-
Αυτό, που δυστυχώς είναι πλέον γεγονός σε πολλές πανεπιστημιακές σχολές, είναι η αποσύνδεση του πτυχίου από την αγορά εργασίας.
Είναι ένα ακαδημαικό δίπλωμα, το οποίο δεν έχει καμία απολύτως χρησιμότητα. Επιτελεί μόνο διακοσμητικούς σκοπούς. -
Ο χρήστης corsair έγραψε:
Θα διαφωνησω ομως με τον Krieza στα points που αναφερει για τις διαφορες μεταξυ μαθητων κρατικων και ιδιωτικων σχολων. Εαν το να κανει καποιος καλη παπαγαλια για περασει σε καποια σχολη τον κανει καλυτερο... τοτε εγω σκιζω τα πτυχια μου. Μιλας πολυ απαξιωτικα και απολυτα για τους φοιτητες ιδιωτικων κολλεγιων κατι που το βρισκω αδικο και παραλογο. Το να επιλεξει καποιος συγκεκριμενη σχολη απο το να περασει οπου να ναι τον κανει αυτοματως χειροτερο? Επισης εχω δει ανθρωπους απο αυτα τα ποταπα συνεργαζομενα.... να 'αφιερωνουν' στην δουλεια τους στο εξωτερικο... παραυτα το ελληνικο κρατος δεν τους παραδεχετε. Δεν ειναι λιγακι εγωιστικο και ρατσιστικο?Σε παρακαλω διαβασε λιγο πιο προσεκτικα το ποστ μου....
Που εγραψα εγω αυτα με τα οποια εσυ διαφωνεις??
Διαφωνεις δηλαδη οτι δινεται στο κρατος η ευκαιρια να ελεγξει και να κλεισει ενα ψευτοκολλεγιο που συνεργαζεται με το χ ιδιωτικο πανεπιστημιο στην Αγγλια??
Διαφωνεις με το οτι οι μαθητες πρεπει να επιδιωκουν τη μορφωση και τη γνωση αντι να επιδιωκουν να περασουν οπουδηποτε για να τη βγαλουν αραχτη για καμμια δεκαρια χρονια με τα λεφτα καποιου κορο'ι'δου??
Διαφωνεις οτι ως φοιτητες δεν πρεπει να κανουν τα παραπανω??
Η μηπως διαφωνεις οτι τα κρατικα Πανεπιστημια πρεπει να βγαζουν μεσω του ανταγωνισμου επιστημονες καλυτερους απο το καθε ιδιωτικο κολεγιο το οποιο ενδεχομενως δεν ειναι και κορυφη?? -
Επιτρέψτε μου να μή μπώ σε συγκρίσεις μεταξύ Ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων. Θεωρώ πως στην Ελλάδα οι πολυτεχνικές σχολές, και μόνο για αυτές μπορώ να μιλήσω, είναι υψηλού επιπέδου και ανταγωνίζονται επάξια τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές. Καί σε έρευνα και σε επιστημονικό υπόβαθρο. Θα ήθελα επίσης να πώ πως, ειδικά στη Μεγάλη Βρετανία, υπάρχουν και λογής λογής πανεπιστήμια. Όλα κρατικά, αλλά τόσο διαφορετικά. Υπάρχουν λοιπόν πανεπιστήμια που ψάχνουν τους φοιτητές με το τουφέκι και υπάρχουν άλλα που δύσκολα μπαίνει κανείς (Bath, UMIST etc) και ακόμη πιό δύσκολα μένει. Εκεί δεν υπάρχει 'αφήνω μάθημα'. Θές δε θές διαβάζεις και μάλλον θές να περάσεις... Αλλιώς πάς σπίτι σου. Επαναλαμβάνω οτι μιλώ για πολυτεχνικές σχολές. (Μηχανολόγους, πολιτικούς, ηλεκτρολόγους). Τώρα έαν το πανεπιστήμιο κρινεται απο τη βρωμιά, τα συνθήματα στους τοίχους, τους αιώνια άχρηστους φοιτητές, τις άβουλες πολιτικές παρατάξεις, τα ζώα, και όλα όσα μαζεύει ένα τσαντίρι, τότε τα πανεπιστήμια της Ελλαδίτσας μας κατατάσσονται μαζί με αυτά της Ζάμπια και της Ζιμπάμπουα!!!!
Καλημέρα σας. -
Εχοντας εμπειριες και απο Ελληνικο και ξενο πανεπιστημιο εχω να πω οτι οι διαφορες στην οργανωση και την υποδομη ειναι τουλαχιστον τεραστιες και μου δινοταν παλι η ευκαιρια να διαλεξω δεν θα πηγαινα στον Ελληνικο παλι αλλα κατευθειαν εξω. Με λιγα λογια υποτιθεται οτι στην Ελλαδα η παιδεια ειναι δωρεαν αλλα στην πραξη στοιχιζει πολλαπλα σε σχεση με αυτο που δινει με το πανεπιστημιο του εξωτερικου που πηγα (που ουσιαστικα προσφερεται δωρεαν στους πολιτες της χωρας μεσω των φοιτητικων δανειων).
Αν αρχισω να γραφω τις διαφορες δεν θα τελειωσω ποτε οποτε το αφηνω.
-
Το θέμα εδώ κυρίως το εθεσα για τα κολλεγια-αντιπροσωπειες που επιδιωκουν αναγνωριση και τα ελληνικα πανεπιστημια γενικοτερα. Ας πουμε προς το παρον οτι δε μας ενδιαφερουν τα πανεπιστημια στο εξωτερικο.
-
Ο χρήστης popol@ros έγραψε:
ενα θα σου πω........
εχω εναν φιλο καλο, ο οποιος ηταν μαθητης του 9 , δεν ιδρωσε για τα μαθηματα του , τελειωσε το λυκειο και αυτο που εκανε ειναι να παει στην αγγλια και να γραφτει σε ενα πανεπιστημιο ως μηχανολογος μηχανικος...Eγώ ξέρω βόδια που πήγαν στην Αγγλία και γύρισαν με PhD...
Τι να λέμε τώρα. Πάντως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το γεγονός να άλλαξαν νοοτροπία οι γνωστοί μας και οι Αγγλία να τους έκανε επιμελεις και μελετηρούς...
Πάντως στην Αγγλία είναι το σύστημα τέτοιο που το καταφέρνει αυτό. Αρκεί να μην είσαι αδιάφορος και το χαρτί σου θα το πάρεις. Οι άνθρωποι έχουν στήσει βιομηχανία. -
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Διορθωση στα λογια του Corsair:κανενα καλο πανεπιστημιο της δυτικης ευρωπης δεν χαριζει πτυχεια. Επειδη περασα 5 χρονια εξω, αυτο που ξερω ειναι οτι αμα δεν περασεις ενα μαθημα, μπορεις να το ξαναδωσεις αλλη μια φορα και αμα δεν το περασεις και τοτε, πρεπει να ξανακανεις+ξαναδωσεις ΟΛΗ την χρονια, του χρονου...
συγκρινε αυτο με την ελληνικη πραγματικοτητα, που μπορεις ενα μαθημα να το δινεις οσες φορες θελεις μεχρι να το περασεις. Ε τελικα απο κωλοφαρδια και μονο το 5αρι θα το γραψεις. Για να μην πουμε για τα ελληνικα πανεπιστημια, πως βαθμολογουνται τα γραπτα, και πως μπορεις να λυσεις καθε σου προβλημα με πλαγια μεσα...
Το θεμα ειναι ομως οτι οι περισσοτεροι απο αυτους που πανε στο εξωτερικο, δεν πανε σε καλα πανεπιστημια διοτι απλα δεν γινονται δεκτοι ,αλλα σε κατι απιστευτες μουφες παιρνουν στο χαλαρο ενα πτυχιο και διεκδικουν τα ιδια δικαιωματα με εναν αλλο που εφτυσε αιμα.
-
Τα ελληνικα πανεπιστημια εχουν τους διδασκοντες που τους αξιζουν.
(Εδω εχω τελειωσει πανεπιστημιο και μεταπτυχιακό)Μου εχει κανει ελλεεινη εντυπωση η ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΡΝΗΣΗ των καθηγητων να δεχθουν την οποιαδηποτη μορφή αξιολογησης των πανεπιστημιων και των ιδιων.
Ντροπη τους.... πως περιμενουμε να βελτιωθη η κατασταση οταν αρνουμαστε τα αυτονοητα????
Για ποιους υπαρχουν τα πανεπιστημια για τους καθηγητες ή για τους φοιτητες????
-
....Πες τα βρε GFON και εγω μια απο τα ιδια φωναζω.....Και πραγματικα ΕΦΤΥΣΑ αιμα
-
Ο χρήστης Pai Mei έγραψε:
Αυτό, που δυστυχώς είναι πλέον γεγονός σε πολλές πανεπιστημιακές σχολές, είναι η αποσύνδεση του πτυχίου από την αγορά εργασίας.
Είναι ένα ακαδημαικό δίπλωμα, το οποίο δεν έχει καμία απολύτως χρησιμότητα. Επιτελεί μόνο διακοσμητικούς σκοπούς.Αυτό γίνεται γιατί υπάρχουν περισσότερες σχολές και πτυχιούχοι απ΄ όσους χρειαζόμαστε.
Πόσους πτυχιούχους Ιστορίας των Επιστημών χρειαζόμαστε στην Ελλάδα ? Διότι βγαίνουν καμιά πενηνταριά το χρόνο. Το ξέρω διότι η γραμματέας μου είναι πτυχιούχος ΑΕΙ αυτού του τμήματος, πανάξια κοπέλα αλλά χωρίς ουσιαστική ελπίδα πραγματικής επαγγελματικής αποκατάστασης σε αυτό που σπούδασε.
-
Να μην μιλησω για το τι γινεται σε κατι πανεπιστημια στην επαρχία, όπου εν μια νυκτι και με μια συμμετοχη σε εργασία, ο αποσπασμένος απο το γυμνάσιο βαφτίζεται πανεπιστημιακός.
Υστερα λεμε γιατι υπαρχει ανεργία και γιατι οι εχοντες πτυχιο τυλιγουν σουβλάκια με αυτο.Γιατι η αξιοκρατία και τα αντικειμενικα κριτήρια ειναι αυτα που ο Ελληνας θα πολεμουσε πιο προθυμα και απο τους Τουρκους. -
Πάντως στην Αγγλία είναι το σύστημα τέτοιο που το καταφέρνει αυτό. Οι άνθρωποι έχουν στήσει βιομηχανία.
Γνωστή μου δίδασκε σε αγγλικό πανεπιστήμιο. Όχι βέβαια από τα μεγάλα και φημισμένα. Μετά το τέλος της εξεταστικής την κάλεσε ο κοσμήτορας.
- Κυρία μου κόψατε πολλούς!
- Μα αφού δεν είχαν γράψει καλά, να σας δείξω και τα γραπτά τους.
- Κυρία μου, όσοι φοιτητές μας είναι με υποτροφία είναι υποχρεωμένοι να γυρίσουν στις χώρες του μετά. Και αν δεν πάρουν πτυχίο δεν θα πληρωθούμε. Γι' αυτό να μην τους κόβετε. Σε αυτούς που πληρώνουν μόνοι τους και μπορούν να μείνουν στην αγγλία και να πάρουν τις δουλειές από τα δικά μας παιδιά, να είστε αυστηρή.
Το ξέρω διότι η γραμματέας μου είναι πτυχιούχος ΑΕΙ αυτού του τμήματος, πανάξια κοπέλα αλλά χωρίς ουσιαστική ελπίδα πραγματικής επαγγελματικής αποκατάστασης σε αυτό που σπούδασε.
Εδώ διαφωνώ. Γιατί θα έπρεπε να δουλέψει σε αυτό που σπούδασε; Εγώ είχα πολλές πιθανότητες να βρω δουλειά όταν έκανα αστροφυσική; Έκανα το κέφι μου, το φχαριστήθηκα. Θα μου άρεσε βέβαια να με πληρώνουν για να φιλοσοφώ για τη δομή του χώρου, αλλά και να φτιάχνω site καλή δουλίτσα είναι.
Εγώ νομίζω ότι το μεγάλο σφάλμα έγινε από τα ΤΕΙ. Αντί να μείνουν διετή και να παράγουν πραγματικούς επαγγελματίες έτοιμους για τις επιχειρήσεις, θέλησαν να ξεχειλώσουν σε τετραετή για να λέγονται πανεπιστήμια (και κυρίως οι καθηγητές τους που οι πρώτη φουρνιά δεν είχε τα προσόντα, να γίνουν πανεπιστημιακοί). Εκεί η εκπαίδευση θα έπρεπε να είχει καθαρά επαγγελματικό προσανατολισμό, και ας έμενε το πανεπιστήμιο στην ερευνητική πορεία.
-
Ο χρήστης TGD έγραψε:
Εγώ νομίζω ότι το μεγάλο σφάλμα έγινε από τα ΤΕΙ. Αντί να μείνουν διετή και να παράγουν πραγματικούς επαγγελματίες έτοιμους για τις επιχειρήσεις, θέλησαν να ξεχειλώσουν σε τετραετή για να λέγονται πανεπιστήμια (και κυρίως οι καθηγητές τους που οι πρώτη φουρνιά δεν είχε τα προσόντα, να γίνουν πανεπιστημιακοί). Εκεί η εκπαίδευση θα έπρεπε να είχει καθαρά επαγγελματικό προσανατολισμό, και ας έμενε το πανεπιστήμιο στην ερευνητική πορεία.
Συμφωνω, οπως και πολλοι φανταζομαι.Τα ΤΕΙ επρεπε να διαχωριστουν σαφως,να χαρακτηριζονται 'κατωτερα' μεν αλλα να δινουν επαγγελματικη διεξοδο και γι'αυτο να προτιμούνται πολλες φορες από τα ΑΕΙ απο καποιον που θελει να εργαστει εξειδικευμένα και μαλιστα γρηγορα, αντι να κωλοβαραει 6 χρόνια σε ενα ΑΕΙ αποκλειστικά για λογους κοινωνικης καταξίωσης.
Ισως 2 χρονια να ειναι λιγα παντως,για καποιον που θελει να εχει εφόδια για την αγορα εργασίας,εκτος αν το προγραμμα ήταν πολυ καλυτερα οργανωμενο. -
Ο χρήστης TGD έγραψε:
Το ξέρω διότι η γραμματέας μου είναι πτυχιούχος ΑΕΙ αυτού του τμήματος, πανάξια κοπέλα αλλά χωρίς ουσιαστική ελπίδα πραγματικής επαγγελματικής αποκατάστασης σε αυτό που σπούδασε.
Εδώ διαφωνώ. Γιατί θα έπρεπε να δουλέψει σε αυτό που σπούδασε; Εγώ είχα πολλές πιθανότητες να βρω δουλειά όταν έκανα αστροφυσική; Έκανα το κέφι μου, το φχαριστήθηκα. Θα μου άρεσε βέβαια να με πληρώνουν για να φιλοσοφώ για τη δομή του χώρου, αλλά και να φτιάχνω site καλή δουλίτσα είναι.
Δεν έχω πρόβλημα, αλλά να μην παραπονιούνται μετά πως 'δεν διορίζονται' κτλ. κτλ. Η κοπελιά στο γραφείο το κατάλαβε γρήγορα πως δεν υπήρχε περίπτωση και άλλαξε ρότα αλλά το θέμα είναι: όταν ήταν να μπει στο Πανεπιστήμιο, της είπε κανείς 'και τι θα κάνεις μετά από αυτό ?' ή αρκούσε που έγινε φοιτήτρια ?
Για αυτά που λες για τα ΤΕΙ συμφωνώ. Εκεί που γέμιζαν ένα κενό μεταξύ Λυκείου και Πανεπιστημίου, θέλησαν όλοι μαζί να γίνουν 'ΑΤΕΙ' τρομάρα τους, λες και το 'Ανώτατο' είναι απλά τίτλος και όχι κάτι που το κατακτάς μέσω ποιότητας σπουδών (και αρκετά Πανεπιστήμια φυσικά πέφτουν στην ίδια κατηγορία)
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Τα ΤΕΙ επρεπε να διαχωριστουν σαφως,να χαρακτηριζονται 'κατωτερα' μεν αλλα να δινουν επαγγελματικη διεξοδο και γι'αυτο να προτιμούνται πολλες φορες από τα ΑΕΙ απο καποιον που θελει να εργαστει εξειδικευμένα και μαλιστα γρηγορα, αντι να κωλοβαραει 6 χρόνια σε ενα ΑΕΙ αποκλειστικά για λογους κοινωνικης καταξίωσης.Στην Φινλανδια μπορεί
Στη χωρα ομως που η αποκτηση ενος Α3 1.6 των 27.000, με 0% προκαταβολη και με 72 δοσεις απο μισθωτο στα ορια του αφορολογητου, (με το μονιμο αγχος προσωποκρατησης για χρεη ή κατασχεσης ακινητης περιουσιας σε περιπτωση αδυναμιας εξοφλησης) ειναι must για την καταξιωση και το φουσκωμα της ουρας μας, ειναι δυνατον ενα τετοιο μετρο να βρει ανταποκριση; -
Εγώ αυτό που έχω παρατηρήσει στους φοιτητές των αγγλικών πανεπιστημίων είναι ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο να βρεις κάποιον που έχει κοπεί μάθημα. Είναι δυνατόν να είναι όλοι τόσο έξυπνοι και μελετηροί ώστε να περνούν όλα τα μαθήματα από την πρώτη φορά; Επίσης ο συνολικός χρόνος που μένουν στην Αγγλία σε κάθε ακαδημαϊκό έτος δεν ξεπερνά τους 6 μήνες. Δηλαδή σε δεκαπέντε έως δεκαοκτώ μήνες παρακολουθήσεων παίρνεις πτυχίο. Με αυτά δεν θέλω να πω ότι δεν υπάρχουν καλά πανεπιστήμια στην Αγγλία, το αντίθετο μάλιστα, αλλά υπάρχει και ένας μεγάλος αριθμός που λειτουργούν καθαρά σαν εμπορικές επιχειρίσεις (με την πλειοψηφία των φοιτητών από την Ασία).
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Είναι ένα ακαδημαικό δίπλωμα, το οποίο δεν έχει καμία απολύτως χρησιμότητα. Επιτελεί μόνο διακοσμητικούς σκοπούς.Αυτό γίνεται γιατί υπάρχουν περισσότερες σχολές και πτυχιούχοι απ΄ όσους χρειαζόμαστε.
Πόσους πτυχιούχους Ιστορίας των Επιστημών χρειαζόμαστε στην Ελλάδα ? Διότι βγαίνουν καμιά πενηνταριά το χρόνο. Το ξέρω διότι η γραμματέας μου είναι πτυχιούχος ΑΕΙ αυτού του τμήματος, πανάξια κοπέλα αλλά χωρίς ουσιαστική ελπίδα πραγματικής επαγγελματικής αποκατάστασης σε αυτό που σπούδασε.
Aυτή είναι πράγματι μία αιτία.
Υπάρχουν όμως και πανεπιστημιακές σχολές όπως η αρχαιολογία, από την οποία η αποκατάσταση με το πτυχίο δεν ξεπερνά το 1%, κι ενώ υπάρχουν τεράστιες ανάγκες έρευνας, ταξινόμησης ήδη υπάρχοντος υλικού, ανασκαφών κλπ, τόσο μεγάλες ώστε να μπορεί να απορροφηθεί το σύνολο σχεδόν των πτυχιούχων.
Η μόνη περίπτωση να αποκατασταθείς επαγγελματικά σαν αρχαιολόγος είναι να δώσεις εξετάσεις -μετά το πτυχίο ασφαλώς-, οι οποίες έχουν προκηρυχθεί μόλις 2 φορές τα τελευταία 15 χρόνια.Εδώ υπεύθυνο είναι αποκλειστικά το κράτος, που έχει τον πολιτισμό στα αζήτητα.
-
Επισης θελω να συγχαρω τους Αγγλους.
Μαζεψανε καθε πικραμενο Ελληνα, για να του διδαξουν διοικηση επιχειρήσεων (εχουμε βλεπετε απειρες επιχειρησεις στην Ελλαδα που ψαχνουν αφεντικο),αγγλικο δικαιο (επιτελους, ο κανακαρης σπουδασε νομικη,εστω και ενος αλλου κρατους), πολιτικοι μηχανικοι (σεισμος;what is this baby,I m British) και μας τα πηρανε χοντρα και συνεχίζουν να το κανουν.Αυτοι μαζευουν λεφτα,εμεις ανεργους.
-
Και τωρα ανοιγουν κι αντιπροσωπειες στην Ελλαδα. Περισσοτερα λεφτα γι' αυτους, περισσοτεροι ανεργοι για μας
-
Ο χρήστης Asimov έγραψε:
Και τωρα ανοιγουν κι αντιπροσωπειες στην Ελλαδα. Περισσοτερα λεφτα γι' αυτους, περισσοτεροι ανεργοι για μαςΔυστυχως αν το Υπουργειο Παιδειας δεν παρει αυστηρα μετρα αξιολογησης ετσι θα γινει.
Δεν μπορεις , βαση οδηγιας της ΕΕ, να τα απογορευσεις αλλα, το standars ποιοτικης λειτουργιας ειναι στο χερι σου να το oρiσεις με σαφηνεια και αυστηροτητα.
Επομενως απο το να εθελοτυφλουμε ι, ας δουλεψουν στο να βαλουν τους κανονες του παιχνιδιου.
Αν μπουν κριτηρια το 90% απο δαυτα δεν θα εχει λογο υπαρξης.....ουτε καν την Παντειο δεν θα μπορουν να ανταγωνιστουν.
Πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Ελλάδα