-
Ο χρήστης Κίκιζας Γρηγόρης έγραψε:
Exεις καποια επισημα στατιστικα στοιχεια, που να επιβεβαιωνουν κατι τετοιο...?
Γιατι εγω απο οσα δυστυχηματα εχω δει ειτε απο κοντα, (οχι μικροατυχηματα, οι λαμαρινες φτιαχνονται...οι χαμενες ζωες ομως οχι...) ειτε στην τηλεοραση, ειτε που εχω διαβασει, τα περισσοτερα προκληθηκαν με τετοιο τροπο και με τετοιες ταχυτητες, που το ESP απο μονο του εδειχνε αστειο μονο και μονο για να προστεθει στην συζητηση...Aτυχες το παραδειγμα με την ζωνη ασφαλειας, και πλεον -κανω και ενα βημα παραπανω- ΚΑΙ με τους αεροσακους.
Εκει ΝΑΙ, οι πιθανοτητες επιβιωσης, σε ενδεχομενο ατυχημα, αλλαζουν ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ, oταν φορας φυσικα ζωνη, και εχεις αεροσακο...Μάλλον τρολλάρεις αλλά ορίστε και τα στοιχεία.
http://www-nrd.nhtsa.dot.gov/Pubs/810794.pdf
http://en.wikipedia.org/wiki/Electronic ... ty_controlΘα επιμέινεις κι' άλλο;
By the way, ζητάς στοιχεία για το ESP άλλα γιά ζώνη/αερόσκαο αρεκί ο λόγος σου φαντάζομαι;
-
Ο χρήστης inimic έγραψε:
Πολύ αστεία μου φαίνεται όλη αυτή η συζήτηση όπου θέλουμε να απενεργοποιούμε συστήματα ασφαλείας σε καθημερινά αυτοκίνητα. Μου θυμίζει παλιότερα που κάποιοι ‘λέγαν πως τους ενοχλεί η ζώνη ασφαλείας και ψάχνανε πατέντες να μην κάνει μπιπ το αμάξι.
πραγματικά το θεωρείς το ίδιο?
1.σιγά το καθαρόαιμο που θα σε σκοτώσει αν βγαλεις το esp
2. μ'αρέσουν κ οι επιστημονικές ομαδοποιήσεις αυτών που αγοράζουν σιροκοέλα ρε παιδιά τώρα ...
+forum για πλέξιμο
-
Ο χρήστης Κάβουρας έγραψε:
Όπως επίσης το ESP δεν είναι 'θεός' και αν γλιστρήσεις 'με τα 4', το ESP δεν καταλαβαίνει τίποτα και εσύ 'φεύγεις' κανονικότατα προς το εξωτερικό της στροφής. (το έζησα αυτό δυστυχώς )Πολύ σωστό, έκανα προχτές στο βρεγμένο έξω από τον Πολύγυρο προς Θεσσαλονίκη με όλο το ESP on ένα ωραιότατο παντιλίκι με τα 4 με 110-120 χλμ. σε μια αριστερή που το φχαριστήθηκα (αν βέβαια δεν έμενα στο γκάζι και πάταγα κανα φρένο ακόμα θα έκλαιγα ) To ESP δεν πήρε καν χαμπάρι!
(Οταν κατάλαβα τι έγινε χέστηκα πάνω μου -κατόπιν εορτής ) -
Στο link που εβαλα, αναφερεται επιπλεον η δυνατοτητα ενεργοποιησης του TCS (torque steer compensator)
ενος συστηματος που επεμβαινει στην ηλεκτρικη κρεμαγιερα, κανοντας μικροδιορθωσεις οταν 'ψαρευει' το αυτοκινητο
σε εκκινησεις πχ, με σκοπο να διατηρηθει σε ευθεια πορεια, συστημα το οποιο ειναι -πιθανοτατα- ενεργοποιημενο στις ισχυροτερες εκδοσεις (scirocco R, Golf R)...Δεν είναι TCS = Traction Control System ? = αντισπιν ?
Το συγκεκριμενο απ' οτι διαβασα και απο προηγουμενες δημοσιευσεις, του ιστοτοπου sciroccoclub.gr, παροτι εχει παρομοια αρχικα, με το αντισποιν, αφορα την ηλεκτρονικη παρεμβαση στην κρεμαγιερα, με σκοπο την μειωση του φαινομενου torque steering. Mπορεις να δεις και μια απο τις πρωτες αναφορες, εδω:
http://www.sciroccoclub.gr/forum/viewto ... 1&start=60
(υπαρχει και ενα ενδεικτικο video)
Στο Google πάντως δε βρήκα κάτι τέτοιο για το Scirocco αλλά για το Focus ST
Instead, the ST has an electronic torque-steer compensator (whose motor feeds forces back into the electric power steering system to counter disruption), and not Ford's RevoKnuckle suspension. Likewise, instead of a limited slip differential, the ST it gets torque vectoring: an extension of the ESP system that will brake a lightly loaded inside wheel and effectively pass power to the outside.
http://www.autocar.co.uk/car-review/ford/focus/first-drives/first-drive-review-ford-focus-st
Με άλλα λόγια, πως αντικαθιστούμε μελετημένη μηχανολογία (revo knuckle ιδίως και βέβαια μπλοκέ) με κόστος $500 με ηλεκτρονικά παραφερνάλια με κόστος $100 (περιλαμβανομένου του R&D)
Αλλά για το Scirocco όπου είδα το TCS είναι antispin.
-
Σωστό και αυτό
Αλλά και πάλι δεν το έψαξα με αρχικά αλλά κομπλέ και το βρήκα μόνο για το Focus ST
Δεν έχω ιδέα ποιό είναι το σωστό απλά αναφέρω τι βρήκα στο Google -
Ο χρήστης nass έγραψε:
Όπως επίσης το ESP δεν είναι 'θεός' και αν γλιστρήσεις 'με τα 4', το ESP δεν καταλαβαίνει τίποτα και εσύ 'φεύγεις' κανονικότατα προς το εξωτερικό της στροφής. (το έζησα αυτό δυστυχώς )
Πολύ σωστό, έκανα προχτές στο βρεγμένο έξω από τον Πολύγυρο προς Θεσσαλονίκη με όλο το ESP on ένα ωραιότατο παντιλίκι με τα 4 με 110-120 χλμ. σε μια αριστερή που το φχαριστήθηκα (αν βέβαια δεν έμενα στο γκάζι και πάταγα κανα φρένο ακόμα θα έκλαιγα ) To ESP δεν πήρε καν χαμπάρι!
(Οταν κατάλαβα τι έγινε χέστηκα πάνω μου -κατόπιν εορτής )Δεν νομίζω ότι το φρένο είναι κακό αν φεύγεις 'με τα 4', μπορει να μειώσει την ταχύτητα και να σταματήσει το γλύστριμα. Δεν βλέπω αλλη λύση αν το πλάτος τους δρόμου δεν φθάνει! Και το ESP μπορει να βοηθήσει στον έλεγχο αν το αποσταθεροποιήσεις με το φρένο.
Προσωπικά αυτό έχω κάνει όσες φορές μου έχει τύχει. -
Ο χρήστης inimic έγραψε:
Exεις καποια επισημα στατιστικα στοιχεια, που να επιβεβαιωνουν κατι τετοιο...?
Γιατι εγω απο οσα δυστυχηματα εχω δει ειτε απο κοντα, (οχι μικροατυχηματα, οι λαμαρινες φτιαχνονται...οι χαμενες ζωες ομως οχι...) ειτε στην τηλεοραση, ειτε που εχω διαβασει, τα περισσοτερα προκληθηκαν με τετοιο τροπο και με τετοιες ταχυτητες, που το ESP απο μονο του εδειχνε αστειο μονο και μονο για να προστεθει στην συζητηση...Aτυχες το παραδειγμα με την ζωνη ασφαλειας, και πλεον -κανω και ενα βημα παραπανω- ΚΑΙ με τους αεροσακους.
Εκει ΝΑΙ, οι πιθανοτητες επιβιωσης, σε ενδεχομενο ατυχημα, αλλαζουν ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ, oταν φορας φυσικα ζωνη, και εχεις αεροσακο...Μάλλον τρολλάρεις αλλά ορίστε και τα στοιχεία.
http://www-nrd.nhtsa.dot.gov/Pubs/810794.pdf
http://en.wikipedia.org/wiki/Electronic ... ty_controlΘα επιμέινεις κι' άλλο;
By the way, ζητάς στοιχεία για το ESP άλλα γιά ζώνη/αερόσκαο αρεκί ο λόγος σου φαντάζομαι;
Kαθολου δεν τρολλαρω, μιλαω πολυ σοβαρα...
Oσο για τα link, προφανως αγνοεις καποιες πολυ σημαντικες παραμετρους:1oν, δεν ειμαστε Αμερικανοι, δεν ζουμε σε καποια αντιστοιχη πολιτεια, δεν εχουμε παρομοιες συνθηκες, δρομους, αυτοκινητα, κουλτουρα, νοοτροπια οδηγησης...
2ον, η μελετη στο πρωτο link της NHTSA, εκδοθηκε το 2007, και ακομα σημαντικοτερο, τα στοιχεια που αναφερονται
εχουν παρθει την περιοδο 1997-2004. Χοντρικα δηλαδη μιλαμε για μια δεκαετια πισω, και κατα κυριο λογω για
Αμερικανικα οχηματα, αλλα και Ευρωπαικα, οπου η παθητικη τους ασφαλεια ΤΟΤΕ, ουδεμια σχεση εχει -ειδικα στα Ευρωπαικα- με το ΣΗΜΕΡΑ.
Το οτι μειωνονται (εκεινη την εποχη) κατα ενα συνολικο μεσο ορο περιπου κατα 14% , ολων των ειδων τα ατυχηματα, για τα αυτοκινητα που ειχαν ESP, αυτο δεν αποτυπωνει την ΣΗΜΕΡΙΝΗ, αναβαθμισμενη, και ΠΟΛΥ υψηλοτερη παθητικη ασφαλεια των οχηματων.
3ον, στην προκειμενη περιπτωση δεν μιλαμε για απενεργοποιηση του ESP δια παντως. Μιλαμε (εγω τουλαχιστον και το τονισα)
για δυνατοτητα απενεργοποισησης καποιες ειδικες, συγκεκριμενες στιγμες, εφοσον ειμαστε σε καποια απομονωμενη διαδρομη, και φυσικα εφοσον γνωριζουμε γενικως το 'αθλημα' ή τελος παντων δεν ειμαστε εντελως αδαεις.H λειτουργια του ESP γενικοτερα και η φιλοσοφια του, δεν ειναι τοσο στο να σε σωσει στα 'πολλα' οπου εκει συνηθως αλλαζει η κατηγορια απο 'ατυχημα' σε 'δυστυχημα', αλλα περισσοτερο ως ενα εργαλειο επιπροσθετης ενεργητικης ασφαλειας, στο να αποτρεψει ενα ατυχημα που στις περισσοτερες περιπτωσεις το αποτελεσμα του θα ειναι καποιες υλικες ζημιες.
Σε καταστασεις οπου καποιοι, ειτε νομιζουν οτι παρακαμπτουν, ειτε οτι 'κοροιδευουν' τους νομους της φυσικης, πολυ απλα
το ESP δεν θα κανει καποια μαγικα.
Τελος ξαναλεω, δεν μιλαω/αναφερομαι, στον μεσο ή και εντελως απειρο οδηγο. Αναφερομαι στον εκαστοτε ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ανησυχο οδηγο που θελει καποια στιγμη, δυνατοτητα ελευθεριας κινησεων για off balance οδηγηση.H ζωνη/αεροσακοι, σαφεστατα και σωζουν ζωες, αποτελουν ζωτικα 'εργαλεια' αυξημενης παθητικης ασφαλειας, και σιγουρα
χωρις αυτα τα δυστυχηματα θα ηταν πολυ υψηλοτερα. Δεν υπαρχει καμμια αμφιβολια επ' αυτου απο την πλευρα μου.
Το αυτο ομως δεν ισχυει σε αντιστοιχα υψηλο βαθμο, οπως νομιζεις, εαν αναφερομαστε αποκλειστικα για χρηση ή οχι του ESP, τουλαχιστον σε συγχρονα αυτοκινητα που εχουν αποσπασει απο 4αστερια και πανω στις δοκιμες παθητικης ασφαλειας. -
Σιγά ρε παιδιά τον άθλο να οδηγείς χωρίς ESP και να κάνεις και κανένα παντιλίκι που και πού... Καλά λέει ο chemic. Φόρουμ για πλέξιμο γίναμε!
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Σιγά ρε παιδιά τον άθλο να οδηγείς χωρίς ESP και να κάνεις και κανένα παντιλίκι που και πού... Καλά λέει ο chemic. Φόρουμ για πλέξιμο γίναμε!Πραγματικά ρε σεις...
-
Ο χρήστης Nikos! έγραψε:
Σιγά ρε παιδιά τον άθλο να οδηγείς χωρίς ESP και να κάνεις και κανένα παντιλίκι που και πού... Καλά λέει ο chemic. Φόρουμ για πλέξιμο γίναμε!
Πραγματικά ρε σεις...
trolling mode on:
και το πλέξιμο θέλει τέχνη. -
Ο χρήστης Κάβουρας έγραψε:
Πραγματικά ρε σεις...
trolling mode on:
και το πλέξιμο θέλει τέχνη.Το παντιλίκι τέχνη που θέλει να δεις...
-
Ο χρήστης Nikos! έγραψε:
Πραγματικά ρε σεις...
trolling mode on:
και το πλέξιμο θέλει τέχνη.Το παντιλίκι **συμπλεκταρισμα *που θέλει να δεις...
*φιξεδ απο εναν αγανακτισμενο 316αρη
-
εγω ενα θα πω! εχω My2012 δεν εχω βγάλει ΠΟΤΕ το ESP παρα μονο το Anti-Spin Και ακομα και σε στροφοδιαδρομή με πιεση δεν μπήκε ΠΟΤΕ το esp και να μου χαλάσει το παιχνίδι . Βέβαια εχει μπει 2-3 φορες σε δρόμους ΣΑΠΟΥΝΙ που ουτε καν το πίεζα και απλα πηγαινα λιγο σβέλτα ,
Σε πίστα ναι θα το εβγαζα , αλλα σε καλο στροφιλικι με καλη ασφαλτο θελει ΠΟΛΥΥΥΥΥ ΠΙΕΣΗ το αμαξι για να μπει ESP. Εκτος και αν στα MY2012 δεν ειναι τοσο ευαισθητο και δεν παρεμβαίνει συνέχεια .
Σιγα το πραγμα να βγάλεις το esp λες και σου κόβει δεκατα απο χρονομετρημενο γυρο ... στην πίστα βγάλε ολες τις ασφάλειες και ορμα . Στο βουνο κατσε με το ESP γιατι εχει και γκρεμους . -
Ο χρήστης the_winner έγραψε:
Στο βουνο κατσε με το ESP γιατι εχει και γκρεμους .Έχει βουνά με γκρεμούς γνωστούς και στροφές 70-80 χ.α.ω. που χαίρεσαι να βγαίνεις διπλωμένος! Γιατί να το χάσεις αυτό;
-
Διπλωμενος πως ακριβως βγαινεις με το σιροκο?(Να πω με την ελαχιστη εμπειρια μου οτι ''διπλωμα'' σε μπροστοκινητο με 80 χαω μου ακουγεται να εχει πιθανοτητες για στουκαρισμα απεναντι λογω υπερδιορθωσης)
-
Ο χρήστης socratesn έγραψε:
Διπλωμενος πως ακριβως βγαινεις με το σιροκο?(Να πω με την ελαχιστη εμπειρια μου οτι ''διπλωμα'' σε μπροστοκινητο με 80 χαω μου ακουγεται να εχει πιθανοτητες για στουκαρισμα απεναντι λογω υπερδιορθωσης)Πάμε βόλτα μια φορά.
-
Χωρις να θελω να μπω σε συζητησεις τυπου ''συνοδηγησα'',στις λιγες μου επαφες με ροκκο 160αρι χειροκινητο,μου φανηκε στιβαροτατο,ασφαλεστατο,υπο συνθηκες ελαχιστα υποστροφικο,αλλα ως εκει.Μια χαρα δηλαδη,υπερστροφικο ομως δε μπορω να το φανταστω.Απο κει και περα ισως πρεπει να την κανονισουμε τη βολτα
-
Ο χρήστης socratesn έγραψε:
Διπλωμενος πως ακριβως βγαινεις με το σιροκο?(Να πω με την ελαχιστη εμπειρια μου οτι ''διπλωμα'' σε μπροστοκινητο με 80 χαω μου ακουγεται να εχει πιθανοτητες για στουκαρισμα απεναντι λογω υπερδιορθωσης)... 'γονατισμενος' απο τα φρενα κυριως στον πισω αξονα...Ολα αυτα αφου θα εχεις τραβηξει μια αποτομη τιμονια, χοντρικα τα 2/3 μισης στροφης τιμονιου, στο εσωτερικο καποιας στροφης με τουλαχιστον γεματη 3η (αυτο εγινε σε 160αρι συγκεκριμενα)...
Μιλαω φυσικα για τα προ ΜΥ2012 μοντελα οπου απλως απενεργοποιειται το ΤC.
Αυτα βεβαιως σε ελεγχομενες συνθηκες, χωρις κινηση, σε απομονωμενη διαδρομη...
Δεν το προτεινω να το δοκιμασει καποιος, παρα μονο εαν εχει καποια εξοικειωση σε off balance οδηγηση, και μονο
σε ελεγχομενο περιβαλλον (πιστα ή απομονωμενη διαδρομη χωρις αυτοκινητα)...Γενικως η υπερδιορθωση σε προσθιοκινητο, (κατα την αποψη μου, και σε σχεση με οτι εχω βιωσει στην πραξη, δεν σημαινει οτι αποτελουν και τον κανονα οι παρακατω διαπιστωσεις) εφοσον λαστιχα και οδοστρωμα ειναι εστω και οριακα, σε ανεκτα επιπεδα, για να επιτευχθει με ESP ενεργοποιημενο, θα πρεπει να γινει το εξης:
η γωνια που θα παρει το πισω μερος σε σχετικα 'επιθετικη' τοποθετηση να ειναι ΤΟΣΟ μικρη αλλα ταυτοχρονα με αρκετα υψηλο τριψηφιο αριθμο χλμ ωστε να 'κοροιδεψεις' ή καλυτερα να σου επιτρεψει το ESP (θεωρωντας οτι μπαινεις με γραμμες...) μια υπαρκτη γωνια, χωρις να επεμβει καθολου.Κατι ομως με το οποιο εαν δεν κανεις τον σωστο χειρισμο την σωστη χρονικη στιγμη (* αυτο εξαρταται απο αρκετα πραγματα, οπως πχ την θεση αυτοκινητου κατα το συνολικο φαρδος του οδοστρωματος την στιγμη που 'διπλωνει', την γωνια του αναποδου, εαν αυτη ειναι σε συνδυασμο ή μη με φρενο, ή αφημα γκαζιου, ή με διατηρηση γκαζιου και χρηση ή οχι χειροφρενου κτλ*...) ξαναθυμιζω σε υψηλο τριψηφιο αριθμο χλμ, οι δυναμεις της φυσικης, θα υπερνικησουν τελικα ακομα και την οποια λειτουργια του ΕSP, προκαλωντας πιθανοτατα υπερδιορθωση, και τελικα εξοδο απο τον δρομο, ή τετακε...
-
Σωκράτη, off topic...για να δεις πως γίνεται το παντιλίκι και χωρίς συμπλεκτάρισμα...δοκίμασε σε μια στροφή που έχεις ορατότητα γενικώς να μπεις από πολύ πιο ΠΡΙΝ στο γκάζι (με 2ά στο κιβώτιο) ώστε να σπάσει από πριν η πρόσφυση...μείνε σε αυτό μέχρι και την έξοδο και θα δεις τι ωραίο παντιλίκι θα κάνεις με την 316i.
Διπλωμενος πως ακριβως βγαινεις με το σιροκο?(Να πω με την ελαχιστη εμπειρια μου οτι ''διπλωμα'' σε μπροστοκινητο με 80 χαω μου ακουγεται να εχει πιθανοτητες για στουκαρισμα απεναντι λογω υπερδιορθωσης)
... 'γονατισμενος' απο τα φρενα κυριως στον πισω αξονα...Ολα αυτα αφου θα εχεις τραβηξει μια αποτομη τιμονια, χοντρικα τα 2/3 μισης στροφης τιμονιου, στο εσωτερικο καποιας στροφης με τουλαχιστον γεματη 3η (αυτο εγινε σε 160αρι συγκεκριμενα)...
Δε τις λες και καθημερινές συνθήκες αυτές.
Η τιμονιά μου ακούγεται (πέρα από επικίνδυνη) εσκεμμένη για να ξεκολλήσει το πίσω μέρος επί τούτου καθώς αποσταθεροποιείς εντελώς το αυτοκίνητο.
Σα να μου λες ότι με χειρόφρενο πετάει κώλο.
Το θέμα είναι αν ξεκολλάει στο όριο χωρίς τιμονιές και άλλα τέτοια χαζά.
-
Για αλλη μια φορά Κικιζα μιλας για κάτι πολυυυυ συγκεκριμενο δηλαδη ουσιαστικα για παντιλίκια ναι εκει θα μπει το ESP
Αλλα σε στροφοδιαδρομή πρεπει να πηγαινεις πολυ τερμα για να μπει το ESP το αμαξι εχει αρκετα καλα κρατηματα και δεν μπαινει ευκολα το ESP .
Επειδη το θεμα δεν ξεκαθαρίστηκε απο την αρχή : Επιτελους Απενεργοποιειται το ESP για να κανεις μαλακιες με το scirocco .
VW Scirocco