-
Διαβάζω τις δημοσιεύσεις πολλών συμφορουμιστών που κάνουν λόγο για την πίσω κίνηση λες και είναι κάτι τρομερό, κάτι οδυνηρό. Την αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιμάνι. Δέος τους καταλαμβάνει μόλις δουν κάποιο πισωκίνητο να πηγαίνει με το πλάι και αρχίζουν να σταυροκοπιούνται. Δε θέλουν να σκέφτονται τι θα έκαναν οι ίδιοι αν βρίσκονταν στη θέση αυτού του ταλαίπωρου...
Εντάξει, κάποιοι μεγαλώσαμε και ανδρωθήκαμε οδηγικά μέσα σε ένα προσθιοκίνητο. Σημαίνει αυτό ότι πρέπει να μείνουμε εκεί προσκολημμένοι μια ζωή;
Απλώς δεν ξέρετε τι χάνετε με αυτή σας την εμμονή. Ένα πισωκίνητο δεν πρόκειται ποτέ να σας καταστρέψει το τιμόνι (torque steer), να κυνηγήσει ένα πεζοδρόμιο, να σας σπάει τα νεύρα όποτε προσπαθείτε να βάλετε τη δύναμη κάτω. Σε έναν κόσμο με ολοένα αυξανόμενη κίνηση και περιφρούρηση, για να ευχαριστηθείς ένα προσθιοκίνητο (και ένα τετρακίνητο), πρέπει να πηγαίνεις υπερβολικά γρήγορα, με συνέπειες σε πρόστιμα και απαγόρευση οδήγησης (το λιγότερο) μέχρι ανθρώπινες ζωές (το χείριστο). Ένα καλό πισωκίνητο μπορεί να διαγράψει μοναδικές τροχιές με μικρή ταχύτητα και ελάχιστο ρίσκο. Αγγίξτε το μεσαίο πεντάλ και η δύσκολη στιγμή είναι ήδη παρελθόν. Αν το σημαντικότερο σε ένα αυτοκίνητο είναι η αίσθηση που σου προσφέρει, τότε μόνο ένα πισωκίνητο μπορεί να σου δώσει ένα πραγματικά αμόλυντο σύστημα διεύθυνσης.
Και αν όλα αυτά ισχύον μία φορά στις υπόλοιπες χώρες, τότε στη δική μας πολλαπλασιάστε επί 10. Πόσο απολαυστικά είναι άραγε τα βελτιωμένα μπροστοκίνητα που ψαρεύουν συνεχώς μέχρι και την 3η (μερικά και την 4η);
Ξεχάστε αυτά που λένε οι παλαιότεροι, που μεγάλωσαν με επικίνδυνα πισωκίνητα ακυβέρνητα. Ξεπεράστε τους φόβους σας. Δε χρειάζονται μαγικές ικανότητες για να χαρείς κανείς ένα πισωκίνητο. Αρκεί να το προσεγγίσει συστηματικά και αργά-αργά θα γίνει driftmeister. Ένα μπλοκέ, καλό ζύγισμα και καθαρό μυαλό χρειάζονται μόνο. Γλιστερή άσφαλτο βρίσκουμε παντού. Ποιο άλλο αυτοκίνητο μπορεί να μετατρέψει ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα των ελληνικών δρόμων σε μείζων πλεονέκτημα; Ξεπεράστε τους φόβους σας. Η υπερστροφή ισχύος σάς περιμένει! -
Διαβάζω τις δημοσιεύσεις πολλών συμφορουμιστών που κάνουν λόγο για την πίσω κίνηση λες και είναι κάτι τρομερό, κάτι οδυνηρό. Την αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιμάνι. Δέος τους καταλαμβάνει μόλις δουν κάποιο πισωκίνητο να πηγαίνει με το πλάι και αρχίζουν να σταυροκοπιούνται. Δε θέλουν να σκέφτονται τι θα έκαναν οι ίδιοι αν βρίσκονταν στη θέση αυτού του ταλαίπωρου...
Εντάξει, κάποιοι μεγαλώσαμε και ανδρωθήκαμε οδηγικά μέσα σε ένα προσθιοκίνητο. Σημαίνει αυτό ότι πρέπει να μείνουμε εκεί προσκολημμένοι μια ζωή;
Απλώς δεν ξέρετε τι χάνετε με αυτή σας την εμμονή. Ένα πισωκίνητο δεν πρόκειται ποτέ να σας καταστρέψει το τιμόνι (torque steer), να κυνηγήσει ένα πεζοδρόμιο, να σας σπάει τα νεύρα όποτε προσπαθείτε να βάλετε τη δύναμη κάτω. Σε έναν κόσμο με ολοένα αυξανόμενη κίνηση και περιφρούρηση, για να ευχαριστηθείς ένα προσθιοκίνητο (και ένα τετρακίνητο), πρέπει να πηγαίνεις υπερβολικά γρήγορα, με συνέπειες σε πρόστιμα και απαγόρευση οδήγησης (το λιγότερο) μέχρι ανθρώπινες ζωές (το χείριστο). Ένα καλό πισωκίνητο μπορεί να διαγράψει μοναδικές τροχιές με μικρή ταχύτητα και ελάχιστο ρίσκο. Αγγίξτε το μεσαίο πεντάλ και η δύσκολη στιγμή είναι ήδη παρελθόν. Αν το σημαντικότερο σε ένα αυτοκίνητο είναι η αίσθηση που σου προσφέρει, τότε μόνο ένα πισωκίνητο μπορεί να σου δώσει ένα πραγματικά αμόλυντο σύστημα διεύθυνσης.
Και αν όλα αυτά ισχύον μία φορά στις υπόλοιπες χώρες, τότε στη δική μας πολλαπλασιάστε επί 10. Πόσο απολαυστικά είναι άραγε τα βελτιωμένα μπροστοκίνητα που ψαρεύουν συνεχώς μέχρι και την 3η (μερικά και την 4η);
Ξεχάστε αυτά που λένε οι παλαιότεροι, που μεγάλωσαν με επικίνδυνα πισωκίνητα ακυβέρνητα. Ξεπεράστε τους φόβους σας. Δε χρειάζονται μαγικές ικανότητες για να χαρείς κανείς ένα πισωκίνητο. Αρκεί να το προσεγγίσει συστηματικά και αργά-αργά θα γίνει driftmeister. Ένα μπλοκέ, καλό ζύγισμα και καθαρό μυαλό χρειάζονται μόνο. Γλιστερή άσφαλτο βρίσκουμε παντού. Ποιο άλλο αυτοκίνητο μπορεί να μετατρέψει ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα των ελληνικών δρόμων σε μείζων πλεονέκτημα; Ξεπεράστε τους φόβους σας. Η υπερστροφή ισχύος σάς περιμένει! -
Ο χρήστης dimsabas έγραψε:
Ξεχάστε αυτά που λένε οι παλαιότεροι, που μεγάλωσαν με επικίνδυνα πισωκίνητα ακυβέρνητα. Ξεπεράστε τους φόβους σας. Δε χρειάζονται μαγικές ικανότητες για να χαρείς κανείς ένα πισωκίνητο. Αρκεί να το προσεγγίσει συστηματικά και αργά-αργά θα γίνει driftmeister. Ένα μπλοκέ, καλό ζύγισμα και καθαρό μυαλό χρειάζονται μόνο. Γλιστερή άσφαλτο βρίσκουμε παντού. Ποιο άλλο αυτοκίνητο μπορεί να μετατρέψει ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα των ελληνικών δρόμων σε μείζων πλεονέκτημα; Ξεπεράστε τους φόβους σας. Η υπερστροφή ισχύος σάς περιμένει!Ας δεχτούμε αυτά που λές, πες μας όμως που θα βρούμε να αγοράσουμε νέο μοντέλο πισωκίνητο (εκτός BMW (μήπως είναι και άλλη μάρκα που δεν ξέρω;));
-
Σε όποια κατηγορία χρημάτων και αν εντάσσεσαι, υπάρχει ένα καλό πισωκίνητο. Ακόμα και αν θες να αγοράσεις Picanto με 9Κ, μπορείς να αποκτήσεις ένα μεταχειρισμένο MX5 .
Στα καινούρια πάντως, η εταιρία που προσφέρει πραγματικές συγκινήσεις σε προσιτές τιμές δεν είναι η BMW αλλά η Mazda με τα εξαιρετικά ΜΧ5 και RX8. Σκέψου ότι με τα χρήματα που κοστίζει μια ψόφια 316 χωρίς μπλοκέ, μπορείς να αποκτήσεις ένα RX8. Από εκεί και πέρα, όσο ανεβαίνει το βαλάντιο, υπάρχουν πολλές άριστες επιλογές. S2000, 350Z, Boxster, M3 και... χρήματα να χεις, να ψωνίζεις. -
ευλογια ειναι αλλα ακριβη οταν προκειται για καινουριο μοντελο!
-
Ξεκολλήστε από το χρηματικό ζήτημα. Στο κάτω-κάτω, όταν κάποιος έδινε 35Κ για ένα Focus RS ή δίνει σήμερα 30 για Golf GTi-Civic TR ή σκέφτεται να δώσει 35 για την κομπρεσοράτη Corolla, τότε το θέμα δεν είναι τα χρήματα. Εγώ στηλιτεύω τη νοοτροπία ορισμένων που τρομοκρατούνται στη σκέψη της πίσω κίνησης.
-
Eγώ θα μπορούσα να αγοράσω μια μπροσθιοκίνητη βολίδα με τα λεφτά που έσκασα για το Compact το 1.8 .
Η αρχή: O πατέρας μου φανατικός Bmwδάκιας εδώ και 2 δεκαετίες. Όχι γιαλατζί Bmwδάκιας...Αν δείτε έναν 55άρη ασπρομάλλη κύριο με 5άρα e-39 να σας περνάει αέρα σε καμοιά εθνική, μην παραξενευτείτε. Το λέει η καρδιά του ακόμα.
Χαριστική βολή: όταν ο πατέρας σου σε βάζει στα 12-13 να οδηγήσεις την e-36 Μ3 του, έ νοιώθεις κάπως.
Συμπέρασμα: όταν έχεις φάει την πίσω κίνηση με το κουτάλι είτε ως συνοδηγός είτε ως οδηγός δεν μπορείς να αλλάξεις...
Η μπροστινή κίνηση είναι σίγουρα ευκολότερη και πιο ασφαλής με βάση τους ελληνικούς δρόμους. Όμως την αίσθηση που σου χαρίζει το πισωκίνητο ''πετώντας'' το στο εσωτερικό της στροφής και προσπαθώντας να το κατευθύνεις, στην δίνουν μονάχα μερικά 4κίνητα(πραγματικά 4κίνητα όμως)
Όποιος ξέρει να οδηγάει πισωκίνητο καλά, μπορεί πιο εύκολα να οδηγήσει μπροσθιοκίνητο. Το αντίθετο δεν ισχύει. Άρα η πίσω κίνηση απευθύνεται σε πιο ψαγμένους οδηγούς.
Υ.Γ: Ας έχει 11,8 κιλά ανά ίππο το ψοφίμι μου...Μου χαρίζει χαμόγελα και αποροία τους άλλους.
-
δε ξερω παιδια, εγω ειμαι της νοοτροπιας 'οσο πιο γρηγορη μετακινηση απο το Α στο Β'...οι υπερστροφες μου αρεσουν αλλα δεν τις θεωρω απαραιτητες για να περναω καλα με το αυτοκινητο μου!
-
Ο χρήστης adis4gr έγραψε:
δε ξερω παιδια, εγω ειμαι της νοοτροπιας 'οσο πιο γρηγορη μετακινηση απο το Α στο Β'...οι υπερστροφες μου αρεσουν αλλα δεν τις θεωρω απαραιτητες για να περναω καλα με το αυτοκινητο μου!Σίγουρα...Δεν σημαίνει όμως ότι ο διαφορετικός τρόπος οδήγησης ενός πισωκίνητου είναι και πιο αργός. Τρανό παράδειγμα οι συγκρίσεις Μ3 vs Εvo vs Impreza ακόμα και σε ελληνικούς δρόμους.
Για μένα σαφές μειονέκτημα έχει ένα πισωκίνητο στη βροχή. Σε στεγνό είναι εξίσου ανταγωνιστικό με τα υπόλοιπα. -
Ωραία όλα τα παραπάνω που διάβασα, αναρωτιέμαι όμως, γιατί όλοι οι κατασκευαστές πλέον χρησιμοποιούν την μπροστινή κίνηση; Μήπως για μεγαλύτερη ασφάλεια; Τα βαριά οχήματα χρησιμοποιούν πίσω κίνηση δίοτι μπορούν με αυτή να μεταφέρουν το βάρος τους πιο εύκολα (το σπρώχνουν δεν το 'τραβούν', πράγμα που συμβαίνει με τη εμπρός κίνηση). Η πίσω κίνηση λοιπόν κατά τη γνώμη μου δεν έχει σκοπό την διόρθωση του οχήματος.
Αυτό που γνωρίζω εγώ και διορθώστε με εάν κάνω λάθος, το εμπροσθιοκίνητο αυτοκίνητο, εάν φύγει δεν μαζεύεται με τίποτα. Το οπιοσθιοκίνητο αυτοκίνητο εάν φύγει έχει δυνατότητα με κατάλληλους χειρισμούς να το επαναφέρεις. Προσοχή όμως και στις δύο περιπτώσεις έχουμε ξεφύγει από τις δυνατότητες του αυτοκινήτου και εννοώ την πρόσφυση τους. -
Μιας και εχω γνωρισει και τα μπροστοκουνικα και τα πισωγλεντικα, δεν πιστευω πως ειναι κατι τρομερο η πισω κινηση και επισης δεν νομιζω πως ο κοσμος την φοβαται την πισω κινηση... πιστευω πως απλα εχεις λανθασμενη εντυπωση σε αυτο.
Ο κοσμος ισως προτιμα μπροστα κινηση γιατι σε ιδιαιτερες συνθηκες (χιονια) μπορουν να πηγαινουν με πολυ μεγαλυτερη ευκολια, και επισης το κοστος ειναι σαφως χαμηλοτερο... αλλα και σε μια αναβαση βουνισια με πολλα στροφιλικια και φουρκετες κλπ κλπ, πας ποιο γρηγορα/καλα με μπροστα κινηση.Μια φορα μονο φοβηθηκα οταν ειδα πισωκουνικο να πηγαινει διπλωμενο σε στροφη μεσα σε κινηση... μονο ομως απο τον φοβο μην πεσει ο λακαμας με το BMW πανω μου.
Σχετικα με τους κυνηγους πεζοδρομιων... μην στεναχωριεσαι... κυνηγανε το ιδιο καλα, ισως και καλυτερα τα πεζοδρομια. Η γλυστερηη ασφαλτος παντως σε συνδυασμο με την πισωκουνα μπορουν να σε οδηγησουν σε ατελειωτα drift... ΜΗ εσκεμεννα και αυτο ειναι το χειροτερο (σε πιανει στον υπνο)... ευτυχως το ESP σε γλυτωνει αρκετες φορες απο χειροτερα, γιατι μεχρι να αντιδρασεις καληνυχτα.Το να πηγαινεις με το πλαι εχει πλακα ομολογω (οχι παντα ομως) αλλα ως εκει. Ποτε μα ποτε δεν θα το εθετα ως κριτηριο στην επιλογη αμαξιου. Σε καθε περιπτωση απολυτη προτεραιοτητα παιρνει ο ζωντανος κινητηρας. Θελω να πω, τι να το κανεις το 116 οταν με τα ιδια λεφτα πας για διλιτρο C4 απειρως ποιο διασκεδαστικο χαρις στην δυναμη.
Πες με ξενερωτο, αλλα μπροστα σε μια πχ 325 θα προτιμουσα χαλαρα ενα WRX. Δεν με αγγιζει ο κοσμος του drift.
-
Ο χρήστης luck έγραψε:
Αυτό που γνωρίζω εγώ και διορθώστε με εάν κάνω λάθος, το εμπροσθιοκίνητο αυτοκίνητο, εάν φύγει δεν μαζεύεται με τίποτα.
Το προσθιοκινητο μαζευεται με αφημα του γκαζιου... και με αναποδο η πισωκουνα... ομως εαν φτασεις σε αυτο το σημειο φιλε μου, ουτε το πισωκινητο μαζευεται... εκτος ποια και αμα εχεις ατελειωτα φαρδυ δρομο, αλα American way... επειδη ομως δεν εχεις... θα γινεις και εσυ οικοπεδουχος.
-
Ο χρήστης InsaneDriver έγραψε:
Όποιος ξέρει να οδηγάει πισωκίνητο καλά, μπορεί πιο εύκολα να οδηγήσει μπροσθιοκίνητο. Το αντίθετο δεν ισχύει. Άρα η πίσω κίνηση απευθύνεται σε πιο ψαγμένους οδηγούς.Να σου πω, με αυτό το ποστ ισχυρίζεσαι πως επειδή οδηγείς μια 318 Compact είσαι αυτομάτως καλύτερος οδηγός από μένα- ή μήπως πως ρίχνεις στον Kimi 2-3' στο γύρο?
Φαίνεται πως μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους έχουν ορισμένοι- και πέραν του ότι στους δρόμους μπορεί να γίνουν επίκινδυνοι- σε κάθε περίπτωση δεν νομίζω πως έχετε δώσει τα ανάλογα διαπιστευτήρια ή πως μπορείτε να μας υποδείξετε ανάλογα της μεγάλης οδηγικής αξίας σας κατορθώματα. Ό,τι λέμε, καλό είναι να έχει ερείσματα στην πραγματικότητα. Αλλιώς, δεν θα πείσετε κανέναν για το πόσο οδηγάρες είστε. Που να είχατε και καμιά Μ3 τι θα λέγατε δηλαδή...
Ως προς για το ποιοι οδηγούν- κατά 95%- MX-5 και Compact και πόσο ψαγμένοι οδηγοί είναι- άσ΄το καλύτερα.
Και φυσικά δε φοβόμαστε 'δάσκαλε' την πίσω κίνηση, ούτε εσύ είσαι ο 'driftmeister' που θα μας βγάλει από την άγνοια μας. Τα πάντα γυρίζουν αν έχεις τα κότσια να το κάνεις σε μεγάλες ταχύτητες, και μετά, πίστεψε με, τα πισωκίνητα σου φαίνονται παιχνίδι.
Και ειδικά προς τον εμπνευστή του θέματος αυτού, τι θέλεις να μας αποδείξεις? Μήπως πως παντιλικώνεις όταν πας να πάρεις τσιγάρα και κατ΄επέκταση είσαι ο πιο ευτυχισμένος οδηγός του κόσμου?
Μα είναι δυνατόν να υπάρχουν άτομα που να κάνουν τέτοια επίδειξη μέσα σε ένα φόρουμ?
Για μαζευτείτε λιγάκι... (edit: κατά την άποψη μου πάντα, οι υπόλοιποι πιθανόν να είναι πιο ανεκτικοί ) -
νικο εισαι αποτομος!
αλλο προσπαθει να πει ο dimsabas! ειναι αληθεια οτι πολλοι ανθρωποι συνηθως ασχετοι με το αυτοκινητο βλεπουν τις υπερστροφες και φοβουνται...νομιζω οτι δεν ειναι προς φοβον, αλλα δεν θεωρω οτι ειναι και ο ακρογωνιαιος λιθος της οδηγησης!
αλλωστε η γρηγορη οδηγηση απαιτει καθαρες γραμμες νομιζω! -
νικο εισαι αποτομος!Όχι φίλε, δεν είμαι απότομος. Απλά έχω βαρεθεί στα διάφορα fora τους διάφορους αυτόκλητους 'δασκάλους' που εκφράζουν τις θέσεις με ύφος αυθεντίας. Το να λέει κάποιος κάτι **τονίζοντας **πως αποτελεί την **προσωπική **του άποψη, είναι οκ. Το να έχει όμως τη σιγουριά πως οι απόψεις του απηχούν την πραγματικότητα και πως ο ίδιος μόνο είναι ο κάτοχος της αλήθειας- έλεος! Κάτι εκφράσεις του στυλ 'σταυροκοπιούνται' και 'όπως ο διάολος του λιβάνι', τις θεωρώ αστείες- τουλάχιστον. Θεωρώ πως εξυπηρετούν μοναχά στο να φανεί πιο 'μάγκας' αυτός που τις διατυπώνει- και ω, τι έκπληξη, οδηγεί πισωκίνητο.
Θα μας μάθουνε τώρα πως θα οδηγούμε? Και πως θα διασκεδάζουμε οδηγώντας? Δεύτερη φορά έλεος. Εκτός και αν οι περισσότεροι εδώ μέσα πηγαίνουν ακόμη σχολείο και ενθουσιάζονται από τέτοιες ιστοριούλες.
Και για όνομα του Θεού, υπάρχει σαφέστατος αντίλογος σχετικά με το ποιος τρόπος μετάδοσης εξυπηρετεί σε διάφορες συνθήκες.Τέλος πάντων, όλοι αναζητούν έναν τρόπο μέσω διαδικτύου να μας μιλήσουν για τα κατορθώματα τους.
Καταλαβαίνεις ελπίζω τι εννοώ... όπως κι εγώ καταλαβαίνω για ποιο λόγο μπορεί να παρεξηγηθώ!
-
Kαποιος οδηγος αγωνων ειχε πει :
Tα προσθιοκινητα ειναι τα πιο προβλεψιμα και μπορεις με αφημα γκαζιου οταν πετανε μουτρα να τα ελεγχεις. Ειναι πολυ προβλεψιμα δηλαδη και υπαρχει συγκεκριμενος τροπος.
Τα πισωκινητα θελουν 'χερια' και κυριως να εισαι σε ετοιμοτητα για να διορθωσεις. Οποτε και αυτα μπορεις να τα ελεγχεις σχετικα ευκολα αλλα θελει και καποια εμπειρια
Ξερετε τι ειπε για τα τετρακινητα?
Ειπε οτι ειναι τα πιο απροβλεπτα. Αλλοτε μπορει να πεταξουν μουτρα,αλλοτε το πισω μερος αλλοτε να φυγουν με τα τεσσαρα. Αν και κρατανε καλυτερα απο τα προσθιοκινητα και τα πισωκινητα οταν ξεπερασεις τα ορια ελεγχεται πολυ πιο δυσκολο το τετρακινητο απο τα αλλα.
Αυτα ειπε και με κουφανε. Θα προσπαθησω να θυμηθω το ονομα του. -
Ο χρήστης red_army7 έγραψε:
Kαποιος οδηγος αγωνων ειχε πει :
Tα προσθιοκινητα ειναι τα πιο προβλεψιμα και μπορεις με αφημα γκαζιου οταν πετανε μουτρα να τα ελεγχεις. Ειναι πολυ προβλεψιμα δηλαδη και υπαρχει συγκεκριμενος τροπος.
Τα πισωκινητα θελουν 'χερια' και κυριως να εισαι σε ετοιμοτητα για να διορθωσεις. Οποτε και αυτα μπορεις να τα ελεγχεις σχετικα ευκολα αλλα θελει και καποια εμπειρια
Ξερετε τι ειπε για τα τετρακινητα?
Ειπε οτι ειναι τα πιο απροβλεπτα. Αλλοτε μπορει να πεταξουν μουτρα,αλλοτε το πισω μερος αλλοτε να φυγουν με τα τεσσαρα. Αν και κρατανε καλυτερα απο τα προσθιοκινητα και τα πισωκινητα οταν ξεπερασεις τα ορια ελεγχεται πολυ πιο δυσκολο το τετρακινητο απο τα αλλα.
Αυτα ειπε και με κουφανε. Θα προσπαθησω να θυμηθω το ονομα του.Γιατί σε κούφανε? λογικά δεν είναι αυτά που είπε?
-
η υποστροφη δεν ελεγχεται πιο δυσκολα απο την υπερστροφη?
νομιζω οτι σε υπερβολικες συνθηκες με το πισωκινητο μπορεις να τη σκαπουλαρεις αλλα αμα το προσθιοκινητο βγαλει μουτρα μετα λαμπαδα και λαμαρινας!
-
δε ξερω παιδια, εγω ειμαι της νοοτροπιας 'οσο πιο γρηγορη μετακινηση απο το Α στο Β'...οι υπερστροφες μου αρεσουν αλλα δεν τις θεωρω απαραιτητες για να περναω καλα με το αυτοκινητο μου!Μα δεν είναι πίστες οι δρόμοι για να πηγαίνουμε μαλλιοκούβαρα. Ενώ με τον άλλο τρόπο, απολαμβάνεις χωρίς να κινδυνεύεις
Πίσω κίνηση; Ευλογία ή όλεθρος;