια-αντιστρεπτικές χρειάζονται και τουλάχιστον δυνατό rebound για να διατηρείται η πρόσφυση, τόσο κατά όσο και μετά το apex των στροφών)... Αλλιώς, το αρνητικότερο κάμπερ εμπρός είναι μονόδρομος για σένα (εάν το μαμίσο είναι μηδέν τότε το αρνητικό κάμπερ απλά επιβάλλεται).
-
Ο χρήστης Miltellas έγραψε:
Μέχρι να το βάλεις δοκίμασε να πατάς **λίγο **το φρένο με το αριστερό πόδι μαζί με το γκάζι στην έξοδο της στροφής.
Αν και νομιζω οτι κανει ακριβως την ιδια δουλεια όπως και να κανεις το γκαζοφρενο, με την διαφορα οτι οταν το κανεις καλα με τα 2 ποδια απλα κερδιζεις τα καποια δεκατα που διαρκει να μεταφερεις το ποδι απο το ενα πενταλ στο αλλο
Όχι μόνο αυτό. Πατώντας φρένο εξαλείφεις το σπινάρισμα του εσωτερικού τροχού, αποφεύγοντας έτσι την απώλεια ισχύος σε αυτόν από το διαφορικό. Στην ουσία 'μιμείσαι' ένα μπλοκέ διαφορικό.
Αν δεν έλεγες αυτό το 'λίγο το φρένο' θα έλεγα ότι τα μπέρδεψες...
Οπότε συνεχίζω αλλιώς:
Πόσο λίγο να το πατήσει ώστε να κόψει το σπινάρισμα στους εμπρός και να μην φρενάρει και τους πίσω προκαλώντας ακόμη περισσότερη υποστροφή; Να το χαϊδέψει; Ίσως... Πολύ προχωρημένη η τεχνική αυτή για να μείνει ασχολίαστη καθότι η παρενέργεια της ατυχής της χρήσης φέρνει αντίθετο αποτέλεσμα του επιθυμητού.
Όχι πιο εύκολο αλλά σίγουρα πιο χρήσιμο βρίσκω να μάθει κάποιος να αυτοσυγκρατείται και να πατάει όσο γκάζι χρειάζεται για να μην στραμπουλάει τη μούρη ή σπινάρει άσκοπα.Αν διαβάσεις προηγούμενα posts μου θα παρατηρήσεις ότι η αυτοσυγκράτηση με το γκάζι είναι το πρώτο πράγμα που του πρότεινα. Επίσης πρόσεξε το ρήμα 'δοκίμασε' που χρησιμοποίησα. Μόνος του θα βρει με πόσο πάτημα του φρένου θα πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς υποστροφή από μεταφορά βάρους. Από κει και πέρα σχολίασε ελεύθερα την τεχνική που πρότεινα.
-
Yeah!
-
συνηθως τη λυση σε τετοιους προβληματισμους τη δινει η ιδια η εταιρεια μεσω των μεγαλυτερων μοντελων....βλεπε διλιτρο
-
Ο χρήστης kyan έγραψε:
Αν και νομιζω οτι κανει ακριβως την ιδια δουλεια όπως και να κανεις το γκαζοφρενο, με την διαφορα οτι οταν το κανεις καλα με τα 2 ποδια απλα κερδιζεις τα καποια δεκατα που διαρκει να μεταφερεις το ποδι απο το ενα πενταλ στο αλλο
Καλοοο!
Mitellas απο μια ερωτηση που ειχα κανει πριν κανα χρονο, η ρενο sport δεν εχει τιποτα για το απλο κλιακι. Δεν το εψαξα παραπανω, αν και η απαντηση που ειχα παρει φανηκε να ειναι ¨του ποδαριου' ή τυχαια απο πλευρας του επισημου συνεργειου.
Αυτο που καταλαβαινω εχω (περα απο το αρνητικο καμπερ, που οσες φορες και να εχω διαβασει τι ειναι ολο το ξεχναω - αληθεια, ειναι οταν η αποσταση μεταξυ των 2 τροχων ειναι μεγαλυερη στο κατω μερος τους σε σχεση με το πάνω οταν τους κοιτας απο μπροστα?) ειναι οτι για να υποστρεψει λιγοτερο πρεπει:
το κεντρο βαρους να μετατοπιστει προς τα μπροστα για να ελαφρυνει ο πισω άξονας και συνεπως η τριβη (ολισθησησ) να ειναι μικροτερη.
Αυτο γινεται 1. αν ψηλωσεις τα πισω ελατηρια (εμενα δεν ειναι ρυθμιζομενα ως προς αυτο)-χαμηλώσεις τα μπροστα. 2. Αν μαλακωσεις τα μπροστα αμορτησε ή και ελατηρια μιας και κατα την εισοδο=φρεναρισμα εχουμε μεγαλυτερη μετατοπιση του κεντρου βάρους μπροστα.
Βεβαια μετα το apex, δεν υπαρχει πλεον αυτη η μετατοπιση το κεντρου βαρους που υπάρχει στην εισοδο. Το αμαξι εχει πλεον ισοροπισει αναφορικα με τους 2 άξονες και αν υπάρχει κατι που να το 'διαταρασει' αυτο ειναι η πιθανη μεγαλη χρονικα διαρκεια του προτυτερου χρονικα 'σπασιματος' της προσφυσης του πισω άξονα. (μιλαμε παντα για ημιακαμπτο)
Αυτο που δεν καταλαβαινω ακριβως ειναι το πως η αντριστεπτικη η αμορτισερ-ελατηριο, επηρεάζουν το στησιμο, κυριως μετα το apex, γιατι λιγο πολύ για πριν το apex καταλαβαινω. Για μετα το apex, αυτο που καταλαβαινω ειναι οτι η κλιση που εχει το αμαξι (ας πουμε για το clio 2 1.4 που εχει ημιακαμπτο και μακ φερσον μπροστα) ισως αλλάζει την κλιση του τροχου σε σχεση με τον δρομο, οποτε κατι πρεπει να γινει για να εχει ο τροχος την καλυτερη δυνατη κλιση, αυτη με την μεγαλυτερη πλευρικη προσφυση.
Κατι αλλο: οταν βαζουμε ελατηρια χαμηλωματος μπροστα αλλάξει και η κλιση των τροχων του εμπροσθιου αξονα οταν το αμαξι ειναι σε ισορροπια? Αν ναι, πάνω σε στροφη, νομιζω οτι η κλιση, ειτε με μαμα ελατηρια ειτε με πιο σκληρα και χαμηλα, θα ειναι περιπου ι ιδια γιατι ναι μεν τα μαμα ελατηρια ειναι μιο μαλακα και συμπιεζονται πιο πολύ, ειναι ομως και πιο 'ψηλα' οπωτε υποθετω οτι ο τροχος θα βρισκεται περιπου στο ιδιο 'βαθος' φορωντας πιο σκληρα και χαμηλα ελατηρια αφου αν και χαμηλα, δεν συμπιεζονται το ιδιο πολυ σε σχεση με τα μαμα
Για να κλεισω, δεν μπορω να καταλάβω γιατι απο τα 98Hp και τα 11750Ε πρεπει να πάει καποιος στα 180hp και 25.000Ε (μιλαω για το διλιτρο) pskarm για να αποκτησει αλλο καμπερ, ή άλλη αντισρεπτικη. Εξαρτηματα της γεωμετριας της αναρτησης που δεν κοστιζουν τοσο πολύ (αν τα εφτιαχνε η renault sport) αλλα αλλάζουν την συμεριφορα του αυτοκινητου πολύ!
-
Ο χρήστης jim01 έγραψε:
Για να κλεισω, δεν μπορω να καταλάβω γιατι απο τα 98Hp και τα 11750Ε πρεπει να πάει καποιος στα 180hp και 25.000Ε (μιλαω για το διλιτρο) pskarm για να αποκτησει αλλο καμπερ, ή άλλη αντισρεπτικη. Εξαρτηματα της γεωμετριας της αναρτησης που δεν κοστιζουν τοσο πολύ (αν τα εφτιαχνε η renault sport) αλλα αλλάζουν την συμεριφορα του αυτοκινητου πολύ!Δεν ειμαι απαραιτητα ο καταλληλος ανθρωπος για να απαντησω αλλα θα προσπαθησω να βοηθησω...
Η απαντηση στην τελευταια ερωτηση σου(το κομματι που εκανα quote)ειναι απλη,γιατι τα 2 αυτοκινητα αναφερονται σε διαφορετικο κοινο.Ειναι λογικο οσο ανεβαινουν τα κυβικα ή/και γινονται πιο σπορ οι εκδοσεις να επεμβαινουν οι εταιριες και στην αναρτηση(ειτε αυτο ειναι ελατηριο/αμορτισερ,ειτε αυτο ειναι γεωμετρια)για να επιτυχουν πιο σπορτιφ συμπεριφορα απο τα μοντελα τους...
Θα μπορουσαν να βγαζουν ανετα το 1,2 με αναρτησεις/ρυθμισεις Cup αλλα φανταζεσαι να ενδιεφερε αυτο την κυρια που παιρνει το Clio της για να πηγαινει μεχρι το σουπερμαρκετ????Τωρα σε αυτο που ρωτας για την αναρτηση σκεψου το πιο απλα,οσο μεταφερετε βαρος(και αυτο γινεται τοσο κατα την εισοδο και μεχρι το apex,αλλα και μετα απο αυτο που επιταχυνεις μεχρι την εξοδο)και κατα συνεπεια η αναρτηση σου δουλευει τοσο επιρεαζει την συμπεριφορα του αυτοκινητου...
Για να πετυχεις την λίγοτερη υποστροφη που ζητας η πιο απλη λυση(μιας και απ'οτι καταλαβα δεν εχεις ρυθμιζομενη αναρτηση ετσι ωστε να πειραματισεις με το υψος του αυτοκινητου ή την σκληροτητα των αμορτισερ)ειναι η προσθηκη μιας παχυτερη πισω αντιστρεπτικης...
Πριν ομως δοκιμασεις να πειραξεις κατι στο αμαξι σου κοιτα 2 πραγματα:
1ον:Αν η υποστροφη η οποια αντιμετωπιζεις οφειλεται στην οδηγηση σου.Πολλες φορες μεσα στον ενθουσιασμο μας οταν ειμαστε στην πιστα ανοιγουμε το γκαζι πιο νωρις και αυτο(ειτε απο μονο του ειτε σε συνδιασμο με την επιλογη λαθος γραμμης)οδηγει σε υποστροφη...
Ειναι απο τα πιο συχνα λαθη μιας και νομιζουμε οτι οσο πιο γρηγορα μπουμε στην στροφη τοσο πιο γρηγορα θα βγουμε και αντιστοιχα οτι οσο πιο νωρις ανοιξουμε το γκαζι τοσο πιο γρηγορα θα κινηθουμε...
Προφανως κατι τετοιο δεν ισχυει...
Ειναι πολυ πιθανο να μην εχεις τετοιο προβλημα αλλα μιας και ανεφερες οτι δεν εχεις μεγαλη εμπειρια στην πιστα θεωρησα χρησιμο να το πω...2ον:Να δοκιμασεις διαφορετικες πιεσεις.Παιζοντας με +2 καθε φορα θα μπορουσες να δοκιμασεις να δωσεις λιγο παραπανω πιεση πισω(ή και να αφαιρεσεις λιγο μπροστα)για να δεις αν αυτο θα επιρεασει την συμπεριφορα του αυτοκινητου...Δεν εχεις να χασεις τιποτα μιας και ο αερας ειναι δωρεαν!
-
Μηδενικό κάμπερ_: | |
Αρνητικό κάμπερ_: /
Θετικό κάμπερ___: \ /Το πώς επηρεάζουν όλα αυτά την γεωμετρία πριν ή μετά το apex είναι ολόκληρη ιστορία...
Σε γενικές γραμμές αυτό που σκληραίνει πρώτο γλυστράει και πρώτο. Είναι βασικός κανόνας και μπορείς να τον χρησιμοποιείς ως τυφλοσούρτη.
Από κει και πέρα μπορούν να συμβαίνουν χίλια-δυο που να αναιρέσουν τον κανόνα... Μάπα ελαστικά, γλιστερό οδόστρωμα, θετικό κάμπερ, κακό rebound κλπ
Το δυνατό rebound για μετά το apex που ανέφερα (μάλλον γι αυτό έκανες την πολύσυνθετη ερώτηση) χρειάζεται για να ελέγξει την ανάρτηση ώστε κατά την επιστροφή της στην θέση ισορροπίας να αποσυμπιεστεί ομαλά και όχι απότομα πράγμα που θα οδηγούσε σε απότομη απώλεια πρόσφυσης ή αλλιώς στην λεγόμενη 'σφαλιάρα' όπου το αυτοκίνητο φεύγει δεξιά και αριστερά καθώς αδυνατούν τα αμορτισέρ να αποσβέσουν τις τεράστιες δυνάμεις επαναφοράς των ελατηρίων και οπωσδήποτε των αντιστρεπτικών ράβδων ή και των πανίσχυρων πλαινών των ημισλίκ ελαστικών (για να μην μιλήσουμε και για το -καταστροφικότατο- 'τίναγμα επαναφοράς' ενός στρεβλωμένου πλαισίου). Είναι πάρα πολλοί οι παράγοντες που επηρεάζουν και σε πολλές περιπτώσεις αλληλοαναιρούνται (πχ μαλακά ελατήρια με σκληρή αντιστρεπτική, χαμηλό εμπρός μέρος με μαλακή πίσω ανάρτηση κλπ) είτε σκοπίμως είτε από λάθος υπολογισμό οφειλόμενου σε άγνοια...
Γι αυτό για μένα είναι ευκολότερο να βοηθάω κάποιον που θέλει να στήσει το αυτοκίνητό του εάν γνωρίζω πέντε πράγματα για το αυτοκίνητό του και για το τί θέλει να βελτιώσει (και εφόσον δείχνει να καταλαβαίνει τί λέμε γιατί αυτός θα το βελτιώσει και όχι εγώ...). Και φυσικά όλα αυτά σε γενικές γραμμές γιατί δεν είμαι επιστήμονας στην γεωμετρία των αναρτήσεων (κι ούτε ξέρω κανέναν). Στο δικό μου αυτοκίνητο (Ρ206) ενεργώ βήμα-βήμα καθότι το οδηγώ και το γνωρίζω καλά οπότε σχεδόν πάντα πετυχαίνω το επιθυμητό αποτέλεσμα είτε χωρίς παρενέργειες είτε με παρενέργειες που αν δεν τις έχω προβλέψει τις αντιμετωπίζω με επιμέρους τροποποιήσεις-αλλαγές. Και μπορώ να πω με σιγουριά ότι η συντριπτική πλειοψηφία των βελτιωμένων αυτοκινήτων είναι κακοστημένα! Σας ρώτησε ποτέ ο επαγγελματίας που θα το βελτιώσει, τί θέλετε να πετύχετε και πώς σας αρέσει να οδηγάτε; Τί φοβάστε στην συμπεριφορά του αυτοκινήτου σας, τί δεν σας αρέσει κλπ. Υπάρχουν οδηγοί που τρέμουν την υπερστροφή και οδηγούνε Rallye και όταν πήγαν να του 'βελτιώσουν το κράτημα' το έκαναν απόλυτο και υπερστροφικότερο και έτσι πλέον αδυνατούν να το στρίψουν όπως θα ήθελαν ή θα μπορούσαν... -
Ο χρήστης jim01 έγραψε:
Για να κλεισω, δεν μπορω να καταλάβω γιατι απο τα 98Hp και τα 11750Ε πρεπει να πάει καποιος στα 180hp και 25.000Ε (μιλαω για το διλιτρο) pskarm για να αποκτησει αλλο καμπερ, ή άλλη αντισρεπτικη. Εξαρτηματα της γεωμετριας της αναρτησης που δεν κοστιζουν τοσο πολύ (αν τα εφτιαχνε η renault sport) αλλα αλλάζουν την συμεριφορα του αυτοκινητου πολύ!Giati εχουν τεραστιες διαφορες περα απο τον κινητηρα.Αλλη αναρτηση-ψαλιδια-αξονα κτλ, νομιζω το 182 εχει αλλο πατωμα πισω λογω εξατμισης και επισης τα renaultsport δεν εχουν καμια σχεση στην ποιοτητα σε σχεση με απλα renault.Ειναι πολυ πολυ καλυτερα.πιστεψε με
-
εγω φοραω αντιστρεπτικες ραβδους απο το rc...
κοστοςμηδενικκο σε σχεση με την αναβαθμιση σε οδηγικη συμπεριφορα...
αυτο εννοω οταν λεω να εμπιστυεστε κατασκευαστη καποιες φορες στις λυσεις που εχει δωσει σε πιο μεγαλα μοντελα -
Aν εισαι(ειμαστε) νεος στην πιστα θα χρειαστει μερικες ακομη επισκεψεις για να συνηδητοποιησεις ποια τα λαθη/υπερβολες τα δικα σου και που τελειωνουν τα ορια του αυτοκινητου.
Η υποστροφη σε κλειστη στροφη με νορμαλ ελαστικο μπορει να περιοριστει με διαφορους τροπους,αλλα δεν εξαλειφεται,οποτε .......Υγ. μιλαμε παντα για το κλασικο προσθιοκινητο/μπροστοβαρο αμαξι που οι περισσοτεροι διαθετουμε.
Παιξε με τις πιεσεις αρχικα,παιξε και με το στιλ σου(συνδυασμο γκαζιου/τιμονιου ακομα και που πατας το φρενο) και δες πως μπορει να πλησιασεις να περιορισεις την υποστροφη η οποιαδηποτε συμπεριφορα σου 'ξυνιζει'.ΥΓ 2.Το κακο με τους 'πολλους παραγοντες' σε ενα αυτοκινητο που επηρεαζουν τη συμπεριφορα του ειναι οτι,οπως γραφτηκε,σε πολλες περιπτωσεις καποιες παραμετροι και αλλαγες 'αλληλοεξουδετερωνονται' η 'πολλαπλασιαζουν' μια κατασταση.Οποτε ως μη ειδικοι δεν γνωριζουμε τι ακριβως φταιει η τι μας εκανε 'καλο'......
-
Σας ευχαριστω ολους σας για τις απαντησεις σας! Το μονο σιγουρο ειναι οτι το θεμα βελτιωση (δεν το συζηταω οτι πρωτα αφορα τον οδηγο!!!) ειναι πολυσυνθετο.
Παντως σε σχεση με το slio 2.0 αυτο που ειπα και ισως δεν εγινε αντιληπτο σε ολους ειναι τι παραπονο γιατι η renault, δεν εχει aftermarket βελτιωτικα προιοντα γενικώς και ειδικώς στο θεμα τηε αναρτησης, αφου με λιγα χρηματα (και λιγο κοστος για την ρενο) θα μπορουσες να το στησεις πιο σπορ. Και η ρενο εχει σιγουρα την τεχνογνωσια για να βγαλει στο εμποριο τετοια προιοντα. Μαλλον εχει να κανει με το 'προφιλ' που θελει να χτισει, αλλα και παλι αυτο δεν το καταλαβαινω.
**Παρενθεση:**Ειμαι ραλακιας (εnνοω οτι ειχα ραλυ 1.6 16v αλλα το εκλεψαν ) και αυτο με προδιαθετει πολύ θετικα η PSA στο θεμα στησιμο και βελτιωση οταν προκειται για αγορα ενος καινουριου αυτοκινητου. Θελω να πω πως , για εμενα τουλαχιστον το να κρατας πιστο το σπορ κοινο σου μονο καλο μπορει να προσφερει στην αυτοκινητοβιομηχανια που επιλεγεις ή θελεις να ξαναεπιλεξεις.
Φυσικα και δεν αμφισβητο οτι το clio 2.0 δεν εχει σχεση με το κανονικο clio, και για αυτο ειναι τοσο ακριβο.
-
Η Renault Sport ζει και βασιλεύει στην Ευρώπη. Ίσως είναι και θέμα αντιπροσωπείας. Όχι κι οτι η Lion πουλάει Peugeot Sport, στην Αθήνα υπάρχει η Condor και στην Θεσσαλονίκη ο ένας και μοναδικός ο Ντίνος που είναι και το καλύτερο παιδί μακράν. Ο Ντίνος θα έχει και τις απαντήσεις στα ερωτήματα των Ρενάκηδων (πχ περί Renault Sport) καθότι ο ίδιος είναι παραδοσιακός και πορωμένος Ρενάκιας (συνοδηγεί με Renault Megane).
-
Ο χρήστης Miltellas έγραψε:
Η Renault Sport ζει και βασιλεύει στην Ευρώπη. Ίσως είναι και θέμα αντιπροσωπείας. Όχι κι οτι η Lion πουλάει Peugeot Sport, στην Αθήνα υπάρχει η Condor και στην Θεσσαλονίκη ο ένας και μοναδικός ο Ντίνος που είναι και το καλύτερο παιδί μακράν. Ο Ντίνος θα έχει και τις απαντήσεις στα ερωτήματα των Ρενάκηδων (πχ περί Renault Sport) καθότι ο ίδιος είναι παραδοσιακός και πορωμένος Ρενάκιας (συνοδηγεί με Renault Megane).A7 με σειριακο κιολας!
Στησιμο του clio μου για τα Μεγαρα