-
Ο χρήστης trident1971 έγραψε:
Μα δεν εχει βρε παιδι μου ποτε κενο ο κινητηρας μεσα στον κυλινδρο την ωρα του σπινθηρα. Ακομα και σκετο αερα να εχει, θα ειναι καμμια 130αρια psi και πανω. Ειναι κλειστες ολες οι βαλβιδες οταν κανει σπινθηρα.Δεν ξέρω, μια σκέψη έκανα. Προφανώς και είναι κλειστές οι βαλβίδες την ώρα του σπινθήρα. Αλλά δεν ξέρουμε δύο πράγματα:
- την καμπύλη του μίγματος αέρα-υγραερίου
- την πίεση στον κύλινδρο πριν την ανάφλεξη στο ρελαντί ή σε συνθήκες μεγάλου κενού.
Τεσπα, μπορεί να είναι και τελείως πατάτα αυτό που είπα. Το θέμα είναι ότι είχα σαφή βελτίωση σ'αυτά που είπα πιο πίσω, οπότε ξαναγυρνάω στα ιριδίου, συγκεκριμένα denso fk20hr11 που είναι double iridium needle. Έχουν ιρίδιο και στις δύο πλευρές του διακένου και από ότι κατάλαβα δεν τα αλλάζεις ποτέ.
-
Ο χρήστης alexeft έγραψε:
Μα δεν εχει βρε παιδι μου ποτε κενο ο κινητηρας μεσα στον κυλινδρο την ωρα του σπινθηρα. Ακομα και σκετο αερα να εχει, θα ειναι καμμια 130αρια psi και πανω. Ειναι κλειστες ολες οι βαλβιδες οταν κανει σπινθηρα.
Δεν ξέρω, μια σκέψη έκανα. Προφανώς και είναι κλειστές οι βαλβίδες την ώρα του σπινθήρα. Αλλά δεν ξέρουμε δύο πράγματα:
- την καμπύλη του μίγματος αέρα-υγραερίου
- την πίεση στον κύλινδρο πριν την ανάφλεξη στο ρελαντί ή σε συνθήκες μεγάλου κενού.
Τεσπα, μπορεί να είναι και τελείως πατάτα αυτό που είπα. Το θέμα είναι ότι είχα σαφή βελτίωση σ'αυτά που είπα πιο πίσω, οπότε ξαναγυρνάω στα ιριδίου, συγκεκριμένα denso fk20hr11 που είναι double iridium needle. Έχουν ιρίδιο και στις δύο πλευρές του διακένου και από ότι κατάλαβα δεν τα αλλάζεις ποτέ.
Στη χειροτερη περιπτωση εχει μεσα την ατμοσφαιρικη πιεση, στο ΚΝΣ. Ετσι νομιζω...
Αν θες πες για ποιο λογο καναμε ολη αυτη τη συζητηση, ποιο ηταν το προβλημα δηλαδη, γιατι δεν καταλαβα, ειναι λιγο μπερδεμενο και μπηκα στη συζητηση στη μεση.
-
στον ατμοσφαιρικο κινητηρα ο κατασκευαστης κανει οτι μπορει για να καταφερει να εχει ατμοσφαιρικη πιεση στο ΚΝΣ αλλα δεν τα εχει καταφερει, εχουμε παντα χαμηλωτερη πιεση απο την ατμοσφαιρικη.
-
Στη χειροτερη περιπτωση εχει μεσα την ατμοσφαιρικη πιεση, στο ΚΝΣ. Ετσι νομιζω...
Αν θες πες για ποιο λογο καναμε ολη αυτη τη συζητηση, ποιο ηταν το προβλημα δηλαδη, γιατι δεν καταλαβα, ειναι λιγο μπερδεμενο και μπηκα στη συζητηση στη μεση.
Έγραψα δυο σελίδες πίσω το παρακάτω:
Λοιπόν, όπως ξέρουν οι περισσότεροι έχω ένα άυγκο με υγραέριο, το οποίο ξεκατινιάζω στα χιλιόμετρα. Μέχρι πρότινος έβαζα μπουζί ιριδίου της ντένσο της σειράς πάουερ, δηλαδή αυτά που δεν αντέχουν πολλά χιλιόμετρα, μια και δεν είχα βρει τα αντίστοιχα σε long life.
Είπα λοιπόν την τελευταία φορά να βάλω απλά, συγκεκριμένα τα NGK LFR6C11. Όλα καλά μέχρι σήμερα (25000 χλμ από την αλλαγή) που πήγα να κάνω ένα γενικό έλεγχο. Το αμάξι στο ρελαντί, σηκωμένο καπώ, και εγώ από πάνω, και μου έρχεται μια τρελή ζέστη από τον καταλύτη, το αμάξι ψιλορετάρει (πολύ λίγο) και το βεντιλατέρ να δουλεύει συχνά πυκνά.
Μου καρφώνεται η ιδέα ότι είναι τα μπουζί. Έβαλα ένα σετ παλιό που είχα κρατήσει από τα ιριδίου και έφυγαν όλα τα συμπτώματα!!!!!!!!!!!
Συμπέρασμα, το υγραέριο θέλει καλή ανάφλεξη.
-
[
Έγραψα δυο σελίδες πίσω το παρακάτω:Λοιπόν, όπως ξέρουν οι περισσότεροι έχω ένα άυγκο με υγραέριο, το οποίο ξεκατινιάζω στα χιλιόμετρα. Μέχρι πρότινος έβαζα μπουζί ιριδίου της ντένσο της σειράς πάουερ, δηλαδή αυτά που δεν αντέχουν πολλά χιλιόμετρα, μια και δεν είχα βρει τα αντίστοιχα σε long life.
Είπα λοιπόν την τελευταία φορά να βάλω απλά, συγκεκριμένα τα NGK LFR6C11. Όλα καλά μέχρι σήμερα (25000 χλμ από την αλλαγή) που πήγα να κάνω ένα γενικό έλεγχο. Το αμάξι στο ρελαντί, σηκωμένο καπώ, και εγώ από πάνω, και μου έρχεται μια τρελή ζέστη από τον καταλύτη, το αμάξι ψιλορετάρει (πολύ λίγο) και το βεντιλατέρ να δουλεύει συχνά πυκνά.
Μου καρφώνεται η ιδέα ότι είναι τα μπουζί. Έβαλα ένα σετ παλιό που είχα κρατήσει από τα ιριδίου και έφυγαν όλα τα συμπτώματα!!!!!!!!!!!
Αν και δεν ξερω απο υγραεριο, σα φτωχο μειγμα ακουγεται οπως το περιγραφεις...
-
Συμπέρασμα, το υγραέριο θέλει καλή ανάφλεξη.+1
Στο ρελαντί δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί είτε υγραέριο καις ή βενζίνη, ο σπινθήρας περνάει εύκολα το διάκενο του μπουζί.
Όταν πατάς γκάζι είναι αρκετά πιο δύσκολο ο σπινθήρας να περάσει το διάκενο του μπουζί και ζορίζεται το σύστημα ανάφλεξης.
Μπορείς να μειώσεις το διάκενο στο μπουζί αλλά μετά ο σπινθήρας δεν είναι αρκετά δυνατός.
Το σωστό είναι να πάρεις μπουζί για υγραέριο (ή ιριδίου) που έχουν μικρότερη αντίσταση (ο σπινθήρας περνάει εύκολα το διάκενο του μπουζί).
(τα ιριδίου δεν ξέρω αν είναι ιδανικά για υγραέριο, απλά έχουν μικρότερη αντίσταση από τα κανονικά μπουζί) -
Όταν το αμάξι δουλεύει σε κλειστό βρόχο (closed loop), συμβουλεύεται τον αισθητήρα λάμδα για το μίγμα, οπότε δεν παίζει φτωχό και πλούσιο μίγμα αν οι ρυθμίσεις του υγραερίου δεν είναι τελείως μα τελείως εκτός. Δεν είναι καρμπυρατέρ.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
+1
Στο ρελαντί δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί είτε υγραέριο καις ή βενζίνη, ο σπινθήρας περνάει εύκολα το διάκενο του μπουζί.
Όταν πατάς γκάζι είναι αρκετά πιο δύσκολο ο σπινθήρας να περάσει το διάκενο του μπουζί και ζορίζεται το σύστημα ανάφλεξης.
Μπορείς να μειώσεις το διάκενο στο μπουζί αλλά μετά ο σπινθήρας δεν είναι αρκετά δυνατός.
Το σωστό είναι να πάρεις μπουζί για υγραέριο (ή ιριδίου) που έχουν μικρότερη αντίσταση (ο σπινθήρας περνάει εύκολα το διάκενο του μπουζί).
(τα ιριδίου δεν ξέρω αν είναι ιδανικά για υγραέριο, απλά έχουν μικρότερη αντίσταση από τα κανονικά μπουζί)Αυτό και έκανα, παρήγγειλα ιριδίου. Δε μπορούσα δυστυχώς μέχρι τώρα να βρω αντίστοιχα σε long life.
Τα απλά δούλεψαν καλά στην αρχή αλλά τελείωσαν σύντομα. Και δεν είναι και φτηνά. Δεν αξίζουν.
Τα ιριδίου δουλεύουν πολύ ωραία σε υγραέριο.
-
«Στη χειροτερη περιπτωση εχει μεσα την ατμοσφαιρικη πιεση, στο ΚΝΣ. Ετσι νομιζω...»
Στον τετράχρονο κινητήρα, έχουμε 2 ΚΝΣ. Σε κανένα δεν είναι = ή και > από την ατμοσφαιρική. Εκτός εάν κατά την εισαγωγή, υπάρχει υπερσυμπιεστής. Στους VVTI, υπάρχει μια ελαφρά διαφοροποίηση.«τα ιριδίου δεν ξέρω αν είναι ιδανικά για υγραέριο, απλά έχουν μικρότερη αντίσταση από τα κανονικά μπουζί)»
Ο αντιπαρασιτισμός, μέσω αντίστασης στους αναφλεκτήρες, είναι οριοθετημένος διεθνώς.
Όπως και η ισχύς ενός σπινθήρα, καθορίζετε από τον πολλαπλασιαστή και από την απόσταση των ηλεκτροδίων των σπινθηριστών.
Όταν έχουμε ένα χοντρό ηλεκτρόδιο στον σπινθηριστή, αυτό εξασφαλίζει μακροβιότητα, μα και έναν διασπασμό του σπινθήρα.
Στα έχοντα ψηλό ηλεκτρόδιο, έχουμε απόλυτη εστίαση στον σπινθήρα, άρα και τοπικά μέγιστη ισχύ.
Αυτοί οι αναφλεκτήρες με εστίαση, λόγο του ότι την φθορά της επωμίζονται ψηλά ηλεκτρόδια, τα έκαναν από διάφορα πλέον πυράντοχα υλικά!. Είναι ακριβότερα αυτά τα υλικά, μα πουλάνε και πατέντα μετρητής!. Εμείς κερδίζουμε το ‘μετρητής’ σε βάθος χρόνου!!!!....
Η πείρα μου με δίδαξε ότι αγωνιστικό και αέριο, δεν μπορεί να πάει καλύτερα χωρίς αυτά.
Όπως και το ότι μιμούμενος την Mercedes, η οποία σαν πρώτη τοποθέτηση βάζει NGK, εδώ και χρόνια έδεσα σε αυτά, και δεν έχω κανένα πρόβλημα.
Α. -
Ο χρήστης antonis-team έγραψε:
«Στη χειροτερη περιπτωση εχει μεσα την ατμοσφαιρικη πιεση, στο ΚΝΣ. Ετσι νομιζω...»
Στον τετράχρονο κινητήρα, έχουμε 2 ΚΝΣ. Σε κανένα δεν είναι = ή και > από την ατμοσφαιρική. Εκτός εάν κατά την εισαγωγή, υπάρχει υπερσυμπιεστής. Στους VVTI, υπάρχει μια ελαφρά διαφοροποίηση.«τα ιριδίου δεν ξέρω αν είναι ιδανικά για υγραέριο, απλά έχουν μικρότερη αντίσταση από τα κανονικά μπουζί)»
Ο αντιπαρασιτισμός, μέσω αντίστασης στους αναφλεκτήρες, είναι οριοθετημένος διεθνώς.
Όπως και η ισχύς ενός σπινθήρα, καθορίζετε από τον πολλαπλασιαστή και από την απόσταση των ηλεκτροδίων των σπινθηριστών.
Όταν έχουμε ένα χοντρό ηλεκτρόδιο στον σπινθηριστή, αυτό εξασφαλίζει μακροβιότητα, μα και έναν διασπασμό του σπινθήρα.
Στα έχοντα ψηλό ηλεκτρόδιο, έχουμε απόλυτη εστίαση στον σπινθήρα, άρα και τοπικά μέγιστη ισχύ.
Αυτοί οι αναφλεκτήρες με εστίαση, λόγο του ότι την φθορά της επωμίζονται ψηλά ηλεκτρόδια, τα έκαναν από διάφορα πλέον πυράντοχα υλικά!. Είναι ακριβότερα αυτά τα υλικά, μα πουλάνε και πατέντα μετρητής!. Εμείς κερδίζουμε το ‘μετρητής’ σε βάθος χρόνου!!!!....
Η πείρα μου με δίδαξε ότι αγωνιστικό και αέριο, δεν μπορεί να πάει καλύτερα χωρίς αυτά.
Όπως και το ότι μιμούμενος την Mercedes, η οποία σαν πρώτη τοποθέτηση βάζει NGK, εδώ και χρόνια έδεσα σε αυτά, και δεν έχω κανένα πρόβλημα.
Α.Δε μιλάει για την αντιπαρασιτική αντίσταση που έχουν μέσα τους τα περισσότερα μπουζί.
NGK και Denso θεωρούνται ισάξιες.
-
Καλησπέρα και πάλι,
επανέρχομαι στο θέμα με το πρόβλημα της κρύας εκκίνησης.
Δούλεψα το αυτοκίνητο με βενζίνη για 350χλμ, στα πρώτα 150 έστρωσε τελείως.
Πρωί μεσημέρι βράδυ έπαιρνε κανονικά μπρος και ξεκινούσε όμορφα!
Πήγα σε συνεργείο και άλλαξα μπεκιέρα, είχα πολύ μεγάλη μπεκιέρα. Έκανα ξανάπρογραμματισμό.
Έχω κάνει 400χλμ με lpg και το πρόβλημα επανήλθε σε πολύ μικρότερο βαθμό.Λεπτομέρειες που έχω προσέξει:
κατανάλωση στο trip computer = 5λ / 100 στα 90km/h το εργοστασιακό είναι 5,5λ και έδειχνε σωστά σε βενζίνη.
Σε χαμηλές θερμοκρασίες όπως στους 19-20 βαθμούς στης 6 το πρωί παίρνει κανονικά και το πρόβλημα εξαφανίζεται
έως και 90%
Σε υψηλές θερμοκρασίες 30-38 το καταμεσήμερο το πρόβλημα επιμένει και το αμάξι τραβάει ζόρια.Έτυχε να βρεθώ σε ένα ηλεκτρολόγο.
Έβαλα διαγνωστικό και πήρα τις τιμές των trims.
long term fuel trim ήταν -9,4% και το short term έπαιζε μεταξύ -3κάτι% έως +3κάτι%.
Σε αλλαγή σε βενζίνη είδα στιγμιαία +4% έως και +6% και μετά επανερχόταν στα επίπεδα +-3 κόντα στο 0%
Με βάση τα παραπάνω και απ ότι μιλήσαμε με ένα μηχανικό το αυτοκίνητο βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα όσον αφορά
τους ψεκασμούς και τα μείγματα.
άρα;... -
Ο χρήστης giorgos3924 έγραψε:
Καλησπέρα και πάλι,
επανέρχομαι στο θέμα με το πρόβλημα της κρύας εκκίνησης.
Δούλεψα το αυτοκίνητο με βενζίνη για 350χλμ, στα πρώτα 150 έστρωσε τελείως.
Πρωί μεσημέρι βράδυ έπαιρνε κανονικά μπρος και ξεκινούσε όμορφα!
Πήγα σε συνεργείο και άλλαξα μπεκιέρα, είχα πολύ μεγάλη μπεκιέρα. Έκανα ξανάπρογραμματισμό.
Έχω κάνει 400χλμ με lpg και το πρόβλημα επανήλθε σε πολύ μικρότερο βαθμό.Λεπτομέρειες που έχω προσέξει:
κατανάλωση στο trip computer = 5λ / 100 στα 90km/h το εργοστασιακό είναι 5,5λ και έδειχνε σωστά σε βενζίνη.
Σε χαμηλές θερμοκρασίες όπως στους 19-20 βαθμούς στης 6 το πρωί παίρνει κανονικά και το πρόβλημα εξαφανίζεται
έως και 90%
Σε υψηλές θερμοκρασίες 30-38 το καταμεσήμερο το πρόβλημα επιμένει και το αμάξι τραβάει ζόρια.Έτυχε να βρεθώ σε ένα ηλεκτρολόγο.
Έβαλα διαγνωστικό και πήρα τις τιμές των trims.
long term fuel trim ήταν -9,4% και το short term έπαιζε μεταξύ -3κάτι% έως +3κάτι%.
Σε αλλαγή σε βενζίνη είδα στιγμιαία +4% έως και +6% και μετά επανερχόταν στα επίπεδα +-3 κόντα στο 0%
Με βάση τα παραπάνω και απ ότι μιλήσαμε με ένα μηχανικό το αυτοκίνητο βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα όσον αφορά
τους ψεκασμούς και τα μείγματα.
άρα;...Το υγραέριο είναι ρυθμισμένο να στέλνει πολύ καύσιμο και κατ΄ανάγκη το long term πάει μείον. Το συμπτώματα δείχνουν ότι μάλλον είναι πολύ. Υποθέτω ότι αν το έβλεπες όσο ήσουν στη βενζίνη, θα ήταν ένα +10% ας πούμε. Αυτό γιατί το απαιτεί για κάποιο λόγο ο κινητήρας σου (μήπως τραβάει αέρα από πουθενά στην πολλαπλή ; ).
Οπότε η διαφορά 10+9=19% σύνολο. Συνεχίζει να είναι πολύ.
Αν το αμάξι πήγαινε καλά με τη βενζίνη, κόψτε καύσιμο από το υγραέριο μέχρι το λονγκ τερμ να πάει ~+10% (υποθετικό το νούμερο, έπρεπε να το δεις νωρίτερα). Εκεί θα είσαι καλά.
Αν βέβαια όπως λέω παραπάνω έχεις κάποιο άλλο πρόβλημα, καλύτερα να το λύσεις παρά να προσπαθήσεις να το μασκάρεις με ρυθμίσεις.
-
Σαν τί άλλο πρόβλημα λες;
Έχω καινούργια αντλία βενζίνης, πολλαπλασιαστή, μπουζοκαλώδια, μπουζί, λάδια, βλάβη δεν υπάρχει
όλα τα φίλτρα καινούργια, εκτός του αέρα το οποίο το έχω φυσίξει 2 φορές με πιεστικό, καθαρισμένη πεταλούδα γκαζιού,
έχω ρίξει καθαριστικό μπεκ βενζίνης της STP, η βενζίνη καινούργια.
1 βδομάδα με βενζίνη δούλευε πολύ καλά.
Έχω παραγγείλει διαγνωστικό όταν με το καλό έρθει θα κάνω μια δοκιμή με βενζίνη να το τεστάρω.
με τη βενζίνη γιατί πρέπει να πάει +10%?
Σε ιδανική περίπτωση δεν έπρεπε να ήταν 0%? -
Ο χρήστης giorgos3924 έγραψε:
Έχω καινούργια αντλία βενζίνης, πολλαπλασιαστή, μπουζοκαλώδια, μπουζί, λάδια, βλάβη δεν υπάρχει
όλα τα φίλτρα καινούργια, εκτός του αέρα το οποίο το έχω φυσίξει 2 φορές με πιεστικό, καθαρισμένη πεταλούδα γκαζιού,
Έχω παραγγείλει διαγνωστικό όταν με το καλό έρθει θα κάνω μια δοκιμή με βενζίνη να το τεστάρω.
Σε ιδανική περίπτωση δεν έπρεπε να ήταν 0%?Αν πήγαινε καλά με βενζίνη τότε οκ. Απλώς πρέπει να δεις τι λονγκ τερμ τριμ έχει στη βενζίνη και να ρυθμίσεις το υγραέριο ώστε να δίνει πάλι το ίδιο.
Δεν ξέρω αν είναι ιδανικό το 0. Οτιδήποτε από +25 ως -25 θεωρείται σωστό, απλά έκανα μια σκέψη μήπως υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
-
Σε ιδανική περίπτωση δεν έπρεπε να ήταν 0%?Αν πήγαινε καλά με βενζίνη τότε οκ. Απλώς πρέπει να δεις τι λονγκ τερμ τριμ έχει στη βενζίνη και να ρυθμίσεις το υγραέριο ώστε να δίνει πάλι το ίδιο.
Δεν ξέρω αν είναι ιδανικό το 0. Οτιδήποτε από +25 ως -25 θεωρείται σωστό, απλά έκανα μια σκέψη μήπως υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
0 δε θα επρεπε να ειναι το log term?
Βλεποντας διαφορα βιντεακια Eric car guy και Scanner danner (αυτος εχει ξεφυγει, δεν ειναι σε επιπεδο 'φτιαχτο μονος σου') τα fuel trims παιζουν αναλογα με τις στροφες. Οποτε βγαζουν περιεργα συμπερασματα οι τυποι.
-
Όταν το αμάξι δουλεύει σε κλειστό βρόχο (closed loop), συμβουλεύεται τον αισθητήρα λάμδα για το μίγμα, οπότε δεν παίζει φτωχό και πλούσιο μίγμα αν οι ρυθμίσεις του υγραερίου δεν είναι τελείως μα τελείως εκτός. Δεν είναι καρμπυρατέρ.
Άλεξ,μήπως τραβάει απο καμμιά εισαγωγή αέρα?
-
Αν πήγαινε καλά με βενζίνη τότε οκ. Απλώς πρέπει να δεις τι λονγκ τερμ τριμ έχει στη βενζίνη και να ρυθμίσεις το υγραέριο ώστε να δίνει πάλι το ίδιο.
Δεν ξέρω αν είναι ιδανικό το 0. Οτιδήποτε από +25 ως -25 θεωρείται σωστό, απλά έκανα μια σκέψη μήπως υπάρχει κάποιο πρόβλημα.[/quote]
0 δε θα επρεπε να ειναι το log term?
Βλεποντας διαφορα βιντεακια Eric car guy και Scanner danner (αυτος εχει ξεφυγει, δεν ειναι σε επιπεδο 'φτιαχτο μονος σου') τα fuel trims παιζουν αναλογα με τις στροφες. Οποτε βγαζουν περιεργα συμπερασματα οι τυποι.[/quote]
σε honda, nissan, mazda εχουν θετικα νουμερα και τα long και τα short.
-
Ειναι πολυ πλούσιο κόψε λίγο μείγμα να φέρεις τα long όσο πιο κοντα σε αυτα της βενζίνης εμένα ο μάστορας το πήγε στο 0 μηδέν στο υγραεριο αλλα στη βενζίνη ειναι στην μια πλευρά στο 0,8 και στη άλλη στο -1.6 ( δυο μπάντες 6 κυλινδρο.
Μου είπε οτι ειναι απο τα μπεκ της βενζίνης θέλουν καθάρισμα ενω στο υγραεριο μετα σπο 10 χιλιόμετρα όλα στο μήδεν και οι δυο πλευρές 0-0 ...
-
Ο χρήστης Ηλιας Α έγραψε:
στον ατμοσφαιρικο κινητηρα ο κατασκευαστης κανει οτι μπορει για να καταφερει να εχει ατμοσφαιρικη πιεση στο ΚΝΣ αλλα δεν τα εχει καταφερει, εχουμε παντα χαμηλωτερη πιεση απο την ατμοσφαιρικη.Εδώ έχω μια ένσταση. Ορισμένοι κατασκευαστές το έχουν καταφέρει όχι μόνο την 1 ατμόσφαιρα αλλά και κάτι παραπάνω. Παράδειγμα το S2000 της Honda στο οποίο έχουν κατορθώσει να έχουν πάνω από 1,1 ατμόσφαιρα με τη μέθοδο του συντονισμού, για αυτό και τα 240 άλογα που παράγει.
-
+-25 ειναι υπερβολικο και βγαζει σφαλμα....οτιδήποτε ειναι πανω απο +_7% στα ft πρεπει να αποφευγεται....
σε close loop εγω τα κανω +_5% ..
Υγραεριοκίνηση!