-
Στις κατηφόρες συμφέρει να βάζεις 'νεκρά' ή να αφήνεις ταχύτητα μέσα; Είχα διαβάσει ότι στα καταλυτικά αυτοκίνητα όταν ο κινητήρας διατηρεί στροφές χωρίς πατημένο γκάζι, ο εγκέφαλος σταματά τελείως την παροχή καυσίμου. Ισχύει αυτό;
Ξέρω ότι, αν βάλω νεκρά, στο επακόλουθο φρενάρισμα θα την 'πληρώσουν' μόνο τα τακάκια, καθώς δεν θα υπάρχει το φρενάρισμα από τον κινητήρα, αλλά η ερώτηση αφορά μόνο στην κατανάλωση καυσίμου και όχι σε άλλες πιθανές επιτπώσεις (π.χ. τρακάρισμα γιατί το γ@..@..@μένο δεν φρενάρει αν δεν κατεβάσεις σχέση στο κιβώτιο κ.λπ.)
-
Στις κατηφόρες συμφέρει να βάζεις 'νεκρά' ή να αφήνεις ταχύτητα μέσα; Είχα διαβάσει ότι στα καταλυτικά αυτοκίνητα όταν ο κινητήρας διατηρεί στροφές χωρίς πατημένο γκάζι, ο εγκέφαλος σταματά τελείως την παροχή καυσίμου. Ισχύει αυτό;
Ξέρω ότι, αν βάλω νεκρά, στο επακόλουθο φρενάρισμα θα την 'πληρώσουν' μόνο τα τακάκια, καθώς δεν θα υπάρχει το φρενάρισμα από τον κινητήρα, αλλά η ερώτηση αφορά μόνο στην κατανάλωση καυσίμου και όχι σε άλλες πιθανές επιτπώσεις (π.χ. τρακάρισμα γιατί το γ@..@..@μένο δεν φρενάρει αν δεν κατεβάσεις σχέση στο κιβώτιο κ.λπ.)
-
-
Σύμφωνα με τον υπολογιστή κατανάλωσης του αυτοκινήτου μου, με ταχύτητα η κατανάλωση είναι μηδενική, ενώ με νεκρά υπάρχει κατανάλωση καυσίμου (όχι πολύ μικρή μάλιστα).
-
Με Ταχύτητα.
Κάπου είχα δει πριν πολύ καιρό σε ένα τεχνικό document για το injection του Vitara 1.6 16V 95HP και έλεγε οτι με ταχύτητα σε κατηφόρα, ψέκαζε τον μίσό χρόνο (= μισή ποσότητα) από ότι το ρελαντί... δεν ήταν ομως εντελώς μηδενικο...
-
εννοείτε ότι δεν είναι εντελως μηδενικό....
ο κινητήρας είαι σε λειτουργία... γυρνάει, κάνει κάυση.... χρησιμοποιεί καύσιμο. Την ποσότητα δεν ξέρω!!! -
Κάπου έχει συζητηθεί και αυτό (προφανώς)
ΠΟΤΕ με νεκρά. Η απόσταση φρεναρίσματος μεγαλώνει από λίγο ως πολύ (ανάλογα τις συνθήκες) και έχεις μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου στα σύγχρονα αυτοκίνητα που έχουν fuel cut off μόλις αφήσεις το πόδι σου από το γκάζι.
Ακόμα και εύκολο φρενάρισμα να κάνεις (έχοντας 5η και να βλέπεις το φανάρι κόκινο από μακριά) δεν υπάρχει λόγος να βάλεις νεκρά ή να πατήσεις συμπλέκτη, παρά μόνο λίγο πριν σβήσει ο κινητήρας
-
Για σιβικ 95, εάν ο κινητήρας λειτουργεί πάνω από 1500 σαλ και πάρεις το πόδι από το γκάζι, η τροφοδοσία καυσίμου διακόπτεται εντελώς (fuel cut-off) μετά από λίγο. Εάν κατεβαίνεις κατηφόρα με ρελαντί, βάλεις ταχύτητα χωρίς να ακουμπήσεις το γκάζι, η τροφοδοσία του καυσίμου διακόπτεται μόνο όταν ο κινητήρας γυρίζει πάνω από 3500 σαλ.
Όταν κατεβαίνεις κατηφόρα με a/c γύρω στις 1500 σαλ τότε είναι ενοχλητικές οι επιταχύνσεις/επιβραδύνσεις όταν ανοίγει/κλείνει η τροφοδοσία καυσίμου καθώς οι στροφές ανεβαίνουν/κατεβαίνουν από τις 1500. Πρέπει να βρεις το κατάλληλο δρόμο για να το παρατηρήσεις, σε μένα το κάνει μόνο με 2α σε συγκεκριμένες κατηφόρες.
Σε άλλα αυτοκίνητα μπορεί να ισχύουν διαφορετικά όρια ή να γίνεται πιο σταδιακά ή διακοπή της τροφοδοσίας.
Η διακοπή της τροφοδοσίας δεν γίνεται για εξοικονόμηση καυσίμου αλλά για μείωση ρύπων καθώς η λειτουργία με το γκάζι (αέρα) σχεδόν κλειστό και ψηλές στροφές παράγει περισσότερους ρύπους από τους επιτρεπόμενους (οξείδια αζώτου?). Για το τελευταίο δεν είμαι σίγουρος, κάποιος που γνωρίζει ας μας διαφωτίσει.
-
Το να κινείται το αυτοκίνητο χωρίς ταχύτητα στο κιβώτιο είναι σοβαρό λάθος από πλευρά ασφάλειας.
-
Επαναλαμβάνω ότι ο μετρητής κατανάλωσης μηδενίζεται (0.0) όταν τσουλάω χωρίς να πατάω το γκάζι αλλά έχοντας βάλει ταχύτητα. Πιθανολογώ ότι στο Astra έχει μπει σύστημα σαν αυτό που περιγράφει ο leonp, το οποίο κόβει την παροχή καυσίμου, αφήνοντας τη μηχανή να δουλεύει χωρίς μείγμα. Εμένα δεν με χαλάει καθόλου αυτό πάντως.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Επαναλαμβάνω ότι ο μετρητής κατανάλωσης μηδενίζεται (0.0) όταν τσουλάω χωρίς να πατάω το γκάζι αλλά έχοντας βάλει ταχύτητα. Πιθανολογώ ότι στο Astra έχει μπει σύστημα σαν αυτό που περιγράφει ο leonp, το οποίο κόβει την παροχή καυσίμου, αφήνοντας τη μηχανή να δουλεύει χωρίς μείγμα. Εμένα δεν με χαλάει καθόλου αυτό πάντως.Πως γινεται να δουλευει η μηχανη χωρις μειγμα ?
-
Ο χρήστης MPOMPIO έγραψε:
Επαναλαμβάνω ότι ο μετρητής κατανάλωσης μηδενίζεται (0.0) όταν τσουλάω χωρίς να πατάω το γκάζι αλλά έχοντας βάλει ταχύτητα. Πιθανολογώ ότι στο Astra έχει μπει σύστημα σαν αυτό που περιγράφει ο leonp, το οποίο κόβει την παροχή καυσίμου, αφήνοντας τη μηχανή να δουλεύει χωρίς μείγμα. Εμένα δεν με χαλάει καθόλου αυτό πάντως.
Πως γινεται να δουλευει η μηχανη χωρις μειγμα ?
αδράνεια.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Επαναλαμβάνω ότι ο μετρητής κατανάλωσης μηδενίζεται (0.0) όταν τσουλάω χωρίς να πατάω το γκάζι αλλά έχοντας βάλει ταχύτητα. Πιθανολογώ ότι στο Astra έχει μπει σύστημα σαν αυτό που περιγράφει ο leonp, το οποίο κόβει την παροχή καυσίμου, αφήνοντας τη μηχανή να δουλεύει χωρίς μείγμα. Εμένα δεν με χαλάει καθόλου αυτό πάντως.Deja vu(το εχουμε συζητησει ξανα αν δεν κανω λαθος) .
Στο δικο μου σε φρεναρισμα με ταχυτητα αλλα και με νεκρο δειχνει 2lit/100Km. Μoνο οταν σταματησω τελειως δειχνει --l/100Κm .
Νομιζω οτι λιγη βενζινη ψεκαζεται για να μην στεγνωνουν οι κυλινδροι . -
Ο χρήστης lkar έγραψε:
Κάπου έχει συζητηθεί και αυτό (προφανώς)ΠΟΤΕ με νεκρά. Η απόσταση φρεναρίσματος μεγαλώνει από λίγο ως πολύ (ανάλογα τις συνθήκες) και έχεις μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου στα σύγχρονα αυτοκίνητα που έχουν fuel cut off μόλις αφήσεις το πόδι σου από το γκάζι.
Ακόμα και εύκολο φρενάρισμα να κάνεις (έχοντας 5η και να βλέπεις το φανάρι κόκινο από μακριά) δεν υπάρχει λόγος να βάλεις νεκρά ή να πατήσεις συμπλέκτη, παρά μόνο λίγο πριν σβήσει ο κινητήρας
Τελικά, απ' ό,τι φαίνεται, συμφέρει να αφήνουμε σχέση στο κιβώτιο. Πάντως, το topic που παραθέτει ο lkar αλλά και το άλλο (http://www.4troxoi.gr/forum/viewtopic.p ... c&start=15) αφορά στο βέλτιστο φρενάρισμα και όχι στην οικονομία καυσίμου.
-
Όταν η μηχανή είναι κάτω από τις 2000στροφές ανοίγει η παράκαμψη του ρελαντί ή το μοτέρ που πιάνει την πεταλούδα και ψεκάζει λίγο κάυσιμο(της τάξης του 0,8λίτρα την ώρα).Με κλειστή πεταλούδα ή παράκαμψη(βηματικό μοτέρ ρελαντί) δεν ψεκάζει γιατί λόγω έλλειψης αέρα θα έχουμε πλούσιο μείγμα.Αυτό γίνεται πάνω από τις 2000στροφές.
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Deja vu(το εχουμε συζητησει ξανα αν δεν κανω λαθος) .
Στο δικο μου σε φρεναρισμα με ταχυτητα αλλα και με νεκρο δειχνει 2lit/100Km. Μoνο οταν σταματησω τελειως δειχνει --l/100Κm .
Νομιζω οτι λιγη βενζινη ψεκαζεται για να μην στεγνωνουν οι κυλινδροι .To '--l/100km' είναι επειδή όταν είσαι σταματημένος τα λίτρα που θές για να κάνεις 100km είναι άπειρα (πως θα τα κάνεις αφού είσαι σταματημένος?). Σε πολλά αυτοκίνητα (και στο δικό μου) η ένδειξη όταν σταματήσεις γυρίζει σε λίτρα/ώρα (0,9 βλέπω εγώ).
Όταν αφήνω γκάζι και έχω ταχύτητα, η ένδειξη λ/100χλμ είναι 0.0, όταν κατέβουν όμως οι στροφές κοντά στο ρελαντί τότε ξεκινάει να δείχνει κάτι. Όταν δεν έχεις ταχύτητα ψεκάζει για να διατηρήσει τον κινητήρα στις στροφές του ρελαντί.
-
Ο χρήστης georgex έγραψε:
Deja vu(το εχουμε συζητησει ξανα αν δεν κανω λαθος) .
Νομιζω οτι λιγη βενζινη ψεκαζεται για να μην στεγνωνουν οι κυλινδροι .To '--l/100km' είναι επειδή όταν είσαι σταματημένος τα λίτρα που θές για να κάνεις 100km είναι άπειρα (πως θα τα κάνεις αφού είσαι σταματημένος?). Σε πολλά αυτοκίνητα (και στο δικό μου) η ένδειξη όταν σταματήσεις γυρίζει σε λίτρα/ώρα (0,9 βλέπω εγώ).
.....Σε αυτη την περιπτωση, στο δικο μου παντα ,αλλαζει η ενδειξη της μεσης καταναλωσης .Προσθετει κατι λιγο οσο δουλευει στο ρελαντι,κατι που ειναι φυσιολογικο.Εχει και διαφορετικο τροπο απεικονισης της καταναλωσης αλλα πρεπει να κοιταξω το μανουαλ για να το θυμηθω
-
Αν θυμάμαι καλά είναι χλμ/λίτρο.
-
Ο χρήστης MPOMPIO έγραψε:
Πως γινεται να δουλευει η μηχανη χωρις μειγμα ?
Ενώ κανονικά η περιστροφή του κινητήρα καταλήγει να δώσει κίνηση στους τροχούς, όταν κινούμαστε με ταχύτητα σε κατηφόρα η περιστροφή των τροχών καταλήγει να κρατάει ψηλά τις στροφές του κινητήρα...
Σωστά;
-
Σωστός!!!
Για το φρενάρισμα με νεκρά τι να πούμε καθαρή ηλιθιότητα.
Υπάρχουν μερικοί που υποστηρίζουν ότι ιδίως για οριακό φρενάρισμα πρέπει να πατάμε συμπλέκτη και όχι να κρατάμε την ταχύτητα μέσα σαν βοήθημα στο φρενάρισμα επίσης να μην κατεβάζουμε ταχύτητες για να μην μπερδεύουμε το ABS που μπορεί και αναλαμβάνει τα πάντα.Για μένα αυτά είναι ανοησίες. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πετάμε τη μεγάλη βοήθεια που μας δίνει ο κινητήρας στο φρενάρισμα. Άσε που αυτός ψύχεται ενώ τα τακάκια και οι δαγκάνες όχι!!!!! Όλοι νομίζω ξέρουμε τι συμβαίνει όταν υπερθερμανθούν οι δίσκοι και τα υλικά τριβής.
Το ABS δεν μπερδεύεται καθόλου και για να μπλοκάρεις τους τροχούς με κατεβασιά πρέπει να βάλεις πολύ μεγάλη προσπάθεια. Όχι ότι δεν γίνεται αλλά δεν είναι ότι ποιο εύκολο να την πάρει το κιβώτιο όταν οι στροφές είναι κιόλας πολύ ανεβασμένες.
Φρενάρισμα με τον κινητήρα και οικονομία καυσίμου...