-
Ο χρήστης Montecarlo έγραψε:
Ποια η δυσκόλια με το AlfaBlock... Εμένα μου φαίνεται ακόμα πιο ευκολο και απο τα τούβλα... σαν να παίζεις με lego είναι.Πόσο πιο φτηνό είναι απο το Τούβλο. 100-120 Ευρώ την ημέρα για κάθε εργάτη ;;;; Τόσο (και ίσως λιγότερο) δίνουμε στους διδακτωρικούς στην εταιρία μου ;;
Μήπως δεν καταλαβαίνω κάτι;;Αν δεν κάνω λάθος το υλικό είναι πιο ακριβό απο τα τούβλα. Μπορείς να δείς και περισσοτερες πληροφορίες στη σελίδα του πρώτου (νομίζω μη βαράτε) τέτοιου υλικού του ytong (http://www.ytong.gr) το οποίο πρωτοεμφανίστηκε κάπου το 1920!!
Γιατί δεν το χρησιμοποιούν? Υποψιάζομαι γιατί ακριβώς είναι σαν να παίζεις με lego και τελειώνεις γρήγορα..άρα πολύ φτηνότερα εργατικά και που να τρέχεις τώρα να κυνηγάς δουλειές
-
Ο χρήστης beachbum έγραψε:
Αν δεν κάνω λάθος το υλικό είναι πιο ακριβό απο τα τούβλα....Το υλικό πουλιέται με το κυβικό, άρα η τιμή του εξαρτάται από το πάχος (οι άλλες διαστάσεις είναι στάνταρ). Ο εξωτερικός μόνο τοίχος έρχεται σίγουρα φθηνότερα, λόγω του ότι χτίζεις μια φορά και γλιτώνεις τη μόνωση. Δεν παίρνει όμως συρόμενα κουφώματα, εκτός και κάνεις κι εκεί μέσα - έξω χτίσιμο και στη μέση κενό.
Δεν είναι ακριβώς παιχνίδι, είναι δυσκολότερο από το τούβλο στο χτίσιμο, αφού δεν μπορείς να διορθώσεις τυχόν λάθος, λόγω του μεγάλου μεγέθους και του ότι η κόλλα δεν στεγνώνει αμέσως, με αποτέλεσμα να κινείται (γλιστράει) ο τοίχος για λίγο, ειδικά αν είναι λεπτός (εσωτερικός).
Το χτίσιμο το πληρώνεις με το μέτρο και καλύτερα να δώσεις 1 € περισσότερο σε καλύτερο χτίστη, μπορεί να το γλιτώσεις από αλλού.
Γενικά, μην είστε απόλυτοι, τα πράγματα σπάνια είναι όπως δείχνουν. -
Αφου βγαίνει με διαφορετικό πάχος, τότε είναι δυνατό για τους εξωτερικούς τοίχους να κανεις:
μια εξωτερική σειρά,
κενό για μονωση/συρόμενες πόρτες/
δεύτερή σειρά ?? -
Αφου βγαίνει με διαφορετικό πάχος, τότε είναι δυνατό για τους εξωτερικούς τοίχους να κανεις:
μια εξωτερική σειρά,
κενό για μονωση/συρόμενες πόρτες/
δεύτερή σειρά ??Σαφώς, αλλά τότε είναι πολύ πιό ακριβό από το τούβλο.
-
Περι υδραυλικων>>
Ενοειται οτι θα κανεις τις τρυπες απο πριν. Καλυτερο κ φθηνοτερο για σε αφου δεν σε συμφερει μετα να γινονται τρυπες με την καρουτιερα (τρυπα και 40ρικο).
Απο σωληνες το νου σου> Μην ασχοληθεις ακομα με τις πλαστικες και ειδικα τις γκριζες με τις θερμοκολησεις ή τις πρεσσαριστες αφου δεν εχουν πολυδοκιμαστει και ειδικα με τις γκριζες παθανε αρκετες ζημιες στο εξωτερικο και τρεχουν κ δεν φτανουν τωρα.
Χαλκος μονωμενος και γενικοι με ροζετα που επισκευαζονται γι να σαι κομπλε.Απο θερμανση αμα το τραβαει η τσεπη σου βαλε ενδοδαπεδια αν και εχει κοστος κ πολυ βαβουρα κ παλι ασχολεισαι με πλαστικοσωληνα με ελαχιστο ρισκο ομως λογω μικροτερων πιεσεων..
Σε καμια περιπτωση κοψιμο απο τα υλικα κ σωληνες . Δεν θες μετα απο 5 χρονια να αρχισεις να πελεκας τοιχους κ διακοπτες ( κατι τετοιοι μας εχουν χαλασει το επαγγελμα)...
Οτι αλλο για υδραυλικα θες ενημερωσε...
-
Ο χρήστης Madman77 έγραψε:
Απο θερμανση αμα το τραβαει η τσεπη σου βαλε ενδοδαπεδια αν και εχει κοστος κ πολυ βαβουρα κ παλι ασχολεισαι με πλαστικοσωληνα με ελαχιστο ρισκο ομως λογω μικροτερων πιεσεων..
Πέρα απο την άνεση να περπατάς τον χειμώνα ξυπόλυτος , η ενδοδαπέδια δεν μου αρέσει. Είχαν οι γονείς μου στην Αθήνα (χτισμένο το 1985, κανένα πρόβλημα) αλλά αμφιβάλο εαν είναι οικονομικότερο και εαν π.χ πας διακοπές τα χριστούγεννα και την κλείσεις μετά θέλεις 5-6 μέρες για να ζεσταθεί το σπίτι...
-
Απο θερμανση αμα το τραβαει η τσεπη σου βαλε ενδοδαπεδια αν και εχει κοστος κ πολυ βαβουρα κ παλι ασχολεισαι με πλαστικοσωληνα με ελαχιστο ρισκο ομως λογω μικροτερων πιεσεων..
Πέρα απο την άνεση να περπατάς τον χειμώνα ξυπόλυτος , η ενδοδαπέδια δεν μου αρέσει. Είχαν οι γονείς μου στην Αθήνα (χτισμένο το 1985, κανένα πρόβλημα) αλλά αμφιβάλο εαν είναι οικονομικότερο και εαν π.χ πας διακοπές τα χριστούγεννα και την κλείσεις μετά θέλεις 5-6 μέρες για να ζεσταθεί το σπίτι...
Όχι μόνο αυτό αλλά έαν κάποτε χαλάσει το κόστος φαντάζομαι είναι τεράστιο.
Δεν ξέρω τί γίνεται με τα τωρινά υλικά (και την αξιοπιστία τους) παλιότερα πάντως ο πατέρας μου (συνταξιούχος πλέον Πολ. Μηχανικός) πάντα απέτρεπε τους πελάτες του από το να τα χρησιμοποιήσουν.Edit: Μεγάλη προσοχή απαιτείται και από τον τεχνήτη ο οποίος θα τοποθετήσει τα πλακάκια ώστε να μην 'τραυματίσει' τις σωλήνες.
Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι εγκαταστάσεις 'παρέδωσαν πνεύμα' στη δεκαετία. -
Ενδοδαπέδια θέρμανση χρησιμοποιούν κατά κόρον στη Σκανδιναβία αλλά εκεί καιει μέρα νύχτα.Αν μπορείς να κάνεις σύνδεση με φυσικό αέριο αξίζει αλλά με πετρέλαιο είναι ασύμφορο.
Σε προηγούμενο post διάβασα για μηχανολόγους κλπ.Αν και λίγοι τους χρησιμοποιούν σε σώνουν απο βλακείες που θα ανακαλύψεις μόλις μπεις στο σπίτι και θα είναι αργά.Αν μπορείς να απευθυνθείς σε κάθε ειδικότητα για μελέτη και σχέδιο θα είσαι οφελημένος.Πολυ σημαντικό να καταγράψεις τις ανάγκες σου ωστε να μην ψάχνεις τελευταία στιγμή.Αν έχεις πάθος με τα ηχοσυστήματα και την καλή ποιότητα η συνεργασία αρχιτέκτονα και μηχανολόγου θα σου βγάλουν σαλόνι-ή play room αν εχεις χωρο και χρήμα-με εξαιρετική ακουστική.Ο πολιτικός μηχανικός είναι υπεύθυνος για τη σωστή κατασκευή και δεν ξέρει απο άλλα.Μην εμπιστευτείς τα ηλεκτρικά σε ηλεκτρολόγο τεχνίτη.Απο σχέδια δεν ξέρουν και θα στα κάνουν λαβύρινθο.Ένας ηλεκτρολόγος απο ΤΕΙ ή ΕΜΠ θα κάνει υπεύθυνα τα σχέδια που θα υλοποιήσει ο τεχνίτης.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:
Αν μπλέξεις με ανεξάρτητους εργολάβους κάνε συμφωνητικό για την έγκαιρη παράδοση του έργου.Αλλιώς θα περιμένεις τον σιδερά και θα σου λέει απο Δευτέρα σε Δευτέρα.Εδώ μια ράμπα θέλω να φτιάξω αξίας 450 -
Ο χρήστης Madman77 έγραψε:
Περι υδραυλικων>>Ενοειται οτι θα κανεις τις τρυπες απο πριν. Καλυτερο κ φθηνοτερο για σε αφου δεν σε συμφερει μετα να γινονται τρυπες με την καρουτιερα (τρυπα και 40ρικο).
Απο σωληνες το νου σου> Μην ασχοληθεις ακομα με τις πλαστικες και ειδικα τις γκριζες με τις θερμοκολησεις ή τις πρεσσαριστες αφου δεν εχουν πολυδοκιμαστει και ειδικα με τις γκριζες παθανε αρκετες ζημιες στο εξωτερικο και τρεχουν κ δεν φτανουν τωρα.
Χαλκος μονωμενος και γενικοι με ροζετα που επισκευαζονται γι να σαι κομπλε.Απο θερμανση αμα το τραβαει η τσεπη σου βαλε ενδοδαπεδια αν και εχει κοστος κ πολυ βαβουρα κ παλι ασχολεισαι με πλαστικοσωληνα με ελαχιστο ρισκο ομως λογω μικροτερων πιεσεων..
Σε καμια περιπτωση κοψιμο απο τα υλικα κ σωληνες . Δεν θες μετα απο 5 χρονια να αρχισεις να πελεκας τοιχους κ διακοπτες ( κατι τετοιοι μας εχουν χαλασει το επαγγελμα)...
Οτι αλλο για υδραυλικα θες ενημερωσε...
Sorry που ρωτάω, αλλά είσαι υδραυλικός; Και δουλεύεις ακόμα χαλκό; PVC παντού, ύδρευση-αποχέτευση!!! Αν είναι δυνατόν να δουλεύεται ακόμα ο χαλκός.
Γνωρίζει κανείς σας την Hep2O; Υδραυλικό σύστημα χωρίς κολλήσεις, με έτοιμες συνδέσεις, πρακτικά συναρμολογούμενο! Εντυπωσιακό υλικό, αντέχει 60bar πίεση! Πράγμα που ΣΙΓΟΥΡΑ δεν κάνει ο χαλκός!
Επίσης, τρύπες ΜΕΤΑ!!! Γιατί ποτέ ΜΑ ΠΟΤΕ η εγκατάσταση δεν θα πέσει ακριβώς στην τρύπα που έχει γίνει στα μπετά, οπότε έχουμε άλλα.
Ενδοδαπέδια, αν δεν μένεις Φλώρινα-Νευροκόπι και πάει λέγοντας, νομίζω δεν συμφέρει σαν λύση!
-
Ο χρήστης nasos79 έγραψε:
Χαλκος μονωμενος και γενικοι με ροζετα που επισκευαζονται γι να σαι κομπλε.
Sorry που ρωτάω, αλλά είσαι υδραυλικός; Και δουλεύεις ακόμα χαλκό; PVC παντού, ύδρευση-αποχέτευση!!! Αν είναι δυνατόν να δουλεύεται ακόμα ο χαλκός.
Ο χαλκός ποτέ δεν πεθαίνει. Και πχ στη θέρμανση είναι αναντικατάστατος.
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Χαλκος μονωμενος και γενικοι με ροζετα που επισκευαζονται γι να σαι κομπλε.
Ο χαλκός ποτέ δεν πεθαίνει. Και πχ στη θέρμανση είναι αναντικατάστατος.
PVC ΚΑΙ στη θέρμανση!!! Τουλάχιστον έτσι δουλεύουμε στο Ηράκλειο. Εμάς το σπίτι μας (αποπεράτωση 2000) δεν έχει ούτε μισό εκατοστό χαλκοσωλήνα. Με 2 μηχανικούς στην οικογένεια, πατέρα που ασχολείται με υλικά (αν και δεν ασχολήθηκε με το σπίτι) και μεγάλη εμπειρία σε κατασκευές.
Οπότε, ο χαλκός έχει αντικατασταθεί πλήρως. Α ναι, παραμένει στα καλώδια!
EDIT: Ξέχασα, έχουμε χαλκοσωλήνα απ' τη δεξαμενή πετρελαίου στον καυστήρα. That's all!
-
Επιτρέψτε μου μια ένσταση για την ενδοδαπέδια, τόσο από εμπειρία σε σπίτι φίλου όσο και από τεχνική σκοπιά.
Δεν ισχύει ότι θες να το ανάψεις 5 μέρες για να ζεστάνει το σπίτι, η αίσθηση μου είναι ότι ακόμη και σε μία μέρα είσαι στα ζεστα καθώς η επιφάνεια (πρακτικά όλη η κάτοψη του σπιτιού) που ακτινοβολεί και μεταφέρει θερμότητα είναι πάρα πολύ μεγάλη.
Επίσης λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών του νερού που κυκλοφορεί στους σώλήνες το πολύ 40 αν θυμάμαι καλά, έχουν ως αποτέλεσμα μείωση των απωλειών που υπάρχουν σε περιοχές διέλευσης των σωλήνων μη θερμαινόμενες, και γενικότερα το ΔΤ είναι μικρότερο γεγονός που απαιτεί λιγότερο πετρέλαιο. Επίσης η κατανομή καθ'ύψος των θερμοκρασιών σε ένα δωμάτιο είναι πιο σωστή με την πηγή θερμότητας κάτω να ευνοεί την φυσική κυκλοφορία του αέρα.
Από προσωπική εμπειρία η ενδοδαπέδια σου δίνει μια πιο ήπια γλυκιά αίσθηση θέρμανσης και πιο ομοιόμορφη.
Να τονιστεί βέβαια και το αισθητικό του πράγματος με την απουσία καλοριφέρ.
Βέβαια συμφωνώ με όλες τις επιφυλάξεις για σωστή τοποθέτηση. Σίγουρα θες συνεργείο που έχει κάνει πολλές δουλειές έχει εμπειρία αλλά και γνώση καθώς απαιτούνται σωστή προετοιμασία του πατώματος και χρήση σωστών υλικών. Βέβαια λίγο πολύ αυτό ισχύει για όλες τις εγκαταστάσεις, όπου λόγω της πληθώρας αυτών με καλοριφέρ έχω δει τις καγκουριές!
Πάντως στου φίλου μου που είναι από τη δεκαετία του 80 έτσι δεν έχει παρουσιάσει ποτέ πρόβλημα, δείγμα καλής τοποθέτησης.Να ευχαριστήσω το φίλο και πατριώτη ililias, συμφωνώ με όσα λες, αλλά ίσως να πρέπει να το διατυπώσω και εγώ ξανά το θέμα μου.
Η αλήθεια είναι ότι είμαι μηχανικός (μηχανολόγος) αλλά λόγω εμπειρίας μόνο από βιομηχανία δεν έχω ασχοληθεί με οικοδομή παρά ελάχιστα.
Η πλάκα είναι ότι ο κουμπάρος με τον οποίο ίσως χτίσουμε μαζί δίπλα δίπλα είναι και αυτός πολιτικός μηχανικός, αλλά και αυτός μόνο από μεγάλα έργα ξέρει, από οικοδομές γρι.Είμαστε αποφασισμένοι ότι στα στατικά και Η-Μ θα πάμε σε συνάδελφους που ξέρουν και έχουν εμπειρία και δεν θα ασχοληθούμε εμείς.
Το θέμα αρχιτέκτονα μας προβληματίζει όμως κυρίως λόγω κόστους και μιας και δεν τυχαίνει να υπάρχει κανένας γνωστός, ρωτάω μήπως κανείς έχει την εμπειρία συνεργασίας με αρχιτέκτονα.
Η απορία μου είναι σε θέματα κόστους-ωφέλειας.
Σίγουρα να πληρώσω για ένα σχέδιο το οποίο θα με βοηθήσει να γίνει η δουλειά μια και έξω, στο προσχεδιασμένο κόστος και χρόνο και ίσως μου δώσει και τη δυνατότητα για τμηματική υλοποίηση.
Φοβάμαι όμως μήπως οι αρχιτέκτονες με το που θα τους πεις εξοχική κατοικία αρχίζουν και φορτώνουν με διάφορα που ναι μεν θα μου αρέσουν και μένα μόλις τα δω αλλά θα πάει το κόστος στα ύψη, οπότε θα καταλήξω πάλι να μιλάω μόνο με τον στατικό μηχανικό και να του λέω εδώ θέλω κουζίνα, εδώ WC και εδώ δωμάτιο και να τελειώνει η υπόθεση. -
Ο χρήστης vmantas έγραψε:
Είμαστε αποφασισμένοι ότι στα στατικά και Η-Μ θα πάμε σε συνάδελφους που ξέρουν και έχουν εμπειρία και δεν θα ασχοληθούμε εμείς.
Το θέμα αρχιτέκτονα μας προβληματίζει όμως κυρίως λόγω κόστους και μιας και δεν τυχαίνει να υπάρχει κανένας γνωστός, ρωτάω μήπως κανείς έχει την εμπειρία συνεργασίας με αρχιτέκτονα.
Σίγουρα να πληρώσω για ένα σχέδιο το οποίο θα με βοηθήσει να γίνει η δουλειά μια και έξω, στο προσχεδιασμένο κόστος και χρόνο και ίσως μου δώσει και τη δυνατότητα για τμηματική υλοποίηση.
Φοβάμαι όμως μήπως οι αρχιτέκτονες με το που θα τους πεις εξοχική κατοικία αρχίζουν και φορτώνουν με διάφορα που ναι μεν θα μου αρέσουν και μένα μόλις τα δω αλλά θα πάει το κόστος στα ύψη, οπότε θα καταλήξω πάλι να μιλάω μόνο με τον στατικό μηχανικό και να του λέω εδώ θέλω κουζίνα, εδώ WC και εδώ δωμάτιο και να τελειώνει η υπόθεση.Η μάνα μου είναι Αρχιτέκτονας, εγώ Πολεοδόμος. Σου λέω λοιπόν τα εξής:
α) Πρώτον, αφού για στατικά και Η/Μ θα εμπιστευείς ειδικό, γιατί να μην κάνεις το ίδιο για την αρχιτεκτονική σου μελέτη;
β) Επειδή σίγουρα θα έχεις περιορισμό στη δόμησή σου (εξοχική κατοικία ακούω, άρα εκτός σχεδίου, άρα χαμηλός συντελεστής δόμησης και ποσοστό κάλυψης), δεν είναι καλύτερα ένας ειδικός, Αρχιτέκτων εν προκειμένω, να κάνει το καλύτερο που μπορεί, με τα -έτσι κι αλλιώς- περιορισμένα τετραγωνικά μέτρα που έχεις δομήσιμη επιφάνεια;
γ) Στο σπίτι σου, θα μένεις ΕΣΥ και η οικογένειά σου! Το αμάξι σου θα ήθελες να το έχω σχεδιάσει εγώ; Ναι, μπορεί να έχω δει πολλά αμάξια και να έχω οδηγήσει μερικά, αλλά τι ξέρω από εργονομία, βέλτιστη αξιοποίηση χώρων, ανάγκες πελάτη κτλ; Ενώ ο σχεδιαστής σίγουρα τα έχει μελετήσει αυτά. Ε, έτσι και ο Αρχιτέκτονας.
δ) Αν είσαι όντως εκτός σχεδίου, σχεδόν σίγουρα είσαι σε περιοχή που ελέγχεται από Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου. Που σημαίνει ότι η μορφή του κτιρίου σου περνάει από έλεγχο και όχι μόνο η συμφωνία του με τις διατάξεις του ΓΟΚ. Άρα, αν δεν θες να ταλαιπωρηθείς, κι εκεί ειδικός!Δεν μου έρχεται κάτι άλλο τώρα, αλλά σου λέω ότι αν βρεις έναν σοβαρό Αρχιτέκτονα, όπως θεωρώ ότι θα βρεις Πολιτικό, η δουλειά σου θα γίνει χωρίς περιττά έξοδα. Οι Αρχιτέκτονες δεν είναι όλοι καλλιτέχνες , κάποιοι είναι και σοβαροί άνθρωποι!
Χαίρομαι που έχουμε τόσους συναδέλφους εδώ.
Καλημέρα σας!
-
Δεν μου έρχεται κάτι άλλο τώρα, αλλά σου λέω ότι αν βρεις έναν σοβαρό Αρχιτέκτονα, όπως θεωρώ ότι θα βρεις Πολιτικό, η δουλειά σου θα γίνει χωρίς περιττά έξοδα. Οι Αρχιτέκτονες δεν είναι όλοι καλλιτέχνες , κάποιοι είναι και σοβαροί άνθρωποι!
Το δικό μου πρόβλημα ειναι ότι δεν βρίσκω αρχιτέκτονα καλλίτεχνη... ή τουλάχιστον κάποιον που να μήν έχει καβαλήσει το καλάμι, οπότε το
σχέδιο το φτίαχνω μόνος μου στο Autocad.
Τα σχέδια που έχω απο μηχανικούς είναι ακόμα πιο δυσλειτουργίκα
και μερικά είναι άσχημα.... ασε με αυτη την μανία να βάζουν μπαλκόνια γύρω γύρω.... -
Δεν μου έρχεται κάτι άλλο τώρα, αλλά σου λέω ότι αν βρεις έναν σοβαρό Αρχιτέκτονα, όπως θεωρώ ότι θα βρεις Πολιτικό, η δουλειά σου θα γίνει χωρίς περιττά έξοδα. Οι Αρχιτέκτονες δεν είναι όλοι καλλιτέχνες , κάποιοι είναι και σοβαροί άνθρωποι!
Το δικό μου πρόβλημα ειναι ότι δεν βρίσκω αρχιτέκτονα καλλίτεχνη... ή τουλάχιστον κάποιον που να μήν έχει καβαλήσει το καλάμι, οπότε το
και μερικά είναι άσχημα.... ασε με αυτη την μανία να βάζουν μπαλκόνια γύρω γύρω....Συγγνώμη για την αδιακρισία μου, αλλά τι δουλειά κάνεις;
Και εγώ το 'καλλιτέχνης' το είπα για τις περιπτώσεις που είναι ΜΟΝΟ 'καλλιτέχνες', χωρίς να είμαι Μηχανικοί. Υπάρχουν και τέτοιοι, δυστυχώς. Όπως υπάρχουν και άλλοι που είναι ΜΟΝΟ Μηχανικοί, χωρίς να μπορούν να εμπνευστούν. Μην πηγαίνεις σε τέτοιους, αυτό που θα σου φτιάξουν θα στερείται χαρακτήρα, λειτουργικότητας και προφανώς εμφάνισης.
Αλλά φίλε μου, αυτό που κάνεις το θεωρώ τουλάχιστον ασυνειδησία. Αλλά εμένα δεν με νοιάζει προσωπικά, έτσι κι αλλιώς δεν βρίσκεσαι στο Ηράκλειο ώστε να είσαι πελάτης μας! Αλλά κάνε το καλύτερο για το σπίτι σου φίλε μου!!!
-
Ο χρήστης vmantas έγραψε:
...Το θέμα αρχιτέκτονα μας προβληματίζει όμως κυρίως λόγω κόστους και μιας και δεν τυχαίνει να υπάρχει κανένας γνωστός, ρωτάω μήπως κανείς έχει την εμπειρία συνεργασίας με αρχιτέκτονα.
Σίγουρα να πληρώσω για ένα σχέδιο το οποίο θα με βοηθήσει να γίνει η δουλειά μια και έξω, στο προσχεδιασμένο κόστος και χρόνο και ίσως μου δώσει και τη δυνατότητα για τμηματική υλοποίηση....Λοιπόοοον,
Ο αρχιτέκτονας είναι αυτός που θα δώσει στυλ και ομορφιά στην κατοικία. Νομίζω πως είναι καλύτερα να τον διαλέξεις μόνος σου (άρα μακριά από γνωστούς, λέω εγώ ). Μιάς ώρας συζήτηση μαζί του μάλλον αρκεί για να επιλέξεις. Σίγουρα θα σου στοιχίσει λίγο (έως πολύ - περί ορέξεως.... ) παραπάνω, αλλά το σημαντικό είναι να σε ικανοποιεί το αποτέλεσμα. Σκέψου μόνο ότι όσα χρόνια θα βλέπεις το σπίτι θα σκέπτεσαι 'αν το είχα κάνει, ίσως να ήταν καλύτερο'.
Ένα μόνο έχω να σου πω, πριν αρχίσεις να σκάβεις για θεμέλια καλύτερα θα ήταν να έχεις αποφασίσει ακόμα και πως θα φωτίσεις το εξωτερικό ή που θα κρεμάσεις το αγαπημένο σου κάδρο. Καλύτερα να καθυστερήσεις την έναρξη των εργασιών μέχρι να έχεις ολοκληρωμένα σχέδια για όλα, έτσι θα μπορείς να έχεις και ολοκληρωμένο προϋπολογισμό αλλά και πολύ γρήγορη πρόοδο. Ο χρόνος αποπεράτωσης θα είναι, τελικά, λιγότερος, αλλά αυτό μάλλον το ξέρεις από πείρα.@ nasos79, για να σου ζητήσω μια γνώμη, για τα fan coils (ψύξη - θέρμανση) πάλι προτείνεις τους πλαστικούς σωλήνες έναντι των μονωμένων χάλκινων; Ρωτάω γιατί φίλος αντιμετώπισε 'ίδρωμα' στο δάπεδο.
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
@ nasos79, για να σου ζητήσω μια γνώμη, για τα fan coils (ψύξη - θέρμανση) πάλι προτείνεις τους πλαστικούς σωλήνες έναντι των μονωμένων χάλκινων; Ρωτάω γιατί φίλος αντιμετώπισε 'ίδρωμα' στο δάπεδο.Κοίτα, εγώ όπως είπα παραπάνω, είμαι Χωροτάκτης - Πολεοδόμος, ούτε Μηχανολόγος ούτε Πολιτικός είμαι. Αλλά σου λέω απ' την εμπειρία μου. Τα fan-coils που λες δεν τα ξέρω, οπότε δεν ξέρω τι προβλήματα μπορεί να δημιουργούνται αν συνδυαστούν με PVC. Όμως, ακόμα και ανεξάρτητα να το δω, αν ιδρώνει το πλαστικό, σχεδόν σίγουρα θα ιδρώνει και ο χαλκός. Αλλά τονίζω ότι δεν ξέρω για τι πράγμα μιλάς!
-
Ο χαλκός λόγω μόνωσης είτε δεν ιδρώνει ή και να ιδρώσει είναι εσωτερικά της μόνωσης οπότε δεν βγαίνει υγρασία στο πάτωμα.
Για το PVC δεν ξέρω, αλλά ότι και να είναι από τη στιγμή που θα κυκλοφορήσει μέσα του νερό χαμηλής θερμοκρασίας (για την ακρίβεια κάτω από το σημείο δρόσου των επικρατούσων συνθηκών) θα δημιουργηθούν συμπυκνώματα υγρασίας πάνω του (ίδρωμα) τα οποία αναλόγως της έκτασης του φαινομένου μπορούν να ποτίσουν πάτωμα ή οτιδήποτε άλλο.
Οπότε και σε PVC θα πρότεινα μόνωση από έξω που ούτως ή άλλως χρειάζεται κατά τη γνώμη μου σε μια σωστή εγκατάσταση για την ελαχιστοποίηση των απωλειών, ανεξάρτητα αν το PVC είναι λιγότερο αγώγιμο θερμικά από τον χαλκό. -
Τα φαν κόιλς είναι σαν τα σώματα καλοριφέρ, αλλά έχουν και ανεμιστήρα πάνω τους, οπότε λειτουργούν με βεβιασμένη παροχή αέρα. Η κεντρική τους μονάδα έχει και ψύκτη, οπότε έχεις και ψυχρό αέρα το καλοκαίρι.
Όταν περνάει κρύο νερό στους σωλήνες, για την ψύξη, 'ιδρώνει' το δάπεδο πάνω τους, λόγω διαφοράς θερμοκρασίας. Ο μονωμένος χαλκός δεν προκαλεί πρόβλημα, λόγω ακριβώς της μόνωσης. Αντίστοιχη λύση με πλαστικούς σωλήνες δεν έχω βρει. -
και μερικά είναι άσχημα.... ασε με αυτη την μανία να βάζουν μπαλκόνια γύρω γύρω....Συγγνώμη για την αδιακρισία μου, αλλά τι δουλειά κάνεις;
Ηλεκτρονικός είμαι, αλλά το ξέρω το autocad, οπότε το σχεδιαζω,
το βλέπω σε τριδιάστατη απεικόνηση γιατι μόνο κατόψεις είναι δύσκολο
να καταλάβεις τους χώρους, και μετά το δίνω στον μηχανικό να το κάνει σωστά, δηλαδή με τις ακριβείς διαστάσεις και ιδιότητες
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ