-
Αν κάναμε χρήση αυτού που έχουμε μέσα στο κρανίο μας ίσως γινόμαστε καλύτεροι, όχι μόνο στην ορθογραφία. Τεμπελιά είναι, πάτα εκεί ένα η-ι-ει-υ ότι βρείς πιο εύκολο, ο άλλος που διαβάζει ας κόψει το λαιμό του να καταλάβει.
Πρώς τους ανωρθώγραφους μυα σημβουλί, ηπάρχουν κε πλικρτοώγηα που δαιν κάνουν ωρθωγραφηκά λάθι. Πάρται αίνα ταίτοιο γηα να γλητόσουμαι τα ματάκηα μας.
-
Ο χρήστης tazio έγραψε:
ηπάρχουν κε πλικρτοώγηα που δαιν κάνουν ωρθωγραφηκά λάθι.Υπάρχουν δηλαδή πληκτρολόγια με a.i.? Γιατί πώς θα διορθώσει το πληκτρολόγιο το ορθογραφικό λάθος που θα κάνει ο χειριστής;
-
Εγώ είμαι της άποψης ότι φταίνε όλοι και όλα λιγάκι.
Αλλά πάνω απ'όλα εμείς οι ίδιοι που δεν ενδιαφερόμαστε να μάθουμε να γράφουμε (και να μιλάμε) σωστά.
Πάντως είναι πολύ σπαστικό να σου στέλνει μήνυμα μια κοπέλα πχ και να σου λέει 'τι κανης τι ορα θα παμαι για καφε'. Εγώ ρε π**στη μου αν δεν ξέρω μια λέξη πως γράφεται, θα κοιτάξω στο λεξικό. Δεν έχω την απαίτηση από κανέναν να ξέρει πια όλες τις λέξεις. Αλλά χάθηκε ο κόσμος να ρίξεις μια ματιά στο λεξικό; Και εντάξει, να κάνεις ένα λαθάκι δεν τρέχει και τίποτα. Ειδικά άμα η λέξη είναι λίγο 'περίεργη'. Δεν το παίζω ο κομπλεξικός της υπόθεσης ούτε ξερόλας. Αλλά όχι και λάθη σε λέξεις απίστευτα εύκολες που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα. Είναι έλεος! Εγώ θα ντρεπόμουν.
Πάντως χωρίς πλάκα, παίζει καποια μέρα να αρχίσουμε να γράφουμε με λατινικούς χαρακτήρες. greeklish. Ίσως τώρα ακούγεται κουφό και ακραίο, αλλά νομίζω αρκεί να σκεφτούμε πόσοι γράφουν ήδη greeklish στο internet.. άσε που δε νομίζω πραγματικά οι περισσότεροι να δίνουν δεκάρα για τη γλώσσα μας. -
Ο χρήστης kyan έγραψε:
ηπάρχουν κε πλικρτοώγηα που δαιν κάνουν ωρθωγραφηκά λάθι.
Υπάρχουν δηλαδή πληκτρολόγια με a.i.? Γιατί πώς θα διορθώσει το πληκτρολόγιο το ορθογραφικό λάθος που θα κάνει ο χειριστής;
Αν έβαζα ένα ή ένα ή ένα ίσως γινόμουν πιο κατανοητός
-
Ο χρήστης skye έγραψε:
Εγώ ρε π**στη μου αν δεν ξέρω μια λέξη πως γράφεται, θα κοιτάξω στο λεξικό. Δεν έχω την απαίτηση από κανέναν να ξέρει πια όλες τις λέξεις. Αλλά χάθηκε ο κόσμος να ρίξεις μια ματιά στο λεξικό; Και εντάξει, να κάνεις ένα λαθάκι δεν τρέχει και τίποτα. Ειδικά άμα η λέξη είναι λίγο 'περίεργη'. Δεν το παίζω ο κομπλεξικός της υπόθεσης ούτε ξερόλας. Αλλά όχι και λάθη σε λέξεις απίστευτα εύκολες που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα. Είναι έλεος! Εγώ θα ντρεπόμουν.
Πάντως χωρίς πλάκα, παίζει καποια μέρα να αρχίσουμε να γράφουμε με λατινικούς χαρακτήρες. greeklish. Ίσως τώρα ακούγεται κουφό και ακραίο, αλλά νομίζω αρκεί να σκεφτούμε πόσοι γράφουν ήδη greeklish στο internet.. άσε που δε νομίζω πραγματικά οι περισσότεροι να δίνουν δεκάρα για τη γλώσσα μας.Λεξικό (ίσως το ποιό αγαπημένο μου 'βιβλίο' ) αλλά τι λές τώρα ας μπεί μια ψηφοφορία για το πόσοι έχουμε στο σπίτι μας ( σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή ) και μάλλον η απογοήτευση σου θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη.
Λατινικούς χαρακτήρες είπες. Βρές μου μια διαφήμηση τράπεζας (ακόμα και των κρατικών που υποτίθεται έπρεπε να κρατάνε τα προσχήματα)που να μην έχει μέσα τη λέξη bank και το ξανασυζητάμε.
Συμπτωματικά σήμερα το πρωί άκουγα μια διαφήμηση τράπεζας με τη λέξη bank και έλεγα να το γράψω σαν 'παράπονο' για την ανυποληψία που εμείς οι ίδιοι έχουμε ρίξει τη γλώσσα μας. Αλλά ο 'Kubiak' πρόλαβε. -
Το προβλημα ειναι συνθετο,ευθυνονται πολλοι παραγοντες και εχει γινει εντονοτερο μετα την χρηση λατινικων χαρακτηρων.
Μας χρειαζεται ενας............ΜΠΑΜΠΟΙΝΕΙΟΤΥΣ οπωσδηποτε.
-
@skye: Greeklish γράφανε περισσότερο στα πρώτα χρόνια του ιντερνετ όπου η υποστήριξη Ελληνικών χαρακτήρων ήταν ανύπαρκτη. Αυτή τη στιγμή η τάση είναι να θεωρούνται τα greeklish ντεμοντέ και απαρχαιωμένα (για τα δεδομένα του ψηφιακού κόσμου), και να χρησιμοποιούνται σε εξαιρετικές περιπτώσεις ή κατα παράδοση.
-
Ο χρήστης kubiak έγραψε:
@skye: Greeklish γράφανε περισσότερο στα πρώτα χρόνια του ιντερνετ όπου η υποστήριξη Ελληνικών χαρακτήρων ήταν ανύπαρκτη. Αυτή τη στιγμή η τάση είναι να θεωρούνται τα greeklish ντεμοντέ και απαρχαιωμένα (για τα δεδομένα του ψηφιακού κόσμου), και να χρησιμοποιούνται σε εξαιρετικές περιπτώσεις ή κατα παράδοση.Αυτό το κατά παράδοση με μπέρδεψε λιγάκι. Δηλαδή αν τα Greeklish δημιούργησαν παράδοση τότε τα Ελληνικά με 'μερικά' χρόνια παραπάνω στη πλάτη τους τι πρέπει να έχουν δημιουργήσει;
-
Τα greeklish χρησιμοποιουνται **παρα πολυ ** ακομα...
-
Ο χρήστης karabouzouklis έγραψε:
Τα greeklish χρησιμοποιουνται **παρα πολυ ** ακομα...Δυστυχώς.
-
Κατά παράδοση χρησιμοποιούνται στο IRC.
Εκεί βέβαια προκύπτει και ανάγκη καθώς πολλοί χρήστες δεν μπορούν να δουν Ελληνικούς χαρακτήρες.Κατα παράδοση γράφουμε και σε messengers όπως και αρκετές φορές στα SMS που στέλνουμε....
Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι δημιούργησαν μία παράδοση στον κυβερνοχώρο, όχι ότι δημιούργησαν παράδοση στην εκτός κυβερνοχώρου καθημερινότητά μας...
Το θέμα με τις Αγγλικές λέξεις στην καθημερινότητά μας είναι πιο σοβαρό.
Κάποτε όμως είχα διαβάσει ότι ο προφορικός λόγος πάντα προσπαθεί να μεταφέρει το μήνυμα με το λιγότερο δυνατό κόπο. Για το λόγο αυτό πολλές σύντομες Αγγλικές λέξεις έχουν αντικαταστήσει αντίστοιχες Ελληνικές. Αν θυμάμαι καλά, ο άνθρωπος μεταξύ δύο λέξεων με το ίδιο νόημα προτιμά αυτή με τις λιγότερες συλλαβές και κυρίως τις δισύλλαβες...
-
'kubiak' εντάξει, ευχαριστώ για την εξήγηση.
'BILL33' με πρόλαβες, αυτή τη λέξη ήθελα να γράψω.
-
Ç åîÝëéîç ôçò Ãëþóóáò ìáò êáôÝóôñåøå ôï 'åßíáé' ìáò!!! Ç Áñ÷áßá ÅëëçíéêÞ êñáôïýóå ôïí åãêÝöáëï óå õøçëÝò óôñïöÝò. ÕðÞñ÷å ìáèçìáôéêÞ êáé ìïõóéêÞ éóïññïðßá óôçí áðüäïóÞ ôçò.Ôþñá üëá 'áðëïðïéÞèçêáí' êáé ÷Üèçêå ç ïõóßá, ðïõ åßíáé ç áñìïíéêÞ åîÝëéîç ôçò óêÝøçò.
ÕÃ. Ìðïñåß áðï ôá ãñáöüìåíÜ ìïõ íá êéíäõíåýù íá öáíþ ëßãï ðáñáíïéêüò, üìùò ðéóôåýù ïôé ç Áñ÷áßá ÅëëçíéêÞ Ãëþóóá Ýðáéîå êáèïñéóôéêü ñüëï óôçí áêìÞ ôïõ ðïëéôéóìïý ôùí ðñïãüíùí ìáò.
-
Εγώ θα πω απλά, πως τα ορθογραφικά λάθη μερικές φορές είναι εκνευριστικά.
Δε συγχωρείται λάθος σε άρθρα πχ !Κάποιες φορές καταντάει προσβολή, να γράφεις όπως σου 'ρχεται και να πυροβολείς με το πληκτρολόγιο ... Δε φτάνει που πολλές φορές διαβάζουμε αηδίες να είναι και ανορθόγραφες ?
Και στο forum υπάρχουν κάμποσες τέτοιες περιπτώσεις.
-
παιδια εγω προτιμω στο pc τα greeklish 1000 φορες απο τα ελληνικα... εχε χαρη που σας εχω αδυναμια ομως κ σας σεβομαι
παντως σε οποιον στελνω πμ του γραφω se greeklish και απο κατω του λεω : αμα δεν καταλαβαινεις πες μου να στο γραψω με ελληνικα..
ο λογος ισως ειναι οτι με greeklish γραφω εως και 2-3 φορες πιο γρηγορα. -
Ο χρήστης solar_energy έγραψε:
Η εξέλιξη της Γλώσσας μας κατέστρεψε το 'είναι' μας!!! Η Αρχαία Ελληνική κρατούσε τον εγκέφαλο σε υψηλές στροφές. Υπήρχε μαθηματική και μουσική ισορροπία στην απόδοσή της.Τώρα όλα 'απλοποιήθηκαν' και χάθηκε η ουσία, που είναι η αρμονική εξέλιξη της σκέψης.ΥΓ. Μπορεί απο τα γραφόμενά μου να κινδυνεύω να φανώ λίγο παρανοικός, όμως πιστεύω οτι η Αρχαία Ελληνική Γλώσσα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ακμή του πολιτισμού των προγόνων μας.
Τι λες βρε παλιοεθνικιστή, βρωμοφασίστα, νεοναζί; Τολμάς να αμφισβητείς τον Μαμπ(ου)ινιώτη (με το ΑΒΓΟ και το ΑΦΤΙ) και τους φωστήρες του ΥΠΕΠΘ που επί Αρσένη εισηγούντο την κατάργηση του Ελληνικού αλφαβήτου;
Από σήμερα στιγματίζεσαι ως εθνικιστής, αντι-ινδοευρωπαϊστής, αντισημίτης και ακροδεξιός αρχαιολάτρης και καταδικάζεσαι να μην μπορέσεις ποτέ να βγάλεις πιστοποιητικό προοδευτικών φρονημάτων.
Σαν κι εμένα δηλαδή.
-
Με τη σειρά οι ευθύνες πάνε:
Οικογένεια
Σχολείο
Οικογένεια
Άτομο
Κοινωνία
Άτομο
Κράτος
ΆτομοΕξηγώ:
Πρώτα απ' όλα, αν περιμένεις το παιδί να γίνει 7 για να αρχίσει να μαθαίνει, την πάτησες.
Στο σχολείο, οι δάσκαλοι είναι για κλάματα! Από μικρή εμπειρία μέσω παιδιών φίλων. Οι μεγαλύτεροι από εσάς ίσως μπορούν να πουν περισσότερα.
Επιστρέφω στην οικογένεια. Το παιδί θέλει καθοδήγηση. Και επειδή ως γνωστόν, το σχολείο δεν φτάνει, ας φροντίσουν οι γονείς να του περάσουν το μήνυμα ότι το εξωσχολικό διάβασμα είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ!!!ΟΚ, εκεί μπαίνει το άτομο. Η αδιαφορία δεν αντιμετωπίζεται.
Ακολουθεί η κοινωνία. Ακόμα και αν αντιμετωπίζεται η αδιαφορία, τα κοινωνικά πρότυπα δεν είναι υπέρ αυτής της διαδικασίας. Μάλλον εναντίον της!
Πάλι στο άτομο, γιατί το να είσαι αναίσθητος και ταυτόχρονα να μην έχεις και ιδέα του τι κάνεις στον εαυτό σου, αποτελεί άλλη, ανώτερη κλίμακα γουρουνιάς!Εδώ μπαίνει το κράτος, που αδιαφορεί επίσης παγερά για το τι συμβαίνει πέραν της 12-ετούς 'υποχρεωτικής' βασικής εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα στρουθοκαμηλίζει σχετικά με το τι γίνεται ΜΕΣΑ στη 12-ετή εκπαίδευση.
Επίσης, στο βωμό των -κι εγώ δεν ξέρω τι να πω- συναινεί στο να βιάζεται η γλώσσα από ειδικούς και μη.Τέλος, βάζω πάλι το άτομο, γιατί ο καθένας, μπορεί να κάνει οτιδήποτε και μόνος του, όταν έχει φτάσει σε μία ηλικία, οπότε δεν υπάρχουν δικαιολογίες για άτομα άνω των 18 για ΤΙΠΟΤΑ!!!
EDIT
-
Για πάμε να κάνουμε και ένα πειραματάκι:
Διαβάστε αυτό το ορθογραφημένο κατά τ' άλλα κείμενο:
ΔΑΙΑΒΣΕ ΤΟ ΓΗΡΟΓΡΑ ΜΡΟΠΕΙΣ
Σνφμύωα με μια έυρενα στο Πισήναπιμετο του Κμτρππιαίζ δεν πεαίζι ρλόο με τι σριεά ενίαι τοθοπεμετήνα τα γταμάμρα σε μια λξέη, αεκρί το πώτρο και το ταελείτυο γάμρμα να ενίαι στη στωσή θσέη. Τα υλοπιόπα μροπούν να ενίαι σε τχίυεας θιέεσς και μροπετίε να δαβαιάεστε τις λιεξές χρωίς πλβημόρα. Ατυό γνίταει γαιτί ο απρώνθονις εκέγλφοας δεν δαεβζιάι γάμρμα γάμρμα κθάε λξέη αλλά τη λξέη σαν σνύλοο....καλό ε;
Ξαναδιαβάστε πάλι το ίδιο κείμενο με έναν πιο 'ισορροπημένο' αλλά λίγο ανορθόγραφο τρόπο:
ΔΗΑΒΑΣΑΙ ΤΟ ΓΡΟΙΓΩΡΑ (ΔΑΙΝ) ΜΠΩΡΥΣ
Σειμφοννα με μηα αιρεφνα στο παναιποιστιμηο του κεμπρυτζ δαιν πεζυ ρωλο με τη σιρρα ινε τωπωθετοιμαινα τα γρραματα σε μηα λαιξι αρκοι το προτο κε το ταιλεφτεω γραμα να ινε τωποθετοιμαινα στι σοστι θέσει. Τα ιπολειπα μπωρουν να ινε σε τειχεαις θεσις και μπωριται να διαβασαιτε τις λεξης χοροις πρωβλημα.Αφτο γοινετε γιατι ο ανθροπεινος εγγεφαλος δεν διαβαζοι γραμα γραμα καθς λεξι αλα τι λεξι σαν σοινωλο...και πείτε μου τώρα την αλήθεια. Ποίο διαβάσατε πιο εύκολα;
Που σας βγήκαν τα ματάκια;
Σχόλια... -
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Τα greeklish χρησιμοποιουνται **παρα πολυ ** ακομα...
Δυστηχώς.
δυστυχώς Βασίλη!!!
-
Ο χρήστης nasos79 έγραψε:
Τέλος, βάζω το άτομο, γιατί ο καθένας, μπορεί να κάνει οτιδήποτε και μόνος του, όταν έχει φτάσει σε μία ηλικία, οπότε δεν υπάρχουν δικαιολογίες για άτομα άνω των 18 για ΤΙΠΟΤΑ!!!
Εγώ, φίλε μου Νάσο, βάζω πρώτα απ'όλα το άτομο γι'αυτόν ακριβώς το λόγο.
ΟΛΟΙ πήγαμε σχολείο, και εμείς όταν πήγαμε σχολείο τους ίδιους καθηγητές είχαμε. Αυτούς που μας παρακινούσαν να κατεβουμε σε πορείες και να κάνουμε κατάληψη.. (Γι'αυτό θα στείλω τα παιδιά μου σε ιδιωτικό -αν μπορώ). Όποιος ενδιαφέρεται να μάθει όμως, θα μάθει. Ή έστω θα προσπαθήσει. Γιατί γνωρίζω ότι υπάρχουν άτομα που έχουν προβλήματα με το γραπτό ή/και τον προφορικό λόγο. Οι υπόλοιποι όμως; Απλά δε δίνουν δεκάρα. Αυτό πιστεύω εγώ.
Μην πυροβολείτε την ορθογραφία. Πυροβολήστε τους υπαίτιους.