-
Ο χρήστης charmak66 έγραψε:
Γεγονός είναι ότι στις 'ειδωλολατρικές' θρησκείες οι πόλεμοι γίνονται δεδηλωμένα για την αύξηση των πόρων και των εδαφών της φυλής, του έθνους ή της φατρίας (οι επιθετικοί - οι αμυντικοί γίνονται για την υπεράσπιση βωμών τε και εστιών). Πουθενά δεν βλέπουμε την ιδέα της θρησκευτικής ανωτερότητας. Προκαλώ όποιον το ισχυρίζεται να το αποδείξει και να μη λέει πράγματα εξίσου ανυπόστατα και βλακώδη όπως το ρηθέν υπό δοκιμαστών των 4Τ ότι αποτελεί μειονέκτημα για το νέο Focus η μη ύπαρξη του ESP στον βασικό εξοπλισμό
(για το δεύτερο σκέλος)
Δεν το είχες δει; Εγώ μόλις το διάβασα πέταξα το τεύχος ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ.
και τι σχέση έχει αυτό με το θέμα??? Έλεος ρε, αφορμή για κράξιμο ψάχνουμε???
Συγνώμη αν παρεξηγήθηκα,αλλά η αντίδρασή μου ήταν για το άσχετο των γραφομένων του skullone και όχι για αυτά που γράφουν οι 4Τ.
Συνεχίστε παρακαλώ…δεν αναφερόμουν σ'εσένα
-
'Συγνώμη αλλά δεν εχω την πολυτέλεια του χρόνου να διαβάσω όλες τις σελίδες μιας άργησα να το αντιληφθώ και αυτό είναι μείον και κατακριτέο από την πλευρά μου. Δεν αμφισβητώ το ότι έχεις απαντήσει. '
Καθόλου κατακριτέο, απλά δε μπορείς να έχεις και την ακριβώς αντικειμενική άποψη.
'Ακόμα πως έβγαλες όλα αυτά που λες από τη φράση 'βοηθήσαμε να συνεχίσετε'? Νόμιζα πως ήταν αρκετά προφανής αλλά λάθος. 'Λέτε' νύχτα και 'εμείς' μέρα, οπότε 'εσείς' λέγατε μαύρο και 'εμείς' άσπρο and the story goes on. (αν θες κάνε εναλλαγή στους συμβολισμούς μικρή σημασία έχει)'
Βρε αγορίνα μου.. αυτό που σε ρώτησα δε μου απάντησες.. τελικά ποιοι είμαστε εμείς και ποιοι εσείς; Εγώ δε λέω ούτε μαύρο ούτε άσπρο, απλά την άποψή μου λέω. Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη γραμμή που υποστηρίζω στο forum.
'Επίσης ευχαριστώ για τις 'κατηγορίες'. Άρα να υποθέσω ότι δεν έχεις δίκιο?
**'το δίκιο είναι κάτι εντελώς υποκειμενικό. Για μένα, στην παρούσα χρονική στιγμή και κουβέντα, υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, δεν υπάρχει θέμα δίκιου-αδικου
'Και για να σε προλάβω:** Μα νομίζω ότι όταν γίνεται αντιπαράθεση απόψεων και παραθέτουμε μία άποψη θεωρούμε ότι έχουμε δίκιο. Ανάλογα με τη ροή της συζήτησης μπορεί να συνεχίσουμε να θεωρούμε ότι έχουμε δίκιο ή μπορεί να πειστούμε ότι κάναμε λάθος και να αναθεωρήσουμε την άποψή μας ή να την αλλάξουμε. Λέω εγώ τώρα. Μήπως με αυτό που είπες θεωρείς εξαρχής ότι δεν έχεις δίκιο σε ότι λες? '
Σου απάντησα πιο πάνω. Υπάρχουν points of view. Γενικά, η 'αναζήτηση' δίκιου είναι μια διαδικασία που με αφήνει αδιάφορο. Συζήτηση κάνω, δεν προσπαθώ να επιβληθω στον άλλο. Λέω την άποψή μου, όποιος θέλει να την υιοθετήσει, δικό του πρόβλημα, όποιος δε θέλει, το ίδιο. Ο ίδιος άνθρωπος θα ξυπνήσω αύριο, δε θα αλλάξει κάτι στη δική μου ζωή.
'Ακόμα πες μου που μα που λέω ότι δεν έχω συμμετοχή στη δομή του θέματος? Μα άμα απαντάω και προφανώς συμμετέχω στη δομή του θέματος!!!! Απλά το λάθος μου είναι ότι μπαίνω στο τρυπακι να απαντάω και να διαιωνίζω το 'πρόβλημα'. '
Μα δεν υπάρχει πρόβλημα καν για μένα! Είναι απλά μια συζήτηση, που όπως είπα μπορεί κάποιος που έχει μια στοιχειώδη λογική και λίγο μυαλό, να βγει σε πολλά συμπεράσματα, όπως το 'να γιατί είναι έτσι η κατάσταση στους δρόμους, αν κρίνουμε από αυτά που λέμε σε ένα φόρουμ και τον τρόπο που τα λέμε'
'Και για να σε προλάβω: Πρόβλημα θεωρώ ότι είμαστε εκτός θέματος κατά κύριο λόγο.'
Το θέμα είναι ο τίτλος. Το σκέφτηκες αυτό;
'Τέλος το 'εσέις' και το 'εμείς' ΚΑΙ εσύ το ανέφερες και απάντησα. Άρα θα ξέρεις.
Hint: Δες τα μαυρισμένα.quote='skye'Ρε παιδιά χαλαρώστε λίγο.... συζήτηση κάνουμε.
Σας χάλασαν το θέμα.. όλοι μαζί το χαλάσαμε αν το χαλάσαμε (που δεν πιστεύω ότι το χαλάσαμε), σε αυτόν τον τόπο πάντα φταίνε οι άλλοι. Έλεος δηλαδή σαν τον Κακαουνάκη κάνετε!
Φιλικά/quote'Εγώ μιλάω συγκεκριμένα. 'Σας' εννοώ εσένα και τον megane98, και όποιον άλλο διαμαρτύρεται ότι χάλασε το θέμα. Πουθενά δε λέω 'εμείς', σα να διαχωρίζω κάποιους. Λέω όλοι μαζί, δηλαδή όσοι συμμετέχουμε σε αυτή τη συζήτηση.
'ΥΓ1. Και για να σε προλάβω: Ίσως παρατηρήσεις ένα ειρωνικό ύφος. Δεν είναι και ο πλέον αρμόζων τρόπος απάντησης που πιθανώς να το πάρεις προσβλητικά και ως έλλειψη σεβασμού. Σε παρακαλώ να μην προσβληθείς μιας και δεν είναι αυτός ο σκοπός μου. '
Καθόλου δεν προσβλήθηκα, μια χαρά μιλάς. Δεν απαιτώ κανένα σεβασμό από κανένα στο internet, προσπαθώ να προσεγγίσω τους άλλους με τις απόψεις μου, δεν ψάχνω ευκαιρία να τσακωθώ με κάποιον. Δεν τρώγομαι με τα ρούχα μου
' Το ελλατωματικό σημείο της υπόθεσης είναι ότι ΕΧΟΥΜΕ επικεντρωθεί στο παράπονό του. '
Σ'αυτό έχεις απόλυτο δίκιο.
Φιλικά κ καλημέρα -
έλα ρε Χριστόδουλε να τούς μιλήσεις να πεις και κανένα ανέκδοτο
-
Προς skye:
Το εσείς και το εμείς όπως το έχω αντιληφθεί. Η μία βασική ομάδα υποστηρίζει το κακό του Χριστιανισμού ή τη δυσαρέσκεια τους σε αυτό και ή άλλη βασική ομάδα υπερασπίζεται τον χριστιανισμό σαν ιδέα νομίζω (όχι τους ανθρώπους που τον ασπάζονται) αλλά και 'διαμαρτύρονται' ότι άλλος είναι ο σκοπός του θέματος. Επιφυλαλλάσομαι γιατί δεν έχω διάβασει όλες τις σελίδες (5-6 μόνο) οπότε υπολείπεται σε αντικειμενικότητα όπως σωστά είπες.
Πράγματι το δίκιο είναι υποκειμένικό και αυτό ενισχύει αυτό που είπα. Δε ξέρω αν θες να το παραδεχτείς αλλά όλοι θεωρούμε ότι έχουμε δίκιο (με την υποκειμένική έννοια πάντα) όταν συμμετέχουμε σε μία συζήτηση όπου έχουμε μία άποψη έστω και ασυνείδητα. Αλλιώς γιατί υπερασπιζόμαστε τις απόψεις μας?
Σχετικά με το ότι θέμα είναι ο τίτλος οκ αλλά ακόμα και έτσι αν τον προσέξεις καλύτερα σε συνδυασμό με το post του megane98 και πάλι είμαστε εκτός θέματος. Τώρα που το παρατηρώ για δες:
'Ζήτω ο αθεισμός' γιατί α β γ δ. Αυτό δε λέει και το αρχικό ποστ?
Άρα τώρα που το παρατηρώ υπάρχει απόλυτη αντιστοιχία μεταξύ τίτλου και ποστ του megane98.Στα υπόλοιπα δεν διαφωνώ.
EDIT: Εκεί που σχολιάζεις για το ότι είπα ότι και εσύ έκανες διαχωρισμό εμείς και εσείς. Δες καλύτερα τα μαυρισμένα. Δεν είναι τυχαία. Τα συγκεριμένα μαυρισμένα, εκφράζουν το 'εμείς' (η άλλη ομάδα). Τώρα αν εσύ άλλο ήθελες να πεις οκ.
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
Moυ αρεσεις Μακη που εισαι ετσι δυναμικος συνομιλητης.[list:3ldd0bnl]Thanks thanks......τα αυτογραφα ενας ενας,με τη σειρα [/list:u:3ldd0bnl]>Μια μεγαλη και σημαντικη 'αρχη' του Χρισ/μου ειναι να συγχωρουμε τους αλλους. Πιστευω οτι αν καποια στιγμη μεσα σου, συγχωρησεις στους Χρισ/νους αυτα που κανανε στον Ελληνισμο (δικη σου αποψη ειναι αυτη), ισως δεις καποια πραγματα με διαφορετικη σκοπια.
[list:3ldd0bnl]Δεν χρειαζομαι τον χριστιανισμο για να λειτουργησω ηθικα και αξιοπρεπως.Οι 'αγιοι' ιερεις ελληνοφαγοι που τους αγιασε η εκκλησια, και ακομα χειροτερα το ποιμνοιο τους τιμα ως αγιους, απο ποιον πηραν συγχωρεση?Αναστηθηκαν μηπως οι σφαγιασθεντες και τους απαλαξαν απ τα εγληματα τους?Μηπως οι συγγενεις των θυματων τους εχρησαν ως αγιους για το θεαρεστο εργο τους? Η κατεβηκε ο Θεος τους και τους και ενεκρινε τις πραξεις τους?Αν εγω σκοτωσω το παιδι σου γιατι δεν μπορω να το προσυλιτυσω, εσυ ως χριστιανος θα με συγχωρεσεις?Δε νομιζω (και καλα θα κανεις).Και να σου πω και το αλλο?Αφου οι σφαγεις αγιασαν, εγω που δεν εχω πειραξει ουτε κουνουπι γιατι να νιωθω την αναγκη της σωτηριας?Ρε δε πα να πνιχτουν λεω γω που δουλευουν τον κοσμακη [/list:u:3ldd0bnl]>Ενα πχ ειναι οτι κανεις δεν μας επεβαλε τον Χρισ/σμο
[list:3ldd0bnl]Το ποστ σου αντιπροσωπευει και ποστ αλλων συνομιλητων, και γι αυτο θα ηταν ασκοπο να προβω σε παραθεσεις.Απλα οσοι εχουν αυτη τη λογικη ας απαντησουν.[/list:u:3ldd0bnl][list:3ldd0bnl]Τα εχουμε πει ενα εκατομυριο φορες κι αντι εστω τυπικα να ψαξετε καποιες ιστορικες πηγες αναμασαμε συνεχως τα ιδια.Ε δεν κανουμε κουβεντα ετσι.[/list:u:3ldd0bnl][list:3ldd0bnl]Ο χριστιανισμος επιβληθηκε με αιμα, ειτε αρεσει ειτε δεν αρεσει σε καποιους.Ας μου πειτε τις πραξεις των παρακατω 'αγιων' καθως επισης και για ποιο λογο αγιασαν κι αν αγιασαν κατα λαθος γιατι το ποιμνοιο τους τιμα ακομα και σημερα?
Θεοδοσιος,Αλαριχος,Ιουλιανος,Πατριαρχης Θεοφιλος (ο καταλογος πληρως θελει......τομο) και ας μας πουνε τι εγινε στον ιποδρομο της Θεσ/νικης.Περιμενω τους πιστους λοιπον[/list:u:3ldd0bnl]>Ενα αλλο ειναι οτι μπορει καποιος απο τους δικους σου προγονους να ηταν ενας φανατικος Χριστιανος που 'εσφαζε' αλλοθρησκους. Ακουγεται λιγο παραξενο τωρα ε?[list:3ldd0bnl]Οχι μονο παραξενο,αλλα ανηκει στη σφαιρα της φαντασιας.Τον χριστιανισμο οι ελληνες ποτε τους (μεχρι τον πληρη αφανισμο των ναων και οχι μονο ) δεν τον δεχτηκαν, και δευτερον, ειναι προιον εβραικης καταγωγης.Οι σφαγεις λοιπον στην πλειοψηφεια τους ηταν εβραιοι.[/list:u:3ldd0bnl]>Και ενα αλλο ειναι οτι ειναι διαφορετικα πραγματα η ουσια του Χριστια/σμου (ή και οποιασδηποτε αλλης θρησκειας) με το τι πρατει το ιερατειο για δικα του συμφεροντα.
[list:3ldd0bnl]Οσοι δηλ δεν ειναι χριστιανοι ειναι αμαρτωλοι και ανηθικοι ανθρωποι?Πρεπει να καταλαβεις οτι πισω απ τον εφυσηχασμο της οποιας θρησκειας οι ανθρωποι πρατουν τις μεγαλυτερες ανηθικοτητες.Και ο χριστιανισμος μου δινει το δικαιωμα της μετανοιας ακομα κι αν εχω εξολοθρευσει ενα χωριο.......ευχαριστω πολυ αλλα αυτον τον θεο (ακομα κι αν υπαρχει.....λεμε τωρα,για τους πικραμενους) εγω δεν τον γουσταρω.Ειναι παρανοικος.[/list:u:3ldd0bnl]>Και ενα αλλο ειναι οτι για να 'κατηγορησεις' μια θρησκεια ειναι ευκολο. Το δυσκολο ειναι να μπορεσεις να 'μυηθεις' σε αυτη, μενοντας εξω απο φανατισμους και προκαταληψεις, με σκοπο να δεις την ουσια της διδασκαλιας της, και αν αυτη περιεχει αληθειες ποιες ειναι αυτες. Οταν γινει αυτο, μπορεις πλεον να αποφασισεις σε προσωπικο επιπεδο, εαν η θρησκεια αυτη σε εκφραζει ή οχι.
Ειναι σα να λεω οτι το ταδε βιβλιο δεν μου αρεσει, και να βγαζω το συμπερασμα αυτο, διαβαζοντας 3 σελιδες στα γρηγορα, απο τις 10000. Και βεβαια δεν αναφερομαι σε βιβλιο.
[list:3ldd0bnl]Να μυηθω???? Γιατι ειναι απαραιτητο?Οτι γνωμη εχουν οι χριστιανοι για τον εαυτο τους εχουν απ την αλλη και οι μουσουλμανοι.Και να σου πω και το αλλο?Οι χριστιανοι δεν δεχονται με κανενα τροπο να τους αντιπαρατεθεις και να διαφωνησεις μαζι τους.Αν δε συμφωνεις μ αυτους, εισαι εναντιον τους,σατανιστης,ανηκεις σε αιρεση κλπ κλπ φαιδροτητες, γιατι........δεν υπαρχει γιατι, γιατι ετσι γουσταρουμε.[/list:u:3ldd0bnl][list:3ldd0bnl]Και τελος θα συμφωνησω για το βιβλιο που ανεφερες.Σκοπος μου δεν ειναι ο προσυλιτισμος αλλα οπως εσυ( η ο καθενας σας) εχει σιγουρευτει για την ποιοτητα της βιβλου αν εχετε ανοιχτο μυαλο δεστε και τα επιχειρηματα των αλλων (η ιστορια ειναι διαθεσιμη σε ολους) και αν ΕΣΕΙΣ διαπιστωστε οτι αυτο που πιστευετε ειναι το αληθινο τοτε δικαιωμα σας.Για να το κανει κανεις ομως αυτο, θελει @ρχιδι@ και ανοιχτο μυαλο.[/list:u:3ldd0bnl][list:3ldd0bnl]Κι αν δεν ειναι ετσι, δες οι φανατικοι χριστιανοι τι θα μας απαντησουν για τα παραπανω ιερα τερατα που αναφερα [/list:u:3ldd0bnl]
-
[list:2p8q8a20]Για να μη λεμε τα ιδια και τα ιδια συνεχεια,ας κανουν το κοπο οι θεουσες να μας δωσουν τεκμηριωμενες απαντησεις[/list:u:2p8q8a20]http://www.4troxoi.gr/forum/viewtopic.php?t=6170&postdays=0&postorder=asc&start=540
-
θα παρακαλούσα κάποιον moderator να διαχωρίσει τα περί χριστιανισμού σε άλλο θέμα γιατί έχουν απολύτως καταστρέψει το παρόν.
ΥΓ: Megane98hp ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
-
Σε 22 σελίδες θέμα βρε Κώστα?!!
Θα προσπαθήσω!!
-
Ο χρήστης kyan έγραψε:
θα παρακαλούσα κάποιον moderator να διαχωρίσει τα περί χριστιανισμού σε άλλο θέμα γιατί έχουν απολύτως καταστρέψει το παρόν.ΥΓ: Megane98hp ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
[list:1ari28cp]Eσυ ρε Κωστα γιατι δεν το κανεις και βαζεις αλλον να βγαλει τα καστανα απ τη φωτια? [/list:u:1ari28cp][list:1ari28cp]Βρηκες ανθρωπο τωρα, τον kouk, αστον στην υσηχια του, με τετοια ζεστα καμια φλαντζα θα αλλαζει [/list:u:1ari28cp][list:1ari28cp]Που εισαι?Νικοοο?Το καπακι να το στειλεις για πλανισμα, μη το βαλεις ετσι πανω [/list:u:1ari28cp]
-
Ο kyan δεν είναι moderator στον Αντίλογο Μάκη!
Ούτε φλάτζες αλλάζω!!...Βαλβολίνες στο μπλοκέ αλλάζω!
-
Μπράβο Νίκο!
Μάκη, αν ήμουν moderator θα το είχα κάνει ήδη.
-
Ο χρήστης G60POWER έγραψε:
[list:1w52duqq]Για να μη λεμε τα ιδια και τα ιδια συνεχεια,ας κανουν το κοπο οι θεουσες να μας δωσουν τεκμηριωμενες απαντησεις[/list:u:1w52duqq]http://www.4troxoi.gr/forum/viewtopic.php?t=6170&postdays=0&postorder=asc&start=540Οι θεουσες ειναι ευχαριστημενες με τα πιστευω τους και δεν εχουν καμμια ορεξη να κατσουν να σας πεισουν, με τεκμηριωμενα ή οχι στοιχεια για πραγματα που ετσι κι αλλιως δεν υπαρχει περιπτωση να πιστεψετε ποτε.
Τωρα αν εσεις οι μη θεουσες εχετε ακομα αμφιβολιες παρακαλω απευθηνθειτε (πως δι@ολο το γραφουν αυτο; ) αλλου.
Ευχομαι απο βαθος καρδιας να βρειτε αυτο που ψαχνετε. -
Ο χρήστης Megane98hp έγραψε:
[list:2n6bw8je]Για να μη λεμε τα ιδια και τα ιδια συνεχεια,ας κανουν το κοπο οι θεουσες να μας δωσουν τεκμηριωμενες απαντησεις[/list:u:2n6bw8je]http://www.4troxoi.gr/forum/viewtopic.php?t=6170&postdays=0&postorder=asc&start=540
Οι θεουσες ειναι ευχαριστημενες με τα πιστευω τους και δεν εχουν καμμια ορεξη να κατσουν να σας πεισουν, με τεκμηριωμενα ή οχι στοιχεια για πραγματα που ετσι κι αλλιως δεν υπαρχει περιπτωση να πιστεψετε ποτε.
Τωρα αν εσεις οι μη θεουσες εχετε ακομα αμφιβολιες παρακαλω απευθηνθειτε (πως δι@ολο το γραφουν αυτο; ) αλλου.
Ευχομαι απο βαθος καρδιας να βρειτε αυτο που ψαχνετε.απευθυνθείτε Μάνο
Εμένα με προσβάλλει η λέξη 'θεούσες' κύριε Μάκη. Τι θα πει θεούσες δηλαδή? Ή μήπως βάζεις όλους τους χριστιανούς στην ίδια κατηγορία με την Ελένη Λουκά??
Όσο κι αν προσωπικά απέχω πολύ απ'τον κλασικό χριστιανό ορθόδοξο, δεν στο επιτρέπω
-
Να μυηθω???? Γιατι ειναι απαραιτητο?Οτι γνωμη εχουν οι χριστιανοι για τον εαυτο τους εχουν απ την αλλη και οι μουσουλμανοι.Και να σου πω και το αλλο?Οι χριστιανοι δεν δεχονται με κανενα τροπο να τους αντιπαρατεθεις και να διαφωνησεις μαζι τους.Αν δε συμφωνεις μ αυτους, εισαι εναντιον τους,σατανιστης,ανηκεις σε αιρεση κλπ κλπ φαιδροτητες, γιατι........δεν υπαρχει γιατι, γιατι ετσι γουσταρουμε.Και τελος θα συμφωνησω για το βιβλιο που ανεφερες.Σκοπος μου δεν ειναι ο προσυλιτισμος αλλα οπως εσυ( η ο καθενας σας) εχει σιγουρευτει για την ποιοτητα της βιβλου αν εχετε ανοιχτο μυαλο δεστε και τα επιχειρηματα των αλλων (η ιστορια ειναι διαθεσιμη σε ολους) και αν ΕΣΕΙΣ διαπιστωστε οτι αυτο που πιστευετε ειναι το αληθινο τοτε δικαιωμα σας.Για να το κανει κανεις ομως αυτο, θελει @ρχιδι@ και ανοιχτο μυαλο.Κι αν δεν ειναι ετσι, δες οι φανατικοι χριστιανοι τι θα μας απαντησουν για τα παραπανω ιερα τερατα που αναφερα
Ναι Μακη να μυηθεις! Αν σε ενδιαφερει να μαθεις την ουσια ετσι πρεπει να γινει. Το ιδιο ισχυει για ολες τις θρησκειες. Εγω για παραδειγμα δε νιωθω ανετα να βγω και να αρχισω να γραφω εναντιον καποιας θρησκειας γιατι πολυ απλα δεν γνωριζω την ουσια της. Πολλα πραγματα δεν ειναι τοσο ευκολα, και το να τα κρινεις αβιαστα ειναι σιγουρα λαθος.
Αν μιλουσες με την 'Λουκα' ισως να σε χαρακτηριζε σατανιστη ή δε ξερω τι αλλο, εγω οχι.
Και που ξερεις οτι εγω (ή και αλλοι) δεν εχουμε τα @ρχ...α και το ανοιχτο μυαλο που περιγραφεις?
Η πιστη ειναι προσωπικο ζητημα του καθενος μας. Και ειναι βιωμα, οχι αναγνωση βιβλιων... Και αυτο δε το λεω σε σενα, το λεω σε ολες τις 'πλευρες'.
-
Θεοδοσιος,Αλαριχος,Ιουλιανος,Πατριαρχης Θεοφιλος (ο καταλογος πληρως θελει......τομο) και ας μας πουνε τι εγινε στον ιποδρομο της Θεσ/νικης.Περιμενω τους πιστους λοιπον[/list]ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΦΑΓΗ ΣΤΟΝ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΚΗΣ
Αυτό το ψεύδος υπάρχει σε διάφορες εκδοχές. Άλλοι Νεοπαγανιστές λεν ότι ο Θεοδόσιος ήθελε να επιβάλει ...τον νηπιοβαπτισμό. Ας ανοίξουν κανένα βιβλίο ιστορίας όσοι το πιστεύουν αυτό, για να μάθουν ότι η σφαγή έγινε επειδή οι Θεσσαλονικείς είχαν σκοτώσει τον διοικητή της φρουράς της πόλης επειδή αυτός με την σειρά του είχε κλείσει στη φυλακή έναν αγαπημένο τους ηνίοχο λόγω ενός νόμου που απαγόρευε την ομοφυλοφιλία. Καμμία σχέση με.. νηπιοβαπτισμούς ή διωγμό των Παγανιστών. Και, βέβαια, στον Ιππόδρομο πήγαιναν πολλοί Χριστιανοί. Ας ανοίξουν κανένα κείμενο του Χρυσόστομου οι έχοντες αντίρρηση σ'αυτό. Άλλωστε, ο Θεοδόσιος, οργανώνοντας τη σφαγή, κάλεσε όλους τους Θεσσαλονικείς να συμμετάσχουν στις γιορτές του Ιπποδρόμου. Δεν κάλεσε μόνο τους Εθνικούς, αλλά όλους τους κατοίκους.
Αυτή η κατηγορία πρωτοειπώθηκε από τους Παγανιστές, που αναφέρουν πως η σφαγή των Θεσσαλονικέων από τον Θεοδόσιο έγινε επειδή «ο ΓότΘος στρατηγός Βοθέριχος, αρχηγός της Βυζαντινής φρουράς της Θεσ/νίκης προσπαΘεί να επιβάλλει τον εκχριστιανισμό των Ελλήνων κατοίκων της πόλεως. Αποτέλεσμα η εξέγερσις του λαού που προσπαΘούσε απεγνωσμένα να κρατήσει την εΘνική και Θρησκευτική του ταυτότητα», ενώ στην Ιστορία του Ελληνικού έθνους της Εκδοτικής Αθηνών ρητά αναφέρεται: «Την άνοιξη του 390 ο Θεοδόσιος δημοσίευσε ένα νόμο που τιμωρούσε με θάνατο την ομοφυλοφιλία. Βασιζόμενος στο κείμενο αυτό ο Βουθέριχος ....φυλάκισε έναν δημοφιλή ηνίοχο. Οργισμένος ο όχλος....κατακρεούργησε τον στρατηγό. Ο θυμός που κατέλαβε τον Θεοδόσιο ...ήταν τρομερός....και διέταξε να περικυκλώσει ο στρατός τον ιππόδρομο..και να σφάξει όλους τους θεατές. Για την διαταγή μετανόησε,αλλά η ανάκλησή της έφτασε στη Θεσσαλονίκη αφού είχαν σφαγεί 7.000 πολίτες».
Πηγές για όσα λέει η «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους» είναι ο Σωζωμένος (Εκκλ. Ιστ., 7, 25) και ο Θεοδώρητος Κύρου (Εκκλ. Ιστ., 5, 17). «Ο ηνίοχος συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή. Αργότερα, γίνονταν αγώνες στον ιππόδρομο και ο λαός της Θεσσαλονίκης απαίτησε την απελευθέρωση του ηνίοχου, θεωρώντας τον απαραίτητο για τον εορτασμό των αγώνων. Επειδή το αίτημά τους απορρίφθηκε, εξεγέρθηκαν και έσφαξαν το Βουθέριχο. Ακούγοντας για αυτή την πράξη ο αυτοκράτορας οργίστηκε πολύ και διέταξε ότι ένας αριθμός πολιτών θα εκτελούνταν. Η πόλη γέμισε με το αίμα πολλών αδίκως σφαγμένων. Και οι ξένοι που είχαν μόλις έρθει εκεί, θυσιάστηκαν μαζί με τους άλλους», γράφει ο Σωζόμενος.
Σύμφωνα με τον Μαλάλα (Χρονογραφία 13, εκδ. Βόννης, s. 347), που έζησε 2 αιώνες μετά τα γεγονότα (οι Θεοδώρητος και Σωζόμενος ήταν σύγχρονοι των γεγονότων) η στρατιωτική διεύθυνση είχε επιτάξει πολλές κατοικίες των Θεσσαλονικέων για να τις χρησιμοποιήσουν ως κατάλυμμα των στρατευμάτων που παρεπηδημούσαν στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, κατα εφαρμογή του μέτρου του μετάτου (metatum) και το μέτρο αυτό προκάλεσε τη δυσφορία και αγανάκτηση των πολιτών. «Του στρατιωτικου πληθους δια μιτατα ταραξαντα την πολιν, εστασιασαν και υβρισαν τον βασιλεα οι Θεσσαλονικεις», γράφει επί λέξει. Αυτή είναι μια δεύτερη πιθανή αιτία.
Καμμία απολύτως πηγή δεν αναφέρει απόπειρα βίαιου εκχριστιανισμού των (ήδη Χριστιανών άλλωστε) Θεσσαλονικέων από τα στρατεύματα ως τον λόγο της εξέγερσής τους. Οι Ν/Π λένε ψέμματα και σε αυτήν την περίπτωση. Και ισχυρίζονται δίχως πηγές, δίχως καμμιά απόδειξη τέτοιες τρομερές κατηγορίες. Η Θεσσαλονίκη ήταν χριστιανικότατη πόλη και δεν ισχύουν οι νεοπαγανιστικοί ισχυρισμοί πως η σφαγή έγινε επειδή οι Βυζαντινοί Αυτοκράτορες μισούσαν μια πόλη, η οποία αρνείτο να εκχριστιανιστεί. Προς Θεσσαλονικείς έγραψε δύο επιστολές ο Παύλος επαινώντας τους για τον χριστιανικότατο βίο τους. Η Θεσσαλονίκη είχε να παρουσιάσει έναν άγιο Δημήτριο. Ήταν από τα μεγαλύτερα χριστιανικά κέντρα, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυτοκρατορίας. Αν υπάρχει κάποια εξήγηση για τη συμπεριφορά του Θεοδόσιου αυτή είναι ότι ο Θεοδόσιος ήταν εξαρτημένος από τους Γότθους μισθοφόρους οι οποίοι ήταν εγκατεστημένοι (και) στην Θεσσαλονίκη, διότι ο στρατός ήταν μισθοφορικός και ο αυτοκράτορας είχε να αντιμετωπίσει πολέμους και διαμάχες. Δεν μπορούσε παρά να υποκύψει στον εκβιασμό τους να τιμωρηθούν αυτοί που έσφαξαν τους συστρατιώτες τους και τον διοικητή τους. Μη ξεχνάμε ότι η γυναίκα του Θεοδόσιου ήταν Θεσσαλονικιά, ότι ο Θεοδόσιος βαπτίστηκε (σε μεγάλη ηλικία) στη Θεσσαλονίκη κι ότι επί της βασιλείας του χτίστηκαν τα περίφημα τείχη της Θεσσαλονίκης. Κανένα εξ αρχής μίσος, λοιπόν, δεν προκύπτει από τα παραπάνω.
Ο Θεοδόσιος επιτιμήθηκε αυστηρά από την Εκκλησία με στέρηση της θείας κοινωνίας και απαγόρευση εισόδου στην εκκλησία πράγμα φοβερό για έναν Χριστιανό, ειδικά στην εποχή εκείνη και ειδικότερα για έναν νεοβάπτιστο, όπως ο Θεοδόσιος προτού ζητήσει δημόσια συγγνώμη. Πέρασαν οκτώ μήνες ώστε να του επιτραπούν αυτά, αφού πρώτα ζήτησε ο Θεοδόσιος δημόσια συγγνώμη. Είναι αφελές να θεωρήσουμε πως αυτό ήταν στημένο, να εξευτελίσει ο Αυτοκράτορας τον εαυτό του μπροστά σε όλους τους υπηκόους του, μόνο και μόνο για να.. εκδικηθεί τους (δήθεν μη Χριστιανούς) Θεσσαλονικείς. Επομένως, η τιμωρία του Θεοδόσιου από την Εκκλησία δείχνει πως το κίνητρο για τη σφαγή δεν ήταν θρησκευτικό. Άλλωστε, ο Αμβρόσιος επέβαλε στον Θεοδόσιο να υπογράψει νόμο (C. Th., IX, 40, 13), ο οποίος διέταζε την καθυστέρηση της εκτέλεσης των νόμων για ένα μήνα από την έκδοσή τους.
-
Η παραπάνω απάντηση είναι χαρακτηριστική στους διαστρεβλωτές της ιστορίας. Από εδώ και στο εξής αντί να γράφετε κατεβατά ολόκληρα και να καταφέρεστε με μίσος εναντίον της εκκλησίας, να αναφέρεστε σε συγκεκριμένα γεγονότα και πηγές όπως εγώ και όχι αυθαίρετα σε σφαγές και άλλες τέτοιες γελοιότητες και θα λαμβάνετε τέτοιες απαντήσεις. Αυτό είναι ένα δείγμα για το ποιος φοβάται την γνώση και ποιος όχι και ποιος θέλει την άγνοια για να παρασύρει σε εσφαλμένα συμπεράσματα και ποιος όχι.
-
Ο χρήστης markvag έγραψε:
Αλήθεια, οι αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν ιερατείο;;;; Το μαντείο των Δελφών τι ακριβώς αντιπροσώπευε; Που δεν έκαναν βήμα χωρίς να ρωήσουν την Πυθία...Παπαδαριά, ιερατεία, τρόποι για δέσιμο και προβατοποίηση των ανθρώπων υπάρχουν και υπήρχαν (και θα συνεχίσουν να υπάρχουν) σε όλες τις θρησκείες και σε οποιουδήποτε είδους εξουσία...
Δεν έχω διαβάσει ολόκληρο το θέμα αλλά πιο σωστή δημοσίευση από αυτή δε νομίζω πως υπάρχει!!!
Μια ακόμη ερώτηση. Ποιοι είχαν πρόσβαση στα διάφορα μυστικά του ιερατείου; Ο απλός λαουτζίκος; Ή μήπως δεν υπήρχε ιερατείο; Xαχα...
Και επίσης μην ξεχνάμε πως στην Αρχαία Ελλάδα δεν ήταν όλοι 'Αριστοτέληδες' και 'Πλάτωνες'. Υπήρχε και ο απλός αμόρφωτος κοσμάκης ο οποίος παρασυρόταν από τις ανοησίες του ιερατείου περί Πυθίας, χρησμών και άλλων παρόμοιων και ανυπόστατων παραμυθιών.Μαντριά υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα, σε κάθε θρησκεία. Το ζήτημα είναι πως αντιδρούμε εμείς. Ή απαλλασσόμαστε από τον κλοιό τους οριστικά ή απλά διαλέγουμε το ομορφότερο, το πιο ευάερο και ευήλιο.
Ή κοιτάμε να βρούμε το πραγματικό φως και να απαλλαγούμε ή κοιτάμε απλά να βγάλουμε τα μάτια του προβάτου από το 'αντίπαλο' μαντρί έχοντας μάλιστα και την ψευδαίσθηση πως είμαστε ελεύθεροι ενώ εκείνοι σκλάβοι.
Οι ανοικτόμυαλοι των αρχαίων Ελλήνων δεν είχαν καμία ανάγκη από μαντριά, συλλόγους, ούτε χρειαζόταν να πάρουν 'γραμμή' από κανέναν επιτελή, άρχοντα, ύπατο, βασιλέα όταν έβγαιναν στην Αγορά και διακήρυτταν τα πιστεύω τους δημόσια...
-
Ηξεις αφίξεις ουκ, εν τω πολέμω θνήξεις.
Ηξεις αφίξεις, ουκ εν τω πολέμω θνήξεις.
Τι διαφορά κάνει ένα σημείο στίξης ε?
Ειδικά αν δεν το έχεις βάλει καθόλου!!!!
Ρε Μάκη,το έχεις ξαναπεί για 'θεούσες'!
Ποιούς εννοείς?!! -
Ηξεις αφίξεις kουκ, εν τω πολέμω θνήξεις.
-
πετυχημενο το 'kouk'
χωρις να εχω διαβασει τα παραπανω,
θεουσες ισως να εννοει τους παπαδες...
Περί Χριστιανισμού και Εκκλησίας!