-
skye υπάρχει περίπτωση να έχεις λάθος?
υπάρχει περίπτωση να υπάρχει άλλη άποψη?
υπάρχουν αμερικανικά παραδείγματα, που η κτηματαγορά στην Ελλάδα περισσότερο προς ΗΠΑ φέρνει, απαξίωσης της γης? -
Ο χρήστης wannabe έγραψε:
skye υπάρχει περίπτωση να έχεις λάθος?φυσικα. δεδομενου οτι δεν εχω καν σχεση με το χωρο, οι πιθανοτητες να εχω λαθος ειναι μαλλον μεγαλυτερες απ'το αναποδο
υπάρχει περίπτωση να υπάρχει άλλη άποψη?
εννοειται. αρκει να μπορει να σταθει καπου και να μην ειναι υπερβολες και κινδυνολογιες, εφοσον αυτος που τη λεει θελει να τον παρουν στα σοβαρα.
εγω, οντας ασχετος με το θεμα, εχω μια χ αποψη που τη στηριζω καπου. μπορει να τη στηριζω σε βλακειες και σε παραλογισμους, αλλα προσπαθω να τη στηριξω καπου κ περιμενω απο καποιον γνωστη να με διαψευσει.υπάρχουν αμερικανικά παραδείγματα, που η κτηματαγορά στην Ελλάδα περισσότερο προς ΗΠΑ φέρνει, απαξίωσης της γης?
αγαπητε, ρωτησα κατι συγκεκριμενο στο οποιο περιμενω απο τους γνωστες απαντηση:
υπαρχει περιπτωση η αθηναϊκη γη να χασει την αξια της τα επομενα 50 χρονια; (ΑΝ δεν γινει ενας πολεμος στον οποιο να βομβαρδιστει η αθηνα; )
μηπως υπαρχει περιπτωση να μεινει ο χωρος ανεκμεταλλευτος;
αν οχι, τί ακριβως θα γινει το μεριδιο που θα εχει ο καθενας στις πολυκατοικιες; -
κοίτα πως το βλέπω εγώ, και ούτε εγώ είμαι ειδικός
το θέμα εδώ είναι τα σπίτια, η τιμή που τα αγοράζεις/πουλάς σε συνάρτηση με την χρονική στιγμή της αγοράς και το κόστος που έχει η συντήρηση τους σε συνδυασμό με το κέρδος που σου αποφέρουν. Εσύ έτρεξες ένα WCS όπου πέφτει το σπίτι, σου μένει η γη και πάλι δεν χάνεις τα λεφτά σου όπως πιστεύεις.
η γνώμη μου είναι οτι πρέπει να ξεκαθαρίσει ο υποψήφιος τι θέλει. γη ή σπίτι. να μείνει σε αυτό ή να το εκμεταλλευτεί
το πρώτο σκέλος αφορά τα σπίτια είτε ως κατοικία είτε προς ενοικίαση. Εδώ θα πω οτι το χρονικό οριο των 50 ετών έχει τη σημασία του.
Αν και δεν έχω ιδία πείρα η επιστημονική κατάρτιση στα περί σκυροδέματος, δεν μπορώ παρά να λάβω υπόψη τα συμπεράσματα, ειδικά αν σκεφτώ οτι μένω σε σεισμογενή χώρα και οτι οι οικοδομικοί κανονισμοί του 60 και 70 στην επόμενη 10-15ετια θα δείξουν τα 50χρονα οριά τους. Επιπλέον αν διάβασες το άρθρο γίνεται αναφορά στα 50 χρόνια ως ημίσεια ζωή και απο άποψη κόστους συντήρησης επισκευών.
Απο ιδία πείρα μπορώ να πω οτι σπίτι 25-30 χρόνων έχει πολλά σημαντικά κρυμμένα και κατά περίπτωση διαφορετικά έξοδα που σχετίζονται με τις υποδομές του, ηλεκτρικά, νέος πίνακας, κουζίνα, ίσως είδη υγιεινής, υδραυλικά που ανεβάζουν το κόστος σε σημερινά χρήματα.
Επίσης πιθανόν να μπεις και σε έξοδα διαμόρφωσης χώρων καθώς πριν 30 χρόνια υπήρχαν διαφορετικές αντιλήψεις για τη χρήση των χώρων και το μέγεθος αυτών.το δεύτερο σκέλος αφορά τη γη, η οποία αγοράζεται ως τέτοια και όχι αν μας προκύπτει. οι κύριοι παράγοντες που συγκρατούν τις τιμές της γης ανά περιοχές στην Αττική είναι ΙΜΟ α)καταπατήσεις δημόσιας γης β)κυκλοφοριακή συμφόρηση γ)έντονη μόλυνση γειτνίαση με χωμ/ρες.
τα δύο τελευταία πιστεύω οτι ναι μπορούν να απαξιώσουν γη ανα περιοχές (δεν νομίζω οτι μπορείς να εξετάσεις την Αττική ως σύνολο) και να χάσει χρήματα ο υποψήφιος μας.το τρίτο σκέλος αφορά το σεναριο που έβαλες. υποθέτω οτι έχουμε οριζόντια ιδιοκτησία οπότε μετα το μπαμ προκύπτει συνιδιοκτησία οικοπέδου. αυτό προσθέτει αμέσως μια επιπλέον βαθμίδα πολυπλοκότητας η οποία θα κοστίσει σίγουρα σε χρήμα στις διαπραγματεύσεις.ένα τόσο έντονο τέλος με βάζεισε υποψίες για την αιτία. Μπορώ δηλ με αρκετή βεβαιότητα να υποθέσω οτι προκύπτει απο ένα δυνατό σεισμό, οπότε δημιουργείται υπερπροσφορά γης = χάνεις χρήματα. Αν φτάσεις στα απόλυτα όρια της κατασκευής, και με δεδομένο οτι οι περιοχές στην Αττική αναπτύσσονται ομογενώς χρονικά, τότε έχεις μεγάλη πιθανότητα να είσαι με ελεύθερο χώρο στο 5ετες θα έλεγα παράθυρο που ελευθερώνεται χώρος σε μια περιοχή, πάλι δεν συμφέρει. στο ερώτημα σου τι θα γίνει με το ποσοστό σου κοίτα πως έχουν καταλήξει σήμερα τα εξ'αδιαιρέτου.
είτε νέα αντιπαροχή κ χρήματα απο τους ιδιοκτήτες, είτε αγοράζονται απο εργολάβους σε πολύ χαμηλές τιμές είτε μένουν ανεκμεταλλευτα. -
το θετεις παρα πολυ ομορφα ειναι η αληθεια.
αλλα εξακολουθω να εχω τις ενστασεις μου.
θα ξεκινησω απο εδω αν μου επιτρεπεις:
κοίτα πως έχουν καταλήξει σήμερα τα εξ'αδιαιρέτου.
είτε νέα αντιπαροχή κ χρήματα απο τους ιδιοκτήτες, είτε αγοράζονται απο εργολάβους σε πολύ χαμηλές τιμές είτε μένουν ανεκμεταλλευτα.και θα υποθεσω οτι αναφερεσαι στα οικοπεδα. εχεις απολυτο δικιο λοιπον πανω σ'αυτο, και ειναι συχνο φαινομενο οι διαφωνιες απογονων πανω στη διαχειριση οικοπεδων εξ'αδιαιρετου με αποτελεσμα ειτε προβληματα ειτε να μενουν ανεκμεταλλευτα. ολα αυτα στην υπολοιπη ελλαδα ομως, οχι στην πρωτευουσα!
συγνωμη ρε συ αλλα βλεπεις πολυ συχνα ανεκμεταλλευτο χωρο στην αθηνα;
ή μηπως στην αττικη δεν υπηρχαν οικοπεδα εξ'αδιαιρετου;
απλα οταν υπαρχει ενα οικοπεδο στην επαρχια ο καθενας εχει τα δικα του πλανα, αλλος θελει να το πουλησει για να χτισει, αλλος οχι γιατι πιστευει οτι δεν τον συμφερει κοκ.
ομως εδω μιλαμε για αθηνα. και οι περιοχες με χωματερες ειναι σιγουρα ειδικη περιπτωση, δεν ειναι ο κανονας, ειναι περιοχες υποτιμημενες ετσι κ αλλιως (βλ λιοσια).
ποσες χωματερες ομως υπαρχουν ή θα υπαρξουν στη ν.σμυρνη, στο φαληρο κοκ;
και εστω οτι γκρεμιζεται το σπιτι (που για να γκρεμιστει πρεπει ΟΛΟΙ να συμφωνησουν οποτε θα υπαρχει προφανως καποια συμφωνια για το τί θα γινει, καθως κανεις δεν θα θελει φανταζομαι να γινει το σπιτι του κατι σαν το γηπεδο της αεκ )
τί θα συμβει; θα υπαρξει δηλαδη καποιος τρελος, που δεν θα εχει μεν λεφτα να χτισει αρα και να συμφωνει, αλλα απο την αλλη ουτε θα θελει να το πουλησει γιατι θα προτιμαει να το.. εχει να το βλεπει, και αρα ουτε εσυ θα μπορεις να το πουλησεις;
δεν ξερω, δεν μου κανει τοσο λογικο το σεναριο...το θέμα εδώ είναι τα σπίτια, η τιμή που τα αγοράζεις/πουλάς σε συνάρτηση με την χρονική στιγμή της αγοράς και το κόστος που έχει η συντήρηση τους σε συνδυασμό με το κέρδος που σου αποφέρουν. Εσύ έτρεξες ένα WCS όπου πέφτει το σπίτι, σου μένει η γη και πάλι δεν χάνεις τα λεφτά σου όπως πιστεύεις.
εγω πιστευω οτι το να χασεις λεφτα στις στανταρ περιοχες της αττικης (φαληρο κλπ) θα ειναι φοβερα απιθανη περιπτωση που ειτε θα εχεις να κανεις με καποιον τρελο ή θα εχεις κανει τελειως λαθος προγραμματισμο.( βεβαια το να χασεις εσυ χλωμο, αν χασει καποιος θα ειναι παιδια/εγγονια κλπ)
κυκλοφοριακή συμφόρηση γ)έντονη μόλυνση γειτνίαση με χωμ/ρες.
τα δύο τελευταία πιστεύω οτι ναι μπορούν να απαξιώσουν γη ανα περιοχές (δεν νομίζω οτι μπορείς να εξετάσεις την Αττική ως σύνολο) και να χάσει χρήματα ο υποψήφιος μας.για τις χωματερες μιλησαμε πιο πανω, νομιζω πως ειναι η εξαιρεση του κανονα, δεν ξερω ποιος λογικος θα αγοραζε σπιτι διπλα σε χωματερη για επενδυση
η κυκλοφοριακη συμφορηση κ η μολυσμενη ατμοσφαιρα ειναι περιεργοι παραγοντες IMHO.
υπαρχει το παραδειγμα των πατησσιων, που μιλαμε για μια φοβερα υποβαθμισμενη περιοχη, αλλα και το παραδειγμα των εξαρχειων κ του κολονακιουΜπορώ δηλ με αρκετή βεβαιότητα να υποθέσω οτι προκύπτει απο ένα δυνατό σεισμό, οπότε δημιουργείται υπερπροσφορά γης = χάνεις χρήματα
ενας δυνατος σεισμος θεωρειται και αυτος του 99;
γιατι δεν ειδα να εγιναν ολα αυτα που λες στην περιοχη που μενω (ν.σμυρνη)απο την αλλη, αν ο σεισμος ειναι τοσο δυνατος που να γινουν τοσο μεγαλες αλλαγες στην αθηνα, καταλαβαινεις οτι θα αλλαξουν τοσο ριζικα τα πραγματα οποτε ουτε προβλεψεις χωρανε ουτε εχει κ νοημα να συζηταμε γι'αυτες (οπως κ το παραδειγμα αν βομβαρδιστει η αθηνα )
-
τώρα θα δείτε την φορολογική καταιγίδα από το 2008 για τα σπίτα........
γαμήσι........χωρίς σάλιο....... -
Φόρος με διπλή ταρίφα στα ακίνητα
Κρυφό καπέλο για δύο εκατομμύρια ιδιοκτήτες από το χαράτσι του νέου φόρου κατοχής
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Σπύρος Δημητρέλης
Με κρυφό καπέλο θα πληρώσουν περίπου δύο εκατομμύρια ιδιοκτήτες το χαράτσι του νέου φόρου κατοχής ακινήτων.
Στα ψιλά γράμματα του φορολογικού νομοσχεδίου που κατέθεσε χθες στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών προβλέπεται ελάχιστος φόρος κατοχής ακινήτων 1 ευρώ ανά τετραγωνικό, που για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες, κυρίως για όσους έχουν ακίνητα ως δεύτερη κατοικία σε περιοχές με χαμηλές αντικειμενικές αξίες, αυξάνει σημαντικά τον φόρο κατοχής σε σχέση με τον βασικό συντελεστή υπολογισμού του φόρου 0,1% επί της αντικειμενικής.
Πρόκειται για ένα από τα μέτρα, το οποίο σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις στη φορολογία ακινήτων που περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο, οδηγεί ουσιαστικά σε σημαντική ελάφρυνση όσων κατέχουν σημαντική ακίνητη περιουσία και σε μεγάλες επιβαρύνσεις για τους μικρούς και μεσαίους ιδιοκτήτες.Ανεπαρκές όριο
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον φόρο κατοχής, παρά τις διακηρύξεις της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, δεν γλιτώνουν και χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους μόνο μία κατοικία, αφού θεσπίζεται αφορολόγητο 300.000 ευρώ για την κύρια κατοικία το οποίο σε πολλές περιπτώσεις αποδεικνύεται ανεπαρκές για την απαλλαγή από τον φόρο.
Μεγάλοι κερδισμένοι
Μεγάλοι κερδισμένοι των αλλαγών είναι οι μεγαλοϊδιοκτήτες και κυρίως οι εύποροι φορολογούμενοι που αγοράζουν πανάκριβα ακίνητα. Σε αυτό συμβάλλουν μέτρα όπως η κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ), η απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης της πρώτης κατοικίας επιφάνειας έως και 200 τετραγωνικά μέτρα ανεξαρτήτως αξίας και η κατάργηση του φόρου γονικών παροχών και κληρονομιών με αντικατάστασή τους από τέλος 1% επί της αντικειμενικής αξίας.
Μεγάλος κερδισμένος θα είναι και ο κρατικός προϋπολογισμός, αφού το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι θα αυξήσει τα φορολογικά έσοδα από τον φόρο κάτοψης ακινήτων κατά 890 εκατ. ευρώ.Τι προβλέπει
Ειδικότερα, το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή προβλέπει: ● την επιβολή ενιαίου τέλους ακινήτων με βασικό συντελεστή 0,1% επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων (κτίσματα εντός και εκτός σχεδίου, οικόπεδα εντός σχεδίου κ.λπ.) που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα. Ο φόρος θα είναι ετήσιος και θα υπολογιστεί με βάση όσα ακίνητα έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι στις δηλώσεις ακίνητης περιουσίας Ε9 το 2005 και τα επόμενα χρόνια ● θεσπίζεται ελάχιστο για το ενιαίο τέλος ακινήτων 1 ευρώ ανά τετραγωνικό για όλα τα κτίσματα (διαμερίσματα, εξοχικά, μονοκατοικίες, καταστήματα κ.λπ.) που βρίσκονται σε οικισμούς της χώρας με πληθυσμό άνω των 1.000 κατοίκων. Με άλλα λόγια, η ελάχιστη αντικειμενική αξία που θεσπίζει η Εφορία για τον υπολογισμό του φόρου κατοχής ακινήτων ορίζεται στα 1.000 ευρώ (0,1% των 1.000 ευρώ ισούται με 1 ευρώ ανά τετραγωνικό). Αυτό σημαίνει ότι σε εκατοντάδες περιοχές της χώρας, κυρίως στην περιφέρεια και στις περιοχές της Αττικής με χαμηλής αντικειμενικής αξίας ακίνητα, αλλά και στα ακίνητα μεγάλης ηλικίας ο φόρος κατοχής επιβάλλεται με καπέλο σε σχέση με τον βασικό συντελεστή υπολογισμού του τέλους 0,1% της αντικειμενικής. Για παράδειγμα, ο ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος (που δεν είναι κύρια κατοικία του) 100 τ.μ. στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, αντικειμενικής αξίας 75.000 ευρώ, θα έπρεπε με βάση το συντελεστή 0,1% να «χρεωθεί» με ετήσιο φόρο κατοχής 75 ευρώ. Αντ΄ αυτού και λόγω της θέσπισης ελάχιστου φόρου 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο θα «χρεωθεί» με 100 ευρώ (κρυφή επιπλέον επιβάρυνση 25 ευρώ).- από τον φόρο κατοχής ακινήτων εξαιρείται η κύρια κατοικία κάθε νοικοκυριού επιφάνειας έως 200 τετραγωνικά (το όριο προσαυξάνεται κατά 25 τ.μ. για καθένα από το τρίτο παιδί και τα επόμενα) ή αντικειμενικής αξίας έως 300.000 ευρώ. Ειδικά για το 2008, πρώτη χρονιά επιβολής του φόρου, θα ισχύσει μόνο το αφορολόγητο όριο των 300.000
ευρώ και θα αφαιρεθεί για τον υπολογισμό του φόρου από την αξία της κατοικίας με την υψηλότερη αντικειμενική αξία που έχει στην κατοχή του ο φορολογούμενος.
ΦΚΑ αντί ΦΜΑΠ
Με τη θέσπιση του αφορολόγητου ορίου ουσιαστικά το υπουργείο επιβάλλει φόρο και σε χιλιάδες ιδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους μόνο την κύρια κατοικία τους. Αυτό συμβαίνει σε πολλές περιοχές της Αττικής με μέση και υψηλή αντικειμενική αξία. Για παράδειγμα, θα καταβάλλουν φόρο όσοι έχουν κύρια κατοικία επιφάνειας άνω των 150 τ.μ. σε περιοχές με αντικειμενική αξία άνω των 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό, όπως είναι ορισμένες γειτονιές στα Βριλήσσια, το Χαλάνδρι, την Αγία Παρασκευή και το Μαρούσι. ● Η κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας σημαίνει ότι ένας ιδιοκτήτης ακινήτων αντικειμενικής αξίας 700.000 ευρώ καταβάλλει σήμερα Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας 2.192 ευρώ, ενώ το 2008 θα καταβάλει φόρο κατοχής ακινήτων 700 ευρώ, δηλαδή θα έχει ελάφρυνση 1.492 ευρώ! ● από τον Φόρο Κατοχής Ακινήτων εξαιρούνται τα αγροτεμάχια, τα εκτός σχεδίου οικόπεδα, οι δασικές εκτάσεις.
● ο συντελεστής υπολογισμού του Φόρου Κατοχής για τα ακίνητα που ανήκουν σε επιχειρήσεις καθορίζεται σε 0,6%, ενώ για αυτά που ιδιοχρησιμοποιούνται από τις επιχειρήσεις ορίζεται σε 0,1%.
● με συντελεστή 0,1% θα φορολογούνται και τα ακίνητα της λεγόμενης εκκλησιαστικής περιουσίας.
● όσοι είχαν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους εντός του 2007 θα πρέπει να τις δηλώσουν το αργότερο έως τις 25 Φεβρουαρίου με ειδικό έντυπο στην Εφορία.
●τον Φόρο Κατοχής Ακινήτων θα καταβάλλουν όχι μόνον οι επικαρπωτές των ακινήτων (οι οποίοι εισπράττουν και τα σχετικά εισοδήματα από την εκμετάλλευση των ακινήτων) αλλά και οι ψιλοί κύριοι με βάση την αξία κάθε εμπράγματου δικαιώματος. - από τον φόρο κατοχής ακινήτων εξαιρείται η κύρια κατοικία κάθε νοικοκυριού επιφάνειας έως 200 τετραγωνικά (το όριο προσαυξάνεται κατά 25 τ.μ. για καθένα από το τρίτο παιδί και τα επόμενα) ή αντικειμενικής αξίας έως 300.000 ευρώ. Ειδικά για το 2008, πρώτη χρονιά επιβολής του φόρου, θα ισχύσει μόνο το αφορολόγητο όριο των 300.000
-
kathe xrono pou tha xriazonte lefta tha anevazoun tis antikimenikes h ton foro kai se liga xronia tha katantisete san tous amerikanous pou plironous apo 5000$ton xrono kai pano
-
Βασικά δεν διευκρινίζει επακριβώς εάν το όριο των 200 τμ θα ισχύει ΜΟΝΟ για την κύρια κατοικία ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί αθροιστικά για κύρια κ εξοχική κατοικία μέχρ ιτης συμπλήρωσης των 200 τμ....
Επίσης, τι θαισχύσει για τα ενοικιαζόμενα από τη στιγμή που πληρώνεις για αυτά συμπληρωματικό φόρο.... -
Ο χρήστης famas έγραψε:
Βασικά δεν διευκρινίζει επακριβώς εάν το όριο των 200 τμ θα ισχύει ΜΟΝΟ για την κύρια κατοικία ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί αθροιστικά για κύρια κ εξοχική κατοικία μέχρ ιτης συμπλήρωσης των 200 τμ....
Επίσης, τι θαισχύσει για τα ενοικιαζόμενα από τη στιγμή που πληρώνεις για αυτά συμπληρωματικό φόρο....ΜΟΝΟ για την κύρια κατοικία θα είναι τα 200 τμ...Δεν αθροίζονται.
Για τα ενοικιαζόμενα δεν κατάλαβα ποιο συμπληρωματικό φόρο εννοείς? Το συμπληρωματικό φόρο εισοδήματος από ακίνητα (+1,5%)? Αυτό δεν έχει σχέση με το τέλος ακίνητης περιουσίας είναι φόρος εισοδήματος...Και για τα ενοικιαζόμενα φυσικά θα πληρώνεις τέλος 0,1% (ως ιδιοκτήτης εννοείται)....
-
ρε παιδια με τους νέους φόρους δεν έχω κατάλάβει κάτι.
Αν η κύρια κατοικία μου είναι 201 πληρώνω για 201 φόρο ? -
Ο χρήστης nEK έγραψε:
ρε παιδια με τους νέους φόρους δεν έχω κατάλάβει κάτι.
Αν η κύρια κατοικία μου είναι 201 πληρώνω για 201 φόρο ?Για το υπερβάλλον = για 1
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Επίσης, τι θαισχύσει για τα ενοικιαζόμενα από τη στιγμή που πληρώνεις για αυτά συμπληρωματικό φόρο....ΜΟΝΟ για την κύρια κατοικία θα είναι τα 200 τμ...Δεν αθροίζονται.
Για τα ενοικιαζόμενα δεν κατάλαβα ποιο συμπληρωματικό φόρο εννοείς? Το συμπληρωματικό φόρο εισοδήματος από ακίνητα (+1,5%)? Αυτό δεν έχει σχέση με το τέλος ακίνητης περιουσίας είναι φόρος εισοδήματος...Και για τα ενοικιαζόμενα φυσικά θα πληρώνεις τέλος 0,1% (ως ιδιοκτήτης εννοείται)....
Ναι, σωστά..απλά επειδή ο συμπληρωματικός φόρος από εκμίσθωση ακινήτων δεν μπορεί να υπερβαίνει τον κύριο φόρο, οπότε εάν είσαι αφορολόγητος π.χ. κάτω των 11.000 δεν έχεις και συμπληρωματικό, σκεφτόμουν εάν υπήρχε κάποια αίρεση κι εδώ.....Επίσης, η εξοχική κατοικία δεν θα υπολογίζετε διαφορετικά από ό,τι η κύρια; πχ άλλο 12 μήνες άλλο 3 μήνες
-
Ο χρήστης famas έγραψε:
Ναι, σωστά..απλά επειδή ο συμπληρωματικός φόρος από εκμίσθωση ακινήτων δεν μπορεί να υπερβαίνει τον κύριο φόρο, οπότε εάν είσαι αφορολόγητος π.χ. κάτω των 11.000 δεν έχεις και συμπληρωματικό, σκεφτόμουν εάν υπήρχε κάποια αίρεση κι εδώ.....Επίσης, η εξοχική κατοικία δεν θα υπολογίζετε διαφορετικά από ό,τι η κύρια; πχ άλλο 12 μήνες άλλο 3 μήνες
Μη συγχέεις τα εισοδήματα με το τέλος ακίνητης περιουσίας...Το τέλος θα το πληρώνεις μόνο και μόνο γιατί κατέχεις ακίνητα ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες πχ αν σου αποφέρουν ή όχι εισοδήματα, αν τα χρησιμοποιείς ή όχι κτλ κτλ...
Και η εξοχική κατοικία λοιπόν είναι απλώς άλλο ένα ακίνητο χωρίς καμία διαφοροποίηση... -
...και πως θα πληρώνουμε το τέλος ακίνητης περιουσίας που αναφέρεις; Μέσω της ΔΕΗ ή θα υπολογίζετε στη δήλωση φόρου εισοδήματος αυτόματα;
ΚΑι κάτι άλλο που δεν γαίνεται σωστό...Για το ίδο σπίτι θα πληρώνει ΚΑΙ ο έχων την υψιλή κυριοτήτα ΚΑΙ ο έχων την επικαρπία; -
Το 0,1% αναφέρεται ως τέλος ακίνητης περιουσίας, ανεξαρτήτως του αν το κτίσμα το εκμεταλλεύεται κάποιος ή όχι. Υποθέτω ότι θα προστίθεται στην ετήσια φορολογία, αφού θα πληρώνεται 1 φορά το χρόνο.
Να αναφερθεί μόνο ότι ως ποσό είναι μικρό, ειδικά αφού επιβαρύνει ιδιοκτήτες με τουλάχιστον 2 σπίτια ή με μια σπιταρόνα τεράστια (200 τ.μ. και βάλε).
Άρα θα μπω στον πειρασμό να πω ότι ο **koutsan **στο άλλο θέμα ήταν κάπως ως κάμποσο υπερβολικός, αφού τα πολλά λεφτά τα παίρνει το κράτος επιβαρύνοντας με 40% επί των καθαρών κερδών της εκμίσθωσης, εννοείται εφόσον είναι αυτά τα κέρδη άνω του αφορολογήτου ορίου των ~20.000 -
Κοιτώντας 'μακροσκοπικά' τα νέα μέτρα έχουμε τα εξής 2 δεδομένα:
α) Το κράτος προσδοκά επιπλέον έσοδα ~800εκατ. αν έχω διαβάσει καλά
β) Από τα νέα μέτρα οφελούνται οι μεγαλοιδιοκτήτες δεδομένου ότι ο ΦΜΑΠ τον οποίο αντικαθιστά ήταν βαρύτερος ως φορολόγηση
Από αυτά τα 2 δεδομένα εγώ καταλήγω στο ότι οι μικροί και οι μικρομεσαίοι χοντρά χοντρά επιβαρύνονται με 1δις επιπλέον φόρους. Ίσως να είναι και πολύ περισσότερο...
-
[quote='manosk']Το 0,1% αναφέρεται ως τέλος ακίνητης περιουσίας, ανεξαρτήτως του αν το κτίσμα το εκμεταλλεύεται κάποιος ή όχι. Υποθέτω ότι θα προστίθεται στην ετήσια φορολογία, αφού θα πληρώνεται 1 φορά το χρόνο.
Να αναφερθεί μόνο ότι ως ποσό είναι μικρό, ειδικά αφού επιβαρύνει ιδιοκτήτες με τουλάχιστον 2 σπίτια ή με μια σπιταρόνα τεράστια (200 τ.μ. και βάλε).
Άρα θα μπω στον πειρασμό να πω ότι ο **koutsan **στο άλλο θέμα ήταν κάπως ως κάμποσο υπερβολικός, αφού τα πολλά λεφτά τα παίρνει το κράτος επιβαρύνοντας με 40% επί των καθαρών κερδών της εκμίσθωσης, εννοείται εφόσον είναι αυτά τα κέρδη άνω του αφορολογήτου ορίου των ~20.000 -
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να το κουράσουμε πάρα πολύ : είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού - και από μονόφθαλμο μύωπα ακόμα - ότι ο κ. Αλογοσκούφης έχει βγάλει τον αφρό του και τον απλώνει στα κωλομέρια των μικρομεσαίων για να τους τα ξυρίσει κόντρα προς (χοντρό) όφελος των μεγάλων περιουσιών...
Αν βέβαια όλοι αυτοί δεν έχουν πρόβλημα να πληρώσουν στη θέση κάποιων - κατά τεκμήριο - πλουσιότερων, εμένα μου περισσεύει...Είδα ότι θεωρείς την επιβάρυνση μικρή : χαίρομαι ιδιαιτέρως που είμαστε τόσοι πολλοί και τόσο πολύ ευχαριστημένοι...ΥΓ
Μια καλή προσέγγιση για την κατανόηση του ζητήματος θα ήταν αν φανταζόμασταν το Κράτος να επέβαλλε σε καμιά 50ρια χιλιάδες νεοπροσληφθέντες ΔΥ να καταβάλλουν από 5 ευρώ έκαστος προκειμένου να αγοράσει τη νέα του Ferrari ο κ. Αγγελόπουλος...
Ομολογουμένως η επιβάρυνση των 5 ευρώ είναι αστεία
Άντε καλόστριφτη Γιάννα@koutsan
respect -
[quote='koutsan'][quote='manosk']Το 0,1% αναφέρεται ως τέλος ακίνητης περιουσίας, ανεξαρτήτως του αν το κτίσμα το εκμεταλλεύεται κάποιος ή όχι. Υποθέτω ότι θα προστίθεται στην ετήσια φορολογία, αφού θα πληρώνεται 1 φορά το χρόνο.
koutsan
Έχω γράψει και γιατί αυτή η λογική της επιβάρυνσης των ιδιοκτητών δεν είναι σωστή - κατά μια άποψη τουλάχιστον. Δεν το έθιξες αυτό καθόλου.
Είτε συμφωνεί κάποιος, είτε διαφωνεί με τις όποιες πολιτικές, είναι αναμφισβήτητο ότι η κατοχή ακίνητης ιδιοκτησίας φορολογείται άνισα σε σχέση με τις υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες.
AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!