-
Υπάρχει δοκιμασμένη πρόταση για κάποιον οικονομικό εκκινητή μπαταρίας για αραιή χρήση αν και όποτε απαιτηθεί?
Π.χ κάτι τέτοιο https://www.skroutz.gr/s/7937130/Forever-jump-starter-JS-100-12000-mAh.html θα κάνει δουλειά για 1200άρι πολάκι ή τζάμπα τα λεφτά?
Ευχαριστώ παιδιά. -
@lazarefa
Κατά πάσα πιθανότητα τη στιγμή που άνοιξες το αυτοκίνητο ενεργοποιήθηκε κάποιο υποσύστημα (πχ πλαφονιέρα) και ενώ εσύ έπαιρνες τις μετρήσεις αυτό απενεργοποιήθηκε, με αποτέλεσμα να αρχίσει να καταγράφεται άνοδος της τάσης. Συνεπώς σαν τάση της μπαταρίας θεώρησε τα 12,62 βολτ, που είναι αποδεκτή για μέτρηση που έλαβε χώρα μετά το χρονικό διάστημα που αναφέρεις και σημαίνει ότι ο εναλλάκτης φορτίζει κανονικά. Αυτό που έχει σημασία (και στο είχα προτείνει σε προηγούμενο post) είναι να συγκρίνεις τις ενδείξεις του fluke με εκείνες του κρυφού μενού του αυτοκινήτου και να σημειώσεις τις μεταξύ τους αποκλίσεις, ώστε να έχεις μια αξιόπιστη βάση αναφοράς στο μέλλον, δεδομένης της υψηλής ποιότητας του fluke. -
Ο χρήστης Ηνίοχος έγραψε:
Άς ξεκινήσουμε με την μπαταρία του RAV4, Bosch S4.
Η μπαταρία αυτή χρησιμοποιεί ασβέστιο στην κατασκευή των πλακών της, όπως σχεδόν όλες οι σύγχρονες
μπαταρίες κλειστού τύπου, προκειμένου να εξασφαλίσει αντοχή στον χρόνο. Η πλήρης φόρτιση των μπαταριών
αυτού του τύπου προϋποθέτει ο εναλλάκτης να παρέχει τάση 14,4 Volts και στα σύγχρονα αυτοκίνητα αυτό
είναι ο κανόνας. Στα παλαιότερα αυτοκίνητα, όπως το RAV4 ή η δική μου W202, η τάση του εναλλάκτη φτάνει
τα 14,1 Volts και δεν επαρκεί για την 100% φόρτιση. Αν δεις (σε προηγούμενη σελίδα) το Charging Test που
έκανες στο RAV4, σου δίνει τάση Unloaded 14,11 Volts που επιβεβαιώνει αυτό που έγραψα. Η παραμονή της
μπαταρίας σε κατάσταση φόρτισης μικρότερης του 75% για διάστημα μεγαλύτερο των 70 ωρών έχει σαν
αποτέλεσμα την δημιουργία θειικών αλάτων επί των πλακών (θειίκωση), που μειώνουν την χωρητικότητά της
και τον αριθμό των CCA που μπορεί να δώσει.
Το θέμα αυτό έχει απασχολήσει πολλούς ιδιοκτήτες παλαιών σχετικά αυτοκινήτων, σε ξένα φόρουμ και οι
λύσεις που προτείνονται ξεκινούν από το 'δεν κάνω τίποτα και όσο αντέξει η μπαταρία' και φθάνουν μέχρι
την αντικατάσταση του αυτόματου ρυθμιστή τάσης του εναλλάκτη ώστε να τους βγάζει 14,4 Volts. Η λύση που
έχω επιλέξει είναι να αφαιρώ την μπαταρία από το αυτοκίνητο ανά μήνα και να την φορτίζω με απλό φορτιστή
στα 14,4 Volts. Η μπαταρία είναι οκτώ ετών, από τα αρχικά 680 CCA μετρήθηκε σήμερα στα 445CCA, με
Internal R= 6.18mOhms και ξεκινά κανονικά την W202. Βέβαια όταν προκύψει θέμα αντικατάστασής της θα
επιδιώξω να προμηθευτώ κάποια που να φορτίζει με 14,1 Volts, χωρίς όμως να γνωρίζω αν θα το καταφέρω...
Πάμε στην Βanner 90 της Bmw.
Βλέποντας σε προηγούμενη σελίδα το Charging Test που της έκανες παρατηρώ ότι ο εναλλάκτης την φορτίζει
με 14,76(!!!)Volts, τιμή που ταυτίζεται με την προδιαγραφή φόρτισης που δίνει η Βanner, στα 14,8 Volts
(maximum). Νομίζω ότι ο φορτιστής που χρησιμοποίησες, με τάση εξόδου 14,7 Volts, δεν μπορεί να την
φορτίσει στο 100% και γιαυτό θα ήταν καλό να πας το αυτοκίνηταο μια βόλτα, ώστε να φορτισθεί και να
επαναλάβεις την μέτρηση μετά από αυτό.
Κλείνοντας θα ήταν παράλειψή μου να μην σημειώσω την έκπληξη μου για το γεγονός ότι η μπαταρία αυτή μετά
από δύομιση χρόνια χρήσης και αφού έφτασε σε κατάσταση εκφόρτισης 8%, εξακολουθεί να δίνει 1195 CCA!!!
Νομίζω αξίζει να την προσέξεις λίγο παραπάνω...
Off Topic: Υπόψη δεν έχω καμία σχέση με την παραπάνω εταιρεία ή τους αντιπροσώπους της.Και εγω εχω μια w202.Στα ακρα της μπαταριας με τον κινητηρα να δουλευει ή και σε 2000-2500σαλ η ταση είναι 14,20 ή 14,25 δν θυμαμαι.Η μπαταρια είναι EXIDE 100Ah με 900ΕΝ .Δεν εχω θεματα με την διαρκεια ζωης των μπαταριων ,ισως γτ παντα ηταν τεράστιες ,αλλα όταν τα φτυσει το δυναμο αξιζει να κοιτάξω από w203 με κινητηρα Μ111?
-
Ο εναλλάκτης στη δική μου w202 (μοντέλο 96) με το που ξεκινά ο κινητήρας βγάζει 14,1 Volts, τα οποία μειώνονται σταδιακά και σταθεροποιούνται, μετά από περίπου 5 λεπτά, στα 13,8 Volts (αναφέρομαι πάντα στις 2500 στροφές και χωρίς άλλα φορτία όπως φώτα, air condition κλπ). Η μπαταρία VARTA(blue) που είχα επάνω, πριν την αντικαταστήσω πρόσφατα, έλεγε στα χαρακτηριστικά της ότι απαιτεί τάση φόρτισης 14,4 βολτ. Επειδή δεν την κάλυπτε ο εναλλάκτης είχα επιλέξει να την αφαιρώ από το αυτοκίνητο ανά μήνα και να την φορτίζω με απλό φορτιστή στα 14,4 Volts.
Η δική σου w202 βλέπω φορτίζει στα 14,25 Volts και θα πρέπει να δεις ποιά τάση προτείνει η Exide για φόρτιση και ποιά τα χαρακτηριστικά του εναλλάκτη της w203 (που δεν τα ξέρω), για να έχεις μια συνολική εικόνα. Αλλά αφού σου δουλεύει σωστά τόσα χρόνια γιατί να μπεις στη διαδικασία ??? Προσωπικά, ούτε που θα το σκεφτόμουν και το πολύ-πολύ να φόρτιζα με φορτιστή την μπαταρία περιοδικά, σύμφωνα με τις οδηγίες της. Απλά κράτα το υπόψη σου μη σου 'λάχει' εναλλάκτης με regulator στα 13,8 Volts, σε ενδεχόμενη αντικατάσταση. -
Σήμερα με βάλατε στην πρίζα και μέτρησα την μπαταρία και εγώ. Είναι πάνω στο αμάξι 14 μήνες τώρα που αντικατέστησε την μαμά gm μετα απο 13 χρόνια σχεδόν. Λοιπόν χωρίς φορτίο συνδεδεμένη στο αμάξι όμως είχε 12,5 volt ενώ με αναμμένο κινητήρα στο ρελαντί η τάση έπαιζε από 14,23 έως 14,32 volt. Μια χαρά αν και θα ήταν καλύτερα να μου έδειχνε 12,6 volt στην ηρεμία. Βέβαια τον τελευταίο καιρό κάνω πολύ μικρές διαδρομές συνέχεια. Η μπαταρία είναι lion battery και μου την έφερε φίλος από Αγγλία Αφού πείτε μόνο στο eurocarparts.com και είναι δική τους μάρκα. 50 ευρώ την πήρα για αυτο. Εγώ ήθελα varta βέβαια αλλά έκατσε τότε η συγκυρία.
Αυτή ειναι:https://www.eurocarparts.com/ecp/p/car- ... &0&cc5_997
-
την επόμενη φορά, βάλε το προβλεπόμενο 175 mm ύψος, στα 190 χωράει ίσα ίσα και δεν είναι αυτό που λέμε 100% ασφαλές
-
Καλημέρα,
Ποιά είναι καλλίτερη μπαταρία από τίς δύο;
Αυτή πού έχει 12.35V πέντε ώρες μετά από βόλτα καί πέφτει στιγμιαία στά 9.45V κατά τήν εκκίνηση ή
αυτή πού έχει 12.58V πέντε ώρες μετά από βόλτα καί πέφτει στιγμιαία στά 8.00V κατά τήν εκκίνηση; -
Με βάση αυτά που έχω διαβάσει εδώ και αλλού, και οι 2 χώμα είναι (εφόσον στην εκκίνηση πέφτουν και οι 2 κάτω από τα 9,6 βολτ) αλλά μεταξύ των 2 που αναφέρεις φαινομενικά καλύτερη είναι αυτή που στην εκκίνηση πέφτει στα 9,45 βολτ.
-
Από περιέργεια, πόσο καιρό έχουν από καινούριες που χρησιμοποιούνται και πόσα αμπερώρια είναι;
-
Σε ευχαριστώ. Είναι ώρα γιά αλλαγή...
Ή πρώτη είναι 5ετίας καί ή δεύτερη 7ετίας 70Ah. -
Αφού είναι 5 κι 7 ετών αντίστοιχα, για μένα άλλαξε τες χωρίς τύψεις αν δε θέλεις να ρισκάρεις ακινησίες με τα πρώτα πρωινά κρύα (κάτω από 10 βαθμούς). Τα έχουν βγάλει μια χαρά τα λεφτά τους. Να σκεφτείς εγώ που στο δικό μου αμάξι η μπαταρία έκλεισε τα 4 χρόνια και οι μετρήσεις της είναι σχετικά καλές (12,62 βολτ με σβηστό κινητήρα, 10,8 στιγμιαία στην εκκίνηση) και σκέφτομαι μήπως την αλλάξω προληπτικά.
Γενικά ο κανόνας λέει ότι μετά τα 4 χρόνια αρχίζουμε και κοιτάμε για αλλαγή μπαταρίας, πόσο μάλλον για 5 ή 7 χρόνια και με αμφίβολα νούμερα μετρήσεων τάσης. -
Ναί σίγουρα τήν αλλάζω το γρηγορότερο, δέν μού αρέσουν οί εκπλήξεις...
Είμαι μεταξύ τής Bosch S3008 (70Ah / 640 CCA) καί τής S5008 (77Ah / 780 CCA)
Όπως είπες καί σε προηγούμενο post, λές αυτή με τα 780 CCA να κρατήση λιγότερο;
Έχουν ακριβώς τίς ίδιες διαστάσεις καί επομένως ή S5 έχει λεπτότερες πλάκες. -
Είναι απορίας άξιο, γιατί δεν υπάρχει ενδεικτικό βλάβης/τέλους ζωής, στα σύγχρονα αυτοκίνητα με τα εξελιγμένα ηλεκτρονικά.
-
Ο χρήστης hgg2k έγραψε:
Ναί σίγουρα τήν αλλάζω το γρηγορότερο, δέν μού αρέσουν οί εκπλήξεις...
Είμαι μεταξύ τής Bosch S3008 (70Ah / 640 CCA) καί τής S5008 (77Ah / 780 CCA)
Όπως είπες καί σε προηγούμενο post, λές αυτή με τα 780 CCA να κρατήση λιγότερο;
Έχουν ακριβώς τίς ίδιες διαστάσεις καί επομένως ή S5 έχει λεπτότερες πλάκες.Καλημέρα. Για ποιο αυτοκίνητο προορίζονται οι μπαταρίες; Στη θέση σου αν ήθελα κάτι καλύτερο του μέσου όρου, θα κοίταζα, κυρίως, για κάποια Κορεάτικη/Ιαπωνική φίρμα (ενδεικτικά πχ Hankook, Yuasa, Solite, Global, Atlas, Delkor/Royal) ή κάποια Banner, Exide. Οι Bosch (αλλά και οι Varta καθώς φαίνεται, μια που έχουν αμφότερες αγοραστεί από την Johnson Controls) δεν φαίνεται πλέον να παρέχουν τα εχέγγυα που υπόσχεται το όνομα της φίρμας για μακροζωία και απροβλημάτιστη απόδοση.
Ο πρακτικός κανόνας που λέει ότι αν θέλουμε μακροζωία της μπαταρίας, εφόσον έχουμε περιορισμό μεγέθους και πρέπει να τοποθετηθεί μια στάνταρ διάσταση (πράγμα που συμβαίνει πχ στη δική μου περίπτωση), κοιτάμε αυτή με τα λιγότερα αμπερώρια/αμπέρ εκκίνησης που όμως να καλύπτουν τις απαιτήσεις σε ρεύματα του αυτοκινήτου (ήτοι καταναλώσεις εν κινήσει -φώτα, ηχοσύστημα κλπ- , σε συνδυασμό με τα απαιτούμενα αμπέρ εκκίνησης για τη μίζα, βλ. κανόνα: αμπέρ εκκίνησης=3,85Χιπποδύναμη οχήματος εκφρασμένη σε ίππους) καλό είναι να τηρηθεί και στην περίπτωσή σου. Ένας πολύ καλός μπούσουλας είναι να κινηθείς ακριβώς στα ΑΗ/Α εκκίνησης που είχε η εργοστασιακή μπαταρία του οχήματός σου (ή σε ότι κοντινότερο σε αυτά βρεις διαθέσιμο στις μάρκες που ενδεικτικά ανέφερα πριν). -
Χθες αλλαξα και έβαλα την 3η μπαταρία στην διαρκεια ζωής του αυτοκινητου μου. Hyundai tucson 2.0 βενζίνη.
Η εργοστασιακή rocket 60ah 2006-2011 ,αλλακτηκε προληπτικά διότι ακουγα ψοφια τη μίζα . Μπήκε σε άλλο αμάξι γνωστού μου 1.6 κυβικα και τελικά πεθανε το 2014. Άντεξε 8 χρόνια.ΠΑΚ 65ah 2011-2017 αλλακτηκε προληπτικά χθες γιατί άκουγα ψοφια τη μίζα στα πρώτα κρύα. Όταν βγήκε απο το αμάξι είδα οτι είχε φουσκώσει στα πλαϊνά της, πήγε για ανακύκλωση.
Τώρα μπήκε πανω μια κορεατικη Vega 70ah γιατί το αμάξι πλεον κινηται σε επαρχία και μόνο αυτές είχε το τοπικό μαγαζί. Θα δειξει η αντοχή της. Με ανησυχούν λίγο και τα παραπάνω ah, ήθελα να μπει το πολύ 65ah αλλά δεν είχε. Τουλαχιστον το μαγαζί είχε φρεσκιες μπαταρίες γιατί όλοι εκεί αλλάζουν, δεν τις είχε αφημενες μηνες σε αποθήκη με ελλειπή φόρτιση.
-
Ο χρήστης cson έγραψε:
Χθες αλλαξα και έβαλα την 3η μπαταρία στην διαρκεια ζωής του αυτοκινητου μου. Hyundai tucson 2.0 βενζίνη.
Η εργοστασιακή rocket 60ah 2006-2011 ,αλλακτηκε προληπτικά διότι ακουγα ψοφια τη μίζα . Μπήκε σε άλλο αμάξι γνωστού μου 1.6 κυβικα και τελικά πεθανε το 2014. Άντεξε 8 χρόνια.ΠΑΚ 65ah 2011-2017 αλλακτηκε προληπτικά χθες γιατί άκουγα ψοφια τη μίζα στα πρώτα κρύα. Όταν βγήκε απο το αμάξι είδα οτι είχε φουσκώσει στα πλαϊνά της, πήγε για ανακύκλωση.
Τώρα μπήκε πανω μια κορεατικη Vega 70ah γιατί το αμάξι πλεον κινηται σε επαρχία και μόνο αυτές είχε το τοπικό μαγαζί. Θα δειξει η αντοχή της. Με ανησυχούν λίγο και τα παραπάνω ah, ήθελα να μπει το πολύ 65ah αλλά δεν είχε. Τουλαχιστον το μαγαζί είχε φρεσκιες μπαταρίες γιατί όλοι εκεί αλλάζουν, δεν τις είχε αφημενες μηνες σε αποθήκη με ελλειπή φόρτιση.
Υπάρχει ακόμη η ΠΑΚ;;;; Που μπορώ να βρω;;;
-
Ο χρήστης cson έγραψε:
........ Όταν βγήκε απο το αμάξι είδα οτι είχε φουσκώσει στα πλαϊνά της, πήγε για ανακύκλωση......Υπερφορτωση ειναι συνηθως αυτο.
-
Στον Κυριαζή στη Θηβών. e-kiriazis.gr
-
Ο χρήστης Ηλιας Α έγραψε:
........ Όταν βγήκε απο το αμάξι είδα οτι είχε φουσκώσει στα πλαϊνά της, πήγε για ανακύκλωση......
Υπερφορτωση ειναι συνηθως αυτο.
14.2V καπου εκει δινει το αλτενειτορ
-
Ο χρήστης cson έγραψε:
Στον Κυριαζή στη Θηβών. e-kiriazis.grOk!
Μπαταρία αυτοκινήτου...