-
Ο χρήστης kyan έγραψε:
...×ììì!!!...ðñÝðåé íá åßóáé ðïëý óõíåéäçôïðïéçìÝíïò ùò ðñïò ôï ôé ðñáãìáôéêÜ åßíáé (Þ ðñÝðåé íá åßíáé) ç ìåôñéïöñïóýíç ãéá íá ôï ðåéò áõôü.
Ç åõñåßáò êáôáíÜëùóçò üìùò êáé ôõðïðïéçìÝíç ìåôñéïöñïóýíç ðïõ ìáò óåñâßñåôå åßíáé ôñï÷ïðÝäç åöüóïí Ý÷åéò áðïöáóßóåé íá ôçí 'êáôáíáëþóåéò' (÷ñçóéìïðïéÞóåé) ïõóéáóôéêÜ...ãéáôß áêüìá êáé óå áõôü ðïëëÝò öïñÝò õðïêñéíåôå ï êïóìÜêçò ðïëý-ðïëý-ðïëý!Ç ðñáãìáôéêÞ ìåôñïöñïóýíç åßíáé êáèáñÜ ðñïóùðéêÞ õðüèåóç êáé äåí ôçí äéáôõìðáíßæåéò ïýôå ôçí áðáéôåßò áðü Üëëïõò, áðëÜ ôçí Ý÷åéò ìÝóá óïõ êáé ôçí äéáðéóôþíïõí óå óÝíá üóïé áöéåñþíïõí ÷ñüíï íá óå ãíùñßóïõí ðñáãìáôéêÜ.
ÁõôÞ ç 'ìåôñéïöñïóýíç' ðïõ ðåñéãñÜöåéò åßíáé áðëÜ Üëëç ìéá Ýîõðíç ëïýìðá.
Óõìöùíþ ìå áõôÜ ðïõ ëåò.
¼ìùò åêåß ðïõ èá Þèåëá íá óôáèþ åßíáé ïôß ç Ýëëåéøç ìåôñéïöñïóýíçò äåí óçìáßíåé áðáñáßôçôá êÜôé êáêü!
Åãþ äåí èåùñþ ôïí åáõôü ìïõ ìåôñéüöñùí...óßãïõñá üìùò äåí ôïí èåùñþ êáé êáêü Þ ïôß äåí óÝâåôáé ôïí Üëëï! -
Τα offtopic posts περί Formula1, Senna, Prost, Damon Hill, Michael Schumacher, μεταφέρθηκαν εδώ: http://www.4troxoi.gr/phpBB2/viewtopic.php?t=15802
Παρακαλώ συνεχίστε στο θέμα.
[moderator]
-
Ψηφοφορία για το πιο διασπασμένο τόπικ υπάρχει;
-
Αυτή η 'υπέρβαση' που λέτε, πως την εννοείτε;
Για 'μένα υπέρβαση είναι η ικανοποίηση ενός ενδόμυχου ονείρου μου. Π.χ. θέλω να γίνω μεγάλος και τρανός μηχανολόγος μηχανικός.
Ένας άλλος στόχος μου είναι να αλλάξω κάποια πράγματα μέσα στο πανεπιστήμιο, γιατί με ενοχλούν.Επίσης δεν με ενδιαφέρει να αγοράσω κάποιο ονειρεμένο αμάξι, ούτε να παντρευτώ μια καλλονή γυναίκα.
Και τα δύο τα λιμπίζομαι ή τα επιθυμώ (ειδικά το 2ο), αλλά νομίζω ότι είναι λίγο ψεύτικα, ότι μας τα έχουν εμφυτέψει. Το όνειρο της αγοράς μιας Ferrari για παράγειγμα (ή ακόμα και μιας 147GTA ή ενός RS4 ή ενός παλιού Renault Alpine ή ακόμα και ενός EVO) μπορεί κάλλιστα να λειτουργήσει ως όπιο για τα πραγματικά σου όνειρα και για τις πραγματικές σου φιλοδοξίες.
Εξάλλου το ίδιο (κατ' εμέ) ματαιόδοξος είναι αυτός που, ως 'εραστής της αυτοκίνησης', θέλει να αγοράσει μια γρήγορη Alfa Romeo ή ένα στριφτερό Peugeot , με τον τύπο που θέλει να αγοράσει μια Ε-class 1,1 (με αυτοκολλητάκι 'Kompressor'). Διαφορετική έκφανση, αλλά ίδιο νόμισμα!Ο Ηράκλετος είχε πει ότι 'Ό,τι κάνεις αφαιρεί από το είναι σου'. Δηλαδή, στην προκειμένη περίπτωση, εφόσον μπεις στην διαδικασία του να αγοράσεις κάτι τέτοιο, θα χάσεις από κάτι αλλο (σαν παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος). Αυτό το κάτι μπορεί να σε έκανε καλύτερο άνθρωπο.
Η επιλογή είναι δική σου. Εσύ αποφασίζεις τι είναι πιο σημαντικό για 'σένα.Το ίδιο και η παντρειά/σχέση με μια καλλονή μοντέλα, την οποία μόλις την είδες στην TV σου φύγανε τα σάλια. Όλα αυτά κατ' εμέ είναι επίπλαστα και εισβάλλουν στην ζωή μας σαν δούρειος ίππος!!! Μας τα πλασάρουνε, εκμεταλλευόμενοι την έμφυτη ματαιοδοξία μας!
Για να πετύχω τους στόχους μου (ή μέρος τους), πρέπει να βάλω την λογική μου (την πιο ψυχρή απ' όλες!, σχήμα λόγου!) να δουλέψει, να είμαι μετριόφρων (ώστε να ακούω και τις απόψεις άλλων και να βελτιώνομαι), φίλεργος, ρεαλιστής!.
Τα όνειρα πολλές φορές όμως δεν είναι για να προγματοποιείς! Ή μόνη χρησιμότητά τους είναι για να σε κάνουν όλο και καλύτερο.
Ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο να διακριθείς στην επιστήμη σου (ειδικά στην Ελλάδα!), αλλά αυτό δεν με εμποδίζει το να προσπαθώ να είμαι όλο και καλύτερος και να μην συμβιβάζομαι με την ήσσονα προσπάθεια και να προσπαθώ να φτάνω στον πάτο του βαρελιού πάντα.Κάποιος (δεν ξέρω) είχε πει : Όταν κάνεις ένα βήμα προς την ουτοπία, αυτή απομακρύνεται κατά 2 από 'σένα. Τότε σε τι χρησιμεύει η ουτοπία; Σε κάνει να περπατάς!
Τα όνειρά δεν πρέπει να μας είναι αρκετά. Τότε διαδραματίζουν τον ρόλο του όπιου. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προσπαθούμε να τα πραγματοποιήσουμε (με τον τρόπο που ο καθένας μπορεί).
Σε ακριβώς αυτό το σημείο λοιπόν πρέπει να είμαστε απαγκιστρωμένοι από την (εξαιρετικά επικίνδυνη και παραπλανητική) λογική του άσπρου-μαύρου. Δηλαδή να πεις : Εφόσον δεν μπορώ να ικανοποιήσω τα όνειρά μου, κάθομαι και μιζεριάζω και μου φταίει όλος ο κόσμος.
Μια φορά ένας ποιητής (δεν ξέρω ποιος) είχε μιλήσε για την 'βολική απελπισία'. Είναι πολύ βολικό το να απελπίζεσαι και να τα παρατάς και να σου φταίει όλος ο κόσμος!!!
Τα όνειρα δηλαδή είναι κάτι το επικίνδυνο. Μπορούν να σου δώσουν ώθηση, αλλά μπορούν επίσης να σε αδρανοποιήσουν, άμα είσαι τεμπέλης (σε ρόλο όπιου).
Τα όνειρα δεν σε βοηθούν στο να ανακαλύψεις τον εαυτό σου! Την αυτογνωσία την αποκτάς μόνο μέσα από τον αγώνα για την πραγματοποίησή τους!
Και πολλές φορές ο αγώνας και μόνο αρκεί για να κάνει την συνείδησή σου να υσηχάσει.
Επίσης πολλές φορές, μέσα από τον αγώνα (άρα μέσα από το ταξίδι με προορισμό την αυτογνωσία) επαναπροσδιορίζεις κάποια πράγματα και τελικά διαπιστώνεις ότι τζάμπα τρέχεις και άλλο είναι αυτό που αποζητάς! Είπαμε! Μόνο ο αγώνας στην πράξη είναι αυτός που σε κάνεις να γνωρίσεις ποιος πραγματικά είσαι! Τα όνειρα δεν το κάνουν αυτό! Μπορούν όμως να σου δώσουν το έναυσμα, το όραμα!!!
-
Ο χρήστης Spidey_TS έγραψε:
Hunter σου χρωστάω απάντηση , δεν σε ξεχνώ!
Απλά δωσ μου λίγο χρόνο pls...ευχαριστώ!Χρωστάς όπως λές απαντήσεις,αλλά μετά από τόσα πού γράψαμε,έχω ξεχάσει τίς ερωτήσεις
-
Αυτή η 'υπέρβαση' που λέτε, πως την εννοείτε;
Υπέρβαση για μένα είναι αυτό ακριβώς που λεέι η λέξη. Το πέρασμα από το εφικτό, το χειροποιαστό, στο κυνήγι του ιδανικού, του υψηλού! Το καλύτερο όπλο γι'αυτό το κυνήγι δεν είναι η φτωχή μας λογική αλλά τα πλούσια όνειρά μας.
Για να πετύχω τους στόχους μου (ή μέρος τους), πρέπει να βάλω την λογική μου (την πιο ψυχρή απ' όλες!, σχήμα λόγου!) να δουλέψει, να είμαι μετριόφρων (ώστε να ακούω και τις απόψεις άλλων και να βελτιώνομαι), φίλεργος, ρεαλιστής!.
Με αυτό το μόνο που θα κατεφέρει θα είναι να γίνεις ένας βελτιωμένος άνθρωπος. Ποτέ δε θα φτάσεις στο επίπεδο του Υπερανθρώπου! Θα δουλέψεις, θα παλέψεις, θα καταφέρεις να γίνεις ένας ΛΑΜΠΡΟΣ μηχανολόγος, όμως κάποια στιγμή η ψυχρή σου λογική θα σου πεί πως έχεις φτάσει στο τέρμα, στο απώγειο. Και εκεί θα σταματήσεις να περιφρονείς όσο πρέπει τον εαυτό σου.
'Θά' ρθει η ώρα που θα πείτε: ' Φ.Νίτσε (Τάδε Έφη Ζαρατούστρας)
'Είναι καιρός για τον άνθρωπο να βρει το σκοπό του. Είναι καιρός για τον άνθρωπο να σπείρει το φυτό της πιο ανώτερης ελπίδας του. Η γη του ακόμη πλούσια γι'αυτό. Μα τούτη η γης θα γίνει μια μέρα φτωχιά κι αδύναμη και δε θα μπορεί πια ένα ψηλό δέντρο να φυτρώσει από δαύτη. Αλίμονο! Έρχεται ο καιρός όπου ο άνθρωπος δε θα ρίχνει πια το τόξο του πόθου του πάνω από τους ανθρώπους και η χορδή του δε θα μπορεί πια να τεντωθεί. Σας το λέω! Πρέπει νά'χει κανείς το χάος μέσα του για να γεννήσει ένα άστρο που χορεύει. Σας το λέω! Έχετε ακόμη το χάος μέσα σας. Αλίμονο! Έρχεται ο καιρός που ο άνθρωπος δε θα γεννά πια αστέρια. Αλίμονο! Ο καιρός για τον πιο άξιο περιφρόνησης άνθρωπο έρχεται, και θά'ναι ο άνθρωπος που δε θα μπορεί πια να περιφρονήσει τον εαυτό του' Φ.Νίτσε (Τάδε Έφη Ζαρατούστρας)
-
Ο χρήστης AlfaRomeo έγραψε:
Με αυτό το μόνο που θα κατεφέρει θα είναι να γίνεις ένας βελτιωμένος άνθρωπος. Ποτέ δε θα φτάσεις στο επίπεδο του Υπερανθρώπου!
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να φτάσεις σε αυτό το επίπεδο.
Αρκεί:
α)να έχεις γεννηθεί στον Κρύπτον και
β)να φοράς κόκκινη μπέρτα και κόκκινο σώβρακο.
-
Πανάθεμά σε!!!
-
Ο χρήστης Pai Mei έγραψε:
Με αυτό το μόνο που θα κατεφέρει θα είναι να γίνεις ένας βελτιωμένος άνθρωπος. Ποτέ δε θα φτάσεις στο επίπεδο του Υπερανθρώπου!
Αρκεί:
'Δε με κατάλαβαν: Δεν είμαι το στόμα γι' αυτά τα αυτιά. Ίσως να έζησα πάρα πολύ στα βουνά, να άκουσα πάρα πολύ τα δέντρα και τα ρυάκια. Και τώρα μιλώ σε αυτούς σαν να ήταν γιδοβοσκοί. Αδιατάρακτη είναι η ψυχή μου και φωτεινή σαν τα βουνά μέσα στο πρωινό. Αλλά με νομίζουν ψυχρό και περιγελαστικό, που λέω αστεία για να τρομάξουν. Και τώρα με κοιτάζουν και γελούν. Και γελώντας ακόμη εξακολουθούν να με μισούν. Το γέλιο τους έχει μέσα του πάγο.' Φ.Νίτσε (Τάδε Έφη Ζαρατούστρας)
-
Αρκεί:
-
Ωραίο θέμα...
Μόνο που έχει ξεστρατίσει στο ποιός θα παραθέσει τα περισσότερα τσιτάτα διάσημων.
Κάτι δικό σας υπάρχει ρε παιδιά ? Αν θέλω να διαβάσω Νίτσε δε χρειάζομαι το Forum, υπάρχουν και τα βιβλιοπωλεία.
-
Αρκεί:
και σήμα 'S' ή 'Ζ';
-
'Στέκονται κει πέρα (είπε στην καρδιά του) και γελούν: δεν με καταλαβαίνουν, δεν είμαι το στόμα γι'αυτά τα αυτιά. Πρέπει λοιπόν πρώτα να τους συντρίψεις τ'αυτιά, να τους μάθεις να ακούνε με τα μάτια; Πρέπει κανένας να μιλά σαν τύμπανο και σαν ιεροκήρυκας; Ή μήπως πιστεύουν μόνο σε αυτούς που τραυλίζουν;' Φ.Νίτσε (Τάδε Έφη Ζαρατούστρας)
-
Κ το σώβρακο πάνω από το παντελόνι..
-
'Συνεχίζει και μονολογεί. Τα χαμόγελα ηχούν σαν ριπές οπλοπολυβόλου, που διαλύουν τα τύμπανα του αυτιού της. Οι γιδοβοσκοί συνεχίζουν να βόσκουν τα πρόβατά τους, και μια κατσίκα με φτέρωμα παπαγάλου και τη γαμψή του μύτη φωνάζει εν τη ερήμω: 'ακούστε με, ακούστε με! Κανείς σας δεν με καταλαβαίνει, μάλλον μιλάω γλώσσα αλλιώτικη απ' τη δική σας, κρα κρα!'Η κατσίκα επαναστατεί. Κραδαίνει τη γκλίτσα του γιδοβοσκού, ανοίγει τα φτερά της να πετάξει και να ανοίξει τα κεφάλια, όσων δεν την κατάλαβαν. Μα που να πετάξει; Σαν τις κότες κι αυτή, μένει στο έδαφος και συνεχίζει να φωνάζει: κρα, κρα!' ΤΑΔΕ ΕΦΗ 'Κάποιος άγνωστος, δεν κρατήσαμε όνομα'.
-
Μπράβο σας! Καταφέρατε να χαλάσετε το καλύτερο ίσως θέμα του φόρουμ εξ'ατίας της εμπάθειάς σας (δικαιολογημένη ή αδικαιολόγητη, δε με ενδιαφέρει) εναντίον του AlfaRomeo.
-
Ο χρήστης kyan έγραψε:
Μπράβο σας! Καταφέρατε να χαλάσετε το καλύτερο ίσως θέμα του φόρουμ εξ'ατίας της εμπάθειάς σας (δικαιολογημένη ή αδικαιολόγητη, δε με ενδιαφέρει) εναντίον του AlfaRomeo.Θα αστειεύσαι φαντάζομαι...
Ήθελα να 'ξερα ποιος χαλάει το θέμα... -
Ο χρήστης kyan έγραψε:
Μπράβο σας! Καταφέρατε να χαλάσετε το καλύτερο ίσως θέμα του φόρουμ εξ'ατίας της εμπάθειάς σας (δικαιολογημένη ή αδικαιολόγητη, δε με ενδιαφέρει) εναντίον του AlfaRomeo.Κώστα, τους αφήνω να αναλωθούν στο παραλήρημά τους. Το κακό είναι πως ακόμη δεν έχουν καταφέρει να με κάνουν να περιφρονήσω τον εαυτό μου. Όταν θα το κατεφέρουν θα τους πώ και ευχαριστώ!
-
Δεν κόβουμε όλοι μαζί τα παραληρήματα μπας και επανέρθει το θέμα;
-
Από όλα τα έργα του Νίτσε το 'Έτσι μίλησε ο Ζαρατούστρα' είναι το πιο σημαντικό και ασφαλώς το πιο διάσημο. Αποτελεί μία από τις μείζονες κριτικές που έχουν γίνει στο δυτικό πολιτισμό (στην πολιτική, την ηθική, τη θρησκεία, τη φιλοσοφία, την επιστήμη του) και είναι μια ενθουσιώδης πρόταση για την δημιουργία ενός άλλου πολιτισμου, που θα στηρίζεται σε μια μεταστοιχείωση όλων των αξιών και θα εκπροσωπείται από μια νέα μορφή ανθρώπου, τον υπεράνθρωπο.
Το 'Έτσι μίλησε ο Ζαρατούστρα' είναι ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα αλλά και ποικιλοτρόπως ερμηνευμένα βιβλία (αφού το επικαλέστηκαν πολύ διαφορετικές κοσμό-θεωρίες και ιδεολογίες, όπως λ.χ, ο αναρχισμός, ο φασισμός και ο εθνικισμός) πράγμα που οφείλεται εν μέρει στην ποιητική και συχνά αινιγματική μορφή του. Γι' αυτό το λόγο κρίθηκε σκόπιμο να προστεθεί στην παρούσα ελληνική μετάφραση ένας επίλογος που, παρά τον σχηματικό χαρακτήρα του, μπορεί να προσφέρει στον αναγνώστη ένα νήμα για μια πρώτη, αλλά όχι επιφανειακή, προσέγγιση ενός έργου που ανήκει σ' εκείνα που σφράγισαν βαθιά την δυτική σκέψη.Με όλη την ευθύτητα που με διακατέχει και την οποία απέκτησα ύστερα από προσεκτικό διάβασμα και μελέτη του εν λόγω θέματος, σας λέω ότι όλοι σχεδόν σε αυτό το forum είμαστε τουλάχιστον αδιάβαστοι
[Διάσπαση] Η ψυχολογία του οπαδού, φανατισμός κλπ..