-
Ο χρήστης kostis20 έγραψε:
Παιδια καλημερα!Πηρα τη μεγαλη αποφαση και μεχρι το καλοκαιρι παντρευομαι!!!!
Οπως καταλαβαινετε δε θελω να τα αφησω ολα τελευταια στιγμη και αρχισαμε σιγα σιγα να φτιαχνουμε το νεο μας σπιτι.Τις τελευταιες μερες ξαχνουμε για κουζινα.Ειδαμε αρκετες εταιρειες και εχουμε ψιλοκαταληξει καποθ.
Αναμεσα στις πολλες αποριες που εχω ειναι τι παγκο να βαλω???Γρανιτη η το συνθετικο υλικο,Κοριαν νομιζω το λενε.Υποψην οτι η κουζινα θα χρησιμοποιειται πολυ μιας και εγω μαγειρευω πολυ αλλα και η κοπελα μου.Τι λετε?Ειναι ανθεκτικο αυτο το υλικο?
Οτι αλλες συμβουλες εχετε ευπροσδεκτες,μιας απο εδω και περα μαλλον θα σας πρηξω με τις ερωτησεις περι σπιτιου κτλ....Είχε γίνει μια μικρή συζήτηση εδώ : http://www.4troxoi.gr/forum/viewtopic.p ... &start=405
Γρανίτης και Corian είναι εξαιρετικά και τα 2...Ό,τι σου αρέσει περισσότερο...Στον 1 χρόνο που χρησιμοποιώ τον πάγκο μου από Corian δεν έχω να του προσάψω τίποτα...100% ευχαριστημένος....Υπάρχουν όμως και κάτι γρανίτες εκπληκτικοί (οι τιμές τους βέβαια )
-
Το Corian σε σχέση με τις μελαμίνες και το MDF τί διαφορές έχει; Και από τιμές;
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Το Corian σε σχέση με τις μελαμίνες και το MDF τί διαφορές έχει; Και από τιμές;Καμία σχέση...
Αν διαβάσεις αυτά που είχα γράψει στο link θα δεις τα χαρακτηριστικά του corian ...Οι διαφορές τιμής είναι χαοτικές ..Ο πάγκος μου κόστισε 1,5 χρόνο πριν 3000+ ευρώ... -
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Το ξύλο δεν είναι πολύ 'φιλικό' μέσα στο σπίτι γιατί είναι εμποτισμένο με τοξικές ουσίες για να είναι απρόσβλητο από έντομα και άλλες εξίσου απαίσιες ουσίες για να μη καίγεται.Ωχχχ!!! Το ξύλο δεν χρειάζεται να εμποτιστεί με ουσίες για να μην καίγεται (άλλωστε αυτό δεν γίνεται)! Η διατομή του διαμορφώνεται έτσι ώστε ακόμα και μετά από πυρκαγιά να είναι ασφαλές (το ξύλο καίγεται εξωτερικά είναι κακός αγωγός και ο πυρήνας μένει άθικτος).
Τώρα για την ξυλεία γενικότερα.
Ναι το ξύλο είναι πιο ασφαλές από το χάλυβα, το αλουμίνιο και το Ωπλισμένο Σκυρόδεμα. Σε μία πυρκαγιά αν ξεπαράσεις την θερμοκρασία κατωφλίου του χάλυβα τότε αυτός πλαστικοποιείται (πέφτει η τάση διαρροής τόσο που γίνεται σαν μαστίχα) με αποτέλεσμα την κατάρευση. Ομοίως για το αλουμίνιο και κάθε άλλο μεταλλικό υλικό καλό αγωγό της θερμότητας. Στο Ω.Σ. συνήθως η επικάλυψη του σκυροδέματος προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια αλλά δεν είναι και αυτό ασφαλές. Για το λόγο αυτό υπάρχουν προδιαγραφές πυραντοχής που ποικίλουν από υλικό σε υλικό.
Για το θέμα των εντόμων. Η αντικολλητή ξυλεία έρχεται ήδη ντοπαρισμένη από τη μαμά εταιρεία. Σε παλαιά κτήρια με αντικολλητή ξυλεία (πάνω της δεκαετίας) και χωρίς συντήρηση δεν παρατηρήθηκε σοβαρή προσβολή από έντομα (αν και όταν υπάρχει νερό κοντά έχουμε την ανάπτυξη μυκήτων) τουλάχιστον στις συνθήκες της Αθήνας. Θέλει προσοχή μην μπει κάποιο ξύλο μολυσμένο με σαράκι (τερμίτες εν Ελλάδι δεν έχουμε από όσο γνωρίζω και ευτηχώς) και σου κάνει ζημιά για το λόγο αυτό καλό είναι η απλή ξυλεία να ντοπάρεται και στο εργοτάξιο.
Για να έχει κανείς βέβαια το κεφάλι του ήσυχο (ειδικά για τις ξύλινες στέγες) ένας καπνισμός την 5ετία δεν κάνει κακό αν και ο χειρότερος εχθρός του ξύλου δεν είναι τα έντομα αλλά η υγρασία που επιτρέπει την ανάπτυξη μυκήτων που καταστρέφουν εντελώς τη δομή του ξύλου.
Γιατί λοιπόν εφόσον το ξύλο έχει τόσα πλεονεκτήματα δεν είναι αγαπητό στην Ελλάδα??? Είναι αλλά με μέτρο!! Ειδικά στις στέγες παλαιών σπιτιών και διατηρητέων ή ακόμα και σε νέες κατασκευές για νέες στέγες έχει βρει μεγάλη χρήση καθώς προσφέρει και χαμηλό κόστος.
Ως πλήρως δομικό υλικό όμως δεν υπήρχε παλαιά (και ακόμα είναι σε εμβρυακό στάδιο στην Ελλάδα) η τεχνογνωσία. Οι συνδέσεις του ξύλου (όπως και του μετάλλου) δεν είναι για τον Μαστρο-Νίκο αλλά θέλουν προσοχή και επιμέλεια (ακόμα και οι απλές με καρφιά), επιμέλεια και προσοχή περισσότερη από το μπετόν όπου 2 δονητές (άσε τώρα που με το αυτοεπιπεδούμενο ακόμα και αυτό δεν χρειάζεται) είναι αρκετοί (αρκεί ο χάλυβας να μην είναι κατακόκκινος από τη σκουριά).
Συν ακόμα το θέμα του γνωμικού που ισχύει build and forget (μηδέν συντήρηση). Εδώ στις απλές κατασκευές απο Ω.Σ. και βλέπεις τα σίδερα να έχουν γίνει εμφανή να έχει γίνει η πρόσοψη κόκκινη από τη διάβρωση και οι ιδιοκτήτες να αγοράζουν αγρό, το ξύλο που θέλει συντήρηση θα φέρουμε??? Τέλος η δομική ύλη στην Ελλάδα δεν είναι κατάλληλη. Η Δομική Ξυλεία είναι εισαγώμενη δυστυχώς κάτι που με τα πιο εξιδικευμένα εργατικά ανεβάζει το κόστος σε επίπεδα υψηλότερα από το Ω.Σ.
Επιπλέον και με το γεγονός ότι το αυθαίρετο (που είναι το 50%+ της οικοδομικής δραστηριότητας στην επαρχία) ο Μάστρο-Μήτσος με Μπετό Ξέρει με Μπετό το Φτιάχνει (και μετά από το σεισμό μην τον είδατε τον Μάστρο-Μήτσο...).
-
Καποιοι μου ειπαν οτι το κοριαν χαρασεται απο μαχαιρι και θελει προσοχη ...
Τη κατσαρολα πανω στο corean τη ξεχναμε ε?
Ευχαριστω για το λινκ! -
Ο χρήστης kostis20 έγραψε:
Καποιοι μου ειπαν οτι το κοριαν χαρασεται απο μαχαιρι και θελει προσοχη ...Οποτε απο αντοχη δεν υπαρχει προβλημα ...Συμβαίνει αλλά όχι τόσο απλά, χρειάζεται πίεση με το μαχαίρι και πάλι -ανάλογα με το χρώμα βέβαια - θα είναι ανεπαίσθητη ...Εμένα ακόμα δε μου έχει συμβεί ...Δεν έχει φυσικά τη σκληρότητα του γρανίτη, όμως σχεδόν οποιαδήποτε ζημιά στο corian είναι επισκευάσιμη...
Υγρά, χυμοί etc δεν το επηρρεάζουν καθώς δεν είναι καθόλου απορροφητικό...Το βάζουν και στου πάγκους και νιπτήρες μπάνιων...
Το κορυφαίο για μένα είναι η ευκολία στο καθάρισμα και το αισθητικό αποτέλεσμα το οποίο προσωπικά μου αρέσει πολύ (+τεράστια ποικιλία) -
Συγνώμη αλλά αν η φωτιά φτάσει σε θερμοκρασίες να πλαστικοποιήσει το χάλυβα...κάτι μου λέει πως το ξύλο σε αντίστοιχη περίπτωση όντως ίσως να μην καεί γιατί θα έχει ΕΞΑΕΡΩΘΕΙ.
-
Kostis20:
Άλλαξα συνθετικό πάγκο με έναν από τους φτηνώτερους γρανίτες που υπήρχε στην αγορά το 1990. Πλήρωσα, αγορά και τοποθέτηση, 350.000 δρχ για 8 X 0,65 μ. και η τιμή τότε μου φάνηκε πολύ ακριβή.
H κουζίνα (που λειτουργεί και σαν καθημερινή τραπεζαρία) χρησιμοποιήθηκε και κακοποιήθηκε δεόντως για 17 χρόνια και το υλικό είναι σήμερα σαν καινούργιο. Ένα τραπεζάκι που 'βγήκε' από το κόψιμο του νιπτήρα, είναι από τότε στον κήπο και έχει φάει ήλιο, βροχή και χιόνι χωρίς να χάσει ούτε την απόχρωσή του.
Tελικά είναι από τα λίγα υλικά στο σπίτι που δεν χρειάστηκε δραχμές ή ευρώ για να συντηρηθεί/αλλαχτεί.
Nα το πάρεις!
(το κορίτσι εννοώ) -
Ο χρήστης Spike έγραψε:
οι αμερικανοί είναι μετρ του είδους...τα περισσότερα είναι ξύλινα τα σπίτια τους.
το μεγαλύτερο πρόβλημά τους είναι οι τερμίτες.Οι Αμερικάνοι χτίζουν πολύ συχνά χρησιμοποιώντας το ξύλο, αλλα δε νομίζω να κτίζουν με κορμούς, εκτός κι αν μιλάμε για εξοχικές κατοικίες....
Εκτός απο τους τερμίτες, ένα αλλο πρόβλημα σοβαρό που έχουν με τα ξύλινα σπίτια τους, είναι οτι τους αλλάζουν μαχαλά οι τυφώνες....Δηλαδή απο Ν.Φιλαδέλφεια, μπορεί να βρεθείς να μένεις Καλλιθέα για παράδειγμα..! Ενα αλλο επίσης πρόβλημα είναι οτι ο 'κακός' (πρώην σύζυγος, o Τζεησον, το ζόμπι κλπ..) μπαίνει εύκολα στο σπίτι με το αυτοκίνητο,περνώντας μέσα απο τον τοίχο ή ενίοτε σπάζοντάς τον απλά με τις γροθιές του...Στο θέμα των κορμών και τη χρηση τους ως δομικών υλικών τώρα, δε μπορώ να φανταστώ εκτεταμένη χρηση του.Σε ενα φανταστικό σενάριο οπου ολα τα κτιρια στην Ελλάδα ή τον κόσμο, κατασκευάζονταν απο κορμούς, μάλλον θα υπήρχε σοβαρό οικολογικό πρόβλημα και ούτε η καλλιέργεια δέντρων επι τούτου θα ηταν αρκετή να καλύψει τη ζήτηση.
Προσωπικά θα προτιμούσα την πέτρα, απο κάθε άποψη...
-
Ο χρήστης Spartan έγραψε:
H οποία συμβαίνει να ευδοκιμεί και στη χώρα μας.
-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Συγνώμη αλλά αν η φωτιά φτάσει σε θερμοκρασίες να πλαστικοποιήσει το χάλυβα...κάτι μου λέει πως το ξύλο σε αντίστοιχη περίπτωση όντως ίσως να μην καεί γιατί θα έχει ΕΞΑΕΡΩΘΕΙ.Το ξύλο είναι κακός αγωγός της θερμότητας για το λόγο αυτό καίγεται. Το στρώμα του υπολείματος της καύσης λειτουργεί θερμομονωτικά. Στο τζάκι σου αν δεν κουνήσεις τα ξύλα (για να φύγει αυτό το στρώμα) η φωτιά σβήνει.
-
Ο χρήστης angel rabbit έγραψε:
H οποία συμβαίνει να ευδοκιμεί και στη χώρα μας.
και η οποία ήταν και το κύριο δομικό υλικό για 3000 χρόνια. Το μόνον πρόβλημα είναι ότι η μη σωστά αρμολογημένη πέτρα είναι ότι χειρότερο σε μία σεισμική δόνηση.
-
Ο χρήστης christos.dimou έγραψε:
Συγνώμη αλλά αν η φωτιά φτάσει σε θερμοκρασίες να πλαστικοποιήσει το χάλυβα...κάτι μου λέει πως το ξύλο σε αντίστοιχη περίπτωση όντως ίσως να μην καεί γιατί θα έχει ΕΞΑΕΡΩΘΕΙ.
Το ξύλο είναι κακός αγωγός της θερμότητας για το λόγο αυτό καίγεται. Το στρώμα του υπολείματος της καύσης λειτουργεί θερμομονωτικά. Στο τζάκι σου αν δεν κουνήσεις τα ξύλα (για να φύγει αυτό το στρώμα) η φωτιά σβήνει.
Ενα αλλο παράδειγμα είναι οι πυρκαγιές στα δάση (οχι πουρνάρια, δάση). Με τις θερμοκρασίες που αναπτύσσονται εκει, δεν θα έπρεπε να μένουν κορμοί όρθιοι, αλλα να γίνονται τα πάντα στάχτη. Κι όμως....Αν δε κάνω λάθος υπάρχουν καποια είδη δέντρων, που μετά απο πυρκαγιά 'ξαναδίνουν', γιατι το εσωτερικό τους έχει μέινει άθικτο. Νομίζω δηλαδή....
Οσο για την πέτρα, όντως θέλει προσοχή στη δόμηση γιατι ο σεισμός είναι μεγάλος εχθρός....Αυτός φαντάζομαι είναι κι ενας απο τους λόγους που η δόμηση με πέτρα είναι εξαιρετικά ακριβή, μιας και απαιτέι εξειδικευμένα συνεργεία, κατι που σπανίζει σήμερα, σε αντίθεση με το παρελθόν και το ίδιο το υλικό που υπάρχει σε αφθονία.
-
Το υλικό υπάρχει σε αφθονία αλλά η κατεργασία του είναι αρκετά ακριβή. Επίσης αν δεν μιλάμε για ασβεστόλιθο δεν είναι και τόσο διαδεδομένο υλικό τελικά. Το χτίσιμο του αν είναι κομμένο δεν είναι δύσκολο όσο να γίνει ισόρροπη η τοποθέτηση μικρών και μεγάλων τεμαχίων ώστε να είναι ωραίο στο βλέμμα. Για κατασκευές έως δυο πατώματα αν βάλεις σκέτη πέτρα χωρίς σκελετό από σκυρόδεμα δεν είναι μεγάλη η διαφορά από μια κλασική τσιμεντένια κατασκευή. Τα πλεονεκτήματα φυσικά πολλά με κυριότερο την αντοχή στην υγρασία μια και απουσιάζει το μέταλλο.
-
Το ξύλο δεν είναι πολύ 'φιλικό' μέσα στο σπίτι γιατί είναι εμποτισμένο με τοξικές ουσίες για να είναι απρόσβλητο από έντομα και άλλες εξίσου απαίσιες ουσίες για να μη καίγεται.
Ωχχχ!!! Το ξύλο δεν χρειάζεται να εμποτιστεί με ουσίες για να μην καίγεται (άλλωστε αυτό δεν γίνεται)! Η διατομή του διαμορφώνεται έτσι ώστε ακόμα και μετά από πυρκαγιά να είναι ασφαλές (το ξύλο καίγεται εξωτερικά είναι κακός αγωγός και ο πυρήνας μένει άθικτος).
Η πυροσβεστική έχει άλλη γνώμη
Αν δεν είναι βαμένη η ξύλινη επένδυση με ειδικό βερνίκι δεν δίνει άδεια (σε ορισμένες περιπτώσεις για χώρους συγκέντρωσης κοινού).Ένα βερνίκι που κάνει το ξύλο να συμπεριφέρεται όπως γράφεις είναι:
http://www.thermoguarduk.com/fire-varnish.html -
Το ξύλο είναι κακός αγωγός της θερμότητας για το λόγο αυτό καίγεται. Το στρώμα του υπολείματος της καύσης λειτουργεί θερμομονωτικά. Στο τζάκι σου αν δεν κουνήσεις τα ξύλα (για να φύγει αυτό το στρώμα) η φωτιά σβήνει.
Kαι αν έχεις σίδερα στο τζάκι αντί για ξύλα δεν πρόκειται να ανάψει καν φωτιά...
Έχουμε φτάσει να λέμε ότι οι ξύλινες κατασκευές είναι προτιμότερες των άλλων σε περίπτωση φωτιάς???
YΓ. Και εγώ πιστεύω πως η γοητεία της πέτρινης κατασκευής είναι αξεπέραστη, πέρα από τα φυσικά χαρίσματά της.
Το κόστος πάντως είναι υψηλό...αλλά αξίζει! -
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Το ξύλο δεν είναι πολύ 'φιλικό' μέσα στο σπίτι γιατί είναι εμποτισμένο με τοξικές ουσίες για να είναι απρόσβλητο από έντομα και άλλες εξίσου απαίσιες ουσίες για να μη καίγεται.
Ωχχχ!!! Το ξύλο δεν χρειάζεται να εμποτιστεί με ουσίες για να μην καίγεται (άλλωστε αυτό δεν γίνεται)! Η διατομή του διαμορφώνεται έτσι ώστε ακόμα και μετά από πυρκαγιά να είναι ασφαλές (το ξύλο καίγεται εξωτερικά είναι κακός αγωγός και ο πυρήνας μένει άθικτος).
Η πυροσβεστική έχει άλλη γνώμη
Αν δεν είναι βαμένη η ξύλινη επένδυση με ειδικό βερνίκι δεν δίνει άδεια (σε ορισμένες περιπτώσεις για χώρους συγκέντρωσης κοινού).Ένα βερνίκι που κάνει το ξύλο να συμπεριφέρεται όπως γράφεις είναι:
http://www.thermoguarduk.com/fire-varnish.htmlΤα βερνίκια αυτά είναι retardants. Περιορίζουν την ταχύτητα εξάπλωσης της φωτιάς αλλά δεν μπορούν να την αναχαιτήσουν πλήρως.
-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Έχουμε φτάσει να λέμε ότι οι ξύλινες κατασκευές είναι προτιμότερες των άλλων σε περίπτωση φωτιάς???
YΓ. Και εγώ πιστεύω πως η γοητεία της πέτρινης κατασκευής είναι αξεπέραστη, πέρα από τα φυσικά χαρίσματά της.
Το κόστος πάντως είναι υψηλό...αλλά αξίζει!Και εγώ στο 3ο έτος στο Πολυτεχνείο δεν το πίστευα αλλά είναι αλήθεια. Η σειρά είναι από χειρότερο προς καλύτερο Μέταλλο --- Ω.Σ. --- Ξύλο --- Φυσικός Λίθος (αν και αυτό εξαρτάται....).
Και μόνον τα πανέλα πυροπροστασίας που τοποθετούνται περί των μεταλλικών στύλων και δοκών να δεις θα καταλάβεις πόσο σημαντικό είναι να κρατηθεί για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα (όσο να φτάσει η πυροσβεστική υπηρεσία δηλαδή) η θερμοκρασία του σιδήρου κάτω από τη τιμή όπου επέρχεται μεταβολή της κρυσταλλικής δομής με αποτέλεσμα την απότομη πτώση της αντοχής.
Οι παλαιότεροι θα θυμούνται το Κτήριο του Κατράτζου το οποίο και κάηκε από εμπρυσμό στα τέλη του 70. Η κατάρευση των επιφανειακών στοιχείων οφειλόταν ακριβώς σε αυτό το γεγονός. Αναπτύχθηκαν μεγάλες θερμοκρασίες και το σίδερο στο μπετόν βρέθηκε υπό τάσεις μεγαλύτερες τής τότε τάσης διαρροής οπότε και παραμορφώθηκε τόσο ώστε σε πολλές περιπτώσεις να παρατηρηθούν και βέλη της τάξης του μισού μέτρου. Σε πολλές περιπτώσεις είχαμε και θραύση (εντάξει όλκιμος ο χάλυβας αλλά δεν είναι και λάστιχο) με αποτέλεσμα τη μερική κατάρευση.
Το 1990 όταν κάηκε η στέγη του Κτηρίου Διοίκησης του ΕΜΠ ο σκελετός παρέμεινε όρθιος (από ξύλο) και δεν κατέρευσε ακόμα και όταν η πυροσβεστική έριχνε τόνους νερού για να σβήσει τη φωτιά.
Το Holywood πάντως φταίει και λίγο για την άποψη του κοινού ότι το ξύλινο καίγεται και μέσα σε λίγα δεύτερα όλα γίνονται παρανάλωμα του πυρός. Το ξύλο είναι κακός αγωγός και η ταχύτητα μίας φωτιάς εξαρτάται από το τι θα βρει για να κάψει.
Εν κατακλείδι το ξύλο καίγεται αλλά είναι πιο ασφαλές γιατί δεν καταρέει (τουλάχιστον σχεδιάζεται έτσι ή πρέπει να σχεδιάζεται έτσι).
Από την άλλη μεριά ένα μεταλλικό κτήριο (ή λιγότερο σε ένα τυπικό κτήριο από Ω.Σ.) όπου εξελίσεται πυρκαγιά είναι ΛΟΤΤΟ για τους Πυροσβέστες καθώς δεν ξέρουν που και πότε η θερμοκρασία θα ανέβει ώστε να έχουμε αλλαγή της κρυσταλλικής δομής με αποτέλεσμα την κατάρευση.
Βέβαια παντού ρόλο παίζουν και άλλοι παράγοντες όπως κατασκευαστικές ατελειες, λάθη στο σχεδιασμό (διατομές μικρότερες από το κανονικό), λάθη στις συνδέσεις (που μπορεί να αστοχήσουν λόγω πυρκαγιάς και εκεί συνήθως επειδή οι συνδέσεις είναι ιδιαίτερα κρίσιμες στην ασφάλεια φτάνει μία μόνον αστοχία να οδηγήσει σε φαινόμενα ντόμινο) κ.λπ.
Ελπίζω να βοήθησα λίγο.
Υ.Σ. Ω.Σ. = Ωπλισμένο Σκυρόδεμα (όχι με Ο)
-
Υ.Σ. Ω.Σ. = Ωπλισμένο Σκυρόδεμα (όχι με Ο)
Σωστός!
-
Υπάρχουν βαφές που προστατεύουν μεταλλικές κατασκευές σε πυρκαγιά - αλλιώς δεν δίνει άδεια η πυροσβεστική
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ