-
Ο χρήστης TGD έγραψε:
Το πανεπιστήμιο κάποτε ήταν ένας τόπος έρευνας. Ένας τόπος που μερικοί καυλωμένοι ψάχνουν να βρούν απαντήσεις στα αναπάντητα ερωτήματα (ή να κάνουν απλά ερωτήσεις) χωρίς να σκέφτονται το κέρδος ή το όφελος.Δεν ξέρω αν συμφωνώ.
Σύμφωνα με τα γραφόμενά σας, οι ερευνητές είναι ψυχοπαθολογικές περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν εμοννές με κάποιο επιστημονικό πρόβλημα. Είναι εντελώς λάθος αυτό!!!
Αν εξαιρέσουμε τις 'επαγγελματικές' σχολές (πχ Ιατρική, Νομική, Πολυτεχνείο, Δημοτική Εκπαίδευση) όπου οι συγκεκριμένες σπουδές είναι προϋπόθεση για να εργαστείς σε συγκεκριμένο κλάδο, τι ακριβώς σημαίνει το πτυχίο μιας άλλης σχολής;
Σε τι ακριβώς ωφελεί την κοινωνία ένας μαθηματικός που μελετά θεωρήματα τοπολογίας ή θεωρίας αριθμών ή λογικής;
Το θεώρημα που θα αναπτύξει ο παραπάνω μαθηματικός μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει τη βάση μίας θεώρησης για την υπό συνθήκη επίλυση ενός προβλήματος κάποιας άλλης επιστήμης του Πολυτεχνείου, της Ιατρικής, των οικονομικών επιστημών.
Η γνώσεις γύρω από ένα συγκεκριμένο θέμα μπορεί να μην είναι άμεσα χρηστικές. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι χρήσιμες.
Σε τι ένας αστροφυσικός ή ένας φιλόσοφος;
Είμαι σίγουρος ότι η NASA ή το αστεροσκοπείο Αθηνών έχουν αρκετούς αστροφυσικούς...
Επιπλέον τα συμπεράσματα των φιλοσόφων έχουν άριστη εφαρμογή στη διπλωματία και τις κοινωνικές επιστήμες. Ο Περικλής, ο Αριστοτέλης και άλλοι έμειναν στην ιστορία...
Πρέπει να καταλάβουμε ότι κάποια θέματα είναι εκτός της λογικής του κέρδους και θα έπρεπε να μείνουν έτσι. Και ακριβώς επειδή κάποια υποπροϊόντα της βασικής έρευνας έγιναν μετά από πολλά χρόνια τρανζίστορ, ίντερνετ, ή αερόσακοι, σημαίνει ότι η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων πρέπει να ξεφύγει από τα πλαίσια του εμπορικού κέρδους.
Είναι δεδομένο ότι ο οποιοσδήποτε ερευνητής έχει και κάποιες ανάγκες επιβίωσης.
Δέχομαι την έννοια του 'ερευνητή από χόμπυ' αλλά η έρευνα είναι και από μόνη της ένα επάγγελμα όπως αποδεικνύουν τα τμήματα R&D των εταιριών.Στο εξωτερικό πολλές επιχειρήσεις αναθέτουν project στις πανεπιστημιακές σχολές σε ζητήμα εξειδικευμένα. Δεν βρίσκω κάτι το άσχημο σε αυτό.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό (γιατί έχω βαρεθεί να ακούω περί της αφιλοκερδούς προσφοράς της επιστήμης) ότι αν η έρευνα ήταν απλά 'ασκήσεις επί χάρτου' ακόμα θα ζούσαμε σε σπηλιές.
Πρέπει να γίνει επιπλέον αντιληπτό ότι η έρευνα είναι ενδιαφέρουσα ενασχόληση για κάποιους ανήσυχους ανθρώπους που βρίσκουν απλά ΒΑΡΕΤΕΣ τις διαδικαστικές εργασίες που εκτελεί η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων στις δουλειές τους.
Οι άνθρωποι αυτοί προσφέρουν πνευματικό έργο και δεν μπορούν να δουλεύουν αφιλοκερδός. Καθώς ότι παράγει έργο καταναλώνει ενέργεια...
Μήπως όμως δεν θέλουμε να εμπλακούν τα πανεπιστήμια με την παραγωγή για να εξακολουθήσει η αεργία στο δημόσιο πανεπιστήμιο;
Μήπως δεν θέλουμε να γίνει φανερή η ανικανότητά μας να δημιουργήσουμε ολοκληρωμένα προιόντα εργασίας;
Μήπως; Λέω μήπως;Είναι κακό οι φοιτητές να παράγουν γνώση ή έργο και να αμοίβονται για αυτό αντί να τρώνε τα λεφτά του μπαμπά τους;
Η έρευνα είναι σαν τα αμοιβαία κεφάλαια: 'Οι σημερινές αποδόσεις δεν εγγυόνται τις μελλοντικές'
Το σίγουρο όμως έιναι ότι αυτός που ψάχνει αφενός μαθαίνει και αφετέρου αργά η γρήγορα κάπου θα καταλήξει.
Επιπλέον γιατί κάποια μυαλά να μην ασχολούνται με προβλήματα που απασχολούν τη βιομηχανία ή την Ιατρική, αλλά θεωρούνται 'εμπορευματοποίηση της παιδείας';
Μήπως κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας;
Μήπως φοβόμαστε ότι είμαστε ανίκανοι να ανταπεξέλθουμε;
Μήπως επειδή, η αναδοχή έργων του ιδιωτικού/δημόσιου τομέα καλύπτεται από νομικές ρήτρες και έχει και ευθύνες;
Δεν αναφερόμαστε σε κέρδος. Αναφερόμαστε σε παροχή υπηρεσιών υπό συνθήκη ότι τα αποτελέσματα θα δημοσιεύονται. Αναδοχή έργων. Έργων εξειδικευμένων, αλλά εφικτών.
Άλλωστε ότι δημοσιεύεται ανήκει πλέον στην ανθρωπότητα...
-
1. Περί ιδιωτικών πανεπιστημίων: Για μένα, αποτελούν ένα ανόητο αστείο. ΑΝ και ΟΤΑΝ γίνουν, τα πρώτα από δαύτα θα είναι δημοτικά πανεπιστήμια. Από πού θα τα χρηματοδοτήσουν οι δήμαρχοι, οι κοινοτάρχες και οι νομάρχες; Από τα δημοτικά τέλη; Από τα δίδακτρα; Και τι επίπεδο άραγε πιστεύετε ότι θα παρέχουν; Στην καλύτερη περίπτωση, θα είναι σαν κάτι ταλαίπωρα community colleges στις ΗΠΑ. Με την εκπαίδευση, και μάλιστα στην ανώτατη βαθμίδα της, δεν κάνεις ψιλικατζίδικα παιχνίδια. Η ίδρυση 'μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων' θα οδηγήσει στην ίδρυση σχολών της κακιάς ώρας από δήμους και κοινότητες, οι οποίες θα χρηματοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από το κράτος, περιορίζοντας έτσι κι άλλο την ήδη μικρή οικονομική πίτα.
2. Άσυλο: Να είναι υπεύθυνο το πρυτανικό συμβούλιο; Χμμμμ... Εξαρτάται. Αν στην διοίκηση έχει εκλεγεί καμμία τριανδρία τύπου Σκιαδά, Σωτηρόπουλου και Χριστοδούλου (οι 'πρυτάνεις της διαφθοράς', όπως τους αποκαλούσε η 'Καθημερινή'), ξεχάστε το. Αρμόδια για το άσυλο πρέπει να είναι η επιτροπή ασύλου και μόνον αυτή, γιατί δεν έχουμε αποδείξει ως πανεπιστημιακή κοινότης ότι είμαστε άξιοι να εκλέξουμε πρυτάνεις κι όχι λαμόγια.
3. Αιώνιοι φοιτητές: Ο greo πρότεινε κάτι εξαιρετικό κι εγώ το επεκτείνω: στα Ν+Ν/2 χρόνια σου κόβονται πάσο, δωρεάν συγγράμματα, δωρεάν σίτιση (αν τη δικαιούσαι), στέγαση ή επιδότηση ενοικίου και δικαιώματα συμμετοχής στα κοινά της σχολής σου.
4. Περιορίζουμε τη συμμετοχή των προπτυχιακών στην εκλογή πρυτάνεων κατά 50%. Έτσι, δυσκολεύουμε πολύ την κομματική διαπλοκή και το λαϊκισμό - φαινόμενα τα οποία επανειλημμένως έχουν βοηθήσει στην ανάδειξη διεφθαρμένων ατόμων με φασίζουσα νοοτροπία στα ύπατα αξιώματα των ΑΕΙ.
5. Καταργούμε το μοναδικό σύγγραμμα. Ο καθηγητής ορίζει την ύλη που επιθυμεί οι φοιτητές να γνωρίζουν και προτείνει μια ΜΗ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗ βιβλιογραφία. Από εκεί και πέρα, ο φοιτητής δανείζεται από τη βιβλιοθήκη ή παίρνει δωρεάν μέχρι τρία βιβλία της επιλογής του από την προτεινόμενη βιβλιογραφία. Βιβλία που καλύπτουν το μάθημα αλλά δεν προτείνονται από τον καθηγητή, απλώς τα δανείζεται. Ο καθηγητής είναι υποχρεωμένος να δεχθεί να εξετάσει και να αντιμετωπίσει ισότιμα έναν φοιτητή που προτίμησε να ξεφύγει από την πεπατημένη και να διαλέξει κάποια άλλα συγγράμματα. Αφού περάσει το μάθημα, έχει το δικαίωμα να αγοράσει τα βιβλία που δανείστηκε σε μειωμένη τιμή (π.χ. στο 40-50% της προτεινόμενης λιανικής τιμής για την συγκεκριμένη έκδοση). Μ'αυτόν τον τρόπο, καταπολεμούμε το φαινόμενο της χειραγώγησης των φοιτητών από τον καθηγητή (ιδίως σε μαθήματα που έχουν και ιδεολογική χροιά).
6. Αύξηση των δαπανών για τα ΑΕΙ κατά 150% ΤΩΡΑ. Δε με νοιάζει από πού θα τα βρουν. Ας σταματήσει η κρατική μισθοδοσία των παπάδων κι ας φορολογηθεί η εκκληcιαcτική περιουσία. Ας κοπεί λίγο η κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων.
7. Αύξηση της δυσκολίας της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα επίπεδα του 1992-1994. Επιτέλους, το 15 να είναι 15 και να μην αντιστοιχεί στο 7 άλλων εποχών. Το 19 να πάει σ'αυτόν που το αξίζει. Και να σταματήσουν να περνάνε στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ άτομα που δεν ξέρουν ούτε τ'όνομά τους να γράψουν.
-
@ διαφορους που το ζητησαν
Δυστυχως καποιοι αλητηριοι μου εχουν απαγορευσει την προσβαση στον υπολογιστη μου, τα αρχεια μου και το δικτυο μου και απο το σπιτι των γονιων μου δεν μπορω να φερω στοιχεια, αλλα οπως καλα θυμομουν κατι ειχαμε συζητησει εδω
Η 'αισθηση' που εχει ο καθενας εχει ελαχιστη σημασια.@VIRSS
οταν μιλας για υπ.διδακτορες που δεν πατανε και εχουν και αλλες ασχολιες, φανταζομαι ενοεις τη συζυγο του πρωθυπουργου. Δικιο εχεις, ετσι ειναι
Απο την αλλη για ποιο λογο πρεπει ενας υπ.διδακτορας να δινει καθημερινο παρον στη σχολη του; -
Ο χρήστης greo έγραψε:
@ διαφορους που το ζητησαν
Δυστυχως καποιοι αλητηριοι μου εχουν απαγορευσει την προσβαση στον υπολογιστη μου, τα αρχεια μου και το δικτυο μου και απο το σπιτι των γονιων μου δεν μπορω να φερω στοιχεια, αλλα οπως καλα θυμομουν κατι ειχαμε συζητησει εδω
Η 'αισθηση' που εχει ο καθενας εχει ελαχιστη σημασια.@VIRSS
οταν μιλας για υπ.διδακτορες που δεν πατανε και εχουν και αλλες ασχολιες, φανταζομαι ενοεις τη συζυγο του πρωθυπουργου. Δικιο εχεις, ετσι ειναι
Απο την αλλη για ποιο λογο πρεπει ενας υπ.διδακτορας να δινει καθημερινο παρον στη σχολη του;Σε παρακαλώ greo,η κοπέλα μπόρεσε και τελείωσε με το σπαθί της την Ιατρική μέσα σε ενάμιση χρόνο..Πρόκειται για άπιαστο μυαλό που κατάφερε να αποφοιτήσει με άριστα,σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και μια από τις δυσκολότερες σχολές αυτή τη στιγμή...Την αδικούμε.. Όποιος είχε διαβάσει στο 'Βήμα' ,την περίοδο που ξεκινούσε το αγροτικό της,θα είχε φρίξει.. Απίστευτα πράγματα χωρίς ΝΤΡΟΠΗ.
skullone
Είναι πολύ σωστές προτάσεις που θα μπορούσαν με σχετικές παραχωρήσεις από το κράτος να υλοποιηθούν..Δεν είναι δυνατό όμως αυτή τη στιγμή να μειωθεί η κομματική επιχορήγηση..Δε γίνεται δυο ή περισσότερες 'εταιρίες' που βρίσκονται σε συνεχή ανταγωνισμό να περικόψουν τις δαπάνες τους..το αντίθετο είναι πιο πιθανό..Ούτε επίσης υπάρχει πιθανότητα να αγγίξει το κράτος την εκκληcία...Οπότε η άυξηση των δαπανών για την παιδεία είναι ουτοπικό να πιστεύουμε πως θα φτάσει το 150%,δυστυχώς..
-
Ο χρήστης skullone έγραψε:
3. Αιώνιοι φοιτητές: Ο greo πρότεινε κάτι εξαιρετικό κι εγώ το επεκτείνω: στα Ν+Ν/2 χρόνια σου κόβονται πάσο, δωρεάν συγγράμματα, δωρεάν σίτιση (αν τη δικαιούσαι), στέγαση ή επιδότηση ενοικίου και δικαιώματα συμμετοχής στα κοινά της σχολής σου.Στα χρόνια μου, το δύσκολο ήταν να βγάλεις τους αιώνιους από τα δωμάτιά 'τους'...
-
@ Greo
Διάβασα με προσοχή τη δημοσίευση του 'Δημήτριου' και δυστυχώς επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η 'αίσθησή' μου (η οποία έχει κατέβει από τον...ουρανό και δεν έχει καμία σχέση με το οτι μέχρι και πριν από λίγο καιρό μετείχα κι εγώ της ελληνικής 'ανώτατης εκπαίδευσης').
Από το σύνολο λοιπόν των 4.340.793 εργασιών σε χρονικό διάστημα δεκατίας, μόνο οι 20.528 εργασίες δημοσιεύτηκαν στα 30 πιο έγκυρα επιστημονικά περιοδικά κάθε κλάδου, δηλαδή κάποια ουσιαστική επιστημονική βαρύτητα είχε το αστρονομικό νούμερο του 0,5% των εργασιών!
Greo, αντιλαμβάνεσαι πιστεύω το γελοίο του πράγματος. Ελπίζω μόνο το 0,5% να μη γίνει...0,0% γιατί το παν/μιο θα έχει χάσει και τυπικά πλέον το λόγο ύπαρξής του όσον αφορά την προώθηση της επιστήμης.
Για τους υποψήφιους διδάκτορες εδώ πέρα δεν ξέρω και πάρα πολλά αλλά σε ένα χρόνο από τώρα θα είμαι σε θέση να σου πω ακριβώς τι συμβαίνει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Δεν πιστεύω όμως οτι θα είναι και πολύ χαλαρά τα πράγματα. Με τη λογική σου πάντως, κάποιος καθηγητής που το ερευνητικό του αντικείμενο δεν περιλαμβάνει κάποια εργαστηριακή δουλειά ή δεν παραδίδει κάποιο μάθημα δεν χρειάζεται να πατάει ποτέ στο παν/μιο (ακόμα θυμάμαι την περίπτωση φίλου που έψαχνε να βρει καθηγητή επί 1,5 μήνα). Για τη σύζυγο του πρωθυπουργού εγώ ξέρω μόνο οτι είναι νηπιαγωγός...τα υπόλοιπα απίστευτα συνέβησαν στα πλαίσια της 'σεμνότητας και της ταπεινότητας'. Και μακάρι να ήταν μόνο αυτή (είπαμε, η ισοπέδωση προς τα κάτω καλά κρατεί). Μην μου βάζεις πάντως ταμπέλες γιατί, πληροφοριακά, δεν 'ανήκω' πουθενά.
Απλά 'γκρινιάζω' γιατί πιστεύω οτι ως Έλληνες έχουμε πολλές δυνατότητες και πολλά να προσφέρουμε στην επιστήμη αλλά το γενικότερο κλίμα μπαχάλου και καφενειοποίησης (παράλληλα με την ελλειπή χρηματοδότηση) δυστυχώς δεν συμβάλλουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Το μόνο που 'σώζει' κάπως την κατάσταση είναι το αρκετά υψηλό επίπεδο προπτυχιακών σπουδών στις σχολές που ξέρω καθώς και σε κάποια άλλα σοβαρά περιφερειακά παν/μια (Πάτρα, ΑΠΘ, Κρήτη), σε σημείο που να πιστεύω οτι ένα απλό μάστερ στο εξωτερικό δεν έχει να προσφέρει και πολλά πράγματα (για να μην πω οτι και κάποιες...πτυχιακές/διπλωματικές εργασίες είναι επιπέδου μάστερ εξωτερικού).
-
Ο χρήστης VIRSS έγραψε:
@ GreoΔιάβασα με προσοχή τη δημοσίευση του 'Δημήτριου' και δυστυχώς επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η 'αίσθησή' μου (η οποία έχει κατέβει από τον...ουρανό και δεν έχει καμία σχέση με το οτι μέχρι και πριν από λίγο καιρό μετείχα κι εγώ της ελληνικής 'ανώτατης εκπαίδευσης').
Από το σύνολο λοιπόν των 4.340.793 εργασιών σε χρονικό διάστημα δεκατίας, μόνο οι 20.528 εργασίες δημοσιεύτηκαν στα 30 πιο έγκυρα επιστημονικά περιοδικά κάθε κλάδου, δηλαδή κάποια ουσιαστική επιστημονική βαρύτητα είχε το αστρονομικό νούμερο του 0,5% των εργασιών!
Greo, αντιλαμβάνεσαι πιστεύω το γελοίο του πράγματος. Ελπίζω μόνο το 0,5% να μη γίνει...0,0% γιατί το παν/μιο θα έχει χάσει και τυπικά πλέον το λόγο ύπαρξής του όσον αφορά την προώθηση της επιστήμης.
Για τους υποψήφιους διδάκτορες εδώ πέρα δεν ξέρω και πάρα πολλά αλλά σε ένα χρόνο από τώρα θα είμαι σε θέση να σου πω ακριβώς τι συμβαίνει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Δεν πιστεύω όμως οτι θα είναι και πολύ χαλαρά τα πράγματα. Με τη λογική σου πάντως, κάποιος καθηγητής που το ερευνητικό του αντικείμενο δεν περιλαμβάνει κάποια εργαστηριακή δουλειά ή δεν παραδίδει κάποιο μάθημα δεν χρειάζεται να πατάει ποτέ στο παν/μιο (ακόμα θυμάμαι την περίπτωση φίλου που έψαχνε να βρει καθηγητή επί 1,5 μήνα). Για τη σύζυγο του πρωθυπουργού εγώ ξέρω μόνο οτι είναι νηπιαγωγός...τα υπόλοιπα απίστευτα συνέβησαν στα πλαίσια της 'σεμνότητας και της ταπεινότητας'. Και μακάρι να ήταν μόνο αυτή (είπαμε, η ισοπέδωση προς τα κάτω καλά κρατεί). Μην μου βάζεις πάντως ταμπέλες γιατί, πληροφοριακά, δεν 'ανήκω' πουθενά.
Απλά 'γκρινιάζω' γιατί πιστεύω οτι ως Έλληνες έχουμε πολλές δυνατότητες και πολλά να προσφέρουμε στην επιστήμη αλλά το γενικότερο κλίμα μπαχάλου και καφενειοποίησης (παράλληλα με την ελλειπή χρηματοδότηση) δυστυχώς δεν συμβάλλουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Το μόνο που 'σώζει' κάπως την κατάσταση είναι το αρκετά υψηλό επίπεδο προπτυχιακών σπουδών στις σχολές που ξέρω** καθώς και σε κάποια άλλα σοβαρά περιφερειακά παν/μια (Πάτρα, ΑΠΘ, Κρήτη), σε σημείο που να πιστεύω οτι ένα απλό μάστερ στο εξωτερικό δεν έχει να προσφέρει και πολλά πράγματα (για να μην πω οτι και κάποιες...πτυχιακές/διπλωματικές εργασίες είναι επιπέδου μάστερ εξωτερικού**).
Το τελευταίο ευτυχώς βλέπω ότι το υποστηρίζουν και άλλοι επομένως δεν είμαι εγώ ο τρελός...
Όσον αφορά τον αριθμό των εργασιών,μην ξεχνάς ότι η χώρα μας συγκριτκά με άλλες,ακόμα και ευρωπαϊκές (βλέπε Αγγλία,Γαλλία,Ισπανία) ,είναι πολύ μικρότερη,κάτι που έχει αντίκτυπο και στον αριθμό των φοιτητών και σε τελική ανάλυση στον αριθμό των εργασιών που θα δημοσιευτούν σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό.. Δεν μπορώ να ξέρω με σιγουριά αν όντως είναι γελοίο το ποσοστό,αυτό που ξέρω είναι ότι οι ελληνικές εργασίες είναι πάντα αξιόλογες και αρκετές από αυτές δέχτηκαν άριστα σχόλια για το περιεχόμενό τους..
Τώρα για τη σύζυγο του πρωθυπουργού,ναι είναι νηπιαγωγός,αλλά με εξειδίκευση στην παιδοκαρδιοχειρουργική..τρομάρα της..
-
Ξέρω ανθρώπους που έχουν πάρει μεταπτυχιακά-δωράκι από το Δημοκρίτειο χωρίς να πατήσουν το πόδι τους στη Θράκη.
-
Ο χρήστης pasxos έγραψε:
Τώρα για τη σύζυγο του πρωθυπουργού,ναι είναι νηπιαγωγός,αλλά με εξειδίκευση στην παιδοκαρδιοχειρουργική..τρομάρα της..
Και με διδακτορικό πριν πάρει το πτυχίο....
-
Δηλαδή ήταν αιώνια φοιτήτρια. Να που οδηγεί το σημερινο σύστημα: σε αιώνιους φοιτητές που φτάνουν ως το διδακτορικό πριν καν πάρουν το πτυχίο τους. +1 υπέρ των μέτρων!
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Δηλαδή ήταν αιώνια φοιτήτρια. Να που οδηγεί το σημερινο σύστημα: σε αιώνιους φοιτητές που φτάνουν ως το διδακτορικό πριν καν πάρουν το πτυχίο τους. +1 υπέρ των μέτρων! -
Ο χρήστης TGD έγραψε:
Σε τι ακριβώς ωφελεί την κοινωνία ένας μαθηματικός που μελετά θεωρήματα τοπολογίας ή θεωρίας αριθμών ή λογικής; Σε τι ένας αστροφυσικός ή ένας φιλόσοφος;
Γιατί όταν ο αστροφυσικός που λές καθότανε στο κρεβάτι μετά απο διάβασμα στην Κβαντομηχανική 2 και κοίταγε το ταβάνι προσπαθόντας να ανοίξει τον εγκέφαλο σε έναν άλλο τρόπο σκέψης και αντίληψης των πραγμάτων, ο εξειδικευμένος 'επιστήμονας' γινόταν guru στην τέχνη του αλλά το μυαλό έμεινε κολλημένο εκεί, και όταν αύριο του ζητήσεις innovation στη δουλειά θα σου βγαλει 'general exception error' , για'αυτό
*Note:
Έγραψα πριν πολλά posts οτι μου πήρε πολλά χρόνια να τελειώσω το Φυσικό με κατεύθυνση αστροφυσική αν και δουλεύω στον IT χώρο, το αναφέρω για να ξέρετε εκ των προτέρων τα biases μου. *Σκέψη 1
Την ίδια χρονιά που τελείωσα το Λύκειο δώσαμε εξετάσεις με 3 παιδιά απο την τάξη μου που δεν περάσανε. Δικαίως, ήταν παρλαπίπες και κουμπούρια. Φύγανε για Αγγλία και όλοι πήγανε στα 'καλύτερα πανεπιστήμια'
Ο ένας μάλιστα πήγε για Φυσικός!Χα! Το δεύτερο χρόνο άλλαξε και πήγε σε οικονομικό τμήμα, έτσι απλά! Μετά ξαφνικά το IQ του πρέπει να ανέβηκε κατακόρυφα και διέπρεψε κατα τα λεγόμενα του...Σκέψη 2.
Για το αν δέχονται για master χωρίς πτυχίο ή όχι σε αγγλικά πανεπιστήμια, σας παραθέτω τον παρακάτω διάλογο (η full version υπάρχει στα αυθεντικά emails που αντάλλαξα με το πανεπιστήμιο και είναι στη διάθεσή σας)
-Ξέρετε ψάχνω για ΜΒΑ , αλλά δεν έχω το πτυχίο μου ακόμα, πιστεύω όμως οτι του χρόνου θα το έχω
-Αχα, η επιτροπή θα εξετάσει την αίτησή σας και θα δούμε
-Πόσο είναι τα δίδακτρα;
-12.000 λίρες
-Οκ με ενδιαφέρει άμεσα αν με παίρνετε
-εεε οκ η επιτροπή συνεδρίασε και έκανε δεκτή την αίτησή σας, συγχαρητήρια!!
(University of Liverpool)
Για να μη μιθλάμε στον αέρα εται;....
(ΥΓ Δεν πήγα, τα έδωσα στην ελλάδα, παρόλο που μου βγαίνανε περισσότερα εδω αλλά πιστεύω οτι αγόρασα καλύτερη γνώση, εξάλλου σε ένα Business school αυτό ζητάς)Σκέψη 3:
Στο ΜΒΑ μου, oi μισοί είναι αυτοχρηματοδοτούμενοι, οι άλλοι μισοί χρηματοδοτούνται απο τις εταιρίες τους. Η μέρα με τη νύχτα στις επιδόσεις και το ενδιαφέρον...Σκέψη 4:
Αν πλήρωνε το κάθε τσογλάνι κάτι στο κρατικό πανεπιστήμιο, αναρωτιέμαι αν θα βλέπαμε τόσα έδρανα σπασμένα, τόσους τοίχους με συνθήματα (που βάφονται συνέχεια για να ξαναγραφούν γρήγορα..)Σκέψη 5:
Στη δουλειά μου προσλαμβάνονται και απο ελληνικά και απο ξένα παν/μια χωρίς διαχωρισμούς. Ο κάθενας κρίνεται ανα περίπτωση, ο πτυχιούχος του University of Colopetinitsaville όμως αντιμετωπίζεται αρχικά με σκεπτικισμό. Αν είναι άξιος στη δουλειά του, θα προαχθεί γρηγορότερα απο τον ΕΜΠ, Τέλος.Ναί στα σωστά ιδιωτικά παν/μια. Η εξειδικευμένη γνώση είναι ένα αγαθό που ζητάται, και ενα ιδιωτικό παν/μιο μπορεί να την προμηθεύσει καλύτερα. Αργά η γρήγορα ο δρόμος θα ανοίξει, καλό είναι ο καθένας να έχει καταλάβει πως θα αξιοποιήσει και αυτή την κατάσταση με τον καλύτερο τρόπο.
-
Ο χρήστης VIRSS έγραψε:
δηλαδή κάποια ουσιαστική επιστημονική βαρύτητα είχε το αστρονομικό νούμερο του 0,5% των εργασιών!Greo, αντιλαμβάνεσαι πιστεύω το γελοίο του πράγματος. Ελπίζω μόνο το 0,5% να μη γίνει...0,0% γιατί το παν/μιο θα έχει χάσει και τυπικά πλέον το λόγο ύπαρξής του όσον αφορά την προώθηση της επιστήμης.
Με τη λογική σου πάντως, κάποιος καθηγητής που το ερευνητικό του αντικείμενο δεν περιλαμβάνει κάποια εργαστηριακή δουλειά ή δεν παραδίδει κάποιο μάθημα δεν χρειάζεται να πατάει ποτέ στο παν/μιο (ακόμα θυμάμαι την περίπτωση φίλου που έψαχνε να βρει καθηγητή επί 1,5 μήνα).
Φιλε μου, μαλλον δεν καταλαβες καθολου καλα το αρθρο της Καθημερινης. Το 0,5% των εργασιων ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ σε κορυφαια περιοδικα ειναι ελληνικες, απο ελληνικα πανεπιστημια. Αν σκεφτεις οτι ο πληθυσμος της Ελλαδας δεν υπερβαινει το 0,15% και οτι σε συγκριση με ολες τις χωρες του Δυτικου κοσμου + Ρωσια, Κινα, Ιαπωνια προσφατως ΚΑΙ Ινδια, η Ελλαδα χρηματοδοτει λιγοτερο σε ποσοστο του ΑΕΠ την ερευνα, τοτε βλεπεις οτι το ποσοστο των δημοσιευσεων σε ΚΟΡΥΦΑΙΑ περιοδικα ειναι περιπου το 10πλασιο του αναμενομενου. Εσυ περιγραφεις μια κατασταση που θα επρεπε να ειναι κατωτερο του αναμενομενου. Αρα υπαρχει τεραστια αποσταση της 'αισθησης' με την πραγματικοτητα.
Στο 2ο θεμα που θιγεις, μηπως ξεχνας οτι ο ενας αμοιβεται και ο αλλος οχι;
-
και μια (αφελής???) ερωτηση
μια και εχουμε τοσους αξιους ερευνητες οι οποιοι βγαζουν τοσες εργασιες γιατι η ελλαδα δεν ειναι ενας τεχνολογικα προϊγμενος τοπος οπου εταιριες (ξενες και ελληνικες) και ιδρυματα εκμεταλευονται ολη αυτη την παραγωγη γνωσης (και επιστημονων) προς οφελος δικο τους της χωρας και (αν θελετε) του κοσμου ολοκληρου???
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
3. Αιώνιοι φοιτητές: Ο greo πρότεινε κάτι εξαιρετικό κι εγώ το επεκτείνω: στα Ν+Ν/2 χρόνια σου κόβονται πάσο, δωρεάν συγγράμματα, δωρεάν σίτιση (αν τη δικαιούσαι), στέγαση ή επιδότηση ενοικίου και δικαιώματα συμμετοχής στα κοινά της σχολής σου.
Στα χρόνια μου, το δύσκολο ήταν να βγάλεις τους αιώνιους από τα δωμάτιά 'τους'...
Είναι βλέπεις βαρύ το πάπλωμα και δε μπορούν να το σηκώσουν από πάνω τους...
-
kiloMeater
Ωραίος!!
-
σχετικα με το φιλο που θελει να σπουδασει κατι οταν βγει στα 46 στη συνταξη.μαθε ενα χρονο γερμανικα στο goethe institut και μετα πανε γερμανια.μπαινεις σε οποια σχολη θελεις.20% των θεσεων για πρωτοετεις δινονται με βαση ποσα χρονια η αν θελετε εξαμηνα εχουν περασει απο τη χρονια που πηρε καποιος το απολυτηριο λυκειου,ασχετο με τι βαθμο,μεχρι τη στιγμη που κανει αιτηση για μια σχολη.π.χ για ιατρικη ειναι 4 χρονια.τα πιο πολλα ειναι 1 με 3 χρονια.οποτε αν καποιος τελειωσε το λυκειο στα 18 και θελει να σπουδασει στα 46 του,εχει 28 χρονια αναμονης.οποτε μπαινει σε οποιο δημοσιο πανεπιστημιο θελει,εξαλλου τα ιδιωτικα στη γεμανια ειναι απειροελαχιστα,και σε οποια σχολη θελει.
με αλλα λογια μπορει ενας νεος να τελειωσει το λυκειο εκει,να κατσει 2 με 3 χρονια και μετα να σπουδασει οτι θελει. -
επισης νομιζω πως καπως ετσι ειναι και στη Χαβάι, στην Αϊτή, στους νησους σεντ τομας και τρινιδαδ κ τομπακο
ρε παιδια, τι γερμανιες λετε;
-
Θα με φρικαρετε τελειως ? διαβασα μερικες σελιδες εδω περα και ξεχασα και αυτα που ηξερα. Ποια ζωα συγκρινουν την Ελλαδα των 20-30 πανεπιστημιων με την αγγλια των 500+ ???
Οταν οι Αγγλοι εχτιζαν πανεπιστημια εμεις ουτε καν ειχαμε αρχισει να πηγαινουμε κρυφο σχολιο...
Δηλαδη θα συγκρινουμε πανεπιστημια με ιστορια εκατονταδων χρονων με οποιοδηποτε ελληνικο πανεπιστημιο?? εχετε παει ποτε για τουρισμο στην αγγλια και να περασετε εξω απο την οξφορδη ?θα σας πεσουν τα σαγονια κατω και θα κοιτατε ολοι σαν λιγουρια.
Ξερετε ποσο θελει καποιος για να περασει μηχανικος ηλεκτρονικων υπολογιστων στην πατρα ? καπου 19 πριν απο 5-6 χρονακια. Ετυχε λοιπον να γνωριζω καποια ατομα 'πολυ καλα' απο αυτη τη σχολη.
Τι να πρωτοπω?
για τις εργασιες οπου απλα αλλαζε το ονομα στην αρχη(δηλαδη καποια παλια εργασια καποιου αλλου)?
Για την απειρη αντιγραφη την ωρα που οι μεταπτυχιακοι επιτηρητες εκαναν καμακι στις ελαχιστες κοπελες η εστελναν μηνυματα στο κινητο ?
Για τα απειρα σκονακια σε σμικρυνση ?
Για το οτι δεν ηξεραν πως δουλευει ενας υπολογιστης ?
Για τον βαθμο πτυχιου με 7 ?????????
Για την κουβεντα οτι ολα τα παραπανω ειναι μαγκια ?
Για το οτι φιλαρακι μου Phd σε αλλο πανεπιστημιο βαζει καλους βαθμους σε φιλαρακια του που δουλευουν νυχτα και τον κερνανε ποτα ?
Ελεος. Η μια σχολη μπορει να ειναι τελεια και αυστηρη και ολα καλα και αλλες 10 για τα μπαζα.
Και στην Αγγλια τα υπαρχουν πολυ περισσοτερες σχολες που ειναι χαλια απο οσες εχουν ολα τα ελληνικα και ρουμανικα πανεπιστημια μαζι.
Αλλα υπαρχουν και 100 οι οποιες ειναι πραγματικα υποδειγματα και πραδειγματα προς μιμηση.
Ναι η ιδιωτικη εκπαιδευση θα ειναι σταθμος για την ελλαδα. Για μενα η καλυτερη λυση θα ηταν να ανοιγαν παραρτηματα ξενων πανεπιστημιων και να αντιγραφοταν η εκει οργανωση αυτουσια εδω...με καμια δεν θελω να αναμιχθει το κρατος σε αυτην την ιστορια γιατι θα μυρισουν το δημοσιο χρημα τα αρπακτικα και θα γινει της αρκουδας.
Byeeeezzzzz -
Μη πεσουμε στην παγιδα να πιστεψουμε οτι στον ιδιωτικο τομεα ολα ειναι ιδανικα και ωραια.
Επισης να ξεκολλησουν πια οι ελληνες καθηγητες πια απο το συνδρομο του 'ειμαστε οι πρωτοι σε ολοι την Ευρωπη και λογαριασμο δεν δινουμε'.Εισαι ο καλυτερος;Αποδειξε το.Εισαι απλά επαρκής και γλύφτης κομματόσκυλων;Δεξου το και κάνε κατι για να γινεις καλυτερος.
Πανω απο ολα,να ξεκολλησουν πια οι Ελληνες απο το θεμα των σπουδων.
Δεν μπορουμε να εχουμε 10.000.000 ατομα να εχουν από 2 ΜΒΑ την στιγμη που οι μεγαλες ελληνικες εταιρειες που παιζουν και εκτος συνορων και χωρις κρατικες λαμογιες, ειναι μετρημενες στα δαχτυλα του ενος λειψου χεριου.Ουδεις απο τους πτυχιούχους ενδιαφερεται ή μπορει να ξεκινησει κατι δικο του,ολοι 'στελεχος σε μεγαλη εταιρεια' θελουν να γινουν.
Πανε ολοι σε καποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ,μετα βεβαια που να καταδεχτουν να εργαστουν σε χειρωνακτικη εργασια,αφου ειναι πια επιστημονες.Τρεχουν λοιπον στον βολευτη για να τους κανει συμβασιούχους,και μετα να απεργησουν για να γινουν μονιμοι.
Μετα φωναζουν για τους Αλβανους που 'μας παιρνουν τις δουλειες'.Ο Αλβανος ομως με μορφωση δημοτικου εχει γινει εργολάβος και βγαζει λεφτα και ταϊζει και κοσμο,εσυ με τα δεκα bachelor ακομα δεν εχεις βρει δουλεια αντάξια σου...
Πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Ελλάδα