-
Μεζονετα δεν συμφερει πια ουτε να εισαι πολυ εξω απο Αθηνα. Η καλυτερη λυση αγοραζεις αλλο ενα μικρο διαμερισμα κοντα στο υπαρχον και ετσι κερδιζεις χωρο και στο μελλον το δινεις σε ενα παιδι. Ιδανικα αγοραζεις στην ιδια πολυκατοικια.
-
Για αυτό νεόδμητα ακίνητα στην περιοχή μου που πωλούνται από 800 έως 1100 ευρώ το τμ γίνονται ανάρπαστα. Ποιος θα δώσει 2500 και 3000/τμ για ένα διαμερισματάκι?
Τα μισά+ είναι πουλημένα από τα μπετά....
Επίσης με 800€ το μέτρο δεν ξέρω τι αγοράζεις. Εμένα μου κόστισε 1200€/τμ. Κτήριο ξενοδοχείου βέβαια με άλλη ανάγκη για υποδομές + περισσότερα μπάνια από ότι θα είχε σε ένα σπίτι σε αυτά τα μέτρα.
Με 800€ θα πληρώσεις σκαμένα ημιυπόγεια για ισόγεια. Γκαράζ που ξεμπαζώθηκαν για να ονομαστούν 'ξεχωριστό διαμέρισμα στο 1ο επίπεδο'. Σοφίτες που μόνο χόμπιτ μπορούνε να μείνουν κλπ. Και δεν ξέρω πόσα από αυτά δηλωμένα στο συμβόλαιο. Να είναι καλά οι τακτοιπιήσεις των αυθαιρέτων...
Στην Καλαμαριά, προ αμνημονεύτων ετών υπήρχε η Πίτσα Βερόνα, γωνία Θ.Σοφούλη με ένα μεγάλο ανηφορικό διπλό δρόμο (Κάπτεν Γκόνη?). Υπάρχει ακόμη?
Έκλεισε και έγινε ΟΠΑΠ. Η di spagna έχει αλλάξει πολλά χέρια. Μέχρι και κινεζιές έφτασε να πουλάει. Και έπαθαν ΣΟΚ οι κιουρίες της περιοχής... Τώρα είναι 4all.
Την περιοχή την λάτρευα από μικρός. Από έφηβος έβγαινα εκεί, παρόλο που το πατρικό μου ήταν στην Κηφησιά(Καλαμαριάς όχι Αθήνας). Θυμάμαι το ημεροβίγλι(τωρινό les zazous). Ή όταν άνοιξε το Shark. Διαχρονική αξία το Χαλαρο. Γενικά η οικονομική κρίση έκλεισε κάποια από τα ακριβά μαγαζιά που υπήρχαν, και άλλα οδηγήθηκαν στην παρακμή. Στο azzuro είναι 3 και ο κούκος. Bistecca έχει κόσμο μόνο ΣΚ. Tre marie έγινε σκέτο tre. Roma Pizza έγινε Pizza Mia. Τηγανιές και σχάρες έγινε Κληματαριά. Ανοίξαν μαγαζιά με φθηνό καφέ(origammi-4all).
-
Αυτές τις τιμές έχει η αγορά εδώ και δεν είναι καλό να τα ισωπεδώνουμε όλα. Δεν μιλάω για σπίτια-εκτρώματα, ούτε για γκαράζ...άλλωστε έχω πληθώρα παραδειγμάτων στην Καλαμαριά που σε παρανομίες ήταν χειρότερα από αυτά που αναφέρεις...πχ ρετιρέ στην Πασσαλίδη 220τμ πραγματικά και 50 στα συμβόλαια. Παντού γίνονταν αυτά και όχι μόνο στα προάστεια. Εδώ ακόμα και διαμέρισμα του 1978 είχε καταπατημένο κοινόχρηστο, τι λέμε τώρα? Απλά τώρα δεν μπορούν να γίνουν με τίποτα!
-
Σου έγραψα τι έχω συναντήσει το τελευταίο 2μηνο που ψευτοψάχνω. Ότι έχει χαμηλή τιμή για τα μέτρα του, έχει κάποια πουστι@. Είτε δώμα που έγινε όροφος, Είτε ημιυπόγειο, είτε σοφίτα. Είναι τα πρώτα που ρωτάω στους μεσίτες. Και δεν έχει να κάνει με την περιοχή. Παντού το ίδιο γίνεται. Απλά στα προάστια έχει περισσότερες μεζονέτες, που είναι πιο εύκολο να γίνουν τέτοιου είδος παρανομίες, σε σχέση με διαμέρισμα σε οικοδομή.
Δηλαδή Πανόραμα χτίζει με συντελεστή 0,4. Δηλαδή στα 1800μετρα οικοπέδου, έχτιζε νόμιμα 720τ.μ. Και χτίστηκαν 4 μεζονέτες χωρισμένες στη μέση με ημιυπόγειο και σοφίτα. 155τ.μ. ημιυπόγειο και ανώγειο. Και 130τ.μ. 1ος και σοφίτα. Σούμα;;; 1140τ.μ. Χώρια το κοινόχρηστο υπόγειο γκαράζ. Πρόσφατα πήρε ο κουμπάρος μου και έτρεχε με τακτοποιήσεις....
Στις οικοδομές αντε να φας κανένα μπαλκονι. Ή αυτό που είπες για κοινόχρηστο. Είχα βρει διαμέρισμα χαμηλά στη Βρυούλων το 2017 που ενώσαν 2 διαμερίσματα σε 1 και έφαγαν το διάδρομο. Και όταν πήγαμε να δούμε τα συμβόλαια, έπρεπε να υπογράψουν όλοι οι ιδιοκτήτες ΟΛΗΣ της οικοδομής. Και ανακάλυψε ο μηχανικός ότι σε όλη την οικοδομή είχαν αποκλίσεις από την άδεια....
Αλλά 800€/τ/μ καινούριο χωρίς σοφίτες και υπόγεια δεν μπορώ να το πιστέψω.... Είναι κάτω από την τιμή κόστους. Και δε φαντάζομαι κάποιος να πουλάει με ζημία.
Οι δε μεσίτες, έχουν πολλά ακίνητα για πούλημα που τα ανανεώνουν, που είτε δεν πουλιούνται είτε έχουν πουληθεί.
-
Μην συγκρίνετε την Θεσσαλονίκη με την Αθήνα .
Να ενημερώσουμε τους άλλους Αθηναίους , ότι η Θεσσαλονίκη πουλάει μικτά τμ . Δηλαδή αναλογία κοινοχρήστων χώρων , συχνά γύρω στο 25-30 ή και περισσότερο των τμ του σπιτιού . Ετσι ήταν πάντα . Στα φοιτητικά χρόνια πριν σχεδόν 4 δεκαετίες , τα σπίτια ήταν χωρίς θέρμανση , με αυτόνομα λεβητάκια στα μπαλκόνια , χωρίς ντουλάπες και διάφορα άλλα που στην Αθήνα θεωρούνταν αδιανόητα .
Προφανώς αν πουλάς 800 Χ110 τμ , αλλά το σπίτι είναι πραγματικά 80 τμ , τότε πουλάς 1100 το τμ .
Από την άλλη η Θεσσαλονίκη είναι γεωγραφικά πιο περιορισμένη από την Αθήνα , οπότε η έννοια προάστιο , παράδειγμα η επέκταση Καλαμαριάς ή ο Εύοσμος , για τα Αθηναϊκά δεδομένα είναι η Βάρη και η Ελευσίνα ή το Κρυονέρι και τα Σπάτα .
Βέβαια άμα διαβάζω για τιμές 9000 να είσαι πάνω στην θάλασσα και με τον δρόμο από πίσω , είναι λογική η τιμή , γιατί είναι μοναδικό ακίνητο .
Στο εξωτερικό τέτοιο ακίνητο θα είχε 50-100000 το τμ και θα είχε και λεωφορειάκι να κάνει τουρ τους τουρίστες για τα σπίτια των πλουσίων , όπως έχει στο Αμβούργο για κάτι μεζονέτες της συμφοράς γύρω από την λίμνη .
Τέλος τέτοια αισχρά κτίρια με ημιυπόγεια δωμάτια σε στυλ οικογενειακού τάφου και σαλόνια το υπερυψωμένο ισόγειο και άλλο σπίτι ο πρώτος όροφος και η χαμηλοτάβανη σοφίτα , τα έφτιαξαν και εδώ .
Αλλά δεν φταίνε αυτοί που τα έφτιαξαν . Φταίνε αυτοί που τα αγόραζαν σωρηδόν για να πάρουν τμ και κοίταγαν την 'μέση τιμή' . Οταν τα διαμερίσματα είχαν 2000 το τμ , αυτά τα 'μνημεία' είχαν 1200 .
Οπότε οι ιδιοκτήτες τους πούλαγαν και μούρη .
Τώρα είναι αλλιώς τα πράγματα , αλλά τότε ήξεραν καλά ποιούς επιβράβευαν με τις αγορές τους ...
Οσο για τους κήπους και τις ανέσεις , αυτά θέλουν 500 τμ οικόπεδο τουλάχιστον για να πεις ότι μπορείς να κάνεις κάτι τέτοιο .
Αρα πας μακρυά από την πόλη ....
Αν θέλεις θάλασσα έχεις μέρη . Αλλιώς πας Μέγαρα - Αυλώνα - Νέα Πέραμο - Κιούρκα στην Αθήνα και Επανωμή , Μηχανιώνα για Θεσσαλονίκη ...
-
Δεν το ήξερα αυτό για τη διαφορά Αθήνας-Θεσσαλονίκης στα μικτά. Είναι πραγματικά τρελό. Και δεν ξέρω αν είναι νόμιμο. Δηλαδή αθροίζεις τα τ.μ. των διαμερισμάτων και είναι περισσότερα από τα συνολικά τ.μ. της οικοδομής.
Εσύ σαν κατασκευαστής πως πιστεύεις ότι δικαιολογείται;
-
Πρόσεξε δεν είναι θέμα νομιμότητας . Είναι θέμα εθιμικού δικαίου . Και έρχονται από πολύ παλιά .
Παράδειγμα σε κάποιες πόλεις , νομίζω Κατερίνη , ίσως και αλλού , πουλάνε και τα μπαλκόνια με κάποιο τρόπο .
Αυτά έρχονται από παλιά . Οι οικοδομές που χτίστηκαν πριν το 1986 , έχουν μικρά μπαλκόνια γύρω γύρω . Τότε στις πόλεις που είχε συνεχές σύστημα αν έκανες μπαλκόνι μεγαλύτερο από 1,30 , στο μέτραγαν στην κάλυψη . Εκάναν κάποια 1.80 . Τα 50 εκ επί το μήκος χρεωνόταν .
Εκεί μετράτε στα μικτά τα λεβητοστάσια , κλιμακοστάσια , ασανσέρ , είσοδο , απόληξη στην ταράτσα και κάθε άλλο κοινόχρηστο χώρο και το συνολικό εμβαδόν το μοιράζουν αναλογικά στα διαμερίσματα . Δεν είναι περισσότερα τα συνολικά τμ από αυτά της άδειας .
Εμείς εδώ αυτά τα ενσωματώνουμε στο κόστος κατασκευής και προφανώς και στις δύο περιπτώσεις περιλαμβάνεται στις τιμές πώλησης , αφού είναι κόστος .
Στην πραγματικότητα ίσως είναι περισσότερο θέμα για εντυπώσεις παρά για ουσία .
Αν όμως έχεις μικρά διαμερίσματα και μεγάλη αναλογία ,αυτό είναι ένα θέμα .
Επειδή τα πράγματα έχουν πάντα δύο όψεις , αυτή η πρακτική στην Βόρεια Ελλάδα , οδηγούσε σε πιο άνετους κοινόχρηστους χώρους , ιδίως τα κλιμακοστάσια , αφού εκεί τα έδιναν σε τιμή διαμερίσματος , ενώ εδώ δεν είχες υπεραξία .
Ετσι εκεί έχετε πιο άνετες σκάλες , από εμάς στις πολυκατοικίες,
Εχω πολλά χρόνια να ανέβω Θεσσαλονίκη , παρ΄ ότι διατηρώ επαφές με 2 συμφοιτητές . Πριν 13 χρόνια πέρασα πηγαίνοντας Χαλκιδική , αλλά να μείνω μέρες έχω 30 χρόνια και έχω ξεχάσει πως είναι...
Οπότε ότι λέω είναι από 70 και 80 , μπορεί και να έχουν αλλάξει εντελώς τα πράγματα .
-
Η ουσία είναι ότι το διαμέρισμα έχει λιγότερα μέτρα, από αυτά που σου 'πουλάνε'. Εγώ(και φαντάζομαι και οι περισσότεροι) με ενδιαφέρει πόσα μέτρα είναι το διαμέρισμα που θα μείνω. Δε θα κοιμηθώ στην είσοδο της πολυκατοικίας. Είναι αυτό που είπες για το κόστος του τετραγωνικού. Δηλαδή για να μην μου βγει 4.000€ το τ.μ. , μου βγαίνει 3.200€ το τ.μ. στα μικτά....
Κοροιδευόμαστε ξεκάθαρα.... Όχι εμείς οι 2. Κοροϊδεύει ο κατακσευαστής, τον πελάτη που το ξέρει ότι κοροϊδεύεται εκείνη τη στιγμή.....
Σύγκριση Αττικής με Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να γίνει σε κανένα σημείο. Δεν έχουμε περιοχές τύπου Εκάλη-Ψυχικό-Βούλα-Καβούρι κλπ. Και η Καλαμαριά δεν είναι προάστιο όπως έγραψες, αλλά συνέχεια της πόλης. Και αν στη Θεσσαλονίκη θεωρείται 'καλή' περιοχή, στην Αθήνα θα ήταν κάτω από Παλαιό Φάληρο. Έχω ακούσει για τιμές διαμερίσματος στη Βούλα και χάζεψα. Βασικά μια αναζήτηση στον σπιτόγατο και θα καταλάβει όποιος θέλει τις διαφορές στις τιμές.... Για αυτό και το 9.000€/ τ.μ. στη Θεσσαλονίκη ακούγεται εξωπραγματικό. Ακόμα και αν ήταν μέσα στη θάλασσα.
-
Κάθε περιοχή έχει τις 'λόξες' της....στη Θεσσαλονίκη πουλάμε μεικτά ενώ ακόμα και τώρα δεν βάζουν ντουλάπες. Στο Βόλο πχ όταν ήταν υποχρεωτική η παρουσία δικηγόρου και από τις 2 πλευρές ο αγοραστής πλήρωνε και τον δικηγόρο του πωλητή. Όπως είπε ο criu όλα αυτά είναι εθιμικό δίκαιο. Σε άλλες περιοχές τουλάχιστον παλαιότερα μετρούσαν και τα μπαλκόνια. Αυτά γίνονται όταν δεν υπάρχουν κοινοί νομοθετημένοι κανόνες. Και για αυτό δεν υπάρχει σχεδόν κανένα ακίνητο χωρίς παρανομίες ή αποκλίσεις.
@kyr80 Μια παρατήρηση ενημερωτικού χαρακτήρα για αυτό που συνέβη στον κουμπάρο σου. Αν το ακίνητο δεν είναι τακτοποιημένο από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη, απλά ΔΕΝ γίνεται συμβόλαιο και δεν μεταγράφεται! Το έλεγξε με μηχανικό πριν το πάρει? Έχω πιάσει μηχανικούς να βγάζουν παράτυπα πεντάφυλλα. Ελάχιστοι αλλά υπάρχουν και αυτοί.
-
Έγινε τακτοποίηση πριν. Απλά επειδή ο πωλητής το χρωστούσε στη τράπεζα, και δεν είχε και μαντήλι να κλάψει, την πλήρωσε ο κουμπάρος την τακτοποίηση στο όνομα του ιδιοκτήτη...Υπήρξε ένα μικρό ρίσκο βέβαια, αλλά όλα ok τελικά.
Αυτό το εθιμικό δίκαιο δεν το καταλαβαίνω πάντως. Γιατί στο συμβόλαιο που έκανα, αναφέρονται ξεκάθαρα τα καθαρά τετραγωνικά, το ποσοστό επί του οικοπέδου κλπ. Γιατί να μου λες +25% τ.μ. ;; Για να αισθανθώ καλύτερα;;; Τι κερδίζω λέγοντας ότι μένω σε 150τ.μ. , όταν τελικά αυτά είναι 115τ.μ.;;
Γιατί μου χωρίζεις τη μεζονέτα στη μέση, και πουλάς στον ένα σοφίτα και στον άλλο υπόγειο;;;; Και του λες 155τ.μ.... Που στην ουσία είναι 75τ.μ σπιτιού + 80 τ.μ. υπόγειο.... Και το πληρώνεις 300.000€ και χαίρεσαι ότι έχεις σπίτι στο Πανόραμα..... Πόσο κοστίζει για εσένα το τ.μ.;;;;; Για μένα 300.000/75τ.μ.=4.000€. και όχι 300.000/155τ.μ.=1935€. Γιατί και ποσοστό επί του οικοπέδου έχεις για τα νόμιμα ΠΡΙΝ την τακτοποίηση. Και τη μεγαλύτερη αξία δεν έχουν τα ντουβάρια, αλλά το ποσοστό που σου ανήκει στο οικόπεδο σε μια οικοδομή... Βέβαια όταν όλοι έχουν σοφίτα ή υπόγειο, στα ίδια σκ@τά είναι, και δεν γκρινιάζει κανείς.
-
Mια διευκρίνιση για το πως βγαίνουν τα τετραγωνικά βάση νόμου:
Έστω ότι έχεις ένα σπίτι με εξωτερικές διαστάσεις 10x10m. και στην μία πλευρά έχει και μια βεράντα 10x3m. Kαι, χάριν παραδείγματος οι τοίχοι είναι 1 μέτρο πάχος, άρα το εσωτερικό ωφέλιμο είναι 8x8m. Τα τετραγωνικά του σπιτιού βάση νόμου, και άρα τα αναγραφόμενα στο συμβόλαιο είναι 100μ2 (=10x0m), άσχετα αν εσύ μένεις σε εσωτερικό χώρο 64m2 (=8x8m), και άσχετα πόσο μεγάλη βεράντα έχεις.
Στη Θεσ/νίκη το σπίτι αυτό μπορεί εύκολα να αναγράφεται στην αγγελία πώλησης ως π.χ. 150m2.
-
Θα ξαναπώ ορισμένα πράγματα .
Οταν κάτι ισχύει εδώ και 100 χρόνια , γιατί από τότε είναι ο νόμος περί οροφοκτησίας , δεν μπορείς να πεις ότι δεν το ξέρεις .
Ετσι εδώ και 100 χρόνια στην Θεσσαλονίκη πουλάνε τα μικτά με τα κοινόχρηστα .
Εδώ στην Αθήνα πουλάμε αυτά που γράφονται στον ΣΔ , δηλαδή διαμέρισμα με εξωτερικούς τοίχους .
Αυτό δεν είναι πάντα λογικό .
Αν χτίζεις από όριο σε όριο στο πλάι , τότε αν πριν χτίσεις είχες παλιό σπίτι που έχει μεσότοιχο με το διπλανό , χάνεις 25-30 εκ που είναι ο μισός τοίχος , ο δικός σου , αλλά η ιδιοκτησία σου είναι από όριο σε όριο .
Ετσι ένα σπίτι αυτής της μορφής μπορεί να είναι ιδιοκτησιακά 105 τμ , αλλά στον συντελεστή 95 τμ .
Τώρα στα καινούργια θα έχουμε πατάρια , σοφίτες , έρκερ που δεν μετράνε στον συντελεστή , αλλά είναι νόμιμα τμ .
Για τις μεζονέτες που διπλασιάζονταν με τα υπόγεια και τις σοφίτες , τις ευθύνες τις έχουν αποκλειστικά και μόνο οι αγοραστές που επιβράβευαν τέτοιους τύπους .
Αν δεν έκανες ημιυπαίθριους απλά δεν πούλαγες . Γιατί όλοι έκαναν και οι πελάτες τους ήθελαν . Το κακό ήταν ότι μέχρι το 1990 - 1995 τους ημιυπαίθριους τους πούλαγες στο κόστος μετατροπής με ένα μικρό κέρδος . Δηλαδή το δωμάτιο το χρέωνες ως κούφωμα , σώμα , ντουλάπα , σπατουλάρισμα , δηλαδή με 4-5000 σημερινά, έπαιρνες 10-12 τμ χώρο .
Μετά ήρθε το κράτος και τους έβαλε στην εφορία να πληρώνεις κανονικό φόρο αγοράς , ήρθαν και οι οικοπεδούχοι και ήθελαν και αντιπαροχή και σε αυτούς για να μην μιλάνε και έτσι στο τέλος έγινε ένας παράνομος χώρος που όλοι τον θεωρούσαν κανονικό . Και η εφορία έπαιρνε τον κανονικό φόρο και η αντιπαροχή έπαιρνε τους δικούς της χώρους ολοκληρωμένους , που σημαίνει ότι πλέον στο κόστος κατασκευής έμπαινε και το οικόπεδο και έτσι στο τέλος το 20 % του συντελεστή που μπορούσαν να είναι ημιυπαίθριοι έγιναν κανονικής τιμής διαμέρισμα .
Ευτυχώς μετά το 2012 με τους ελεγκτές δόμησης αυτά άρχισαν να κόβονται και έτσι το κράτος έδωσε πατάρια και σοφίτες και έρκερ και δεν υπολογίζει και τις σκάλες ώστε να αντισταθμιστεί η απώλεια του εμβαδού των ημιυπαιθρίων .
Η πλάκα είναι ότι σε οικοδομή οροφοδιαμερισμάτων , σήμερα χτίζεις νόμιμα περισσότερα τμ , από ότι έχτιζες μαζί με τους ημιυπαίθριους παλιότερα .
-
Το ότι συμβαίνει 100 χρόνια, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αλλάξει. Δηλαδή να μετράμε τ.μ. ανάλογα με την περιοχή που αναφερόμαστε;;;; Και βγαίνει ο Χ εργολάβος και σου λέει 3000€/τ.μ. Και πας να το δεις και για 120τ.μ. καθαρό είναι 160τ.μ. μικτό.... Και σου λέει 160 Χ 3000=480.000€... Και τελικά σου βγαίνει 4.000€/τ.μ.
Πες μου ρε μάστορα 4.000€/τ.μ. να τελειώνουμε....
Τεσπα ξεφύγαμε(αν και εντός θέματος).
-
To θέμα είναι ότι μόνο εσένα ενοχλεί. Οι άλλοι έχουν μάθει έτσι και θα τους φανεί αλλιώς αν το αλλάξεις .
Σαν να πεις στις δεξιοτίμονες χώρες να αλλάξουν σε αριστεροτίμονες .
-
Όχι, δεν είναι έτσι. Η Ελλάδα είναι μία, ο οικοδομικός κανονισμός είναι κοινός και αυτές οι διαφορές πρέπει να εκλείψουν. Εδώ προσπαθούν να συμμαζέψουν τις διαφορές και στο μισό μέτρο που υπάρχουν ανάμεσα σε διαφορετικές υπηρεσίες, είναι λογικό να συνεχίζονται τέτοιες πρακτικές;
-
Είναι εθιμικό δίκαιο . Και εγώ όταν το πρωτοείδα στην Θεσσαλονίκη πριν 40 χρόνια μου έκανε εντύπωση . Αλλά για εκείνους ήταν και είναι τρόπος ζωής .
Πως θα πει κάποιος ότι πουλάω τόσο το τμ γιατί πουλάω τα καθαρά μέτρα , όταν οι υποψήφιοι αγοραστές θα τον θεωρούν ακριβό γιατί έχουν μάθει να υπολογίζουν αλλιώς .
-
Τι θα πει πως;;; Για αυτό τα καινούρια σπίτια έχουν γίνει κλουβιά στη Θεσσαλονίκη, με τεράστιους κοινόχρηστους....
Το παράδειγμά σου είναι τουλάχιστον άστοχο... Είναι σαν να έχουμε δρόμους για αριστεροτίμονα αυτοκίνητα, αλλά σε κάποια περιοχή της Ελλάδας να πωλούνται δεξιοτίμονα. Δεν μπορεί να συνεχιστεί και πρέπει να αλλάξει. Κερδισμένοι σε αυτήν τη διαδικασία είναι μόνο οι κατασκευαστές(ντεμέκ πουλάνε φθηνά).
Και πίστεψέ με. Με όποιον μιλάω που πήρε σπίτι, όλοι το θεωρούν παράλογο.. Για αυτό και δεν θα ήθελα να αλλάξει το λογικό της Αθήνας, αλλά το παράλογο της Θεσσαλονίκης.
-
Ξαναλέω .
Εμφανίζεται ένας κατασκευαστής στον Εύοσμο . Πόσο πουλάς τον ρωτάνε . 1500 τους λέει αυτός .
Πριν προλάβει να τους πει ότι αυτό είναι στα καθαρά και όχι στα μικτά , θα έχει φάει στην μούρη ένα : τι λές , οι άλλοι πουλάνε 1000 και θα φύγουν ....
Οπότε ζητείται ήρωας που θα αποφασίσει να αλλάξει πρακτικές δεκαετιών...
-
Επειδή δεν αγοράζουμε ντομάτες, αλλά σπίτι, θέλω να το δώ....
Και θα σου πω ότι λειτουργεί και ανάποδα αυτό που λες.
-Πόσα μέτρα είναι το σπίτι;
-160;
-Πούντα;
-Μικτά
-Καθαρά;
-120...
-Αντίο
Γιατί μου ζητάς να σου πληρώσω 40.000€ αέρα και θεωρώ ότι με κλέβεις.
-
Μα αν αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού , όλες οι τιμές θα πάνε με τον νέο τρόπο , άρα δεν υπάρχουν τα 40000 που λές ότι σου παίρνει .
Αν πάει ο Εύοσμος από 1000 μικτά σε 1500 καθαρά , το συνολικό ποσό αγοράς θα είναι το ίδιο . Απλά το μάρκετινγκ αλλάζει.
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ