-
Μετακίνησέ τις.
-
Προσωπικά δεν καπνίζω. Όλον τον χειμώνα πήγαινα σε κλειστά μαγαζιά με αποτέλεσμα όταν γυρνάω σπίτι να μυρίζω. Το καταλάβαινα μόνος μου ότι μύριζα άσχημα. Αυτό είναι το 'ορατό' αποτέλεσμα για τους μη καπνιστές.
Το 'μη ορατό' είναι το πρόβλημα που δημιουργώ στην υγεία μου εισπνέοντας τον καπνό των άλλων. Έτσι, επειδή όπως εσύ φίλε καπνιστή έχεις το δικαίωμα να θες να καπνίσεις, έχω και γω το δικαίωμα να μην θέλω να εισπνεύσω τον καπνό σου. Σε ανοιχτό χώρο ή σε χώρο ιδιωτικό έχεις κάθε δικαίωμα να καπνίσεις, όχι όμως και στα κλειστά μαγαζιά ή τους δημόσιους χώρους..Ίσως η λύση να είναι η δημιουργία ζωνών καπνιστών και μη αλλά προσωπικά μου φαίνεται πολύ ρατσιστικό..
Ακόμα και οι 2 από μια παρέα των 5 καπνίζουν τότε και οι 5 θα πάνε στους καπνίζοντες.. Τουλάχιστον τότε θα είναι επιλογή τους όμως..Η σίγουρη λύση είναι μία: μην το αρχίσετε.
-
Δε καπνίζω αλλά αν συνεχίσουν να βάζουν απαγορεύσεις θα αρχίσω και μάλιστα με αργιλέ. Δε διαφωνώ με το να υπάρχουν υπό συνθήκες κάποιοι περιορισμοί αλλά μη φτάνουμε και στο άλλο άκρο.
Πιστεύω ότι κανένας δε θέλει να ενοχλεί τον άλλο. Ένας 'σωστός' καπνιστής θα καταλάβει πότε ενοχλεί ή αν δεχτεί, σε δημόσιο κλειστό χώρο, μια παράκληση παρατήρηση θα κάνει ότι χρειάζεται για να μην ενοχλήσει άλλο. Αν τώρα είναι γαϊδούρι σίγουρα δε θα είναι μόνο στο θέμα του καπνίσματος οπότε ... .
Δεν υπάρχει μόνο άσπρο και μαύρο και το γκρί έιναι ωραίο χρώμα (όχι φυσικά για αυτοκίνητα ) . -
δεν ειναι θεμα ενοχλησης ρε πστ μου...αυτο δεν καταλαβαινετε
δεν ειναι ουτε το οτι ΕΓΩ θα βρωμοκοπαω επειδη ΕΣΥ καπνιζεις, ουτε τα ματια μου που τσουζουν, ουτε ο λαιμος μου που με πιανει βηχας. Ειναι οτι βλαπτεις την υγεια ΜΟΥ, με το τσιγαρο ΣΟΥ. και επειδη εσυ μπορεις να εισαι καπου και να μην καπνιζεις αλλα εγω δεν μπορω να ειμαι καπου και να μην αναπνεω, το καπνισμα θα περιορισουμε, οχι την αναπνοη καθαρου αερα. και μιλαμε για κλειστους χωρους, σταματηστε να λετε για υπαιθρο, το σπιτι σας κλπ κλπ -
Βρε kacey μιλάμε για εξωτερικούς χώρους ή στο σπίτι του καθενός!
Βλέπεις κανέναν να διαφωνεί για κλειστούς χώρους!?!
-
ναι βλεπω. εδω βλεπω κοσμο που αμφισβητει οτι το παθητικο καπνισμα βλαπτει και το θεωρει μονο θεμα 'ενοχλησης'. εσυ δεν τους βλεπεις?
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
ναι βλεπω. εδω βλεπω κοσμο που αμφισβητει οτι το παθητικο καπνισμα βλαπτει και το θεωρει μονο θεμα 'ενοχλησης'. εσυ δεν τους βλεπεις?το μόνο που ακούστηκε επ' αυτού που λες, είναι η αμφισβήτηση ότι στη Σουηδία ΠΕΘΑΝΕ κάποιος από το παθητικό κάπνισμα. Ο χρήστης που έκανε αυτήν την παρατήρηση μάλιστα (tsilis) είναι γιατρός.
-
Θές να σου φέρω γιατρούς να αμφισβητήσουν τα όσα έγραψε ο ( γιατρός ) χρήστης του forum? Είναι δύσκολο να αποδειχτεί οτι το παθητικό κάπνισμα προκάλεσε τον θάνατο όμως ο παθητικός καπνιστής που συστηματικά εκτίθεται στον καπνό διατρέχει εξίσου μεγάλο κίνδυνο με τον καπνιστή.
-
Ο χρήστης mirage έγραψε:
Θές να σου φέρω γιατρούς να αμφισβητήσουν τα όσα έγραψε ο ( γιατρός ) χρήστης του forum? Είναι δύσκολο να αποδειχτεί οτι το παθητικό κάπνισμα προκάλεσε τον θάνατοΘανάση αυτό ακριβώς που λες έγραψε ο άνθρωπος, και τίποτα άλλο. Δεν διαφωνούμε(τε) επί της ουσίας.
-
Για να διευκρινισω αυτο με τον ΕΝΑΝ(μια για να κυριολεκτουμε), που πεθανε στην Σουηδια!
Ειναι πολλοι, αλλα το υπουργειο, ας το πουμε για συντομευση ετσι, αναγνωρισε εναν θανατο οτι προηρθε απο παθητικο καπνισμα!Πισω απο αυτην την αποφαση υπαρχει μια πολυ εμπερηστατωμενη και μακροχρονια παρακολουθηση της συγκεκριμενης περιπτωσης!
Και ως συνηθως για Σουηδικα δεδομενα, η αποφαση βασιζεται σε αποδεδειγμενα facts και επιστημονικες αναλυσεις, οπως αυτες συνηθως αναφερονται σε επιστημονικα περιοδικα η επιστημονικα συγγραμματα!
Ετσι με την αναγνωρηση, επισημα πλεον, ενος θανατου απο παθητικο καπνισμα, εγινε μια praxis πανω στην οποια βασιστικε η εταιρια προστασιας των εργαζωμενων και ΑΠΑΙΤΗΣΕ απο τους εργοδοτες πλεον ενεργα να παρουν τα καταληλα μετρα ωστε να μην επαναληφτει κατι παρομοιο!Σε αυτην την περιπτωση, ο εργοδοτης ειναι υπευθυνος πλεον και υποδικος για 'θανατο λογω απροσεξιας' δηλαδη μεχρι 2 χρονια φυλακη!
Τοτε θυμαμαι, σταματησε να καπνιζει και ο διευθυντης της εταιριας που εργαζομουν, ενας απο αυτους που καπνιζανε μεσα στο γραφειο και οι 2 γυναικες που δεν σταματησαν, βγαινανε εξω πλεον, μεσα σε βροχη και χιονια και καπνιζανε!
Ειναι τελειως αστειο να μην πιστευει καποιος σημερα στο παθητικο καπνισμα, ειδικα αν αυτος ειναι γιατρος!
Και οπως καποιος εγραψε, υπαρχουν γονεις που καπνιζουν και φυσανε τον καπνο μεσα στην μυτη των παιδιων τους!
Μηπως εχουμε κανεναν γιατρο εδω μεσα που αμφισβητει οτι δεν ειναι αρρωστημενο αυτο που κανουν τετοιοι γονεις?
Σπυρος -
Δεν διαφώνησα , απλά έτσι όπως έχει διατυπωθεί κάποιοι μπορεί να σπεύσουν να πούνε οτι το παθητικό κάπνισμα δεν προκαλεί βλάβες ( το λέει και ο γιατρός άλλωστε)
-
Χωρίς να θέλω να θίξω, και συγγνώμη αν το κάνω, να θέσω το θέμα αλλιώς;
Δεν καπνίζω και έστω με ενοχλεί ο καπνός. Θέλω να βγω με τρεις φίλους και να πιούμε μια μπύρα. Το μπαράκι όμως είναι τίγκα στον καπνό. Δεν μπορώ να μπω μέσα. Δεν έχουμε εδώ λοιπόν μια άτυπη απαγόρευση; Μία απαγόρευση που ισχύει εδώ και πολλά χρόνια και δεν έχει αναφερθεί πουθενά!
Ο καπνιστής όμως θα νοιώσει άσχημα όταν του πουν 'κύριε βγες έξω να καπνίσεις και ξαναέλα'. Θα μιλήσει για ρατσισμό ή για απαράδεκτη κατάσταση.
Ο μη καπνιστής; Γι' αυτόν δεν είναι ρατσισμός η εκ των πραγμάτων απαγόρευση να μπει στο μπαρ;
Δε μου αρέσει η ιδέα των ξεχωριστών χώρων στα μαγαζιά 'εσύ είσαι με μας ή με τους άλλους;'. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι διατεθειμένοι οι καπνιστές να βγούνε έξω για λίγο. Δεν ξέρω καν αν θα ήταν σωστός αυτός ο νόμος.
Κατά τη γνώμη μου πάντως, η υπάρχουσα κατάσταση είναι άδικη για τους μη καπνιστές. Η ζυγαριά των δικαιωμάτων - υποχρεώσεων γέρνει σαφώς προς τους καπνιστές οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν (μέχρι στιγμής στην Ελλάδα) φωνές ενώ οι άλλοι έχουν να αντιμετωπίσουν καπνό.
Όντας πρώην καπνιστής (για 10 χρόνια) θα ήθελα τη γνώμη των καπνιστών εδώ. -
Ο χρήστης alfasud έγραψε:
Για να διευκρινισω αυτο με τον ΕΝΑΝ(μια για να κυριολεκτουμε), που πεθανε στην Σουηδια!
Ειναι πολλοι, αλλα το υπουργειο, ας το πουμε για συντομευση ετσι, αναγνωρισε εναν θανατο οτι προηρθε απο παθητικο καπνισμα!Πισω απο αυτην την αποφαση υπαρχει μια πολυ εμπερηστατωμενη και μακροχρονια παρακολουθηση της συγκεκριμενης περιπτωσης!
Και ως συνηθως για Σουηδικα δεδομενα, η αποφαση βασιζεται σε αποδεδειγμενα facts και επιστημονικες αναλυσεις, οπως αυτες συνηθως αναφερονται σε επιστημονικα περιοδικα η επιστημονικα συγγραμματα!
Ετσι με την αναγνωρηση, επισημα πλεον, ενος θανατου απο παθητικο καπνισμα, εγινε μια praxis πανω στην οποια βασιστικε η εταιρια προστασιας των εργαζωμενων και ΑΠΑΙΤΗΣΕ απο τους εργοδοτες πλεον ενεργα να παρουν τα καταληλα μετρα ωστε να μην επαναληφτει κατι παρομοιο!Σε αυτην την περιπτωση, ο εργοδοτης ειναι υπευθυνος πλεον και υποδικος για 'θανατο λογω απροσεξιας' δηλαδη μεχρι 2 χρονια φυλακη!
Τοτε θυμαμαι, σταματησε να καπνιζει και ο διευθυντης της εταιριας που εργαζομουν, ενας απο αυτους που καπνιζανε μεσα στο γραφειο και οι 2 γυναικες που δεν σταματησαν, βγαινανε εξω πλεον, μεσα σε βροχη και χιονια και καπνιζανε!Διαφωνώ με το τονισμένο κομμάτι της ιστορίας. Γιατί πρέπει να βγαίνουν έξω 'μέσα σε βροχή και χιόνια' και να μην υπάρχει στην εταιρεία ειδικός χώρος όπου να επιτρέπεται το κάπνισμα;
Και οπως καποιος εγραψε, υπαρχουν γονεις που καπνιζουν και φυσανε τον καπνο μεσα στην μυτη των παιδιων τους!
Μηπως εχουμε κανεναν γιατρο εδω μεσα που αμφισβητει οτι δεν ειναι αρρωστημενο αυτο που κανουν τετοιοι γονεις?Και τι πρέπει να γίνει γι'αυτό; Μήπως να απαγορευτεί δια νόμου να καπνίζεις μέσα στο σπίτι σου αν έχεις παιδιά; Μη σας φαίνεται απίθανο κάτι τέτοιο, σε κάποια (βόρεια) χώρα απαγορεύεται δια νόμου να καπνίζεις στο σπίτι σου αν έχεις οικιακή βοηθό γιατί τότε το σπίτι σου θεωρίται εργασιακός χώρος!
-
Μη ξεχνατε οτι λογω κλιματος στα βορεια μερη οι κλειστοι χωροι παραμενουν κλειστοι στο μεγαλυτερο μερος της ημερας οποτε και το ντουμανιασμα ειναι πιο αποπνικτικο και διαρκες απο οτι εδω κατω στον Νοτο.Και δοξα τω θεω δεν πασχουμε απο μπαλκονοπορτες.
Η γνωμη μου λοπον ειναι οτι εδω στην Ελλαδα ΔΕΝ πρεπει να ισχυσουν τα αυστηρα μετρα της Φραγκιας. -
Πάμε άλλη μία!
Σε δημόσιους κλειστούς χώρους ή στο σπίτι/ΙΧ κάποιου που δεν καπνίζει είναι αγένεια να ανάψεις τσιγάρο!
Ομως...
Δεν μπορεί να απαγορευθεί με νόμο να καπνίζω σπίτι μου ή σε ανοικτούς χώρους!!ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΦΑΣΙΣΜΟΣ!!!!
Και ποιός σου ειπε φίλε aflasud ότι έχεις το δικαίωμα να με κρίνεις σαν γονιό!
Και ποιός σου έδωσε το δικαίωμα να θεωρήσεις ότι φυσάω τον καπνό μου στην μύτη τους?
Και ποιός σου έδωσε το δικαίωμα να ζητάς νόμο επ' αυτού??!!
Και ποιός είσαι εσυ που μπορείς να αποφασίσεις τον περιορισμό της ελευθερίας μου για το καλό μου ή για το καλό των παιδιών μου που ΕΣΥ θεωρείς ότι εγω δεν προσέχω!Πολύ σε πουριτανισμό μου κάνει η άποψή σου!
Αν δεν θέλεις να καπνίζεις είναι δικαίωμά σου!
Είναι υποχρέωσή μου να φροντίζω ώστε να μην σε ενοχλώ!Απο εκει και πέρα τα υπόλοιπα είναι σάχλες!!!
-
Για τον Kyan
Αυτο με τον ειδικο χωρο ειναι μια λυση με παραλαγη!
Το κανανε στο νοσοκομειο με τα καλυτερα μηχανηματα εξαερισμου και μονωσης, στοιχισανε εκατομυρια και παλι δεν δουλευε ικανοποιητικα!
Κανανε και ενα προθαλαμο για να μπαινεις σε ενα ουδετερο χωρο πριν ανοιξεις την πορτα του θαλαμου αεριων εκει μεσα και παλι δεν δουλευε!
Βγαινοντας απο τον θαλαμο αεριων οι μελλοθανατοι φερνανε μεσα απο τα ρουχα τους καπνο σε χωρο που δεν επρεπε να υπαρχει!Ασε που η εξαγωγη απο τον θαλαμο αεριων πανω στην σκεπη οταν φυσαγε προς μια διευθυνση ενοχλουσε την εισαγωγη του συστηματος που εβαζε καθαρο αερα στο νοσοκομειο ακομα και στους χωρους εγχειρησεων!!!Γιαυτο τωρα εχει απαγορευτει ΤΕΛΕΙΩΣ ακομα και εξω!Αυτος που ξελει να καπνισει πρεπει να καταιβει στον δρομο που παιρναει ΕΞΩ απο το νοσοκομειο!
Δεν εχει κανενας δικαιωμα να κανει τα παιδια του οτι θελει, ειδικα να τους μεταφερει ΕΣΚΕΜΕΝΑ αρρωστιες και δυσκολες καταστασεις, εδω ειναι νομος δηλ εχεις να λογοδοτισεις και να τιμωρηθης, αλλα και γενικα υπαρχουν νομοι για τον σεβασμο του συνανθρωπου και νομοι για το που παει το συνορο για το τι μπορεις να κανεις και τι οχι!Αυτο που εγινε προχτες ειναι μια μεγαλη νικη του υγιες συνολου και μια σφραγιδα απο την πολιτεια οτι το καπνισμα βλαπτει και θα καταπολεμηθει με ολα τα μεσα!Δεν ειναι θεμα πουριτανισμου, αλλα απλης λογικης!
Μηπως υπαρχει ακομα κανενας που νομιζει οτι το καπνισμα κανει καλο?
Σπυρος -
Koyk
ποσες και ποσες φορες εχουμε κατακρινει (θαψει, μπινελικωσει κλπ κλπ) καποιον γονιο που ειδαμε στον δρομο να οδηγει και να εχει παιδακια να γυροφερνουν μεσα στο αμαξι, να καθονται στα ποδια της μαμας κλπ κλπ? Οπου εκει μαλιστα θα τα βλαψουν μονο αμα οντως γινει καποιο ατυχημα, πραγμα σπανιο.τωρα γιατι σε πειραζει που κατακρινουμε οποιον γονιο καπνιζει μεσα στο σπιτι του και υποβαλλει τα παιδια του στο να αναπνεουν αναγκαστικα τον (αφιλτραριστο) καπνο τους, ειδικα απο την στιγμη που σε αυτη την περιπτωση ο γονιος τα βλαπτει ΚΑΘΕ φορα ανεξαιρετως? Συνεχιζω να λεω οτι οποιος θελει μπορει να καπνιζει στο σπιτι του, δεν μπορεις να βαλεις νομους για αυτο, αλλα το δικαιωμα να σε κατακρινω το εχω οπως εχουμε ολοι μας το δικαιωμα να κατακρινουμε ολους τους αλλους γονιους που εχουμε κατακρινει ως τωρα
-
Για τον Kyan
Το κανανε στο νοσοκομειο με τα καλυτερα μηχανηματα εξαερισμου και μονωσης, στοιχισανε εκατομυρια και παλι δεν δουλευε ικανοποιητικα!
Κανανε και ενα προθαλαμο για να μπαινεις σε ενα ουδετερο χωρο πριν ανοιξεις την πορτα του θαλαμου αεριων εκει μεσα και παλι δεν δουλευε!
Βγαινοντας απο τον θαλαμο αεριων οι μελλοθανατοι φερνανε μεσα απο τα ρουχα τους καπνο σε χωρο που δεν επρεπε να υπαρχει!Ασε που η εξαγωγη απο τον θαλαμο αεριων πανω στην σκεπη οταν φυσαγε προς μια διευθυνση ενοχλουσε την εισαγωγη του συστηματος που εβαζε καθαρο αερα στο νοσοκομειο ακομα και στους χωρους εγχειρησεων!!!Γιαυτο τωρα εχει απαγορευτει ΤΕΛΕΙΩΣ ακομα και εξω!Αυτος που ξελει να καπνισει πρεπει να καταιβει στον δρομο που παιρναει ΕΞΩ απο το νοσοκομειο!
Δεν εχει κανενας δικαιωμα να κανει τα παιδια του οτι θελει, ειδικα να τους μεταφερει ΕΣΚΕΜΕΝΑ αρρωστιες και δυσκολες καταστασεις, εδω ειναι νομος δηλ εχεις να λογοδοτισεις και να τιμωρηθης, αλλα και γενικα υπαρχουν νομοι για τον σεβασμο του συνανθρωπου και νομοι για το που παει το συνορο για το τι μπορεις να κανεις και τι οχι!Αυτο που εγινε προχτες ειναι μια μεγαλη νικη του υγιες συνολου και μια σφραγιδα απο την πολιτεια οτι το καπνισμα βλαπτει και θα καταπολεμηθει με ολα τα μεσα!Δεν ειναι θεμα πουριτανισμου, αλλα απλης λογικης!
Σπυροςεξακολουθείς και μιλάς λίγο προκλητικά κύριε Σπύρο. Όσο μελλοθάνατος είμαι εγώ που καπνίζω, άλλο τόσο είσαι κι εσύ. Και οι δύο θα ψοφήσουμε, εκτός αν σε έχουν πείσει για το αντίθετο ΚΑΙ σε αυτό το θέμα
Όσο για το αν μεταφέρει ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ ο καπνιστής αρρώστιες στα παιδιά του, λυπάμαι αλλά εσύ μ'αυτό που λες προσβάλλεις ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ ΚΑΙ ΚΑΤ'ΕΠΑΝΑΛΗΨΙΝ τους καπνιστές γονείς του φόρουμ, ότι δήθεν θα έπρεπε να τους κυνηγάει ο μπαμπούλας (κράτος? ΕΕ?) για τον τρόπο που μεγαλώνουν παιδιά. Δεν νομίζω κανείς από αυτούς να φυσάει καπνό στα μούτρα του παιδιού του, ούτε να καπνίζει μέσα στο παιδικό δωμάτιο.
-
Για τον Kyan
ΣπυροςΣπύρο μήπως το παρατραβάς?? Απο που κι ως πού δεν έχει ευθύνη για τα παιδιά του ο γονέας αλλά έχει το κράτος ???
Πρόσεξε γιατι αυτός ο δρόμος είναι κατήφορος και δεν έχει τελειωμό. Όταν εσύ θελήσεις να βάλεις ένα στοπ στο τι θα κάνει το κράτος για εσένα θα είναι αργά.
Τέτοιες αντιλήψεις με τρομάζουν . Ειδικά όταν έρχονται απο μια χώρα στην οποία η ευγονική και το φτιάξιμο ενός λαού χωρίς ασθένειες και προβλήματα ήταν επίσημη πολιτική του κράτους μέχρι και το 70 . -
Αν νομίζεις ότι με το να μην καπνίζεις μέσα στα μούτρα του παιδιού σου, αλλά μόνο στο σαλόνι το προστατεύεις, κάνεις τραγικό λάθος.
Κανείς δεν μίλησε για απαγόρευση του καπνίσματος στο σπίτι. Απλά το κατακρίνουμε με τον ίδιο τρόπο που θα κατακρίναμε έναν γονιό που επειδή είναι αλκοολικός αναγκάζει το παιδί του να καταναλώνει και αυτό αλκοόλ. Και μην μου πείτε ότι δεν είναι το ίδιο πράγμα. Είναι ακριβώς το ίδιο και χειρότερο γιατί ο καπνός πάει παντού, ειδικά σε κλειστούς χώρους όπως το σπίτι, και όπως όλες οι επικίνδυνες ουσίες έχει πολύ χειρότερα αποτελέσματα στους παιδικούς οργανισμούς.
Προφανώς όμως η εξάρτηση ορισμένων ανθρώπων από την νικοτίνη είναι τόσο ισχυρή που αρνούνται να κοιτάξουν την πραγματικότητα κατάματα και να παραδεχτούν ότι χάρη της προσωπικής τους απόλαυσης υποθηκεύουν την υγεία των παιδιών τους.
ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ