-
Όχι,γιατι το ακίνητο πωλείται σχεδόν 10 χρόνια και είναι και 300 μέτρα από το σπίτι μου....και όταν έχεις δώσει τα χέρια,έχει κάνει ο αγοραστής την έρευνα που πρέπει δεν αλλάζεις την τιμή....
-
Σημερινό παράδειγμα....γίνεται προσφορά για χ -10%. Ο πωλητής συμφωνεί....και ενώ είχαμε ραντεβού για προκαταβολή ο πωλητής λέει ότι σήμερα θέλει την Χ....μπορείς έτσι να κάνεις δουλειά?
Δεν έχεις καθόλου άδικο! Οχι, δε μπορεις να κανεις δουλειά. Θα έπρεπε να υπάρχουν κανονισμοι να προστατευονται και οι μεσίτες από τέτοιους πωλητές.
Νομίζω αυτή η συμπεριφορά οφειλεται σε απληστία ή σε συναισθηματικό δεσιμο με το σπίτι και τον τελικο αποχωρισμό. Η πώληση ακινήτου μπορεί να ειναι ενας πολυ εντονος αποχωρισμός, κάτι σα μικρός θάνατος για κάποιους. Αυτο ο μεσίτης πρέπει να το ξέρει και να έχει τρόπους να το διαχειριστεί. -
Με παίρνουν τηλέφωνο από μεγάλο μεσιτικό γραφείο, με ρωτάνε κάποια πράγματα και μου λένε ότι θα με αναλάβει ένας συνεργάτης, όταν επιστρέψει στο γραφείο. Με παίρνει τηλέφωνο μετά από κάποιες ώρες από το γραφείο ο συνεργάτης και μεταξύ των άλλων μου είπε:
*'Σίγουρα θέλεις να αγοράσεις; Είσαι σίγουρος ή το κάνεις για πλάκα; Για να περνάς την ώρα σου; Ξέρεις υπάρχουν πολλοί που έχουν σαν χόμπι να πηγαίνουν να κοιτάνε σπίτια χωρίς τελικά να ενδιαφέρονται να αγοράσουν. Απλά χαζεύουν, κάτι σαν χόμπι. Και από την άλλη υπάρχουν πολλοί που λένε ότι πουλάνε, αλλά τελικά δεν ξέρουν αν θέλουν να πουλήσουν ή δεν μπορούν να πουλήσουν ή ... ή ... ή ...Χάος. Για αυτό πήγα και αγόρασα ένα σκούτερ γιατί πήγαινα πέρα/δώθε με το αυτοκίνητο και άκρη δεν έβγαινε...Τουλάχιστον περιόρισα τα έξοδα βενζίνης' *
Ένας απελπισμένος μεσίτης σε πολύ μεγάλο μεσιτικό γραφείο στο Μαρούσι... Πολύ καλό παιδί, με αρκετή εμπειρία, το έψαχνε πολύ το θέμα, με βοήθησε όσο μπορούσε, αλλά πολύ τρέξιμο χωρίς να βγαίνει φράγκο. Είχε και το γραφείο από πίσω που περίμενε πωλήσεις και αυτός έτρεχε διαρκώς σαν τον Βέγγο.
Και τα μεσιτικά γραφεία κλασσικές ελληνικές επιχειρήσεις...
-
Κλαιω απο τα γελια με τον τυπα,δεν λεγονται αυτα τοσο χυμα με το καλημερα αλλα αυτη ειναι η αληθεια
Οι πιο παλιοι θα εχετε δει και την σχετικη ταινιαρα https://www.imdb.com/title/tt0104348/
Νομιζω η μονη αμυνα του μεσιτη ειναι ειναι η υπομονη , αν αρχισει να πεταει ακυρα με το καλημερα δεν θα κανει πωλησεις
-
Υπάρχουν οι 'αγοραστές' που εγώ ονομάζω Johny Walkers...αντί να πάνε για καφέ,πηγαίνουν και βλέπουν σπίτια! Και όμως υπάρχουν! Έδειξα σε κάποιον 22(!!) σπίτια για να μου πει μετά το τελευταίο απλά ένα ευχαριστώ που τον ενημέρωσα για την κτηματαγορά(!!) ενώ φυσικά διατείνονταν ότι ψάχνει γιατί καίγεται...
Μου έχει τύχει και το άλλο βέβαια...'συνάδελφος' λέει στην ενδιαφερόμενη κυρία να πάει από το γραφείο της για να της κάνει συνέντευξη και αν πρόκειται για σοβαρή αγοράστρια μετά να της δείξει το σπίτι που θέλει....
-
Εμένα πάντως δεν μου κακοφάνηκε που με ρώτησε ο μεσίτης στα ίσα αν πράγματι ενδιαφέρομαι να αγοράσω. Ξεκαθάρισα από την αρχή ότι αναζητώ για άμεση αγορά.
Ήξερα από πριν ότι υπάρχουν Johny Walker. Είχα στην εργασία μου ένα τύπο που την είχε δει 'βόλτα για καφέ' το πέρα/δώθε με τους μεσίτες. Και κάθε μέρα ερχόταν και μου έλεγε για τα σπίτια που έβλεπε και ότι του άρεσε αυτή η φάση. Φυσικά σπίτι δεν αγόρασε ποτέ. Αυτοκίνητο ήθελε...και κανά γκομενάκι γιατί είχε βαρεθεί την γυναίκα του.
-
Άλλο να σε ρωτήσει κάποια πράγματα και άλλο να σε φωνάξει για συνέντευξη.....οι ερωτήσεις είναι αυτονόητες και για να μην κουράζεις τον πελάτη και για να μην δείχνεις ότι ναναι...από την άλλη πρέπει να ξέρει και ο αγοραστής τι θέλει.
Μια άλλη 'συνάδελφος' -που προσωπικά την θεωρώ την ντροπή του επαγγέλματος- όποιος πελάτης πάει να δει ένα σπίτι, τον παίρνει και τον πάει σε όλα όσα έχει...τον βάζει να υπογράψει ότι του τα έδειξε ελπίζοντας ότι αν αλλάξει γνώμη σχετικά με τις προδιαγραφές του να πάρει κάποιο από αυτό. Σκέψου εσύ σαν πελάτης να θέλεις να δεις ένα δυάρι και να σε τρέχει σε μεζονέτες και μονοκατοικίες. Υπήρξε περίπωση πελάτισσας μου που την άρπαξε από το μαλλί από τα νεύρα της....
-
Εγώ πάντως αν αποφάσιζα να γίνω μεσίτης , θα είχα στο γραφείο μου ένα φάκελλο , ηλεκτρονικό κατά προτίμηση , που θα είχα τα ακίνητα μου , με φωτό με θέσεις κλπ . Θα έφερνα τον πελάτη στο γραφείο θα του έπαιρνα την εντολή και θα τον ξεψάχνιζα τι ψάχνει και τι λεφτά έχει . Μετά θα του έδειχνα στο γραφείο 5-10 ακίνητα που θα θεωρούσα ότι του κάνουν και θα έφτιαχνα μαζί του μία μικρή λίστα 3 το πολύ 4 διαμερισμάτων και θα έκλεινα ραντεβού να δούμε αυτά και μόνο αυτά .
Ο πελάτης μέχρι 2 τα θυμάται στην βόλτα , από 3 και πάνω δυσκολεύεται .
Αλλά εδώ δίνουν ραντεβού στον πελάτη στην οικοδομή και του παίρνουν την εντολή εκείνη την στιγμή , που προφανώς είναι αστείο , γιατί είναι εύκολο έτσι να τους παρακάμψουν οι πελάτες .
-
Criu,δεν είναι και πολύ πρακτικό αυτό...δεν είναι κακή ιδέα αλλά όταν το γραφείο είναι 15χλμ από την περιοχή ευθύνης μου και κάνω 4 εως 8 ραντεβού την μέρα φαντάζεσαι πόσα χιλιόμετρα θα έπρεπε να κάνω?
Πολύ συχνά βρίσκομαι με τον πελάτη σε κάποιο καφέ,έχω το ηλεκτρονικό μου αρχείο στο τάμπλετ και καθόμαστε εκεί και το συζητάμε...εντολή όμως αφού το δούμε.
-
To γραφείο θα έπρεπε να είναι κοντά στην περιοχή ευθύνης . Η εντολή προφανώς πρέπει να παίρνεται όταν ο πελάτης έρχεται στο γραφείο , γιατί έτσι ξεκαθαρίζεις ποιοι είναι σοβαροί και ποιοι είναι τουρίστες .Ακόμα η επίδειξη των σπιτιών στο γραφείο , σε γλυτώνει από άσκοπες μετακινήσεις και επίσης βάζει τον πελάτη σε κατάσταση σοβαρότητας .
Θα σου πω κάποια πράγματα . Εγώ πουλάω το ακριβότερο πράγμα που μπορεί να αγοράσει κάποιος στην ζωή του . Και είναι προφανώς το σπίτι του . Δεν νοείται λοιπόν όταν πρόκειται για αγορά ζωής , να μην απαιτήσεις να είναι σοβαρός ο υποψήφιος .
Τα παλιότερα χρόνια , οι πελάτες έπαιρναν τα πόδια τους αρχικά , το αμάξι τους αργότερα και γύριζαν δρόμο με δρόμο την περιοχή που τους ενδιέφερε , ενώ έκαναν και τις βόλτες τους μέσω αυτών που έβρισκαν στις αγγελίες .
Μεγάλο μέρος του χρόνου εργασίας μου , για αυτό και δουλεύαμε σε περιοχές κοντά στο σπίτι ή στο γραφείο , ήταν το να δείχνω απογεύματα και ΣΚ τα σπίτια στους πελάτες , Γιατί ο πελάτης έψαχνε όταν δεν δούλευε ο ίδιος .
Τα τελευταία χρόνια , λόγω της κρίσης , αλλά και της γενικότερης χαλάρωσης που έχουμε , ο κόσμος έπαψε να ψάχνει και πάει στους μεσίτες .
Θεωρητικά θα ήταν ευκαιρία των μεσιτών να κονομήσουν , αλλά δεν το βλέπω , γιατί ακριβώς δεν είναι επαγγελματίες .
Οπως έχω πει μέχρι τώρα μόνο μία επιτυχημένη πώληση είχα από μεσίτη το 1998 και ίσως άλλη μία τώρα . Και ο τωρινός είναι σοβαρός , νέος και γιος πρώην κατασκευαστή , οπότε έχει άποψη .για τον χώρο . Προφανώς σε σχέση με τις ζωντοχήρες και τους συνταξιούχους , πολύ καλύτερη , αλλά και μία φυσική ευγένεια .
-
Αυτό που λέει ο cruiser είναι το ιδανικό σενάριο. Αλλά στην ψωροκώσταινα είναι αδύνατο να εφαρμοσθεί στο κλάδο των οικιών. Ίσως για επαγγελματικά κτίρια είναι ποιο εύκολο, αλλά για οικίες το θεωρώ δύσκολο.
Σε κάποια άλλη χώρα ποιο οργανωμένη, περισσότερο σύγχρονη, με άλλη κουλτούρα, με σοβαρή επιχειρηματικότητα και κυρίως με διάθεση οικονομικών πόρων θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο. Αλλά στην Ελλάδα; Δεν νομίζω.
Στην Αθήνα υπάρχει μεγάλο μεσιτικό γραφείο που πας στα γραφεία του και διαπιστώνεις ότι εκμεταλλεύεται το τηλεφωνικό κέντρο που διαθέτει για να παρέχει και άλλες υπηρεσίες, τύπου 11880. Και μπαίνεις στα γραφεία του μεσιτικού και βλέπεις το παρακάτω:
-
Αυτά που λες Criu θα ήταν το ιδανικό αλλά απλά δεν γίνεται για τους λόγους που προανέφερα. Λες και εγώ να έχω όρεξη να τρέχω με τον κάθε τυχάρπαστο? Όταν όμως ένα γραφείο καλύπτει ουσιαστικά το 80% της Θεσσαλονίκης είναι πρακτικά αδύνατο να γίνει. Για αυτό άλλωστε πληρώσαμε κάποια χιλιάρικα για λογισμικά και εφαρμογές ώστε να μπορούμε να τα κάνουμε όλα αυτά από απόσταση.Και ναι,η ευγένεια είναι μεγάλο προσόν σε αυτή τη δουλειά αρκεί να απευθύνεσαι σε νοήμονες ανθρώπους και όχι σε γίδια...φαινόμενο που είναι πολύ συχνό δυστυχώς.
-
Εκεί στον Βορρά συνεχίζετε να πουλάτε τα κοινόχρηστα , τα έχετε ατομικά λεβητάκια και να μην έχετε ντουλάπες στα σπίτια στην βασική συγγραφή ?
Ετσι ήταν παλιά μέχρι το τέλος του 80 που είχα επαφή με τον χώρο εκεί μέσω ενός συμφοιτητού μου , που τελικά αποσύρθηκε από το αντικείμενο .
-
Συμφωνώ απόλυτα με τον criuser. Στο τελευταιο μεσιτικό που συνεργάζομαι αν και δεν ειμαι και πάλι ευχαριστημένος, τουλάχιστον με καλεσαν στο γραφειο, παρουσίασαν υπηρεσίες, αλλά ενταξει. Απελπισμένους από ΦΒ διαφημίσεις τελικά προσπαθουν να προσελκύσουν. Ελεος και πάλι.
Το μεγάλο γλεντι ήταν με γερμανικο γραφείο με β.ευρωπαίους και καλά πελάτες. Τιμη φεύγα υποσχεθηκαν (μεχρι και εγω ξεροκατάπια) και τελικα 0 τηλέφωνα και όλο κάτι ψήνεται και έρχεται που 3 μηνες τίποτα. Στο τελος μου λεει ο μεσιτης.. ε.. ειναι μεγάλο το σπίτι. Ε, ναι, από όταν στο έδειξα και το ανέλαβες, μεγάλωσε το άτιμο... ε ρε τι έχω ακούσει.Παντως αν θέλω να το πουλήσω στο τέλος. θα βάλω ενα QR κωδικο - μπανερ στο μπαλκόνι με σελίδα στο ΦΒ σε αγγλικά/κινέζικα να τελειώνουμε. Ουτε τηλεφωνο ουτε τιποτα. Πρωτα θα φιλτράρω μεσω ΦΒ και θα κόβω φάτσες και μετά άμεση επικοινωνία.
-
Πανεξυπνο αλεχαντρο.
Καν'το, βαλε και βιντεακι μεσα....
Οταν τραβηξεις το βιντεο να προσεξεις να το τραβηξεις με τον φακο του κινητου σε ευρεια γωνια, πιανει ολο το σπιτι και απεικονιζει την πραγματικη αισθηση των χωρων. (Πως λεγεται κανονικα η ληψη αυτη δεν γνωριζω, αλλα τα καινουργια κινητα με πολλους φακους το εχουν)...ψαξ'το.
Υπαρχουν ηλιθιοι μεσιτες που τραβουν βιντεο με το φακο ρυθμισμενο για κοντινα πλανα με αποτελεσμα και ζαλιζεσαι και δεν καταλαβαινεις την αισθηση του ογκου και του χωρου.
-
Πανεξυπνο αλεχαντρο.
Θα βάλω κατόψεις, φωτο, βιντεο, λεπτομέρειες, εικονες απο διαφορετικές ώρες, τη περιοχή, ιστορικά στοιχεία του κατασκευαστή ίσως και πιθανες διαρρυθμίσεις. Αν ειχα χρόνο και φωτορεαλιστικά.
Λαπ, λες να δωσω δωρο και το Σουιφτ; -
Καλύτερα δώσε κανένα Baleno.....
Ευτυχώς πλέον σχεδόν όλοι βάζουν ντουλάπες αλλά τα διαμερίσματα πάντα πωλούνται με τα μεικτά τους μέτρα. Για τα λεβητάκια δεν καταλαβαίνω τι εννοείς,στην περιοχή μου πάντως τα περισσότερα έχουν ατομική θέρμανση.
-
Αυτό λέω , ατομική θέρμανση . Παλιά ήταν με λεβητάκι στο μπαλκόνι .
Η αγορά έχει αρχίσει και κινείται αλλά για να κάνεις συμβόλαιο , θέλεις 100 χαρτιά και μήνες . Και από χτές έχουν και απεργία οι συμβολαιογράφοι ...
-
Όχι Criu,αυτό δεν υπάρχει πλέον...μόνο οι ατομικοί λέβητες αερίου στα μπαλκόνια...
Έχω συμβόλαιο σε εκκρεμότητα από τον Μάρτιο...απίστευτη γραφειοκρατεία....
-
Χαχαχα, αν βαλεις το swift ξεπουλησες σε μια μερα.....
Εμ, τι νομιζες;;;;
AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!