-
Αν φοβάσαι τον τροχό μπορείς σχετικά εύκολα να κάνεις την ίδια δουλειά με έναν ματρακά (βαρύ σφυρί) και ένα βελόνι. Τα σίδερα τα κόβεις αφού φας το μπετό με ψαλίδι.
-
Να ρωτήσω και εγώ κάτι?
Ψάχνομαι να χτίσω (σε δικό μου οικόπεδο) εντός Αττικής. Το κόστος κατασκευής ανέρχεται σε 1.000-1.200€/τ.μ. σύμφωνα με τη γνώμη αρκετών κατασκευαστών που ρώτησα. Μιλάμε πάντα για συμβατική κατασκευή και όχι υπερβολές. Αυτό που λέμε 'ένα απλό σπίτι'.
Συζητώντας με φίλους στην επαρχία, οι τιμές που παίζουν εκεί είναι ~800€/τ.μ. και ~1.000€/τ.μ. για λουξ κατασκευή.
Η απορία μου είναι, πού οφείλεται η μεγάλη αυτή απόκλιση? -
Στις μεγαλύτερες απαιτήσεις των εργολάβων και στη δυσκολία και το (συνεπακόλουθο) αυξημένο κόστος των μετακινήσεων και των μεταφορών.
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Στις μεγαλύτερες απαιτήσεις των εργολάβων και στη δυσκολία και το (συνεπακόλουθο) αυξημένο κόστος των μετακινήσεων και των μεταφορών.Για λύσεις στυλ BETANET τί προτείνετε?
-
Ετοιμάζομαι κι εγω για σπίτι φίλε μου....Οι τιμές που λες οτι ισχύουν στην Αθήνα, είναι πάντα υψηλότερες απο την επαρχία κι αυτό ισχύει για ολα οσα εχουν να κανουν με την οικοδομή....Το 'γιατι' έχει να κανει με πολλούς παράγοντες, τους οποίους υπάρχουν πιο ειδικοί απο μένα να τους αναλύσουν....Αυτό που μπορώ να σου πω πάντως, είναι οτι και στην επαρχία με 800ευρω και 1000, 'λουξ' κατασκευή δεν κάνεις....(ειδικά με 800..... ). Με 1000 ομως, κάνεις σιγουρα αρκετά παραπάνω απο ενα 'απλό' σπίτι, οπως λές....Στην πορεία πάντως, θα ενημερώνω για τιμές και γενικότερα για ο,τι προκύπτει σε σχέση με την οικοδομή... (που αφορούν τη Λάρισα τουλάχιστο...)
-
Έχεις λεφτά για πέταμα; Μπορώ να βοηθήσω.
Αν έχεις όρεξη και γερά νεύρα, ασχολήσου μόνος σου. Θα βρίσκεις συνεργεία, θα βρίσκεις υλικά, θα τσακώνεσαι με το μηχανικό που δεν θα κάνει την επίβλεψη που θα έχει πληρωθεί, αλλά θα ξεμπερδέψεις με κόστος 700 - 800 ευρώ το τμ μαξ.
-
Εμενα στην Αχαϊα 260 τμ + 140 τμ υπόγειο θα μου βγεί γύρω στα 200.000 ευρώ στο τέλος. Είμαι κάπου στην μέση και είμαι ακόμα εντός προύπολογισμού.
Πάντως είναι απίστευτο άγχος, τρέξιμο , βρυσίδι ... κτλ κτλ...
και υπολογισε οτι 1 χρόνο θα μονοπολήσει τα πάντα από την ζωή σου αφού μονο με αυτό θα ασχολήσε... -
1 χρόνο;Βαλε 50
-
Κατάλαβα...
Πετραδάκι-πετραδάκι, 10 χρόνια τό 'χτιζα (δις)
μ' εργολάβους και μαστόρους
μα ποτέ δεν τέλειωσα.... -
Ή αυτό ... ή πλερώκα!
Αποφασί και διατά.-
-
Για μένα η καλύτερη λύση για το σπίτι (αν ποτέ το κάνω) είναι προκατασκευασμένο και όχι κλασική (μπετά) κατασκευή. Ασύγκριτα καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, καλύτερες μονώσεις, καλύτερη συμπεριφορά σε σεισμό, περισσότεροι διαθέσημοι χώροι σε ίδια κάλυψη, μικρότερο κόστος στην κατασκευή (για το Ηράκλειο περίπου 600 ευρώ το τμ) αλλά και στο ΙΚΑ (50% της κλασικής κατασκευής). Το μόνο που θα με ανάγκαζε να αλλάξω από προκατ σε σύμμεικτη κατασκευή θα ήταν αν ήθελα πάνω από δυο ορόφους.
Για σκέψου το καλύτερα! Επίσης έχεις να κάνεις με έναν και όχι 10 συνεργεία που επιβεβαιώνουν συνήθως το ρητό ότι το πρώτο σπίτι που φτιάχνεις το πουλάς το δεύτερο το νοικιάζεις και μένεις στο τρίτο!!!!
Αν θέλεις οποιαδήποτε πληροφορία για αυτού του είδους τις κατασκευές απλά ρώτα. Έχω όλες τις απαντήσεις. -
...θα τσακώνεσαι με το μηχανικό που δεν θα κάνει την επίβλεψη που θα έχει πληρωθεί...Επειδή υπάρχει μεγάλη παρεξήγηση γι'αυτό, η επίβλεψη του μηχανικού ΔΕΝ συνίσταται στο να ελέγχει αν οι μαστόροι σοβαντίζουν στραβά ή στο αν τα πλακάκια έχουν μπει σωστά ή λάθος. Αυτό λέγεται ΕΠΙΣΤΑΣΙΑ και την κάνει ή ο ιδιοκτήτης μόνος του ή κάποιος άλλος ο οποίος αμείβεται συγκεκριμένα γι'αυτό.
-
Έχεις χτίσει;
Η επίβλεψη είναι και το που θα χτιστεί ο τοίχος, το αν τα πλακάκια κόλλησαν σωστά, αν οι υδραυλικές εγκαταστάσεις γίνονται σύμφωνα με τα σχέδια, αν τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι τα κατάλληλα! Και ότι όλα αυτά (και όχι μόνον) έγιναν σωστά, το βεβαιώνει ο επιβλέπων μηχ/κός. Δεν πληρώνουμε επίβλεψη μόνο για τα στατικά!
-
Σωστά,
Εαν π.χ. τα τούβλα δεν μπούνε σωστά και πέσει ο τοίχος σε σεισμό
ή πέσει η στέγη, ο μηχανικός έχει υπογραψει για αυτό.
Το χαρτί της άδειας τα λέει αυτά -
:lol:
Έχεις χτίσει;Η επίβλεψη είναι και το που θα χτιστεί ο τοίχος, το αν τα πλακάκια κόλλησαν σωστά, αν οι υδραυλικές εγκαταστάσεις γίνονται σύμφωνα με τα σχέδια, αν τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι τα κατάλληλα! Και ότι όλα αυτά (και όχι μόνον) έγιναν σωστά, το βεβαιώνει ο επιβλέπων μηχ/κός. Δεν πληρώνουμε επίβλεψη μόνο για τα στατικά!
Μία ερώτηση μόνο... Είσαι σίγουρος ότι πληρώνετε την επίβλεψη; Γιατί οι περισσότεροι πελάτες, εδώ τουλάχιστον, ΔΕΝ την πληρώνουν. Είναι τέτοια η συμφωνία που ο μηχανικός παραδίδει τον σκελετό και από εκεί και μετά, αν χρειαστεί κάτι, πηγαίνει. Όχι όμως να είναι εκεί συνέχεια! Εϊπαμε, έχουμε και άλλες δουλειές να κάνουμε!!!
-
Νάσο, δεν μπορείς να μην πληρώσεις επίβλεψη, τα παραστατικά της κατάθεσης των αμοιβών είναι απαραίτητα για την ηλεκτροδότηση του σπιτιού και την έκδοση άδειας λειτουργίας της επιχείρησης!
-
Δεν σημαίνει οτι ο μηχανικός πρέπει να είναι εκεί συνέχεια... αλλά οταν π.χ. τελειώσει η τοιχοποιια πρέπει να πάει να εγκρίνει την εργασία
-
Νάσο, δεν μπορείς να μην πληρώσεις επίβλεψη, τα παραστατικά της κατάθεσης των αμοιβών είναι απαραίτητα για την ηλεκτροδότηση του σπιτιού και την έκδοση άδειας λειτουργίας της επιχείρησης!Τα ξέρω βρε τα παραστατικά των αμοιβών. Ένα ποσό της πλάκας μπαίνει, έλα τώρα, δεν τα ξέρεις τα κόλπα; Η μάνα μου είναι μηχανικός (αρχιτέκτονας), εγώ είμαι μηχανικός (πολεοδόμος) και ξέρω το σύστημα. Τουλάχιστον ξέρω τι γίνεται εδώ. Πληρώνουν μόνο τη μελέτη και τη βασική επίβλεψη, ώστε να κοπούν οι αμοιβές. Φυσικά μ' αυτά τα λεφτά ΔΕΝ ΠΑΕΙ μηχανικός εκεί για πλήρη επίβλεψη!!!
Εμείς μόνο στις πολύ σοβαρές δουλειές επιβλέπουμε.
-
Montecarlo
Έτσι ακριβώς, συν ότι πριν αρχίσει πχ η τοιχοποιία πρέπει (= είναι υποχρεωμένος) να δώσει τις κατάλληλες οδηγίες στους χτίστες.nasos79
Την υπογραφή σας ότι όλα έγιναν καλώς πως την βάζετε; Θάρρος ή γνώση; -
Montecarlo
Έτσι ακριβώς, συν ότι πριν αρχίσει πχ η τοιχοποιία πρέπει (= είναι υποχρεωμένος) να δώσει τις κατάλληλες οδηγίες στους χτίστες.nasos79
Την υπογραφή σας ότι όλα έγιναν καλώς πως την βάζετε; Θάρρος ή γνώση;Βασικά, θα σου πω... Οι εργολάβοι που δουλεύουν εδώ, είναι σε γενικές γραμμές, λίγο ή πολύ, γνωστοί. Έτσι ξέρεις το αποτέλεσμα της δουλειάς τους. Αν τώρα κάποιον δεν τον ξέρουμε, τον τσεκάρουμε. Έπειτα, ο φέρων οργανισμός είναι τα ζόρια. Από εκεί και μετά, ό,τι και να γίνει, απλά θα φαίνεται σαν κακοτεχνία. Και τα μπετά τα επιβλέπουμε!
Επίσης, χαράζουμε και τις τοιχοποιίες, δείχνουμε τις θέσεις των εγκαταστάσεων κτλ, αλλά αυτά δεν είναι πλήρης επίβλεψη. Εγώ νόμιζα -κατάλαβα- ότι μιλούσαμε για πλήρη επίβλεψη, ΤΑ ΠΑΝΤΑ!
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ