-
http://www.taxheaven.gr/acforum/index.p ... &showcat=5
-
Ευχαριστώ πολύ.
Να υποθέσω ότι στο πρώτο κελί της σελίδας υπολογισμού αντικειμενικής αξίας [Τίθεται η ισχύουσα Τιμή Εκκίνησης (EK) ελάχιστου κόστους οικοδομής της σχετικής Υπουργικής Απόφασης ] βάζουμε το γινόμενο της αξίας του τετρ. μέτρου Χ τον συντελεστή εμπορικότητας; Πχ αν είναι 2.000 η αξία του τ.μ. και 2 ο Σ.Ε., βάζουμε 4.000 ΕΥΡΩ;
Αυτό έκανα και σαν σωστό μου φαίνεται το τελικό νούμερο, αλλά να το επιβεβαιώσω. -
Υποψιάζομαι ότι μπορεί να χρησιμοποιείς το λάθος φύλλο υπολογισμού.
Το Κ1 (κατοικία) και Κ2 (μονοκατοικία) χρησιμοποιούντα σε περιοχές όπου ισχύει το μικτό σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων ενώ για κατοικίες ή διαμέρισμα σε οικόπεδο εντός σχεδίου ή οικισμού χρειάζεσαι το έντυπο 1 για κατοικία-διαμέρισμα και το έντυπο 3 για οικόπεδο (είτε σκέτο, είτε για τη μονοκατοικία = κατοικία + οικόπεδο).
Τί θες να υπολογίσεις ; Γιατί στις συνήθεις περιπτώσεις θες απλά Τ.Ζ. για τις κατοικίες - διαμερίσματα κλπ και Τ.Ζ + Σ.ΑΟ. + Τ.Ο. + Σ.Ε. για οικόπεδο.
Η 'ισχύουσα Τιμή Εκκίνησης (EK) ελάχιστου κόστους οικοδομής' αφορά τα Κ1 και Κ2.
Προσοχή ΔΕΝ είμαι expert στα θέματα αυτά.
-
Σωστά, ήταν στη δεύτερη σελίδα και δεν το είχα δει. Ευχαριστώ και πάλι.
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Υποψιάζομαι ότι μπορεί να χρησιμοποιείς το λάθος φύλλο υπολογισμού.Το Κ1 (κατοικία) και Κ2 (μονοκατοικία) χρησιμοποιούντα σε περιοχές όπου ισχύει το μικτό σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων ενώ για κατοικίες ή διαμέρισμα σε οικόπεδο εντός σχεδίου ή οικισμού χρειάζεσαι το έντυπο 1 για κατοικία-διαμέρισμα και το έντυπο 3 για οικόπεδο (είτε σκέτο, είτε για τη μονοκατοικία = κατοικία + οικόπεδο).
Τί θες να υπολογίσεις ; Γιατί στις συνήθεις περιπτώσεις θες απλά Τ.Ζ. για τις κατοικίες - διαμερίσματα κλπ και Τ.Ζ + Σ.ΑΟ. + Τ.Ο. + Σ.Ε. για οικόπεδο.
Η 'ισχύουσα Τιμή Εκκίνησης (EK) ελάχιστου κόστους οικοδομής' αφορά τα Κ1 και Κ2.
Προσοχή ΔΕΝ είμαι expert στα θέματα αυτά.
Κουτσάν είσαι ένας μικρός θεούλης!!!
Παρατηρώ ότι έχεις πολλές γνώσεις κ μπράβο σου φίλε!
Σε πάω!!! -
Συνεχίζω απο εδώ, αλλά δυστυχώς κάθε μέρα όλο και κάτι εξωφρενικό ακούω. Σήμερα:
Επικοινώνησα με μεσιτικό γραφείο, για ενοικίαση διαμερίσματος , του οποίου γνωρίζω περίπου την διαρρύθμιση και την κατάσταση, καθώς και τη συνολική εικόνα της οικοδομής, καθόσον τα μπαλκόνια μας απέχουν 30 μέτρα και ειναι σχεδόν αντικρυστά, προκειμένου να διερευνήσω την αξία του δικού μου σπιτιού σε περίπτωση που αγοράσω άλλο και μετακομίσω ενοικιάζοντάς το.
Περιοχή σύνορα Παγκρατίου-Μέτς, κοντά στο Α΄Νεκροταφείο.
Το σπίτι προς ενοικίαση ειναι οροφοδιαμέρισμα 3ου (5οροφη οικοδομή), 140 τμ, με μια αποθήκη 7τμ στο υπόγειο και 1 θέση κλειστού parking. Κατασκευή εντελώς εμπορική, του 1990, χωρίς καλούδια (ούτε τζάκι) και όπως μου είπαν, θα παραδοθεί βαμμένο. Επειδη ξέρω και την οικογένεια-ιδιοκτήτες που το είχε, με 2 παιδάκια σήμερα 10 και 5 ετών, υποθέτω ότι εχει φθορές αρκετές, που το βάψιμο δεν τις καλύπτει.
Χαρακτηριστικό ειναι οτι εδώ και 6 χρόνια, η τέντα στο πίσω μέρος ειχε φθαρεί και σήμερα κρέμονται στην κυριολεξία κρόσια, ενώ αμφιβάλλω αν λειτουργεί κιόλας, γιατί δεν ξανα/ανεβοκατέβηκε τα τελευταία 5-6 χρόνια, ενω ξηλωθήκαν και τα A/C που υπήρχαν.
Επίλογος: 1.300 € ενοίκιο. ....
Οταν εξήγησα στον μεσίτη ότι ξέρω γιατί περίπου διαμέρισμα μιλάμε και οτι η τιμή ειναι εξωφρενική, παραδέχτηκε οτι όταν ανάλαβαν την ενοικίαση, πρότειναν στους ιδιοκτήτες τιμή max 1000 €, αλλά οι ιδιοκτήτες ήταν ανένδοτοι.
Η δική μου εκτίμηση ήταν στα 800€, αλλά επειδή δίνουν και αποθήκη-θέση στάθμευσης, πιστεύω ότι τα 900 € ειναι η σωστή τιμή.
Κατά τα άλλα, απορούμε γιατί ειναι τόοοοοσα ξενοίκιαστα. -
Τα σπίτια έχουν πλέον τεκμήριο χρήσης και όταν τα νοικιάζεις πέραν του τεκμηρίου του ενοικίου .
Ετσι τα μεγάλα σπίτια θα νοικιάζονται δυσκολότερα και μόνο από ανθρώπους που ψάχνουν τέτοια σπίτια και δεν έχουν πρόβλημα με το τεκμήριο .
Με αυτή την λογική ελπίζουν να βρούν κάποιον που ψάχνει αυτό συγκεκριμμένα .
Δύσκολο αλλά όχι αδύνατο .
Στο μέλλον μαζί με τις ενεργειακές αναβαθμίσεις θα πάμε και σε διαχωρισμούς και σε μετατροπές σε μικρότερα . -
Φιλτατοι πολιτικοι μηχανικοι:
Ειμαι σε ρετιρε, πανω απο εμενα ειναι η πλακα της ταρατσας κ τελος. Μεσα στο σαλονι μου εχω δυο κολωνες που προς τα κατω ειναι κολωνες της οικοδομης, προς τα πανω τερματιζουν στην πλακα της ταρατσας. Διατομη τετραγωνη, 24εκ. πλευρα περιπου.
Αμα βιδωσω στην μια κολωνα 4 μεγαλες βιδες για να βαλω την βαση της τηλεορασης εκει πανω (40αρα με βαση-βραχιονα), την αδυνατιζω πολυ? Μπορει να εχει προβλημα αντοχης σε θεμα σεισμου? Προφανως το να κραταει την ταρατσα δεν ειναι θεμα.
-
Ένας φίλος πήρε μικρή φορητή και οικονομική εύκαμπτη πισίνα διαμέτρου περίπου 3,5 μέτρα την οποία όταν την γεμίσεις χωράει κάπου 6,5 τόνους νερού. Επειδή ζήλεψα αλλά δεν έχω τον κήπο του φίλου μου αναρωτιέμαι αν μπορείς να την βάλεις στην ταράτσα 5όροφης πολυκατοικίας;; Μιλάμε για ~9,5τμ οπότε πάει 700 κιλά ανά τμ.
Γενικά τι φορτίο προβλέπεται να μπορεί να σηκώσει ασφαλώς μια ταράτσα;; Και υπάρχουν ισχυρότερα και ασθενέστερα σημεία;; -
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Φιλτατοι πολιτικοι μηχανικοι:Ειμαι σε ρετιρε, πανω απο εμενα ειναι η πλακα της ταρατσας κ τελος. Μεσα στο σαλονι μου εχω δυο κολωνες που προς τα κατω ειναι κολωνες της οικοδομης, προς τα πανω τερματιζουν στην πλακα της ταρατσας. Διατομη τετραγωνη, 24εκ. πλευρα περιπου.
Αμα βιδωσω στην μια κολωνα 4 μεγαλες βιδες για να βαλω την βαση της τηλεορασης εκει πανω (40αρα με βαση-βραχιονα), την αδυνατιζω πολυ? Μπορει να εχει προβλημα αντοχης σε θεμα σεισμου? Προφανως το να κραταει την ταρατσα δεν ειναι θεμα.
Να το πω λίγο μπακαλίστικα:
Πόσο ζυγίζει μια τηλεόραση 40άρα μαζί με τη βάση της; 100; 200 κιλά; Αν έρθουν δύο καλεσμένοι σου στο σαλόνι και ακουμπήσουν πάνω στην κολώνα, θα φοβηθείς;
Εννοείται δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα...
-
14.7 κιλά είναι η δικιά μας 42άρα, βάλε και αλλα 3 κιλά η βάση... ε 20 κιλά...
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Ένας φίλος πήρε μικρή φορητή και οικονομική εύκαμπτη πισίνα διαμέτρου περίπου 3,5 μέτρα την οποία όταν την γεμίσεις χωράει κάπου 6,5 τόνους νερού. Επειδή ζήλεψα αλλά δεν έχω τον κήπο του φίλου μου αναρωτιέμαι αν μπορείς να την βάλεις στην ταράτσα 5όροφης πολυκατοικίας;; Μιλάμε για ~9,5τμ οπότε πάει 700 κιλά ανά τμ.
Γενικά τι φορτίο προβλέπεται να μπορεί να σηκώσει ασφαλώς μια ταράτσα;; Και υπάρχουν ισχυρότερα και ασθενέστερα σημεία;;Το φορτίο που περιγράφεις είναι σημαντικό και χρειάζονται επιπλέον στοιχεία και πιθανότατα κάποια μέτρηση αντοχής. Αν πάντως αποφαασίσεις εν τέλει να την τοποθετήσεις, το ισχυρότερο σημείο είναι πάνω από έναν κόμβο κολώνας και δοκών. Επειδή η συντριπτική πλειοψηφία οικοδομών έχει αναμονές στα σίδερα, αυτό πιθανότατα δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Όσο πιο κοντά λοιπόν στον κόμβο και οπωσδήποτε πάνω από δοκάρι.
Αντίθετα το ασθενέστερο σημείο μιας πλάκας είναι το κέντρο της. Επειδή έχει καθιερωθεί και 'πλάκα' λέμε όλη την ενιαία επιφάνεια, τονίζω οτι από στατικής και μηχανικής άποψης μια πλάκα είναι αυτή που περικλείεται από δοκαρια. Εμείς μπορεί να βλέπουμε μια ενιαία επιφάνεια, αλλά αυτό είναι καθαρά οπτικό και μόνο θέμα.
Ξαναλέω όμως οτι το φορτίο είναι σημαντικό και αν ήμουν μηχανικός σου θα σε συμβούλευα πρώτα να γίνει έλεγχος των σχεδίων και μετρήσεις και μετά οτιδήποτε άλλο...
-
Ο χρήστης dbekos έγραψε:
Συνεχίζω απο εδώ, αλλά δυστυχώς κάθε μέρα όλο και κάτι εξωφρενικό ακούω. Σήμερα:
Επικοινώνησα με μεσιτικό γραφείο, για ενοικίαση διαμερίσματος , του οποίου γνωρίζω περίπου την διαρρύθμιση και την κατάσταση, καθώς και τη συνολική εικόνα της οικοδομής, καθόσον τα μπαλκόνια μας απέχουν 30 μέτρα και ειναι σχεδόν αντικρυστά, προκειμένου να διερευνήσω την αξία του δικού μου σπιτιού σε περίπτωση που αγοράσω άλλο και μετακομίσω ενοικιάζοντάς το.
Περιοχή σύνορα Παγκρατίου-Μέτς, κοντά στο Α΄Νεκροταφείο.
Το σπίτι προς ενοικίαση ειναι οροφοδιαμέρισμα 3ου (5οροφη οικοδομή), 140 τμ, με μια αποθήκη 7τμ στο υπόγειο και 1 θέση κλειστού parking. Κατασκευή εντελώς εμπορική, του 1990, χωρίς καλούδια (ούτε τζάκι) και όπως μου είπαν, θα παραδοθεί βαμμένο. Επειδη ξέρω και την οικογένεια-ιδιοκτήτες που το είχε, με 2 παιδάκια σήμερα 10 και 5 ετών, υποθέτω ότι εχει φθορές αρκετές, που το βάψιμο δεν τις καλύπτει.
Χαρακτηριστικό ειναι οτι εδώ και 6 χρόνια, η τέντα στο πίσω μέρος ειχε φθαρεί και σήμερα κρέμονται στην κυριολεξία κρόσια, ενώ αμφιβάλλω αν λειτουργεί κιόλας, γιατί δεν ξανα/ανεβοκατέβηκε τα τελευταία 5-6 χρόνια, ενω ξηλωθήκαν και τα A/C που υπήρχαν.
Επίλογος: 1.300 € ενοίκιο. ....
Οταν εξήγησα στον μεσίτη ότι ξέρω γιατί περίπου διαμέρισμα μιλάμε και οτι η τιμή ειναι εξωφρενική, παραδέχτηκε οτι όταν ανάλαβαν την ενοικίαση, πρότειναν στους ιδιοκτήτες τιμή max 1000 €, αλλά οι ιδιοκτήτες ήταν ανένδοτοι.
Η δική μου εκτίμηση ήταν στα 800€, αλλά επειδή δίνουν και αποθήκη-θέση στάθμευσης, πιστεύω ότι τα 900 € ειναι η σωστή τιμή.
Κατά τα άλλα, απορούμε γιατί ειναι τόοοοοσα ξενοίκιαστα.Ρε πάνε καλά τα άτομα... Να μου έλεγες Κηφισιά, οκ....
Αλλά Παγκράτι-Μέτς με τόσα;;;Με την καμία όμως....
-
Δεν καταλαβατε, το προβλημα μου δεν ειναι το βαρος (θα ηταν αστειο να πω κατι τετοιο), αλλα το οτι τρυπαω με 4 τρυπες την κολωνα, πιθανως αδυνατιζοντας την σε ενδεχομενο σεισμου, ξεκινωντας stresses απο τις τρυπες κ παει λεγοντας. Δηλαδη το διλλημα μου ειναι τρυπα = stress initiation site (που δεν ξερω πως να το πω στα ελληνικα, πως φαινεται ο εξ Αγγλιας μηχανολογος ε ).
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Φιλτατοι πολιτικοι μηχανικοι:Ειμαι σε ρετιρε, πανω απο εμενα ειναι η πλακα της ταρατσας κ τελος. Μεσα στο σαλονι μου εχω δυο κολωνες που προς τα κατω ειναι κολωνες της οικοδομης, προς τα πανω τερματιζουν στην πλακα της ταρατσας. Διατομη τετραγωνη, 24εκ. πλευρα περιπου.
αν έβλεπες τον οπλισμός της δοκού θα γέλαγες συγκρινόμενη με το αστείο βάρος της tv...
που και βαριά να ήταν, το βάρος της πρακτικά περνάει από τον άξονα της κολώνας και δεν προκαλεί ροπή... -
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Δεν καταλαβατε, το προβλημα μου δεν ειναι το βαρος (θα ηταν αστειο να πω κατι τετοιο), αλλα το οτι τρυπαω με 4 τρυπες την κολωνα, πιθανως αδυνατιζοντας την σε ενδεχομενο σεισμου, ξεκινωντας stresses απο τις τρυπες κ παει λεγοντας. Δηλαδη το διλλημα μου ειναι τρυπα = stress initiation site (που δεν ξερω πως να το πω στα ελληνικα, πως φαινεται ο εξ Αγγλιας μηχανολογος ε ).στο βάθος του ούπα δεν θα είναι η οπή??
τι Φ βίδες θα βάλεις?? για γερανογέφυρες??? -
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Δεν καταλαβατε, το προβλημα μου δεν ειναι το βαρος (θα ηταν αστειο να πω κατι τετοιο), αλλα το οτι τρυπαω με 4 τρυπες την κολωνα, πιθανως αδυνατιζοντας την σε ενδεχομενο σεισμου, ξεκινωντας stresses απο τις τρυπες κ παει λεγοντας. Δηλαδη το διλλημα μου ειναι τρυπα = stress initiation site (που δεν ξερω πως να το πω στα ελληνικα, πως φαινεται ο εξ Αγγλιας μηχανολογος ε ).Είχα γράψει ένα κατεβατό, αλλά στο τέλος μονο αστείο δε μου φάνηκε και το σβησα
Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Αν ήταν να ρίχναμε περιουσίες στα μπετά κι αυτά να επηρεάζονται από...χαδάκια (γιατί χαδάκι είναι αυτό που περιγράφεις), κλάφ'τα...
-
Αν θέλεις να κάνεις τη μικρότερη ζημιά που μπορεί να γίνει, κάνε πρώτα τρύπες με ένα λεπτό τρυπάνι για να βεβαιωθείς ότι δεν πέφτεις πάνω σε σίδερο.
Μετά κάνεις τις κανονικές τρύπες. -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
... πάει 700 κιλά ανά τμ. ...τι φορτίο προβλέπεται να μπορεί να σηκώσει ασφαλώς μια ταράτσα;; Και υπάρχουν ισχυρότερα και ασθενέστερα σημεία;;Το φορτίο που περιγράφεις είναι σημαντικό και χρειάζονται επιπλέον στοιχεία και πιθανότατα κάποια μέτρηση αντοχής. .... το ισχυρότερο σημείο είναι πάνω από έναν κόμβο κολώνας και δοκών. Επειδή η συντριπτική πλειοψηφία οικοδομών έχει αναμονές στα σίδερα, αυτό πιθανότατα δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Όσο πιο κοντά λοιπόν στον κόμβο και οπωσδήποτε πάνω από δοκάρι...
Σε ευχαριστώ για την ενημέρωση. Περίμενα ότι θα μου απορρίπτατε τελείως την ιδέα αλλά φαίνεται ότι μπορεί να υπάρχουν ελπίδες. Οπότε αξίζει να συμβουλευτώ φίλο μηχανικό. Μετρήσεις εννοείς αποστάσεις και διαστάσεις κολωνών και δοκαριών; Ή πρέπει να ανοίξει τρύπες;; Για σχέδια πάντως.... αρκούν αυτά των αγοραπωλησιών ή θέλει άλλα για μηχανικούς, είναι και 40 χρονών πολυκατοικία που θα τα βρω.
Ευτυχώς δεν περισσεύουν και σίδερα (αναμονές). -
Εφόσον η πολυκατοικία είναι αυτής της ηλικίας, το ενδεχόμενο γίνεται λιγότερο πιθανό...Για την ακρίβεια το βλέπω πολύ δύσκολο
Ωστόσο εφόσον το θέλεις, πρέπει να καλέσεις μηχανικό και να το ελέγξει. Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι μέτρησης αντοχής, αλλά οι περισσότερες είναι κατασττροφικές, χρειάζεται δλδ τρύπημα (πχ καροτιέρα). Το πιο ανώδυνο αλλά και λίγο 'στο περίπου' είναι το κρουσίμετρο. Με αυτό δεν γίνεται κανενα τρύπημα.
Τα πρόβλημα είναι οτι οι οπλισμοί σε μια πολυκατοικία τέτοιας ηλικίας είναι συχνά μικρότεροι από τους οπλισμούς μιας σύγχρονης ισόγειας κατοικίας...Επιπλέον υπάρχει και το πρόβλημα της εναθράκωσης του οπλισμού. Συν τοις άλλοις πρέπει να ελέγξεις αν επιτρέπεται από τον κανονισμό και αν θα στο εγκρίνουν οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες.
Σε πρώτη φάση βρες έναν πολιτικό μηχανικό που να έχει εμπειρία σε παλαιές κατασκευές, να σου πει μια γνώμη. Το βλέπω πολύ δύσκολο όμως...
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ