-
Τι να...'συζητήσω'...με τεκμηρίωση...ποστ του Ηλια Α; Και ενός μαγαζιού που πουλάει...θερμοστάτες;
Ούτε στα μικι μάους αυτά... -
Ο χρήστης pcamen έγραψε:
Τι να...'συζητήσω'...με τεκμηρίωση...ποστ του Ηλια Α; Και ενός μαγαζιού που πουλάει...θερμοστάτες;
Ούτε στα μικι μάους αυτά...Να σε ρωτήσω κάτι; Αμφισβητείς τα πάντα σε όλη σου τη ζωή;
Όταν ας πούμε αγοράζεις αμάξι, αμφισβητείς την ιπποδύναμη ή τις επιδόσεις του, επειδή τα συγκεκριμένα στοιχεία στα παρέχει ο κατασκευαστής του; Ο οποίος βεβαίως έχει ώφελος να πουλήσει...Δεν λέω ότι καλό είναι να καταπίνουμε τα πάντα αμάσητα, αλλά πρέπει να έχουμε και κάποιο απόθεμα καλής πίστης.
Και σίγουρα ο τρόπος που γράφεις, με την διάχυτη ειρωνεία, δεν βοηθάει τη θέση σου... Αν έχεις να προσθέσεις κάτι με στοιχεία και χωρίς κατάχρηση smilies, ευχαρίστως να το διαβάσουμε!
-
Κατά τ' άλλα, η άποψη μου ειναι ότι η (διαφημιζόμενη) οικονομία ως και 25% δεν μπορεί να προκύψει μόνο από την ακρίβεια της μέτρησης θερμοκρασίας και την οποιαδήποτε 'πρόβλεψη' κάνει ο ηλεκτρονικός θερμοστάτης, αλλά και από την αντικατάσταση του χειροκίνητου χειρισμού με μια προγραμματιζόμενη λειτουργία.
-
Το θέμα θερμοστάτης, αυτονομία κλπ σε μία κατοικία/διαμέρισμα έχει πάρα πολλές παραμέτρους κατά τη γνώμη μου και μία δήλωση 25% οικονομία δε μου λέει κάτι. Θα γίνω πιο συγκεκριμένος για να σας εξηγήσω.
5όροφη πολυκατοικία του 1994 με 2 διαμερίσματα ανά όροφο θερμαίνονται αυτόνομα από ένα λέβητα 100.000 θερμίδων με καυστήρα πετρελαίου. Το διαμέρισμα του 1ου έχει σώματα 12.000 θερμίδων, λόγω πυλωτής/απωλειών σε σχέση με του 4ου είναι πιο αυξημένες οι θερμίδες. Ο προσανατολισμός της πυλωτής είναι Βορράς->Νότος που είναι χειρώτερος από το Ανατολή->Δύση. Τα υπνοδωμάτια είναι Βορινά και το δάπεδο εκεί (πλακάκι) είναι 2-3 βαθμούς πιο κρύο από του καθιστικού. Τα σώματα είναι συνδεδεμένα με τις κεντρικές στήλες σε 3 γραμμές, καθιστικό/τραπεζαρία, υπνοδωμάτιο/παιδικό, μπάνιο με τα αντίστοιχα 5 σώματα. Με τις τωρινές τιμές πετρελαίου η ώρα λειτουργίας του καυστήρα/λέβητα κοστίζει 5 Ευρώ.
Οι λόγοι πολλοί:
Λέβητας 100.000 θερμίδων για να ζεσταθούν ταυτόχρονα μέχρι 2-3 διαμερίσματα μετά από παρατήρηση του πίνακα αυτονομίας. Είναι σαν να παίρνεις το 'τριαξονικό φορτωμένο' για να αγοράσεις από το φούρνο στην επόμενη γωνία ψωμί.
Έλλειψη αντιστάθμισης (αυξομειώνει αυτόματα την θερμοκρασία που θα θερμαίνονται τα νερά ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία).
Παλαιότητα Λέβητα/Καυστήρα και απόδοση/ποιότητα αυτών.
Επομένως ο ηλεκτρονικός θερμοστάτης (τον οποίο) έχω επί της ουσίας δεν προσέφερε καμία οικονομία γιατί η συγκεκριμένη υλοποίηση θέρμανσης για το συγκεκριμένο διαμέρισμα/πολυκατοικία έχει άλλες παθογένειες (σοβαρές) που πρέπει να λυθούν. Καθαρά σαν θερμοστάτης σε σχέση με τον ελάσματος είναι ακριβέστερος (μάλλον) ανοίγει στο -0,5 κλείνει στο +0,5 από την οριζόμενη.
Για το δικό μου σύστημα και για να δω οικονομία πρέπει να λειτουργεί ως εξής:
Αφού πάρει εντολή ότι τα νερά στον λέβητα είναι από μία Χ θερμοκρασία και πάνω (έχει δηλαδή ανάψει πρώτα άλλος) και η θερμοκρασία χώρου είναι κάτω από την ορισμένη τιμή τότε ανοίγει η ηλεκτροβάνα.
Στο σώμα Α που είναι το μεγαλύτερο (και το πιο αργό να ζεσταθεί) να μετράει τη διαφορά θερμοκρασίας νερού εισαγωγής-απαγωγής (δείγμα ότι έχει ζεσταθεί όλο επαρκώς, οπότε κλείνει η ηλεκτροβάνα για οικονομία και μέχρι να αποδοθεί η ζέστη του ζεστού νερού που υπάρχει μέσα στα σώματα στο χώρο (20 -30 λεπτά), Πάλι από την αρχή τα βήματα κλπ κλπ. Έτσι το έχω στο μυαλό μου για τη δική μου περίπτωση. Αυτό θα μου έδινε οικονομία (σημαντική). -
Προφανώς και υπάρχουν πολλά σημεία τα οποία αν προσεχθούν μπορούν να προσφέρουν οικονομία: Σωστή συντήρηση, σωστή ρύθμιση, σωστή διαστασιολόγηση λέβητα, θέση σωμάτων, αντιστάθμιση και θερμοστατικές κεφαλές. Ο ηλεκτρονικός θερμοστάτης δεν είναι ούτε η πανάκεια ούτε το μοναδικό μέσο να επιτευχθεί οικονομία. Απλώς είναι ένα από τα πιο εύκολα να υλοποιηθεί κι εκτός από οικονομία προσφέρει μεγαλύτερη ευκολία και καλύτερη ρυθμική άνεση.
-
όταν ανοιγοκλείνει συχνά όπως ο ηλεκτρονικός , έχεις οικονομία διότι στα 5 λεπτά που θα κλείσει τα σώματα θα εξακολουθήσουν να δίνουν ζέστη αφού το νερό είναι ακόμη ζεστό. Εκπέμπουν την ίδια σχεδόν ζέστη με τον θερμοστάτη ανοιχτό.
-
Προς φίλους μηχανικούς του φόρουμ δύο ερωτήσεις/απορίες που προέκυψαν πριν λίγο σε κουβέντα στο πατρικό μου.
Μονοκατοικία με 5 διαμερίσματα με πρόσβαση με εσωτερική κεντρική σκάλα.
Αφορά δύο διαμερίσματα πάνω/κάτω.
Ένα υπερυψωμένο ισόγειο περίπου 68τμ και από πάνω ακριβώς διαμέρισμα περίπου 55τμ.
Και τα δύο διαμερίσματα έχουν βεράντες πάνω/κάτω.
Η βεράντα του ισογείου έχει και μεταλλική σκάλα που κατεβάζει σε αυλή/κήπο/πάρκινγκ.
Οι βεράντες δεν βλέπουν δρόμο, αλλά χωράφι.Πως μπορούν να ενωθούν αυτά τα δύο διαμερίσματα;
Με εσωτερική κυκλική σκάλα π.χ. μεταλλική;Υπάρχει άλλος τρόπος; π.χ. από τις βεράντες η μπει μία μεταλλική εξωτερική σκάλα που με κάποιο τρόπο να απομονωθεί από το εξωτερικό περιβάλλον;
Αυτές οι εργασίες/επεμβάσεις θέλουν άδεια από την πολεοδομία;
Βάζω μάλλον δύσκολα, αλλά ζητώ γενικές πληροφορίες.
-
Αφού μιλάς για το πατρικό σου , θεωρώ ότι δεν έχετε θέματα με σύσταση , συνιδιοκτήτες , διαφωνίες και συνελεύσεις...
Όταν λες ισόγειο εννοείς υπερυψωμένο ισόγειο στο 1,5 από το έδαφος ?
Λογικά αυτό εννοείς αφού έχεις σκάλα προς την αυλή .Εξωτερική σκάλα που να την κλείσεις δεν μπορείς να κάνεις . Μπορείς να την βάλεις μέσα σε σίδερα και ένα σκέπαστρο , ώστε να μην μπορεί να ανέβει κάποιος άλλος , αλλά όχι να την κλείσεις .
Εσωτερική μπορείς να κάνεις , αλλά θέλεις κάποια άδεια και βέβαια να κάνεις αδιατάρακτη κοπή στην πλάκα . -
Νομίζω ότι μια εσωτερική θα σου χαλάσει τους χώρους και στα δύο επίπεδα, γιατί δεν έχεις και μεγάλες επιφάνειες. Εκτός αν πας σε κάτι μικρές κυκλικές - σκοτώστρες που θα είναι άχρηστες όταν μεγαλώσεις ή αν κουβαλάς κάτι...
Η εξωτερική μεταλλική ίσως είναι λύση από την άποψη του να γλιτώσεις χώρο. Αλλά και στις δύο περιπτώσεις θέλεις άδεια από πολεοδομία, και ειδικά για την εξωτερική κρατώ μερικές επιφυλάξεις για τη θέση της σε σχέση με τις υποχρεωτικές αποστάσεις. -
Ο χρήστης criuser έγραψε:
Αφού μιλάς για το πατρικό σου , θεωρώ ότι δεν έχετε θέματα με σύσταση , συνιδιοκτήτες , διαφωνίες και συνελεύσεις...Όταν λες ισόγειο εννοείς υπερυψωμένο ισόγειο στο 1,5 από το έδαφος ?
Λογικά αυτό εννοείς αφού έχεις σκάλα προς την αυλή .Εξωτερική σκάλα που να την κλείσεις δεν μπορείς να κάνεις . Μπορείς να την βάλεις μέσα σε σίδερα και ένα σκέπαστρο , ώστε να μην μπορεί να ανέβει κάποιος άλλος , αλλά όχι να την κλείσεις .
Εσωτερική μπορείς να κάνεις , αλλά θέλεις κάποια άδεια και βέβαια να κάνεις αδιατάρακτη κοπή στην πλάκα.**cruiser και polo2002 ευχαριστώ. **
Καλά που σας ρώτησα γιατί υπάρχουν κάποιοι **στο σόι **που τα θεωρούν όλα εύκολα.
Δυστυχώς στο πατρικό μου μπορεί να είμαστε μία οικογένεια, αλλά έχω άλλου τύπου μπλεξίματα για αυτό σηκώθηκα και έφυγα από εκεί.Πράγματι υπερυψωμένο ισόγειο εννοώ ότι είναι 1,5 μέτρο από το έδαφος.
Από ότι κατάλαβα και στις δύο περιπτώσεις χρειάζεται άδεια από την πολεοδομία και γραφειοκρατία και όλα τα σχετικά. Και σίγουρα η εσωτερική σκάλα θέλει πολύ μελέτη γιατί τα δύο διαμερίσματα διαφέρουν σε αρχιτεκτονική χώρων. Αν και χλωμό το κόβω να μπορεί να μπει εσωτερική σκάλα, αφού σχεδιαστικά δεν ταυτίζονται οι χώροι πάνω/κάτω. Αλλού τα δωμάτια, αλλού οι κουζίνες, αλλού τα WC. Μόνο ένα κομμάτι των σαλονιών μάλλον ταυτίζεται.
Για αυτό σκεφτόμουν εξωτερική σκάλα αφού ήδη υπάρχει μεταλλική φαρδιά σκάλα στο ισόγειο.
Σαν την παρακάτω, αλλά πολύ ποιο φαρδιά, με μεγάλο πλατύσκαλο, με χαμηλή μεταλλική πόρτα και με κάγκελα.Θα βρεθώ με δύο μικρά διαμερίσματα (στα οποία έχω ρίξει και ένα τσουβάλι χρήματα για ανακαινίσεις) που δεν θα μπορώ να τα ενώσω ώστε να έχω τουλάχιστον την αίσθηση ότι αφορά ενιαίο διαμέρισμα τύπου μεζονέτας. Κρίμα.
-
Όπως σωστά σου είπε ο cruiser, η ενδεδειγμένη λύση είναι εσωτερική σκάλα με αδιατάρακτη κοπή. Δεν είναι όμως κάτι από, γιατί πρέπει να μην επηρεάζεται η στατική επάρκεια του κτιρίου και επιπλέον να βολεύει η νέα διαρρύθμιση.
Αλλά, αφού προς το παρόν δεν σκοπεύεις να κατοικήσεις εκεί, μην τα συνενώσεις! Μεγαλύτερη αξία και εμπορικότητα (είτε για πώληση είτε για ενοίκιο) έχουν τα δύο διαμερίσματα ξεχωριστά.
Υ.Γ.: Υπάρχει μια περίπτωση να κάνεις εξωτερική σκάλα στεγασμένη και πλήρως κλειστή, αλλά προϋποθέτει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης, το οποίο μάλιστα να 'ανήκει' στο μερίδιο σου. Για ανοιχτή εξωτερική σκάλα δεν το συζητάω. Θα ανεβαίνεις στα υπνοδωμάτια με εξωτερική υπαίθρια σκάλα; Ούτε μεζονέτα στα περίχωρα του Σεράγεβο...
-
Τι να πουλήσεις μωρέ από δαύτα;
Αυτά είναι να βάλεις μπουρλότο και να τα ανατινάξεις και τα δύο.
Και τα δύο διαμερίσματα έχουν πάρα πολύ σοβαρές σχεδιαστικές ατέλειες.
Το ένα διαμέρισμα (του ισογείου) μόνο μπορεί να ενοικιασθεί και αυτό το πολύ σε δύο άτομα που δεν θα έχουν πολλά πάρε/δώσε με την κουζίνα.
Το άλλο διαμέρισμα είναι κλειστό εδώ και 20 χρόνια, γιατί το WC του είναι απελπιστικά μικρό.Μόνο αν τα συνένωνα θα μπορούσε να γίνει μία κανονική οικία.
Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει, οπότε άστα έτσι να σαπίζουν.υ.γ. τα άλλα διαμερίσματα του κτιρίου είναι κανονικά, μεγάλα, χωρίς σχεδιαστικές ατέλειες.
-
Storm,από την εμπειρία μου σου λέω να μην τα ενώσεις,όπως άλλωστε είπαν και οι προλαλήσαντες. Η αξία των μικρών διαμερισμάτων ανα τμ είναι πάντα μεγαλύτερη. Στην Θεσσαλονίκη όλοι οι μηχανικοί ψάχνουν μεγάλα διαμερίσματα για να τα σπάσουν σε μικρότερα. Έχω 3 διαμερίσματα 165-205 τμ και οι μηχανικοί κάνουν παρέλαση! Να θυμάσαι ότι πλέον χρειάζεσαι άδεια ακόμα και για να περάσεις κλιματιστικό!
-
Η ένωση πήγε ήδη στο κάδο απορριμάτων.
Τώρα σκέφτομαι την λύση του μπουρλότου... -
Για κλιματιστικό πια ΔΕΝ θέλει άδεια, από 3/11/2017 (Ν.4495/17 αρθρο 30). Δεν αφορά όσους έβαλαν παλιότερα όμως.
-
Ο χρήστης kkostask έγραψε:
Storm,από την εμπειρία μου σου λέω να μην τα ενώσεις,όπως άλλωστε είπαν και οι προλαλήσαντες. Η αξία των μικρών διαμερισμάτων ανα τμ είναι πάντα μεγαλύτερη. Στην Θεσσαλονίκη όλοι οι μηχανικοί ψάχνουν μεγάλα διαμερίσματα για να τα σπάσουν σε μικρότερα. Έχω 3 διαμερίσματα 165-205 τμ και οι μηχανικοί κάνουν παρέλαση! ...Διαβάζω και ξαναδιαβάζω αυτό που γράφεις και μου κάνει εντύπωση.
Μπορεί η αξία των μικρών διαμερισμάτων ανά τμ να είναι μεγαλύτερη, αλλά κάποιος που έχει δύο μικρά διαμερίσματα σε τι ωφελείται από αυτό;
Εκτός αν εννοείς ότι μπορούν να ενοικιαστούν ποιο εύκολα.
Εμένα πάντως δεν με ενδιαφέρει η περίπτωση της ενοικίασης.
Με ενδιαφέρει να δω αν μπορώ να τα αξιοποιήσω τα δύο μικρά διαμερίσματα για να μείνω εγώ κάποια στιγμή. -
Θα στο εξηγήσω αγαπητέ με νούμερα.....
Μη ανακαινισμένο διαμέρισμα 165 τμ, 40 ετών πωλείται προς 500 ευρώ το μέτρο. Το αγοράζουν,κάνουν σοβαρή και σωστή ανακαίνιση με 250 ευρώ το μέτρο και αφού το κόψουν στα 2 το πουλάνε 1300 ευρώ το μέτρο....αν το πουλούσαν ενιαίο θα έπιανε γύρω στα 1100 στην καλύτερη περίπτωση....αυτά προφανώς ισχύουν στην πώληση....στην ενοικίαση ειναι διαφορετικά...ένα μη ανακαινισμένο αλλά σε καλή κατάσταση διαμέρισμα 165 τμ θα ενοικιαστεί γύρω στα 600....δυο διαμερίσματα των 85 θα νοικιαστούν 400 έκαστο....άρα? -
Άρα όταν κάποιος πουλάει ή ενοικιάζει τον συμφέρει να έχει μικρά διαμερίσματα ή οικίες.
-
Τα μικρά και πουλιούνται και νοικιάζονται πιο εύκολα....
-
Ο χρήστης kkostask έγραψε:
Θα στο εξηγήσω αγαπητέ με νούμερα.....
Μη ανακαινισμένο διαμέρισμα 165 τμ, 40 ετών πωλείται προς 500 ευρώ το μέτρο. Το αγοράζουν,κάνουν σοβαρή και σωστή ανακαίνιση με 250 ευρώ το μέτρο και αφού το κόψουν στα 2 το πουλάνε 1300 ευρώ το μέτρο....αν το πουλούσαν ενιαίο θα έπιανε γύρω στα 1100 στην καλύτερη περίπτωση....αυτά προφανώς ισχύουν στην πώληση....στην ενοικίαση ειναι διαφορετικά...ένα μη ανακαινισμένο αλλά σε καλή κατάσταση διαμέρισμα 165 τμ θα ενοικιαστεί γύρω στα 600....δυο διαμερίσματα των 85 θα νοικιαστούν 400 έκαστο....άρα?Προφανως ισχυει αυτό αν είναι σε καλη θεση σιγουρα συμφερει να κανει καποιος αυτό που περιγραφεις.
Αν εχεις 2 μικρα και μη λειτουργικα διαμερίσματα σε μετρια/κακη περιοχη πιθανον να σε συμφερει να τα ενωσεις αφου το ένα θα είναι περισσοτερο λειτουργικο. Αυτό λεει ο Στορμ.
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ