-
O Πυργος των Αθηνων νομιμος δεν ειναι;
Το Mall ειναι χαμηλο;
-
παίζει να είναι νόμιμο να σηκωθούν τόσοι όροφοι;
Ναι, ήταν νόμιμο. Πρέπει να είναι με τον παλιό νόμο που έπαιξε για πολύ λίγο χρόνο και μετά καταργήθηκε. Είναι ο νόμος που επέτρεψε να γίνουν τα δύο πιο ψηλά κτίρια των Αθηνών, ο πύργος Αμπελοκήπων και το κτίριο Απόλλων στην ίδια περιοχή στις αρχές του '70. Μετά καταργήθηκε, και επεβλήθησαν περιοριστικές διατάξεις για το ύψος.
Αν έχετε απορία γιατί στην Ελλαδίτσα δεν υπάρχουν ψηλά κτίρια, ακόμη και αν βρεθούν τα κατάλληλα οικόπεδα, είναι οι διατάξεις αυτές. -
καλά μη πας τόσο μακρυά. το Μαρούσι και η λεωφόρος Βωβού δίπλα είναι.
γενικά παρανομία τόσο εξώφθαλμη δεν νομίζω να παίζει. αν έχει κάνει θα είναι αλλού και όχι στο ύψος.
20 όροφοι δεν είναι και εξωπραγματικό νούμερο. -
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Επιμένεις βλέπω
Καλά λοιπόν είναι πααααααααρα πολύ πιθανό αυτές οι πολεοδομικές 'παρανομιούλες' που υπάρχουν στη χώρα (δεν είναι τίποτα μερικά εκατομμύρια μόνο) από αύριο να αρχίσουν να καταγγέλονται μαζικά στις αρχές από τους ίδιους ανθρώπους που μέχρι χθες δεν κάρφωναν σχεδόν καμία. Οκ.Ναι είναι γεγονός ότι ο συνταξιούχος που έχασε τη σύνταξη και ψωμολυσσάει από αύριο θα βγει με το μπλοκάκι στο δρόμο και θα σημειώνει πολεοδομικές παρανομίες (ανάθεμα κι αν ξέρει τί είναι αυτό) και μετά θα υποβάλλει ένα ντοσιέ καταγγελιών στις αρχές του τόπου. Τί πιο φυσικό : κάθε δύστυχος και ταλαιπωρημένος από τη ζωή τί κανεί ; Μα μια καταγγελία στην Πολεοδομία φυσικά
Ρε koutsan με εκπλήσεις και είσαι και δικηγόρος! Που ζεις?
Εγω ξέρω δυο συνταξιούχους που το έχουν κάνει ήδη και ένα που περιμένει να τακτοποιησεί το δικό του για να δώσει τον απέναντι.
Ξέρω άλλον που έδωσε γείτονα που εισέπρατε σύνταξη θανόντα παράνομα.
Αν σε προειδοποιούσε κάποιος να μην χτίσεις με παρανομία εσύ θα το αγνοούσες?Ρε cpp με εκπλήσσεις!! Που ζεις ;
Εγώ ξέρω όχι 2 αλλά πάνω από 30 φίλους και γνωστούς που έχουν παραβιάσει κάθε διάταξη της πολεοδομικής νομοθεσίας που υπάρχει ( μέχρι και όροφο ολόκληρο ξέρω που δεν εμφανίζεται πουθενά) και ουδέποτε τους έχει ενοχλήσει κανένας.
Έχεις κάτι να μου απαντήσεις σε αυτό το φοβερό επιχείρημα ;Κοίτα να δεις αν θες να κάνεις χόμπυ σου την καταγγελία παρανομιών των γύρω σου είναι δικός σου λογαριασμός και δε με ενδιαφέρει καθόλου. Απλά πρέπει να ξέρεις ότι θα αποκτήσεις 20 άτομα 'εχθρούς' που θα σε θεωρούν από γραφικό έως μ@λάκα και θα περιμένουν να δουν πότε θα στραβοπατήσεις εσύ, η γυναίκα σου, το παιδί σου, η μάνα σου για να στη φορέσουν από πίσω.
Αν σου αρέσει να χτίσεις αυτό το προφίλ και να διανθίσεις έτσι την κοινωνική ζωή σου και αυτή της οικογένειάς σου εμένα μου περισσεύει.Η τελευταία σου προταση είναι η πιο σωστή.
Εφόσον επέλεξα να δώσω 1μύριο για να πάρω οικόπεδο στην Κηφισιά και επέλεξα να είμαι νομιμος, δεν θα παρακαλέσω κιόλας για να εφαρμόσει τον νόμο και ο απέναντι. Του το είπα ευγενικά από πριν για να μην πετάξει τσαμπα λεφτά!
Μάλλον αυτός που θα επιλέξει παρανομία θα έχει 20 'εχθρούς' πλέον. Ασε που ο νέος ΓΟΚ είναι πιο αυστηρός
Τα περι φορέματος άλλοι το πάνε από πίσω και άλλοι στα ισια! Απο τον Πύργο είμαστε κάτι ξέρουμε και εμείς και στα εσω-δικαστικά και στα εξω-δικαστικά.
Πολλοί όροφοι σε πολύ μεγάλο οικόπεδο με ποοοοοοοοοοοοοοοοοολυ πράσινο, είναι ωραία κατάσταση, αλλά ο έλληνας θέλει μόνο πολλούς ορόφους και τσιμέντο γιατι είναι ταλιροφονιας που αγνοεί την λέξη φύση.
-
Ο χρήστης dstou έγραψε:
παίζει να είναι νόμιμο να σηκωθούν τόσοι όροφοι;
Ναι, ήταν νόμιμο. Πρέπει να είναι με τον παλιό νόμο που έπαιξε για πολύ λίγο χρόνο και μετά καταργήθηκε. Είναι ο νόμος που επέτρεψε να γίνουν τα δύο πιο ψηλά κτίρια των Αθηνών, ο πύργος Αμπελοκήπων και το κτίριο Απόλλων στην ίδια περιοχή στις αρχές του '70. Μετά καταργήθηκε, και επεβλήθησαν περιοριστικές διατάξεις για το ύψος.
Αν έχετε απορία γιατί στην Ελλαδίτσα δεν υπάρχουν ψηλά κτίρια, ακόμη και αν βρεθούν τα κατάλληλα οικόπεδα, είναι οι διατάξεις αυτές.μιλάμε για καινούρια πολυκατοικία.
καλά μη πας τόσο μακρυά. το Μαρούσι και η λεωφόρος Βωβού δίπλα είναι.
γενικά παρανομία τόσο εξώφθαλμη δεν νομίζω να παίζει. αν έχει κάνει θα είναι αλλού και όχι στο ύψος.
20 όροφοι δεν είναι και εξωπραγματικό νούμερο.Υπάρχει μέγιστο όριο σήμερα (
-
8 οροφους εχω δει στον Βυρωνα. Παραπανω εκτος απο παλιες οικοδομες δεν εχω δει
-
Ο χρήστης dbekos έγραψε:
....
Πόσο πιθανό είναι να γίνει αυτό;Δεν θέλω να μάθω. Αν εσύ θέλεις, .. (καταλαβαίνεις το πνεύμα μου, no offense )
Κάτσε δηλαδή να καταλάβω...
Εσένα δεν σε απασχολεί όμως το ότι έχει παρανομίες, απλά σκέφτεσαι να κατεβάσεις την τιμή και άλλο ώστε ΕΑΝ ποτέ σε πιάσουν, να έρθεις στα ίσα σου.
Είναι αυτό λογική σωστή όμως;;;
-
Ο χρήστης Asimov έγραψε:
8 οροφους εχω δει στον Βυρωνα. Παραπανω εκτος απο παλιες οικοδομες δεν εχω δειTo '98 ειχα νοικιασει διαμερισμα σε 8οροφη πολυκατοικια στη Καλογρεζα ( πρεπει να επαιζε κατι με την οικοδομικη γραμμη, θεσεις σταθμευσης, μεταφορα συντ. δομησης )
-
μιλάμε για καινούρια πολυκατοικία.
Aυτή που δείχνεις στο χάρτη είναι παλιά, όσο μπορώ να διακρίνω, δεν επιμένω όμως. Αν είναι λοιπόν αυτή που νομίζω (το ψηλό φουτουριστικό κτίριο με τα εμφανή μπετά και το κυκλικό κλιμακοστάσιο), είναι των σέβεντις και πρέπει να είναι με τον παλιό νόμο που καταργήθηκε όταν βγήκε η άδεια του Απόλλωνα.
Μέγιστο όριο πάντα υπήρχε, απλά εδώ και πολλά χρόνια είναι πετσοκομμένο από τον ΓΟΚ στα 27 μέτρα, σκάρτα 9 όροφοι δηλαδής.
Το πιο ψηλό κτίριο είναι ο πύργος στους Αμπελόκηπους με 28 ορόφους και 103 μέτρα ύψος, ακολουθούμενο από τον Απόλλωνα με 25 ορόφους στην ίδια περιοχή. Μετά άλλαξε ο νόμος, κυρίως από το φόβο των ψηλών κτιρίων και της αδυναμίας της πυροσβεστικής να παράσχει βοήθεια σε ψηλά κτίρια.
Το πνεύμα του νόμου κρίνεται τώρα παρωχημένο, αλλά δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι. -
αυτή είναι. Είσαι σίγουρος ότι είναι τόσο παλιά;
-
Nαι, το 1985 που πήγαινα φροντιστήριο στην περιοχή, υπήρχε από καιρό. Μάλιστα τότε είχε πιάσει φωτιά ένα διαμέρισμα (στον 5ο?)και είχε γίνει μεγάλο σούσουρο και στις εφημερίδες.
Το σχέδιό της είναι τόσο αρμονικό και εμπνευσμένο που κρύβει τα χρόνια του με μεγάλη επιτυχία. -
οπότε λύθηκε και η απορία
-
Υπάρχει ένα πολύ παρόμοιο στα Πατήσια (Μ. Λαύρας νομίζω, μεταξύ Γκράβας και Κηπριάδου)
Στην Ελλάδα προτιμάμε αντί να έχουμε 20ορόφους σε οικόπεδο 1 στρέμματος με πράσινο γύρω-γύρω, να έχουμε 8 ορόφους σε 3 300άρια οικόπεδα με ακάλυπτους. Γιαυτό και κάποιες συνοικίες δεν παλεύονται...
(Εχουν και οι αρχιτέκτονες τα δικά τους κολήματα, να μην 'ανταγωνίζεται την Ακρόπολη' και άλλα τέτοια )
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Υπάρχει ένα πολύ παρόμοιο στα Πατήσια (Μ. Λαύρας νομίζω, μεταξύ Γκράβας και Κηπριάδου)Σχεδόν απέναντι απο το αστυνομικό τμήμα. αλλά δεν νομίζω οτι είναι πάνω απο 10-12 ορόφους. απλώς είναι φάτσα στο δρόμο και μοιάζει να σε σκεπάζει.
-
Η ταφόπλακα για τα ψηλά κτίρια έπεσε με την κατάρρευση, στα καλά καθούμενα , της πολυκατοικίας στην Κηφισίας το 1979?, και με τους σεισμούς του 1981 οι οποίοι πανικόβαλλαν την πολιτεία.
Η ανεμπόδιστη θέα της Ακρόπολης και του Λυκαβηττού ισχύει για συγκεκριμένες ζώνες και μόνο.
Είναι προφανές ότι πρακτικό πρόβλημα που να περιορίζει το ύψος των κτιρίων στο ανέκδοτο των 27 μέτρων δεν υπάρχει, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει καμμία βούληση από την πολιτεία αυτό να επαυξηθεί.
Εκατοντάδες ουρανοξύστες υπάρχουν σε σεισμογενείς ζώνες σε Λ. Άντζελες, Ιαπωνία, Κίνα κ.α. χωρίς πρόβλημα, εμείς επικαλούμεστε όμως διαρκώς τους σεισμούς για το οτιδήποτε (κτίρια, πυρηνικά εργοστάσια). -
asimov μην τον ξεσυνερίζεσαι τον κουτσάν, ανεβήκαν οι αντικειμενικές στο ψυχικό και δεν ξέρει τί να κάνει με τον καναπέ του
-
Το κτίριο στην Αγία Βαρβάρα Χαλανδρίου , είναι εκεί από τις αρχές του 70 .
Την ίδια εποχή κτίστηκαν ο πύργος στους Αμπελόκηπους , οι πύργοι στην Μεσογείων στον Χολαργό , αυτό στην Πατησίων και κάποια άλλα .Μετά είπαν ότι δεν θέλουμε ψηλά κτίρια στην Ελλάδα , μετά ήρθε και ο Τρίτσης και επέβαλε τις οριζόντιες πολυκατοικίες με τα αστεία διόροφα στα προάστεια και στα νεοεντασσόμενα στο σχέδιο πόλης και τους κήπους ζαρντινιέρες που τους περιποιήσαι με το το ψαλίδι .
Το σύστημα δόμησης της ελευθέρας συνθέσεως όπως ονομάστηκε , δεν περπάτησε στην Ελλάδα , αφού η επιθυμία του λαού ήταν οι μεγάλοι συντελεστές δόμησης στα ιδιόκτητα οικοπεδάκια τους .
Επεσε και η ιδέα περίπτης οπτικής της Ακρόπολης και το θέμα ξεχάστηκε .Τώρα στο θέμα της πιθανής καταγγελίας , ισχύει η λογική της στατιστικής .
Δηλαδή αν ένας θεόχοντρος αμερικάνος βρεθεί σε ένα εστιατόριο μαζί με ένα λιμοκτονούντα αφρικανό και φάει ένα κοτόπουλο μόνος του , ενώ ο άλλος τον κοιτάει , η στατιστική θα πεί ότι έφαγαν από μισό .Αρα το θέμα είναι ότι στατιστικά έχεις πιθανότητες λιγότερες από 10 % να φας καταγγελία , αλλά αν την φάς , τότε έχεις 100 % .
Οπότε είναι ένα ρίσκο που το αναλαμβάνεις η όχι .
Γιά τους περισσότερους είναι θέμα χρημάτων και λογικά αποδέχονται το ρίσκο , αφού κερδίζουν χρήματα .
Οι λιγότεροι ψάχνουν γιά λιγότερο ρίσκο .Τώρα υπάρχουν πάντα περίεργοι , αλλά σπάνια δεν έχουν και αυτοί το αδύνατο σημείο τους .
Ενας καλός μηχανικός , πάντα πριν ξεκινήσει μιά οικοδομή , κοιτάει τα αδύνατα σημεία των γειτόνων του γιά να ξέρει τι μπορεί να αντιμετωπίσει .
Και δεν μιλάμε γιά παρανομίες , αλλά γιά απλά πράγματα , όπως λερώματα , ωράριο εργασίας , θόρυβος , Σάββατα κλπ .Το κτίριο της Κηφισίας που έπεσε το 1977 νομίζω δεν ήταν ψηλό . Ηταν μόνο 4 η 5 όροφοι .
Δεν θυμάμαι τον λόγο , αλλά είχαν ακουστεί διάφορα , από πιθανά έως τερατολογίες .Νομίζω ότι το μέγιστο ύψος είναι τα 32 μέτρα .
Γενικά στην Ελλάδα έχουμε το μέγιστο πρόβλημα που λέγεται συντελεστής δόμησης , οι διαφοροποιήσεις του οποίου δημιουργούν τεράστιες στρεβλώσεις ,
Στον Βύρωνα που ανέφερε κάποιος , ο οποίος είναι μικρός σε έκταση δήμος έχει πολύ μεγάλες διαφορές ΣΔ και υψών .
8 ορόφους είπε ο φίλος . 4 εκεί που χτίζω τώρα εγώ και στο ίδιο τετράγωνο 5 και 6 ορόφους και πιό δίπλα 8 και 9 , ενώ ένα στενό δίπλα στον Υμηττό μόνο 3 ορόφους .Δυστυχώς οι κανονισμοί δόμησης θέλουν μεγάλες αλλαγές και σύντομα και να υλοποιηθεί ο κανόνας του όγκου που σου επιτρέπει να κάνεις ότι θέλεις μέσα σε ένα συγκεκριμένο κουτί , χωρίς να ασχολείσαι με το 2,47χ3,18 , αλλά με την αρχιτεκτονική και μόνο .
-
Πάντως, βλέπω ότι κυριαρχεί η λογική: 'Αφού οι παράνομοι είναι το 80%, ας προσέξουν οι νόμιμοι που αποτελούν το 20%, γιατί....... θα βρεθούν μπλεγμένοι! '
ΟΛΕ! ΟΛΕ! -
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
οπότε λύθηκε και η απορίαΝομιζω οτι οι κατασκευαστες - μελετητες ηταν το γραφειο Αλβερτης- Δημοπουλος που εκανε και τους Πυργους στους Αμπελοκηπους.. Η Ιστορια με τα ψηλα κτηρια ειναι αυτο που εγραψε ο cruiser. Ειχε πεσει μεγαλη διαμαχη μεταξυ μελετητων τοτε (τον Οικονομου θυμαμαι... μετα καθηγητη) για το αλεξισεισμο, οπου εβαζαν ελαστικα εφεδρανα στα πεδιλα και παραλληλα αγκυρωναν το κτηριο με μεταλικους συνδεσμους σε μπετονενιο περιμετρικο περιβλημα των υπογειων που θεωριτικα θα εσπαγαν στο σεισμο και θα επρεπε να αντικατασταθουν... μετα(το περιγραφω χοντρικα...). Ο πυργος των αθηνων ειναι ετσι μελετημενος..
Το κτηριο στη Κηφισσιας που επεσε μερα μεσημερι χωρις φανερη αιτια και μπροστα στα καναλια της τηλεορασης (Οικονομου ο δημοσιογραφος... ασπρομαλης), που περιμενε απο το πρωι... να πεσει, δεν ειχε αιτια σεισμο... ειπαν οτι ο ενοικιαστης ειχε 'κοψει' δοκαρια κτηριου για να περασει μετα αγωγους κλιματισμου , η οτι στα υπογεια ειχαν κατι χημικα που εφαγαν τα σιδερα!!!! . Γεγονος ειναι οτι ο κατασκευαστης και μελετητης ηταν καθηγητης??? στο Μετσοβιο.. το κτηριο ηταν ηδη 10 ετων οταν κατερρευσε.. χωρις προηγουμενα σημαδια.. Ξαφνικα ενα πρωι εφτασαν οι υπαλληλοι να πιασουν δουλεια και ειδαν τα αλουμινια και τα τζαμια σπασμενα.... καταλαβαν οτι κατι γινεται δεν μπηκαν μεσα ηρθε η τηλεοραση και το μεσημερι κατερρευσε μπροστα στις καμερες της τηλεορασης...
-
Το πάλαι ποτέ κραταιό γραφείο Αλβέρτη Δημόπουλου ήταν ο κατασκευαστής του πύργου Αθηνών, και νομίζω και του Απόλλωνα. Μελετητής στον πύργο ήταν ο καθηγητής του πανεπιστημίου Πατρών Αρίσταρχος Οικονόμου, ένα κορυφαίο μυαλό σε θέματα δομοστατικής, ο οποίος είχε δείξει νωρίτερα την δεινότητά του στη γέφυρα Τατάρνας στον Αχελώο, το πολυβραβευμένο έργο που κρατούσε για χρόνια το παγκόσμιο ρεκόρ ανοίγματος βάθρων σε γέφυρες τέτοιου είδους.
Η έδραση στα θεμέλια του πύργου είναι πράγματι με ελαστικά εφέδρανα, και ειπώθηκε ότι στο σεισμό του 1981 η ταράτσα ταλαντώθηκε οριζόντια σε πλάτος 7? μέτρων, το θέμα έπαιζε για καιρό στις εφημερίδες.
Το πόπολο βέβαια αγνοεί πόσο σημαντικό είναι σε ψηλά κτίρια ο σωστός υπολογισμός της ελαστικότητάς τους, νομίζοντας ότι αν ένα κτίριο παρουσιάζει κάποια ελαστικότητα ότι αυτό είναι στο παρά δύο να καταρρεύσει.
AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!