Jul 19, 2005, 5:58 AM

Επιτρέψτε μου μια ένσταση για την ενδοδαπέδια, τόσο από εμπειρία σε σπίτι φίλου όσο και από τεχνική σκοπιά.
Δεν ισχύει ότι θες να το ανάψεις 5 μέρες για να ζεστάνει το σπίτι, η αίσθηση μου είναι ότι ακόμη και σε μία μέρα είσαι στα ζεστα καθώς η επιφάνεια (πρακτικά όλη η κάτοψη του σπιτιού) που ακτινοβολεί και μεταφέρει θερμότητα είναι πάρα πολύ μεγάλη.
Επίσης λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών του νερού που κυκλοφορεί στους σώλήνες το πολύ 40 αν θυμάμαι καλά, έχουν ως αποτέλεσμα μείωση των απωλειών που υπάρχουν σε περιοχές διέλευσης των σωλήνων μη θερμαινόμενες, και γενικότερα το ΔΤ είναι μικρότερο γεγονός που απαιτεί λιγότερο πετρέλαιο. Επίσης η κατανομή καθ'ύψος των θερμοκρασιών σε ένα δωμάτιο είναι πιο σωστή με την πηγή θερμότητας κάτω να ευνοεί την φυσική κυκλοφορία του αέρα.
Από προσωπική εμπειρία η ενδοδαπέδια σου δίνει μια πιο ήπια γλυκιά αίσθηση θέρμανσης και πιο ομοιόμορφη.
Να τονιστεί βέβαια και το αισθητικό του πράγματος με την απουσία καλοριφέρ.
Βέβαια συμφωνώ με όλες τις επιφυλάξεις για σωστή τοποθέτηση. Σίγουρα θες συνεργείο που έχει κάνει πολλές δουλειές έχει εμπειρία αλλά και γνώση καθώς απαιτούνται σωστή προετοιμασία του πατώματος και χρήση σωστών υλικών. Βέβαια λίγο πολύ αυτό ισχύει για όλες τις εγκαταστάσεις, όπου λόγω της πληθώρας αυτών με καλοριφέρ έχω δει τις καγκουριές!
Πάντως στου φίλου μου που είναι από τη δεκαετία του 80 έτσι δεν έχει παρουσιάσει ποτέ πρόβλημα, δείγμα καλής τοποθέτησης.

Να ευχαριστήσω το φίλο και πατριώτη ililias, συμφωνώ με όσα λες, αλλά ίσως να πρέπει να το διατυπώσω και εγώ ξανά το θέμα μου.

Η αλήθεια είναι ότι είμαι μηχανικός (μηχανολόγος) αλλά λόγω εμπειρίας μόνο από βιομηχανία δεν έχω ασχοληθεί με οικοδομή παρά ελάχιστα.
Η πλάκα είναι ότι ο κουμπάρος με τον οποίο ίσως χτίσουμε μαζί δίπλα δίπλα είναι και αυτός πολιτικός μηχανικός, αλλά και αυτός μόνο από μεγάλα έργα ξέρει, από οικοδομές γρι.

Είμαστε αποφασισμένοι ότι στα στατικά και Η-Μ θα πάμε σε συνάδελφους που ξέρουν και έχουν εμπειρία και δεν θα ασχοληθούμε εμείς.
Το θέμα αρχιτέκτονα μας προβληματίζει όμως κυρίως λόγω κόστους και μιας και δεν τυχαίνει να υπάρχει κανένας γνωστός, ρωτάω μήπως κανείς έχει την εμπειρία συνεργασίας με αρχιτέκτονα.
Η απορία μου είναι σε θέματα κόστους-ωφέλειας.
Σίγουρα να πληρώσω για ένα σχέδιο το οποίο θα με βοηθήσει να γίνει η δουλειά μια και έξω, στο προσχεδιασμένο κόστος και χρόνο και ίσως μου δώσει και τη δυνατότητα για τμηματική υλοποίηση.
Φοβάμαι όμως μήπως οι αρχιτέκτονες με το που θα τους πεις εξοχική κατοικία αρχίζουν και φορτώνουν με διάφορα που ναι μεν θα μου αρέσουν και μένα μόλις τα δω αλλά θα πάει το κόστος στα ύψη, οπότε θα καταλήξω πάλι να μιλάω μόνο με τον στατικό μηχανικό και να του λέω εδώ θέλω κουζίνα, εδώ WC και εδώ δωμάτιο και να τελειώνει η υπόθεση.