-
Ο χρήστης EDDIE_147 έγραψε:
Έχεις δίκιο σχετικά με τη λανθασμένη εικόνα αλλά δεν θεωρώ απαιτούμενο να αναλύσω όλες τις παραμέτρους πίσω από ένα νούμερο.Οπότε αντίστοιχα μην αντιδράτε λες και έχω γράψει φανταστικά πράγματα που μπορεί να ισχύουν σε άλλες περιπτώσεις (πχ τι ξέρει ο μηχανικός, εγώ που έχω χτίσει κοτέτσι στο χωριό θα σου πω που να σκάψεις κλπ)
Δεν είπα ότι επέλεξα τον πιο φτηνό σε κάθε περίπτωση αλλά πάντα ζητούσα προσφορές και έκρινα αναλόγως.
Ίσα ίσα σε ηλεκτρολόγο-υδραυλικό-πλακά προτίμησα αυτόν που είχε τις ισχυρότερες συστάσεις και είχα εμπειρία (άλλου) από τη δουλειά του.Δεν είπα επίσης πουθενά ότι μια έρευνα αγοράς υποκαθιστά το μηχανικό.
Σχετικά με τα κυβικά.
Όταν ρωτάς τον Α και σου λέει ότι μπορεί να είναι 80, μπορεί και 90-100 ενώ οι Β και Γ σου λένε (έχοντας τα σχέδια όλοι στα χέρια τους) 85 με +/- 1 με 2 κυβικά και βάσει αυτού σου δίνουν τελική τιμή (ετοιμοπαράδοτο με A/C και ABS), προφανώς διακόπτεις κάθε συνομιλία με τον Α.
Αν καταλάβατε σωστά ο Α δεν δεχόταν να συμφωνήσει/υπογράψει σε τελικό νούμερο...Όπως σωστά είπε ο monster όπως μπορεί να πέσεις σε λαμόγιο μηχανικό μπορεί να πέσεις σε λαμόγιο γιατρό.
Η διαφορά είναι ότι ο λαμόγιος γιατρός θα σε δαγκώσει για 1-2-3.000 ενώ ο λαμόγιος μηχανικός θα σε δαγκώσει για 10-20-30.000.Και πάλι ξαναλέω το πλέον βασικό: είναι ΔΕΔΟΜΕΝΟ ότι θα σε γδάρουν και ότι θα βγάλουν το παντεσπάνι τους.
Το θέμα είναι να μην ξεφραγκιαστείς τελείως και να μην βγεις εκτός budget για ένα σπίτι.Οι αλουμινάδες που μου ζήταγαν 2 ή 3.000 παραπάνω για ίδιας ποιότητας κουφώματα προφανώς σκέφτονταν πώς θα ταΐσουν τα παιδιά τους και όχι το αν ο EDDIE θα έχει λεφτά να βάλει κουζίνα.
Αν είχα αφήσει το θέμα αλουμίνια στο μηχανικό δεν θα κοίταζε και αυτός να ταΐσει το δικό του παιδάκι;
Το θέμα είναι πως θα αξιολογήσεις εσύ τα υλικά και την εργασία χωρίς να έχεις ούτε γνώσεις ούτε εμπειρία ? Πως κρίνεις?
Γενικα, Έχεις μια σύγχυση στο μυαλό σου μεταξύ εργολάβου, συνεργείων και μηχανικού...
Όπως ο γιατρός, έτσι και ο μηχανικός πληρώνεται για να πάρει και τη ευθύνη... Αν κάτι πάει στραβά πως θα το διορθώσεις? Αν σας έρθει καμία πλάκα στο κεφάλι ? Σε ανακαίνιση ο έχων ιδιοκτήτης με την γυναίκα του θεώρησε οτι η ύπαρξη μηχανικού ήταν πολυτέλεια... Μάντεψε τι έγινε με την πλάκα τσολνερ όταν έφυγε μια φαινομενικά (έτσι συμπέρανε η γυναίκα του που ήξερε ) λιθοδομή
-
Θα πω κάτι απλό.
Πήρα προσφορές για ξύλινα κουφώματα. Για την ακρίβεια, πήρα 14 προσφορές για ξύλινα κουφώματα. Το εύρος τιμών κυμάνθηκε από 26.000 έως 48.000 ευρώ.
-
Το θέμα είναι πως θα αξιολογήσεις εσύ τα υλικά και την εργασία χωρίς να έχεις ούτε γνώσεις ούτε εμπειρία ? Πως κρίνεις?
Ρωτάς, ψάχνεις, μιλάς με κόσμο που έχει εμπειρία, συγκρίνεις διαφορετικές εναλλακτικές και παίρνεις βαθιά ανάσα πριν επιλέξεις.
Ο μηχανικός ούτως ή άλλως έκανε επίβλεψη (υποχρεωτικά) αλλά εγώ επέλεγα τους τεχνικούς και ξεχωριστά (στις περισσότερες περιπτώσεις) αγόραζα τα υλικά που συμφωνούσα με τον τεχνικό.
Στην παραπάνω διαδικασία υπάρχουν 2 χώροι για ξεχωριστά μαρκάπ --> αρκετές χιλιάδες ευρώ...
Δεν ακύρωσα κανενός το ρόλο, απλά δεν είχα το περιθώριο να πληρώσω τέτοια πουρμπουάρ.
Αν σε λένε Ωνάση λες του μηχανικού να σου βρει μπογιατζή και σου έρχεται με το μπλοκάκι να διαλέξεις χρώμα και αναλαμβάνει όλα τα άλλα.
Αν σε λένε EDDIE ψάχνεις μόνο σου μπογιατζή και ψάχνεις μόνος σου να αγοράσεις τα χρώματα που θα συμφωνήσεις με το μπογιατζή.ΥΓ: τελικά @@ έκπτωση κάνουν τα χρωματοπωλεία στους μπογιατζήδες ή απλά αυτοί που μίλησα ορέγονταν να την τσεπώσουν ολόκληρη.
-
Θα συμφωνησω με τον κριουζερ. Το θεμα στην οικοδομη ειναι να γινει σωστη και καλη δουλεια οχι να γλυτωσεις 20%. Για να γινει σωστα πρεπει να πληρωσεις τις ικονοτητες των μαστορων.
-
Ο μηχανικός ούτως ή άλλως έκανε επίβλεψη (υποχρεωτικά) αλλά εγώ επέλεγα τους τεχνικούς και ξεχωριστά (στις περισσότερες περιπτώσεις) αγόραζα τα υλικά που συμφωνούσα με τον τεχνικό.Όλοι μπερδεύουν την επίβλεψη του έργου με την επιστασία του έργου.
Ο επιβλέπων μηχανικός δίνει τα σχέδια και οδηγίες για την κατασκευή σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης.
Αφού τελειώσει η εργασία, βλέπει τι έκαναν οι τεχνίτες και μπορεί να σου πει (εσένα ιδιοκτήτη): ξηλώστε τα όλα και ξαναπεράστε τα.Ο επιστάτης μηχανικός πληρώνεται ξεχωριστά και βρίσκεται στο έργο κατά την διάρκεια των εργασιών ώστε να γίνουν σωστά.
Πάντως, δεν έχεις άδικο ότι οι περισσότεροι μηχανικοί θα σε γδάρουν και δεν θα κάνουν σωστή δουλειά.
Περί μπετατζήδων και τιμών στο κυβικό:
Για να καταλάβεις γιατί τώρα με την κρίση ο σκελετός κάθε οικοδομής θα είναι και ακριβός και άθλιος.
Οι μπετατζήδες πριν χρόνια που δένανε τα σκυλιά με τα λουκάνικα, είχαν 2 έργα ταυτόχρονα ή είχαν πολλά ξύλα ώστε να μην αναγκάζονται να ξεκαλουπώνουν την επόμενη μέρα για να συνεχίσουν το έργο.
Τώρα οι μπετατζήδες για να μην κάθονται και κάνουν 2 μεροκάματα τη βδομάδα, ξεκαλουπώνουν την επόμενη μέρα.
Άλλο πρόβλημα είναι το εργοστάσιο του μπετόν - μπορεί να μην δουλεύει κάθε μέρα γιατί αν δεν έχει άλλη δουλειά δεν θα λερώσουν όλα τα μηχανήματα για να ρίξεις εσύ κολώνες.
Επίσης, πρέπει να παραγγέλνεις περισσότερο μπετόν και το λίγο που περισσεύει να το πετάς - δεν υπάρχουν εξυπηρετήσεις του στυλ, τηλέφωνο στις 1 το μεσημέρι, φέρε 1,5 κυβικό γιατί δεν έφτασε. -
Αυτο που σας λεει και δεν καταλαβαινετε, δεν ειναι οτι ο β ηταν φθηνοτερος απο τον α, αλλα οτι ο β του ειπε 'θα χρειαστει Χ κυβικα μετρα μπετον +- 1%' ενω ο α του ελεγε 'μπορει να χρειαστει απο 80 εως 100 κυβικα', το οποιο ειναι μια τεραστια διαφορα* και απο αυτο καταλαβε οτι ο α παει να τον δαγκωσει.
*εμενα του ασχετου με τις οικοδομες αλλα σχετικου με τα απλα μαθηματικα μου φαινεται τεραστια διαφορα. Ας μου εξηγησει καποιος πως γινεται 'ξαφνικα' και για 'εκτακτες' αναγκες, τα 8ο κυβικα να γινουν 100 (25% περισσοτερο), και θα το δεχτω.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Για πείτε μια χοντρική-ενδεικτική τιμή για ** μονοκατοικία .... άριστης ποιότητας κατασκευής (για ιδιόχρηση σε 'καλή' συνοικία)** ..............Με βάση τα 'σημειωμένα'που έθεσες ως προυποθέσεις και μόνο, μην υπολογίσεις ούτε κατά διάνοια κάτω απο 1.400 €/τμ τους κύριους χώρους και κάτω απο 800€/τμ τους βοηθητικούς. Το γκαράζ πχ μπορεί να στοιχίζει 400€/τμ, αλλα η β΄κουζίνα, το playroom, 'η η ταβέρνα μπορεί άνετα να πιάσουν τα 1.000€ /τμ . Πχ: Παράθυρα/μπαλκονόπορτες, με θερμοδιακοπή -ηλ.ρολο, πόρτες εσω-εξω και ντουλάπες συρόμενες στα δωμάτια, θα στοιχίσουν κάτ΄ έλάχιστο 35.000€.
Απαραίτητη προυπόθεση: Να είσαι παρών καθημερινα , ακόμα καλύτερα αν δεν εργάζεσαι . Θα δείς και θα προλάβεις πολλά 'στραβά'. Οχι πως δεν θα πιαστείς και κορόιδο και δεν θα φάς τα γκολάκια σου, αλλά εχει διαφορά στο να τελειώσει το παιχνίδι 2 / 3-0 και άλλο 7/8-0. Για να μην πω πόσες φορές θα 'συμβιβαστείς' με κακοτεχνιες που πρόσεξες, αλλά ... τι να κάνεις τώρα? Διότι αν κάνεις κάθε μέρα 'φασαρία', το συνάφι τους έχει τρόπους να σε 'χτυπήσει' κάτω απο τή μέση.
Η κατάσταση στην οικοδομή είναι πολύ χειρότερη απο τα συνεργεία αυτοκινήτων, που τάχα σου αλλάξαν το δυναμό, ενώ είχε κοπεί απλά το καλώδιο.
10 μήνες ανακαίνιση με δίδαξε πολλά, όχι τόσο κατασκευαστικά, όσο 'ηθικά'. ΠΙΚΡΑ!!!Τελευταίο: τα standards που θέτει ο καθείς για οτιδήποτε φτιάχνει-αγοράζει κλπ, είναι τόσο σχετικά, όσο και το ότι πχ Skoda / Ferrari είναι αυτοκίνητα, αρα ¨'τσουλάνε¨ στο δρόμο και σε πάνε οπουδήποτε !
Δεν είναι όλα στη ... ρημαδοζωή μας 'εμπόριο' και 'επένδυση', αλλά και 'γούστα', προσωπικές απολαύσεις, κλπ, κλπ, κλπ!!!ΥΓ: Να προσέχετε μερκοί τι γράφετε, γιατί δεν τρώμε κουτόχορτο και συνεχώς εκτίθεστε!!!
-
Ξεσκέπασε τους όλους ...
Έξω τα λαμόγια
-
Τι παει να πει του ζήτησε τοσα ; Μελέτη δεν υπαρχει, προσμέτρησης δεν έγινε....
Ωραίο πράγμα οι γνωστές που αρέσκονται σε συνεχείς υποδείξεις
-
monster αν αναφέρεσαι στο δικό μου παράδειγμα επαναλαμβάνω ότι μελέτη υπήρχε και την είχαν δει όλοι.
Ο πρώτος έδωσε μια τιμή για κυβικό λες και πούλαγε σουβλάκια ενώ οι άλλοι έδωσαν τιμή full πακέτο έχοντας μετρήσει.
Οι δυο κοστολόγησαν με βάση ένα νούμερο που ήταν ίδιο με του μηχανικού (+/- αλλά ένα νούμερο τελικό) ενώ ο πρώτος άρχιζε να αναλύει τη θεωρία του χάους.Γειά σου dbeko δάσκαλε!
Καιρό είχες να γράψεις και θέλω το feedback σου.Νιπτήρες στο μπάνιο: χτιστοί ή με έπιπλο από κάτω;
Το θέμα είναι ανοιχτό, απαντούν όλοι.
Θα γίνει κλήρωση για ένα ματωμένο ξυλότυπο. -
Νιπτηρες με τιποτα απο κατω.
-
με ντουλαπι ειδικα εαν υπαρχει χωρος για να φτιαχτει ντουλαπι/α απο κατω.
Εχω βαλει ενα μεγαλο μαρμαρινο παγκο,με μεγαλη γουρνα μεσα,κατω απο το μαρμαρο εχει μπει κανονικο πλυντηριο,διπλα ενα διφυλλο ντουλαπι που εχει ολα τα απορυπαντικα του σπιτιου,και παραδιπλα ενα ακομα ντουλαπι για το σεσουαρ, χωρο για χαρτια υγειας,σαμπουαν,αφρολουτρα κλπ. Επειδη κατω απο το νιπτηρα ειναι αχρηστος ο χωρος,φαινονται σιφωνια,σωληνακια κλπ,γιατι να μην τα καλυψεις, και να μην διμιουργησεις αποθηκευτικο χωρο? -
Σκέτος νιπτήρας είναι λίγο δεκαετία '90.
Το ερώτημα είναι αν είναι να κάτσει ο νιπτήρας πάνω σε έπιπλο ή να κάτσει πάνω σε χτιστό πάγκο με επένδυση το ίδιο το πλακάκι του μπάνιου.Σκέφτομαι ότι το μάρμαρο ή ο γρανίτης (ειδικά σε διπλή γούρνα) ίσως είναι λίγο παλαιομοδίτικα.
Ενώ με το χτιστό πετάς κάτω και μια τάβλα και ακουμπάς πράγματα.Το έπιπλο επίσης έχει το μείον ότι θα υπάρχει διαφορά στο χρώμα με το πλακάκι.
-
Το έπιπλο επίσης έχει το μείον ότι θα υπάρχει διαφορά στο χρώμα με το πλακάκι.
ισα ισα που θα κανεις και αντιθεση ωραια με το πλακακι
καπως ετσι σε αλλα χρωματα ειναι το δικο μου,μειον το ενα ντουλαπι που ειναι το πλυντηριο.
-
Κάνεις πλάκα τώρα...
Αυτήν ακριβώς τη φωτο είχα βρει ως benchmark επειδή έχω καφέ πλακάκι και η σκέψη είναι για καφέ ξύλο με καφέ γρανίτη.
Η αρχική σκέψη ήταν για άσπρο μάρμαρο αλλά έφαγα κράξιμο ως κλασσικούρα.Εσύ έβαλες μάρμαρο ή γρανίτη;
Υπάρχει κάποιο άλλο υλικό;Dbekos ακούει;
-
μαρμαρο εχω στο δικο μου.
-
Εδδιε βάλε τίποτα πιο πουλμούρικο, θα μας περνάνε τα συντρόφια στην κατάληψη για δεύτερους
Γιαπωνέζικια χέστρα με πιτσιλιστήρια
-
Ενα μειονεκτημα που εχω δει σε χτιστο παγκο, (ο οποιος ηταν κατα τα αλλα πολυ ωραιος) ειναι οτι ΑΝ θες να βαλεις απο κατω πλυντηρια στεγνωτηρια κλπ, το παχος του παγκου (ηταν 7-8 εκατοστα), προστιθεμενο στο στανταρ υψος των συσκευων, ανεβαζε πολυ ψηλα το επιπεδο του νιπτηρα.
Γενικα, εφοσον φτιαχνεις κατι σιγα σιγα και μερακλιδικα, δε νομιζω οτι ταιριαζει να φτιαξεις ωραιο μπανιο και φατσα καρτα να ειναι το σιφωνι κατω απο το νιπτήρα. Ισως στο WC που 'δε σε νοιαζει' ή δε χωραει επιπλο ή θες να κανεις οικονομια.
Speaking of μπανια... σε οικοδομη, μετα απο παραγγελια απο τον ιδιοκτητη, μπηκε το εξης πανακριβο διακοσμητικο πλακακι στον τοιχο πισω απο την μπανιερα, σε μεγαααααλο μεγεθος:
Το εχω δει με τα ματια μου, δεν ειναι ιστορια που μου ειπε καποιος.
-
Τώρα που το σκέφτομαι. Eddie η περίπτωση να σε τυλίξει καμιά παρδαλή μέσα στα επόμενα χρόνια και να σε βάλει να ξυλωσεις χέστρες πλακάκια κουζίνες κλπ παίζει.
-
Νιπτήρες στο μπάνιο: χτιστοί ή με έπιπλο από κάτω;Το θέμα είναι ανοιχτό, απαντούν όλοι.
Θα γίνει κλήρωση για ένα ματωμένο ξυλότυπο.Εγώ είμαι του επίπλου, αγοραστού, χτιστού κατασκευασμένου επιτόπου...π.χ. στο σπίτι μου έχω κάνει απ'όλα, αγοραστό αιωρούμενο μουράτο μάρκα (Argento από Porcelana) για το μπάνιο επισκεπτών, αγοραστό απλό -και αυτό αιωρούμενο- για το WC του master υπνοδωματίου, χτιστό + κατασκευασμένο για το μεγάλο μπάνιο των υπνοδωματίων. Το εντελώς γυμνό δείχνει σαν να ξέχασες να βάλεις κάτι, ενώ το εντελώς απλό έπιπλο που πάει μέχρι πάτωμα θυμίζει λίγο 70s-80s....
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ