-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Τα ενοίκια δεν είναι 'μαύρα'.
Απλά για να πω όλη την ιστορία όταν βλέπεις πως θέλεις (ή ήθελες) 500Κ-600Κ για να πάρεις ένα καλό διαμέρισμα στο Χολαργό αλλά με τα ίδια χρήματα χτίζεις ωραιότατη μεζονέτα στη Βούλα... κουμπώνεσαι λίγο. Πόσο μάλλον όταν τα ενοίκια αναλογικά ΔΕΝ είναι τόσο υψηλά.
Σε κάθε περίπτωση, περίεργη ή όχι, αυτή είναι η ιστορία μας.
Το μόνο σίγουρο είναι πως υπάρχουν αρκετοί με ακίνητα στα οποία δεν κατοικούν αλλά τα έχουν για εκμετάλευση. Το γεγονός ότι αποτελούν μικρό τμήμα του συνόλου είναι ο βασικός λόγος που δεν έχουν καταρρεύσει οι τιμές εδώ όπως στην Αγγλία και νομίζω την Ισπανία.
Κάποια στιγμή όμως ίσως να είναι τέτοιες οι συνθήκες που αυτοί οι λίγοι να κάνουν ζημιά.Eιναι σιγουρο αυτο για την Βουλα; Ειχα ακουσει πριν 3 χρονια μονο ενα οικοπεδο στα βουνα της Βουλας με κλιση 45 μοιρες εκανε 500 χιλ ευρω (ή τουλαχιστον τοσα ζητουσε ο ιδιοκτητης -- δεν ξερω σε ποιον κοσμο ζουσε).
-
Τα οικόπεδα στη Βούλα πριν 3 χρόνια έπαιζαν από 1400 ευρώ το τμ έως 2000 και μετά για 1-2 χρόνια πήγαν και αρκετά παραπάνω...Αν και δεν μας λες τετραγωνικά γενικώς 500.000 ήταν και είναι μικρό ποσό για την περιοχή...
-
...το οικόπεδο το έχουμε και είναι και κοντά στη θάλασσα. Αλλά θέλει να κάνεις ορόφους για να δεις θάλασσα.
-
Σπιτια σε λογικες τιμες βρισκεις. Προσφατα αγορασε ο θειος μου σπιτι στο Κορωπι(και σε καλο μερος και οχι κοντα στους γυφτους) 96 τμ με 160.000 ευρο. Το αντιστοιχο σπιτι στον Υμηττο κοστιζει 250.000 ευρο και στην Γλυφαδα ενας θεος ξερει
-
Χτες το βράδυ στις ειδήσεις των καναλιών ,κυρίαρχο πάλι θέμα , η πτώση των τιμών των ακινήτων . Ξανά γενικότητες και στατιστικές . Ηταν και σαββατόβραδο , δεν είχε και θέματα και μιά είναι και πιασάρικο το θέμα , το ξεσκίσαν πάλι τα καναλόπαιδα . Αρχίσαν τις στατιστικές , ξεχνάνε βέβαια , ότι αν πάρουμε ένα παχύσαρκο Ευρωπαίο που έφαγε ένα ολόκληρο κοτόπουλο και ένα πεινασμένο Αφρικανό που έμεινε νηστικός , η στατιστική θα πεί ότι έφαγαν από μισό . Ετσι και με τα ακίνητα . Γενικολογούμε ασύστολα , ιδιαίτερα κάτι άσχετοι τραπεζουπάλληλοι και 'σύμβουλοι' ακινήτων . Ενα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που έχουν τα ακίνητα , είναι η μοναδικότητα τους . Κάθε σπίτι , έχει ένα μοναδικό συνδυασμό , προσανατολισμού , θέας , ησυχίας , πρόσβασης σε αγορά , διαρρύθμισης , εξωστών , πρόσβασης σε μετρό η άλλα ΜΜΜ , σχολεία , ευκολίας στο περπάτημα , πλάτους των δρόμων , μεγέθους οικοπέδων , μεγέθους και είδους ακαλύπτων χώρων και πολλών άλλων ιδιαίτερων χαρακτηριστικών , οπότε το να γενικεύουμε είναι αφελές . Παρ' όλα αυτά επειδή το θέμα πουλάει , η τηλετύφλωση θα συνεχίζεται .
-
Τώρα τα κανάλια παγώνουν την αγορά των καινούργιων αυτοκινήτων (70000 κομμάτια) και καταστρέφουν την αγορά του μεταχειρισμένου (150000 κομμάτια) . Οπότε πουλήστε τα αυτοκίνητα σας και περιμένετε να τα πάρετε φτηνά , όπως πιστεύουν κάποιοι ότι θα γίνει και με τα σπίτια . Η διαφορά είναι ότι τα αυτοκίνητα είναι καταναλωτικά αγαθά , ενώ τα σπίτια είναι επένδυση και αναγκαία χρήση . Δεν μπορείς να μείνεις βλέπεις στο μετρό η στο λεωφορείο .
-
'Κρατάνε' οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα. Μικρή η μείωση που καταγράφεται.
-
Ας κρατήσουν. Όσο συμφέρει το νοίκι, μένουμε σ'αυτό.
-
Οι κατασκευαστες δεν φαινεται να εχουν καταλαβει εννοιες οπως ρευστοτητα,οικονομικο κλιμα κτλ
Νομιζουν οτι ειναι εφικτο οι τραπεζες να μην δινουν δανεια,ο κοσμος να χανει τις δουλειες του,και παραλληλα αυτοι να πουλανε σε τιμες του 2006 (σε ποιον αραγε;) -
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Οι κατασκευαστες δεν φαινεται να εχουν καταλαβει εννοιες οπως ρευστοτητα,οικονομικο κλιμα κτλ
Νομιζουν οτι ειναι εφικτο οι τραπεζες να μην δινουν δανεια,ο κοσμος να χανει τις δουλειες του,και παραλληλα αυτοι να πουλανε σε τιμες του 2006 (σε ποιον αραγε;)Τα ξανάπαμε εδώ, όσο η αξία της γης μένει εκεί που είναι, οι τιμές θα μένουν εκεί που είναι, το κόστος κατασκευής έχει πέσει στον πάτο, τα κέρδη ομοίως και οτιδήποτε παρακάτω είναι ύποπτο.
Εκτός και αν βρείτε χρεωκοπημένους κατασκευαστές. Τότε αγοράστε, ψάχνοντας λιγουλάκι γιατί χρεωκόπησαν, μήπως και αυτό σημαίνει κάτι παραπέρα για την ποιότητα των ντουβαριών που θα αγοράσετε.
Με άλλα λόγια:
Η θεία μου η Μαρίκα που έχει το οικοπεδάκι στο Μαρούσι δεν φαίνεται να καταλαβαίνει έννοιες όπως ρευστότητα, οικονομικό κλίμα κτλ -
Πώς σας φάνηκαν τα νέα μέτρα;
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1008284
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEn ... gDtrID=251 -
Ο χρήστης criuser έγραψε:
Χτες το βράδυ στις ειδήσεις των καναλιών ,κυρίαρχο πάλι θέμα , η πτώση των τιμών των ακινήτων . Ξανά γενικότητες και στατιστικές . Ηταν και σαββατόβραδο , δεν είχε και θέματα και μιά είναι και πιασάρικο το θέμα , το ξεσκίσαν πάλι τα καναλόπαιδα . Αρχίσαν τις στατιστικές , ξεχνάνε βέβαια , ότι αν πάρουμε ένα παχύσαρκο Ευρωπαίο που έφαγε ένα ολόκληρο κοτόπουλο και ένα πεινασμένο Αφρικανό που έμεινε νηστικός , η στατιστική θα πεί ότι έφαγαν από μισό . Ετσι και με τα ακίνητα . Γενικολογούμε ασύστολα , ιδιαίτερα κάτι άσχετοι τραπεζουπάλληλοι και 'σύμβουλοι' ακινήτων . Ενα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που έχουν τα ακίνητα , είναι η μοναδικότητα τους . Κάθε σπίτι , έχει ένα μοναδικό συνδυασμό , προσανατολισμού , θέας , ησυχίας , πρόσβασης σε αγορά , διαρρύθμισης , εξωστών , πρόσβασης σε μετρό η άλλα ΜΜΜ , σχολεία , ευκολίας στο περπάτημα , πλάτους των δρόμων , μεγέθους οικοπέδων , μεγέθους και είδους ακαλύπτων χώρων και πολλών άλλων ιδιαίτερων χαρακτηριστικών , οπότε το να γενικεύουμε είναι αφελές . Παρ' όλα αυτά επειδή το θέμα πουλάει , η τηλετύφλωση θα συνεχίζεται .Πολυ σωστος ο φιλος!!!!
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Πώς σας φάνηκαν τα νέα μέτρα;http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1008284
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEn ... gDtrID=251οποιος δε μπορουσε να παρει σπιτι πριν 2-5-12 μηνες, ουτε τωρα θα μπορει
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
Πώς σας φάνηκαν τα νέα μέτρα;
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1008284
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEn ... gDtrID=251οποιος δε μπορουσε να παρει σπιτι πριν 2-5-12 μηνες, ουτε τωρα θα μπορει
Είχες χρησιμοποιήσει την ίδια συλλογιστική - η οποία πάσχει σε μεγάλο βαθμό - και στα μέτρα με τα αυτοκίνητα ...Είχες δηλ. αναρωτηθεί : 'αυτός που έχει 70, 90, 120 χιλάδες ευρώ για αυτοκίνητο τα μέτρα περίμενε για να πάει να το πάρει ?'
Η απάντηση είναι ότι το γεγονός ότι έχω να δώσω 100 ή και 200 χιλιάρικα γι αυτοκίνητο δε σημαίνει ούτε ότι το χρειάζομαι αλλά ούτε και ότι θέλω να τα δώσω καν...Αν λοιπόν αυτό που πριν έκανε 100 τώρα μου το δώσεις 80 ή 70 θα με δελάσεις σοβαρά να πάω να το πάρω έτσι για την κάβλα μου, ή γιατί λέω 'οκ δεν το χρειάζομαι αλλά ας αλλάξω τώρα αυτοκίνητο και όχι σε 2 χρόνια που έλεγα' ή ό,τι άλλο τέλος πάντων...Και πριν μπορούσα να το πάρω αλλά δεν έβρισκα κανένα ιδιαίτερο λόγο να το κάνω...
Το ίδιο ακριβώς και με το σπίτι : όποιος έχει φράγκα να πάρει και ένα και δύο και τρία σπίτια δε σημαίνει ότι θα τα πάρει κιόλας...Περιμένει καλύτρες τιμές, φοβάται το κλίμα, παίρνει υψηλούς τόκους από προθεσμιακές και περιμένει να πέσουν τα επιτόκια για να σπρώξει το ρευστό του κλπ κλπ...
Αν του φτιάξεις το πακέτο ελκυστικό θα το σκεφτεί σοβαρά να διοχετεύσει ένα τμήμα της ρευστότητάς του σε ακίνητα... -
οι περισσοτεροι που πηραν αυτοκινητο τωρα δεν εδωσαν λιγοτερα λεφτα, απλα πηραν με τα ιδια λεφτα μεγαλυτερο. Αντι για 320 πηγαν σε 330. Αλλα τα λεφτα ειναι τα ιδια με πριν. Δε λεω φυσικα οτι βγηκαν χαμενοι!
-
Τα μετρα για τα σπιτια ηταν αναιμικα...συν του οτι για να παρεις σπιτι (σε αντιθεση με το αυτοκινητο) το δανειο παιζει παρα πολυ μεγαλο ρολο.Κοντολογης τα σπιτια θα συνεχισουν να ασθμαινουν...και οσο αυτο γινεται τοσο ανατροφοδοτειται η κριση.....οι αγοραστες δεν αγοραζουν,οι κατασκευαστες δεν χτιζουν και ουτε σκοπευουν....
-
@spiros Δεν παίζει κανένα ρόλο αυτό...Προφανώς και η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που σκάνε 70 -150 k γι αυτοκίνητο τα είχαν και πριν τα μέτρα και μάλλον άνετα...Το αν την 'έκπτωση' θα την κάνουν καλύτερο αυτοκίνητο ή θα κρατήσουν ρευστό δεν αλλάζει τον τρόπο που σκέφτονται...
Το ρευστό υπήρχε απλά δεν έβγαινε από το 'σεντούκι'.... -
Η ουσία είναι ακριβώς αυτή. Αν εγώ θέλω ν' αγοράσω σπίτι ή οικόπεδο για να χτίσω με δάνειο (η πλειοψηφία των περιπτώσεων) και μου λέει η τράπεζα ότι θα μου δώσει 300.000 αντί για πχ 350.000 που χρειάζομαι κι ότι θα πληρώσω στο τέλος 500.000, το σκέφτομαι 10 φορές. Αν ξαφνικά μάθω ότι θα πάρω ολόκληρο το ποσό κι ότι θα γλιτώσω καμιά 100άρα χιλιάρικα, θα πάρω πολύ ευκολότερα την απόφαση ν' ανοιχτώ.
Οι δε κατασκευαστές θα πρέπει να επιλέξουν: 10 πελάτες που θα τους δώσουν πχ από 300.000 ή 5 πελάτες που θα τους δώσουν 400.000; Ούτε η ενοικίαση των απούλητων μου φαίνεται καλή λύση, όταν η εφορία σου παίρνει ένα μεγάλο ποσοστό του ενοικίου και το σπίτι φθείρεται και απαξιώνεται (χώρια τα φέσια). -
Ο χρήστης spiros έγραψε:
οι περισσοτεροι που πηραν αυτοκινητο τωρα δεν εδωσαν λιγοτερα λεφτα, απλα πηραν με τα ιδια λεφτα μεγαλυτερο. Αντι για 320 πηγαν σε 330. Αλλα τα λεφτα ειναι τα ιδια με πριν. Δε λεω φυσικα οτι βγηκαν χαμενοι!Η ουσία βρίσκεται (προκειμένου να αξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητα του μέτρου) στο αν απο τους 10 που περιγράφεις, οι 3 π.χ μπήκαν στην διαδικασία αγοράς χάρη στα κίνητρα που δόθηκαν, ανεξαρτήτως αν πήραν κάτι καλύτερο ή όχι.....
-
Τα μέτρα πάντως είναι πάρα πολύ καλά. Βασικά αξίζει όποιος χτίσει (και δηλώνει και τα αντίστοιχα εισοδήματα ) να πάρει όλο το ποσό δάνειο και να αγοράσει με το ρευστό του πχ. ομόλογα του δημοσίου με διάρκεια όσο το δάνειό του. Δεν το έχω κοιτάξει για να πω σίγουρα αλλά λογικά κάνει κανείς καλό arbitrage (σίγουρο κέρδος χωρίς ρίσκο*).
*εκτός και αν πτωχεύσουμε!
AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!