-
Και ομως απο την στιγμη που ο δρομος χρησιμοποιηται απο τοσο εκδιαμετρου διαφορετικα μεταφορικα οχηματα, ναι οι συγκοινωνιολογοι δεν το εχουν προβλεψει, ωστε να τηρηθει ο κοκ με ασφαλεια και να εξυπηρετηθουν ταυτοχρονως και τα δυο.
Το ιδιο συμβαινει και με τα μεγαλα γεωργικα οχηματα τα οποια δεν μπορουν να βγουν σε περιφερειακους δρομους.@Σχεδον 50 χιλ/ωρα χωρις την υποχρεωση κρανους απο τον κοκ, μαλιστα.
Α, ναι, ειπαμε ο σκοπος αγιαζει τα μεσα.
Περα απο τις αντιθεσεις και τις αντιπαραθεσεις, καλες βολτες ευχομαι και ασφαλη χιλιομετρα
-
Αλήθεια ρε συ, διαβάζεις τι ποστάρεις; Να σου βάλω λίγα αποσπάσματα;
The majority of streets within an area are local streets where people live or work, shop or enjoy themselves...
...Car traffic should be minimised as much as possible by avoiding rat-runs that create through-routes for cars, lorries and other motorised traffic. By contrast, permeability for cycling and walking must be maintained.
There are a variety of design solutions that should be employed to civilise these streets and thereby make them highly attractive to potential residents.
Low speeds
Speeds should be kept low through design. A key way to achieve this is to avoid excessive forward visibility, i.e. not making the roads too straight. As a result, these areas should not require any specific cycle infrastructure. If speed humps are required, they should be of the sinusoidal type and should always include a cycle bypass to the side.
Car parking
Parking of cars should be discouraged from local streets; instead, parking areas within the curtilage of the property or within a nearby neighbourhood parking area enhances the general street environment.
Where on-street parking is provided in new developments, it should only be allowed in designated parking bays. These bays should not detract from the ability to cycle safely, e.g. requiring people to swerve around parked vehicles. One way to achieve this is to intersperse parking bays with trees.
Home zones
Home zones are residential streets that give priority to people over vehicles. Best practice for local streets with no through motor traffic is for a single level surface with minimal traffic signs and lines.
Point-closures and cut-throughs
An excellent way to restrict through traffic, while automatically promoting walking and cycling, is a simple point-closure. These are cheap and simple to create.
Where bollards are used, only use an odd number of simple bollards spaced about 1.8 metres apart, arranged to separate opposing flows, not to obstruct them or force them into conflict. Never use gates, chicanes, or similar pinch points as these exclude many legitimate users, such as people with disabilities. The risk of motorbikes using these routes is not great enough to restrict free movement of larger bicycles or pushchairs and wheelchairs. Parked cars must not block the movement of people through the bollards.
One-way streets
If one-way streets are used, cycles must always be exempted by provision of a contraflow. Such permeability is achieved by using a 'No entry except cycles' sign.
Cycle streets
Some local streets can have all motorised traffic removed, leaving just a wide footpath and a 5-metre wide central two-way cycle track. These are most appropriate in shopping areas and along routes to schools, railway or bus stations.
Όχι απλά δεν γράφει ότι τα ποδήλατα είναι το πρόβλημα, αλλά λέει ότι ο τρόπος να κάνουμε τις κατοικημένες περιοχές ανθρώπινες είναι να δυσκολέψουμε τς αυτοκίνητα και να διευκολύνουμε τα ποδήλατα. Όπου είναι μονόδρομος να επιτρέπεται η κίνηση των ποδηλάτων και προς τις δυο κατευθύνσεις, να μπλοκάρονται στενά απο το ένα τους άκρο ώστε να μην τα χρησιμοποιούν παρά μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι και τα ποδήλατα.
Πουθενά σε αυτά που παρέθεσες δεν αναφέρει ότι τα ποδήλατα δημιουργούν πρόβλημα στην κίνηση. Οπουδήποτε υπάρχει θέμα ασφαλούς συμβίωσης μηχανοκίνητων και ποδηλάτων (ή πεζών), προτείνεται ο εξοβελισμός των μηχανοκινητων, όχι το αντίθετο.
-
Ε βρε,
Αυτο που ποσταρα, το ποσταρα για τη ρητορικη του απαραιτητου διαθεσιμο χωρου. Γινεται αναφορα να απομακρυνθουν τα παρκαρισμενα απο τα στενα ή να παρκαρουν σε ειδικους διαμορφωμενους χωρους.Αυτο υποστιριζω και εγω, καθως θεωρω πως εστω μονο η μια πλευρα των παρκαρισμενων στα στενα των ελληνικων πολεων να φυγει, τοτε αυτοματως ολα θα γινουν οπως τα θελεις και ολοι θα ειμαστε χαρουμενοι, οδηγοι και ποδηλατες. Απλα πρεπει να γινουν χωροι σταθμευσης και οσοι μπορουν να παρκαρουν μεσα στα σπιτια τους σε παρκιγκ.
Ειναι ενα μεγαλο εργο με μεγαλο χρονικο οριζοντα αλλα ειναι ο μαναδικος τροπος ικανοποιησης ολων των κοινωνικων ομαδων.Οσο για το αλλο με τις συγκοινωνιες ειναι μεγαλος πονοκεφαλος στις μελετες των ειδικων του χωρου οταν απο τα δεκα αυτοκινητα τα 2 ή 3 ειτε πανε πολυ αργα ειτε πολυ γρηγορα, αλλαζοντας ολο τον υπολογισμο του συστηματος. Παρομοια με το ποδηλατο το οποιο θελει και μεγαλη εξτρα προσοχη λογω της ευαισθησιας του. Για αυτο πρεπει να εχει δικη του λωριδα, οπως και τα μ.μ.μ εχουν δικη τους λωριδα, ειδαλλως αλλαζουν ολοι οι υπολογισμοι και δημιουργειται χαος.
Δεν μου ειπες για το σκουτερακι αν συμφωνεις;
-
Δεν με έχει απασχολήσει ποτέ το θέμα των σκούτερ. Δεν έχω άποψη.
-
Lap, οι Ευρωπαίοι που μένουν σε μεγάλες πόλεις ΔΕΝ έχουν τόσα αυτοκίνητα όσα εμείς κι όσοι έχουν, τα χρησιμοποιούν πολύ λιγότερο μέσα στις πόλεις.
Προφανώς μιλάμε για αλλαγή νοοτροπίας, όχι απλώς να ζωγραφίσουμε με άλλο χρώμα τις δεξιές λωρίδες στις λεωφόρους και να νομίζουμε ότι κάναμε κάτι.
Δύσκολο βέβαια, όταν ο μέσος Έλληνας θα παρκάρει στη θέση του ανάπηρου στο μάρκετ για να γλιτώσει 30 μέτρα περπάτημα.Όσο για τα ηλεκτρικά σκούτερ με πετάλια, εκμεταλλεύονται το παραθυράκι του νόμου για να πλασάρουν στους αγοραστές ότι θα έχουν λιγότερα έξοδα. Ούτε έξοδα για πινακίδες ούτε ανάγκη για δίπλωμα ούτε ετήσια ασφάλεια.
-
Πρόκειται όντως για παραθυράκι του νόμου, ή απλά παραπληροφόρηση απ' όσους πουλάνε ηλεκτρικά σκούτερ?
Εδώ έχει ένα σχετικό άρθρο:
http://www.taxydromos.gr/Topika/265193- ... -bolo.html -
Η κλασική απογευματινή βόλτα:
-
https://m.facebook.com/groups/247051635 ... 6668559022
-
Φίλος ψάχνει trip computer για κουρσάκι, με τα εξής χαρακτηριστικά:
- Μεγάλη οθόνη, τουλάχιστον 3-3.5 ιντσών (ασπρόμαυρη είναι ΟΚ, δε χρειάζεται να είναι έγχρωμη)
- Δυνατότητα στήριξης μπροστά από το λαιμό (να φαίνεται ως προέκταση του λαιμού)
- Όχι GPS (ιδανικά θα ήθελε να συνδέεται με το GPS του κινητού, που θα είναι στο backpack, αλλά δεν είναι κι απαραίτητο)
- Καλή μπαταρία
Καμιά ιδέα?
-
Καλησπέρα σε ολους …..
Εχω κατι χρονια να γραψω . Ηθελα όμως να περιγραψω μια εμπειρια που ειχα το 2016
με τη συμμετοχη στο Granfondo Stelvio στις Αλπεις με ποδηλατο φυσικα !ENJOY !
Granfondo Stelvio Santini : Ένα ονειρο εγινε πραγματικοτητα ......
Εδώ και δυο χρονια σχεδιαζα να συμμετάσχω σε ένα gran fondo του εξωτερικου και τελικα κατεληξα στο Santini .
Τι είναι όμως τα gran fondos ?
Θα ελεγα ότι είναι κατι μεταξυ ΑΓΩΝΑ και Brevet .
Δεν είναι καθαρα αγωνας (δηλαδή οποιος θελει και μπορει το τρεχει σαν αγωνα ) εχει γενικη καταταξη πρωτες θεσεις κλπ .
Αν όμως θελήσεις να το κανεις σαν brevet (σταματώντας για φαγητο στην τροφοδοσια και βγαζοντας φωτογραφιες ) δεν κινδυνεύεις να μεινεις τελευταίος και μονος σαν την καλαμια στον καμπο αντιμέτωπος με ολες τις αντίξοες συνθήκες (αερα βροχη κλπ)
Τα gran fondos είναι δυσκολες και μεγαλες διαδρομες και εχουν τη μορφη challenge (πρόκλησης) . Συνηθως περιεχουν διάσημες ανηφορες των μεγαλων tour όπως καλη ωρα το STELVIO και το MORTIROLO. Το συγκεκριμμενο ειχε 3 διαδρομες .
Ολες ξεκινουσαν από το Bormio και ΟΛΕΣ κατέληγαν να κανουν την αναβαση στο μυθικο STELVIO οπου ηταν και ο τερματισμος για ολους. . Μια των 60 χμ η οποια αφου εκανε ένα κυκλο στην κοιλαδα κατω από το bormio ξαναγυρνουσε στο Bormio και ανεβαινε στο Stelvio.
Η μεσαια 137,9 χμ η οποια εκανε ένα μεγαλο κυκλο 115 χλμ και τελειωνε παλι πανω. και η μεγαλη 151,9 χμ η οποια ηταν ιδια ακριβως με την μεσαια αλλα σε καποιο σημειο εκανε μια παρακαμψη και ανεβοκατεβαινε το θρυλικο Mortirolo (η πιο δυσκολη ανηφορα στον κοσμο κατά Lance Armstrong) 12,5χλμ με 11% μεση κλιση με κομματια 22% !!!
Η μεγαλη εκπληξη ηταν η γυναικα μου, η οποια ειναι αθλητρια αλλα δεν ειχε συμμετασχει ποτε σε τετοια διοργανωση ,επεμεινε να κανει το μικρο και το καταφερε !!!
Εκπληξη επισης στο αεροδρομιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ η συναντηση με την ομαδα assos forbikes της Πτολεμαΐδας (τους καταλάβαμε από τα πακεταρισμένα ποδήλατα και τις πολύ προχωρημένες μπλούζες που ειχαν φτιαξει !
Χωρις να θελω να κουρασω θα γραψω τα σημεια που μου εκαναν περισοτερο εντυπωση στο ολο ταξιδι.- 3100 ποδηλάτες από ολο τον κοσμο σε μια ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΑΡΤΙΑ διοργανωση ! Το απόγευμα πριν τον αγωνα στην πολη δεν υπηρχε σημαδι ότι αυριο θα γινει κατι τοσο μεγαλο. Την ημερα του αγωνα ηταν όλα ετοιμα . Το βραδυ μετα τον αγωνα η πολη ηταν πεντακαθαρη σαν να μην ειχε συμβει τιποτα !
- Τροφοδοσια : για λογους ασφαλειας επρεπε οι ποδηλάτες να σταματησουν και να μην γινει εν κινησει .... πως όμως να γινει εν κινησει αφου στην τροφοδοσια υπηρχε και του πουλιου το γαλα !!! Κομμενες μπανανες , βατομουρα , φραουλες , παστα φλωρα , σάντουιτς με προσουτο , σάντουιτς με σαλαμι , κοκα κολα ,νερα ,ισοτονικα........ υπηρχαν ακομα και χημικες τουαλέτες για τους ποδηλάτες .
- Τα χρησιμοποιημένα gel τα πετουσες σε ειδικα σημεια της διαδρομης οπου υπηρχε ενας πράσινος καδος ανακύκλωσης και ενας εθελοντης τα μαζευε και τα πετουσε εκει .
- Τα ΤΟΠΙΑ ! Η συγκινηση ηταν τοσο μεγαλη που στην αρχη σχεδόν δακρυσα........
- Το επιππεδο των συναθλητών .... 30 λεπτα μετα το Bormio κοιταξα το κοντερ και εγραφε μεση ωριαια 41,3 !!!
Στο σημειο που συναντιότανε οι δυο διαδρομες (αυτοι που ερχοταν από το Mortirolo με εμας που είχαμε επιλεξει τη μεσαια διαδρομή ) μας περνουσαν κατι ΤΟΥΜΠΑΝΑ σα σταματημένους !!!
Να σημειωσω πως το εβγαλα με 20,1 μ ωριαια και ο πρωτος με 31 !!!! η δε πρωτη γυναικα στην κατηγορια που ετρεχα και εγω .... με 28 !!!! ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ ! - Η μεγαλη σπαζοκεφαλιά του τι θα φορεσεις στη διαδρομή διοτι το Σαββατο εβρεχε και προπονηθήκαμε με βροχη ενώ την ημερα του αγωνα το πρωι 7 η ωρα εκανε κρυο και ετοιμαζοταν να βρεξει .....
- Οι ΑΛΠΕΙΣ θελουν COMPACT δισκοβραχιωνα !!!!
Θα το γραψω σε ένα πινακα 100 φορες !!!
Ειχα 36 53 και σε πολλα σημεια υπεφερα . Οι κλισεις ηταν πολύ σκληρες . - Το STELVIO !!!
Μετα από 115 χιλιόμετρα μας περιμενε ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ η θρυλικη αναβαση των 22 χιλιομετρων με 7,5 % μεση κλιση και max 15% στα τελευταια 3 χιλιόμετρα .......
Όταν ξεκινησε ειχε ηλιο και ζεστη .... περασαμε από 4 εποχες και τερματισα με ΧΑΛΑΖΙ και ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΧΙΟΝΙ .....και ναι δεν το κρυβω ... δεν μπορεσα να συγκρατησω τα δακρυα μου !!! Το καπελακι finishers only που αν ειχες την τυχη σου το εδινε Ο ΙΔΙΟΣ ο SANTINI !!! - Στην κορυφη υπηρχε ενας τεράστιος χωρος οπου επαιρνες τη σακκουλα με τα χειμερινα σου ρουχα (την οποια ειχες παραδωσει στην εκκινηση) για να ντυθείς για την καταβαση (γιατι το pasta party ηταν στο Bormio.
- Η καταβαση του stelvio διήρκησε 40 λπετα με 31 μεση ωριαια !!!
Ευχαριστω τα παιδια από την πτολεμαιδα !
ΠΑΡΑΚΆΤΩ ΤΑ ΒΊΝΤΕΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΒΑΣΗΣ:
https://www.youtube.com/watch?v=NtPWu1rPKBo
https://www.youtube.com/watch?v=T75F0zniTE0
Youtube Video -
Μπράβο Λεφτέρη, περάσατε καλά, αν και δεν μπορώ να διανοηθώ το μέγεθος της ταλαιπωρίας. Κρεμαστός Λαγός όμως δεν ήταν.
-
Επιτέλους, Famas, κάποιος είπε την αλήθεια! Λευτέρη μου, συγκινήθηκες που σου έκοβαν την μπανάνα σε κομματάκια; Εγώ θα στη μασάω κιόλας!
Που πέταγαν το τζελάκι στον κάδο; Πράσινο αυτοί; Σε μπλε εγώ!
Που σε περίμενε δύο μέτρα χιόνι στον τερματισμό; Δύο μέτρα παίδαρος, η αφεντιά μου!Ας μου μεταφράσει κάποιος στα λατινικά το 'Κρεμαστός Λαγός' και θα κατακτήσω την υφήλιο!
-
Μου χάρισαν λάστιχα 700/40c ενώ έχω πάνω 700/35c.
Ideal crosser 28''
Θα κάνουν?
-
Η διαμετρος ειναι ιδια,απλα τα καινουρια θα ειναι λιγο στενοτερα.Καλυτερα...
Edit,φαρδυτερα θα ειναι τα καινουρια,μικρη διαφορα,δεν νομιζω να σε επηρεασει τοσο...
-
https://www.newsauto.gr/specials/ellada-chamos-me-ta-ilektrika-podilata-ta-sos/
To σκέφτομαι εδώ και καιρό για να αντικαταστήσω ένα παλιό ποδήλατο (περίπου 30 ετών) τύπου mountain που έχω στο εξοχικό.
Άραγε μαζί με την επιδότηση θα παίζει και καμιά απόσυρση; Και που να κοιτάξω; (διάβασα ότι άνοιξε η kosmocar ένα e-bikes store στη γνωστή περιοχή που έχει και τις αντιπροσωπείες vag γύρω από το Mall)
Τα 25km/h max. ταχύτητα που λέει είναι από το ηλεκτρικό μοτεράκι μόνο του απ'όσο κατάλαβα.Άρα μπορείς με την υποβοήθηση να πιάνεις καμιά 40 χαλαρά.Επίσης αν ξεμείνει από μπαταρία μπορείς να κινηθείς σαν κανονικό ποδήλατο.
Τι λέτε,αξίζει;
-
Αξίζει, αν ασχολείσαι (γιατί και με την επιδότηση είναι αρκετά τα λεφτα). Λογαριαζε ένα κόστος 1800 ευρώ για ένα κλασσικό mtb 29ρι (μεγεθος τροχου εινσι αυτο) με μοτέρ (μείον το ποσό της επιδότησης βγαίνει σχεδόν σαν ένα κανονικό χωρίς μοτερ). Προφανώς αξίζει να δεις στα καταστήματα ποδηλάτων για κάποια από τις γνωστές εταιρίες ποδηλάτων. Τα μοτέρ είναι από 4-5 εταιρίες (bosch, Shimano, yamaha...), όπως περίπου και τα περιφερειακά των ποδηλάτων (εμπρός ανάρτηση, φρένα, ταχύτητες κλπ). Σε αυτά τα λεφτά δεν θα βρεις κακό ποδήλατο, πάρε οποίο σου αρέσει περισσότερο και έχεις κοντά ποδηλαταδικο για support.
Αυτονομία, αν πας σε ζόρικη ανηφόρα και δεν βοηθάς και πολύ στο πετάλι να υπολογίζεις κοντά στα 30 χλμ. Προφανώς και πάνε χωρίς μοτέρ αλλά... ζυγίζουν κοντά στα 20 κιλά όταν τα αντίστοιχα χωρίς μοτέρ είναι στα 12-13. Δεν υπάρχει περίπτωση να ξεμείνεις με αδεια μπαταρια σε ανηφόρα και να καταφέρεις να κάνεις πετάλι σε ηλεκτροκίνητα, θα βελαξεις. Θέλει προσεκτικό σχεδιασμό διαδρομών, ειδικά στην αρχή. Θα σου ανοίξει όμως ένα σωρό διαδρομές στα βουνά της Αττικής που τώρα δεν μπορείς να κάνεις αν δεν είσαι γυμνασμένος. Αν το πάρεις βέβαια και μέσα στην πόλη, θα είσαι άρχοντας. Λαστιχαρες, φρενάρες, μοτέρ, ανάρτηση, σαν suv στο Κολωνάκι ένα πράμα, θα σιδερώνει τα πάντα...
edit: Μιλάω για κάτι τέτοιο (απολύτως ενδεικτικό, μην κολλήσεις με την συγκεκριμένη μέρκα...)
-
Ευχαριστώ, fiverg.
-
Όπως λέει φίλος φανατικός ποδηλάτης με πολλά χλμ ημερησίως, αυτό κοντράρει στα ίσα ηλεκτρικά ποδήλατα των 10.000€ και το μοτέρ με άλλο controller, εξωτερικό, και άλλη μπαταρία για να ανεβάζει περισσότερες στροφές περνάει τις 4000W (αν και για εμένα το πιο εντυπωσιακό είναι η ροπή του).
Πάντως το δικό του e-bike το σχεδιάζει τώρα ( έχει σπουδάσει βιομηχανικό σχέδιο στην Αγγλία ) με συμβουλεύεται για τις μηχανουργικές λύσεις που θα δώσει στα σημεία των pivot σε υλικά, ρουλεμάν, τεχνικές κατεργασίας κλπ, και θα το φτιάξω εγώ στο μαγαζί μου, μόλις τελειώσει ο σχεδιασμός θα σχεδιάσουμε παρέα και το απαραίτητο Jig για να το κατασκευάσω, ήδη έχει φέρει ένα ισχυρό μοτέρ αρκετών KW με ροπή τέρας για ποδήλατο, θα φτιαχτεί μεγάλο pack με μπαταρίες της Samsung που θα ενσωματωθεί στον σκελετό, το μοτέρ με τον κοντρόλλερ και όλα τα σχετικά κόστισε 1350€, θα έχει αναρτήσεις εμπρός πίσω και παλουκόσελο τύπου droper post https://www.bike-discount.de/en/dropper_post Ο σκελετός θα είναι από διάφορα κράματα αλουμινίου, 6063-5083-7075 όπου δεν θα χρειαστεί να συγκολληθεί, γιατί το 7075 δεν είναι κατάλληλο κράμα για συγκόλληση, με την πίσω ανάρτηση τύπου tetralink Θα πάρει καιρό ακόμα η προετοιμασία και μετά η κατασκευή αλλά ΟΚ, θέλει να φτιάξει κάτι πολύ καλό στα γούστα του, τώρα κυκλοφορεί με ένα scott απλό χωρίς μοτέρ, των περίπου 3500€ με αναρτήσεις. Το μοτέρ
-
Quadra, όντως φοβερό mountain e-bike (μου φαίνεται αγγίζει τα όρια του μοτοποδηλάτου) και πολύ καλή δουλειά!
Εγώ λόγω κόστους (υπολογίζω στα 1000-1200, max. 1400 με την επιδότηση) και χρήσης (βασικά εξοχικό),λέω να κοιτάξω σε πιο light λύση,κάτι σαν αυτά που είπε ο fiverg.
Σ' ευχαριστώ πάντως για την ενημέρωση για να έχω και μια ευρύτερη εικόνα.
-
Εκπληκτικός ο quadra.
Η ζωή...ποδήλατο!