-
Αυτό το τραβηξα χθες το βραδυ,
σε φαναρι πετυχα ενα jimny με απαραδεκτα φώτα με προφανως aftermarket xenon. Φεγγουν οπου θελουν, τυφλώνουν απιστευτα (όπως φαινεται στην καμερα ετσι ήταν στην πραγματικότητα). Συγκρινονται άμεσα με τα φώτα ενός Impreza τα οποία είναι πολυ καλα xenon με τον σωστό φακο μπροστα που κατευθύνει την δεσμη στον δρόμο. Στο Impreza φαινεται μεχρι και το φλας του!
Youtube VideoΠραγματικά είναι οτι πιο ενοχλητικο σε xenon εχω δει στον δρομο, το αμάξι είναι επικίνδυνο. Δεν αντεχόταν στο φώς της πόλης, σε μαυρο επαρχιακό θα σκοτώνει λαγούς, Οσοι φιλοι εχουν jimny, ας εχουν το νου τους, να δοκιμασουν προχειρα την λαμπα πριν την αγορασουν, μπορει να φταιει η συγκεκριμενη μαρκα, δεν ξερω.
Και δεν ειχε αναμμενη την μεγαλη σκαλα, οταν εστριψε είδα οτι τα φώτα του φέγγαν κατω. Τουλάχιστον ενα μέρος τους!! -
Ενας γνωστός μου που έχει Jimny έβαλε xenon και μέσα σε 2 μέρες τα έβγαλε. Ακριβώς όπως τα λές είναι. Βέβαια στην απόφαση του αυτή βοήθησαν και οι ευγενικές χειρονομίες των απέναντι καθώς κινούταν στην εθνική και μετά σε επαρχιακό δρόμο.
Αν παρατηρήσεις το φανάρι του Jimny θα καταλάβεις γιατί τυφλώνουν τόσο πολύ. Η λάμπα του είναι διαφορετική σε σχέση με άλλα αυτοκίνητα. -
Μηπως ξερει καποιος στα ποσα kelvin δουλευουν τα εργοστασιακα xenon;
Ευχαριστω εκ το πρωτερον. -
4200 μάλλον...
-
Υπαρχουν στο εμποριο με 4200; γιατι τα περισσοτερα στα 6000 τα βλεπω.
-
ναι υπαρχουν και 4200.
-
Έβαλα αφτερμάρκετ τα οποία έχουν και ένα κάλλυμα μπροστά. Τα δοκίμασα σε ανηφόρες και δεν είχα κανένα παράπονο από τους οδηγούς. σ.σ ότι στο αυτοκίνητό μου δεν έμπαιναν ούτε Κ.Π.
-
Χτες το βράδυ γυρνούσα από το χωριό. Στην Χαλκίδα, στο φανάρι που πάει ευθεία για υψηλή γέφυρα και αριστερά για νότια Εύβοια βλέπω από τον καθρέπτη μου (σχεδόν από το υδραγωγείο) να έρχεται κάγκουρας με after market xenon που φωτίζουν σαν τις στενές επαφές τρίτου τύπου, ο οποίος και σταματά δίπλα μου με φλας για αριστερά.
Ο τύπος οδηγεί fiat uno turbo με οργανάκια, αλλά παρόλα αυτά σκέφτομαι ότι μπορεί μια παραίνεση να πιάσει τόπο. Κατεβάζω το τζάμι και του εξηγώ ότι στραβώνει όλο τον κόσμο. Δείχνει αλαφιασμένος.
-'Αποκλείεται', μου λέει. 'Τα δοκιμάσαμε και είναι μια χαρά. Να, δες πόσο χαμηλά χτυπάνε στον μπροστινό μου' (ήμασταν δεύτεροι στο φανάρι).
-'Σκέψου το λίγο', του λέω. 'Έχω κανένα συμφέρον να στο λέω;'Δείχνει προβληματισμένος και εκείνη την στιγμή ακούγεται φωνή από αυτοκίνητο από πίσω: 'Στραβώνεις αγρίως, φιλάραααααα!'
Άνοιξε το φανάρι και φύγαμε στις διαφορετικές μας κατευθύνσεις...
-
Ούτε που ίδρωσε το αυτί του Χρήστο. Τα after market xenon πλέον πλυθαίνουν με γοργούς ρυθμούς χωρίς δυνατότητα αντιμετώπισης. Μηχανές, smart, jimny, cherokee, defender έχουν βάλει after και τυφλώνουν απίστευτα. Πλέον δεν ασχολούμαι γιατί αδίκως συγχύζομαι. Όταν τους έχω πίσω σκουραίνω τον καθρέπτη μου και όταν τους έχω απέναντί μου προσπαθώ όσο το δυνατόν να δω πιο προσεκτικά μπροστά μου μέχρι να χαθούν από το πεδίο όρασής μου.
-
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
Κατεβάζω το τζάμι και του εξηγώ ότι στραβώνει όλο τον κόσμο. Δείχνει αλαφιασμένος.
-'Αποκλείεται', μου λέει. 'Τα δοκιμάσαμε και είναι μια χαρά.Αυτός ζήτησε από κάποιο ηλεκτρολόγο να τα τοποθετήσει. Μετά ρώτησε τον ηλεκτρολόγο (που πήρε τα λεφτά) αν στραβώνουν τους απέναντι. Τι θα έλεγε ο ηλεκτρολόγος, ότι τα φώτα που έβαλε φωτίζουν στον τρίτο όροφο τις πολυκατοικίες; 'Μια χαρά είναι, κοίταξε δεν στραβώνουν - σου έβαλα καλά φώτα'.
-
Αυτό που μου αρέσει πάρα πολύ στον Λεωνίδα είναι ότι πάντα έχει ένα εξαιρετικά απλό και κατανοητό τρόπο με τον οποίο παραθέτει τα γεγονότα
-
Κωνσταντίνε το θέμα είναι ποιος τελικά φταίει για τα κωλοφώτα.
Αυτός που τα παρήγγειλε, εν γνώσει του πάμφθηνα σε σχέση με τα εργοστασιακά αλλά τον διαβεβαιώνουν ότι είναι εξίσου καλά.
Αυτός που τα τοποθέτησε και φωτίζουν διαμερίσματα στους πάνω ορόφους.
Αυτός που τα παράγει (Κίνα) ή ο εισαγωγέας. -
Πάντως το κορυφαίο που είδα, ήταν το περασμένο ΣΒΚ στο δρόμο της Νικήτης, Jimny με ξένον σε φώτα αλλά και σε προβολάκια ομίχλης, απλά δεν υπήρχε δέσμη, μόνο ένα απροσδιόριστο φώς, φυσικά μπλέ χρώματος Όταν το είδα απο μακριά ψάρωσα, περίμενα να δώ εξωγήινους Μπράβο στο γίδι που οδηγούσε Η κατάσταση απλά δεν παλεύεται..
-
Ο χρήστης geko έγραψε:
Όταν το είδα απο μακριά ψάρωσα, περίμενα να δώ εξωγήινους ..Πωωωωω τί μου θύμηθες φίλε μου τώρα... ... και γω εκεί που πήγαινα βλέπω μια εκτυφλωτική λάμψη μπράβο ρε Λιακόπουλε λέω ήρθαν οι ελοχίμ και τα χερουβίμια, μαζί όσο το σύμπαν λέω ήρθε μπροστά μου και ετοιμάστηκα για την μέγιστη των μαχών
-
Ο χρήστης konstantinosV έγραψε:
Πωωωωω τί μου θύμηθες φίλε μου τώρα... ... και γω εκεί που πήγαινα βλέπω μια εκτυφλωτική λάμψη μπράβο ρε Λιακόπουλε λέω ήρθαν οι ελοχίμ και τα χερουβίμια, μαζί όσο το σύμπαν λέω ήρθε μπροστά μου και ετοιμάστηκα για την μέγιστη των μαχώνΨιτ, εσύ μου φαίνεται είσαι με τους εξωγήινους, εεεε;;;
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Κωνσταντίνε το θέμα είναι ποιος τελικά φταίει για τα κωλοφώτα.Αυτός που τα παρήγγειλε, εν γνώσει του πάμφθηνα σε σχέση με τα εργοστασιακά αλλά τον διαβεβαιώνουν ότι είναι εξίσου καλά.
Αυτός που τα παράγει (Κίνα) ή ο εισαγωγέας.Μάλλον η τροχαία..
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Κωνσταντίνε το θέμα είναι ποιος τελικά φταίει για τα κωλοφώτα.Αυτός που τα παρήγγειλε, εν γνώσει του πάμφθηνα σε σχέση με τα εργοστασιακά αλλά τον διαβεβαιώνουν ότι είναι εξίσου καλά.
Αυτός που τα παράγει (Κίνα) ή ο εισαγωγέας.Πάντως για να τα παράγουν και να τα πωλούν σίγουρα η διάθεσή τους δε περιορίζεται μόνο στην Ελληνική αγορά, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.
Εκεί τι γίνεται τελικά, επιτρέπονται; Αν ναι πως τοποθετούνται ώστε να μην ενοχλούν;
Αν δεν υπάρχει τρόπος να μην ενοχλούν τότε τι γίνεται. Σε όλο το κόσμο υπάρχουν κάποιοι που τσατίζονται, βρίζουν, ενοχλούνται κ.λ.π. από όσους τα τοποθετούν; -
Ο χρήστης BASSstarlet έγραψε:
Μάλλον η τροχαία..Όπως γράφτηκε και παραπάνω, η τροχαία δεν είναι αρμόδια για κάτι τέτοιο.Μόνο μέσω των ελέγχων ΚΤΕΟ, μπορεί να μειωθεί (τουλάχιστον ) το φαινόμενο.
Όσο είναι νόμιμα στην Ελλάδα, δεν φταίει κανείς από τους παραπάνω που αναφέρατε.
Ίσως αν ήξερε ο τύπος που τα βάζει στο αμάξι του ότι θα τυφλώνουν ('αλλά εγώ θα βλέπω καλύτερα'), να φταίει από ηθικής απόψεως.
Τυπικά (είτε μας αρέσει είτε όχ) είναι νόμιμοι. -
Νόμιμοι δεν είναι αν δεν μπορούν να περάσουν ΚΤΕΟ οποιαδήποτε στιγμή. Σε χώρες που ο θεσμός ΚΤΕΟ λειτουργεί σωστά (και προβλέπεται ανά χρόνο) είναι πιο εύκολο να απαλλαγείς από τέτοια φαινόμενα.
Επίσης, σε τέστ αγγλικού περιοδικού, εκτυφλωτικές βγήκαν και μερικές λάμπες κοινές αλλά ενισχυμένες (πχ τύπου PIAA). Και αυτές αν δεν ρυθμιστούν σωστά θα κοπούν στο ΚΤΕΟ.
Βέβαια δεν ξέρω αν θα κάτσει κανείς να τις βγάλει για το ΚΤΕΟ και να τις ξαναβάλει μετά.... -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Νόμιμοι δεν είναι αν δεν μπορούν να περάσουν ΚΤΕΟ οποιαδήποτε στιγμή. Σε χώρες που ο θεσμός ΚΤΕΟ λειτουργεί σωστά (και προβλέπεται ανά χρόνο) είναι πιο εύκολο να απαλλαγείς από τέτοια φαινόμενα.
Επίσης, σε τέστ αγγλικού περιοδικού, εκτυφλωτικές βγήκαν και μερικές λάμπες κοινές αλλά ενισχυμένες (πχ τύπου PIAA). Και αυτές αν δεν ρυθμιστούν σωστά θα κοπούν στο ΚΤΕΟ.
Βέβαια δεν ξέρω αν θα κάτσει κανείς να τις βγάλει για το ΚΤΕΟ και να τις ξαναβάλει μετά....Όχι ότι είμαι υπέρ των aftermarket xenon, αλλά έχεις άδικο.
Δεν υπάρχει στην Ελλάδα κάποια διάταξη, κάποια οδηγία στα (Ι)ΚΤΕΟ που να απαγορεύει σε οχήματα να φέρουν aftermarket xenon.
Στην Αγγλία-Γαλλία-Γερμανία και δεν ξέρω κι εγώ ποιά άλλη χώρα, μπορεί να υπάρχει κάποια διάταξη.Στην Ελλάδα όμως δεν υπάρχει.
Τουλάχιστον μέχρι πέρισυ που πέρασα ΚΤΕΟ, ίσχυαν σίγουρα (γιατί ρώτησα τον υπεύθυνο μόλις μου έδωσαν τα χαρτιά που επιβεβαιώνουν ότι πέρασα με επιτυχία τον έλεγχο του ΚΤΕΟ).Αν κάποιος γνωρίζει κάτι παραπάνω (για την Ελλάδα), ας το παραθέσει
Φώτα Xenon...