-
Quadra, το ποδήλατο είναι ολόκληρος κόσμος. Μπράβο του του φίλου σου, απλά εκεί απαιτείται εκτός από το να ξέρεις τα χαρακτηριστικά των υλικών και πως θα τα συγκολλήσεις ώστε να έχεις την απαραίτητη αντοχή και ακαμψία και από σχεδιασμό γεωμετρίας/αναρτήσεων ώστε να δώσεις τα κατάλληλα χαρακτηριστικά που θέλεις στο ποδήλατο. 2 μοίρες παραπάνω/παρακάω στο head angle κάνουν άλλο ποδήλατο εντελώς. Μιλάω πάντα βέβαια για ποδήλατα που ανήκουν στην κατηγορία trai/enduro που ο βασικός σκοπός του μοτέρ είναι να σε πάει πιο ξεκούραστα (ή πολλές φορές) σε μια κορυφή για να κάνεις μετά κατάβαση από μονοπάτια. Αν ο στόχος είναι απλά βόλτες μέσα στην πόλη, τότε οκ.
Το ποδήλατο που έβαλες πάντως στο video είναι τέτοιας κατηγορίας, χοντρικά το δικό μου έχει σε περιφερειακά ότι και αυτό ή λίγο καλύτερα χωρίς όμως μοτέρ (θέλω να πω δεν είναι ένα απλό ηλεκτρικό για βόλτες στην πόλη, είναι ηλεκτρικό με σχετικά απλή four bar πίσω ανάρτηση που όμως μπορεί να σε πάει στην κορυφή και μετά να κατεβαίνεις και από γιδόστρατες αν θέλεις). Σε κάθε περίπτωση, καλή σας επιτυχία.
panormus, καλές αγορές αλλά πρόσεξε το θέμα της ασφάλειας εκεί που θα το αφήνεις (προσωπικά δεν αισθάνομαι άνετα σε συνδυασμό ακριβό ποδήλατο+unattended εξοχικό).
-
σάιμον ασε τα ποδηλατα και παρε κανενα παλιο βιταρα τετρα γκαμπριο
ιδια γυμναστικη θα κανεις.
αλλιως βελαμος
κουαντρα επισης οταν το σιαξεις, θελω βολτα
-
Fiverg το σχέδιο γίνεται σε solidworks που έχει βιβλιοθήκες όλων των υλικών σε διαστάσεις και αντοχές, και έχει και την δυνατότητα πεπερασμένων στοιχείων να δείχνει φορτία και παραμορφώσεις, θέλω να πω ότι η σχεδίαση από πλευράς γνώσης γεωμετρίας ποδηλάτου υπάρχει άφθονη, όπως και σχεδιαστικών δυνατοτήτων των εργαλείων που είναι top, με τα ίδια εργαλεία σχεδιάζουν όλοι, το solidworks το γνωρίζει σίγουρα ο Γάτος, είναι σχεδιαστικό της dassault και με αυτό σχεδιάζουν τα αεροπλάνα τους κλπ.
Το μοτέρ είναι 5.5KW με ροπή στον άξονα του 6 Nm θα τοποθετηθεί στην πεταλιέρα, όχι στην πίσω ρόδα.
Όταν προχωρήσει θα ενημερώσω με στοιχεία και φωτό, προς το παρόν σχεδιάζω και φτιάχνω ορισμένα δικά μου ειδικά εργαλεία που χρειάζομαι άμεσα όπως ένα ρεκτιφιέ επιφάνειας που θα με βοηθήσει να ολοκληρώσω το 5axis Milling CNC που έχω σχεδιάσει και αρχίσει να κατασκευάζω, ήδη τα πρώτα εξαρτήματα ήρθαν προχθές από την Κίνα, ελπίζω μέσα στον Σεπτέμβρη να βρώ λίγες ώρες να προχωρήσω. Και αυτό το project θα ενημερώσω γιατί έχει ενδιαφέρον, σε άλλο site από όταν ξεκίνησα την ιδέα και την ενημέρωση των χαρακτηριστικών και των υλικών έχει πάνω από 21.000 αναγνώσεις, Κάπου υπάρχει και εδώ σε ανάρτηση μου η αρχή της ιδέας που πέρασε από σαράντα κύματα και κόλλησε για πολύ καιρό με διάφορες αφορμές αλλά τώρα μπήκε ξανά σε σειρά.
Άλλωστε η ομορφιά είναι στη διαδρομή, όλα γίνονται με κέρδος τη γνώση και ειδικά εγώ έχω το σακατιλίκι να την μεταδίδω σαν υποχρέωση προς τους δασκάλους μου, τώρα αν προκύψει και οικονομικό όφελος για τον φίλο καλοδεχούμενο θα είναι, το λέω γιατί θα μπορούσε με 600-800€ να αγοράσει ένα αλουμινένιο έτοιμο σκελετό και να βάλει επάνω τα εξαρτήματα που θέλει, αλλά θέλει να το κατασκευάσει, η δουλειά του είναι είναι τα μοναδικά συστήματα bike sharing που κατασκευάζονται στην Ελλάδα, για τους Δήμους και τα μεγάλα ξενοδοχεία
-
600-800 ευρώ; Θα αστειεύεσαι... Έχουν κοντά στα 1800+ οι αλουμινένιοι και κοντά στα 2500+ οι carbon (συμπεριλαμβανομένου του πίσω shock)!
Για αυτό και λέω προσοχή στην χρήση. Άλλο ο κινέζος του συρμού, άλλο αυτό που φτιάχνω και συγκολλώ εγώ (με όλη την καλή διάθεση) και άλλο αυτό που δίνει μια καλή ποδηλατική εταιρία για να κοπανιέσαι στα βράχια χωρίς κίνδυνο να σκοτωθείς (που ακόμη και αυτά, αν είσαι των αλμάτων κάποιες στιγμές σπάνε...). Το μοτέρ στην συγκεκριμένη περίπτωση ειναι η τελευταία τρύπα του ζουρνά στο σύνολο. Αν σε ενδιαφέρει και ελληνικό προϊόν δείτε και αυτό
Κανονικό μοτέρ, όχι κινεζο-μούφα, το είχε στο Αιγάλεω ένα παιδί 95 κιλών σε 14κιλο ποδήλατο και έσερνε κι εμένα (άλλος τόσος συνδυασμός) σε σαθρή ανηφόρα χωρίς να δίνει 'γκάζι' ούτε μέχρι την μέση.
-
Κινέζικα υπάρχουν και πολύ φτηνά και πολύ σωστά με το ανάλογο κόστος. Το ίδιο και μοτέρ, υπάρχουν ποιοτικά και μη, να υπενθυμίσω ότι και τα επώνυμα είναι Κινεζικής κατασκευής με τις προδιαγραφές που θέτουν οι επώνυμοι κατασκευααστές τους, έτσι αντίστοιχης Α! ποιότητας Κινέζικα υπάρχουν με χαμηλότερο κόστος από τα επώνυμα Ευρωπαίκά Κινεζικής κατασκευής, αρκεί να ξέρεις τι ναψάξεις, τι να ζητήσεις να σου απαντήσουν κλπ.
Όσο για τα βάρη και τα βράχια κλπ, να πω ότι εδώ το ζητούμενο δεν είναι μια κατασκευή για το παγκόσμιο πρωτάθλημα dowhill, αλλά μια αξιοπρεπής κατασκευή γύρω στα 20-22 kg που να μπορεί να κυκλοφορεί στην πόλη, να έχει δύναμη αν χρειαστεί και μεγάλη αυτονομία και να μπορεί πηγαίνει και στο χώμα και όχι να κάνει άλματα 10 μέτρων ή να κατρακυλάει από τον Όλυμπο, εκεί χρειάζονται άλλα πράγματα τα οποία είναι όλα γνωστά αλλά είναι εκτός του συγκεκριμένου project.
Το δικό μου είναι ένα Mongoose με σκελετό cro-moly, shimano ντεραγιέ κλπ και με ανάρτηση εμπρός Marzocchi, αγορασμένο το 1995, 95.000 δρχ το ποδήλατο και 110.000 το Marzocchi, ήταν το πειρούνι που είχε κερδίσει το παγκόσμιο τότε dowhill, με αέρα και λάδι με 6 ρυθμίσεις από τότε, διαστημικά πράγματα της εποχής, ακόμα μια χαρά είναι, είχε επάνω και κάτι απίθανα Maxxis λάστιχα που τα είχα καταευχαριστηθεί. Τα Mongoose εκείνα τα χρόνια αλλά και πολλά μετά ήταν η κορυφή στα ποδήλατα BMX, είναι μια εταιρία που κρατάει πολύ ψηλά τη σημαία της.
Το Hermes που έβαλες είναι 1500 watt, το μοτέρ που έφερε ο φίλος είναι 5.500 watt, δεν υπάρχει σύγκριση, αυτή η δύναμη χρειάζεται διαφορετικά υλικά και σχεδίαση όπως και μεγαλύτερο μέγεθος αλυσίδας.
-
Να το χαίρεσαι, είναι γνωστά τα Mongoose και ζουν και βασιλευουν ακόμη, ειδικά όπως λες κι εσύ στα ΒΜΧ!
-
H δουλειά που κάνουν τα παιδιά στο μοτέρ Hermes είναι πολύ καλή και προσεκτική, και μπράβο τους και πιστεύω ότι θα βγάλουν και ισχυρότερο, και ξανά μπράβο, γουστάρω πολύ να βλέπω νέους με οράματα που δεν τους πέρνει από κάτω η μιζέρια και παλεύουν και προχωράνε.
-
Αν είχα χρήματα θα το είχα πάρει ηδη αυτό το μοτέρ. Ιδανική λύση για να κάνεις ένα 'κανονικο' ποδήλατο σαν το δικό μου, ηλεκτροκίνητο χωρίς να χαλάς επί μέρους στοιχεία (πχ φερομενο βαρος σε τροχους) όπως καποιες κινεζομουφες... Και αποσπομενο, οποτε το εχεις αναγκη το βάζεις πάνω, οποτε θέλεις απλή βόλτα χωρίς το έξτρα βάρος το βγάζεις. Ήταν όμως πρωτοποριακή λύση πριν 3 χρόνια, τώρα με τον κατακλυσμό των έτοιμων ηλεκτρικών δεν ξέρω πώς τα πάνε.
Ως προς την ισχύ δεν ξέρω αν ο μέσος βουνισιος χρήστης χρειάζεται κάτι δυνατότερο, απ ότι είδα μάλλον όχι, άλλωστε η μεγαλύτερη ισχύς σημαίνει και μεγαλύτερη μπαταρία, δηλαδή έξτρα βάρος, αυτό για έναν ποδηλάτη που πάει να κάνει μια διαδρομή πχ 60 χλμ σε βουνό είναι θάνατος γιατί όπως έγραψα και στον panormus, αν τυχόν και ξεμείνεις έχοντας ανηφόρα μπροστά σου την έκατσες, μόνο με το πόδι πας, με πετάλι με τίποτα.
-
Ο κάθε ένας έχει τις δικές του ανάγκες και τις δικές του επιλογές, γνωρίζεις πόσο κοστίζει το μοτέρ με την μπαταρία, ή έστω χωρίς την μπαταρία που είναι άλλωστε και μέγεθος επιλογής της χωρητικότητας οπότε η τιμή διαφέρει
-
Αξίζει, αν ασχολείσαι (γιατί και με την επιδότηση είναι αρκετά τα λεφτα). Λογαριαζε ένα κόστος 1800 ευρώ για ένα κλασσικό mtb 29ρι (μεγεθος τροχου εινσι αυτο) με μοτέρ (μείον το ποσό της επιδότησης βγαίνει σχεδόν σαν ένα κανονικό χωρίς μοτερ). Προφανώς αξίζει να δεις στα καταστήματα ποδηλάτων για κάποια από τις γνωστές εταιρίες ποδηλάτων. Τα μοτέρ είναι από 4-5 εταιρίες (bosch, Shimano, yamaha...), όπως περίπου και τα περιφερειακά των ποδηλάτων (εμπρός ανάρτηση, φρένα, ταχύτητες κλπ). Σε αυτά τα λεφτά δεν θα βρεις κακό ποδήλατο, πάρε οποίο σου αρέσει περισσότερο και έχεις κοντά ποδηλαταδικο για support.
Αυτονομία, αν πας σε ζόρικη ανηφόρα και δεν βοηθάς και πολύ στο πετάλι να υπολογίζεις κοντά στα 30 χλμ. Προφανώς και πάνε χωρίς μοτέρ αλλά... ζυγίζουν κοντά στα 20 κιλά όταν τα αντίστοιχα χωρίς μοτέρ είναι στα 12-13. Δεν υπάρχει περίπτωση να ξεμείνεις με αδεια μπαταρια σε ανηφόρα και να καταφέρεις να κάνεις πετάλι σε ηλεκτροκίνητα, θα βελαξεις. Θέλει προσεκτικό σχεδιασμό διαδρομών, ειδικά στην αρχή. Θα σου ανοίξει όμως ένα σωρό διαδρομές στα βουνά της Αττικής που τώρα δεν μπορείς να κάνεις αν δεν είσαι γυμνασμένος. Αν το πάρεις βέβαια και μέσα στην πόλη, θα είσαι άρχοντας. Λαστιχαρες, φρενάρες, μοτέρ, ανάρτηση, σαν suv στο Κολωνάκι ένα πράμα, θα σιδερώνει τα πάντα...
edit: Μιλάω για κάτι τέτοιο (απολύτως ενδεικτικό, μην κολλήσεις με την συγκεκριμένη μέρκα...)
Για light εξερευνήσεις,μικρή προς μέτρια κλίση ανηφοριές σε χωματόδρομο και μέσης ποιότητας άσφαλτο 1-1μησι ώρα καθημερινά,μπορεί να κάνει τη δουλειά κάτι τέτοιο;
κι η ενισχυμένη από πλευράς αυτονομίας μπαταρίας εκδοχή του,απ'όσο κατάλαβα:
https://www.decathlon.com.gr/gr_gr/27-5-electric-mountain-bike-e-st-900-grey-en-s168875.html
Στην kosmoride στο Μαρούσι (θυγατρική της kosmocar,γκρρρ...) έχει και τα giant που φαίνονται να έχουν τις προδιαγραφές που λέμε,αλλά είδα στην Αγγλία ξεκινάνε από 2000 λίρες. Θα πάω να ρίξω μια ματιά αυτές τις μέρες να δω αν έχει και τα cube και θα σου πω τι αποκόμισα.
-
Δεν έχω ασχοληθεί με την συγκεκριμένη μάρκα. Φαίνεται να είναι κάποιος μεγάλος retailer. Η γενική μου παρατήρηση είναι ότι μάλλον πρόκειται για προηγούμενης γενιάς σκελετό (φασόν από Ταιβάν) αφού η μπαταρία δεν είναι ενσωματωμένη μέσα του όπως στα πιο καινούρια (το ίδιο συμβαίνει πχ και στα ελληνικά Ideal), Ωστόσο αναφέρουν ότι το ποδήλατο είναι κατά βάση της B'Twin που γενικά την έχω ακούσει σαν κατασκευαστή.To μοτέρ (Vision?) δεν το ξέρω. τα μηχανικά δισκόφρενα δεν μου αρέσουν, ειδικά για ποδήλατο με μοτέρ που θα πιάνει σε ευθεία ταχύτητες ή θα ζυγίζει 20 κιλα και θα κατεβαίνει δασικό δρόμο.
Ειλικρινά δεν ξέρω αν κάνει ή δεν κάνει, μπορεί και ναι, μπορεί και όχι (με την έννοια του να είναι μάπα ο συνδυασμός μοτέρ/μπαταρίας και να αδειάζει στα 15 χλμ ή να μην έχει δύναμη). Αλλά μιλάς μάλλον για διαδικτυακή αγορά την οποία για αρχάριο και μάλιστα για ποδήλατο με μοτέρ εγώ δεν την συστήνω. Ξαναλέω, άσε τις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων με τον κάθε πικραμένο που θέλει να επωφεληθεί και πήγαινε σε ποδηλατάδικο. Η Giant που λες είναι από τις κορυφαίες εταιρίες αλλά κόβω το κεφλαι μου ότι αν το πάρεις από την Cosmocar, δεν θα ξέρουν ούτε να σου ρυθμίσουν τις ταχύτητες αν κάτι αρχίσει να χτυπάει μετά από 5-6 μήνες. Μην το υποτιμάς το ποδήλατο, έχει πολύ μηχανικό μέρος και δεν μπορεί ο πάσα ένας μηχανικός να βάλει χέρι με επιτυχία επειδή φτιάχνει αυτοκίνητα ή μηχανάκια.
-
Συμφωνώ με τον Fiverg, ειδικά με την τελευταία πρόταση.
-
Κατάλαβα, θα κοιτάξω κι εδώ είναι κοντά στη γειτονιά μου και φαίνεται καλή περίπτωση με βάση όσα λες:
https://www.gatsoulis.gr/pd/podilato-orbea-keram-30-29-020-69508.htm?lang=el&path=964618795
-
Κάτσε ρε φίλε, εσύ πήγες από τα αλώνια στα σαλόνια, η ORBEA είναι από τις πολύ καλές εταιρίες κατασκευής ποδηλάτων (βάσκικη αν σε ενδιαφέρει, μεγάλη παράδοση οι Βάσκοι σε αγώνες) και ο Γατσούλης από τους μεγάλους του χώρου. Ασυζητητί αν είχα το χρήμα θα πήγαινα προς τα εκεί αν το έβλεπα και μου άρεσε (αν αρχίσεις και τα βλέπεις από κοντά και δεις σκελετό ORBEA και μετά αυτό που έβαλες στην αρχή θα δεις κι εσύ διαφορά, δεν μιλάμε για αντοχή, κανένα δεν θα σπάσει, αλλά όταν δεις το φινίρισμα...). Γενικά όμως δες και άλλα αν έχεις χρόνο, για την ORBEA πληρώνεις και λίγη υπεραξία (ας πούμε αγοράζεις BMW 116 που είναι στα ίδια με ένα Golf -ωχ, θα φάμε ξύλο!- και πληρώνεις το σήμα).
-
Λέει 2200 οπότε με την επιδότηση πάει 1400. Εντάξει το όριο που έβαλα είναι 1000-1200, για 100-200 ευρώ παραπάνω αν μ' αρέσει κι αξίζει, μπορώ να κάνω μια μικρή υπέρβαση.
Τουλάχιστον να πάρουμε premium ποδήλατο, αφού δεν μπορούμε τα premium αμάξια!
Όπως προείπα θα κάνω μια γύρα και θα σου πω, αν κι ευχαριστώ εκ των προτέρων γιατί με έβαλες σε κάποιες ράγες αναζήτησης με τα γραφόμενά σου.
Υ.Γ. Ναι,το ξέρω ότι οι Βάσκοι έχουν παράδοση στην ποδηλασία,όπως κι οι Γάλλοι κι οι Ιταλοί που ασχολούνται μετά το ποδόσφαιρο και την F1, ίσως και σαν 3ο δημοφιλές άθλημα. Όταν ήμουν εκεί, κάθε χρόνο με ζάλιζαν με το Giro d' Italia!
-
Tip από φίλο που έχει μαγαζί στο εξωτερικό το οποίο νοικιάζει ηλεκτρικά ποδήλατα και σκούτερ στους τουρίστες: 'Κοίτα να έχει μοτέρ Μπος, είναι τα μόνα που δεν μου βγάζουν προβλήματα μέχρι στιγμής'. Φυσικά μιλάμε για ποδήλατα πόλης, 20-25 κιλά βάρος, τα οποία τα οδηγάει ο κάθε ένας.
Σιχαίνομαι τους Γερμανοί, αλλά δεν μπορώ να τον αμφισβητήσω αυτή τη στιγμή.
-
Tip από φίλο που έχει μαγαζί στο εξωτερικό το οποίο νοικιάζει ηλεκτρικά ποδήλατα και σκούτερ στους τουρίστες: 'Κοίτα να έχει μοτέρ Μπος, είναι τα μόνα που δεν μου βγάζουν προβλήματα μέχρι στιγμής'. Φυσικά μιλάμε για ποδήλατα πόλης, 20-25 κιλά βάρος, τα οποία τα οδηγάει ο κάθε ένας.
Σιχαίνομαι τους Γερμανοί, αλλά δεν μπορώ να τον αμφισβητήσω αυτή τη στιγμή.
Είναι κάτι που πρέπει να το αποδεχθώ κι εγώ αν και θα μου άρεσε αισθητικά να είναι σαν της giant που το μοτεράκι γράφει 'powered by Yamaha', αλλά μάλλον θα είναι πολύ ακριβά.
https://www.giant-bicycles.com/gb/bikes/electric-bikes#category=e-bike
-
Η Τζάιαντ είναι αρκετά ακριβή και από μόνη της. Είναι πρίμιουμ, ενώ η Ορμπέα γουαναμπί πρίμιουμ.
-
Το αντίστοιχο Giant πρέπει να είναι αυτό, φαίνεται λίγο πιο χοντροκομμένο οπτικά αλλά από κοντά δεν ξέρω
https://www.giant-bicycles.com/gb/fathom-eplus-3-29-electric-bike
Η Giant είναι ταιβανέζικη αλλά από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές σκελετών στον κόσμο (δλδ φτιαχνει πλαίσια και για άλλους) και γενικά μέσα στους 5 μεγαλύτερους κατασκευαστές ποδηλάτων στον κόσμο (με ποδήλατα σε πρώτες θέσεις σε tour, πρωταθλήματα βουνού, downhill, τα πάντα όλα). Το σχεδιαστικό της τμήμα είναι νομίζω στην Ευρώπη.
Αντίστοιχη και η Merida (όχι με τόση αίγλη στο αγωνιστικό κομμάτι)
-
Fiverg, για νορμαλ ποδηλάτη μιλάμε!!!!
ουτε tour de france θα κανει ο γιατρός, ούτε θα κατέβει την Πάρνηθα με τα συρματόσκοινα του τελεφερικ πάνω από το κεφάλι του. Αν καταλαβα λάθος γιατρέ πες μας
Τον γκατσουλη τον λέει γιατί ειναι κοντά στο σπίτι
giant, merida??? ok πολύ ποιοτικοί σκελετοί κλπ, αλλά για βασική χρήση περνάνε πολύ το δείκτη vfm. Σε μια πιο βασική μάρκα δεν θα μπορέσει να πάει σε καλύτερο μοντέλο??? πχ σε αμάξι τουσον αντι για 2008???
Πχ ενα κορυφαίο σκελετό της ideal με full extra
Μπορεί να λέω βλακείες, εχω σταματήσει να ασχολούμαι με ποδήλατο εδώ και 5 χρόνια. Πήγαινα στην δουλειά από Ν.Χαλκηδόνα στην γωνία Λ.Κυμης και Καποδιστρίου στην Ν.Ιωνία με ποδήλατο κάθε μέρα. Με χτύπησε μια βλαμμένη με a-class και βγήκε το ποδήλατο off λίγο πριν αλλάξω δουλειά και η τωρινή είναι Ηλιούπολη. μπορεί να ξαναρχίσω τώρα που η μεγάλη είναι 5 και να πηγαίνουμε βόλτες (επίσης θα μεγαλώσει και η μικρή, είναι 2 τώρα και θα θέλει και αυτή ποδήλατο) αλλά μιλάμε ότι τώρα δεν παίζει να δώσω πάνω από 500€ (και αυτά με πολύ ζόρι) για ποδήλατο.
Η ζωή...ποδήλατο!