-
Αν δεν ήταν τόσο τραγική και ψυχασθενής η παραπάνω διατύπωση του Azmo, ίσως να έμπαινα στον κόπο να απαντήσω. Αλλά τώρα διαπιστώνω ότι θα πάνε τα λόγια μου χαμένα.
-
**Yem wrote:**Δεν συμφωνώ , μια χαρά κάνει για ποδήλατο , το κακό είναι ότι δεν έχουμε παιδεία σαν οδηγοί αυτοκινήτων - μηχανών και ποδηλάτων γιατί ο καθένας κάνει ότι γουστάρει - όποτε γουστάρει - όπως το γουστάρει.
Δεν κάνει, γιατί δεν έχουμε ποδηλατόδρομους. Οπότε όταν ένα ποδήλατο κυκλοφορεί στην Κηφισίας, Μεσογείων, Θηβών κλπ. στον δρόμο και όχι σε ειδική λωρίδα και ενοχλεί και είναι επικίνδυνο και για τον ίδιο.
Αν δεν υπήρχαν όλα τα παράνομα παρκαρισμένα και τα ακόμα πιο παράνομα δυπλοπαρκαρισμένα , οι παράνομες ταμπέλες 'ΜΗΝ ΠΑΡΚΑΡΕΤΕ' έξω από τα μισά μαγαζιά και ότι άλλο εμποδίζει την κυκλοφορία τότε τα ποδήλατα δεν θα ενοχλούσαν τόσο πολύ !
Βέβαια λόγο δρομολογίου βλέπω πολύ συχνά ηλίθιους ποδηλάτες να κατεβαίνουν την Συγγρού και να προσπαθούν να μπουν στην Ποσειδώνος και να πάνε κατευθείαν δεξιά.
-
Κατ αρχήν, δεν είναι δυνατόν το ποδήλατο να κινείται μόνο σε ποδηλατόδρομους. Και δεν μπορώ να καταλάβω το φοβερό θέμα προκαλεί ένας ποδηλάτης σε επαρχιακό δρόμο όπου μπορεί κάποιος να τον προσπεράσει με ασφάλεια οπουδήποτε δεδομένου ότι το ποδήλατο κινείται το πολύ με 35-40 χλμ σε ευθεία (άντε σε κατηφόρα να πιάσει καμιά 60ρα-70ρα). Επίσης τα ποδήλατα έτσι κι αλλιώς αποκλείονται από τους αυτοκινητόδρομους. Συνεπώς το ότι το 99% του δικτύου μας δεν έχει υποδομές για ποδηλάτες είναι μέγιστη χαζομάρα έτσι κι αλλιώς, Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με το οδικό δίκτυο στην Αγγλία, την Δανία, την Ολλανδία κλπ., εκτός και αν νομίζετε οτι αν βγεις να κάνεις βόλτα 100 χλμ στην αγγλική ύπαιθρο, θα πηγαίνεις μόνο μέσα από ποδηλατόδρομους. Θα πάτε να πείτε σε ένα Λαρισαίο, Αρκάδα, Εβρίτη κλπ που γράφει 150ρες σε επαρχιακούς δρόμους ότι 'δεν έχει θέση' στον δρόμο; Εγω σηκώνομαι με την κούρσα και πάω 'για καφέ' στα Σκούρτα ή για γύρο Πάρνηθας, ποτέ δεν εμπόδια κανέναν, ούτε στην ανηφόρα της Φυλής που πάω σαν τον σαλίγγαρο, όλοι περνάνε πανεύκολα, τι είναι αυτά που λέτε; Ακόμη και στην παραλιακή που κυκλοφορούν πολλοί ποδηλάτες, δεν νομίζω να υπάρχει θέμα προσπέρασης. Και αν υπάρχει, σας πειράζει αν καθυστερήσετε 1-2 λεπτά πίσω από μια ομάδα ποδηλατών και όχι το οτι μέχρι να βγείτε πέρα από την Γλυφάδα σε ώρες αιχμής πατε έτσι κι αλλιώς με 1η-2α;
Θέλω να πιστεύω ότι μιλάτε για κίνηση σε καθαρά αστικές περιοχές (αλλά αυτές δεν είναι το 99%, είναι πολύ λιγότερο...) όπου εκεί συνήθως οι αστικοί ποδηλάτες 'εμποδίζουν' (και αυτό είναι σχετικό). Υπάρχουν και αστικοί ποδηλάτες με πολύ 'ερασιτεχνική' συμπεριφορά, δεν ξέρουν που (ή αδιαφορούν) να δώσουν χώρο σε αυτοκίνητα, δεν φοράνε κράνη/φώτα κλπ και σαφώς δημιουργούν κακή εικόνα.
-
Σε γενικές γραμμές συμφωνώ και εγώ με τον Azmo.
Εννοείται δεν βγαίνεις με ποδήλατο σε κεντρικούς δρόμους (Κηφισίας-Μεσογείων-Συγγρού-Ποσειδώνος για κανένα λόγο . Η Θηβών με το κατάλληλο ποδήλατο ΚΑΙ την κατάλληλη φυσική κατάσταση είναι doable, Φάνη )!!!
τουλάχιστον εγώ έχω μελετήσει το πόσο εφικτό είναι να γίνεται η διαδρομή σπίτι - δουλειά με ποδήλατο (πρώτα απ'όλα για την δική μου ασφάλεια*) Μεγάλο κομμάτι γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένο κομμάτι (από κάτω περνάει ο προαστιακός) για ποδήλατο, και επίσης μεγάλο κομμάτι σε δρόμους που το να με περάσουν είναι εύκολο (φαρδύς δρόμος μίας κατεύθυνσης)
*γιατί το να βγει κανείς χύμα στο κύμα με ποδήλατο στο δρόμο, ρισκάρει πρώτα απ΄όλα την δική του ασφάλεια.
Μέχρι να καθοριστεί το νομικό πλαίσιο για τα ποδήλατα, ώς ξεχωριστό μέσο χρήσης του δρόμου (δύσκολο γιατί ο αριθμός που το χρησιμοποιούν για κάτι παραπάνω από βόλτα σε πάρκο, είναι ελάχιστος. Ίσως τώρα με τα ηλεκτρικά πατίνια κλπ, υπάρξει κάτι) ο κάθε ποδηλάτης ή παρόμιος χρήστης πρέπει να αποφασίσει το τρόπο με τον οποίο θα κινείται στον δρόμο (υπολογίζοντας τις συνέπειες).
Μην τρελαθούμε όμως, τα 50 σκούτερ πάνε πιο γρήγορα δλδ??? Έχω προσπεράσει με το ποδήλατο το 2013 ακόμα και φορτηγό! Πήγε άκλαυτο όταν μια κοπέλα άλλαξε λωρίδα στην Ηρακλείου χωρίς φλας, χωρίς να κοιτάξει καθρέφτη κλπ έξω από τον σταθμό στα Πευκάκια και έκανα το σουπερμαν πάνω από το καπό της!
-
Σε επαρχιακούς δρόμους δεν είναι θέμα. Αλλά στην Μεσογείων, Κηφισίας κλπ, είναι. Γιατί δεν έχουμε υποδομές και τα ποδήλατα πάνε στην άκρη και εαν είναι και λεωφορειόδρομος, τότε το λεωφορείο βγαίνει στην μεσαία λωρίδα για να τον περάσει και γίνεται ένα μπάχαλο. Σήμερα το πρωί πάλι στην γέφυρα της Μεσογείων στον Σταυρό πήγε να γίνει τρακάρισμα (ο πιο μπροστά μου για να μην πατήσει τον ποδηλάτη βγήκε ξαφνικά αριστερά και ο μπροστά μου σταμάτησε στο τσακ...ο ποδηλάτης ατάραχος και αγέρωχος). Η πλειοψηφία των αναβατών δεν έχουν δυστυχώς την κατάλληλη οδηγική παιδεία και οι δρόμοι μας δεν βοηθάνε.
-
Σε αυτό δεν διαφωνώ!!!
απλά ήθελα να θέσω το θέμα ότι οι ποδηλάτες δεν είναι το κύριο πρόβλημα στους ελληνικούς δρόμους!!!
λένε για 30 στους κατοικημένες περιοχές στον νέο ΚΟΚ!!!
για ποδήλατα - πατίνια κλπ (που μπορούν και πως θα κινούνται)??? Ασφάλεια - δίπλωμα οδήγησης για όλους αυτούς??? (ποιος πιστοποιεί οτι ο nickthetrib είναι ικανός να βγει με το ποδήλατο στο δρόμο?)
-
Συμφωνούμε 100% Νικ. Ειδικά το θέμα δίπλωμα και ασφάλεια είναι τεράστιο.
Η ζωή...ποδήλατο!