-
Επίσης να πω ότι ακολουθώντας και τη συμβουλή σου (αν και διαβάζω τη δημοσίευσή σου αφού πήγα το απογευματάκι σήμερα στο ηλεκτρολογείο κι έγινε η αντικατάσταση) θυμήθηκα και ζήτησα από τον τεχνικό να βάλει τη νέα μπαταρία στον αναλυτή πριν κουμπώσει στο αυτοκίνητο και την μέτρησε 600CCA (!) ενώ ονομαστικά είναι για 500...
-
@ lazarefa
Καλορίζικη η νέα σου μπαταρία και νομίζω ότι έκανες εξαιρετική επιλογή με την TAB. Αν δεις στην προηγούμενη σελίδα υπάρχουν τεκμηριωμένες και ενδιαφέρουσες θετικές αναφορές για αυτήν. Από εκεί έμαθα την ύπαρξή της και είναι η πρώτη στη λίστα των μελλοντικών μου αγορών.
Καλό είναι με τον αναλυτή που διαθέτεις να μετρήσεις την καινούργια μπαταρία έτσι ώστε να παρακολουθείς τις μεταβολές της στο πέρασμα του χρόνου.
Τέλος, σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και χαίρομαι πραγματικά που εξάντλησες, στην κυριολεξία, τις δυνατότητες της μπαταρίας σου, χωρίς να 'μείνεις' και μάλιστα κατά την διάρκεια χειμερινής περιόδου. Αποδεικνύεται έτσι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η αξία αυτών των μικρών και φθηνών μετρητών, που με ελάχιστη προσπάθεια και γνώση εξασφαλίζουν την βέλτιστη εκμετάλλευση των συσσωρευτών και μπορούν να προλάβουν δυσάρεστες καταστάσεις, που λίγο-πολύ είναι γνωστές σε όλους μας. -
Σε σχέση με το ερώτημα σου αν θα πρέπει να φορτισθεί η μπαταρία προ της παραλαβής η άποψη μου είναι ότι καλό είναι αλλά όχι αναγκαίο, εφόσον αυτή έχει μια τάση 12,6 έως 12,7 Volt. Εκείνο που πρέπει να συμφωνήσεις με τον πωλητή είναι να μετρηθούν τα CCA της μπαταρίας με όργανο (δικό του η δικό σου) και η μπαταρία να αγορασθεί ΜΟΝΟΝ εφόσον τα CCΑ που θα μετρηθούν είναι ίσα ή περισσότερα των αναγραφομένων σε αυτή.
Εγώ τη πάτησα καινούρια μπαταρία απο επώνυμο μαγαζί και το tester (AUTOOL BT 360) μου τη βγάζει πεθαμένη , δεν ξέρω αν είναι αξιόπιστο θα δείξει η νεκροψία, η Μπαταρία μου είναι η VARTA B18 12V 44Ah 440 EN η μετρήσεις που μου βγάζει είναι SOH 48-55%, SOC 88-98V, EN 335-360, Αντίσταση 8-9, Cranking 10-10,8V
-
τελικα και η Bosh 70 amph ξεψυχησε σε δυο χρονια και 11 μηνες, ειχε εγγυηση 1 χρονο. Οποτε πηγα απο την ΤΟΥΟΤΑ και πηρα μπαταρια ΤΟΥΟΤΑ optifit 65amph 110 ευρω με την τοποθετηση και τωρα θα εχω 3 χρονια εγγυηση. Την εχει ενας συναδελφος σε ΜΚΙΙΙ (με το ιδιο συστημα υγραεριο με τον ιδιο εγκαταστατη) για 4,5 χρονια και ακομα ειναι τελεια! Κανεις δεν δινει τοσο μεγαλη εγγυηση για μπαταρια, η odyssey batteries δινει 6 μηνες! Οι αλλες ορισμενοι δινουν 2 χρονια. Μαλιστα με την καινουργια μπαταρια ακουγεται πολυ καλυτερα το στερεοφωνικο, μαλλον θα επαιζε ελαφρα η ταση.
πριν βαλω υγραεριο ειχα βαλει μπαταρια της ΤΟΥΟΤΑ 45Amph και ειχε κρατησει 3 χρονια και 3 μηνες, μετα ξαναεβαλα την ιδια ΤΟΥΟΤΑ 45αρα, στους 2 ετη και 11 μηνες ξεχασα μια βραδια τα εσωτερικα φωτα ανοιχτα και ψοφησε, η αντιπροσωπια μου εβαλε καινουργια δωρεαν στην 3ετη εγγυηση, την ιδια 45αρα που κρατησε 3 χρονια και 3 μηνες ξανα. μετα εβαλα Bohai 65 Amph και κρατησε 3 χρονια με τον τελευταιο χρονο με υγραεριο, μετα εβαλα την Boch -
frenokomio έγραψε:
Εγώ τη πάτησα καινούρια μπαταρία απο επώνυμο μαγαζί και το tester (AUTOOL BT 360) μου τη βγάζει πεθαμένηΑν:
α. δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από την αγορά της μπαταρίας σου και
β. είσαι σίγουρος ότι οι μετρήσεις σου έγιναν σωστά,
τότε την επιστρέφεις στο κατάστημα και ζητάς αντικατάσταση με άλλη, που να δίνει τα σωστά CCA.@antonn
Καλορίζικη και ..μακρόβια η νέα σου μπαταρία.
Από CCA και εσωτερική αντίσταση πως πάει το ..μωρό???? -
Ο χρήστης lazarefa έγραψε:
Ναι, το αυτοκίνητο κινούνταν σχεδόν καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή επί κάθε εβδομάδα, 28χλμ τη μέρα συνολικά πήγαινε-έλα, εκτός του 1 μήνα διακοπές κάθε χρόνο που μπορεί να έμενε μέχρι και 16 μέρες ακίνητο). Επίσης περίπου το 30% των ετήσιων χλμ (15.000λμ/έτος γράφω) είναι ταξίδια των 2+ ωρών διάρκειας έκαστο (κάνω τουλάχιστον 30 δίωρα ταξίδια κάθε χρόνο).
Οπότε καταλαβαίνεις, η χρήση του οχήματος από τη σκοπιά της μπαταρίας ήταν καλή/ευνοϊκή.φίλε lazarefa ,το αμάξι σου εχει συναγερμό ? (οχι immobilizer αλλά αν εχει συναγερμό )
αν εχεις συναγερμό η μπαταρία σου κράτησε υπερβολικά πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ,οπότε σαν μάρκα η delkor
ηταν αψογη για τόσα πολλά χρόνια πού κράτησε ,φίλος ηλεκτρολόγος μού εχει πεί οτι οσα αμάξια εχουν συναγερμό η μπαταρία θα αντέξει 3-4 χρόνια το πολύ ,γιατί πέφτοντας η απόδοση τής μπαταρίας (λογικό σε 3-4 χρόνια ) η τάση πού πάει στόν συναγερμό ειναι χαμηλότερη με αποτέλεσμα να χτυπάει ξαφνικά 2-3-4 φορές τήν ημέρα στα ξαφνικά οπότε η κλείνεις τόν συναγερμό με το κλειδάκι (και δεν λειτουργεί πιά ) και αντέχει η μπαταρία ακόμα 1-2 χρόνια η απλά βάζεις καινούργια μπαταρία ... -
Αυτό με το συναγερμό ποτέ δε μου το κανε, ακόμα και όταν βγήκε off η μπαταρία (δε μιζαριζε καν) ο συναγερμός οπλιζε και απενεργοποιουνταν κανονικά.
Στάλθηκε από το Redmi Note 3 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
-
Αγαπητε Βασιλη το μονο που θυμαμαι οτι εβγαλε ακριβως τα ιδια CCA με τις προδιαγραφες της με υγεια 100%, το καλυτερο βεβαια να ειναι ακομα ψηλοτερο. Εγραφε ημερομηνια κατασκευης Ιουνιο 2018
εχω φωτο απο την παλια μπαταρια μετα απο 24ωρες φορτιση απο το φορτιστη γιατι ειχα ξεχασει ενα φως εσωτερικο αναμενο και εμεινα πρωι και ξεκινησα με καλωδια και εξωτερικη μπαταρια. Η μετρηση εγινε αφου φορτιστηκε μετα οδηγηθηκε το αυτοκινητο το μεσημερι και εμεινε μετα ακινητο για 4 ωρεςμετα εβγαλα την μπαταρια και στο υπογειο την εβαλα στο φορτιστη και εκανα αναζωογοννηση με το φορτιστη CTEK και τα νουμερα ηταν χειροτερα:
η εσωτερικη αντισταση εγινε μεγαλυτερησιγουρα επιβεβαιωνεται αυτο που ειχες επισημανει οτι το tester δειχνει αντικατασταση πιο νωρις αλλα δεν ηθελα να με αφησει στα κρυα
θα βαλω το tester και στην καινουργια και θα ανεβασω φωτο
-
Λοιπόν Αντώνη η παλιά σου μπαταρία με τα στοιχεία που παρουσίασες φαίνεται να βγάζει ακόμη ένα χρόνο, τουλάχιστον.
Για να δεις σε τι κατάσταση βρίσκεται, αφού την έχεις στην κατοχή σου, βάλε τον CTEC να κάνει έναν κύκλο φόρτισης, μέχρι ΚΑΙ το στάδιο 6 και άφησέ την να ηρεμήσει.
48 ώρες μετά την ολοκλήρωση της φόρτισης παίρνεις μία μέτρηση με τον αναλυτή και άλλη μία μετά από 96 ώρες. Aν τα CCA της δεύτερης μέτρησης είναι περισσότερα από τα CCA της πρώτης, καλό είναι να ακολουθήσει και τρίτη μέτρηση στις 144 ώρες.
Αυτές οι μετρήσεις, αν και επίπονες, θα σου δείξουν την κατάσταση της μπαταρίας, με σχετική ακρίβεια.
Για την καινούρια γράψε μας απλά τα CCA και την Rint, γιατί οι φωτογραφίες με τον χρόνο εξαφανίζονται. -
ευχαριστω Βασιλη θα το κανω στην παλια την μπαταρια στο υπογειο πια που την εχω για ρεζερβα τωρα πια. Φοβομουν μην μεινω στο δρομο το χειμωνα
αυτη την μπαταρια TOYOTA πηρα 65 Amph BCI-570A EN
Η μετρηση ειναι μετα 3 ωρες ακινησιας, εβαλα BCI με 570A
και εβγαλα 710CCA 100% υγεια και αντισταση 4,19 (ψιλομεγαλη δεν ειναι;). Ελπιζω να εβαλα σωστα τις παραμετρους και οχι λαθος. BCI βαζω αντι για ΕΝ?
της BMW η ηρωικη μαμισια μπαταρια μετα 4 ετη κρατα τελεια αφου εχω βαλει φορτιστη μεχρι πεμπτη βραδυ και ακινητο το αυτοκινητο μεχρι σημερα που τη μετρησα με μικρη αντισταση 3,13 και υγεια 100%
-
Αντώνη,
Πολύ καλές μου φαίνονται και οι δύο. Απλά επισημαίνω, για λόγους πληρότητας, ότι η μέτρηση στην καινούργια πρέπει να γίνει ή στα 590Α κατά το πρότυπο BCI ή στα 570Α κατά το πρότυπο ΕΝ, αντί των 570Α κατά ΒCI που χρησιμοποίησες. Εκτιμώ βέβαια ότι η διαφορά πρέπει να είναι μικρή, αν όχι αμελητέα. Επιπλέον η εσωτερική της αντίσταση Rint=4,19mΩ μου φαίνεται νορμάλ και μην ανησυχείς λόγω εμπειρίας από την Banner.
Και κάτι ακόμη για την παλιά: Αν την φροντίσεις, φορτίζοντάς την περιοδικά με τον CTEC θα έχεις, για πολλά χρόνια, μια πολύ καλή εφεδρική πηγή. -
Επειδή το θέμα έχει πολλές σελίδες που είναι αδύνατον να τις διαβάσω θα ήθελα την άποψή σας για τους φορτιστές του lidl με τα 20 ευρώ. Έχω έναν από τον πατέρα μου και επειδή έχουν περάσει χρόνια από την αγορά της μπαταρίας χωρίς ωστόσο να έχω κάποια ένδειξη λέω να τον βάλω.
Σε μια δοκιμαστική που έκανα έδειξε 12,5 βόλτ. Πόσο να τον αφήσω; επίσης να αποσυνδέω πόλους ή δεν είναι απαραίτητο;
-
τον ειχα του λιντλ ειναι πολυ μετριος δε μου φορτιζε πληρως την μπαταρια παρολο που τον αλλαξα στην εγγυηση
δε χρειαζεται να αποσυνδεσεις τους πολους για να φορτισεις
παρε φορτιστη ctek απο σκρουτζ -
Ο Ctek ειναι σαφως ανωτερος,αλλα και του Lidl για τα λεφτα του,ειναι μια χαρα...
-
Ο Ctek ειναι σαφως ανωτερος,αλλα και του Lidl για τα λεφτα του,ειναι μια χαρα...
-
Ο χρήστης manolis67 έγραψε:
Ναι, το αυτοκίνητο κινούνταν σχεδόν καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή επί κάθε εβδομάδα, 28χλμ τη μέρα συνολικά πήγαινε-έλα, εκτός του 1 μήνα διακοπές κάθε χρόνο που μπορεί να έμενε μέχρι και 16 μέρες ακίνητο). Επίσης περίπου το 30% των ετήσιων χλμ (15.000λμ/έτος γράφω) είναι ταξίδια των 2+ ωρών διάρκειας έκαστο (κάνω τουλάχιστον 30 δίωρα ταξίδια κάθε χρόνο).
Οπότε καταλαβαίνεις, η χρήση του οχήματος από τη σκοπιά της μπαταρίας ήταν καλή/ευνοϊκή.φίλε lazarefa ,το αμάξι σου εχει συναγερμό ? (οχι immobilizer αλλά αν εχει συναγερμό )
αν εχεις συναγερμό η μπαταρία σου κράτησε υπερβολικά πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ,οπότε σαν μάρκα η delkor
ηταν αψογη για τόσα πολλά χρόνια πού κράτησε ,φίλος ηλεκτρολόγος μού εχει πεί οτι οσα αμάξια εχουν συναγερμό η μπαταρία θα αντέξει 3-4 χρόνια το πολύ ,γιατί πέφτοντας η απόδοση τής μπαταρίας (λογικό σε 3-4 χρόνια ) η τάση πού πάει στόν συναγερμό ειναι χαμηλότερη με αποτέλεσμα να χτυπάει ξαφνικά 2-3-4 φορές τήν ημέρα στα ξαφνικά οπότε η κλείνεις τόν συναγερμό με το κλειδάκι (και δεν λειτουργεί πιά ) και αντέχει η μπαταρία ακόμα 1-2 χρόνια η απλά βάζεις καινούργια μπαταρία ...Φίλε μου, όχι, το αμάξι δεν είχε ποτέ συναγερμό (είτε εργοστασιακό είτε αφτερμάρκετ)...
Επισημαίνω ότι η μπαταρία μου αλλάχθηκε στα 5 έτη και 2 μήνες, πριν παραδώσει πνεύμα, κι ενώ τυπικά μιζάριζε κανονικά (οι μετρήσεις του αναλυτή ωστόσο ήταν που υποδήλωναν ότι το τέλος πλησίαζε) αλλά σαφώς κοντά στα τελευταία της (εκτιμώ ότι ίσως έβγαζε άλλους 2-3 μήνες βαριά, όχι όμως μέχρι την επόμενη άνοιξη). -
Ο χρήστης ACCENTWIZARD έγραψε:
Ο Ctek ειναι σαφως ανωτερος,αλλα και του Lidl για τα λεφτα του,ειναι μια χαρα...εμενα στην BMW εβαζε μνμ λαθους στην οθονη λογω γρηγορης αποφορτισης. Δεν ειχς δυναμη να κανει πληρη φορτιση παρα μονο επιφανειακη οποτε με τη μια επεφτε η φορτιση και εβγαζε μνμ λαθους, παραλιγο να πεταξω την ηρωικη μαμισια μπαταρια που ειδατε σε τι κατασταση ειναι απο την παραπανω φωτο του τεστερ.
-
Έχω στην κατοχή μου από το 2012 το φορτιστή του Lidl (στην έκδοση που πουλιόταν τότε, χωρίς οθόνη, μόνο ενδεικτικά λεντ). Τον χρησιμοποιώ αραιά και που για συντήρηση μπαταρίας παπιού 5ΑΗ. Χοντρικά κάνει τη δουλειά του στη συγκεκριμένη μπαταρία όπου τον χρησιμοποιώ 2-3 φορές το χρόνο (το μηχανάκι μένει ακίνητο για μεγάλα διαστήματα το χειμώνα, οπότε η μπαταρία φορτίζεται τότε από τον εν λόγω). Θυμάμαι ότι 1 φορά πριν χρόνια που του σύνδεσα μπαταρία με πολύ χαμηλή τάση (κάτω από 9 βολτ) την έβλεπε σαν εξάβολτη (άναβε το σχετικό λεντ, που αφορά τις παλιές μπαταρίες 6 βολτ των παπιών). Για μπαταρία αυτοκινήτου δεν τον έχω δουλέψει ποτέ.
Άποψή μου είναι ότι ο συγκεκριμένος δεν ενδείκνυται για σοβαρή/ζόρικη χρήση και λογικά σε αυτοκίνητα μόνο για επαρκώς φορτισμένες μπαταρίες (που δεν έχουν παλιώσει ανεπανόρθωτα) πιστεύω να δουλεύει ικανοποιητικά, ενώ υποθέτω ότι σε αρκετά ταλαιπωρημένες μπαταρίες δε θα μπορεί να κάνει πολλά. Οπότε για μένα, αν κάποιος ενδιαφέρεται για φορτιστή που να μπορεί όντως να αναζωογονήσει όπως πρέπει μια ταλαιπωρημένη μπαταρία αυτοκινήτου, καλύτερα να κοιτάξει σε Ctek ή αντίστοιχο, κι ας κοστίζουν 4 φορές πάνω. -
Ο χρήστης nascar1 έγραψε:
Επειδή το θέμα έχει πολλές σελίδες που είναι αδύνατον να τις διαβάσω θα ήθελα την άποψή σας για τους φορτιστές του lidl με τα 20 ευρώ. Έχω έναν από τον πατέρα μου και επειδή έχουν περάσει χρόνια από την αγορά της μπαταρίας χωρίς ωστόσο να έχω κάποια ένδειξη λέω να τον βάλω.Σε μια δοκιμαστική που έκανα έδειξε 12,5 βόλτ. Πόσο να τον αφήσω; επίσης να αποσυνδέω πόλους ή δεν είναι απαραίτητο;
συνήθως στο 95% + τών αγορών ,οτι πληρώνεις παίρνεις ...
εχω 2 φορτιστές τού lidl (εναν παλιό με led ) πού για μένα ηταν πιό καλός και εναν καινούργιο με ψηφιακό γαλάζιο καντράν ,για τα 20 euro που τούς αγόρασα εκαστον , ειμαι αρκετά εως πολύ ευχαριστημένος ,και για το αυτοκίνητο και για τήν μοτοσυκλέτα πού φορτίζω η συντηρώ τήν μπαταρία τους μιά χαρά κάνουν τήν δουλειά τους μόνο οταν εχει πέσει η μπαταρία πολύ π.χ. κάτω από 8-9 volt δεν την διαβάζει οπότε βάζεις παράλληλα μιά μπαταρία και κάνεις τήν δουλειά σου,επίσης παρατήρησα οτι μπορεί να δείχνει στην οθόνη η στά led οτι εχει φορτίσει αλλά θέλει ακόμα 5-6 ωρες στήν πράξη για να ειναι 100% φορτισμένη ,χαλάει αρκετά ευκολα το μπουτόν mode ,οπότε πρέπει να ανοιχτεί και να το φτιάξεις αν πιάνουν τα χέρια σου ...αλλιώς το πάς σε ηλεκτρονικό (υπάρχει στο youtube video πώς το φτιάχνεις),γιατί εχει παράξενες βίδες για να ανοιχτεί κ θέλει ειδικό κατσαβίδι για αυτές τίς βίδες και εσωτερικά εχει υπερβολικά κοντά καλώδια πού πρέπει να τα ξεκολήσεις μετά να τα ξανακολλήσεις για να λύσεις το πρόβλημά σου κλπ ,για 20 euro αξίζει τα λεφτά του (εχει βέβαια κ 3 χρόνια εγγύηση ) σίγουρα οι ctek ειναι πολλοί ανώτεροι αλλά με πολλαπλάσιο 4-5 φορές κόστος αγοράς...θα ελεγα τού lidl ειναι το πιό φθηνό fiat και ο ctek mercedes ... -
Το καλοκαίρι πήρα ενα φορτιστή από το lidl. Σκέφτομαι να φορτισω την μπαταρία ( 100αρα) μιας και το δυναμο μου δν σηκώνει πανω απο 14,1V( θα το τσεκάρω ξανα αυτες τις μερες). Αξίζει να την φορτισω ή τζαμπα θα ζοριστει η μπαταρία?
Μπαταρία αυτοκινήτου...